Историја Бугара

Ti opravdas bugarske zlocine u Srbiji, sta na to dodati.

- - - - - - - - - -

To sto opravdavas srpskim zlocinima nad Bugarasima u Makedoniji, nista ne menja. Ti cak ides korak dalje, i posto je rec o velikim disproporcijama i to pravdas, kazes pa to je normalno da se neko visestruko sveti.
Не оправдавам ничије злочине.Ти користиш мој одговор форумашу Цлинт који оправдава и одобрава злочине над бугарским цивилним становништвом и каже да је требало да их буде много више.Значи он оправдава злочине због освете па сам га упознао да је било злочина које су починили Срби и пре тих злочина над Србима.По мени није нормално да се уопште неко свети а камоли вишеструко и ја сам то написао више пута у својим постовима.Више пута сам на теми осудио злочине било ко да их је починио и било над ким.То форумаш Клинт и ти нисте уради.На моје питање да ли би по твом мишљењу Пећанац из освете убио више Бугара и спалио више бугарских насеља да је имао могућности ниси одговорио.По твојој и Клинтовој логици да су Бугари извршили злочин над тачно онолико људи над колико су Срби извршили злочин над Бугарима у Македонији пре тога то би било сасвим у реду и не бисте ни помињали бугарске злочине у Србији?Да напоменем опет да четвртина данашњег становништа Бугарске има порекло од избеглица из Македоније,да Бугари у Македонији тада нису слободно могли да се изјасне као Бугари,да се слободно изјасне да им је матерњи језик бугарски,да им деца на матерњем језику уче у школи,да су учитељи довођени из Србије и да су предавања била само на српском језику,да су бугарски свештеници отерани или побијени и да су их заменили српски свештеници,да су убијани,премлаћивани,жене силоване,протеривани,систематски посрбљивани,да је данас простор Македоније од већински пробугарског становништа етнички очишћен од Бугара највише захваљујући том периоду практично извршен геноцид итд.Значи да су све ово радили Бугари за време првог светског рата Србима по вашој логици бројности злочина ви не бисте ни реч рекли о бугарским злочинима и мислили би да је то све сасвим нормано ?

Poslednja izmena:
Не оправдавам ничије злочине.Ти користиш мој одговор форумашу Цлинт који оправдава и одобрава злочине над бугарским цивилним становништвом и каже да је требало да их буде много више.Значи он оправдава злочине због освете па сам га упознао да је било злочина које су починили Срби и пре тих злочина над Србима.По мени није нормално да се уопште неко свети а камоли вишеструко и ја сам то написао више пута у својим постовима.Више пута сам на теми осудио злочине било ко да их је починио и било над ким.То форумаш Клинт и ти нисте уради.На моје питање да ли би по твом мишљењу Пећанац из освете убио више Бугара и спалио више бугарских насеља да је имао могућности ниси одговорио.По твојој и Клинтовој логици да су Бугари извршили злочин над тачно онолико људи над колико су Срби извршили злочин над Бугарима у Македонији пре тога то би било сасвим у реду и не бисте ни помињали бугарске злочине у Србији?Да напоменем опет да четвртина данашњег становништа Бугарске има порекло од избеглица из Македоније,да Бугари у Македонији тада нису слободно могли да се изјасне као Бугари,да се слободно изјасне да им је матерњи језик бугарски,да им деца на матерњем језику уче у школи,да су учитељи довођени из Србије и да су предавања била само на српском језику,да су бугарски свештеници отерани или побијени и да су их заменили српски свештеници,да су убијани,премлаћивани,жене силоване,протеривани,систематски посрбљивани,да је данас простор Македоније од већински пробугарског становништа етнички очишћен од Бугара итд.Значи да су све ово радили Бугари за време првог светског рата Србима по вашој логици бројности злочина ви не бисте ни реч рекли о бугарским злочинима и мислили би да је то све сасвим нормано и да је то сасвим нормално?

