ISTINA O ABORTUSU?

• Začetnik teme Začetnik teme Senka Z.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za sve one koji misle da je abortus ubistvo: To je odstranjivanje zigota u vrlo ranoj fazi.
Ako cemo tako: Ja ubijem nekih 10.000.000 spermatozoida svaki put kad svrsim.
Celija nista ne oseca, budite malo racionalni.

Mogla sam i da pretpostavim sta imaju da kazu na to muskarci(ili bar vecina) zato sam i postavila ovu temu na stranici foruma koja se zove ZENSKI KUTAK.Zato,hvala na misljenju i dovidjenja!

Senka Z.:
Mogla sam i da pretpostavim sta imaju da kazu na to muskarci(ili bar vecina) zato sam i postavila ovu temu na stranici foruma koja se zove ZENSKI KUTAK.Zato,hvala na misljenju i dovidjenja!
Zasto se krijete, zenskice, sa ovom temom, nije to nikava sramota. Pa ovo je 21.vek. Pustite i muske da iznesu svoje misljenje, mozda vas i iznenade. :wink:

Dr.,ja sam napisala da nisam kriva jer sam zatudnela i evo obrazlozenja:koristili smo kondom koji je pukao i za manje od 12 sati popila sam postkoitalnu tabletu,a posle i drugu i ostala sam u drugom stanju.Toliko o kondomima kao najpouzdanijim.Sta bi ti uradila da si bila na mom mestu,sta sam mogla da uradim?

Anonymous:
Dr.,ja sam napisala da nisam kriva jer sam zatudnela i evo obrazlozenja:koristili smo kondom koji je pukao i za manje od 12 sati popila sam postkoitalnu tabletu,a posle i drugu i ostala sam u drugom stanju.Toliko o kondomima kao najpouzdanijim.Sta bi ti uradila da si bila na mom mestu,sta sam mogla da uradim?
Ti si ili baksuz ili medicinski fenomen,treceg nema.
Ja trenutno se bavi jednom vrstom svog posla ali vezanog za skolu i sa tinejdzerima sam pokrenula pricu o kontracepciji i znate sta 17,18godisnjaci kazu,u nasoj kuci se ne prica o tome...zato sam rekla da porodica treba biti odgovorna za edukaciju mladih pa tek onda skola i lekari.
Stvarno ako kod tebe nije uspela kontracepcija ti si onaj 0,00001% ali sam odreagovala jer ti je post zvucao,molim te nemoj da se ljutis kao da si guska i to najveca na svetu.
Bez uvrede!Ali stekla sam utisak da se radi o zeni koja prepusta muskarcu da se brine o kontracepciji.

Ovo je previse dajte ljudi sta se ovo svelo samo na vredjenje? Izgovaranje prostih reci...
Ali ne bi se "spustala" na nivo onog inte... kako se vise zove, i nebra, i tog luca... ali ne da su sovinisti nego brate... :cry: ... a ti inte... glumis mi tu nekog intelektualca a koristis tako proste reci( kao guska npr. ) i toliko o fakultetima, obrazovanju... ZALIM TE :cry: ...
U redu je mozes ti reci da je devojke kriva ako zatrudni, ne pazi, to nema problema... ja sama priznajem kriva sam ali sam i spremna nositi se sa tim...i zato sam "guska", ej ako cemo tako ti si obicna budala ( pisem na tvom nivou )...
Ako ti nemas ambicija volje boriti se u zivotu neko je ima... ali necu se raspravljati sa tobom jer svako ima svoje misljenje...
Svati bre da neko mozda ima osecanja, i ja nisam mogla abortirati razumes nisam... ne mozes ti ni predpostaviti kako se osecas u tom trenutku kad sa 19. saznas da si u drugom stanju... ali opet ponavljam kriva sam i sad se suocavam sa tim...ali sebicno je abortirati i reci pa nisam se jos izivela, zato smatram nisi pazila pa... ali znate sta, ne vredi pricati jer NIKO ko to nije prosao ne moze ni shvatiti ni razumiti zato molim sve te da se suzdrze komentara... veruj te mi...

Ja ne izigravam nikakvog intelektualca, niti koristim proste reci (jer bih inace upotrebio reci poput moron, idiot, itd., a ovako sam se ogradio na zivotinju koja simbolise nizak nivo svesti). I zaista smatram da zena koja zatrudni mimo svoje volje (da se opet ogradim od silovanja) predstavlja plitkoumnu ili u najboljem slucaju ekstremno nezrelu osobu.

'Guska' si sto si dozvolila da zatrudnis mimo svoje volje, htela to da priznas sebi ili ne. Ne zelim ikog da vredjam ali zaista tako neodgovorne osobe ne mogu drugacije posmatrati. To ne znaci da si sada 'guska', jer si prihvatila posledice svoje nezrelosti, nepazljivosti i neodgovornosti, ali si u datom momentu bila. Kontracepcija postoji vec vekovima, i niko me ne moze ubediti da je zreli izgovor: 'eto, desilo se'...

