ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ХРИШЋАНСТВУ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
O 12 apostola (12 znakova zodijaka kroz koje sunce prolazi) da ni ne pricamo...

Ko zna sta je izmisljeno, a sta istina. Ima toliko jevandjelja, a samo 4 je uvrsteno u kanon...
Konstantin se uplašio da će doći do rascepa u državi i zato je morao da nadolazeće hrišćanstvo prilagodi zvaničnoj državnoj religiji, da bi je lakše Rimljani prihvatili. Zato je nastalo prekrajanje hrišćanstva u 4. veku. Njemu uopšte nije bilo stalo do Hrišćanstva, već je sve radio iz političkih razloga. Otuda potpuno izbacivanje odgovornosti Rimljana za Hristovu smrt i prebacivanje na fariseje; otuda proglašavanje Isusa za Boga, jer kao mesija ne bi "prošao" kod Rimljana; otuda pomeranje datuma rođenja na dan tadašnjeg dršavnog praznika, i otuda ispredanje tih mističnih priča o njemu i potpuno odvajanje mitskog Isusa od istorijskog Isusa.
I još i ovo. Ako je trebo da se opravda neki postupak, u to vreme je najbolje bilo da se nekom nešto javi u snu. Zato je Isus Navin (mnogo pre sna Svetih otaca) pobio sve živo u desetak gradova, jer mu se noću javljao Bog sa uputstvima kako to da uradi, pa otuda i onaj "san" protivnika Arija. (Ovo sam dodao jer sam video da i ti veruješ u taj kolektivni san.)
Današnji svet bi tražio pismeno punomoćje/potvrdu, ali onda ga nije bilo.

Konstantin se uplašio da će doći do rascepa u državi i zato je morao da nadolazeće hrišćanstvo prilagodi zvaničnoj državnoj religiji, da bi je lakše Rimljani prihvatili. Zato je nastalo prekrajanje hrišćanstva u 4. veku. Njemu uopšte nije bilo stalo do Hrišćanstva, već je sve radio iz političkih razloga. Otuda potpuno izbacivanje odgovornosti Rimljana za Hristovu smrt i prebacivanje na fariseje; otuda proglašavanje Isusa za Boga, jer kao mesija ne bi "prošao" kod Rimljana; otuda pomeranje datuma rođenja na dan tadašnjeg dršavnog praznika, i otuda ispredanje tih mističnih priča o njemu i potpuno odvajanje mitskog Isusa od istorijskog Isusa.
I još i ovo. Ako je trebo da se opravda neki postupak, u to vreme je najbolje bilo da se nekom nešto javi u snu. Zato je Isus Navin (mnogo pre sna Svetih otaca) pobio sve živo u desetak gradova, jer mu se noću javljao Bog sa uputstvima kako to da uradi, pa otuda i onaj "san" protivnika Arija. (Ovo sam dodao jer sam video da i ti veruješ u taj kolektivni san.)
Današnji svet bi tražio pismeno punomoćje/potvrdu, ali onda ga nije bilo.

Konstantin je ujedinio rimsko carstvo, ono se vec podelilo na 4 dela, pre njega.
U Rimu su se postovali ljudi koju su bili bogovi, mislim da jedan vise ne bi bio problem. Isus je bio Bog koji sebe zrtvuje za druge, sto nije bilo toliko cesto i otuda njegova popularnost.
Konstantinova izjava "Jedan Bog, jedna drzava, jedan Car" , mislim da nije hriscanska, vec preuzeta iz kulta Sunca, kojem je pripadao. Ako je moguce napaviti neku podelu, rekao bih da politicki aspekti hriscanstva su preuzeti iz kulta Sunca, dok su verski ono sto je propovedao Pavle i ostali apostoli, izvorno hriscansko, tj. Bog je ljubav, vera, pokajanje i oprost grehova.

Vidim da na ovoj temi nema ostrašćenih, pa bih upitao postavljača teme: koje su to toliko velike razlike u shvatanjima pravoslavaca i katolika, zbog kojih se ostrašćeni pravoslavci toliko užasavaju mogućnosti ujedinjenja?

Citajuci postove upucenijih od mene, rekao bih da jedini sustinski problem je, nepogresivost pape i njegov uzdignut polozaj nad drugim patrijarsima.

Ne treba zanemariti ni dugogodisnji sukob izmedju dve Crkve. :(

ok, neka naucnici rade svoj posao,
sushtina je ono na sta stavljam naglasak--rekla sam vise puta: i da su Evandjelja napisala braca Grim ja bih u njima pronasla mnogo toga da naucim.
vera je sushtina, ne forma, a ta sushtina, kada je primenimo u zivotu daje savrsene rezultate
to je dokaz da je ispravna-vera ne forma

Stav ti je ispravan, ali ja sam, istine radi, reagovao na tvoje: "znam da ih nije prepravljao....

Vidim da na ovoj temi nema ostrašćenih, pa bih upitao postavljača teme: koje su to toliko velike razlike u shvatanjima pravoslavaca i katolika, zbog kojih se ostrašćeni pravoslavci toliko užasavaju mogućnosti ujedinjenja?
Мени лично мало смета однос према опраштању греха код католика.
Под условом да сам ја то добро схватио, наравно...

ja nisam ostrascena ali sam zaprepascena nekim podacima koje sam procitala, tipa papa je nepogresiv
to je mom umu neprihvatljivo i ne bih volela da budem u organizaciji koja veruje u tako nesto
Bog nam je dao slobodu da razmisljamo a postavljanje takve tvrdnje se kosi sa mojim shvatanjem da je svaki covek u stanju da pogresi

ja nisam ostrascena ali sam zaprepascena nekim podacima koje sam procitala, tipa papa je nepogresiv
to je mom umu neprihvatljivo i ne bih volela da budem u organizaciji koja veruje u tako nesto
Bog nam je dao slobodu da razmisljamo a postavljanje takve tvrdnje se kosi sa mojim shvatanjem da je svaki covek u stanju da pogresi

Ako katolici veruju da je bog onaj koji je dao papi sposobnost da donosi nepogrešive odluke, ond je to isto ono verovanje da su zaključci vaseljenskih sabora (prenatrpanih ljudima i samo ljudima) nepogrešivi, a isto tako da su nepogrešiva mišljenja svetih otaca.

