Историја Бугара

Пашић је Цинцар, има везе са селом Велики Извор само зато што му је очух живео тамо.
Тетевен и Тетово су исто, у централној Блгарији, Тетово је средњевековни назив насеља, Тетевен (тетреб) је русизован назив Тетова, после 1878.год.
Тетово је у северној Македонији и нема сумње да су тамо у 19. веку живели Бугари - али са Тетевеном уопште нема везе, као што ни Тетевен било какве везе са тетребом! У бугарском језику не постоји "тетреб" као реч

Poslednja izmena:
Тетово је у северној Македонији и нема сумње да су тамо у 19. веку живели Бугари - али са Тетевеном уопште нема везе, као што ни Тетевен било какве везе са тетребом! У бугарском језику не постоји "тетреб" као реч
Напротив.
Правиш велике фактографске грешке на овој теми,као да си из Санџака, а не из Бугарске.

На мапи из 1827. године постоји само ТЕТОВО
https://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~25059~5500031:Partie-de-la-Turquie--Europe-no--21?sort=Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No&qvq=q:balkan+1829;sort:Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No;lc:RUMSEY~8~1&mi=2&trs=5

На мапи из 1832. пише Тетово или Тетевен
https://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~33867~1170019:Turkey-in-Europe,-by-J--Arrowsmith-?sort=Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No&qvq=w4s:/what/Atlas Map/where/Balkan Peninsula;sort:Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No;lc:RUMSEY~8~1&mi=2&trs=147

...... ту негде, ближе Ловечу, на истим мапама, пре Берлинског конгреса и кума из Хаустрије, два насеља носе називе Србија (данашње с. Сливек) и Србљи (данашње с.Јаворец, у међувремену звало се и Сърбеглии).

Село код Тетова у Турској, данас централној Бугарској , у првој половини 19.века, зове се Извор, није ни Голем, ни Гољам.

Има и српских песама, песама о Србима које су забележене у Тетову/Тетевену данашњем.

ево како су певали тетовски/тетевенски Срби у турској, не слутећи да ће их побугарити Аустрија+ Русија 1878.г.

.....нагоре, надолу, низ Будина града -
като върви, калдарми копае,
като диха, керемиди сваля,
керемиди сваля, та къщи разкрива...
Па отишло във Сърбина града; ......

...
па отиде на Будина града,
в Будинграда, на техните двори,
па си свали, бре, мома сърбиянка,
възкачи я на високи чардак.
Той си по двор ходи, дребни сълзи рони,
а мома му тихом отговаря:

Тетевен (СбНУ 31/1915, с. 202, № 1 - "Момче бошненче и Сърбинка мома");
https://liternet.bg/folklor/motivi/unak-konche-moma/teteven.htm

ево како су певали тетовски/тетевенски Срби у турској, не слутећи да ће их побугарити Аустрија+ Русија 1878.
marko kr teteven.png

Сборникъ за народни умотворения и народописъ : Книга 31 (1915) Тетевенски говоръ отъ Кр. С. Стойчевъ

Напротив.
Правиш велике фактографске грешке на овој теми,као да си из Санџака, а не из Бугарске.

https://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~25059~5500031:Partie-de-la-Turquie--Europe-no--21?sort=Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No&qvq=q:balkan+1829;sort:Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No;lc:RUMSEY~8~1&mi=2&trs=5

https://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~33867~1170019:Turkey-in-Europe,-by-J--Arrowsmith-?sort=Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No&qvq=w4s:/what/Atlas Map/where/Balkan Peninsula;sort:Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No;lc:RUMSEY~8~1&mi=2&trs=147

...... ту негде, ближе Ловечу, на истим мапама, пре Берлинског конгреса и кума из Хаустрије, два насеља носе називе Србија (данашње с. Сливек) и Србљи (данашње с.Јаворец, у међувремену звало се и Сърбеглии).

Село код Тетова у Турској, данас централној Бугарској , у првој половини 19.века, зове се Извор, није ни Голем, ни Гољам.

Има и српских песама, песама о Србима које су забележене у Тетову/Тетевену данашњем.
Имена два насеља често су се мешала у 19. веку, углавном странци. На овим картама Тетевен је погрешно означен као Тетово, а на другој се већ види да је грешка откривена. Нико у Бугарској не користи и није користио Тетово уместо Тетевен. У 17. и 18. веку звао се „Алтън Тетевен/Тетевјан ". То су два потпуно различита места.
Један од активиста бугарских социјалиста Петко Илиев Владов рођен је 1876. године у селу Сърбеглии, сада - селу Јаворец, на 11 км од Севлиева. Пре Ослобођења, село се прво звало Хисар беј и у њему су углавном живели Турци. Породица Петковa била је једна од ретких бугарских породица у селу пре Ослобођења.

