Интелигентни дизајн или свемир као симулација

Шта је битно шта МИ знамо?
Ако мислиш на људску врсту, тек једна ефемерна чињеница.
А ми не знамо ни све о Великом Праску, зар не ;)

Tako je, ali ne razumem sta mislis da dokazuje to sto je kosmos bio skoro gotov proizvod relativno brzo po nastanku ( subjektivno je i misliti da je bilo brzo ) ?

Но рецимо, да је нит расправе кренула од "теорије постојања". Ја такође не знам да се нека научна теорија тако зове, чак ми је и драго имајући у виду све бомбастичне "теорије свега" или "Божије честице".
Но! Постоји теорија која би могла тако да се назове у преносном смислу, као филозофско тумачење спекулативне математичко-физичке теорије
https://en.wikipedia.org/wiki/Mathematical_universe_hypothesis

А што мене питаш. Ја одговарам на тезу форумаша да свемир није био готов производ...

Pa i nije, po danasnjim proracunima neke stvari su se desile izuzetno brzo ali drugim stvarima je trebalo mnogo vise vremena, ali opet koliko je brzo je subjektivna stvar, mozda dodje do velikih promena u buducnosti, mozda se sirenje svemira uspori i krene u rikverc :).

Ја говорим о законитостима... Наравно да је живот на Земљи настао 10 милијарди година по настанку Свемира, али материјали (укључујући и тешкоће!) су практично били ту 100 секунди након ВП. Зато кажем суперкомпјутер, па шта би открио...
Наравно да се свашта нешто издешавало, но то ти је као у неком суперзанимљивом филму који су гледао 10 пута. Ваљда си све иоле битније детаље дотле запамтио.
Сад ако ћеш да будеш као Боске који се нервира зато што је јунак ударио у бандеру у филму који је већ гледао "нисам мислио да ће будала поновити исту грешку", на вољу ти...

Нешто нисам тачно рекао?
Или ти оно не значи да је "судбина" космоса била одређена веома брзо по том настанку, те да је тако био "готов производ", што је и требало доказати, ШТД :)
Opet kažem, to je priča "šta bi bilo, kad bi bilo", možemo sada da diskutujemo o zamišljenim zakonima fizike u zamišljenom univerzumuza koji ne znamo ni da li postoji... Nekada se dizajner nalazio iza oblaka ili svoda(kupole) nebeske... sada se krije iza velikog praska, da li će se konačno pojaviti ili će nastaviti da izmiče vreme će pokazati... nadam se.

Odakle ti to da je cudo ? :)
Opa! Evo pravog pitanja koje pita o svesti bitka!
Jer u svesti bitka sa svakom senzacijom izfercera misao...
Misao o sopstvenom postojanju-o sopstvu!
Začuđenost je ogromna!
Pitanje je veoma umesno:zašto smo začuđeni-iz kakvog to stanja mira I lagodnosti upadamo
u šarenilo dešavanja I postojanja?!
Odatle počinje I Univerzum!Tj.-misao o Univerzumu.
Drugim rečima:ništa ne vredi Univerzumu njegovo postojanje,ako nema subjekta koji će to misliti
-perceptirati...
Čak:ova činjenica idealistima služi (razlog I svrha postojanja) kao dokaz da svemir postoji samo u našem umu,
a I samo naše postojanje je naša misao!
Mada u svemu tome ima itekako rezone,lično smatram to irelevantnim!
Svakako se povodimo,ne za takvim opservacijama,već za naučnim koje imaju verifikaciju
te I praktičnu primenu...:manikir:

Ни из чега ватромет и бум-трас имамо све... Да, да, нешто сасвим нормално, што нам познати закони физике иначе објашњавају :roll:

Niko ne zna sta je pokrenulo veliki prasak, tako da ne znamo dal je nastao ni iz cega, ako vec normalno prihvatas nauku kao najbolje objasnjenje o nastanku svega ne razumem zasto ubacujes cuda u pricu ( kada ona po definiciji ne objasnjavaju nista ) .

