Историја Бугара

А ево какав овај путописац има запажања.
http://muzejcaribrod.blogspot.rs/2012/10/o-imenu-grada.html#more
Kroz Caribrod je prolazio i putopisac Hans Dernšvan (1555.), koji je na putu iz Sofije za Caribrod napisao "
…Video sam mnogo Bugara po dvadeset u grupi, kako posle devet dana putovanja žure iz Carigrada posle dva meseca rada kod sultana. Oni se vraćaju kući da bi prikupili rekoltu sa polja…” (18. jul). U daljem toku putopisa on dodaje da je 19. jula susreo na putu ka Caribrodu mnogo Bugara koji su bačvama nosili "sultanski desetak" - vino prema Sofiji.

- - - - - - - - - -

А ево каква запажања има овај путописац.
http://muzejcaribrod.blogspot.rs/2012/10/o-imenu-grada.html#more
Kroz Caribrod je prolazio i putopisac Hans Dernšvan (1555.), koji je na putu iz Sofije za Caribrod napisao "
…Video sam mnogo Bugara po dvadeset u grupi, kako posle devet dana putovanja žure iz Carigrada posle dva meseca rada kod sultana. Oni se vraćaju kući da bi prikupili rekoltu sa polja…” (18. jul). U daljem toku putopisa on dodaje da je 19. jula susreo na putu ka Caribrodu mnogo Bugara koji su bačvama nosili "sultanski desetak" - vino prema Sofiji.

Steta sto u ovom clanku ne pominju ko je sagradio manastir Poganovo, nadam se da nije tendeciozno.

Бугари су радили нажалост исто....али мој пост није имао поенту да негира било чије злочине већ је одговор на сребренину констатацију да су се у Босилеграду на попису становништва 1921.године скоро сви изјашњавали да говоре српски језика као матерњи ..о.Или попис из 1921. није валидан .

Још је нелогичније да су говорили хрватски или српски , како је саопштено:mrgreen

Мени лично не смета ко ће се како изјашњавати по вери и нацији, знам једног Бугарина из Србије, не зна ни бугарски ни румунски ни влашки, који чека на румунски пасош јер му је у Букурешту најјефтиније студирање за ћерку..., знам једног Влаа који је скратио презиме у општини- одбацио -ић у документима иако је жени и деци остало -ић презиме не би ли добио бугарски пасош и преселио се тамо јер очекује судску пресуду овде..видим неке Португалце, Шпанце и Мексиканце, што их насељавају тихо због реадмисије а преко католичке цркве засада...чула сам да се српска сиротиња пријављује да су Роми јер немачка држава даје Ромима стипендије за школовање у Србији, па тако збрињавају своју децу..има свега и свачега у свакодневној борби за опстанак и у Србији и на Балкану уопште, свима нам је дошло "исто чудо" као Нови Светски Поредак.
Пре тебе, на овом форуму се појавила нека девојчица из Цариброда, много острашћенија него ти по питању бугарске националности. Ја теби верујем да се ти осећаш како причаш. Отприлике , ти си сада пета или четврта генерација потомака оних што су знали за волујске жиле..а већ трећа генерација се асимилује у потпуности.

Кад је граница ослобођене Србије са Турском 1878, на Берлинском конгресу постала граница ослобођене Србије и предвиђене кнежевине Бугарске, неким су људима штале припале новој кнежевини, а амбар Србији. Исто се "делило" и приликом исцртавања у БиХ, можда још драматичније..
Као што поштенији историчари кажу, кад се вештачки подели народ на две државе,развијаће националну свест у складу са политиком нове државе.

Цариброд је уопште чудно место (мало и слатко, по личном искуству)..ја га видим као изоловано острво у мору српства, рачунам најмање до јат- границе..а ти,као неку средину бугарства, с обзиром да чујеш "шопски" до Нишаве, Мораве и сл.
Мислим да су у њему људи морали да савијају кичму више пута у прошлости, на ветрометини су од 1919 (тако беше?)

content

content

Шта се још десило чудно у вези са Царибродом. ЈБ Тито је, током парцелисања република, покрајина итд..итд..вођен плановима о смањивању Срба на сваком плану, 1951.године одобрио, верујем и покренуо, промену назива града у Дмитров град, у част бугарског "хероја"..
Видим сад у новинама смеђну ситуацију, Бугари што живе у Дмитровграду, протестују и траже да се укине име града по Бугарину и да се врати старо, предратно, Цариброд

Што се тиче "општих" миграција, просто ми је бескорисно да се Пироћанци селе у Цариброд, напр као кад би кренуло масовно исељавање Краљевчана у Ђунис. Шта ћеш из малог у мање, из неразвијеног у још неразвијеније, из сиромашног у већу сиротињу? Логичније ми, као у нарденом цитату, да су Блгари плански насељавали Цариброд (као што су плански одабрали , уз помоћ аустријског министра и немачког владара да баш Милутинова Софија у Средцу, са светим краљевским моштима, постане престоница новостворене Кнежевине).

content

П.С.
Молим те да, ако помињеш моје име, убациш велико слово на почетак. Кад је мало, размишљам да ли је намерно или не.

