Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

@ Gebels:

Prava osećanja kao svetlost pri samom kraju tunela… Tek tada?:confused:
Živimo brzo, čulno i mahom nepromišljeno a umiremo žudeci za očima i glasom mlade Firentinke…. spoznavši da smo prevazišli ovozemaljske, opipljive potrebe (novac, luksuz)…? I sto smo bliže onoj strani, to nam je teže da se odvojimo od ove, jer uvidjamo da smo, možda, težili za prizemnim stvarima, koje život znače ali su, same po sebi, bile nedovoljne da ga ispune. Propustili smo mnogo toga, njušili zivot, opipali ga, osluhnuli ga, gledali – ali očima, a ne i duhom. I onda, pred kraj, metamorfoziramo u gorke mudrace.

Pa tužno je to. Liči na sporu agoniju. Lepše je naći svog andjela dok smo u punoj životnoj snazi… dodirnuti se s njim krilima (pardon - ovo je tipično ženski :))… i zayebati (pardon) sve buduće zime naših nezadovoljstava. A smrt kad dođe - retko je dobrodošla.

florence_st_maria.jpg

p.s. Ne videh nikad ni Firencu, niti St. Maria del Flore… ali nadjoh sličicu… Zaslužili ste poklončić. Lep Vam je traktat. :) (Uzgred, nisam htela da okačim sliku zanosne mlade Firentinke u lepršavoj haljinici, iz inata što ste me nakratko ubedačili.)

firentinka je parafraza ideala, lepote ili izgubljenih nadanja nesto kao tadjo u smrti u veneciji. idealizam traganja za samim sobom u ocima onog drugog nikada ne moze biti isti kao kada si u twilight zone-i zivota. zato sto racio u tom trrenutku ne deluje na isti nacin kao u normalnoj situaciji. ociscenje duha i prosvetljenje u tom trenutku kod vecine je neobjasnjiv fenomen i znak da ljudi danas nisu odmakli dalje od 10000 bc u saznanjima samih sebe a kamoli drugih.... ima stara misao koja kaze... e da mi je onda bila ova pamet... zato je i zivot i zanimljiv i pun izazova, lepota i razocarenja... da sve znamo bilo bi nam dosadno.

@ notafilija

ni jedno ni drugo.... imam tlideset i tli.....

@lbarbara

zasto yedemo kada cemo sve da izbacimo iz sebe? zasto yebemo kad cemo na kraju da ejakuliramo? zasto pisemo kad cemo verovatno sve ovo da pocepamo? zasto razmisljamo kad nam je najlepse da budemo naduvani? zasto se radjamo kad nas niko nije pitao da li to zelimo? zasto ne mozemo da umremo kada to zelimo? zasto nas hvale kada nismo to zasluzili?

firentinka je parafraza ideala, lepote ili izgubljenih nadanja nesto kao tadjo u smrti u veneciji. idealizam traganja za samim sobom u ocima onog drugog nikada ne moze biti isti kao kada si u twilight zone-i zivota. zato sto racio u tom trrenutku ne deluje na isti nacin kao u normalnoj situaciji. ociscenje duha i prosvetljenje u tom trenutku kod vecine je neobjasnjiv fenomen i znak da ljudi danas nisu odmakli dalje od 10000 bc u saznanjima samih sebe a kamoli drugih.... ima stara misao koja kaze... e da mi je onda bila ova pamet... zato je i zivot i zanimljiv i pun izazova, lepota i razocarenja... da sve znamo bilo bi nam dosadno.

@ notafilija

@lbarbara

zasto yedemo kada cemo sve da izbacimo iz sebe? zasto yebemo kad cemo na kraju da ejakuliramo? zasto pisemo kad cemo verovatno sve ovo da pocepamo? zasto razmisljamo kad nam je najlepse da budemo naduvani? zasto se radjamo kad nas niko nije pitao da li to zelimo? zasto ne mozemo da umremo kada to zelimo? zasto nas hvale kada nismo to zasluzili?

Dragi kolega, niste valjda posumnjali u moje shvatanje "mlade Firentinke"? :heart:
A "Smrt u Veneciji" (gradu u kome je živeo Bajron, gradu koji je privlačio Ničea i Rilkea, i u kome je umro Vagner) - gde me nađoste? :) Skrivena alegorija, slika sloma koji preti pokloniku esteticizma, priča o sukobu pragmatičnog a šupljeg morala i totaliteta ljudskih osećanja... Novela o društvenim lažima - s jedne strane, i nedostižnim idealima, čežnji i nedokučivim, zabranjenim lepotama - s druge; o starosti i mladosti, prolaznosti i, konačno, o smrti kao jedinom rešenju.

