ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ХРИШЋАНСТВУ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Понекад људи у брзини дискусије поставе ствари на право место.
Питање које си поставио је прилично индикативно и није само твоје, многи нови верници имају баш ту дилему : "шта ја имам од тога?".
Звучи као да си сасвим ненамерно дошао до највеће заблуде "верника". Верници ту заблуду немају...

u citatu oca Aleksandra se bas ovo i pominje--sta cu onda u crkvi? a dat je i odgovor. idem se pomoliti za dobrobit citavog sveta.
saosecanje koje se u coveku budi zivotom hriscanskim jeste saosecanje sa svima pa odatle i potreba da se ta ljubav iskaze,da se sa istomisljenicima podeli iskustvo,da se komunicira-komunikacija je vazan deo(ako ne i najvazniji) covekovog postojanja

Poslednja izmena od moderatora:
Sviđa mi se naslov ove teme i nadam se da nije namenjena samo hrišćanima, jer bih hteo nešto da naučim, pre svega o istinama (zabluda svi ionako imamo dovoljno) :)

Iz onoga malo što znam o hrišćanstvu, nije mi baš najjasnije koji je status Hristov. Smatra li se on bogom koji je sišao na zemlju i uzeo oblik čoveka ili čovekom koji je došao do nekih istina o ovom svetu i time postao bog?

Hvala unapred na odgovoru. :)

Sviđa mi se naslov ove teme i nadam se da nije namenjena samo hrišćanima, jer bih hteo nešto da naučim, pre svega o istinama (zabluda svi ionako imamo dovoljno) :)

Iz onoga malo što znam o hrišćanstvu, nije mi baš najjasnije koji je status Hristov. Smatra li se on bogom koji je sišao na zemlju i uzeo oblik čoveka ili čovekom koji je došao do nekih istina o ovom svetu i time postao bog?

Hvala unapred na odgovoru. :)

Zavisi od 'rišćana. Jedni računaju da je čovek neopravdano proglašen za boga, neki da je božji sin, to jes sin samom sebi, a neki računaju da je aranđeo Mijajlo. :D

Hrist jeste Bog , Bogocovek, Sin Bozji, jedne sustine sa Bogom Ocem i Svetim Duhom. dakle jedan od vidova jedinstvene Bozije licnosti.
nadam se da je ovo odgovr na tvoje pitanje ukupno.

Ček, ček, moraš malo da se spustiš na moj nivo analfabete, bar što se tiče ustaljene hrišćanske terminologije. Jer kad kažeš Bogočovek to verovatno ima neki smisao za hrišćanskog vernika, ali ja tu reč ne razumem baš najbolje.

Zašto to Bogočovek, zašto ne jednostavno Bog? Da li to znači da je Hrist ipak bio čovek kojeg je stvorio Bog (mada sve nas je stvorio) ili je bog koji se da tako kažem "maskirao" u čoveka?

:)

Ček, ček, moraš malo da se spustiš na moj nivo analfabete, bar što se tiče ustaljene hrišćanske terminologije. Jer kad kažeš Bogočovek to verovatno ima neki smisao za hrišćanskog vernika, ali ja tu reč ne razumem baš najbolje.

Zašto to Bogočovek, zašto ne jednostavno Bog? Da li to znači da je Hrist ipak bio čovek kojeg je stvorio Bog (mada sve nas je stvorio) ili je bog koji se da tako kažem "maskirao" u čoveka?

:)

zalazimo u neke teoloske dubine, nisam sigurna da cu umeti da objasnim, ali ako se neki teolog pojavi neka bude ljubazan i objasni detaljnije:hvala:

Bogocovek je Bog i covek .
Bog koji je uzeo na sebe i ljudsku prirodu, slabu i osetljivu na svu muku koju zivot u vremenu donosi(za razliku od Boga koji je van vremena)
zato je Isus plakao znajuci sta Ga ceka(mislim na raspece) kao covek
ali je kao Bog znao i da ce pobediti smrt
ziveci na zemlji pruzio nam je model ponasanja koji dovodi do stanja savrsene radosti--raja

OK, nisam mislio da je to toliko zapetljano, već da samo ja to ne razumem.
Pokušavam da malo razbistrim u svojoj glavi, a glava bi nekako da ima jasan odgovor, ili dža ili bu, ne voli odgovore tipa pola riba pola devojka :)

Elem, Bog se dakle materijalizovao kao čovek po imenu Isus. Jer Isus je istorijska ličnost, neko ko je zaista postojao. Jel tako? I to je uradio da bi ljudima ličnim primerom pokazao kako treba živeti?