Prvo ja nisam odgovoran sta drugi pisu na ovom forumu, a drugo, ti si jasno uspostavio kauzalitet, "Srbi cinili zlocine u Makedoniji, zatim se Bugari svetili Srbima u juznoj Srbiji", ja nisam bio taj. Ti pokusavas predstaviti to kao neku pojedinacnu osvetu probugarskih Makedonaca nad Srbima, pa da li se iz pojedinacne osvete organizuju radni logori gde se salju zena i deca, ljudi odvede u robovski rad bez osnovnih uslova za zivot, vrse masovna streljanja? Sto se tice Makedonije, tu si sam upropastio svoju argumentaciju o snazi bugarske nacionalne svesti tamo, sta ti mislis zasto su toliko Makedonaca poslali u okupacionu zonu u juznoj Srbiji? Razlog je vrlo prost, zato sto nisu imali dovoljno poverenja u vecinu njih, da bi ih drzali u prvim borbenim redovima, nisu im bili dovoljno Bugari, kao sto im ni vi niste bili dovoljno Bugari pre 1918. U Makedoniji stanovnstvo jeste bilo posrbljivano, ali uglavnom ne iz Bugara u Srbe, nego iz nacionalno nesvesnog stanovnistva u Srbe i tu je velika razlika. Zlocina srpskih snaga nad probugarima je naravno bilo, ali to je bukvalno delic onog sto je bugarska cinila u Srbiji i to na jedan, kao sto rekoh, vrlo organizovan nacin. Ima bogme i Srbija dosta stanovnistva poreklom iz Makedonije, s tim sto je Bugarska iz propagandnih razloga uvek preuvelicavala tu brojku kod njih samih, ali to ponajvise ima veza sa Turcima, a ne sa Srbima.

Msm da su Pejačevići poreklom Slavonci :)

Пејачевићи су грана Парчевића, који су са неком сумњивом прошлошћу утекли из Босне и населили се у Ћипровцима. Били су и остали римокатолици. Доцније, сплетом неких околности, једна грана Пејачевића се сели у Славонију, након што им је Беч потврдио баронство, а поседи које су добили били су на простору Краљевине Славоније. Тамо су успешно пословали, и постали чувеном племићком породицом из Славоније, иако су до почетка 18. века били у Бугарској, тј. Османском царству.

Lepo je glumiti pacifizam i miroljubivost i nuditi ruku pomirenja kad u 20.veku u tri navrata se Bugari 'svete za Slivnicu'...da ste 1918 dobili sta ste zasluzili 1941 bi se desila u jos vecem obimu...Bugarske surovostii svireposti su se čak i šiptari plašili...imate jednostavno takav mentalitet i da lako menjate stranu zavisno od potrebe...Bilo je takve slatkorečivosti od Cara Borisa uoči Drugog Svetskog rata pa to opet nike sprečilo nove krvave pirove...i ona 1944. bugarski okupacioni korpus menja ime u "Georgi Dimitrov" i puj pike..ne važi više..isti oni koji su silovali i pljačkali postali su saveznici...al to je prevashodno naša greška,tj srpskih komunista a ne vaša..vi stena najbolji način po vas uspeli da izbalansirate i operete ruke krvave do lakata...ne sumnjam da bi to opet ponovili...Ne kažu džaba južnjaci 'ako ne znaš ko ti je neprijatelj,udri Bugarina...nećeš pogrešiti'.

Prvo ja nisam odgovoran sta drugi pisu na ovom forumu, a drugo, ti si jasno uspostavio kauzalitet, "Srbi cinili zlocine u Makedoniji, zatim se Bugari svetili Srbima u juznoj Srbiji", ja nisam bio taj. Ti pokusavas predstaviti to kao neku pojedinacnu osvetu probugarskih Makedonaca nad Srbima, pa da li se iz pojedinacne osvete organizuju radni logori gde se salju zena i deca, ljudi odvede u robovski rad bez osnovnih uslova za zivot, vrse masovna streljanja? Sto se tice Makedonije, tu si sam upropastio svoju argumentaciju o snazi bugarske nacionalne svesti tamo, sta ti mislis zasto su toliko Makedonaca poslali u okupacionu zonu u juznoj Srbiji? Razlog je vrlo prost, zato sto nisu imali dovoljno poverenja u vecinu njih, da bi ih drzali u prvim borbenim redovima, nisu im bili dovoljno Bugari, kao sto im ni vi niste bili dovoljno Bugari pre 1918. U Makedoniji stanovnstvo jeste bilo posrbljivano, ali uglavnom ne iz Bugara u Srbe, nego iz nacionalno nesvesnog stanovnistva u Srbe i tu je velika razlika. Zlocina srpskih snaga nad probugarima je naravno bilo, ali to je bukvalno delic onog sto je bugarska cinila u Srbiji i to na jedan, kao sto rekoh, vrlo organizovan nacin. Ima bogme i Srbija dosta stanovnistva poreklom iz Makedonije, s tim sto je Bugarska iz propagandnih razloga uvek preuvelicavala tu brojku kod njih samih, ali to ponajvise ima veza sa Turcima, a ne sa Srbima.