A sad, o sebicnosti abortusa... Tebi tu emocije nadvladavaju racionalno razmisljanje, i zato mislim da nemas nikakvo pravo osudjivati devojke koje se odluce na abortus, niti traziti da se isti ukine. Te koje izvrse abortus treba osudjivati sto nisu pazile, a ne zato sto su izbegle posledice svoje neodgovornosti. Izvini, ali ne mogu se sloziti da devojka sa 16-17 godina moze da bude majka u ovom danasnjem svetu. Retke su one koje mogu kvalitetno podici dete u tim godinama.

Moze se posmatrati i sa druge strane, zar nije sebicno roditi da bi doticna osoba ispala kvazi-moralista, i time upropastiti i sebi, a sto je najgore, i svom detetu zivot? ... Kako ce dete odrasti uz takvu majku? Uz majku koja ne moze finansijski da izdrzava ni sebe, a kamo li dete. Uz majku u cijoj glavi ta beba vise lici na kucnog ljubimca a ne na ogromnu odgovornost koju materinstvo nosi? Mnogi ljudi nisu spremni na takvu odgovornost ni u kasnim 30-im... I sta se desava... Kako to dete odrasta? Majka shvatila da njeni roditelji nece biti tu zauvek, pa se resila da zavrsi neki fakultet, i tako ostavi svoje dete kod babe i dede, i ode ona da studira, i dete odrasta bez majke u godinama kad mu je majka najpotrebnija. I sutradan i to dete ce biti isto tako emocionalno nezrelo kao i njegova majka, i ko je sta dobio time? Upropastena dva zivota zarad kvazi-morala... Meni je to DALEKO sebicnije od abortusa.

A slobodno ti zali mene, budalu, ali ce zato moja deca rasti kvalitetno uz dovoljno roditeljske paznje i bez ista da im fali. Kad budem u stanju da izdrzavam pored sebe i nekoliko drugih osoba, kad budem imao dovoljno vremena da mogu da se adekvatno posvetim podizanju dece, kad budem spreman za takvu jednu odgovornost - tad cu imati decu, a do tada - kontracepcija ce spreciti da unistim svoj, i zivot neduznog deteta.

Senka Z.:
Razmisljala sam,pre nekoliko dana da zapocnem ovu temu o abortusu,jer je broj abortusa u svetu toliko porastao da su cifre,cini mi se brojnije od ove recenice,a jos niko nije pomenuo to kao los izbor ili pogresnu stvar i vec jednom podigao glas protiv toga.Na kraju,se medju vama ova tema svela na ogovaranje tudjih postupaka,hrisncanskih ili nehriscanskih ideala,pa cak i u dve poruke se svela na razgovor o kafici...

covece al si se zalozila..pa nemoj ti da abortirash i ok je da upucujesh devojke na opasnosti toga.....ali bash da toliko strastveno pominjes nije okjer je i to vrsta pritiska!..zamisli da ti je cerka trudna ...? nek onda oni obezbede uslove da ljudi jedva cekaju da rode a ne tu da licemerishu...jel si imala neko lose iskustvo?????? :(

Incognito:
Ja ne izigravam nikakvog intelektualca, niti koristim proste reci (jer bih inace upotrebio reci poput moron, idiot, itd., a ovako sam se ogradio na zivotinju koja simbolise nizak nivo svesti). I zaista smatram da zena koja zatrudni mimo svoje volje (da se opet ogradim od silovanja) predstavlja plitkoumnu ili u najboljem slucaju ekstremno nezrelu osobu.

'Guska' si sto si dozvolila da zatrudnis mimo svoje volje, htela to da priznas sebi ili ne. Ne zelim ikog da vredjam ali zaista tako neodgovorne osobe ne mogu drugacije posmatrati. To ne znaci da si sada 'guska', jer si prihvatila posledice svoje nezrelosti, nepazljivosti i neodgovornosti, ali si u datom momentu bila. Kontracepcija postoji vec vekovima, i niko me ne moze ubediti da je zreli izgovor: 'eto, desilo se'...

A sad, o sebicnosti abortusa... Tebi tu emocije nadvladavaju racionalno razmisljanje, i zato mislim da nemas nikakvo pravo osudjivati devojke koje se odluce na abortus, niti traziti da se isti ukine. Te koje izvrse abortus treba osudjivati sto nisu pazile, a ne zato sto su izbegle posledice svoje neodgovornosti. Izvini, ali ne mogu se sloziti da devojka sa 16-17 godina moze da bude majka u ovom danasnjem svetu. Retke su one koje mogu kvalitetno podici dete u tim godinama.