Poslednja izmena:
Ево још мало о Пироћанцима који су се преселили у Цариброд тј. у Бугарску.Вероватно су по сребрениној логици били мазохисти и волели да их Бугари туку воловским жилама.Само да се оградим да не мислим да су пиротски шопи Бугари.Они су већином Срби али како видимо из ових текстова и документа неки су били и Бугари
Молим те да пишеш или велика слова на почетку, као у Пироћанац или мала на почетку, као у шопи.Кад направиш разлику у величини слова, узрокујеш да будеш схваћен као да правиш и разлику у поштовању.

Проблем пограничних места у бурним временима је исти проблем који има "певчето на кровчето", понекад се изјасне "како ветар дува"..

Број Бугара у Цариброду је растао донекле па више није, број Срба је опадао па растао донекле, а број Југословена је растао, растао...па опао одмах деведесетих.
С обзиром да после 1919. нема забележених великих миграција ка Цариброду, вероватније да су се исти људи изјашњавали различито, сходно сопственим личним интересима.

http://www.pmf.ni.ac.rs/pmf/master/geografija/doc/2013/2013-10-31-sa.pdf

8XMLMxp.png

TgePomD.png

Да ли би немачки кнез и аустријски министар планирали попуњавање Цариброда 1879. .....и током наредних година да није спречено да се Трн, Знепоље и околина врати Србији? Наравно да не би.

trnski4.png

Петр Андреевич Шувалов, руски Енглез, са искуством у жандармеријским пословима
shuvalov.jpg

trnski_5.png

Poslednja izmena:
Није ми намера да негирам да постоје и шопи који су национално Срби.Рецимо Пирот је град у коме већинско становништво чине Срби шопи.Ниш такође.Ако се не варам и Лесковац припада шоплуку.Није то јединствени случај на Балкану да у становништву истог порекла постоје два народа.Ипак је ово Балкан.Балканска подељеност је позната у свету.Али већина шопа себе сматра национално Бугарима већ више векова.

- - - - - - - - - -

Постоје изузеци и као што код Срба има презимена са ов и ев и код Бугара се јављају презимена са ић и са ски али су она у великој мањини.

Od tih "vecih" gradova na jugu Srbije, jedino Pirot pripada Sopluku. Ne bih sad hteo da te uvredim, ali ipak mi se cini da nema dovoljno argumenata u prilog velikoj starini bugarske nacionalne ideju u Sopa, rekao bih da je to pre fenomen sa kraja 20. stolecam kada je definitvno doslo do podele izmedju Srba i Bugara, koji su do tad vise bili kao jedan spektar, koji se pretapao iz jednu u drugu nijansu odredjene boje.

A Kirila, pa ne znam od probugarskih Pirocanaca imam najstarijeg njega, sa tim "ic" u prezimenu, a posle ove mladje bez toga, meni je nekako najlogicnije tu da su kasnije tek ljudi izbacivali to "ic" da bi dokazali odanost bugarskoj ideji, no naravno to je moja hipoteza, da bi se to dokazalo potrebno je istraziti crkvene knjige i slicno,

Zar onda ne bi trebalo da se prezimena ljudi iz Dimitrovgrada zavrsavaju na "-ic", buduci da kazes da su doseljeni iz Pirota, a opste je poznato da su se tamo prezimena zavrsavala na "ic" cak i medju probugarski nastrojenim stanovnistvom? :)

- - - - - - - - - -

Zar Bugari nisu radili isto?

Pećančeva osveta nije ni delić onoga što su zaslužili, bugarska okupacija u oba svetska rata i njihov teror nad srpskim stanovništvom jedino se može uporediti sa ustaškim terorom. Moju čukunbabu i još tri njene ćerke su ubili tako što su im ti cigano tatari smrskali lobanje motkama a pre toga naravno silovali s tim što su ove bile još devojčice od 12,14 i najstarija 16 godina...Znam na stotine primera šta su sve radili u pustorečkom kraju, upravo nama,Šopima koji se 'nacionalno osećaju Bugarima'....da ne spominjem žigosanje novorodjenčadi sa logom bugarske egzarhije samo zato jer su krštena od srpskih popova u srpskoj crkvi...pravi primer bugarskog slovenstva i pravoslavlja...moji se nikad Bugarima nisu osećali, radje su išli u smrt nego da se pobugare.

Rusi su na Berlinskom kongresu isposlovali svome Bugarskom chedu Trn i Trnski kraj,takodje im i prestonicu u Sofiju namestili a sve iz osvete sto im je pukao onaj nakazni ugovor San-Stefanski kojim su bili predvideli mini Srbiju i prenapuhanu Bugarsku kao svoga pijuna na Balkanu..

Rusi su na Berlinskom kongresu isposlovali svome Bugarskom chedu Trn i Trnski kraj,takodje im i prestonicu u Sofiju namestili a sve iz osvete sto im je pukao onaj nakazni ugovor San-Stefanski kojim su bili predvideli mini Srbiju i prenapuhanu Bugarsku kao svoga pijuna na Balkanu..