Прво ја сам одговорио на његов пост његовом логиком да би му објаснио да је сваки злочин па био он и из освете злочин и да би требало да га осуди као што ја осуђујем све злочине без обзира да ли су из освете или нису.Ти покужаваш злочине над Бугарима у Македонији да минимализујеш да их представиш као неке спорадичне догађаје а не као организовану систематску србизацију пробугарски настројеног становништва.Ја бих га напротив назвао геноцидом.Од простора чије је већинско становништво било бугарско или пробугарско како год хоћеш протеривањем,убијањем и покрштавањем.малтретирањем,стигматизацијом након сто година тамо нема скоро ни једног Бугарина.Ја колико знам на југу Србије и дан данас живи већинско српско становништво и поред бугарских злочина. Да ли су по теби спорадични појединачни догађаји не могућност Бугара у Македонији да се изјасне тако,протеривање и убиства свих бугарских свештеника из Македоније,протеривање и убиства бугарских учитеља,интелектуалаца из Македоније,немогућност њихове деце да уче на свом језику,скрњављење бугарских гробаља и сркава у Македонији,убиства силовања и протеривање становништва бугарске националности,покрштавање итд.Да ли мислиш да су то били појединачни случајеви или мислиш да је то систематски рађено?Што се тиче слања македонских Бугара у јужну Србију....ту грешиш.Велики број војника у српској војсци а који су били пореклом из Македоније су дезертирали на почетку првог светског рат и пребегли у бугарску војску.Било је македонских Бугара и у деловима бугарске војске која није била у Србији.Од оног списка што сам поставио о бугарским официрима пореклом из Македоније само су тројица били у Србији.А и податак да су слати у Србију говори о томе да се ни у ком случају нису ни мало осећали Србима.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Lepo je glumiti pacifizam i miroljubivost i nuditi ruku pomirenja kad u 20.veku u tri navrata se Bugari 'svete za Slivnicu'...da ste 1918 dobili sta ste zasluzili 1941 bi se desila u jos vecem obimu...Bugarske surovostii svireposti su se čak i šiptari plašili...imate jednostavno takav mentalitet i da lako menjate stranu zavisno od potrebe...Bilo je takve slatkorečivosti od Cara Borisa uoči Drugog Svetskog rata pa to opet nike sprečilo nove krvave pirove...i ona 1944. bugarski okupacioni korpus menja ime u "Georgi Dimitrov" i puj pike..ne važi više..isti oni koji su silovali i pljačkali postali su saveznici...al to je prevashodno naša greška,tj srpskih komunista a ne vaša..vi stena najbolji način po vas uspeli da izbalansirate i operete ruke krvave do lakata...ne sumnjam da bi to opet ponovili...Ne kažu džaba južnjaci 'ako ne znaš ko ti je neprijatelj,udri Bugarina...nećeš pogrešiti'.
Нажалост,свима су на Балкану крваве руке до лаката.И Бугарима и Србима и Хрватима и Грцима и Албанцима.Нема невинашаца.Бугарска није светила Сливницу.Бугарска је сва три пута нападала Србију због свог становништва у Македонији за које је сматрала да је окупирано.У другом светском рату ни Србима руке нису биле баш некрваве.Док је Београд проглашен за први град који је Јуденфрај то јест очишћен од Јевреја бугарским јеврејима није фалила длака са главе.Недић и Љотић који су итекако учествовали у том "подвигу" који су колико знам Срби ако се не варам.Царибродски партизански одред је колико знам формиран 1942.године.Тако да мислим да генерализација сви Бугари су овакви а сви Срби су овакви какву ти хоћеш да направиш није реална.

