ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pod broj jedan abortus je zabranjen nakon 3 nedelje trudnoce. a srce pocinje da kuca u 3 lunarnom mesecu. tako da onda kad se razviju exstremiteti abortus je vec zabranjen. tako da nemoj lupati gluposti u koje se ne razumes. jer kad dete ima razvijeno sve to sto si ti napisala abortus je vec uveliko zabranjen. A sta bi ti rekla devojcici koja je ostala sa 14 godina u drugom stanju sa deckom koji ima 15???? da rodi dete??? ma daj...:roll:

Срце почиње да куца у 5. недељи од зачећа, а абортус се ради до 10. недеље!
Екстртемитети су до тада већ сви развијени.

...Само да исправим нетачност...

Срце почиње да куца у 5. недељи од зачећа, а абортус се ради до 10. недеље!
Екстртемитети су до тада већ сви развијени.

...Само да исправим нетачност...

za 10 nedelju sam se sama ispravila:roll: exstremiteti jesu razvijeni do tada. a srce pocinje da kuca u 3 lunarnom mesecu. ako nisi znala organ prvo treba da se formira pa tek onda da pocne da funkcionise.:roll:

Ја сам на ултразвуку видела срце како куца (као лампица која се пали и гаси) а била сам трудна непуних 5 недеља!
Узми било коју књигу о трудноћи па провери.
Ево, ја имам пред собом ''Књигу за сваку трудницу'' Хелен Доан:
''Други лунарни месец:
У петој недељи срце почиње да куца. До осме недеље формирани су сви органи, јетра производи црвена крвна зрнца и крв циркулише кроз крвне судове...''

Ја сам на ултразвуку видела срце како куца (као лампица која се пали и гаси) а била сам трудна непуних 5 недеља!
Узми било коју књигу о трудноћи па провери.
Ево, ја имам пред собом ''Књигу за сваку трудницу'' Хелен Доан:
''Други лунарни месец:
У петој недељи срце почиње да куца. До осме недеље формирани су сви органи, јетра производи црвена крвна зрнца и крв циркулише кроз крвне судове...''

i ti sad hoces da kazes da je moja knjiga iz koje polazem pedijatriju pogresno napisana?
da deciji hirurg koji mi predaje nema pojma? i da me je slagao?

Можда ниси добро прочитала? ...Већ ти се омакла крупна грешка, па што не би још једна?!

Погледај ти опет мало у ту књигу...

za 10 nedelju sam se sama ispravila:roll: exstremiteti jesu razvijeni do tada. a srce pocinje da kuca u 3 lunarnom mesecu. ako nisi znala organ prvo treba da se formira pa tek onda da pocne da funkcionise.:roll:

Ahem,koleginice,moram da priznam da je ovo sto si napisala,najveca glupost koju sam ikad procitala,ali ajde oprosticu ti,jer kontam si to skoro ucila,pa ti se izmesalo gradivo.U trecem lunarnom mesecu posteljica postaje potpuno formirana,(znla si da je nesto,al bilo ti najlakse napisati da je to srce),a srcana radnja pocinje u 5-oj nedelji,dakle pocetkom drugog lunarnog meseca.A mogu to da ti potvrdim i sa roditeljske strane(ukoliko mislis da sam ucila iz pogresnih knjiga),moje dete sam prvi put videla u sedmoj nedelji trudnoce,i zamisli ,kucalo mu je srce.

Можда ниси добро прочитала? ...Већ ти се омакла крупна грешка, па што не би још једна?!

Погледај ти опет мало у ту књигу...
[/QUOTE]

e skenirala sam stranicu knjige samo ne znam koliko je uspelo

Prilozi

• jporodjajjjjjjjjj.jpg
    jporodjajjjjjjjjj.jpg
    54,4 KB · Pregleda: 25
Tu u knjizi nije dobro formulisano,u trecem lunarnom mesecu srce je formirano,ali u 5-oj nedelji pocinje to formiranje u vidu malog ispupcenja koje pocinje da kuca.Dakle srce,iako nedovoljno razvijeno,kuca u 5-oj nedelji trudnoce.

Za temu i jeste osnovno pitanje:
- kada se svest formira?