Zašto radimo ono što radimo? Ili - možda je bolje pitati: zašto ne radimo uvek ono što bismo želeli?
Nećemo ništa da cepamo. Umetnost (a atribut 'umetnički' ima i Vaš post) je, zapravo, sam život osvetljen mišlju. Tražimo značenja, i volimo to da radimo... jer, šta bi život bio bez mnoštva postavljenih pitanja?

@ notafilija

@lbarbara

Cenim da je ovo odgovor pitanjima....:cool:
Energija?
Potreba?
Progres?
Nirvana?
Slucajnost?
Losa karta?
Zasto na tvoje poslednje pitanje nema odgovora?:mrgreen:

i onda jednog dana dodjes ko sto neko pametan rece u supak smrti i u delicu sekunde instinktom osetis matericu straha i tek onda pocnes da naslucujes prava osecanja, ono do cega ti je najvise stalo, onoga ko ti treba. ali kao u svakoj utopiji, jer zivot i jeste utopija zato i postoji smrt kao lazna nada ili kao lazni prorok koji lazima leci godisnja doba nasih nezadovoljstava, nemas mogucnost da realizujes svoje zelje jer si na granici sa koje nema povratka. dozivljavas katarzu u zadnjem filmu koji ti ide kroz glavu i mozda u nekom frejmu tog filma vidis ponovo onu devojku iz firence итд.

Феноменалан пост. Осећам кривицу што сам га био "осудио" на нечитање због недостатка ентера и великих слова... каква грешка.

Ово што сам издвојио је отприлике и моје мишљење.

post jeste fenomenalan. ne svidja mi se samo upotreba ogromnog broja akademskih:dash:, naucnih:dash: reci.reci koje nemaju dusu . kada bi ovo pokusao da procita neki neskolovan covek pola ne bi razumeo.a mozda taj neskolovani vise zna o ovoj temi nego svi akademici zajedno.nadam se da ne pricas tako i u stvarnom zivotu.:bye:

post jeste fenomenalan. ne svidja mi se samo upotreba ogromnog broja akademskih:dash:, naucnih:dash: reci.reci koje nemaju dusu . kada bi ovo pokusao da procita neki neskolovan covek pola ne bi razumeo.a mozda taj neskolovani vise zna o ovoj temi nego svi akademici zajedno.nadam se da ne pricas tako i u stvarnom zivotu.:bye:

CEO post ima dušu.. jer da nema, ne bi se o njemu ovoliko raspredalo. :) Zayebi "nerazumljive" reči... Čitaj suštinu.
Kako kolega Gebels priča u privatnom životu, sasvim je nebitno, ukoliko nam cilj nije da se bavimo leksičko/sintaksičkom analizom postova i psihološkim introspekcijama učesnika na forumskoj diskusiji. A to nam nije cilj, zar ne? :)
A iz sopstvenog iskustva - nisam videla "duševniji" post na Krstarici otkako sam na njoj.

Laku noć.
Odoh da sanjam Firencu.

Dragi kolega, niste valjda posumnjali u moje shvatanje "mlade Firentinke"? :heart:
A "Smrt u Veneciji" (gradu u kome je živeo Bajron, gradu koji je privlačio Ničea i Rilkea, i u kome je umro Vagner) - gde me nađoste? :) Skrivena alegorija, slika sloma koji preti pokloniku esteticizma, priča o sukobu pragmatičnog a šupljeg morala i totaliteta ljudskih osećanja... Novela o društvenim lažima - s jedne strane, i nedostižnim idealima, čežnji i nedokučivim, zabranjenim lepotama - s druge; o starosti i mladosti, prolaznosti i, konačno, o smrti kao jedinom rešenju.