Istine i zablude o hrišćanstvu?
Ma samo hrišćanstvo je jedna velika zabluda i ne samo hrišćanstvo; bilo koja religija je zabluda.
Kod hrišćanstva mi se dopada jedino to što propoveda miran i lep život, kao i toleranciju prema onima koji misle drugačije. Takođe oštro kažnjava zlo i uči ljude da vole i poštuju. Ali zagrobni život? Raj i pakao? Koncept duše? Jedan imaginarni lik (Bog) koji upravlja svime što postoji? Ma dajte ljudi, pa to su, po mom mišljenju, priče za malu decu!

Pa ni ovo nije neka bitna razlika. Vidi šta kaže čovek na temi "Sukobi u SPC.....": "Jedini nacin za ujedinjenje po meni je da se katolici pokaju i odbace sve novotarije koje su uveli u hriscanstvo u poslednjih 1000 i nesto godina."
Otuda ovo moje pitanje jednom neostrašćenom pravoslavcu, jer su me interesovale koje su to tako grešne novotarije zbog čega se izbegava ujedinjenje.
I dva piranja za tebe:
- Ako se ti strogo pridržavaš Hristovog učenja, kako je moguće da zgrešiš/pogrešiš, bez obzira na slobodnu volju?
-Kako ćeš da postupiš ako dođe do ujedinjenja?

Ma samo hrišćanstvo je jedna velika zabluda i ne samo hrišćanstvo; bilo koja religija je zabluda.
Kod hrišćanstva mi se dopada jedino to što propoveda miran i lep život, kao i toleranciju prema onima koji misle drugačije. Takođe oštro kažnjava zlo i uči ljude da vole i poštuju. Ali zagrobni život? Raj i pakao? Koncept duše? Jedan imaginarni lik (Bog) koji upravlja svime što postoji? Ma dajte ljudi, pa to su, po mom mišljenju, priče za malu decu!

Lepo. A di si ti video tu toleranciju? :eek:

raj i pakao su stanja uma
Bog nije imaginacija niti crtani junak vec ona energija u coveku koja mu pokazuje da mu je dobro dobro ciniti
moze biti da su price za malu decu ili za ljude kojima je lakse da kroz simboliku razumeju sushtinu
danas je izgleda sve vishe onih kojima zapravo ta simbolika smeta da bi razumeli sushtinu

Zaboravio sam da se ogradim na pravoslavlje, jer koliko znam katoličanstvo oni propovedaju jedno, a u praksi sprovode drugo. Pa čak mislim da i ne propovedaju sve isto kao i pravoslavlje. Samim tim što podržavaju gay brakove, ne propovedaju samo dobre stvari, nego i loše.

E ovakav odgovor Zaziju me veoma čudi: veruješ da su Sveti oci nepogrešivi, a užasava te činjenica da neko veruje da je papa nepogrešiv.

ne nisi razumeo, Zazijavalo kaze da je verovanje u nepogresivost pape isto sto i verovanje u nepogresivost Svetih otaca, i ja se slazem
svi ljudi mogu da pogrese-verovanje da je neko nepogresiv bilo bi idolopoklonstvo,zar ne?

Мислио сам на откуп оних јачих греха.

Mislim da to nije vise u praksi, ali verovatno mislis na period kada su katolici izdavali priznanice o oprostu grehova. Tada si mogao da kupis oprost grehova za svoje pretke, za sebe ili decu, nesto kao polisa osiguranja, koja pokriva odredjenu gresnost. :lol:
To je bio unosan biznis.

Bog nije imaginacija niti crtani junak vec ona energija u coveku koja mu pokazuje da mu je dobro dobro ciniti
moze biti da su price za malu decu ili za ljude kojima je lakse da kroz simboliku razumeju sushtinu
danas je izgleda sve vishe onih kojima zapravo ta simbolika smeta da bi razumeli sushtinu
Dopada mi se ovaj odgovor. Ja upravo tako i tumačim te pojmove i sada bi možda neko rekao da sam ili dvoličan, dvosmislen i šta već jer sa jedne strane govorim o svemu ovome kao o jednoj velikoj zabludi, a sa druge strane se slažem sa ovom tvojom porukom. Stvar je u tome da je ta religija napisana kao knjiga propisa kako da se ponašamo i da mi se ne dopada koja simbolika je upotrebljena pritom. Mnogo je ljudi koji će sve shvatiti bukvalno i time sebe baciti u veliku zabludu (govorim o verskim fanaticima).

I da si ono "ona energija" zamenila sa "onaj pokretač" (ne volim kada vernici olako koriste reč "energija"), ne bih ti rekao BRAVO, kako to tvoj radikalni stav zaista zaslužuje, jer se bojim da negde ne naiđem na tvoje priznanje da i ti čekaš da Bog oživi sve mrtve, pa da se gorko razočaram.:)
Stvarno imaš neke stavove koje ja, ateistički ateista:D, pozdravljam (što je tebi malo važno, ali je istina).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back