Poslednja izmena:
Прво ја сам одговорио на његов пост његовом логиком да би му објаснио да је сваки злочин па био он и из освете злочин и да би требало да га осуди као што ја осуђујем све злочине без обзира да ли су из освете или нису.Ти покужаваш злочине над Бугарима у Македонији да минимализујеш да их представиш као неке спорадичне догађаје а не као организовану систематску србизацију пробугарски настројеног становништва.Ја бих га напротив назвао геноцидом.Од простора чије је већинско становништво било бугарско или пробугарско како год хоћеш протеривањем,убијањем и покрштавањем.малтретирањем,стигматизацијом након сто година тамо нема скоро ни једног Бугарина.Ја колико знам на југу Србије и дан данас живи већинско српско становништво и поред бугарских злочина. Да ли су по теби спорадични појединачни догађаји не могућност Бугара у Македонији да се изјасне тако,протеривање и убиства свих бугарских свештеника из Македоније,протеривање и убиства бугарских учитеља,интелектуалаца из Македоније,немогућност њихове деце да уче на свом језику,скрњављење бугарских гробаља и сркава у Македонији,убиства силовања и протеривање становништва бугарске националности,покрштавање итд.Да ли мислиш да су то били појединачни случајеви или мислиш да је то систематски рађено?Што се тиче слања македонских Бугара у јужну Србију....ту грешиш.Велики број војника у српској војсци а који су били пореклом из Македоније су дезертирали на почетку првог светског рат и пребегли у бугарску војску.Било је македонских Бугара и у деловима бугарске војске која није била у Србији.Од оног списка што сам поставио о бугарским официрима пореклом из Македоније само су тројица били у Србији.А и податак да су слати у Србију говори о томе да се ни у ком случају нису ни мало осећали Србима.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

Нажалост,свима су на Балкану крваве руке до лаката.И Бугарима и Србима и Хрватима и Грцима и Албанцима.Нема невинашаца.Бугарска није светила Сливницу.Бугарска је сва три пута нападала Србију због свог становништва у Македонији за које је сматрала да је окупирано.У другом светском рату ни Србима руке нису биле баш некрваве.Док је Београд проглашен за први град који је Јуденфрај то јест очишћен од Јевреја бугарским јеврејима није фалила длака са главе.Недић и Љотић који су итекако учествовали у том "подвигу" који су колико знам Срби ако се не варам.Царибродски партизански одред је колико знам формиран 1942.године.Тако да мислим да генерализација сви Бугари су овакви а сви Срби су овакви какву ти хоћеш да направиш није реална.

Kao prvo ja ne krivim tebe konkretno vec ondasnju zvanicnu bugarsku politiku koja je nemerljivo bila agresivnija prema Srbiji nego li obrnuto...Ako je u Šopima ( ovim sa srpske strane granice ) postojao i delić simpatije prema Bugarima zauvek je to uništeno ponašanjem bugarske države i represalijama...Al da se vratim na samo poreklo Šopa,i ja smatram da se oni nacionalno nisu osećali ni Srbima ni Bugarima već nekom zasebnom celinom koja se iskristalisala posle Berlinskog kongresa...oni koji su gajili simpatije prema Srbiji završili su u novoodlibodjenim krajevima,i obrnuto...Konkretno moja familija vuče poreklo sa same granice s Bugarskom al su tu došli iz Skopske Crne Gore...postoje i teorije o romansko-tračkom poreklu zbog fonetike Šopova i da su oni najautohtoniji stanovnici odnosno ostaci onih romanizovanih starosedelaca koji su slovenizirani...Cvijicevo rasisticko trabunjanje me ne iznenadjuje uopšte, pogotovo o fizickoj o umnoj inferiornosti...Razlika Šopova i klasičnih dinaraca je više u tome što su oni skromni, nenametljivi,o sebi ne govore u superlativima..ukratko narcisoidnost im je skroz strana ..

Moras praviti razliku izmedju zlocina koji su Srbi pocinili u Makedoniji, i koji imaju pojedicni karakter, jednostavno nemas ti logore za bugarsku zenu i decu kao sto imaju Bugari za srpsku i nemas na desetine hiljada streljanih ljudi, tu valjda postoji ocita razlika, i srbizacije Makedonije, koja je pre svega isla u mirnodopskim preko skolstva i crkve, ali problem je sto nekriticki prihvatas bugarsku iridentisticku propagandu, jednostavno, bugarska nacionalna svest je postojala u MAkedoniji, ali nije bili niti toliko jaka, niti je zahvatala toliko stanovnistva koliko ti mislis, a da kojim slucajem nije uspostavljen bugarski ezgerhat, ko zna koliko bi bugarske svesti tamo uopste i bilo.
Ti sam si forsirao tu pricu o Bugarima-makedoncima koji se svete u Srbima u Srbiji, a sad odjedanput menjas curak. A kazi ti meni sta je logicnije, ovo sto ja pricam da vecina Makedonaca nije imala oformljenu bugarsku nacionalnu svest ili ovo tvoje da jesu, a onda su ih zli Srbi i komunisti nekim misterioznim i magicnim nacinom preobrazili da to vise ne budu u roku od svega par desetina godina? Pominjes ucitelje i svestenike, pa prvi koji su ubijali te ljudi radili bili su bugarske komite, jos krajem 19. stoleca, a sto se tice proterivanja, ako mislis na Kraljevinu, pa bas me zanima ako ja sad odem u Bugarsku i otvorim svoju srpsku skolu i svoje srpske crkve, da li bi me Bugarska proterala? Inace po kanonskom pravu bugarski svestenici nisu od 1912. imali prava da destvuju na podrucju Makedonije. Pokrstavanja? To su Srbi neke druge vere u odnosu na Bugare? A optuziti Srbe za spaljivanje bugarskih crkava u Makedoniji je u najmanju ruku licemrno, s obizrom da su u Bugarskoj unistili do temalja zaduzbinu Stefana Decanskog, cisto zato jer je podsecala pa prisustvo Srba tamo.

