Историја Бугара

Zbilja zanimljivo хан Ацо. :hvala: Što je sa vjerskim vođama?

Први српски кнез очигледно је био Бугарин, кнез (кан) Кувер.

"Из Македоније се Кувер преселио у средиште данашње Србије, где је, према аутору Осману Каратају, вероватно владао као први српски кнез."

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Кувер_(владар)

Otkuda to Osmanu?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Цео свет зна да ви Срби сте небески и аријевски народ.Сви сте плавокоси и плавооки, високи итд.А ми и Македонце смо краткгоноге, тамнопути и крезубе-прави Татаро-монголи.Немогуће је да Македонци вуче порекло из Срба,онда они су Бугари.
budi ubedjen da si žensko i tokom vremena će ti proraditi hormoni ili te barem opaliti homić. zato je izobražavanja zloga hrišćanima zabranjeno. moderna nauka tek danas počinje da razmatra utucaj prirodnog, svetovnog i duhovnog okruženja na čoveka i potomstvo .

ali da ti uvažim.

jeste subjektivno, ali sve što si duhovno i fizički dar ti je predaka.
koliko danas ličite na mongole toliki ste mongoli. isto tako koliko kolektivno ličite na srbe toliko ste srbi.

Poslednja izmena:
Одакле ти да су ово српске ношње и српски обичаји?Ми Бугари Шопи имамо такве ношње и такве обичаје.

Браво мајсторе, Бугарска до Београда. Ево и Шиптари су вероватно пореклом Бугари пошто имају такве ношње и такве игре.

Ево и Јове Бабунског, кољача Бугара, у бугарској ношњи :ok::dash:
Vojvoda_Babunski.jpg

Poslednja izmena:
Одакле ти да су ово српске ношње и српски обичаји?Ми Бугари Шопи имамо такве ношње и такве обичаје.

Управо тај назив "Шопи" се користи у Бугарској за потомке оних што су, у време доласка Турака, имали српску националну свест, а у време одласка Турака, 1878.године, волујским жилама су батињани док не забораве да јавно исказују ко су и шта су.
Сама одредница "Бугари Шопи", различита од "Бугари Бугари" казује да се ради о Србима који су, стицајем историјских и политичких прилика,"побугарени", неки силом, а после неки и "милом".

......... бугарски просветни радник Филаретов, писао Вуку Караџићу да се они разликују од Шопова: Бугари источне Бугарске, западну Бугарску називају Шоплуком. По наречју и карактеру, они и данас имају више србске него бугарске карактеристике. Шопи се разликују од осталих Бугара, како карактером тако оделом и обичајима. Код Бугара, за Шопе постоји назив „белодрешковци“, за разлику од Бугара који носе црну одећу.
Ако ме памћење не вара, назив "Шоп" је крајем 19,. века био искварен назив једне српске варошице око Дејановићеве бање (Ћустендила).Одатле се проширио на цело софијско подручје.

Ако ме памћење не вара, назив "Шоп" је крајем 19,. века био искварен назив једне српске варошице око Дејановићеве бање (Ћустендила).Одатле се проширио на цело софијско подручје.

Назив Шоп је искварени османски назив за Срб. "Србин" је у османском турском језику гласио Ширп, Шорп и Шерп, то имате у бугарским изворима. Од Турака се повратно од Шорп створило Шоп.

Није то једини пример повратног "турцизма-србизма". Од нашег "подлошка" и "подушка" је у османском турском настао "душек", на пример, па се вратио код нас у том исквареном облику.

- - - - - - - - - -

ПС: Зато је античка Сердика/Сердица, а средњовековни Средац у турско време добио име "Шорпија", а затим и "Софија".

Глупости.Шопи се највећим делом осећају национално као Бугари.Шопи су срж бугарске нације као што се може рећи за шумадинце за Србе.Моји су преци документовано већ вековима Бугари.Шопа има и Срба и Македонаца.Сличност са ношњама,обичајима и говору Бугара,Срба и Македонаца је у потпуности разумљива због сличности и мешању тих народа кроз историју нарочито у пограничним подручјима.Срби у Војводини имају сличну народну ношњу као и Мађари.Доста унгаризама у говору али то не значи да су Мађари до Будимпеште Срби већ да су два народа преносили један на другога своја обележја кроз историју и кроз живот једни уз друге.То што се неки Шопи осећају национално Србима не значи да су сви Шопи Срби.То што су обичаји Срба и Бугара у граничним пределима та два народа слични или исти не значи да су они по националности исти.Па ради се у оба случаја о слевенским народима,сличног језика,сличног порекла,сличног језика,насељеног једног поред другог вековима,са сличном историјском прошлошћу,исте вере итд.Опет понављам да се већина Шопа осећа национално Бугарима и то је чињеница.Слично као што се и већина рецимо Личана осећа Србима али их има и Хрвата.Што се тиче говора шопски дијалект није успео да се наметне да буде бугарски књижевни језик.Централно бугарски дијалект се наметнуо да буде бугарски књижевни језик.
Држ се земљо Шоп те гази.