Још горе је од тога: по тајном договору Аустрије и Русије треба створити било шта, нека то буде и Блгариа (чак!!), само да није словенско

Русија и Аустрија имају 1878.године Тајну конвенцију по којој је искључено стварање словенске државе, зато је хитно направити нешто ново- свеједно како се зове.....а Србима и Црногорцима се ништа неће уступити само ће им се одузимати

scan0014.jpg

scan0015.jpg

Copy_of_scan0015.jpg

С обзиром да је реч присутна и у персијском (تشک‏), као и курдском (doşek), једнако је вероватно да је порекло речи персијско а не туркијско.
Ниси схватио поенту, етимологија речи душек потпуно је овде небитна. Форумаш ivan.shop очито не конта да она не може поткрепити и оснажити његове тврдње у вези с именом Шопа и Софије. Будући да туркијска етимологија речи döşek поприлично снажно стоји, споменух је како бих указао да ivan.shop пише измишљотине, како у вези с пореклом именице душек, тако и у вези с етнонимом Шопи и топонимом Софија.

Уједно, што се твога одговора тиче, надам се да схваташ како само на основу присуства неке речи у језику не можеш закључити ништа, осим да је присутна у језику. Боље да си ivan.shop-у покушао указати на грешке и пропусте.

Od tih "vecih" gradova na jugu Srbije, jedino Pirot pripada Sopluku. Ne bih sad hteo da te uvredim, ali ipak mi se cini da nema dovoljno argumenata u prilog velikoj starini bugarske nacionalne ideju u Sopa, rekao bih da je to pre fenomen sa kraja 20. stolecam kada je definitvno doslo do podele izmedju Srba i Bugara, koji su do tad vise bili kao jedan spektar, koji se pretapao iz jednu u drugu nijansu odredjene boje.

A Kirila, pa ne znam od probugarskih Pirocanaca imam najstarijeg njega, sa tim "ic" u prezimenu, a posle ove mladje bez toga, meni je nekako najlogicnije tu da su kasnije tek ljudi izbacivali to "ic" da bi dokazali odanost bugarskoj ideji, no naravno to je moja hipoteza, da bi se to dokazalo potrebno je istraziti crkvene knjige i slicno,
Дозволићеш да ја боље од тебе знам како су се национално осећали моји преци и преци овог краја вековима уназад.Као што би мени било глупо да тебе убеђујем да ти не знаш како су се твоји преци национално осећали.А постоји доста аргумената да се добар део предака данашњих Срба није национално осећао Србима и не постоји довољно аргумената у прилог великој старини српске националне идеје код њих.Надам се да те не вређам.

Cinjenica je da su prvo nacionalno budjenje u XIX Veku na Balkanu imali Srbi sa prvim vecim ustankom protiv Turske vlasti 1804 god,stvorili su tih godina i pravu modernu drzavu na Balkanu a gde su bili Bugari sve do 1878 god,dok im Rusi nisu stvorili drzavu i modernu naciju...pa vadali su konje Pazvan-Ogluu i ostalim Turskim Pashama i Vezirima,usput im mesili Gurabije,kuvali Sherbet i tako to i drugo kada su Srbi imali cak i pod punom Otomanskom vlashcu svoje beratske knezove sa lokalnom autonomijom primer knezovi Rashkovici,Karapandzici i dr..Bugari su bili obicni kmetovi-chifchije kod Turskif velikasha,Novu modernu Bugarsku naciju su modelovali Rusi tek 1878 god,zbog svojih interesa.

Pećančeva osveta nije ni delić onoga što su zaslužili, bugarska okupacija u oba svetska rata i njihov teror nad srpskim stanovništvom jedino se može uporediti sa ustaškim terorom. Moju čukunbabu i još tri njene ćerke su ubili tako što su im ti cigano tatari smrskali lobanje motkama a pre toga naravno silovali s tim što su ove bile još devojčice od 12,14 i najstarija 16 godina...Znam na stotine primera šta su sve radili u pustorečkom kraju, upravo nama,Šopima koji se 'nacionalno osećaju Bugarima'....da ne spominjem žigosanje novorodjenčadi sa logom bugarske egzarhije samo zato jer su krštena od srpskih popova u srpskoj crkvi...pravi primer bugarskog slovenstva i pravoslavlja...moji se nikad Bugarima nisu osećali, radje su išli u smrt nego da se pobugare.
Жао ми је ужасних ствари које су Бугари чинили Србима,али исто тако ми жао ужасних ствари које су Срби чинили Бугарима.Ти очигледно оправдаваш злочин због освете а не помињеш злочине који су се десили у Македонији 1913.године над Бугарима тј.на пробугарским становништвом(значи пре ових злочина о којима причаш).Убиства,силовања,мучења,протеривања(четвртина данашњег становништва Бугарске има порекло од избеглица из Македоније).Бугари у Македонији су подигли устанке 1913.због таквих злочина и насиља и покушаја посрбљивања од стране српске војске и власти.Непосредан повод једног од устанака је силовање једне девојке одмах након њене свадбе од стране поручника српске војске Милана Крековића.У помоћи српској војсци у сузбијању устанка је учествовао и башибозлук Јаја Аге са 250 својих војника(словенско,православно братство????).Једна од застава устаника.Девојка држи у руци заставу са бојама бело,зелено и црвено(чије ли су то националне боје????)
300px-Petar_Chaulev%2C_Ilinden%E2%80%93Preobrazhenie_Uprising%2C_1903.jpg