OK, nisam mislio da je to toliko zapetljano, već da samo ja to ne razumem.
Pokušavam da malo razbistrim u svojoj glavi, a glava bi nekako da ima jasan odgovor, ili dža ili bu, ne voli odgovore tipa pola riba pola devojka :)

Elem, Bog se dakle materijalizovao kao čovek po imenu Isus. Jer Isus je istorijska ličnost, neko ko je zaista postojao. Jel tako? I to je uradio da bi ljudima ličnim primerom pokazao kako treba živeti?

Nije se baš materijalizovao, nego se rasplodio.
A nije trebalo da pokaže ljudima kako treba živeti, već je hteo da oprosti ljudima što su mu svojevremeno ukrali jednu jabuku. Da bi mu ovo uspelo, bio je prinuđen da samog sebe žrtvuje samom sebi kako bi samog sebe odobrovoljio u vezi sa tom krađom jabuke. :neutral:

A nije trebalo da pokaže ljudima kako treba živeti, već je hteo da oprosti ljudima što su mu svojevremeno ukrali jednu jabuku. Da bi mu ovo uspelo, bio je prinuđen da samog sebe žrtvuje samom sebi kako bi samog sebe odobrovoljio u vezi sa tom krađom jabuke. :neutral:
zaziiiiii,pusti ljude da komuniciraju malcice bez tvojih upadica:mrgreen:

:zcepanje: jel ti ovo smisljash danima ili dobijas informacije spontano od neke 'vishe sile':zcepanje:

pa, da
i pusti sad sirene, nije Hrist pola, On je savrseni covek i savrseni Bog

Uh, ovo je bio sasvim kratak odgovor, baš na kašičicu :)

Nisam mislio ništa loše da kažem o Isusu, već se to odnosilo na moj um koji se bori da stvari sam sebi istera na čistinu.

Dobro, da rezimiram. Bog se materijalozovao kao Isus da bi dao primer ljudima i naravno bio je savršen kao čovek. Ljudi su ga zaslepljeni mržnjom razapeli i on je onda umro kao čovek, da bi tri dana kasnije vaskrsnuo kao Bog i vratio se na nebo. Jel to to?

znam da ih nije prepravljao jer, valjda bi tako veliki car ,kada bi prepravljao ubacio i nesto sto bi njega licno opravdavalo, ovako citajuci Evandjelje ja ne vidim niti jedno opravdaanje za bilo cije zlodelo pa ni Konstantinovo.
filioqeo jeste 'uzrok' spora, ali zar ti je logicno da se zbog jedne reci Apostolska crkva podeli?
ja bih razmislila da nije jos nesto u pitanju
sto se Arija tice--bravo za Sv,Nikolaja :D
zasto ne bih sumnjala u crkvu? SvetiApostol Toma je sumnjao u sve:per:
biti hriscanin ne znaci prihvatati tek tako sve sto ljudi sa odredjenim zvanjima kazu-svako moze da pogresi--u tome je lepota hriscanstva- biti realan i nikoga ne idealizovati(idolizovati)

Pročitaj knjigu "Isusov zapis" u kojoj se navodi dokaz o tome da je Jevanđelje po Marku prepravljano, uz iznošenje sumnje da je malo verovatno da i ostala nisu, samo nema dokaza.

nemam nameru da ista dokazujem, to je odavno dokazano...

Biblija je istorijski i naucno tacna
Takodje sva njena prorocanstva su se ispunila...
Pisali su je Bozji proroci pod Bozjim nadahnucem u razdoblju od 1500 godina, jedni druge su citirali iako se nisu mogli ni poznavati... Biblija se sastoji od 66 kniga ima savrsen sklad kao da ju je pisala jedna osoba..

takodje postoje mnogi arheoloski odkazi koji potvrdjuju tacnost Biblije..

Dokazano je nahahuce i autenticnost Biblije i time se necu baviti..
Koga to zanima moze sam istraziti :zpozdrav:

U emisiji "Ko je pisao Bibliju" na National geographic, su te umnogome demantovali.

