ISHRANA

Dajem mu redovno kafortan...a malopre sam,kad je kakio,primetio parcice sargarepe.

Tata je kupio neku konzervu,hrana za pse PEDIGREE,ali mu ja nesto ne bih to davao.Ima li ko iskustva?

psi ne vare sirovu sargarepu, samo protrci isitnjena kroz crevca, nije stetno ali ne mogu da je iskoriste.

za koprofagiju sam na netu nasla, da psi hoce to a ade kada im je jako dosadno, neki kazu da mali psi narocito vole sve smrdljivo, neki misle da je nedostatak vitamina. u sustini nije nista dokazano, sve su ti to nagadjanja...

Treba mi pomoc. Kako da hranim stene od maximum mesec dana? Za sad sam joj dala malo granula nutro choice(jedino te imam) potopljenih u mlakoj vodi, malo niskokaloricnog jogurta kravica(opet jedino taj imam), pirinac i malo belog mesa. Ne znam jel to ok? Ako imate neki savet, hvala... I da, jos jedno pitanje koje ne pripada ovoj temi. Kako tako malo stene treba da kaki? Ona je kakila narandzasto i dosta je smrdelo... Svaki savet dobrodosao:D

Јао ја све покушавам да ти одговорим али не знам ништа паметно да ти кажем.

Нисам имала досад штене од месец дана, додуше, јесам од непуна два месеца. Ја сам га хранила издробљеним хлебом, где бих помешала са неком супицом, додала мало меса, правила попарице, углавном нисам давала суву храну јер је баш био мали. Мислим да им је то тврдо. Пиринач стеже столицу па га избегавај. Мешај му тако храну, избегавај махунарке, воће, месо увек скувај, најбоље пролазе попарице ту можеш и млеко и јогурт, једном недељно му измрви љуску од јајета у храну. Имаш и оне сосиће за штенце, паштетице па можеш и са тим да мешаш.

Што се тиче столице, у то се не разумем баш, али мислим да не би требало да буде нити наранџасто нити да се тако јако осећа. Јеси ли куцу чистила од паразита? И ако се настави тако, да консултујеш вета?

Hvala ti Mili:)

Ne znam jel sme pastetu da jede? Danas je imala bolju stolicu ali se i dalje oseca. Ko zna sta je na ulici jela, valjda ce se srediti.

Nisam je cistila od glisti jer je od juce kod mene ali probacu danas da nadjem onu pastu za stence. Jel znate mozda dal ima da se kupi i u pet shopu ili samo u veterinarskoj apoteci?

Ја сам купила у пет шопу ту пасту. Имаш псеће паштете, не видим разлог зашто не би смела да једе. Посебно ако јој се столица поправља. И да, нема на чему, само напред!

Obavezno je sto pre ocisti od glista, te paste imaju i u pet shopovima koliko znam.
Ako drzis stene u stanu ili u zatvorenoj sobi njen izmet ce definitivno mnogo vise smrdeti nego kad obavi nuzdu napolju. Tako da to sto smrdi je verovatno normalan miris ali je svejedno sto pre ocisti od glista.
Inace ovo sto si nabrojala cime je hranis meni izgleda sasvim ok. Za sada ne bih nista ni dodala ni oduzela.

Hvala i tebi Mackic:)
Sad sam bila do pet shopa u kraju, nemaju tu pastu. Uzela sam joj neke granule i one sosice Pedigree za stence. Ja sam mislila na ljudske pastete, nisam znala da postoje i psece:rumenko: Nista, to cu uzeti kasnije.

Da li treba da joj dajem mleko ili je bolje jogurt?
Koliko puta dnevno treba da jede? Ja joj sajem svaka 2-3 sata po malo jer mi se cini da je stalno gladna:dash:
Inace drzim je u vecoj kutiji ali je pustam po stanu svaki cas. Jel imate neki savet, posto je mala mnogo bezobrazna i cim je stavim u kutiju dere se da izadje, kako da je smirim, narocito je problem nocu jer ne izdrzi da spava duze od 2-3 sata u kontinuitetu? A ne mogu da je drzim non stop van kutije zbog kablova koji joj se posebno dopadaju:D

Pazi samo sa tim granulicama...ne znam jesi li procitala kakvih sam ja problema imao kad sam mom stenetu dao prvi put granulice...Tek mi posle rekli da nisam smeo tako brzo da predjem na granule!!
Onda sam ipak presao na kuvano...