Moze se posmatrati i sa druge strane, zar nije sebicno roditi da bi doticna osoba ispala kvazi-moralista, i time upropastiti i sebi, a sto je najgore, i svom detetu zivot? ... Kako ce dete odrasti uz takvu majku? Uz majku koja ne moze finansijski da izdrzava ni sebe, a kamo li dete. Uz majku u cijoj glavi ta beba vise lici na kucnog ljubimca a ne na ogromnu odgovornost koju materinstvo nosi? Mnogi ljudi nisu spremni na takvu odgovornost ni u kasnim 30-im... I sta se desava... Kako to dete odrasta? Majka shvatila da njeni roditelji nece biti tu zauvek, pa se resila da zavrsi neki fakultet, i tako ostavi svoje dete kod babe i dede, i ode ona da studira, i dete odrasta bez majke u godinama kad mu je majka najpotrebnija. I sutradan i to dete ce biti isto tako emocionalno nezrelo kao i njegova majka, i ko je sta dobio time? Upropastena dva zivota zarad kvazi-morala... Meni je to DALEKO sebicnije od abortusa.

A slobodno ti zali mene, budalu, ali ce zato moja deca rasti kvalitetno uz dovoljno roditeljske paznje i bez ista da im fali. Kad budem u stanju da izdrzavam pored sebe i nekoliko drugih osoba, kad budem imao dovoljno vremena da mogu da se adekvatno posvetim podizanju dece, kad budem spreman za takvu jednu odgovornost - tad cu imati decu, a do tada - kontracepcija ce spreciti da unistim svoj, i zivot neduznog deteta.

Slusaj decko nikada nikada ne mozes garantovati da ce ti dete biti sjajno vaspitano, pametno, poslusno ne to nikad ne mozes znati... ali kazem ti vreme ce pokazati svoje... ne daj Boze... ali nemoj dvaput reci, kazem ti iz iskustva decko nemoj da sigurnoscu nesto planirati u zivotu i reci "e bice tako i tako... moja deca ce to i to..." samo ti dajem prijateljski savet jer nikad ne znas sta te ceka sutra... ako to do sada nisi osetio jednog dana hoces jer zivo je takav, ima i dobru i losu stranu...
I jos nesto ja neosudjujem devojke koje su abortirale i koje ce to u buducnosti uraditi to je njihovo misljenje, njihov zivot ja sam samo pisala da ja nisam mogla stvarno nisam mogla jednostavno sebi nisam ostavila prostora ni da razmisljam o toj mogucnosti... a sto se tice financija mozda sada ne mogu pruziti sve detetu ali jedan sasvim normalan zivot stvarno mogu tj. mozemo... Znas svesna sam ja da smo oboje jako mladi mozda cemo zaliti jednog dana a mozda ne svesna sam toga jer nikad ne znas sta te sutra ceka... Ali boricemo se trudicemo se pa vreme ce pokazati svoje...
I da ja sam celo vreme pricala o devojkama od 19-20 god. nikako na 16-17 to je vec druga prica o tome necu jer ja se nisam nikad na srecu nasla u takoj situaciji pa o tome ne mogu komentarisati ni nikoga osudjivati!

Incognito:
he he... e ne mogu a da se ne umesam... doduse, ovo je sa muskog aspekta u toj prici

a) abortus nije ubistvo, vec odstranjivanje organske materije koja jos uvek nema ni formu ni oblik. Zato je abortus dozvoljen samo do odredjenog vremena trudnoce. Uostalom, jos ne videh zivu osobu koja se nije rodila.
b) Sto se onog sajta tice, trebam li sad ovde da navedem jos 50-ak sajtova koji ce vam ogaditi sve svakodnevne aktivnosti?
c) Svako ko kaze da materijalna sredstva nisu bitna ne zna gde zivi. Sidjite malo s' oblaka i pogledajte u surovu realnost. Ako vi zelite da vasa deca odrastu kao klosari, da se gurate u redovima ispred crvenog krsta kako bi nekako izvukli par konzervi tunjevine da imate cime da prehranite decu, ja to zasigurno ne zelim za sebe, a ne zelim to ni najgorem neprijatelju.
d) Ljudi koji misle da je odlicno imati 10 dece, nemaju blage veze sa psihologijom. Ne moze se tolikom broju dece obratiti adekvatna paznja da bi izrasla u emocionalno i psihicki zdrave osobe.
e) Jos je smesnije kad ljudi navode 'stara' vremena u poredjenju sa ovim danasnjim. Kad su nase prababe radjale po 5 i vise deteta. To sto je 50% njih obavezno umiralo (zato je i bila potreba za radjanjem veceg broja dece) a ostatak se granicio sa ivicom bede. Sto su ta ista deca vise 'pravljena' kao robovi a ne kao plodovi ljubavi, itd. necu ni da pominjem. Bolje je i imati 2 deteta (prosta reprodukcija) kojima ce se obezbediti da odrastu u normalnim uslovima, nego imati 10 deteta koja ce biti teret i roditeljima i sama sebi.
f) Usnija Redzepova pliva u parama, pa moze da 'odgoji' i 50 deteta bez problema. Kazem odgoji u materijalnom smislu. Dakako ne moze pruziti potrebnu paznju toj deci, i ta deca nemaju kvalitetno detinjstvo.

