Јел знаш да си предвидљив... ајде реци да си агностик по питању ванземаљаца... мислим то сам чуо на атеистичким клиповима неколико пута, истоветну фразу
"Nista sto je nama poznato" su bile bakterije i virusi pre par stotina godina pa se saznalo sta su.
То је био проблем мерења. Надам се да схваташ да превазилажење брзине светлости није (само) проблем мерења. Постоје и неке друге границе које је поставила наука коју ти браниш (од мене?!?!)... Дакле,
према актуелној научној парадигми не можемо измерити ништа што је било "пре" Великог Праска (не знамо ни да ли је време тада постојало), имамо само математичке моделе, а то према Поперу није наука, јер не може бити оборена, односно проверена теорија...
Можда се парадигма промени, а можда и баба насади пимпек или стави ролере, да идем мало и ја на доскочице.
Дакле, увиђаш ли фундаменталну разлику?
Па
верујеш да ће наука решити мистерије, зар не?
Nekako mi je logicnije da te kvantne fluktuacije, inflatorno polje ili sta vec jednostavno postoje, nego da iza njih postoje mnogo kompleksniji dizajneri koji zahtevaju jos kompleksnije dizajnere i tako u beskonacnost.
Комплексност је твој конструкт. Алан Гут је тако представио да би и неки човек, можда за 200 година, могао да створи нови универзум, мада са истим не би имао никаквог контакта, па то не би баш била (занимљива) симулација...
Заборавио си само да су константе природе тако фино подешене да је потребна веома велика прецизност, дакле лудачка срећа, или да настана 10 на 500 паралелних свемира, дакле број са 500 нула. Па ти види шта је компликованије.
При томе, ниједан паралелни свемир није откривен, нити је осим математички икако доказано креирање толико свемира (то је конструкт у оквиру теорије струна)...
Kada bi se jednog dana nasao u navodnom svetu navodnih dizajnera ti bi opet trazio nesto jos meta-metafizickije od toga.
Да, па?
Има у филму Прометеј реплика кад нађу интелигентног дизајнера живота на Земљи, неке изумрле ванземаљце, па један актер пита другог (односно другу) да ли и даље верује у Бога, а она каже "Па неко је и њих створио..."
ali mislim da su dogmatski ateisti retkost(ako uposte postoje)
Како објашњаваш ову реченицу: "Ограничавам се на позната питања и познате одговоре"?!
Била је у мом потпису, то је извали извесни Цврле на Крстарици, ако се не варам... Наравно, атеиста
- - - - - - - - - -
Cenim da si vernik koji sumnja u vecinu religijskih knjiga pa gradis neku svoju altenativu.
Наравно, и поносим се тиме!
(Мала ограда, ја кад кажем да верујем стварно то и мислим, дакле не знам...)