Poslednja izmena:
Глупости.Шопи се највећим делом осећају национално као Бугари.Шопи су срж бугарске нације као што се може рећи за шумадинце за Србе.Моји су преци документовано већ вековима Бугари.Шопа има и Срба и Македонаца.Сличност са ношњама,обичајима и говору Бугара,Срба и Македонаца је у потпуности разумљива због сличности и мешању тих народа кроз историју нарочито у пограничним подручјима.Срби у Војводини имају сличну народну ношњу као и Мађари.Доста унгаризама у говору али то не значи да су Мађари до Будимпеште Срби већ да су два народа преносили један на другога своја обележја кроз историју и кроз живот једни уз друге.То што се неки Шопи осећају национално Србима не значи да су сви Шопи Срби.То што су обичаји Срба и Бугара у граничним пределима та два народа слични или исти не значи да су они по националности исти.Па ради се у оба случаја о слевенским народима,сличног језика,сличног порекла,сличног језика,насељеног једног поред другог вековима,са сличном историјском прошлошћу,исте вере итд.Опет понављам да се већина Шопа осећа национално Бугарима и то је чињеница.Слично као што се и већина рецимо Личана осећа Србима али их има и Хрвата.Што се тиче говора шопски дијалект није успео да се наметне да буде бугарски књижевни језик.Централно бугарски дијалект се наметнуо да буде бугарски књижевни језик.
Држ се земљо Шоп те гази.

Ko su ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi u Dimtrovgradu? To su lokalci ili doseljenici?

Управо тај назив "Шопи" се користи у Бугарској за потомке оних што су, у време доласка Турака, имали српску националну свест, а у време одласка Турака, 1878.године, волујским жилама су батињани док не забораве да јавно исказују ко су и шта су.
Сама одредница "Бугари Шопи", различита од "Бугари Бугари" казује да се ради о Србима који су, стицајем историјских и политичких прилика,"побугарени", неки силом, а после неки и "милом".

Нико није тукао Шопе воловским жилама.Сасвим добровољно се осећају национално Бугарима као што су то и њихови преци били.Шопи су имали запажену улогу у ослобађању Бугарске од Турске.Бугари као и у осталом и већина народа на свету имају различите етнографске регије које се између себе разликују по обичајима,ношњи,музици,нар? ?чју итд.Ништа ту они нису специфични.Србин из Војводине има различиту ношњу,обичаје,музику од Србина из Лике или од Србина са Косова или од Србина из Босне.Али су сви они национално Срби.Тако је и код Бугара Шопи су део бугарског народа са својим специфичностима као што је Личанин део српског народа са својим специфичностима.
Ево примера Бугара из регије која није Шоплук.

- - - - - - - - - -

Ko su ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi u Dimtrovgradu? To su lokalci ili doseljenici?
Нисам никога испитивао како се изјашњава па ти не могу одговорити на ово питање али са обзиром на стигматизацију Бугара у Србији право је чудо да се и један становник Димитровграда изјашњава као Бугарин.

Poslednja izmena:
Нисам никог испитивао како се изјашњава али са обзиром на стигматизацију Бугара у Србији чуди ме да се још и један становник Димитровграда изјашњава као Бугарин.

Oko 1/4 cini mi se da se izjasnjavaju kao Srbi. A kakvo to po tebi stigmatizacija Bugara u Srbiji postoji? Ja bas mislim da je u vreme SFRJa forsirano bugarstvo tih krajeva, otud i "Dimitrovgrad" zarad nisprava prijateljskih odnosa, a kasnije da bi se dokazalo kako smo , je l` da, napredniji od Bugarske po pitanju ocuvanja nacionalnih manjina i njihove kulture.

Oko 1/4 cini mi se da se izjasnjavaju kao Srbi. A kakvo to po tebi stigmatizacija Bugara u Srbiji postoji? Ja bas mislim da je u vreme SFRJa forsirano bugarstvo tih krajeva, otud i "Dimitrovgrad" zarad nisprava prijateljskih odnosa, a kasnije da bi se dokazalo kako smo , je l` da, napredniji od Bugarske po pitanju ocuvanja nacionalnih manjina i njihove kulture.
Постоји константна стгматизација.Константо се у медијима форсирају негативне ствари о Бугарима а позитивне ствари се готово никако не могу чути.Мада их итекако има.Константо се форсирају негативни периоди у односима два народа и две државе а поизитивни примери се готово и не помињу.Не ради се на стварању позитивног амбијента за превазилажење предрасуда о Бугарима.

