ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ХРИШЋАНСТВУ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
razlog ti je originalan:roll:
Sta ovo treba da znaci? Vec sam napisao odakle uskrsnuce posle tri dana, a sto se tice bezgresnog zaceca, to se vezuje za polozaj sunca u sazvezdju device.

neki smatraju da je filozofija (pa i religije) takodje predstava o Jednom Bogu koju su imali prehriscanski narodi
A neki smatraju da su hriscani napravili kompilaciju svih tih religija. Ja, za razliku od njih, mislim da je Isus-čovek stvarno postojao. Iako nema nikakvih dokaza za to.

po meni Hrist se razlikuje od svih tih filozofa koje pominjes
mozda ti ne uvidjas tu razliku
Moze biti.

pa gde se mesa?zar ima pravo ista da odlucuje?
Rekao sam: "sve dok se ne mesa." Pomisao da se stvarno mesa je uzasavajuca.

Sta ovo treba da znaci? Vec sam napisao odakle uskrsnuce posle tri dana, a sto se tice bezgresnog zaceca, to se vezuje za polozaj sunca u sazvezdju device.
pa to po meni nije neki razlog,nista licno.

A neki smatraju da su hriscani napravili kompilaciju svih tih religija. Ja, za razliku od njih, mislim da je Isus-čovek stvarno postojao. Iako nema nikakvih dokaza za to.

aHa,verujes.shalim se. mozemo do sutra ja mislim ti mislis.
Moze biti.
:think:na sta bese ovo komentar

Rekao sam: "sve dok se ne mesa." Pomisao da se stvarno mesa je uzasavajuca
ih,pa ne plasi se toliko:heart:

"koliko misli toliko 'otkrovenja',govorio sam o spasenju nekrstenih-
nije stvar u tome da li su oni znali ili nisu znali Hrista,da li su poverovali u Njega ili ne,da li su bili krsteni ili ne,vec u tome da Hristos zna njih i da je Hristos Sebe predao njima i za njih.Zato je i njihova smrt 'progutana pobedom'(1.Kor.15,54)Zato je smrt i za njih susret s Hristom
isto tako i pitanje Suda. Sud nece biti o dogmatickim pitanjima vec o 'blagu srca'.
ali onda kazu cemu Crkva,cemu Svete tajne itd.
prizvanje Crkve je kozmicno i eshatologicno
svaka njena molitva je u ime sveta"

otacAleksandarShmeman

pa to po meni nije neki razlog,nista licno.
Pa da, ali za mene je to dovoljno da posumnjam u to.

aHa,verujes.shalim se. mozemo do sutra ja mislim ti mislis.
Bas tako, mozemo do sutra i nista necemo postici. Evo zamisljam da sam poverovao da je Isus bog. I sta sam time dobio?

ih,pa ne plasi se toliko:heart:
Lako je tebi, tebe nece da diraju. ;)

"koliko misli toliko 'otkrovenja',govorio sam o spasenju nekrstenih-
nije stvar u tome da li su oni znali ili nisu znali Hrista,da li su poverovali u Njega ili ne,da li su bili krsteni ili ne,vec u tome da Hristos zna njih i da je Hristos Sebe predao njima i za njih.Zato je i njihova smrt 'progutana pobedom'(1.Kor.15,54)Zato je smrt i za njih susret s Hristom
isto tako i pitanje Suda. Sud nece biti o dogmatickim pitanjima vec o 'blagu srca'.
ali onda kazu cemu Crkva,cemu Svete tajne itd.
prizvanje Crkve je kozmicno i eshatologicno
svaka njena molitva je u ime sveta"

otacAleksandarShmeman

E ovo je lepo. I lepo kaze covek da ne moras verovati u Hrista da bi bio spasen.
:heart:

Ja mislim da su največe zablude bile i još su što večina ljudi raspravlja o tome kad se rodio kada je bilo ovo ili ono jer pravilno da se krstim levom ili desnom rukom i.t.d.Ako se smatram fudbalerom valjda je bitno da naučim da igram fudbal a ne koji ću dres da nosim.Religija je duhovna disciplina više koristi imam ako njegove poruke sprovodim u životu nego saznanje kada se rodio i sl.Smisao verskih praznika po meni je na pr. Božič da se u izgubljenosti u svakodnevnim obavezama setim i taj dan posvetim svgom duhovnom životu,uskrs da se podsetim da je čovek stvoren i za uzvišenije stvari od puke trke za materijalnim dobrima,kakve veze onda ima tačnost datuma kada se rodio i sl.To su sve stvari folklora i tradicije i sve su lepe ali srž je u njegovim porukama koje su univerzalne.

Ja mislim da su največe zablude bile i još su što večina ljudi raspravlja o tome kad se rodio kada je bilo ovo ili ono jer pravilno da se krstim levom ili desnom rukom i.t.d.Ako se smatram fudbalerom valjda je bitno da naučim da igram fudbal a ne koji ću dres da nosim.Religija je duhovna disciplina više koristi imam ako njegove poruke sprovodim u životu nego saznanje kada se rodio i sl.Smisao verskih praznika po meni je na pr. Božič da se u izgubljenosti u svakodnevnim obavezama setim i taj dan posvetim svgom duhovnom životu,uskrs da se podsetim da je čovek stvoren i za uzvišenije stvari od puke trke za materijalnim dobrima,kakve veze onda ima tačnost datuma kada se rodio i sl.To su sve stvari folklora i tradicije i sve su lepe ali srž je u njegovim porukama koje su univerzalne.

da, izgleda da su najvece zablude na temu forma vs sushtina':think:
ja sam u pravoslavnom hramu slusala besedu o tome-sushtina je bitna , forma je stvar izbora i podredjena je sustini, ne moze da je promeni niti unisti....

nije potrebno Boga dokazati--dovoljno je pokazati Ga
svojim zivotom,svojom radoscu

razgovaraju dva prijatelja od kojih se jedan tesko razboleo:
-ne brini,bicu uz tebe u tvojoj bolesti,pomagacu ti u svemu,ja sam ti prijatelj.
-ne, ti nisi moj prijatelj. kada sam se zenio nisi dosao,kada sam slavio rodjenje sina nije te bilo,kada sam zenio sina nisi se radovao samnom. ne trebas mi ni sada.

hriscanska ljubav znaci ,ne samo saosecati sa onim ko je u nevolji i pomagati mu vec i radovati se sa onim ko je srecan.

Poslednja izmena:
Понекад људи у брзини дискусије поставе ствари на право место.
Питање које си поставио је прилично индикативно и није само твоје, многи нови верници имају баш ту дилему : "шта ја имам од тога?".
Звучи као да си сасвим ненамерно дошао до највеће заблуде "верника". Верници ту заблуду немају...

Poslednja izmena:
nije potrebno Boga dokazati--dovoljno je pokazati Ga
svojim zivotom,svojom radoscu

razgovaraju dva prijatelja od kojih se jedan tesko razboleo:
-ne brini,bicu uz tebe u tvojoj bolesti,pomagacu ti u svemu,ja sam ti prijatelj.
-ne, ti nisi moj prijatelj. kada sam se zenio nisi dosao,kada sam slavio rodjenje sina nije te bilo,kada sam zenio sina nisi se radovao samnom. ne trebas mi ni sada.

hriscanska ljubav znaci ,ne samo saosecati sa onim ko je u nevolji i pomagati mu vec i radovati se sa onim ko je srecan.

Lala se probudi iz anestezije i prvo upita:
- Jes tu, Soso?
- Tu sam, Lalo.
- Ti si uvek uzmene, Soso.
- Jesam, Lalo.
- I kad sam se prverno sa stoga, pa sam iščašio rame, ti si bila uzmene. I kad smo se vozali na motoru, pa sleteli u jendek. I kad mi kera zagrizla nogu...
- Tako, je, Lalo.
- Nešto se mislim, Soso. Ti si mene baksuzna. :sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back