Kakve si probleme imao? I sta kuvano da joj dajem? Pirinac sam joj dala sinoc medjutim nije ga svarila. Dobila je danas i griz obican i nije bila odusevljena. Sta mislite, jel bi mogla virsle da joj dam?

Dobio je jak proliv i sav je bio malaksao!Primao je 2 dana infuziju...

Od tada kuvamo junetinu,belo pilece,sargarepu,pirinac,udrobimo hleba,supicu...ne znam za virsle!Mene je vet savetovao da ih izbegavam dok je mali!

Dobio je jak proliv i sav je bio malaksao!Primao je 2 dana infuziju...

Od tada kuvamo junetinu,belo pilece,sargarepu,pirinac,udrobimo hleba,supicu...ne znam za virsle!Mene je vet savetovao da ih izbegavam dok je mali!

to je individualno,ne reaguje svako stene isto.
Moja una je jela granule od kad sam je uzela,nikakvih problema nije imala...nikad

Dogac, iz radoznalosti pitam, zasto kuvate? Njihovi preci nisu imali taj luksuz da zasednu za kotao i skuvaju plen. ;) Odlicno je sto ga sada hranite najblize njihovoj prirodnoj hrani mada nema potrebe da kuvate nista od toga.

Pa ne znam, za sad cu kombinovati kuvano i granule pa cu videti kako ce reagovati.

Da li treba da joj dajem neke vitamine, ad kapi i sl?

Nemate savet kako da je smirim kad pocne da kuka da hoce iz kutije?:cry:

Pa ne znam, za sad cu kombinovati kuvano i granule pa cu videti kako ce reagovati.

Da li treba da joj dajem neke vitamine, ad kapi i sl?

Nemate savet kako da je smirim kad pocne da kuka da hoce iz kutije?:cry:

Kombinuj ali ne u istom obroku. Da joj jedan obrok dehidrat i sledeci obrok meso. Ne daj joj zitarice zajedno sa mesom. Sve to ima zasto ali veruj mi na rec da ne bih pisala isto ko zna koji put.

Nemoj je drzati u kutiji, stene treba da se krece i istrazuje i njuska, i sta vec rade, i najvise treba joj kontakt sa ljudima. :) Sto je duze u kutiji to ce vise biti raspolozena da grize jer ne moze da rasporedi energiju, koju svakako treba da sagori. Pusti je van kutije, i skloni ili zastiti kablove. :)

Ne drzim je u kutiji stalno, mnogo vise je napolju nego u kutiji, u kutiji je samo kad radim nesto drugo i ne mogu da motrim na nju:)

Jos nesto da vas pitam. Sinoc sam je okupala i isprasila sa Bubi praskom protiv buva. Da li mozda znate kad opet to treba da uradim?

Dogac, iz radoznalosti pitam, zasto kuvate? Njihovi preci nisu imali taj luksuz da zasednu za kotao i skuvaju plen. ;) Odlicno je sto ga sada hranite najblize njihovoj prirodnoj hrani mada nema potrebe da kuvate nista od toga.

Hehe,neeema sanse da mu moja majka da nesto sirovo!!!Pazi ga kao malo vode na dlanu.
A samo da vidite kako slatko jede!Bukvalno olize i najmanju mrvu iz posude!Ne ostane bukvalno nista i tako svaki obrok!! :klap:

Ne drzim je u kutiji stalno, mnogo vise je napolju nego u kutiji, u kutiji je samo kad radim nesto drugo i ne mogu da motrim na nju:)

Jos nesto da vas pitam. Sinoc sam je okupala i isprasila sa Bubi praskom protiv buva. Da li mozda znate kad opet to treba da uradim?

