ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
''Statistika pokazuje da se oko 30 odsto intervencija iskomplikuje bez obzira na uslove i stručnost ginekologa", ističe Anđelka Knežević-Bezjak . Abortus se radi "na slepo" na osnovu osećaja. Zato su česta oštećenja koja izazivaju teška krvarenja, ali i perforaciju materice. To su neposredne komplikacije koje se dešavaju u toku intervencije. Postoperativne podrazumevaju naknadna krvarenja, ponekad zbog ostataka embrionalnog tkiva kad je ponovna intervencija neophodna. Razne upale su, takođe, česte. Kasna komplikacija je sterilitet koji se javlja u oko pet odsto slučajeva''
(GAK Narodni Front)

Interesantno. Ja našla sad podatak da se u Srbiji godišnje izvrši oko 220000 abortusa. 5% od 220000 je 11000. U Srbiji svake godine imamo 11000 novih "nerotkinja". Znači u onih 220000 moramo ubrojati jednu osobu više puta, dok su ovih 11000 u stvari oni baksuzi, mislim moguće da i među njima ima ovih što idu na mesečnoj osnovi.

Ne zvuči li vam ovo malo..... šokantno i nerealno? Pitala bih ko od vas poznaje ženu koja nije mogla da ima decu posle abortusa (a da se ne radi o menopauzi), i koliko takvih žena poznajete, ali onda bi se desilo nešto kao sa Acom koji je na temi o privatnim fgakultetima iznosio gomilu neistina da bi dokazao da je u pravu.

Al' nije ni bitno. Kao što rekoh, ne dokazujem ništa, volela bih samo da se ovde piše istina.

ja znam jednu....
moja komsinica je kao mlada devojka imala prekid trudnoce...
sada je u braku, ali nikako ne moze da ostane u drugom stanju...
k'o i svako zensko u ovakvom ozbiljnom problemu, taj nesrecni dogadjaj iz mladosti krije k'o zmija noge
bojeci se verovatno da bi je i muz optuzio da je nemogucnost njenog zaceca sada...rezultat njene mladalacke nesmotrenosti...
po meni je sokatnije to, sto pored nje za koju znam da je imala kiretazu
znam bar jos petoro koje nisu, ali koje imaju ovaj ili onaj ginekoloski problem i takodje ne ostaju trudne...
tako da mi ta gorepomenuta kiretaza bas i ne deluje kao uzrok steriliteta nego vise kao slucajni uzorak...

Poslednja izmena:
Lexo, znam nekoliko parova koji ne mogu da imaju decu. Nemam pojma sta su uzroci i ne verujem da bi iko pricao o tome da je abortus bio uzrok steriliteta (ako je bio). To su previse licne stvari i zato mi je cudno tvoje pitanje koliko takvih zena poznajemo.

...kao kada bi neko pitao: "Koliko impotentnih muskaraca poznajete?" Besmisleno...

Poslednja izmena:
Interesantno. Ja našla sad podatak da se u Srbiji godišnje izvrši oko 220000 abortusa. 5% od 220000 je 11000. U Srbiji svake godine imamo 11000 novih "nerotkinja". Znači u onih 220000 moramo ubrojati jednu osobu više puta, dok su ovih 11000 u stvari oni baksuzi, mislim moguće da i među njima ima ovih što idu na mesečnoj osnovi.

Ne zvuči li vam ovo malo..... šokantno i nerealno? Pitala bih ko od vas poznaje ženu koja nije mogla da ima decu posle abortusa (a da se ne radi o menopauzi), i koliko takvih žena poznajete, ali onda bi se desilo nešto kao sa Acom koji je na temi o privatnim fgakultetima iznosio gomilu neistina da bi dokazao da je u pravu.

Al' nije ni bitno. Kao što rekoh, ne dokazujem ništa, volela bih samo da se ovde piše istina.
Za koga pretpostavljas da bi imao interes da lazno prikazuje podatke o abortusima, tj da ih lazno uvecava?