E sad, direktan odgovor na pitanje. Podrzavam abortus, i svakako bi bio pravi idiotluk ukinuti isti.

quote]

incognito je skroz u pravu. senka uci od decaka :lol: , kad vec neces od nas devojcica :roll: i seti se da zivis u 2004. godini, i da to veoma utice na zivot i dece i roditelja

Anonymous:
Slusaj decko nikada nikada ne mozes garantovati da ce ti dete biti sjajno vaspitano, pametno, poslusno ne to nikad ne mozes znati... ali kazem ti vreme ce pokazati svoje... ne daj Boze... ali nemoj dvaput reci, kazem ti iz iskustva decko nemoj da sigurnoscu nesto planirati u zivotu i reci "e bice tako i tako... moja deca ce to i to..." samo ti dajem prijateljski savet jer nikad ne znas sta te ceka sutra... ako to do sada nisi osetio jednog dana hoces jer zivo je takav, ima i dobru i losu stranu...
I jos nesto ja neosudjujem devojke koje su abortirale i koje ce to u buducnosti uraditi to je njihovo misljenje, njihov zivot ja sam samo pisala da ja nisam mogla stvarno nisam mogla jednostavno sebi nisam ostavila prostora ni da razmisljam o toj mogucnosti... a sto se tice financija mozda sada ne mogu pruziti sve detetu ali jedan sasvim normalan zivot stvarno mogu tj. mozemo... Znas svesna sam ja da smo oboje jako mladi mozda cemo zaliti jednog dana a mozda ne svesna sam toga jer nikad ne znas sta te sutra ceka... Ali boricemo se trudicemo se pa vreme ce pokazati svoje...
I da ja sam celo vreme pricala o devojkama od 19-20 god. nikako na 16-17 to je vec druga prica o tome necu jer ja se nisam nikad na srecu nasla u takoj situaciji pa o tome ne mogu komentarisati ni nikoga osudjivati!

Ja nisam ni rekao da ce moje dete biti sjajno i vaspitano, samo da cu imati dete (decu) tek onda kad ja (i moja lepsa polovina) budem spreman na takvu odgovornost, i kad mogu da mu/im pruzim sve sto dolikuje jednom srecnom i bezbriznom detinjstvu. U sta ce deca izrasti ne zavisi samo od roditelja, vec i skole, okruzenja... Ja cu se potruditi da budem sto bolji roditelj kad za to bude vreme, a sve ostalo ostavljam vremenu.

A i ja govorim iz iskustva... vidis, ja sam jedno od te dece koje je raslo sa izrazito neodgovornom majkom (doduse, nije isti slucaj, ali je po okolnostima vrlo slican), i uz ludu srecu i splet okolnosti uspeo sam da se otrgnem od svega toga (inace ko zna sta bih sad bio), ali je sve to ostavilo itekako duboke posledice u meni. I veruj mi, znam koliko zivot moze biti gorak.

E bas iz tog razloga, tako nesto svom detetu nikad ne bih priredio. I bas zato sve dok ne budem psihicki spreman da budem otac, to i necu biti, a tako treba i svaka buduca majka da razmislja, jer detetu je ipak najvaznija majka. O materijalnom aspektu cele stvari i da ne govorim. I ako imam, po nekima, ekstremno visoku platu za ovu zemlju, i dalje mislim da ja istom ne bih mogao da izdrzavam dete na adekvatan nacin. Stavise u modernom svetu, i kad oba roditelja rade, i imaju pristojne plate, tesko je podkrepiti sve potrebe deteta.

I sad kad stavim i psiholoski i materijalni aspekt zajedno, ne mogu da se slozim da je iko u svojih 16-17, pa i 19 godina u potpunosti spreman za takvu odgovornost kakva je dete! Izuzev ako ta ista osoba nije sa svojih 19 godina u potpunosti sazrela (sto je vrlo, vrlo velika retkost) i ima stabilan posao kojim moze da izdrzava sebe i dete (sto je jos veca retkost).

Ne kazem ja da si pogresila sto nisi izvrsila abortus. To je vrlo individualna stvar, i sto narod kaze 'sta si sejao, to ces i znjati'. O tome koliko je to bio pravi izbor, vreme ce dati sud.

Ali to nije razlog ne odobravati abortus, nazivati ga ubistvom, itd. Ako si ti tako odlucila, to ne znaci da i drugi trebaju da idu tvojim stopama. I to svakako nije razlog zabraniti abortus.