Чадърлиј је део мале групе насеља у регији Севлиево - Адиллер (Идилево), Малкочово (Буря), Дерелии (Горна Росица), Селви (Севлиево), Хоталич, Хисарбей или Сърбеглии (Яворец) и Аканджилари (Петко Славейков), настао као резултат турске колонизације у 15. веку, коју су након одласка муслимана крајем 19. века насељавали искључиво Бугари.
Подручје Чадърлиј основали су муслимански насељеници - вероватно Јурути из Мале Азије, нешто пре средине 15. века, са именом Чадърлиј . Карактеристичан тренутак је присуство многих „синова Абдулаха“, за чију етничку припадност не можемо са сигурношћу рећи - могу бити и страни хришћани и локални преобраћеници у ислам. Током османског периода насеље је било муслиманско. Али постоји регистар из 1691. године за плаћање пореза на џизју од стране немуслиманског становништва, укључујући 26 мушкараца са искључиво бугарским именима. Феномен није објашњен. Примећује се и у другим искључиво муслиманским селима у региону.

Савет - не читајте фолклор већ стварну историју , са људима који то могу испричати и потврдити
За овај део Бугарске постоји много материјала који су аутентични! Могу да вас поплавим - само ме не изазивајте!

Poslednja izmena:
Имена два насеља често су се мешала у 19. веку, углавном странци. На овим картама Тетевен је погрешно означен као Тетово, а на другој се већ види да је грешка откривена. Нико у Бугарској не користи и није користио Тетово уместо Тетевен. У 17. и 18. веку звао се „Алтън Тетевен/Тетевјан ". То су два потпуно различита места.
Један од активиста бугарских социјалиста Петко Илиев Владов рођен је 1876. године у селу Сърбеглии, сада - селу Јаворец, на 11 км од Севлиева. Пре Ослобођења, село се прво звало Хисар беј и у њему су углавном живели Турци. Породица Петковa била је једна од ретких бугарских породица у селу пре Ослобођења.

Чадърлиј је део мале групе насеља у регији Севлиево - Адиллер (Идилево), Малкочово (Буря), Дерелии (Горна Росица), Селви (Севлиево), Хоталич, Хисарбей или Сърбеглии (Яворец) и Аканджилари (Петко Славейков), настао као резултат турске колонизације у 15. веку, коју су након одласка муслимана крајем 19. века насељавали искључиво Бугари.
Подручје Чадърлиј основали су муслимански насељеници - вероватно Јурути из Мале Азије, нешто пре средине 15. века, са именом Чадърлиј . Карактеристичан тренутак је присуство многих „синова Абдулаха“, за чију етничку припадност не можемо са сигурношћу рећи - могу бити и страни хришћани и локални преобраћеници у ислам. Током османског периода насеље је било муслиманско. Али постоји регистар из 1691. године за плаћање пореза на џизју од стране немуслиманског становништва, укључујући 26 мушкараца са искључиво бугарским именима. Феномен није објашњен. Примећује се и у другим искључиво муслиманским селима у региону.

Савет - не читајте фолклор већ стварну историју , са људима који то могу испричати и потврдити
За овај део Бугарске постоји много материјала који су аутентични! Могу да вас поплавим - само ме не изазивајте!
Да, из те књиге сам копирала песму о Краљевићу Марку...тако сам и навела. У истом књизи има песама са атипичним именима напр Стојан, Драгана.,... Има екавице у несам..из Тетова у централној данашњој Бугарској је и устаник Ћира..
Лаку ноћ

http://macedonia.kroraina.com/frp2/frp2_20_3.htm
село Тетевен, може би Тетово

Poslednja izmena:
Да, из те књиге сам копирала песму о Краљевићу Марку...тако сам и навела. У истом књизи има песама са атипичним именима напр Стојан, Драгана.,... Има екавице у несам..из Тетова у централној данашњој Бугарској је и устаник Ћира.
Не, супротно, тврдили сте да су села око Тетевена имала српска имена у касном средњем веку, алудирајући на српско становништво (исто што сте радили са Јамболом). Следеће показује да после 15 века не само да није било Срба већ ни готово да није било Бугара:
За групе прогнаних западних анадолаца у североисточној Бугарској, где су Казалбаши масовно депортовани, помиње се у параграфу 8 Канунамета Сулејмана I из 1530. Детаљни регистар вакуфа светог града Медине из 1558. године укључује списак расељених Јурука и Перзијанци у селима у нахијама ... Никопол, Тарново, Ловеч ..
У близини данашњег града Свелиево налазило се византијско насеље које се звало Серви или Селви (грчки извори дају обе варијанте). После 9. века ушао је у границе бугарске државе и остао је у њеним границама до краја 14. века. По вашој логици, ово место, јер се звало Серви, било је насељено Србима до краја 19. века. По истој логици могу да кажем да град Болгар у Татарстану није руски већ бугарски.