Evo ovako. Nisam bila lenja :mrgreen:

U Srbiji recimo da ima deset miliona stanovnika..... a nema. To jest, sve ih je manje.
Uzmimo da se na Kosovu to ne radi, tačnije, da nije ni razmatrano u statistiku, pa zaokružimo broj žena na 4000000, pri tom mislim na ove žene na koje se odnosi šokantna brojka od 220000 abortusa godišnje. Uzmimo da babe ne idu na abortus, kao ni deca, pa se ograničimo na period od 16-e do 45-e godine života, sa prosečnim vekom žene od 75 godina. Od 16-e do 45-e imamo 29 godina. Dosta :eek:
Preostale godine su 75 - 29 = 46.
Sada želimo dobiti procenat žena koje teoretski idu na abortus u okviru onih 4000000 izabranih. 29 na 75 je oko 39%, 39% od onih 4000000 je 1546667 žena u Srbiji, potencijalnih pacijentkinja u redu za prekid trudnoće. Gore sam već izvukla brojku od 11000 abortusa godišnje, koji za posledicu imaju neplodnost. Vrlo bitna stavka: ponovljene intervencije ovde nemaju efekta na statistiku jer žena može više puta da ode na abortus, ali samo jednom da izgubi mogućnost da zatrudni ili održi trudnoću, čim održava trudnoću znači da su naknadni abortusi nelogičnost.
Dakle, da nastavimo. 11000 abortusa godišnje koji za posledicu imaju sterilitet. Vratimo se na 29 godina reproduktivne sposobnosti žene i pomnožimo tih 29 godina sa 11000 abortusa godišnje, da bismo (pod uslovom da se broj stanivnika bitno ne menja, kao i da se održi standard od 220000 abortusa godišnje, što nekako održava jedno drugo :eek: ), dobijamo 319000. U toku vaših pretpostavljenih 29 godina plodnosti, 319000 žena, na brojku od 1546667 potencijalnih majki, ostaće neplodno, što će biti isključivo posledica abortusa, što je 21% šansi da se to i vama desi, nezavisno od toga da li ćete uopšte otići na abortus u životu! :lol: Drugim rečima, oko nas je 21% neplodnih žena koje su u godinama kada bi trebale da budu sposobne da rode, samo mi to još uvek..... ne znamo :), naravno najveći broj istih je koncentrisan pri kraju, tj. što smo bliže 45-oj, jer su, prosto, duže bile izložene svetu. Tih 11000 godišnje nepovratno izgubi sposobnost da zatrudni, pa samim tim i da ide na abortus, što cifre može da učini samo još neverovatnijim. U međuvremenu pojave se nove žene i odu neke "stare", ali prvobitnu cifru sam uzela za stalnu, uostalom, povećanjem broja stanovnika, paradoksalno, ovim trendom bi se povećao i broj abortusa :shock: pa procenti ostaju isti.

Može biti da sam negde pogrešila, slobodno me ispravite.

Ali ja sam razumela u tekstu da 5% abortusa ima za posledicu sterilitet. Ili je neko samo hteo da kaže kako se on javlja u 5% slučajeva što, opet, ne govori ništa.

Poslednja izmena:
Dajte ljudi, pa ja zaista ne znam ni jednog ginekologa koji bi preporucio abortus kao sredstvo kontracepcije! Isto vazi i za pilulu za dan posle, koju savetujud a se koristi samo u izuzetnim slucajevima.. Pa nemoguce da su kondomi i pilula jednako losi kao i abortus. Dodusie, oni ultra konzervativni hriscani zabranjuju pilulu jer je smatraju sredstovm za abortus, ali to je vec druga prica...