Ja moram da ti kaze i to, da ni ne shvati skoliko bi trebalo da si zahvalan drzavi Srbiji, u Bugarskoj se na popisu stanovnistva i to posle onog srpsko- bugarskog rata 2000 ljudi izjasnilo kao Srbi, a gde su sad? Trn je bio za to da udje u sastav Srbije i bio je srpski deklarisan, a gde su sad tamo Srbi?

- - - - - - - - - -

Ucenje bugarskog jezika na prostoru Makedonije nije postojao u doba Kraljevine Jugoslavije, ali ne znam u koliko to pak zemalja tada su nacionalne manjine i imale prava da uce na svom jeziku, verovatno skoro nijedna.

Ниси схватио поенту, етимологија речи душек потпуно је овде небитна
Рекао бих да си ти тај који није схватио поенту.

Надовезао сам се на твој коментар и указао на могуће алтернативно порекло речи.

Није ми био циљ да укажем на било чије грешке или препусте.

Можемо овако до сутра.Ја у клин ти у плочу.Нема логора али има системске дебугаризације тог предела.Системска дебугаризација није појединачног карактера већ системског карактера разноразним системским методама.Не бих се сложио са толико слабом бугарском националном свешћу у Македонији тог времена.Не би толики број Бугара из Македоније бежао у Бугарску да се нису национално осећали Бугарима.Не би толики број њих био добровољно у бугарској војсци у првом светском рату.Постоје сведочења да уопште није било колебања да ли су они Бугари по националности или нису .Сведочење Христа Матова рођеног у Струги

Зашто да сам захвалан држави Србији?.Да је до државе Србије и политике коју је имала после првог светског рата моји преци не би имали могућности да се слободно изјасне као Бугари и да им је матерњи језик бугарски.Ако треба неком да се захвалим то је онда држави ФНРЈ која је после другог светског рата дозволила то.А сада је то већ готова ствар.Не верујем да икоме пада на памет да нам сада ускраћује то право.Ја поштујем државу Србију и лојалан сам грађанин државе Србије али да јој захваљујем у 21 .веку због основног људског права не пада ми на памет.Што се тиче Трна...игром случаја моји су пореклом из дела димитровградске општине који је некада док је овај крај био у Бугарској припадао трнској општини.Имам неке родбине и у Банћи која се сада налази у Бугарској. Веруј ми да су сви моји преци и становништво овог краја током читавог 19. века имали бугарска имена и презимена и да су се национално осећали Бугарима.

Poslednja izmena:
Al da se vratim na samo poreklo Šopa,i ja smatram da se oni nacionalno nisu osećali ni Srbima ni Bugarima već nekom zasebnom celinom koja se iskristalisala posle Berlinskog kongresa...oni koji su gajili simpatije prema Srbiji završili su u novoodlibodjenim krajevima,i obrnuto...Konkretno moja familija vuče poreklo sa same granice s Bugarskom al su tu došli iz Skopske Crne Gore...postoje i teorije o romansko-tračkom poreklu zbog fonetike Šopova i da su oni najautohtoniji stanovnici odnosno ostaci onih romanizovanih starosedelaca koji su slovenizirani...Cvijicevo rasisticko trabunjanje me ne iznenadjuje uopšte, pogotovo o fizickoj o umnoj inferiornosti...Razlika Šopova i klasičnih dinaraca je više u tome što su oni skromni, nenametljivi,o sebi ne govore u superlativima..ukratko narcisoidnost im je skroz strana ..
Ја имам информацију од пријатеља да је село Стрелац из којег је пореклом делимично насељено после првог светског рата из Црне Горе.Не знам да ли измишља али он тако тврди.За разлику Шопа и динараца се у потпуности слажем са тобом.