У првом светском рату на страни бугарске војске учествује тридесет хињада добровољаца из Македоније.Неки од њих и као највиши официри.Велики број њих и на служби на просторима око Мораве.Пирота и Ниша.Мекедонске комите су послате између осталих да угуше устанак у Србији.Ако већ оправдаваш злочине из освете онда би требало да питаш данашње Македонце или оне који су пореклом од избеглица из Македоније а живе у Бугарској зашто су се њихови преци тако понашали.
Да се разумемо ја не подржавам било какве злочине,било ко да их је учинио па био ми и рођени брат али ако је твоја логика да су злочини из освете прихватљива опција онда сам нашао за сходним да те упознам и са овим чињеницама пошто се слабо проучавају у нашој тј.српској историји.
Списак бугарских високих официра из српско-бугарског рата,балканских ратова и из првог светског рата а који су рођени у Македонији .На бугарском је.Надам се да не замерате мрзи ме да преводим.Битне ствари за ову причу су разумњиве.Где је рођен,шта је по чину и где је учествовао.

Бояджиев, Климент Евтимов – 15.ІV.1861, Охрид – 15.VІІ.1933, София. Военен и политик. През 1883г. завършва Военната академия в София, през 1895г. Академията на Генералния щаб в Италия. През Сръбско-българската война (1885г.) е адютант в щаба на Западния корпус, през Балканските войни (1912/13) командва 4 преславска дивизия, министър на войната (1913/14), началник щаб на армията през 1915г., командващ І армия през Първата световна война, превзела Зайчар, Ниш, Пирот, Битоля и Охрид.

Габровски, Никола – 1871, Крушово – неизв. Полковник, участник в Балканските и Първата световна война.

Дрангов, Борис Стоянов – 3. ІІІV. 1872, Скопие – 26.V.1917, Завоя на Черна. Полковник и военен педагог. Участва в Илинденското въстание като войвода на чета. Като висш офицер от българската армия участва в Балканските и Първата световна война. Загива като командир на 9-ти пехотен полк.

Дървингов, Петър Георгиев – 25.V.1875, Кукуш – 8.ІІІ.1958, София. Полковник и военен историк, член на БАН. Участва в Илинденското въстание. П. Дървингов е един от създателите на Македоно-одринското опълчение и на 11-та пехотна македонска дивизия.

Златарев, Кръстьо – 23.ІІ.1864, Охрид – 16.ІV.1925, София. Генерал – лейтенант. Участвал в Балканските и Първата световна война. Командир на Македонската дивизия. Загива при атентата в църквата “Св. Неделя”.

Коцкаров, Владимир Андонов – 10.Х.1893, Битоля – 17.VІІ.1960, София. Генерал-майор, участва в Балканските и Първата световна война.

Кюркчиев, Григор – 1864, Прилеп – 16.ІV.1925, София. Генерал, участва в Балканските и Първата световна война. Загива при атентата в църквата “Св. Неделя”.

Михайлов, Спиридон – 1878, Щип – 16.ІV.1925, София. Полковник, участник в Балканските и Първата световна война. Загива при атентата в църквата “Св. Неделя”.

Николов, Стефан – 1859, Прилеп – 1917. Доброволец в българската войска през Сръбско-българската война, член на ВМОК, ръководител на щаба на Горноджумайското въстание (1902), участник в Илинденското въстание. През Балканските войни е началник на първа бригада на Македоноодринското опълчение.

Протогеров, Александър Николов – 23.ІІ.1867, Охрид – 7.VІІ.1928, София – генерал и политически деец. Доброволец в Сръбско-българската война, член на ВМОК, води чета по време на Горноджумайското (1902) и Илинденското (1903) въстание. През 1911г. е избран за запасен член на ЦК на ВМОРО, един от организаторите на Македоно-одринско опълчение. През Първата световна война е командир на българските войски в Моравско (дн. Сърбия), през 1918 е комендант на София.

Танев, Александър – 1864, Велес – 16.ІХ.1932, София. Генерал – лейтинант. Участник Балканските и Първата световна война. Инспектор в конницата (1913/15), през Първата световна война е командващ кавалерийска дивизия, сражава се при Велес, Прилеп и Битоля.

Пре свих ових дешавања које сам описао.1885.године Србија напада Бугарску у тренутку када Бугарска жели коначно дефинитивно да извуче у потпуности свој народ из петовековног ропства под Турцима.(словенско,православно братство????)