Zene ce uvek abortirati ako ne zele dete, bilo u dobro opremljenoj zdravstvenoj ustanovi, bilo negde na crno (ako se abortus zabrani, sto bi bila krajnja glupost).

Osnovno je brinuti o konkretnoj osobi... takvo filozofiranje o abortusima je bilo i tokom ovoga rata: sa jedne strane filozofiraju, a sa druge strane su nam zdravi i pravi mladici ginuli i time su ubijana i deca koju bi oni imali da su ostali zivi........ drug moga sina je poginuo pred zenidbu...

O cemu mi to pricamo - dal` kuca ili ne kuca srce u ne-znam-kojoj nedelji..... pa to je smesno jer srce kuca i kod bube rus, pa opet niko ne kaze da ona ima svest kao covek....
:!:

Nije sve ni u činjenicama i neće činjenice baš nekoga opredeliti da podrži abortus ili mu se protivi.
Reč je o tako ličnom činu, da naš osećaj da li time poništavamo jedan život i oduzimamo šansu nekome da se rodi, da li je to surovo i da li je humano, igra mnogo veću ulogu od suvih činjenica.

Sve to, ceo taj set uverenja, iskombinovano sa našim karakterom i ličnom situacijom koja nam dozvoljava ili ne dozvoljava da imamo dete, stvara naš stav o abortusu uopšte ili pak abortusu u našoj konkretnoj situaciji.

Uveren sam da ima žena koje tome pristupaju kao kozmetičkom tretmanu, i nemaju nikakvu grižu savesti, ali mislim da nisu u većini.
Za ostale žene to je uvek odluka koja uključuje mnogo razmišljanja i emocija, a to nije samo zbog toga što im je neko utuvio u glavu da je to loša stvar.

Lyon, u pravu si. Mislim da bih ja ovaj problem zakljucila recima da je ovakva odluka zaista lican i intiman cin u koji niko drugi ne treba da se mesa niti nagovaranjem niti osudama. Zena treba da se konsultuje sa ocem svoga deteta, svojom porodicom eventualno, svojim ginekologom pa i svojim svestenikom sto da ne, ali sigurno Zika i Mika sa foruma ili gde bilo ne bi trebalo da joj sole pamet kojekakvim savetima koji su zapravo moralne osude.

Sto se tice konkretnog pitanajz abrane abortusa, protiv sam zabrane ne zato sto mislim da je abortus vesela stvar i "piling", vec zato sto zabrana ne bi sprecila da se abortusi i dalje desavaju, u nekim prljavim buzacima sa ko zna kakvom opremom. I drugi su pokusali pa nisu sprecili abortuse. Ipak mislim da bi ovako nesot moralo da sotane legalno, jer niko nema koristi od gomile mrtvih ili sterilnih zena koje su to postale zbog nestrucnih intervencija.

e ovako kako sam ja naucila. srce je u prvom lunarnom mesecu u obliku cevi, u drugom lunarnom mesecu se srce podelilo na pregrade, u trecem pocinje da kuca a u 4 se jasno cuju otkucaji.

Тек у 4. месецу се откуцају чују стетоскопом!
Али срце куца од 5. недеље! Ја видела својим очима на ултразвуку!

A kada se svest formira? :mrgreen: :p

Лексо, ти опет воду на своју воденицу....:roll:

Овде се сад води расправа искључиво о дезинформацијама које је једна корисница изнела, а не о моралним питањима које би ти стално да наметнеш.

Овде се сад води расправа искључиво о дезинформацијама које је једна корисница изнела, а не о моралним питањима које би ти стално да наметнеш.
Mislim da je ta rasprava završena. Nego, koja je tvoja vodenica, aj' da na nju poteramo pošto moja ne valja :roll:

Što se morala tiče, ja svoja "moralna pitanja" bar ne bojim nametnutim osećanjima.

a ne ne...ovo sto je Lexa pomenula je kljucni moment;
tj. fino je to sto se primate na "emocije" i pricate o radu srca...
al nije fino sto ne pricate o razvoju mozga...
to mozda nije toliko...romanticno, ali je upravo ono sto razdvaja
grudvu stanica i zivo bice...svjesno...:)

Back