ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ХРИШЋАНСТВУ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
:lol: to je sloboda izbora:lol: recimo,ako me nerviras dovoljno onda primenim kao prebiti:zper:
a sta ti pises kad popunjavas obrazac u rubriku prebivaliste? gde si poslednji put dobio batine:think:

Da se ne vraćam na početak ove teme, već ovde da ti preporučim, knjigu, ako je nisi pročitala: "Isus to nije rekao". Biće ti malo jasnije izvesne zablude o hrišćanstvu.

Samo sam pitao, a ti mi dala odgovor. Nemoj da se nerviraš, jer će, vidim, i meni biti lakše.:D

:D ma ne brini,nisam nervozna,,,ja se uvek obradujem kad te vidim:D
ima li meda?kako su male pametnice?
:)
pcelica.gif

Hvala. Potražiću je, iako bih po naslovu rekao da je pisana po sistemu "teorija zavere".

Upamti taj naslov.

Nikada bolja knjiga se nije pojavila na tržištu na tu temu koje ti čitaš...
Videti ćeš,oduševiti če te.
Ima preko 450 stranica velikog a4 formata a nije skuplja od 20 EURA.
Ja je imam na kompu ali nažalost na eng.
A na našem jeziku sam ipak morao da je kupim.

Свети Николај Жички
О ВЕЛИКОМ ИМЕНУ

'Господе, Господе наш, како је величанствено
име Tвoje по cвoj земљи!
Ко ће исказати силу Господњу?
испричати славу Његову?
Не узимај узалуд имена Господа Бога својега;
јер неће пред Господом бити прав,
ко узме име Његово узалуд'

Moje одело, господо, казује вам већ каква је моја проповед. Прастарог је кроја моје одело, прастара је и проповед моја. У једној речи изражена је сва моја проповед. То је опште-позната реч, у свима временима историје, у свима крајевима света, у свима срцима, на свима језицима. То је име некога изнад нас.

Кад Кинези гледају у разорану земљу, како из ње клија и једра бујан, нов живот, они погледају један другог, и са страхопоштовањем изговарају реч: Тао.

Кад Индијанци украј Ганга посмотре раскош у броју и облику и боји живота испод себе и око себе, кад виде дебели Ганг и прозрачну атмосферу изнад њега, они се погледају и са умилношћу изговарају реч: Брама.

Кад Арабљани путују ноћу са својим караванима по пешчаним пустињама и виде над својим главама златну звездану прашину, расејану по кадифеном небесном тепиху, они се згледају и са одушевљењем изговарају реч: Алах.

Кад Египћани погледају у сунце, које се свако јутро огледа у Нилу, они се згледају и изговарају реч: Пта.

Кад Грци погледају на тело човечје, они се задиве лепоти његовој, и погледавши се изговарају реч: Зевс.

Кад стари Словени осмотре црне облаке, испресецане црвеним муњама и наоружане силним громовима, они у страху изговарају реч: Перун.

Кад ми Хришћани посмотримо на све то, кад видимо плодну разорану земљу, која се почиње одевати зеленилом, и кад видимо раскош земаљских производа, и звезде над собом у ноћи, и сунце после ноћи, и тело човечје у лепоти његовој, и гром у страхоти његовој, ми се згледамо и с љубављу изговарамо реч: Бог.

Ова једна реч и сачињава сву моју проповед. Кратка реч, но опсежан смисао! Кратка реч, но магична моћ!
Кад се ова реч изговори непослушном детету, оно слуша.

Изговорена зликовцу, који се злочинством обогатио, ова реч улива страх.

Изговорена праведнику, који страда због своје праведности, ова реч улива храброст.

Изговорена болеснику, ова реч даје здравље.

Изговорена бродоломнику на морским таласима, ова реч улива наду.

Изговорена родитељима на гробу њиховог детета, ова реч производи један дубок уздах олакшања.

Изговорена владаоцима, заузетим бригом о своме народу, ова реч јача срце и осветљава дух.

Изговорена гордим, ова реч смирава.

Изговорена презреним и поништеним, ова реч подиже.

Изговорена војнику у рату, ова реч разгони страх од смрти.

Изговорена разочараном у животу, ова реч служи као котва, за коју се он хвата.

Изговорена изневереном од среће и пријатеља, ова реч спасава од самоубиства.

Изговорена жалосним, ова реч разведрава лице.

Изговорена веселим, ова реч чини озбиљним.

