Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

I tako nastaju mentalni problemi kad ne počne zbog nečega uvek da se diže........
Kako kome i prvo i drugo...

To "nečega" kako ga nazva i nije baš neka tajna/ zagonetka... i ljudska mudrost po tom pitanju divno je sažeta u izreci da ,,i k**** ima dušu"... i nije mi jasno šta ti je tu čudno/ neočekivano... jer poznato je da neumjerenost u bilo čemu, pa i neumjerenost u seksu, nije dobra ni zdrava...
A dok umjerenim počne da se ne diže, oni obično do tada imaju većih briga od seksa, budući da bi, pošto su već zašli u godine, trebalo da misle o podizanju djece i izdržavanju porodice... tako da ti ta priča o mentalnim problemima nema veze sa životom... ili barem sa životom normalnih ljudi...

Можда ћу мало да одем у неку мистику, али имао сам неколико пута нека... искуства, која не знам како бих описао него неку врсту неограничене свести, нечега што заиста јесам... када не мислиш ништа, нема никаквих речи или слова у глави, већ само ћутиш и конташ... Тад сам доживео своје тело буквално као тамницу, и не само тело, већ све оно што ја јесам, од начина размишљања, схватања емоција, погледа на свет - ма све. И тај осећај неког, да тако кажем, незадовољства над оним каквом сам личношћу самог себе направио, тера ме и опомиње на то колико је битно радити на себи, и да је уствари једино што својим постојањем можемо створити јесте наша личност, без обзира на то да ли се она нашом смрћу бесповратно губи, или су тачне религијске приче о неком накнадном суђењу о том нашем делу. А та искуства која сам споменуо... не могу и никад нећу моћи неког другог у то да убедим, али ја сам, бар што се мене тиче, уверен да је то питање свести нешто можда најчудесније у нашем постојању, а да оно шта смо ми уствари, оно неко истинско "ја", није толико везано за овај материјални свет, барем онако како га ми данас схватамо.
jako, bas jako, si me podsetio na jednu knjigu
blesav, mrtav, kopile i nevidljiv (samizdat)
meni se nije narocito dopala i nisam je do kraja razumela
nisam razumela upravo takve dozivljaje koje je on nazivao univerzalnom svescu, sagledavajuci sebe kao deo ...i u tom stanju mu vise nisu bili bitni novac, posao, zena, strah, zurba...

Hm, a ima li smisla ne živeti... ako ćemo već umreti...?

Nema, što se mene tiče.
Ovog trena bih se ubio da nema straha od smrti. Ne živim posebno loše niti imam većih teškoća. Nezadovoljan sam svojim životom i zato bih ga prekratio. Kad sam prolazio kroz užasne životne trenutke ni tada nijesam uspio da prevladam taj strah.

Kad sam zadovoljan životom zaboravim kako bi to bilo razumno učiniti.

Po MENI nema smisla živjeti.

Možda sa tačke gledišta sile koja nas je stvorila, ima. Možda on, ona, ono.... umire od smijeha i ludo se zabavlja gledajući kakve sve budalaštine pravimo sebi i drugima:D Zašto i za ovo ne bi mogli reći. MOŽDA ?
I tako nas je taj što nas je stvorio, stvorio za svoju svrhu (kao onaj TV, neko gore pomenu) tj. zabavu, ćosanje, seirenje, relaksaciju...... ugradio u nas STRAH da ne bi brzo ostao bez razonode.
No ipak neki i to pobijede ili crknu, puknu, riknu ....šta li (ko TV) pa se i ubiju i zaebу mučitelja.
Možda?

Znate li da ljudi koji su kreativni nemaju ovakve misli....zakljucak , ne da ste lenji nego ste paraziti do bola......

Vrlo te cijenim, patak, ali bih ti za ovo o kreativnošću i parazitima promijenio nick u:* Kad lupim, lupim*. Ili nešto gore, Kad glupim...... :)

Malo šali malo...

Ako sam te uvrijedio unaprijed JAVNO IZVINJENJE!!!!!