Ubacio je Stari zavet, on opravdava sve. :D
Mislim da su se podelili oko para. :D U pravu si da nije logicno. Ali obe crkve ne priznaju da je zbog para i moci nego nazivaju druge raskolnicima i jereticima na osnovu te jedne reci.
Sta je uradio sv. Nikolaj, uputi me?
Po ko zna koji put ti kazem da si ti atipican vernik u smislu da sumnjas i koristis svoju glavu. :)

Polako sa zaključcima. I ja sam to pomislio, jer se uklapa u profil vernika koji ja najviše cenim. No, ne tako davno sam to i rekao jednom verniku ovde na Forumu, kad on mi posle toga reče da i on ozbiljno čeka dan kada će Bog oživeti sve mrtve, i potpuno me je ubio u pojam. Zato se ja ovaj put ne izjašnjavam.

Pročitaj knjigu "Isusov zapis" u kojoj se navodi dokaz o tome da je Jevanđelje po Marku prepravljano, uz iznošenje sumnje da je malo verovatno da i ostala nisu, samo nema dokaza.
ok, neka naucnici rade svoj posao,
sushtina je ono na sta stavljam naglasak--rekla sam vise puta: i da su Evandjelja napisala braca Grim ja bih u njima pronasla mnogo toga da naucim.
vera je sushtina, ne forma, a ta sushtina, kada je primenimo u zivotu daje savrsene rezultate
to je dokaz da je ispravna-vera ne forma

ma uopste nisam atipican nego skeptican:lol: morala sam sebi pronaci neke odgovore:rumenko:
znaci on je ubacio Stari Zavet? pa vidi se:zcepanje:
SvetiNikolaj je sedeo na Saboru i slusao Arija dok mu nije dosadilo. onda je lepo ustao i isamarao ga! ostali su smatrali da to nije hriscanski pa su Nikolaja izbacili sa Sabora, medjutim, pokajali su se i vratili episkopa mirlikijskog a Arija proglasili jeretikom:D
eto vidis i SvNikolaj je koristio svoju glavu;)

Ovo kao u današnjim belosvetskim skupštinama. Ali nije to strašno. Na trećem Saboru je pobijeno preko polovine delegata. Arije je dobro prošao.

Do 325. g.n.e. rođendan mu je slavljen 6. januara, a Zhuangzi je objasnio zašto je datum promenjen na 25. decembar. E, danas je jedini "problem" a kojeg 25. decembra.:D
rekoh nije mi problem, vazno je da slavimo

Piše u Bibliji. :roll:
:heart:

Dobro, da rezimiram. Bog se materijalozovao kao Isus da bi dao primer ljudima i naravno bio je savršen kao čovek. Ljudi su ga zaslepljeni mržnjom razapeli i on je onda umro kao čovek, da bi tri dana kasnije vaskrsnuo kao Bog i vratio se na nebo. Jel to to?

to je otprilike ono sto pise u Evandjelju
mozes prihvatiti to i bukvalno,to zavisi samo od tvog 'mentalnog sklopa'
svako prima istinu na sebi primeren nacin
nekome je potrebna simbolika dok nekog simbolika zbunjuje
u Evandjelju istinu ce otkriti svako ko ga cita iskreno i realno--sve ostale opcije mogu dovesti u zabludu
zato postavimo sushtinu gde joj je mesto bas kao i formu
ne odbacujuci kriticki nacin razmisljana
Bog je sama Ljubav , Evandjelje je Radosna Vest--to su odgovori na sva pitanja
nema kontradiktornosti, samo nejasnoca, a kako nastaju te nejasnoce to nam govore svi koji ih ovde i iznose

to je otprilike ono sto pise u Evandjelju
mozes prihvatiti to i bukvalno,to zavisi samo od tvog 'mentalnog sklopa'
svako prima istinu na sebi primeren nacin
nekome je potrebna simbolika dok nekog simbolika zbunjuje
u Evandjelju istinu ce otkriti svako ko ga cita iskreno i realno--sve ostale opcije mogu dovesti u zabludu
zato postavimo sushtinu gde joj je mesto bas kao i formu
ne odbacujuci kriticki nacin razmisljana
Bog je sama Ljubav , Evandjelje je Radosna Vest--to su odgovori na sva pitanja
nema kontradiktornosti, samo nejasnoca, a kako nastaju te nejasnoce to nam govore svi koji ih ovde i iznose [/COLOR][/I]

Livingstone, hvala na pomoći. Sad bar imam kakvu-takvu sliku. :super:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back