Мудре ова реч чини још мудријим, богате још богатијим, просвећене још просвећенијим, учене још ученијим, племените још племенитијим, моћне још моћнијим, срећне још срећнијим.

Свети Николај Жички
О ВЕЛИКОМ ИМЕНУ

'Господе, Господе наш, како је величанствено
име Tвoje по cвoj земљи!
Ко ће исказати силу Господњу?
испричати славу Његову?
Не узимај узалуд имена Господа Бога својега;
јер неће пред Господом бити прав,
ко узме име Његово узалуд'

Moje одело, господо, казује вам већ каква је моја проповед. Прастарог је кроја моје одело, прастара је и проповед моја. У једној речи изражена је сва моја проповед. То је опште-позната реч, у свима временима историје, у свима крајевима света, у свима срцима, на свима језицима. То је име некога изнад нас.

Кад Кинези гледају у разорану земљу, како из ње клија и једра бујан, нов живот, они погледају један другог, и са страхопоштовањем изговарају реч: Тао.

Кад Индијанци украј Ганга посмотре раскош у броју и облику и боји живота испод себе и око себе, кад виде дебели Ганг и прозрачну атмосферу изнад њега, они се погледају и са умилношћу изговарају реч: Брама.

Кад Арабљани путују ноћу са својим караванима по пешчаним пустињама и виде над својим главама златну звездану прашину, расејану по кадифеном небесном тепиху, они се згледају и са одушевљењем изговарају реч: Алах.

Кад Египћани погледају у сунце, које се свако јутро огледа у Нилу, они се згледају и изговарају реч: Пта.

Кад Грци погледају на тело човечје, они се задиве лепоти његовој, и погледавши се изговарају реч: Зевс.

Кад стари Словени осмотре црне облаке, испресецане црвеним муњама и наоружане силним громовима, они у страху изговарају реч: Перун.

Кад ми Хришћани посмотримо на све то, кад видимо плодну разорану земљу, која се почиње одевати зеленилом, и кад видимо раскош земаљских производа, и звезде над собом у ноћи, и сунце после ноћи, и тело човечје у лепоти његовој, и гром у страхоти његовој, ми се згледамо и с љубављу изговарамо реч: Бог.

Ова једна реч и сачињава сву моју проповед. Кратка реч, но опсежан смисао! Кратка реч, но магична моћ!
Кад се ова реч изговори непослушном детету, оно слуша.

Изговорена зликовцу, који се злочинством обогатио, ова реч улива страх.

Изговорена праведнику, који страда због своје праведности, ова реч улива храброст.

Изговорена болеснику, ова реч даје здравље.

Изговорена бродоломнику на морским таласима, ова реч улива наду.

Изговорена родитељима на гробу њиховог детета, ова реч производи један дубок уздах олакшања.

Изговорена владаоцима, заузетим бригом о своме народу, ова реч јача срце и осветљава дух.

Изговорена гордим, ова реч смирава.

Изговорена презреним и поништеним, ова реч подиже.

Изговорена војнику у рату, ова реч разгони страх од смрти.

Изговорена разочараном у животу, ова реч служи као котва, за коју се он хвата.

Изговорена изневереном од среће и пријатеља, ова реч спасава од самоубиства.

Изговорена жалосним, ова реч разведрава лице.

Изговорена веселим, ова реч чини озбиљним.

Мудре ова реч чини још мудријим, богате још богатијим, просвећене још просвећенијим, учене још ученијим, племените још племенитијим, моћне још моћнијим, срећне још срећнијим.

Zašto ovde nisi pomenula ateiste?:D

mislish one ljude shto su ljubomorni jer pop ima bolji auto:lol:

Kako ce taj pop sto ima bolji auto sa autoritetom reci: Sve sto imas podaj sirotinji ?

Pa on ni sam ne veruje u to. U sta li tek veruje, nije dzabe receno tesko je se bogatom odreci tog sto ima. Ma ne znaci da onaj sto nema je obavezno bolji covek, nego jedno mi pricas a sam drugo radis... a autic lepo, lepo. Ostvareni deciji snovi, autic po autic ...

:think:

Inspirisana temom 10 pitanja za pravoslavce...
neka ovo bude mesto za sve intrige na temu hriscanstva(pravoslavlja pre svega)
otvoren razgovor u kome svako moze da ucestvuje postavljanjem pitanja ili davanjem odgovora
pod hriscanstvom podrazumevam VEROVANJE DA JE ISUS HRIST BOG
sto tolerantnijim tonom

apelujem na pravoslavce da se ukljuce u diskusiju
i da, ne smatram da ja imam odgovor na svako pitanje, nadam se da cemo svi zajedno doci do nekih zakljucaka
hvala

Da li je hrišćanstvo, a samim tim i pravoslavlje, nastalo kao sekta u okviru judaizma?