Statistika je nazalost neumoljiva, i kazuje da preko 75% delikvenata datira iz neodgovornih i nestabilnih porodica, preko polovina toga iz 'mladih' porodica. I mnogo su vece sanse da ce dete izrasti u, figurativno, monstruma u takvoj situaciji, nego u uzorno dete. To nikako ne znaci da ce 'planirano' dete u stabilnoj (finansijski i psiholoski) porodici izrasti u uzornog gradjanina, vec samo da su sanse manje da ce postati delikvent.

Naravno, ne utice samo porodica na odrastanje dece, tu je i okolina, drustvo itd. Medjutim, ovde dolazi do izrazaja los materijalni status mladih porodica. Deca su jako surova u borbi za svojim identitetom, i tvoje dete moze lako postati social-outcast ukoliko ne moze pratiti finansijske trendove svojih 'naprednih' vrsnjaka. A to moze da se odrazi na dva nacina. Ili ce dete postati ekstremno introvertno, ili ce postati susta suprotnost toga (mada ne u obliku ekstrovertnosti koja je dosta pozeljna kod dece), pokusavajuci da iskoristi neki drugi aspekt svoje licnosti, a vrlo cesto je to jako agresivno ponasanje (napad je najbolja odbrana... odbrambeni mehanizmi su dosta jaci u detinjstvu nego kasnije). I tako licnost jedne mlade osobe biva unistena kao posledica slabe finansijske moci porodice u kojoj raste. Zar te necudi sto je tolika stopa kriminala u svakoj siromasnoj zemlji? Ovo mnogo dublje zalazi u psihologiju, pa ako zelis mogu da zamolim moju sestru koja je psiholog da ti objasni sta se sve moze desiti sa detetom koje ne odraste u finansijski stabilnoj porodici (pogotvo u zemlji gde ne postoji sredina vec ekstremno bogati i ekstremno siromasni ljudi). Zato ja toliko potenciram materijalnu stranu cele price, jer hteli mi to ili ne, ovo je materijalni svet i tu niko nista ne moze. I pod time ne podrazumevam mogucnost da detetu kupis kinder jaje svakog dana i sl. vec u globalu. A VRLO retko je mladih ljudi koji mogu da priuste deci normalno odrastanje u finansijskom smislu. Neki samo to shvate tek kad se dete rodi, pa onda rese da nastave skolovanje kako bi detetu mogli da obezbede normalno odrastanje, sto se zavrsi jos gore, jer nisu uz dete kad su mu najpotrebniji. Po nekim istrazivanjima, dete do 3 godina bi trebalo da ima roditelje (pre svega majku) na raspolaganju 12 sati dnevno. Od 3 do 10 godina 6 sati dnevno a do 20 godina bar 4 sata dnevno.

Nazalost, znam isuvise 'mladih' brakova i vrlo mladih devojaka koje su resile da podignu dete same, i ne mogu da se pravim optimisticnim kad vidim kako isti zive, i sto je najgore, kako zive njihova deca.

No kao sto rekoh, da ne ulazim u duboku psihologiju. Opet, ne kazem da je tvoja odluka pogresna, ali ne znaci ni da je ispravna. Tebi svaka cast sto si se prihvatila odgovornosti, i zaista ti zelim svu srecu u tome. Mislim da si nacinila gresku, ne zato sto nisi abortirala, vec zato sto si dozvolila da zatrudnis, ali sad vise nema nazad. Zato se potrudi da tvoje dete ne zavrsi kao predmet negativne statistike, jer zivot i jeste borba za pobijanje statistika.

Ja sam se samo pobunio protiv komentara kako se abortus treba zabraniti, gledajuci samo negativnu stranu svega toga, a ne obracajuci paznju na sve ostale aspekte. Jos vise sam iskritikovao devojke koje dodju do stadijuma kad moraju razmisljati i o abortusu u ovo moderno doba krcato izuzetno efikasnim kontraceptivnim sredstvima (a tu mozda treba i iskritikovati njihove roditelje koji deci sve to nisu objasnili na vreme, i nisu im objasnili kakve sve posledice moze imati praktikovanje un-safe seksa).

A jos vise me je revoltirao post o tome kako i kontracepciju treba zabraniti... Kao i onaj koji tvrdi da je abortus jeftiniji od kontracepcije...

A onda besomucno ponavljanje kako je abortus ubistvo... Morao sam da odreagujem. Mozda je moje izlaganje bilo grubo, ali i realnost je gruba...

Toliko... dakle puno srece devojkama koje se nisu odlucile za abortus, puno pameti onima koje su se odlucile za isti da ne bi dosle u istu situaciju, i veliko upozorenje onima kojima se bez koriscenja kontraceptivnih sredstava i neodgovornog praktikovanja seksa moze zivot pretvoriti u nocnu moru, i koji mogu da se takvim ponasanjem nadju u navedenoj situaciji!