Ako ne izlazi napolje nema potrebe da je jos prasis. Taj prasak ih ocisti od buva ali ih ne stiti od novih buva, a ako ona nema gde drugde da ih pokupi onda nema potrebe prasiti je ponovo dok ne pocne da izlazi. A kad krene da izlazi pogledaj temu "buve, krpelji i ostala gamad" tu ima dosta saveta i preparata koji mogu da se koriste protiv buva.

Hehe,neeema sanse da mu moja majka da nesto sirovo!!!Pazi ga kao malo vode na dlanu.
A samo da vidite kako slatko jede!Bukvalno olize i najmanju mrvu iz posude!Ne ostane bukvalno nista i tako svaki obrok!! :klap:

Eh sta sve ne radimo iz ljubavi prema saponjama. :) Ali da znate ako je meso kuvano ne sadrzi zive enzime, i pas mora sam da proizvodi proteine da bi pravilno vario i metabolizirao hranljive sastojke iz hrane, a zato prekovrmeno radi pankreas, pa opadne imuni sistem, i eto npr. alergije. To se desava vremenom, nije uocljivo odmah. Eto, bar mu hleb nemojte davati, ni supe ako su zacinjene, i ne virsle naravno.

Eh sta sve ne radimo iz ljubavi prema saponjama. :) Ali da znate ako je meso kuvano ne sadrzi zive enzime, i pas mora sam da proizvodi proteine da bi pravilno vario i metabolizirao hranljive sastojke iz hrane, a zato prekovrmeno radi pankreas, pa opadne imuni sistem, i eto npr. alergije. To se desava vremenom, nije uocljivo odmah. Eto, bar mu hleb nemojte davati, ni supe ako su zacinjene, i ne virsle naravno.

Zivo meso u ishrani pasa nikako nije preporucljivo,cak ga treba i totalno izbegavati.

I sta je sad tacno? Zivo meso ...da ili ne???

Ne nikako!
Prvo zato sto se domace zivotinje po farmama hrane uglavnom koncentratom,kljukaju se antibioticima i ostalim
Drugo pas vec vekovima zivi uz coveka,vec vekovima jede termicki obradjenu hranu,jednostavno je navikao na kuvano,peceno,na sve osim na zivo meso. Od kako je covek poceo sebi da termicki obradjuje hranu jedu je i psi isto,prosli su zaista vekovi i kod pasa je sigurno doslo do evolucije i prilagodjavanja organizma takvom nacinu ishrane.

Da ili ne? Klasican slucaj pro et contra, i sto je najgore oba uverenja su zastupljena iz najboljih namera. Tako da razumem, jer svako hrani svog ljubimca kako smatra da je apsolutno najbolje za njega.. ljubimca naravno.

Eto vilus ti malecki koje gajis su nista manje ni vise nego vukovi, cak zvanicno od 1993. god. Mi, ljudi, smo se previse "primili" na pripitomljavanje pasa i ne uvazavamo njihovu genetiku prvenstveno tako sto smo nasilno izmenili njihov nacin ishrane, koji je sada kakav jeste za njih neprirodan.

Inace, kod pasa nije doslo do evolucije jos od vremena kada su ukroceni, uslovno receno, jer je u pitanju dizajniranje pasmina a ne prirodna evolucija. Sta im je ostalo isto, uprkos "savremenoj" ishrani tokom proteklih vekova je njihov digestivni trakt kao i zubalo, koji su prirodno namenjeni za kidanje, zvakanje i varenje sirovog mesa sa kostima, sto je najbolji pokazatelj koliko se gresi, i da mi njima treba da se prilagodimo, ne oni nama.

Ovih dana odvojicu vreme da otvorim temu o sirovoj ishrani. Nadam se da nece biti isuvise slicna ovoj temi i opstane.

Kada je moj pas bio anemican veterinar me je savetovao da je najbolje da jede ZIVO junece meso, sada ga hranim sirovim pilecim krilima ili kuvanim pilecim prsima.Ma da mi deluje srecniji kada jede krila...;)

Back