Poslednja izmena:
Inace sta je meni strasno interesantno u bugarskoj etnografiji i istoriografiji stanovnistvo Bosilegrada i Dimitrovgrada prikazano je kao primitivno i zaostalo sve do 1918, onda pak, od srpske aneksija, narativ se menja i oni kod Bugara postaji heroji i zrtve.
Ти крајеви и јесу били заостали а и сада су а на неки начин и јесу жртве.Ништа мање се не представњају у Београду и Пироћанци као заостали.И Срби косовари су приказивани као заостали а сада постају хероји и жртве.Ништа ту Бугарска није специфична.

Постоји константна стгматизација.Константо се у медијима форсирају негативне ствари о Бугарима а позитивне ствари се готово никако не могу чути.Константо се форсирају негативни периоди у односима два народа и две државе а поизитивни примери се готово и не помињу.Не ради се на стварању позитивног амбијента за превазилажење предрасуда о Бугарима.

Sta konkretno? Ako se npr. radi neki dokumentarac o prvom svetskom ratu, naravno da se mora pomenuti i bugarska u odgovarajucem kontekstu. Kada otvoris neki udzbenik za istoriju iz Srbije ili citanku srpskog jezika, nije cudno naici na Konstantina Filozofa ili Grigorija Camblaka, kao dva vrlo znacajna pisca srednjevekovne Srbije, i pomen da su oni poreklom iz Bugarske.

- - - - - - - - - -

Ти крајеви и јесу били заостали а и сада су а на неки начин и јесу жртве.Ништа мање се не представњају у Београду и Пироћанци као заостали.И Срби косовари су приказивани као заостали а сада постају хероји и жртве.Ништа ту Бугарска није специфична.

Da je srpska nauka predstavljala Pirocance kao zaostale? Ne bih rekao.

Sta konkretno? Ako se npr. radi neki dokumentarac o prvom svetskom ratu, naravno da se mora pomenuti i bugarska u odgovarajucem kontekstu. Kada otvoris neki udzbenik za istoriju iz Srbije ili citanku srpskog jezika, nije cudno naici na Konstantina Filozofa ili Grigorija Camblaka, kao dva vrlo znacajna pisca srednjevekovne Srbije, i pomen da su oni poreklom iz Bugarske.

- - - - - - - - - -

Da je srpska nauka predstavljala Pirocance kao zaostale? Ne bih rekao.
Мислим да се генерално историја и документарци не само у Србији већ на читавом Балкану исувише навијачки,искривљено,полуистинито,са прећуткивањем неких чињеница.... пише се као нека бајка у смислу ми смо добрице и невинашца а други су црни ђаволи.Није то проблем само Србије већ читавог Балкана али ми живимо у Србији и ја коментаришем ту појаву за Србију пошто се мене директно тиче.Не кажем да је у другим државама много боље.
Цвијић је Србе који су настањени на југу и истоку,значи и у Пироту и на Косову малтене описао као Србе другог реда у односу на Србе динарце.Сад су Срби косовари жртве и јунаци.

Poslednja izmena:
Цвијић је Србе који су настањени на југу и истоку,значи и у Пироту и на Косову малтене описао као Србе другог реда у односу на Србе динарце.

Rekao je za Sope, koliko me secanja sluzi, da se "sporo umno razvijaju", a posto su Piraconci dobrim delom Sopi, tu jesi u pravu. Svakako je Cvijic kao Drobnjak, velicao dinarce na ustrb drugih i tu si u pravu.

Мислим да се генерално историја и документарци не само у Србији већ на читавом Балкану исувише навијачки,искривљено,полуистинито,са прећуткивањем неких чињеница.... пише се као нека бајка у смислу ми смо добрице и невинашца а други су црни ђаволи.Није то проблем само Србије већ читавог Балкана али ми живимо у Србији и ја коментаришем ту појаву за Србију пошто се мене директно тиче.Не кажем да је у другим државама много боње.
Цвијић је Србе који су настањени на југу и истоку,значи и у Пироту и на Косову малтене описао као Србе другог реда у односу на Србе динарце.Сад су Срби косовари жртве и јунаци.