Poslednja izmena:
како су певали тетовски/тетевенски Срби у турској, не слутећи да ће их побугарити Аустрија+ Русија 1878.
Укратко, између 15. и 19. века, Турци из Анадолије су се населили у овим местима (Тетевен, Севливо и Ловеч), толико да у селима није остао скоро ниједан Бугар. Све ово записано је у сачуваним османским архивима у казама и нахијама. А ви Срби сте то негде нашли! Све остало је паралелна стварност и народне бајке.

Укратко, између 15. и 19. века, Турци из Анадолије су се населили у овим местима (Тетевен, Севливо и Ловеч), толико да у селима није остао скоро ниједан Бугар. Све ово записано је у сачуваним османским архивима у казама и нахијама. А ви Срби сте то негде нашли! Све остало је паралелна стварност и народне бајке.
Зато су Срби из Тетова и Ловца и околине и пошли у сеобу, па су неки од њих стигли у данашњи Велики Извор

Зато су Срби из Тетова и Ловца и околине и пошли у сеобу, па су неки од њих стигли у данашњи Велики Извор
Ево још један родољуба из источне Србије - Арангел Станојевић-Трнски (Рангел), који је у српској историографији назначен као великосрпски патриот, који се борио против бугарске пропаганде у Трнском, Знепољу и Пироту. Заправо, пиротске архиве кажу нешто сасвим друго:

Pirot_1.jpg
Pirot_2.jpg
Pirot_3.jpg
Pirot_4.jpg
Pirot_5.jpg

Poslednja izmena:
Напротив.

Уопште није у реду, Борисе Т., да се хвалиш како дискутујеш документима прво, зато што уопште не дискутујеш јер не читаш постове других нити отвараш линкове те се понашаш као да си на блогу, а не на форуму...
Не можеш да прескочиш тако јасне податке да је средњевековно (српско )Тетово постало Тетевен нити да је Извор био само Извор
.Изузетно је јасно:

На мапи из 1827 :
tetovo blgari 1827.png

На мапи из 1832.г.
tetovo blga 1832.png

Па онда сам ти дала линк за путопис (Dr Ami Boue, Recuel d’itineraires dans la Turquie d’Europe) на матерњем језику:

На 2 левги от Викрар стигнахме селото Ябланица. То е разположено в подножието на стръмен хребет към юг, който представлява продължение на този при Викрар. Реката там тече от северозапад към югоизток. Пътят отива на изток и навлиза в долина, която се простира от запад към изток. Изкачваме се по южната ѝ страна, за да пристигнем до един нисък и залесен превал, който при все това е на височина от 1797 фута. Поради това, че цялата местност е доста извисена оттам, слизаме в друга долина, където има хан на 3 левги от Викрар. Трябва пак да се прехвърли друг нисък и покрит с горички прелез, за да се стигне долината на Вид, заобиколена от малки възвишения от по 100—200 фута. Край тази река има засенчен от дървета кладенец, където пътниците обикновено се спират. Един коларски път, по-дълъг от този, по който вървяхме ние, прекосява по-горе долината на Вид и се спуска по нея чак до този пункт. Като се върви покрай споменатата река, се стига районът на Зладица. На картите са отбелязани само селата Тетевен (може би Тетово) и Гавардин [84], докато не са назовани като спадащи към горепосочения район следните 16 села, а именно Лагана [85], Душанци, Пердоп, Клисекьой [86], Шелопеч [87], Карлиово, Киланеларе [88], Мирково, Кармакьой [89], Смоско, Буново, Връш [90], Новошане, Правец, Комарци — Долни и Горни, както и Стригъл. По тия последни села, които посетихме, се вижда, че районът се разстила вън от басейна на Горни Вид чак до една задънена местност край Искер. Г. Киперт изобразява при Гавардин вливането на голям приток на Вид под още съмнителното име Ураш [91] и го представя като отправящ се към Високия Балкан.