Ima li moja mama pravo da me ubije? Znam da zvuci surovo, ali abortus je kada doktor nasilno otvori matericu, samelje bebu i usisa komadice ... to nije skroz formirana beba, ali ima glavu, ruke, noge, kuca joj srce... Ni dete od 12 godina nije skroz formiran covek, pa niko nema pravo da ga ubije.

pod broj jedan abortus je zabranjen nakon 3 nedelje trudnoce. a srce pocinje da kuca u 3 lunarnom mesecu. tako da onda kad se razviju exstremiteti abortus je vec zabranjen. tako da nemoj lupati gluposti u koje se ne razumes. jer kad dete ima razvijeno sve to sto si ti napisala abortus je vec uveliko zabranjen. A sta bi ti rekla devojcici koja je ostala sa 14 godina u drugom stanju sa deckom koji ima 15???? da rodi dete??? ma daj...:roll:

pod broj jedan abortus je zabranjen nakon 3 nedelje trudnoce. a srce pocinje da kuca u 3 lunarnom mesecu. tako da onda kad se razviju exstremiteti abortus je vec zabranjen. tako da nemoj lupati gluposti u koje se ne razumes. jer kad dete ima razvijeno sve to sto si ti napisala abortus je vec uveliko zabranjen. A sta bi ti rekla devojcici koja je ostala sa 14 godina u drugom stanju sa deckom koji ima 15???? da rodi dete??? ma daj...:roll:

Ја стварно не знам колико људи овде види потпуну замену теза......
.... да не почињемо поново, али зар проблем није "настао мало мало раније" од тог твог "затрудњивања" са 14 година...?
Како нико то не види и не прича о томе, него о последици проблема, треба бити много мудар за тако нешто...

.... да не почињемо поново, али зар проблем није "настао мало мало раније" од тог твог "затрудњивања" са 14 година...?
Како нико то не види и не прича о томе, него о последици проблема, треба бити много мудар за тако нешто...

tema je abortus a ne ono sto dovodi do problema. to znaci da li treba izvrsiti abortus ? a ne zasto je neko ostao u drugom stanju.
ma najbolje je ono: " cekaj sine sad ce tata da ti promeni pelene samo da uradi domaci iz matematike"

Šta, što je zgrešila pa se sexala pre braka? :think:

"Zabranjen" je nakon 10-12 nedelja, odnosno, od tog perioda morate da imate razlog (medicinski najcesce) zbog cega hocete da abortirate.

cekaj pa u pravu si. abortus je zabranjen nakon 3 lunarnog meseca(to odgovara 10-12 nedelji) kada je zavrsena organogeneza. tada srce pocinje da kuca...
pogresno sam napisala ne 3 nedelja nego 3 lunarni mesec ( stvarno moram da prestanem da pravim lapsuse na ovakvim stvarima)

Ja sam vec pisala na ovoj temi i moj stav je da zeni to pravo ne treba oduzeti.Normalno postoje zene koje urade abortus 2-3 puta u zivotu i postoje one koje malo preteraju takve vec ne razumem.Jer pre svega unistavaju svoje zdravlje.
Pre nekoliko dana isla sam na rutinsku kontrolu kod ginekologa.Doktorka izlazi sva u soku i kaze da sacekam jos malo jer ima nekih problema i izlazi napolje sa jednom zenom koja ima do 30 godina.
Vraca se sva izbezumljena i krene da mi prica.Zena ostaje trudna i muz joj naredi da to dete abortira.Medjutim doktorka kada joj radila ultra zvuk vidi da ona nosi blizance.Tu je ona krenula da je ubedjuje da sacuva trudnocu jer i onako ima samo jedno dete.Ona joj tada kaze da bi ona rado ali muz ne zeli.Onda je doktorka pokusala da razgovara sa njim ali nista.Ostalo je da abortira.
Primecujem da se na ovoj temi uglavnom puca na zene,a sta ce mo kada naidje ovakav problem?

Једну познаницу је муж натерао да после три ћерке остане опет трудна, и водио је на рану амниоцентезу, да се утврди да ли носи мушко, у супротном да абортира!
Наравно да би жена и абортирала, шта ће јој четворо деце, кад су и овако рађане да тата добије сина! :dash:
Но, био је дечак, и сад имају четворо, али став жене о томе је већ за ону причу о злостављању...Рађање детета ради очувања брака... :otkacio:

Back