Пре овог дешавања бугарски добровољци током 19.века активно учествују у ослобађању Србије од Турске.Бугари са радошћу прихватају почетак особађања Србије надајући се да ће и Срби њима помоћи када буду ослобађали свој народ од Турака.А не да им одмажу(словенско,православно братство????)

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Још горе је од тога: по тајном договору Аустрије и Русије треба створити било шта, нека то буде и Блгариа (чак!!), само да није словенско
Што је неком мило то му се и снило.У стварање бугарске нације учествовали су Словени бар колико и у стварању српске нације.Значи доминантно.Али ти због твоје накардне и неистините теорије видиш и оно чега нема.Рецимо да си из овог текста закључила да неко ко не жели да се створи велика словенска држава на Балкану стварајући по теби несловенску државу Бугарску.А не пада ти на памет да је у тим годинама била опција да се створи велика словенска држава будућим спајањем Србије и Бугарске у једну државу па неко жели да створи Бугарску као посебну словенску државу и да се тако ослаби словенство на Балкану.Као што рекох Шта је неком мило то му се и снило.Бугари су Словени бар колико и Срби и бар колико и остали Словени.

- - - - - - - - - -

Znaci zbog srpskih zlocina u Makedoniji, Bugari su posle cinili zlocine i to bar 100, ali bukvlano stotinu, puta vece u Srbiji i to nad srpskim stanovnistvom koje su u to vreme smatrali Bugarima?
Мислиш да је не могуће да је било освете Бугара из Македоније над Србима у првом светском рату?Онај ко је склон освети у стању је ако је у прилици да вишеструко врати.Поставио сам ти ко је главнокомандујући на просторима у Србији на којима је била српка војска,македонске већ полуподивљале комите су такође биле присутне на тим просторима нарочито код гушења устанка.Пећанац да је имао прилике побио би много више Бугара и,починио много веће злочине и запалио много више бугарских насеља.Не слажеш се са мном?

http://www.novosti.rs/додатни_садржај.524.html:482063-Krvavi-pir-nad-narodom
Зато командант Моравско војно-инспекцијске области пуковник Дарвингов, стари бугарски комита у Македонији, 16. јула 1917. године, објављује наредбу о промени тактике у борби против српских четника. Наредба садржи и упутство пуковника Тасова о формирању и дејству „контрачета“, чију окосницу сачињавају бугарске комите са искуством из ратовања у Македонији.

Контрачете су биле мање јединице од 50 људи, добро наоружане и опремљене за самостална дејства на тешком терену по више недеља, без контакта са командом. На челу је био искусни комитски војвода.
....
Бугари су у том циљу довели 64 бугарске комитске чете. На простору Јабланице и Топлице размилели су се бугарски „планински водови“ који су предводили војводе: Крум Зоограф, Тане Николов, Пета Розов, Тодор Оровчанин, Ичко Дмитров, Михајло Ундазов, Славчо Пирчев, Танчо Стојанов, Трајко Павлов, Никола Грамашев, Христо Цветов, Велко Мандрачев и друг

Ево рецимо,Крум Зоограф је рођен у Велесу, Велко Мандарчев је рођен у Скопљу,Тане Николов јесте рођен у Хаскову али је дуго времена био комадант тј.војвода комита из Велеса и Прилепа .Све ове комитске војводе или су рођене на просторима данашње Македоније или су дуго већ биле на челу комита који су предоминантно били родом из Македоније било вардарске,пиринске или егејске.

Не мој погрешно да ме схватиш.Рекох да не оправдавам злочине из било каквих побуда.

Poslednja izmena:
Дозволићеш да ја боље од тебе знам како су се национално осећали моји преци и преци овог краја вековима уназад.Као што би мени било глупо да тебе убеђујем да ти не знаш како су се твоји преци национално осећали.А постоји доста аргумената да се добар део предака данашњих Срба није национално осећао Србима и не постоји довољно аргумената у прилог великој старини српске националне идеје код њих.Надам се да те не вређам.

Tesko da mozemo znati kako su se nasi preci osecali pre vise vekova, a sasvim sam siguran da to kad ja kazem za sebe da sam "Srbin" je dosta drugacije nego neki moj predak kada bi rekao da je "Srbin", jednostavno etnicitet i nacija evoluiraju, pa i sama sadrzina pojma se menja, a niko se jos nije rodio niti kao Srbin, niti kao Bugarim.

Pazi, svi preci Srba se u jednom trenutku nisu osecali Srbima, ako aludiras da je srpska ideja posebno mlada kod neke srpske grupacije moras mi reci precizno koje. Sto se tice Sopa ja jednostavno ne vidim nikakvu nacionalnu ideju pre kraja 19. stoleca ( da se ispravim slucajno sam negde napisao 20. ), za razliku recimo od Srba Vojvodini krajem 17. i pocetkom 18. stoleca pokazuju sve odlike savremene nacije i jasno se bore za svoju neku autonomiju i indetitet. Gde je kod Sopa recimo slobodarska ideja, kada oni dizu revolucije i pisu svoje nacionalne programe? Najblize tome je upravo Karposev Ustanak ( ako uzmemo da je to neka periferija Sopluka, mada je diskutabilno ), iako je to sve vrlo daleko od recimo onoga sto ce biti Prvi Srpski Ustanak, a i tog Karposa savremenici eksplicitno nazivaju "Srbinom".