Poslednja izmena:
Nema, što se mene tiče.
Ovog trena bih se ubio da nema straha od smrti. Ne živim posebno loše niti imam većih teškoća. Nezadovoljan sam svojim životom i zato bih ga prekratio. Kad sam prolazio kroz užasne životne trenutke ni tada nijesam uspio da prevladam taj strah.

Kad sam zadovoljan životom zaboravim kako bi to bilo razumno učiniti.

Po MENI nema smisla živjeti.
kako ti možeš govoriti o smislu života ako si, kako sam kažeš, nezadovoljan svojim životom?:dontunderstand:
možda hoćeš da kažeš da tvoj život nema smisla?:think:

Poenta zivota, DA UZIVAS U ZIVOTU.

Umrecemo pa sta, to je neizbezno, do tada uzivj sto vise. Sve one sitnice koje smo zaboravili da postoje i uzeli ih zdravo za gotovo, treba poceti ponovo u njima uzivatii.... Sitnice cine zivot. Kolko puta ste narucili nesto mahinalno, a ne zato sto vam stvarno prija? U ovakvim prilikama cesto se setim one narodne: K...cu je-ba-li ili ne nama vreme prolazi.

Uživanje u životu nikako nije smisao ili poenta života, to je način života. Više ljudi se pati kroz život, a mala nekolicina uživa. Istina je da ne postoji smisao života. Ja verujem da je sav život nastao nizom slučajnih događaja u dalekoj prošlosti, a ništa što je nastalo slučajno ne može imati smisao.

Uživanje u životu nikako nije smisao ili poenta života, to je način života. Više ljudi se pati kroz život, a mala nekolicina uživa. Istina je da ne postoji smisao života. Ja verujem da je sav život nastao nizom slučajnih događaja u dalekoj prošlosti, a ništa što je nastalo slučajno ne može imati smisao.
ja mislim da ne postoji slucajno.
postoje samo uzroci i posledice.
koji nisu slucajni.
ne mozes ti slucajno umreti.
to je posledica toga sto si ziv.
poenta organskog je da postane neorgasko,
to mu ej barem krajni cilj.
ja ni ne kontam zasto se toliko zamaram smislom kad treba sve da svedem na hedonizam.

ja mislim da ne postoji slucajno.
postoje samo uzroci i posledice.
koji nisu slucajni.
ne mozes ti slucajno umreti.
to je posledica toga sto si ziv.
poenta organskog je da postane neorgasko,
to mu ej barem krajni cilj.
ja ni ne kontam zasto se toliko zamaram smislom kad treba sve da svedem na hedonizam.
Moje skromno mišljenje je da posledica ne može biti slučajna, ali uzrok može. Na primer: naravno da ne mogu slučajno umreti, ali mogu slučajno uzrokovati nešto što će za posledicu imati moju smrt. Istina je da ako neko umre mora biti živ pre toga, ali život nije uzrok smrti.

Moje skromno mišljenje je da posledica ne može biti slučajna, ali uzrok može. Na primer: naravno da ne mogu slučajno umreti, ali mogu slučajno uzrokovati nešto što će za posledicu imati moju smrt. Istina je da ako neko umre mora biti živ pre toga, ali život nije uzrok smrti.

mozes nesvesno,neko drugi nesvesno, ili svesno.
ali ne slucajno.
vidi se da sam egoista,ne?

mozes nesvesno,neko drugi nesvesno, ili svesno. ali ne slucajno.
Može i tako, ali može i slučajno. Ne mora osoba biti uzrok moje smrti, šta ako poginem u zemljotresu ili me pogodi deo aviona koji je otpao sa istog sa 5000m visine? Al ne vredi se nastavljati, ti ne veruješ u slučajnosti dok ja mislim da se slučajnosti dešavaju u svakom momentu života.

vidi se da sam egoista,ne?
Nije moje da sudim. :)

kako ti možeš govoriti o smislu života ako si, kako sam kažeš, nezadovoljan svojim životom?:dontunderstand:
možda hoćeš da kažeš da tvoj život nema smisla?:think:

Ako si tako razumio temu onda zamoli "pokretača" teme da u njenom naslovu ubaci :

Ima li smisla ZADOVOLJNO živeti, ako ćemo umreti?

A to što kažeš Ne RAZUMEM, ***. šta ja tu mogu.