Do nezeljene trudnoce ne treba da dodje - ALI, ako se to ipak desi, legalan abortus kao opcija mora da postoji. Jer ce u protivnom mnogobrojne zene umirati od posledica nestrucno uradjenog abortusa kao vekovima unazad, a o komplikacijama, infekcijama i sterilitetu pod takvim okolnostima da se i ne govori...
U slucaju nezeljene trudnoce nemoguce je spojiti dva principa - pravo oplodjene jajne celije/fetusa na zivot i pravo zene na raspolaganje sopstvenim telom. Posto zena za razliku od oplodjene jajne celije ipak ima neku licnost, dozivljaj sopstvenog zivota, secanja, planove za buducnost... nije slucajno sto je njoj u civilizovanom svetu dato pravo da odluci.

Jedna informacija za nekog ko je napisao da je kontracepcija u redu, jer zivot nastaje spajanjem jajne celije i spermatozoida - postoje kontraceptivna sredstva koja sprecavaju da se oplodjena jajna celija pricvrsti na zid materice, do oplodnje dolazi, ali ne i do nastajanja vitalne trudnoce. Takva celija ne zazivi i biva izbacena napolje. Tako deluju npr. spirale koje izazivaju "asepticnu upalu materice", neke vrste pilula itd. Da li bi onda trebalo revidirati i kontraceptivna sredstva i pojedina zabraniti?

Vidim da ima onih koji zastupaju stav da je sve na svetu potpuno nevazno u poredjenju sa cistom biologijom - rodjenjem deteta i mogucnoscu da ono fizicki opstane. Ako neko tako zeli, nema nikakvih prepreka (izuzev, ne daj boze, zdravstvenih). Mozda neki roditelji nece biti zreliji sa 25 ili 30 nego sa 19, mozda nece biti ni obrazovaniji... ali neki svakako hoce (zato ljudi nisu isti, a nacin odrastanja nije tu potpuno zanemariv). Pa kako bi po vama izgledao svet kad bi svi to usvojili: svi bi nakon 18-19 godine samo radjali decu, bili prostodusni na svojim livadama, igrali se s konjima i psima... a ko bi onda radio sve ostalo na ovom svetu, ili ti Senka zagovaras zapravo nacin zivota poput americkih Amisa?

Imam 29 godina i jos uvek nemam dece. Presla sam veliki put od svoje 20-te godine i nema govora da su ona mlada devojka tada i ova zena sada iste osobe. Niti bi taj put tako izgledao da su se na njemu nasla i deca. Osim da sam tu decu samo rodila i predala ih nekom drugom na 24-casovnu brigu. Danas bih to i mogla da uradim - platiti guvernantu vise nije problem - ali kad sam imala 20 godina to je bilo apsolutno nemoguce.
Materijalna mogucnost za jedan dostojanstven zivot svakako jeste alfa i omega ODGOVORNOG roditeljstva, okvir za sve drugo. A beta, gama, delta... svakako jesu zrelost i spremnost za isto. Sa 18-19 godina ne moze se govoriti ni o prvom, ni o drugom.

Anonymous:
ja sam jos gori slucaj samo sve puta 3!I to do 22.godine.Kondomi su sranje i one tablete za "dan poslije"To nefunkcionise uopste!!!!!Prezivjela sam i to!!Ali me vise niko nece ubjediti na sex sa kondomom (preventiva od trudnoce) pa kad nikad nebih imala odnos!Tri abortusa nisu malo!Ko mi garantuje da cu imati djecu kada to budem htjela?NIKO!LJUTA SAM KO PUSKA!kOndomi-govna!!!!

Incognio ovako vec sam ti rekla da ja nikog ne osudjujem a ni ne pokusavam nametniti svoje misljenje ni svoje stavove... koliko puta treba da priznam kriva sam ali shvatas li ti decko nisam mogla abortirati nisam razumes ej pa razumi me bar malo... i sta sad treba da se ubijem zbog toga? Ljudi smo i gresimo, NIKO ko hoda na zemaljskoj kugli nije bezgresan niko, necije su greske istaknutije(vece) sad a necije ce biti kasnije, jer svako bar jednom jaaaaaako pogresi u zivotu zbog cega se kaje ili ispasta...takav je zivot!
Zao mi je sto si imao takvo detinjstvo... moje je bilo fino uvek sam imala sve sto bi pozelela ali to nisam iskoristavala... moji su sada vec par godina u "krizi" i sad razumem sta znaci nemati, ne pravim probleme tj. nisam pravila probleme, drame... (kazem tako jer ne zivim sa njima vise) Isto tako detinjstvo mi je bilo i drugacije... ali o tome ne mogu ovde...
Rekla sam ti decko svesna sam ja svega sto moze biti... shvati bolje je da o tome ne razmisljas mislim na sve "mogucnosti" koje si ti nabrojao da se mogu desiti nego se jednostavno prepustiti i normalno odgajati dece- mozda nisi razumeo sta sam ti htela reci sa ovim ali kako da ti objasnim mislim jednostavno samo misliti pozitivno (ali naravno biti svestan svega)... ne znam da li si razumeo?!
Da volela bi da mi tvoja seka napise svoje misljenje... ali nadam se da nece biti previse kriticno... primam ja
kritiku samo sam sad malo vise osetljiva nego inace ali moram biti jaka za period koji sledi... Inace moja velika zelja je bila da studiram psiholigiju, ili nesto samo da pomazem ljudima, da ih savetujem... ali mozda... o tome o tom potom.
Htela bi ti jos mnogo toga reci na ovo sto si mi napisao ali ne mogu a i mislim da nema potrebe jer sta god da ti ja napisem tebi je svejedno, ti imas svoj stav,misljenje (kao i ja) i to je to...
Pozdrav!!! :)