Cinjenica je da su prvo nacionalno budjenje u XIX Veku na Balkanu imali Srbi sa prvim vecim ustankom protiv Turske vlasti 1804 god,stvorili su tih godina i pravu modernu drzavu na Balkanu a gde su bili Bugari sve do 1878 god,dok im Rusi nisu stvorili drzavu i modernu naciju...pa vadali su konje Pazvan-Ogluu i ostalim Turskim Pashama i Vezirima,usput im mesili Gurabije,kuvali Sherbet i tako to i drugo kada su Srbi imali cak i pod punom Otomanskom vlashcu svoje beratske knezove sa lokalnom autonomijom primer knezovi Rashkovici,Karapandzici i dr..Bugari su bili obicni kmetovi-chifchije kod Turskif velikasha,Novu modernu Bugarsku naciju su modelovali Rusi tek 1878 god,zbog svojih interesa.

Опет непознавање историје суседима.Ево неколико бугарски устанака против Турака

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Uprising_of_Konstantin_and_Fruzhin

https://en.m.wikipedia.org/wiki/First_Tarnovo_Uprising

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Second_Tarnovo_Uprising

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chiprovtsi_uprising

https://en.m.wikipedia.org/wiki/April_Uprising

Мислиш да је не могуће да је било освете Бугара из Македоније над Србима у првом светском рату?Пази онај ко је склон освети у стању је ако је у прилици да вишеструко врати.Поставио сам ти ко је главнокомандујући на просторима у Србији на којима је била српка војска,македонске већ полуподивљале комите су такође биле присутне на тим просторима нарочито код гушења устанка.Пећанац да је имао прилике побио би много више Бугара и,починио много веће злочине и запалио много више бугарских насеља.Не слажеш се са мном?

Nije to nikakva osveta, to je bio sistematski teror bugarske drzave i pokusaj jedne nasilne asimilacije, a zlocine u Makedoni cinili su bogme i Bugari, i to i pre 1912. godine. Uostalom procitaj Arcibalda Rajsa, zlocini bugarski u juznoj Srbini su strahotni i po kvalitet i po kvanitetu, to je jedno besprizorno izivljavanje nad neduznim stanovnistvom. A za Pecinca, ne znam, moguce, ali to je jedan pojedinacki akt, a ono sto je bugarska radila je sistematican pokusaj iskorenjivanje citave jedne kulture, jezika, pa i etniciteta prakticno. I iskreno, ne razumem zasto pokusavas da opravdas bugarske zlocine na prostorima Srbije, poceli smo razgovor tako sto tvrdis da prema Bugarima u Srbiji vladaju mnoge predrasude, ovim sto cinis ti samo doprinosis odrzavanju tih predrasuda.

Nije to nikakva osveta, to je bio sistematski teror bugarske drzave i pokusaj jedne nasilne asimilacije, a zlocine u Makedoni cinili su bogme i Bugari, i to i pre 1912. godine. Uostalom procitaj Arcibalda Rajsa, zlocini bugarski u juznoj Srbini su strahotni i po kvalitet i po kvanitetu, to je jedno besprizorno izivljavanje nad neduznim stanovnistvom. A za Pecinca, ne znam, moguce, ali to je jedan pojedinacki akt, a ono sto je bugarska radila je sistematican pokusaj iskorenjivanje citave jedne kulture, jezika, pa i etniciteta prakticno. I iskreno, ne razumem zasto pokusavas da opravdas bugarske zlocine na prostorima Srbije, poceli smo razgovor tako sto tvrdis da prema Bugarima u Srbiji vladaju mnoge predrasude, ovim sto cinis ti samo doprinosis odrzavanju tih predrasuda.
Предрасуде се стварају управо ставовима како су Бугари ето полудивљи зли злочинци према којима нико никада није учинио никакву неправду ни злочин,нити је ко покушао да искорени њихову културу,језик па и етницитет,нико се никада није иживљавао над њима, нико над њима није вршио систематски терор,према њима се увек односило са пуно љубави,толеранције,разумевањем,као према словенској и православној браћи а они ето зато што су по природи злочинци и зли праве злочине.

Poslednja izmena:
Предрасуде се стварају управо ставовима како су Бугари ето полудивљи зли злочинци према којима нико никада није учинио никакву неправду ни злочин,нити је ко покушао да искорени њихову културу,језик па и етницитет,нико се никада није иживљавао над њима, нико над њима није вршио систематски терор,према њима се увек односило са пуно љубави,толеранције,разумевањем,као према словенској и православној браћи а они ето зато што су по природи злочинци и зли праве злочине.