Можемо овако до сутра.Ја у клин ти у плочу.Нема логора али има системске дебугаризације тог предела.Системска дебугаризација није појединачног карактера већ системског карактера разноразним системским методама.Не бих се сложио са толико слабом бугарском националном свешћу у Македонији тог времена.Чак постоје сведочења директин учесника догађања да уопште није било колебања да су они Бугари по националности.Сведочење Христа Матова рођеног у Струги

Зашто да сам захвалан држави Србији?.Да је до државе Србије и политике коју је имала после првог светског рата моји преци не би имали могућности да се слободно изјасне као Бугари и да им је матерњи језик бугарски.Ако треба неком да се захвалим то је онда држави ФНРЈ која је после другог светског рата дозволила то.А сада је то већ готова ствар.Не верујем да икоме пада на памет да нам сада ускраћује то право.Ја поштујем државу Србију и лојалан сам грађанин државе Србије али да јој захваљујем у 21 .веку због основног људског права не пада ми на памет.Што се тиче Трна...игром случаја моји су пореклом из дела димитровградске општине који је некада док је овај крај био у Бугарској припадао трнској општини.Имам неке родбине и у Банћи која се сада налази у Бугарској. Веруј ми да су сви моји преци и становништво овог краја током читавог 19. века имали бугарска имена и презимена и да су се национално осећали Бугарима.

U Kraljevini nisu postajali nacionalni popisi, naravno nisu mogli da se izjasni ni kao Srbi ni kao Bugari, a jos nisu postojali neki manjinski standardi nigde u svetu, koji bi odredili da neka nacionalna manjina ima prava da uci svoj jezik u osnovnoj skoli, narocito posle brutalne okupacije koju je Srbija dozivela. Bugarska imena? Kako ja tebi da verujem kako su se izjasnjavali tvoji preci, kada ti to ne mozes znati? Zar nece oni 1/4 tvojih zemljaka koji se oseecaju kao SRbi, reci to isto za svoje pretke? Uostalom uvek je bilo i probugarskog stanovnistva, zasto jedan probugarin ( kao recimo ovaj deka ) dokazuje da su svi takvi u odredjenoj populaciji? Naravno znamo svi koja su mesta, bila probugarska i prosrpska u Makedoniji, mada ne vidim zasto je to bitno sad, uostalom mozes procitati o masovnimzlocinima Bugara nad i prosrpskim i nacionalno neutralnim ziteljima sa podrucija danasnje Makedonije. A za Trn, evo recimo zanimljivosti, prvi ucitelja Njegosa je bio iz Trna, sad da li bi Peter Cetinjski, koji je itekako srbovao. angazovao bas Bugarina da bude ucitelj buduceg srpskog vladike?

Izvini ali ja ovo zovem pravdanjem zlocina.
Није правдање већ само питање и констатација.Где видиш правдање злочина?Ја нисам написао да је злочин над српским становништвом оправдан зато што је био из освете за разлику од форумаша Цлинта који каже да је мало Пећанац побио колико је требао да би се осветио.

U Kraljevini nisu postajali nacionalni popisi, naravno nisu mogli da se izjasni ni kao Srbi ni kao Bugari, a jos nisu postojali neki manjinski standardi nigde u svetu, koji bi odredili da neka nacionalna manjina ima prava da uci svoj jezik u osnovnoj skoli, narocito posle brutalne okupacije koju je Srbija dozivela. Bugarska imena? Kako ja tebi da verujem kako su se izjasnjavali tvoji preci, kada ti to ne mozes znati? Zar nece oni 1/4 tvojih zemljaka koji se oseecaju kao SRbi, reci to isto za svoje pretke? Uostalom uvek je bilo i probugarskog stanovnistva, zasto jedan probugarin ( kao recimo ovaj deka ) dokazuje da su svi takvi u odredjenoj populaciji? Naravno znamo svi koja su mesta, bila probugarska i prosrpska u Makedoniji, mada ne vidim zasto je to bitno sad, uostalom mozes procitati o masovnimzlocinima Bugara nad i prosrpskim i nacionalno neutralnim ziteljima sa podrucija danasnje Makedonije. A za Trn, evo recimo zanimljivosti, prvi ucitelja Njegosa je bio iz Trna, sad da li bi Peter Cetinjski, koji je itekako srbovao. angazovao bas Bugarina da bude ucitelj buduceg srpskog vladike?
Било је пописа становништво по матерњем језику.
1921.године
Срба или Хрвата-8.911.509,Словенаца-1.019.997,Немаца-505.790,Мађара-467.658,Румуна-231.068 итд.
Био је Бугарин и први срспски патријарх признат од Византије из централне Бугарске(значи не Шоп).Ако се не варам за време цара Душана.Надам се да због овога Бугаре који нису Шопи не сматраш Србима.Два народа су се преплитала кроз векове.Ништа то није чудно да бугарски учитељ буде код Његоша.На Цетињу постоји грађевина бугарског конзулата или тако нешто из 19.века.Мислим да је и нека црногорска принцеза била Бугарка.