Može i tako, ali može i slučajno. Ne mora osoba biti uzrok moje smrti, šta ako poginem u zemljotresu ili me pogodi deo aviona koji je otpao sa istog sa 5000m visine? Al ne vredi se nastavljati, ti ne veruješ u slučajnosti dok ja mislim da se slučajnosti dešavaju u svakom momentu života.

zemljotres je poseldica kretanja zemljinih ploca i jezgra zemlje.
deo koji je otpao sa aviona je propust coveka i kompanije.
neko nije zamenio sta je trebao,nije zavrnuo sraf , ti si kupila tu kartu.itd,itd,itd....

Poenta zivota, DA UZIVAS U ZIVOTU.

Umrecemo pa sta, to je neizbezno, do tada uzivj sto vise. Sve one sitnice koje smo zaboravili da postoje i uzeli ih zdravo za gotovo, treba poceti ponovo u njima uzivatii.... Sitnice cine zivot. Kolko puta ste narucili nesto mahinalno, a ne zato sto vam stvarno prija? U ovakvim prilikama cesto se setim one narodne: K...cu je-ba-li ili ne nama vreme prolazi.

E baš ga ti pojednostavi, do koske.
Ako je tako daj prijavi patent. Ti uzmi pare a mi ćemo svi početi da primjenjujemo taj metod, uživaj narode u životu. I nemoj ko da se zajbv, da ne uživa inače odma u aps;) A biće i tojaga da radi za nauk drugima.

E baš ga ti pojednostavi, do koske.
Ako je tako daj prijavi patent. Ti uzmi pare a mi ćemo svi početi da primjenjujemo taj metod, uživaj narode u životu. I nemoj ko da se zajbv, da ne uživa inače odma u aps;) A biće i tojaga da radi za nauk drugima.

:)
Ovaj pantent sam dobio kao savet od moje Babe koja ima 85 godina prezivela svakakva sranja u zivotu, i dan danas je vedra, mozag je sluzi bolje neko nas vecinu. Iskreno mozemo mi polemisati o smislu ili ne, ali samo na kraju kada se zapitas da li si "srecno" proziveo svoj zivot - dobices odgovor. Lose stvari blede, dobre ostaju. Sto vise dobrih stvari imas vise si ispunjen - znaci sitnice su te koje cine zivot. Mi smo tolko navikli na luksuz drustva da smo zaboravili sta je osnova. Ja stojim iza toga stari ljudi su najbolji filozofi, i to nepricam o neobrazovanim ljudima, npr. moja baba je bila nastavnik.
Ona pitanja da li ima nesto posle... sami cemo videti kada dodje vreme, sad smo ovde i treba iskoristiti maksimum koji se moze, a posle je pitanje (bez uvrede vernicima).

Da ima smisla ziveti jer nisi zabadava ovde, ima neki cilj zasto si TI bas TU. Koji niko ga ne moze dokuciti, mozda ces spasiti nekog, ili ubiti (Hitler), ili ce ti dete biti Nikola Tesla 2, ili samo prolazna figura.... Cim postojis bez obzira na ishod imas cilj, sto onda da ne iskoristimo maksimalno sto se moze nase postojanje?

Možeš pričati šta hoćeš ali nisi u pravu. I "kupio" sam kartu, nisam "kupila". :)

o,izvini.
gle,ako si ti otputovao na hmmm, tajland i strefi cunami.
to nije slucajnost.
to nije sudbina.
to je posledica.
i da, ti si klasican primer onoga koji apsolutno odbacuje (a paz; kad ne verujem u apsolutno) sve sto se ne poklapa sa stavom te osobe.
pih.

i navedi mi primer slucajnosti.
da se nasmejem.
prosvetli me.

Žali bože ljudi koji imaju samo jedan cilj i jedan smisao u životu......

Ti će više biti ispražnjeni nego ispunjeni.....
Ti će više biti namučeni nego usrećeni....
Ti će više biti sami nego društvu....

samoca je prelepa stvar.
dok se ne okrene protiv tebe.

niko nema jedan cilj u zivotu.(barem ja ne znam takve osobe)
vec ima gomilu ciljeva organizovanih u jedan veci.

Back