Zašto radimo ono što radimo? Ili - možda je bolje pitati: zašto ne radimo uvek ono što bismo želeli?
Nećemo ništa da cepamo. Umetnost (a atribut 'umetnički' ima i Vaš post) je, zapravo, sam život osvetljen mišlju. Tražimo značenja, i volimo to da radimo... jer, šta bi život bio bez mnoštva postavljenih pitanja?

sto vas borcice ne optuze da koristite nerazumljive reci ko mene :) nish nisam razumeo pored webstera i vujaklije al' sam fala bogu osetio sushtinu.... a za ono kako kolega gebels prica u private life-tu.... pa obicno voli da kaze fumare da bude u stilu sa firentincima il firentinkama iz citiranog posta... :)

za barbaru... moji odgovori su dijametralno suprotni a bili bi npr....

navika?
izbacivanje negativne energije?
karakterna crta?
deformisanost?
zato sto je anuska prosula zejitin?
zato sto je anuska prosula jos malo zejitina?
zato sto svako od nas trazi alibi za sebe i svoje stavove u nekom drugom...

.... zahvaljujem svim kolegama na lepim recima...

post ima dusu a neke reci nemaju . npr. ove tvoje reci su bezdusne :) :
"leksičko/sintaksičkom analizom postova i psihološkim introspekcijama "
njegove me mrzi da stavljam jer ne znam odakle bih poceo.

jel fumare ovde u ovom tekstu u imperativu ?
i ako bas moras da znas borac za prava zivotinja je od sinoc pod prismotrom agencije za suzbijanje bezdusnih reci.

Evo malo duševnih reči:

Beautiful Words

The sky sings for your beauty
The sun smiles for you
The clouds weep when you’re sad
And blushes blue when you’re happy
This world is blessed to have beauty like you
The season change to show its love for you
The flowers bloom to see your beautiful smile
An angle stolen from heaven placed on this word
To spread her warmth to the life’s she surrounds
She tries so hard to become perfect
Even though she already flawless :)

Ima li smisla stavljati pod prismotru zbog "bezdušnih" reči, kada se talas ovakve "bezdušnosti" nazaustavljivo širi forumskim svetom? :) Virus je već uznapredovao... Nema spasa. :)

Poslednja izmena:
sto vas borcice ne optuze da koristite nerazumljive reci ko mene :) nish nisam razumeo pored webstera i vujaklije al' sam fala bogu osetio sushtinu.... a za ono kako kolega gebels prica u private life-tu.... pa obicno voli da kaze fumare da bude u stilu sa firentincima il firentinkama iz citiranog posta... :)

za barbaru... moji odgovori su dijametralno suprotni a bili bi npr....

navika?
izbacivanje negativne energije?
karakterna crta?
deformisanost?
zato sto je anuska prosula zejitin?
zato sto je anuska prosula jos malo zejitina?
zato sto svako od nas trazi alibi za sebe i svoje stavove u nekom drugom...

.... zahvaljujem svim kolegama na lepim recima...

Fali ti znak pitanja na zadnjem odgovoru...jer,
da to nije zakljucak bas bi lepa diskusija mogla da se rasprede...:D
I tako... da Anuska,kojim slucajem,nije prosula zejtin...sve navike
pri izbacivanju negativne energije bile bi odraz karakterne crte deformisane licnosti...:mrgreen:

Evo malo duševnih reči:

Beautiful Words

The sky sings for your beauty
The sun smiles for you
The clouds weep when you’re sad
And blushes blue when you’re happy
This world is blessed to have beauty like you
The season change to show its love for you
The flowers bloom to see your beautiful smile
An angle stolen from heaven placed on this word
To spread her warmth to the life’s she surrounds
She tries so hard to become perfect
Even though she already flawless :)

Ima li smisla stavljati pod prismotru zbog "bezdušnih" reči, kada se talas ovakve "bezdušnosti" nazaustavljivo širi forumskim svetom? :) Virus je već uznapredovao... Nema spasa. :)

it is a wonderful world ;)

uh pa je ne videh da si ti moderator:eek:. zasto si mi obrisala drugi deo posta?:eek: i prvi i drugi deo je najobicnija sala.ovaj smajli sam stavio jer me podsetio na nekog sudiju , pisara , tako nesto ,koji lupa pecatom u tom procesu kojem ce Gebels biti podvrgnut:banovati:
kao sto rekoh obicna sala. a ako se tebi ne svidja moj smisao za humor to ne znaci da mozes da mi brises post.