Ti opravdas bugarske zlocine u Srbiji, sta na to dodati.

- - - - - - - - - -

To sto opravdavas srpskim zlocinima nad Bugarasima u Makedoniji, nista ne menja. Ti cak ides korak dalje, i posto je rec o velikim disproporcijama i to pravdas, kazes pa to je normalno da se neko visestruko sveti.

Жао ми је ужасних ствари које су Бугари чинили Србима,али исто тако ми жао ужасних ствари које су Срби чинили Бугарима.Ти очигледно оправдаваш злочин због освете а не помињеш злочине који су се десили у Македонији 1913.године над Бугарима тј.на пробугарским становништвом(значи пре ових злочина о којима причаш).Убиства,силовања,мучења,протеривања(четвртина данашњег становништва Бугарске има порекло од избеглица из Македоније).Бугари у Македонији су подигли устанке 1913.због таквих злочина и насиља и покушаја посрбљивања од стране српске војске и власти.Непосредан повод једног од устанака је силовање једне девојке одмах након њене свадбе од стране поручника српске војске Милана Крековића.У помоћи српској војсци у сузбијању устанка је учествовао и башибозлук Јаја Аге са 250 својих војника(словенско,православно братство????).Једна од застава устаника.Девојка држи у руци заставу са бојама бело,зелено и црвено(чије ли су то националне боје????)
300px-Petar_Chaulev%2C_Ilinden%E2%80%93Preobrazhenie_Uprising%2C_1903.jpg

У првом светском рату на страни бугарске војске учествује тридесет хињада добровољаца из Македоније.Неки од њих и као највиши официри.Велики број њих и на служби на просторима око Мораве.Пирота и Ниша.Мекедонске комите су послате између осталих да угуше устанак у Србији.Ако већ оправдаваш злочине из освете онда би требало да питаш данашње Македонце или оне који су пореклом од избеглица из Македоније а живе у Бугарској зашто су се њихови преци тако понашали.
Да се разумемо ја не подржавам било какве злочине,било ко да их је учинио па био ми и рођени брат али ако је твоја логика да су злочини из освете прихватљива опција онда сам нашао за сходним да те упознам и са овим чињеницама пошто се слабо проучавају у нашој тј.српској историји.
Списак бугарских високих официра из српско-бугарског рата,балканских ратова и из првог светског рата а који су рођени у Македонији .На бугарском је.Надам се да не замерате мрзи ме да преводим.Битне ствари за ову причу су разумњиве.Где је рођен,шта је по чину и где је учествовао.

Бояджиев, Климент Евтимов – 15.ІV.1861, Охрид – 15.VІІ.1933, София. Военен и политик. През 1883г. завършва Военната академия в София, през 1895г. Академията на Генералния щаб в Италия. През Сръбско-българската война (1885г.) е адютант в щаба на Западния корпус, през Балканските войни (1912/13) командва 4 преславска дивизия, министър на войната (1913/14), началник щаб на армията през 1915г., командващ І армия през Първата световна война, превзела Зайчар, Ниш, Пирот, Битоля и Охрид.

Габровски, Никола – 1871, Крушово – неизв. Полковник, участник в Балканските и Първата световна война.

Дрангов, Борис Стоянов – 3. ІІІV. 1872, Скопие – 26.V.1917, Завоя на Черна. Полковник и военен педагог. Участва в Илинденското въстание като войвода на чета. Като висш офицер от българската армия участва в Балканските и Първата световна война. Загива като командир на 9-ти пехотен полк.

Дървингов, Петър Георгиев – 25.V.1875, Кукуш – 8.ІІІ.1958, София. Полковник и военен историк, член на БАН. Участва в Илинденското въстание. П. Дървингов е един от създателите на Македоно-одринското опълчение и на 11-та пехотна македонска дивизия.

Златарев, Кръстьо – 23.ІІ.1864, Охрид – 16.ІV.1925, София. Генерал – лейтенант. Участвал в Балканските и Първата световна война. Командир на Македонската дивизия. Загива при атентата в църквата “Св. Неделя”.

Коцкаров, Владимир Андонов – 10.Х.1893, Битоля – 17.VІІ.1960, София. Генерал-майор, участва в Балканските и Първата световна война.

Кюркчиев, Григор – 1864, Прилеп – 16.ІV.1925, София. Генерал, участва в Балканските и Първата световна война. Загива при атентата в църквата “Св. Неделя”.

Михайлов, Спиридон – 1878, Щип – 16.ІV.1925, София. Полковник, участник в Балканските и Първата световна война. Загива при атентата в църквата “Св. Неделя”.

Николов, Стефан – 1859, Прилеп – 1917. Доброволец в българската войска през Сръбско-българската война, член на ВМОК, ръководител на щаба на Горноджумайското въстание (1902), участник в Илинденското въстание. През Балканските войни е началник на първа бригада на Македоноодринското опълчение.