Није правдање већ само питање и констатација.Где видиш правдање злочина?Ја нисам написао да је злочин над српским становништвом оправдан зато што је био из освете за разлику од форумаша Цлинта који каже да је мало Пећанац побио колико је требао да би се осветио.

Bravo spin majstore...al zato je Bojadzijev i ostali bugarski generali rodjen u Bitolju pa tako bugarski zlocini imaju opravdanja...prica koju vrtis u krug a bez ikakvog smisla...Mnogo mi zao Bosilegrada znas i bugarskih komita koji su odatle isli da pale i zare..skoro mi ih zao ko rahmetli 28.divizije ArBIH

Cuo si za Vardarsku, Bregalcnicku i Manastirsku diviziju?

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Војска_Краљевине_Србије_(1914—1918)
Još pet oblasti su u avgustu 1913. godine organizovane u Staroj Srbiji - Ibarska, Kosovska, Vardarska, Bregalnička i Manastirska (Bitoljska). Ali do jula 1914. u ovim oblastima je regrutovana samo jedna kombinovana pešadijska divizija,

Да додам да је добар део ове три дивизије дезертирао 1915 и пребегао у бугарску војску.

Poslednja izmena:
Bravo spin majstore...al zato je Bojadzijev i ostali bugarski generali rodjen u Bitolju pa tako bugarski zlocini imaju opravdanja...prica koju vrtis u krug a bez ikakvog smisla...Mnogo mi zao Bosilegrada znas i bugarskih komita koji su odatle isli da pale i zare..skoro mi ih zao ko rahmetli 28.divizije ArBIH
По мени немају оправдања бугарски злочини али по твојој логици делимично изгледа да имају оправдања.И није Пећанац убијао у Босилеграду бугарске комите већ недужне старце,децу и жене.И добро да си поменуо скорашње сукобе на Балкану.Да ли по твојој логици имају оправдање несразмерно већи злочини српских снага у Босни над Бошњацима?Да ли по твој логици имају оправдања несразмерно већи злочини јединица Драже Михаиловића над муслиманским становништвом током другог светског рата?

Poslednja izmena:
Očigledno da imaju opravdanja i po tebi al to perfidno zaobilaziš...navodiš mi neke banalne primere pijanih idiota koji su radili gluposti i silivali i lokalnog bašibozluka sa srpske strane i izjednačavaš to sa organizovanim interniranjem i logorima za srpske intelektualce i veterane (Surdulica itd..) svesrdno podrzano od strane zvanicne bugarske politike Bugar Morava i slicnih vasih nacionalistickih snova i egomanije...Muslimani u DSR su bili veci ustase i od samih Hrvata i otvoreno izabrali stranu, koljaci Nasera Orica takodje...ja znam da saradnja VMRO i ustasa nije bila slucajna..imali ste slicne metode,bili njihova preteca i dali im sjajne ideje... od Bugara zaljenje ni izvinjenje ne ocekujem,samo konstatujem da bi ste to ponovo uradili da vam se ukaze prilika jer ste posle svakog pokolja nad Srbima prosli nekaznjeno, a ti izlivi mira i tolerancije su stizali i onda...samo su uvek bili lazni,kako od bugarskog Cara Nemca tako i od najobicnijeg cinovnika