Fali ti znak pitanja na zadnjem odgovoru...jer,
da to nije zakljucak bas bi lepa diskusija mogla da se rasprede...:D
I tako... da Anuska,kojim slucajem,nije prosula zejtin...sve navike
pri izbacivanju negativne energije bile bi odraz karakterne crte deformisane licnosti...:mrgreen:

fali? tesko.... nista nije slucajno pa ni prosipanje zejitina na tramvajske sine kojima je hodio berlioz... inace moja karakterna crta je da kanalisano praznim deformisanu negativnu energiju i to mi polako prelazi u naviku.... obicno na mazohisticki zahtev suprotne strane koja uziva u tome.... toliko o sofistima.

offtopic...
uzgred borcica je stvarno postala bezdushna sa ovakvom poezijom.... :) do sad sam mislio da sam po vokaciji bezdomni al' izgleda da sam ipak postao svesni ateista i ne verujem vishe bajkama kao pokojni berlioz :)

fali? tesko.... nista nije slucajno pa ni prosipanje zejitina na tramvajske sine kojima je hodio berlioz... inace moja karakterna crta je da kanalisano praznim deformisanu negativnu energiju i to mi polako prelazi u naviku.... obicno na mazohisticki zahtev suprotne strane koja uziva u tome.... toliko o sofistima.

offtopic...
uzgred borcica je stvarno postala bezdushna sa ovakvom poezijom.... :) do sad sam mislio da sam po vokaciji bezdomni al' izgleda da sam ipak postao svesni ateista i ne verujem vishe bajkama kao pokojni berlioz :)

Sta fali sofistima...ja ih obozavam bez obzira sto ih svi negiraju(a kao nisu sofisti)pa ne negiraju nego sofisticiranije idealizuju.:D:D:D
Ja mazohista:eek:

offtopic...

Čovek je "nepredvidivo smrtan" - reče Stranac Bezdomnom.
Ljudska sudbina je, šta god pesnici i filozofi mislili, u rukama Ješue i Volanda.
Eh, a Margarita... Ona će spasiti svet.:)

Čovek je "nepredvidivo smrtan" - reče Stranac Bezdomnom.
Ljudska sudbina je, šta god pesnici i filozofi mislili, u rukama Ješue i Volanda.
Eh, a Margarita... Ona će spasiti svet.:)

mozda... al' samo u literaturi. ovom svetu koga spoznajemo danas nema spasa. jedino mozda ako se svi vratimo korenima kao aboridzini i promenimo kozu preko noci kao sto to radi simbol mudrosti. u suprotnom gubicemo se u lavirintu rasprava, moralnih dilema, lucenja sekreta u naopakom smeru... vivisekcija ljudskog intelekta je zapoceta sa XX vekom kada je necastivi preuzeo kormilo upravljanja svim drustvenim procesima na ovoj ojađenoj zemljinoj kugli... sa XXI vekom se isto desava samo su manifestacije tog sataniastickog cilja vidljive i malom detetu sto nije bio slucaj u prethodnom veku. ljudi su progledali ali tesko da ce uspeti da mu se odupru sve dok samosugestivno i pomalo kalvinisticki u sebi gaje neku laznu nadu da ce se jednog dana pojaviti odabrani, on koji ce spasiti svet i reformisati ovu doktrinu prokletstva koja nam je svima za vratom... ljudski um je najace oruzje kome nijedan bafomet nije i nikad nece biti dorastao i jedino je u tome izlaz. vernici bi rekli da je u posedovanju istine blazenstvo ali sam povratak tog novocoveka kao aj' da kazem plemenitog bica je demagoski misticizam i za same vernike a kamoli za one druge koji su deo potrosackog drustva bez ijedne sive celije... kao sto se istim floskulama ispira svest preostalih pomalo jos razumnih ljudskih bica na planeti da vise nema vila ali da ima zato nlo-a i da cemo u ovom novovremenu biti sposobni da otkrivamo nove svetove zanemarujuci ovaj nas koji uopste ne poznajemo, postajemo svi onda pomalo molder i skali tog savremenog neoliberalnog nacina razmisljanja. komunizam je mrtav, da li ima smisla ziveti ovu isto tako laznu doktrinu kada znamo da ce i ona brzo umreti i biti zamenjena nekim novim verskim fundamentalizmom uvijenom u plast borbe protiv istog takvog sa drugog pola sinusoide .... i sad se opet postavlja pitanje da li ima smisla ziveti tu laznu doktrinu srece koja sto je najveci apsurd izvrgava ruglu i podsmehu elementarno hriscansko osecanje vere u coveka i duh i stvara ikonoklastiju gde nema vise ideala i idola...barem ne onih duhovnih. ali zato imamo njihove podzemne asure i nage koje imaju vek nekog svog volanda ili pak jeshuu koji nam određuju zivot na ovaj ili onaj nacin.... i da li takav zivot uopste ima smisla?

Back