Ljudski rakurs je nepovratna katastrofa od naučenih mišljenja,od obrazaca po kojima šljapkamo
šantiškole iliti školice stalno po istim poljima!
Već kad zađemo u ozbiljne problem,recimo u kvantnu fiziku-CVRC! Odjednom ybš našu logiku!
Gde je problem?
Pa u obrascima,u matematici,u racionalnosti kakav nije objektivan,ako se uopšte o objektivnosti
može govoriti,svet!
Zar ne vidite da se vrzmamo s pet-šest hiljada reči u ,istina velik,krug I da iz tog kruga nikako!?
Ne vidite?
Ja vidim da čovek nije mnogo senzitivnije biće od puža koji "vidi" samo svetlo I tamu-mi vidimo I neke boje I obrise...
Ybš to!
Ne možemo videti odjednom sve u svemiru! ! !
Pa kako onda možemo suditi o tom svemiru?
Kako možeš pričati price I bajke o nečemu što nisi ni video?
Video zvezde...
Video tačke "na nebu" koje svelte,a oblake usijane plazme na njima,a fuziju u jezgru,a "generator" megnetnog
fluksa,a...
Dobro je rekao Dragan Jovanović u Profesionalcu:"Nije Milošević kriv-mi smo go*vna!"
I kako onda s dna skeptičke jame da pišemo disertacije-smejaće nam se Vanzemunci...:think:

Знам, знам... истина ниси у обавези да пратиш мој рад, а ето мени прилике да те едукујем, и промовишем се.
Ништа (а тамо је линкован и есеј)
Дакле, то ми је све добро познато...
Само пази, није то све тако лако како ти "мислиш" (а ценим да се само вадиш на сајт који ти је одраније познат како би одбранио свој светоназор).
Видиш, ТЕ као и остале научне теорије објашњавају нам прелазак из познатог у познато. Рецимо, како од звездане прашине настаје звезда. Ја ово "ништа" ценим као ништа што је нама познато. Наука не објашњава прелазак из потпуно непознатог у нешто познато (постојећи свемир). Дакле, можеш се сложити самном, можеш рећи "наука ће објаснити" (па добро, верник си "Науке" - узгред, јел то неки апстрактни ентитет?), можеш пробати да ме демантујеш, а најверовантије ћеш јопет неку доскочицу :lol:
А најзанимљивије би било да пробаш да ме демантујеш, па просветли ме смртниче, шта је то инфлаторно поље (према спекулативној хипотези изазвало је космичку инфлацију). Баш бих волео објашњење феномена да видим, који је иза свих Планкових граница... Па чак и да до тога дођемо, добио си прелазак из "нечега" у "нешто", па онда остаје питање одакле то инфлаторно поље, мис'иммм кад неко може да пита ако је Бог створио свет ко је створио Бога :)

п.с. Већ у наслови имаш један кондиционал, дакле Како је свемир МОГАО настати ни из чега... Немам ништа против, само треба признати да је то претпоставка у коју желимо да верујемо (или ајде, ВЕРУЈЕМО). Ја верујем да је вечна хаотична инфлација објашњење, уклапа се у МОЈЕ светоназоре. Само, за разлико од догматских верника, па и догматских атеиста ја знам да верујем, односно не тврдим да је тако морало бити, јер довољно научних доказа за то - НЕМА!

Poslednja izmena:
Odakle ti to da je cudo ? :)

Лазо, Лазо... јеси ли чуо некада тезу да је иронија одлика интелигенције. А ако не знаш шта је афоризам
Битне карактеристике афоризама су: језгровитост, мисаоност, духовитост и актуелност. Представља један од најкраћих уметничких жанрова. Најчешће се везује за теме као што су политика, друштво, етика и филозофија, али и за друге области човековог стварања. Успели афоризам је онај који садржи уметничку оригиналност. Афоризам читаоце никада не оставља равнодушним и увек подстиче на размишљање о ауторовој поруци, која се обично налази у завршници исказа, некад чак и у само једној речи.
Афоризам
Намерно сам прескочио оно на почетку где кажу да је дословно значење дефиниција, но ако хоћеш формално - ја нисам дефинисао чудо, па ни свемир као чудо (што се може рећи, али не може дефинисати) јер дефиниција је по дефиницији крута :lol:
А афоризам је, како видиш, лепршав :cool:

Знам, знам... истина ниси у обавези да пратиш мој рад, а ето мени прилике да те едукујем, и промовишем се.
Ништа (а тамо је линкован и есеј)
Дакле, то ми је све добро познато...
Само пази, није то све тако лако како ти "мислиш" (а ценим да се само вадиш на сајт који ти је одраније познат како би одбранио свој светоназор).
Видиш, ТЕ као и остале научне теорије објашњавају нам прелазак из познатог у познато. Рецимо, како од звездане прашине настаје звезда. Ја ово "ништа" ценим као ништа што је нама познато. Наука не објашњава прелазак из потпуно непознатог у нешто познато (постојећи свемир). Дакле, можеш се сложити самном, можеш рећи "наука ће објаснити" (па добро, верник си "Науке" - узгред, јел то неки апстрактни ентитет?), можеш пробати да ме демантујеш, а најверовантије ћеш јопет неку доскочицу :lol:
"Nista sto je nama poznato" su bile bakterije i virusi pre par stotina godina pa se saznalo sta su. Do tada se mislilo da su "metafizicko" i nadprirodno posto su bile van domasaja... Pored termina "god of the gaps" mozda bi za ovakve slucajeve trebali koristiti i "Philosophy of the gaps" ;)
Vernik nauke, ma da.. verujem da zivis u brvrnari i ides kod samana :roll:
А најзанимљивије би било да пробаш да ме демантујеш, па просветли ме смртниче, шта је то инфлаторно поље (према спекулативној хипотези изазвало је космичку инфлацију). Баш бих волео објашњење феномена да видим, који је иза свих Планкових граница... Па чак и да до тога дођемо, добио си прелазак из "нечега" у "нешто", па онда остаје питање одакле то инфлаторно поље, мис'иммм кад неко може да пита ако је Бог створио свет ко је створио Бога :)
Nekako mi je logicnije da te kvantne fluktuacije, inflatorno polje ili sta vec jednostavno postoje, nego da iza njih postoje mnogo kompleksniji dizajneri koji zahtevaju jos kompleksnije dizajnere i tako u beskonacnost. Kada bi se jednog dana nasao u navodnom svetu navodnih dizajnera ti bi opet trazio nesto jos meta-metafizickije od toga.
п.с. Већ у наслови имаш један кондиционал, дакле Како је свемир МОГАО настати ни из чега... Немам ништа против, само треба признати да је то претпоставка у коју желимо да верујемо (или ајде, ВЕРУЈЕМО). Ја верујем да је вечна хаотична инфлација објашњење, уклапа се у МОЈЕ светоназоре. Само, за разлико од догматских верника, па и догматских атеиста ја знам да верујем, односно не тврдим да је тако морало бити, јер довољно научних доказа за то - НЕМА!
Ne mogu da govorim u ime svih ateista ali mislim da su dogmatski ateisti retkost(ako uposte postoje), mi trazimo dokaz za postojanje dizajnera dok vi ne trazite dokaz nego taticu, gledate u tamu jos neotkrivenog i ceznete da se pojavi a njega vrlo verovatno nema, u tome je razlika :bye:
Cenim da si vernik koji sumnja u vecinu religijskih knjiga pa gradis neku svoju altenativu.

Јел знаш да си предвидљив... ајде реци да си агностик по питању ванземаљаца... мислим то сам чуо на атеистичким клиповима неколико пута, истоветну фразу :roll:

"Nista sto je nama poznato" su bile bakterije i virusi pre par stotina godina pa se saznalo sta su.

То је био проблем мерења. Надам се да схваташ да превазилажење брзине светлости није (само) проблем мерења. Постоје и неке друге границе које је поставила наука коју ти браниш (од мене?!?!)... Дакле, према актуелној научној парадигми не можемо измерити ништа што је било "пре" Великог Праска (не знамо ни да ли је време тада постојало), имамо само математичке моделе, а то према Поперу није наука, јер не може бити оборена, односно проверена теорија...
Можда се парадигма промени, а можда и баба насади пимпек или стави ролере, да идем мало и ја на доскочице.
Дакле, увиђаш ли фундаменталну разлику?

Па верујеш да ће наука решити мистерије, зар не?

Nekako mi je logicnije da te kvantne fluktuacije, inflatorno polje ili sta vec jednostavno postoje, nego da iza njih postoje mnogo kompleksniji dizajneri koji zahtevaju jos kompleksnije dizajnere i tako u beskonacnost.

Комплексност је твој конструкт. Алан Гут је тако представио да би и неки човек, можда за 200 година, могао да створи нови универзум, мада са истим не би имао никаквог контакта, па то не би баш била (занимљива) симулација...
Заборавио си само да су константе природе тако фино подешене да је потребна веома велика прецизност, дакле лудачка срећа, или да настана 10 на 500 паралелних свемира, дакле број са 500 нула. Па ти види шта је компликованије.
При томе, ниједан паралелни свемир није откривен, нити је осим математички икако доказано креирање толико свемира (то је конструкт у оквиру теорије струна)...

Kada bi se jednog dana nasao u navodnom svetu navodnih dizajnera ti bi opet trazio nesto jos meta-metafizickije od toga.