..а вреди видети и Кипертов, можда има и тамо, не знам у овом тренутку.

Prilozi

• tetovo blga 1832.png
    tetovo blga 1832.png
    954,6 KB · Pregleda: 4
Poslednja izmena:
Иста ствар, понашаш се као на блогу.
Види мој текст, који си и цитирао, лепо пише У ПРВОЈ ПОЛОВИНИ 19.Века.
Затим, овај твој "документ" са Википедије није из 1872.године, ајде мало се уозбиљи .

Poslednja izmena:
Нема више шта да се дода - ове карте из 1830. су тачне, али нажалост пуне су погрешних имена (разумљиво да су их направили Белгијанац и Енглез) Буе каже тачно Тетевен - у заградама не знам ко је додао Тетово.

1613772104817.png

Нема више шта да се дода - ове карте из 1830. су тачне, али нажалост пуне су погрешних имена (разумљиво да су их направили Белгијанац и Енглез) Буе каже тачно Тетевен - у заградама не знам ко је додао Тетово.

Па и 1840.године опет ТЕТОВО
Да су Блгари живели тамо, певали би о Курбат кхану, а У Тетову су певали о Краљевићу Марку, значи Срби
tetovo blga 1840.png

и Лесковац сам ти подвукла ;)
Као што рекох, узалуд Блгари траже по свету..све већ имају : и Тетово, и Ниш,лесковац, Мораве,,Београди.... Дато им је 1878.године
И Охрид, али на Црном мору ;)

Ово расположење према Србима, Алеко Константинов 1894. године на овим просторима описује на следећи начин: "Какъв си ти? Българин? Или сърбееш?" Реч „"сърбееш"“ на бугарском више се не користи. Иречек одлази из Бугарске разочаран политичким играма и више се не враћа.

A primetio sam da i kod vas ovi novoromantičari prodaju, u suštini, istu il prilično sličnu priču kao i ovi naši. Samo ne znaš ko koga plagira. :D Konstantin Jireček je od strane Beča nametnuta zavera da sakrije Bugarstvo drevnih Tračana i dr. paleobalkanskh stanovnika, da podmetne narodu da su Bugari bez istorije, nekakvi divljaci koji su se tek u VI i VII stoleću dovukli na Balkansko poluostrvo i to sve kao jedna prosrpska podvala. :lol:

Ovo bi trebalo da bude jedan primer toga.

https://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~284724~90057221:Le-Royaume-de-Hongrie-?sort=Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No&qvq=q:Bulgaria map;sort:Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No;lc:RUMSEY~8~1&mi=81&trs=275
Па и 1840.године опет ТЕТОВО
Да су Блгари живели тамо, певали би о Курбат кхану, а У Тетову су певали о Краљевићу Марку, значи Срби
Pogledajte prilog 865510

и Лесковац сам ти подвукла ;)
Као што рекох, узалуд Блгари траже по свету..све већ имају : и Тетово, и Ниш,лесковац, Мораве,,Београди.... Дато им је 1878.године
И Охрид, али на Црном мору ;)

А пошто говоримо о мапама - морамо узети најпознатијег етнографа - картографа Балкана за то време - Хајнрихa Киперта и ево шта је рекао 1871. Спор је с тим завршен, зар не? Тетово ће га тражити у Македонији :)

1613777074764.png

Poslednja izmena:
https://www.davidrumsey.com/luna/servlet/detail/RUMSEY~8~1~284724~90057221:Le-Royaume-de-Hongrie-?sort=Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No&qvq=q:Bulgaria map;sort:Pub_List_No_InitialSort,Pub_Date,Pub_List_No,Series_No;lc:RUMSEY~8~1&mi=81&trs=275

А пошто говоримо о мапама - морамо узети најпознатијег етнографа - картографа Балкана за то време - Хенрија Киперта и ево шта је рекао 1871. Спор је с тим завршен, зар не? Тетово ће га тражити у Македонији :)

Pogledajte prilog 865582
И ја волим Киперта, али овде није пресудан, у мањини је.
За блгарско Тетово песме су ти исто доказ, наравно, ако ти је блгарски матерњи језик, а нисам баш сигурна.
Писао си ствари које су те одале

Poslednja izmena:
И ја волим Киперта, али овде није пресудан,
Није био пресудан и зато су његове карте коришћене на Цариградској конференцији 1876. године, али како сте могли да чујете! Жао ми је што негирате све до сада познате чињенице - али ово је типично за вас и не само за ва

Back