Протогеров, Александър Николов – 23.ІІ.1867, Охрид – 7.VІІ.1928, София – генерал и политически деец. Доброволец в Сръбско-българската война, член на ВМОК, води чета по време на Горноджумайското (1902) и Илинденското (1903) въстание. През 1911г. е избран за запасен член на ЦК на ВМОРО, един от организаторите на Македоно-одринско опълчение. През Първата световна война е командир на българските войски в Моравско (дн. Сърбия), през 1918 е комендант на София.

Танев, Александър – 1864, Велес – 16.ІХ.1932, София. Генерал – лейтинант. Участник Балканските и Първата световна война. Инспектор в конницата (1913/15), през Първата световна война е командващ кавалерийска дивизия, сражава се при Велес, Прилеп и Битоля.

Пре свих ових дешавања које сам описао.1885.године Србија напада Бугарску у тренутку када Бугарска жели коначно дефинитивно да извуче у потпуности свој народ из петовековног ропства под Турцима.(словенско,православно братство????)

Пре овог дешавања бугарски добровољци током 19.века активно учествују у ослобађању Србије од Турске.Бугари са радошћу прихватају почетак особађања Србије надајући се да ће и Срби њима помоћи када буду ослобађали свој народ од Турака.А не да им одмажу(словенско,православно братство????)

- - - - - - - - - -

To je tako tipično za bugarsko rezonovanje...sve počinje od Slivnice jel da ? Ta ista bitka je i u srpskoj istoriografiji obeležena kao velika greška i niko je ne opravdava...Bugarska pobeda ( uz gotovo podjednake obostrane gubitke) pravedna i zaslužena i to Srbi ne spori...ako je obim tih zločina iz 1913.bio jednak onima od 1914-1918 onda ti treba da proučiš još bolje istoriju,uporedi podatke i obim tih zločina...a ako ste već naplatili krv za Slivnicu i Drugi Balkanski rat u Prvom svetskom ratu,šta ste onda naplaćivali od 1941 do 1945? Srpska vojska je i htela 1918 da ide u kaznenu ekspediciju ali su ih Francuzi sprečili u tome...ipak Bugare nije ništa sprečilo da 1941 opet krenu i naravno 1944 postanu vekiki antifašisti u stilu svojstvenom samo Bugarima...ako bude neki budući sukob hoćete se i dalje pozivati na Slivnicu il ovaj put da bude Drugi Svetski rat i zločini nad bugarskim 'oslobodiocima'...

Ma znam Han Alexandros imali ste i vi kao neke ustanchiche protiv Turaka,ali onda su doshli Rusi i napravili Vam modernu drzavu-naciju tako sto su spojili Mars i Jupiter odnosno istoriju starih protobugara prestavnici Krum,Isperih,Omurtag i dr i dr sa narodom koji posebno u zapadnoj Bugarskoj nije imao pojma sta je ni Srbin, ni Bugarin,pa chak mozda ni Vlah govorimo negde o sredini XIX Veka slicno kao sto su Titovi komunisti negde od 1945 god,stvorili nekakve Makedonce koji se sad ubishe da dokazu da su nekakvi Anticki,Pa zamisli tek njih covek se ispili kao Lazar Pantovic,Kao mladic se pretvori u Lazara Paneva Kolisheva u umre kao Lazar Kolishevski brat od Strica Olimpijade majke Aleksandra Makedonskog.

Poslednja izmena:

O Čiprovačkom i Prvom trnovskom ustanku je već bilo reči. Znamo da su ih predvodili izvesni Srbi Parčevići, Pejačevići, Đorđić i Sorkočevići.

Ovo u vezi sa ustankom Konstantina i Fružina i Drugim trnovskim ustankom nema ama baš nijednu referencu.
Biće pre da je to još neka bugarska vikipedijska istorijska fantastika à la Tolkin ? ;)

Poslednja izmena:
O Čiprovačkom i Prvom trnovskom ustanku je već bilo reči. Znamo da su ih predvodili izvesni Srbi Parčevići, Pejačevići, Đorđić i Sorkočevići.

Ovo u vezi sa ustankom Konstantina i Fružina i Drugim trnovskim ustankom nema ama baš nijednu referencu.
Biće pre da je to još neka bugarska vikipedijska istorijska fantastika à la Tolkin ? ;)

Хахаха, српске бајке.Срби у Трнову,Срби у Владивостоку,Срби на Марсу:mrgreen:

Хахаха, српске бајке.Срби у Трнову,Срби у Владивостоку,Срби на Марсу:mrgreen:

Ma čuj, Pejačevići, Parčevići i Kneževići, familije iz Bosne.
Đorđić i Sorkočevići po poreklu iz Dubrovnika.
Što se tiče naše Srbadije iz Vladivostoka tu nam je Lekso Saičić, general-potpukovnik Andrija Bakić i Sveti Jovan Šangajski. :mrgreen:
Rusi za razliku od vas ne negiraju naš srpski narodni identitet. ;)

Znači mrka kapa.
Do Aprilskog ustanka i ruskog bajoneta, niste imali nijednog ustaničkog vođu svoga naroda... :roll:

Poslednja izmena:

Back