Očigledno da imaju opravdanja i po tebi al to perfidno zaobilaziš...navodiš mi neke banalne primere pijanih idiota koji su radili gluposti i silivali i lokalnog bašibozluka sa srpske strane i izjednačavaš to sa organizovanim interniranjem i logorima za srpske intelektualce i veterane (Surdulica itd..) svesrdno podrzano od strane zvanicne bugarske politike Bugar Morava i slicnih vasih nacionalistickih snova i egomanije...Muslimani u DSR su bili veci ustase i od samih Hrvata i otvoreno izabrali stranu, koljaci Nasera Orica takodje...ja znam da saradnja VMRO i ustasa nije bila slucajna..imali ste slicne metode,bili njihova preteca i dali im sjajne ideje... od Bugara zaljenje ni izvinjenje ne ocekujem,samo konstatujem da bi ste to ponovo uradili da vam se ukaze prilika jer ste posle svakog pokolja nad Srbima prosli nekaznjeno, a ti izlivi mira i tolerancije su stizali i onda...samo su uvek bili lazni,kako od bugarskog Cara Nemca tako i od najobicnijeg cinovnika
Везано за претходни твој пост.У Босилеграду Пећанац није убијао бугарске комите већ цивиле,међу којима и децу и,старце и жене.Ниси ми одговорио на питање.Да ли по теби несразмерно већи злочини које је починила српска војска у задњим сукобима у Босни над Бошњацима има оправдање?Да ли по теби несразмерно већи злочини које су починиле јединице Драже Михаиловића у другом светском рату над муслиманима има оправдање?

Poslednja izmena:
Nesrazmerno veci zlocini nad Bosnjacima??? I Cetnika nad istim...toliko su bili veliki zlocini da je Srba bilo sve manje a njih sve vise..izgleda da su kao hidre,odeseces mu glavu izrastu 3...verovatno je i nad Albancima sproveden genocid pa ih sad ima 10 puta vise nego pre... koga kod Srbi genocidisu on utrostruci svoj broj,zanimljiv je taj genocid koji se forsira..al kad Bugari to rade onda je hirurski precizno...Pomacima je dat rok da se isele il da budu Bugari,dok su genocidni Srbi svojim muslimanima spevali "Ostajte ovde"..oni su nam to lepo vratili...mozda bi trebalo da izgenocidisemo Bugare jer vam natalitet opasno pada,gore nego kod nas...a ko sto vec rekoh,naucno dokazano,koga god Srbi genocidisu utrostruci mu se broj

I da,Pećanac je ubijao žene i decu ubica tudjih žena i dece...Karma je gadna stvar,al opet,taj Bosilegrad je ostao ko izlovan slučaj al ga se ti držiš ko pijan plota jer i ne zbaš neki srpski zločin srazmeran bugarskom...mi smo imali jedno desetak "bosilegrada" samo u Prvom ratu i isto toliko u Drugom sv.

Nesrazmerno veci zlocini nad Bosnjacima??? I Cetnika nad istim...toliko su bili veliki zlocini da je Srba bilo sve manje a njih sve vise..izgleda da su kao hidre,odeseces mu glavu izrastu 3...verovatno je i nad Albancima sproveden genocid pa ih sad ima 10 puta vise nego pre... koga kod Srbi genocidisu on utrostruci svoj broj,zanimljiv je taj genocid koji se forsira..al kad Bugari to rade onda je hirurski precizno...Pomacima je dat rok da se isele il da budu Bugari,dok su genocidni Srbi svojim muslimanima spevali "Ostajte ovde"..oni su nam to lepo vratili...mozda bi trebalo da izgenocidisemo Bugare jer vam natalitet opasno pada,gore nego kod nas...a ko sto vec rekoh,naucno dokazano,koga god Srbi genocidisu utrostruci mu se broj
Као што сам и мислио.Злочине које су починили припадници твог народа минимализујеш и оправдаваш.Типична балканска прича.Тако то раде и неки Албанци и Бошњаци и Хрвати и Бугари и Срби и Грци.Ништа ниси ти бољи од њих.Жалосно је то али тако је то на брдовитом Балкану.Али се надам да си у мањини.

- - - - - - - - - -

I da,Pećanac je ubijao žene i decu ubica tudjih žena i dece...Karma je gadna stvar,al opet,taj Bosilegrad je ostao ko izlovan slučaj al ga se ti držiš ko pijan plota jer i ne zbaš neki srpski zločin srazmeran bugarskom...mi smo imali jedno desetak "bosilegrada" samo u Prvom ratu i isto toliko u Drugom sv.
Да.Тако је.Испитивао их је шта су им радили мужеви и очеви и закључио да су сви мужеви и очеви од тих жртава злочинци.Праведно им је судио и имали су право на одбрану и после тога их запалио у сопственим кућама.А неке и праведно заклао на кућном прагу.

Се расправаат Србин и Бугарин кој е „по велик“, поминува една воловска запрега и ја дели лепешката (измет од крупна стока) на два дела. Се погледнуваат двајцата „велики“, гледаат поделената лепешка и констатираат заеднички - „е да тоа сме ние.“

Back