Incognito nesto sam zaboravila... mozda neko ni sa 30 nije i nece biti spreman za taj korak...da ima decu, vaspitava ih , poklanja paznju... a mozda neko i u ti godinama nije ni obrazovan( i nije istina obrazovani roditelji bolje mogu odgajati decu, to mogu garantovati 100%...) i znaci njega niko nece osudjivai i davati komentare... Mislim sve zavisi od coveka koliko je phisicki zreo( svi smo mi razliciti )... ja sam puno toga prosla i videla i dozivela do svojih 19 i sada ovo... priznajem jesam jos dete sto je normalno-(a takva sam i po prirodi onako otvorena i jako sam vezana za svoje roditelje i dosta bliska sa njima, izuzetno ih postujem...) ali sam mnogo ozbiljnija i zrelija u nekim zivotnim situacijama od svojih vrsnjaka pa i starijih veruj mi! Sad da ne bi ispalo da tako pricam tako o sebi ali to su mi mnogi ljudi stariji od mene rekli! Ali realna sam i kazem vreme ce pokazati svoje... samo malo srece... i naravno zdravlja!
Pozdrav!

Uff, slucajno zatvorih prozor gde sam kucao, pa nestade poduzi post... 'ajd bicu kraci...

Mi se izgleda ne razumemo... Ja tebe ne osudjujem sto nisi izvrsila abortus, vec samo zato sto si dosla u situaciju kad si morala da razmisljas o istom. Za sve ostalo nije na meni, niti bilo kome drugom, da sudi... Kao sto rekoh, koliko je ta tvoja odluka bila mudra, vreme ce dati konacni sud. A to ces saznati za nekih 20-ak godina. Iskreno se nadam da cete uspeti da izvedete to dete na 'pravi put' i zaista vam zelim srecu u tome.

Medjutim ovde nije rec o tebi, meni ili bilo kome pojedincu, vec o abortusu u globalu. E sad, ovde ima mnogo gostiju pa ne znam ko je sta napisao, tako da sam ja u jednom postu obuhvatio sve sto sam se setio.

Zabraniti abortus bi bio idiotluk nevidjenih razmera i stojim iza toga. Jos bi bilo idiotskije zabraniti kontracepciju kao sto neko predlozi.

Dakle, vracamo se na pocetak price. Abortus NE TREBA zabraniti, ali bi trebao biti skuplji kako ga neupuceni ljudi u rizike istog, ne bi dozivljavali kao kontraceptivno sredstvo. Vec od 11-12 godina se moraju deca edukovati o svemu u vezi seksa (zato jarko podrzavam predloge da se seksualno obrazovanje uvede u skole, kad vec roditelji ne mogu da progutaju knedlu i razgovaraju otvoreno sa svojim detetom), sa posebnom paznjom na kontracepciju i rizike od abortusa.

Kad bi mene neko pitao, ja bih uveo kaznu za roditelje cija maloletna cerka zatrudni, jer to znaci da je nisu propisno edukovali. Dete u ranim godinama svoga zivota NE MOZE da preuzme odgovornost odgajanja sopstvenog deteta, i time ne ugrozava samo svoj zivot, vec i zivot neduznog deteta, bas kao sto su njeni roditelji ugrozili njen ne dajuci joj potrebnu edukaciju. Koliko se secam, postoji takav zakon u nekoliko evropskih zemalja.

Takodje, mislim da su zaista retke (u hiljaditim delovima promila) osobe koje mogu preuzeti punu odgovornost za svoje potomstvo pre 25-e godine zivota, a mnogi nisu ni u svojim 30-im. Zaista, cast izuzetcima...

I iz svih tih razloga, abortus se ne sme ukinuti ni pod razno.