Zašto hrišćani, samim tim i pravoslavci, svetu jevrejsku knjigu Tanah nazivaju starim zavetom, kad je njeno pravo ime Tanah?

Zašto su osnivači hrišćanstva jevreji, proglasili tu religiju i to vreovanje jeresom?

Po kojoj jevresjskoj svetoj knjizi postoji proročanstvo da je prvi mesija poginuo u ratu, drugi će se lažno pretstaviti kao mesija (Isus hrist), i tek kada se jevreji budu vratili u otađbinu (krajem drugog dana) , početkom trećeg dana na zemlju će doći pravi obećani mesija koji će vladati svetom? Je li to Tanah, Talamud ili neka druga knjiga? (Očigledno je da dan simbolično) pretstavlja milenijum, period od 1000 godina.

Zašto su se sloveni samim tim i Srbi tj. današnji pravo-slavci odrekli svoje drevne mnogobožačke religije? Da li je pokrštavanje slovena bilo nasilno i zašto je Rim vršio pokrštavanje nehrišćana?

Hvala.

Da li je hrišćanstvo, a samim tim i pravoslavlje, nastalo kao sekta u okviru judaizma?.

секта је док је не признају за религију.

Zašto hrišćani, samim tim i pravoslavci, svetu jevrejsku knjigu Tanah nazivaju starim zavetom, kad je njeno pravo ime Tanah?

Реч "Танакх" је акроним (иницијали) имена три секције Јеврејске Светог писма:
Тора , хебрејски. תורה [Тора] - Пентатеух
Невиим , хебрејски. נביאים [нәби ʾ Им] - пророци
Ктувим , хебрејски. כתובים [кәтубим] - Писма ( житија )

http://ru.wikipedia.org/wiki/Танах

Zašto su osnivači hrišćanstva jevreji, proglasili tu religiju i to vreovanje jeresom?
зато што им се није допао месија

Po kojoj jevresjskoj svetoj knjizi postoji proročanstvo da je prvi mesija poginuo u ratu, drugi će se lažno pretstaviti kao mesija (Isus hrist), i tek kada se jevreji budu vratili u otađbinu (krajem drugog dana) , početkom trećeg dana na zemlju će doći pravi obećani mesija koji će vladati svetom? Je li to Tanah, Talamud ili neka druga knjiga? (Očigledno je da dan simbolično) pretstavlja milenijum, period od 1000 godina.

мислим да је талмуд

Zašto su se sloveni samim tim i Srbi tj. današnji pravo-slavci odrekli svoje drevne mnogobožačke religije? Da li je pokrštavanje slovena bilo nasilno i zašto je Rim vršio pokrštavanje nehrišćana?

па тешко да су се Срби лако одрекли старе вере.
немамо поуздан извор да је та стара вера била српска, врло је могуће да су као и римљани преузели од старих грка све те богове.

Идите дакле и научите све народе крстећи их ва име Оца и Сина и Светог Духа,

Može duhovna kultura sve dalje da se razvija i prirodne nauke sve dalje da se šire, ali hrišćanstvu -koje sija kroz jevanđelje- nikada se neće primaći.
Johann Wolfgang von Goethe
:)

Imam utisak da tražiš i navodiš citate da bi impredionirala čitaoca, a ne razmišljaš o smislu tih istih citata.
Evo mene interesuje u kom to smislu pritrodne nauke ne mogu da se primaknu "hrišćanstvu-koje sija kroz jevanđelja": lepotom, elegancijom, istinom, glupošću.......?

Imam utisak da tražiš i navodiš citate da bi impredionirala čitaoca, a ne razmišljaš o smislu tih istih citata.
Evo mene interesuje u kom to smislu pritrodne nauke ne mogu da se primaknu "hrišćanstvu-koje sija kroz jevanđelja": lepotom, elegancijom, istinom, glupošću.......?

ne znam sta znaci impredionirati:think::mrgreen:
citate postavljam da bih pomenula i neke cenjene licnosti koje su imale (ili imaju) lepo misljenje o mojoj veri...
da li to nekog impresionira ja ne znam...

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back