Да, па?
Има у филму Прометеј реплика кад нађу интелигентног дизајнера живота на Земљи, неке изумрле ванземаљце, па један актер пита другог (односно другу) да ли и даље верује у Бога, а она каже "Па неко је и њих створио..."

ali mislim da su dogmatski ateisti retkost(ako uposte postoje)

Како објашњаваш ову реченицу: "Ограничавам се на позната питања и познате одговоре"?!
Била је у мом потпису, то је извали извесни Цврле на Крстарици, ако се не варам... Наравно, атеиста :lol:

- - - - - - - - - -

Cenim da si vernik koji sumnja u vecinu religijskih knjiga pa gradis neku svoju altenativu.

Наравно, и поносим се тиме!
(Мала ограда, ја кад кажем да верујем стварно то и мислим, дакле не знам...)

mi trazimo dokaz za postojanje dizajnera

Не тражите!
Односно, исправиме ако грешим, можда и ја нешто научим...
Баш сам о овоме мислио да пишем.
Ја сам по струци информатичар. Дакле, бавим се кодовима на неки начин. Рецимо (а био сам и администратор једно време) да уочим неправилан рад система. То може бити неки баг (дакле грубо гледано нешто "случајно", аналогија са атеистичким погледом) или неки вирус (дакле, нешто створено, креирано...). У принципу ја се овиме што ћу рећи нисам бавио, јер нисам софтверски инжењер. Шта ћу ја урадити? Погледаћу листу процеса, па ако ми је неки сумњив, посебно ако троши много ресурса, проверићу на Гуглу да ли је вирус, или је нешто друго, па онда извући практичан закључак...
Али, мајку му, па неко "пуни" тај Гугл. То је мудрост до које већина данашње лако-ћемо интелигенције тешко долази. Дакле, неко ће урадити софтверски инжињеринг, реверзан, или можда директно из бинарног кода, па видети код тог вируса. Тако би потрага за кодом открила интелигентног дизајнера (његово постојање) у целој реалности или животу (рецимо ДНК коду).
Наравно, веома је тешко доказати шта је ту "споља" дошло. Неки кажу да треба тражити грешке, да се тако открива симулакрум. Рецимо, у Матриксу је то дежа ви... Неки су чак и нешто пронашли, тако кажу, мада сам ја скептичан :)
А онај ко све то унапред одбацује као ву-вуу, судо, или како ви то већ зовете не ради научно истраживање, него га спречава!

Naravno da trazimo ali vi ne predstavljate dokaze vec svoje zelje i nadanja. Ko koga sprecava da istrazuje? Ja to za sad vidim kao odupiranje nametanju neosnovane price.
Smatram da je skepticki pristup takvim stvarima najispravniji.
Skeptički da,ali bez lucidne kreacije je jalov.
Primećujem da se koriste "moderne" reči tipa "paradigma","kvantna fluktacija" "inflatorno polje"...:mrgreen:
Pazi-to pokazuje da ste na visokom nivou...Zamalo ko Hegel ili savremenik Mišima...
Nema Marlona da vam malo zafrlja još bolje izraze...:manikir:

Reči su kesa ,a takođe I misli za svrhu opisivanja suštine fenomena postojanja...
Još je Witgenstein ustvrdio da je metafizika sasvim neiskazljiva mislima I rečima.
Mislima jer se oslanjaju na reči,
Tako je veoma tačna njegova opservacija da mi kao metafizičke možemo misliti samo misli koje nastaju
nepravilnom upotrebom reči,a to su nepostojeći problem! Ozbiljan pozitivizam je nastao na tom,a I
simbolizam kao pokušaj...Doduše neuspeo,ali je prethodio operativnim jezicima I sistemima informatike.
Shvatanjem pravilnosti sintakse isplivava se na područja veštačke inteligencije čak.

Lično smatram da ljudima treba da je preči cilj ovladavanje novim kreacijama nego razumevanje ove koja eto
šanta,u kojoj caruju I entropija I ciklusi,smrt I nesreće kao matematičke verovatnoće...
Esencija postojanja možda I može da se shvati,ali bolje je iskreirati svoju esenciju postojanja I na njoj graditi novi svet!
Ovo bi bio još jedan kopernikanski obrt (za 360 stepeni:mrgreen:),ne u filozofiji I religiji već u praktičnom delovanju
I postojanju ljudske civilizacije...Čak mislim I da je uslov opstanka...:hvala:

Back