A pitacu seku da ti napise nesto o tome preko vikenda kad bude imala vremena... Mozda ti pomogne da na se na vreme adekvatno prilagodis situaciji u kojoj se nalazis. Sve u svemu, puno srece...

A za osobu koja mrzi kondome:
Jeste li ti i tvoj decko sigurni da znate kako se koriste kondomi? Znas, to se ne guta... ;)

Salu na stranu, meni je u zivotu samo jednom pukao kondom, i to zato sto je bio kupljen na trafici, u zurbi... Srecom, pukao je prilikom stavljanja...

Sanse su oko 0.00001% da zatrudnis pri upotrebi kondoma koji je kupljen i skladisten na adekvatnom mestu i u adekvatnim uslovima (apoteka). I ne moras bas kupovati kineske kondome (zasto mislite da Kina ima najvise stanovnika :lol: ) samo zato sto su jeftiniji duplo od recimo Durex-a... Usteda na tome moze daleko skuplje da te kosta kasnije. Kupi recimo Durex Extra-Safe u apoteci, pa probaj rukama da ga rasparcas, da vidis koliko je to jako. Zaista su sanse gotovo minimalne da se zatrudni sa kondomom, a 3 puta za redom, to je vec bioloski fenomen.

Takodje, ako ste koristili lubrikante, sa kondomom u obzir dolaze samo oni bazirani na vodi (AstroGel npr.), jer oni bazirani na uljima/petroleumu (Vazelin npr.) ostecuju lateks...

Incognito hvala!
Verujem da ce mi saveti tvoje seke pomoci bar malo... :D
Slazem se s tobom da ne treba ukiniti abortuse...i svako ima pravo da odlucuje o svom zivotu...
Veliki pozdrav!
I ja tebi zelim puno srece u onome sto si namenio u zivotu! :wink:

Dr,normalno je sto si tako odreagovala,to je do nekle i moja reakcija kada cujem fraze tipa"nisam kriva",samo sto je u mom slucaju to zaista bilo tako.Dok moje drugarice ne koriste nista,ja,koja sam se pazila i ostanem u drugom stanju.Bolje ih prosla,mozda,da sam se oslonila na muskarca,tj.decka,sto me dovodi na zakljucak -nije li sve to pitanje srece??naravno,monogo zavisi od nas,ali ponekad ni to nije dovoljno...

a da te pitam nesto, SenkaZ. koliko ti imas dece? sto sad visis za kompom a nisi negde na selu i gajis 40-oro dece?
ideja da ne treba koristiti kontracepciju i da svaku ovulaciju treba iskoristiti za radjanje je potpuno idijotska. mislis da je lako radjati i odgajati decu? da li zena treba samo da sluzi toj svrsi?

ajde lepo da ukinemo skole i fakultete za zene. cim devojcica prvi put ovulira (koliko je to godina, 13, 14?) momentalno cemo naci nekog da je oplodi. pa tako dokle god moze da izdrzi.

aj malo mucni glavom pa razmisli kakav bi to svet bio.

Jao bre ljudi,sto toliko bukvalno shvatate neke stvari? Ne tvrdim da mora bas SVAKA ovulacija da se iskoristi za trudnocu! Jednostavno se samo po sebi namece pitanje: A zasto bas svaka devojka mora sa svakim i sa kim joj se prohte da legne u krevet? :?: :!: I onda bude:jao, kondom je bio loseg kvaliteta,jao otkud sam mogla da pretpostavim da on ima polnu bolest, i slicne nebuloze. Poznajem dosta parova koji se zabavljaju vec godinama, neki od njih su u ranim tridesetim, i sve oni drze do cinjenice da je jos rano za decu, da ce to njih da ometa u poslu i zabavljanju. Pa kad, kao "odrastu i postanu ozbiljni i spremni za decu" uvek iskrsne neki problem i od dece nema nista. Taj problem se vukao odavno,ali da je na vreme lecen,bilo bi drugacije.I tako je u 90% slucajeva!
Ja,na zalost,nemam dece.Imam 22 godine i prosla sam kroz razne terapije jer sam dugo imala upalu jajnika,sto se kasnije odrazilo na jajovode i samu ovulaciju.I svesna toga kroz kakve bolove sam prosla,koliko lekova i para za terapije, ako budem ikada mogla da zatrudnim,slobodno mogu da kazem da me nikakva kopmlikacija,pa makar i moj zivot bio u pitanju,nece navesti na abortus! Toliko o tome koliko ga ne podnosim!
A muskarcima,koji su se ovde javili,hvala za misljenje,ali ipak ni malo nisu u pravu.Jer zbog jednog takvog je moja drugarica abortirala.Koji se pravio veliki dasa,a kad je trebalo da stane na njenu stranu on je bio gori od misa!Svi ste vi veliki junaci,ali kad treba da se krene u vojsku ili kada vam devojka zatrudni,svi ste isti,madjionicari,isparite prvom prilikom!

Back