Pa ne znam, ucili smo mi u skoli o srpskom-bugarskom ratu 1885. u skoli, koliko mi je tu ostalo u secanju lekcija je bila dosta neutralna, a Bugarski potezi u Drugom Balkanskom i Prvo Svetskom Ratu tesko da se mogu predstaviti u nekom pozitivnom svetlu.

Rekao je za Sope, koliko me secanja sluzi, da se "sporo umno razvijaju", a posto su Piraconci dobrim delom Sopi, tu jesi u pravu. Svakako je Cvijic kao Drobnjak, velicao dinarce na ustrb drugih i tu si u pravu.
Доста је он ту наружио јужне Србе...колико се сећам описао их је као рођене губитнике који су рођени да буду робови,чак и са далеко по њему лошијом физичком грађом и лепотом.....ако се не варам.И дан данас ако Пироћанац почне да говори са својим земљаком у Београду на свом народном дијалекту људи ће га сматрати за сељачину и спрдаће се са њим сматрајући га мање вредним.

Poslednja izmena:
Pa ne znam, ucili smo mi u skoli o srpskom-bugarskom ratu 1885. u skoli, koliko mi je tu ostalo u secanju lekcija je bila dosta neutralna, a Bugarski potezi u Drugom Balkanskom i Prvo Svetskom Ratu tesko da se mogu predstaviti u nekom pozitivnom svetlu.

Није неутрална позиција када се на мало смешан и невешт начин покушава оправдати напад из 1885.године и непоштовање договора о подели Македоније у којој је тада живео народ који је већински био пробугарски настројен.Страдање Бугара у Македонији 1913 и после 1918 се уопште не помиње.Учешће добровољаца Бугара у ослобађању Србије од Турске се уопште не помиње.Ако се не варам.Па и неки скорашњи догађаји се слабо помињу .Рецимо као овај.
http://dan-veterana.blogspot.rs/2011/03/blog-post_9156.html#.Wg2tF7gaf7Y

Poslednja izmena:
Није неутрална позиција када се на мало смешан и невешт начин покушава оправдати напад из 1885.године и непоштовање договора о подели Македоније у којој је тада живео народ који је већински био пробугарски настројен.Страдање Бугара у Македонији 1913 и после 1918 се уопште не помиње.Учешће Бугара у ослобађању Србије од Турске се уопште не помиње.Ако се не варам.Па и сада се слабио помињу неке ствари.Рецимо као ова.
http://dan-veterana.blogspot.rs/2011/03/blog-post_9156.html#.Wg2tF7gaf7Y

Pa pazi, ja bih mnogi vise da sam pisao taj udzbenik pravdao srpski napad na bugarsku, nego sto je to bilo u knjizi, gde se dosta tu politicki korektno balansiralo. Sto se tice Makedonije, Srbi su je zauzeli upravo zato sto bugarska nije postovala dogovor i nije angazovala na tom podruciju svoje trupe, nego ih je koristila ka Istanbulu, posto je bugarski car hteo po svaku cenu da zauzme taj grad, sto je potpuno bilo suludo. Drugo jasno je pred rat bilo ugovoreno, da u slucaju spora, ruski car bice taj koji ce izvrsi arbitrazu i cekala sa njegova odluka, a bugarska je napala Srbiju bez objave rata, a znas to da je vecinski stanovnistvo Makedonije bilo probugarski je jako diskutabilno, bugarska je tamo krenula agitacijom tamo dosta pre Srba, ali koliko je medju obicnim pukom bilo rasireno bugarsko ime jako je upitnom. Srbi su jako neutralni danas prema Bugarima ( ovde naravno ne racunam juznjake, kojima je zivlje secanje na bugarske okupacije ), dok koliko sam primetio ( pogledaj ovde Han Acu ) animozitet u Bugarskoj prema Srbima je i dalje jak, uostalom Srba danas u Bugarskoj nema, ali zato Bugari ima u Srbiji.

- - - - - - - - - -

Доста је он ту наружио јужне Србе...колико се сећам описао их је као рођене губитнике који су рођени да буду робови,чак и са далеко по њему лошијом физичком грађом и лепотом.....ако се не варам.И дан данас ако Пироћанац почне да говори са својим земљаком у Београду на свом народном дијалекту људи ће га сматрати за сељачину и спрдаће се са њим сматрајући га мање вредним.

Evo jedan mali "ekskluzivitet", koliko pratim genetska istrazivanja, Sopi i dinarci, su genetski cesto jako srodni.

Македонија овде није тема, него Срби на територији данашње Бугарске.

Ако бугараш из Цариброда жели да се бави темама Цариброда, за то има посебне теме или чак посебан Царибродски форум.

Back