Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

живот ми се шифтовaо у року од пaр сaти, добио потпуно нови прaвaц и квaлитет, потпуно нове и неочекивaне ствaри стaвљене у "покрет"

све симболично предстaвљено куповином новог телефонa, који је прaктично синтезa мене, у мaлом

осећaм се јaко несигурно и нестaбилно, кaо дете које је тек проходaло пa се плaши своје нове способности

Nikada Isus nije postao Hrist, nikad 'čovjek' ne može postati ništa drugo do... 'čovjek'. 'Čovjek' je krajnja tačka projekcije, ona koju Biće Duhom obuhvata, sagledava i doživljava. Duh 'čovjeka' kao i tijelo 'čovjeka' nestaju kad se pažnja Bića pokrene u nešto drugo, univerzalini Um recimo, čije je Znanje ono što se u bibliji naziva HRISTOM. Tada Duh postaje Duh univerzuma. Isus nikada nije postao Hristos... Biće jeste... i SADA JESTE.

тим начином мож да лапрдаш с озиманом.
микроскопом немож сагледаш духовност.
памећу мож да преживиш до смрти.

Izvan svesti ima toka vremena

Изван свести нема тока времена. Јер оно што зовеш "ток времена" јесте линија подељена на подеоке. А то није време.

Право време трајање не тече линерано нити уопште "тече". Право време трајање не познаје прошлост , нити садашњост нити будућност.

А ако ти ово чудно звучи врати се на мој претходни пост и покушај да мислиш о времену а да у свести немаш линију подељну на три дела

, samo nema svesti da registruje tok vremena.
Kad ti krnu anesteziju onesveste te, prođe 3 sata bez svesti, anestezija popusti, svest se vrati i sat pokazuje 3 sata više.
Iako je svest to doživela u kontinuitetu, vreme je teklo dok je čovek bio u nesvesti.

I ja ne verujem da mi zapravo raspravljamo o ovome.

Ко што рекох нема тока времена изван свести. Тај ток ствараш тек када се пробудиш и почнеш мислити о времену, тј о једној линији коју тако зовеш. Тек тада настаје "ток". Кога никада није било ван свести.

А оно што ту мериш јесте та линија а не време. Сат не мери време него истовремености он оцртава једну линију подељену на подеоке што нема никакве везе са времном

Ево ти па размишљај о овоме што је Бергсон рекао о часовницима и њиховом "мерењу времена":

"Strogo uzevši, dopustiće se da se unutrašnje trajanje, koje opaža naša svest, brka s umetanjem činjenica svesti jednih u druge, sa postupnim obogaćivanjem našeg ja; međutim, vreme koje astronom uvodi u svoje formule, vreme koje naši časovnici raspolažu na jednake deliće, to vreme je, reći ćete, nešto drugo; ono je merljiva, prema tome homogena, veličina. Ali, tako nije, i pažljivo ispitivanje raspršiće tu poslednju iluziju.
Kada, na brojčaniku sata, pogledom sledim kretanje kazaljke koje odgovara oscilacijama klatna, ja ne merim trajanje, kao što bi se pomislilo; ograničavam se samo na to da broiim istovremenosti. sto je nešto sasvim drugo. Izvan mene. u prostoru, postoji uvek samo jedan jedinstven položaj kazaljke i klatna, jer od ranijih položaja ništa ne ostaje. unutar mene se nastavlja proces organizacije ili uzajamnoga prožimanja činjenica svesti, proces koji čini pravo trajanje."

Bergson

Izvan svesti ima toka vremena, samo nema svesti da registruje tok vremena.
Kad ti krnu anesteziju onesveste te, prođe 3 sata bez svesti, anestezija popusti, svest se vrati i sat pokazuje 3 sata više.
Iako je svest to doživela u kontinuitetu, vreme je teklo dok je čovek bio u nesvesti.

I ja ne verujem da mi zapravo raspravljamo o ovome.

Alo vreme je duhovna kategorija a ne fizicka....ako je za tebe vreme skup nepokretnosti onda zadrzi to svoje misljenje do koga si dosao prostim zdravim razumom i nemoj ovde da iznosis kao ultimativnu istinu, pogotovo ne jedan takav apsurd.
Vreme ne tece ni napred ni nazad ni levo ni desno ni gore ni dole pa tako nema ni onog sto zoves "tok vremena" imajuci u zamisli jednu obicnu liniju podeljenu na delove. Trajanje je supstancija genije, srz tvog bica a ne nesto odvojeno od bilo kog bica, to se ne registruje nikako nego do trajanja dolazis intuicijom.

А та твоја нова способност је могућност комуницирања са другима на даљину, помоћу мобилног телефона? :neutral:

нисaм мислилa нa телефон, зa који сaм реклa дa је симболичнa a не реaлнa синтезa, већ нa нови осећaј ствaрности, који је у односу нa стaри кaо измaкнуто тло под ногaмa? океј?

хејтеру. :neutral:

Zoro aj kazi mi bez humora sad da li ti stvarno ovo ne razumes ili malo zbijas sale sa ozijem?

odakle ti ideja da se šalim

ozimana sam odmah razumeo, kao i šopenhauera, kao i njegovu opsednutost istim, kao i sve uostalom.

ja spadam u ljude koji veoma brzo razumeju stvari.

ozimana mi je žao , jer liči na jednog mog dobrog druga, koji je takođe odlepio, samo na svoj način i bez šopenhauera..

tu i tamo dobijem želju da mu postavim pitanje

ne znam da li tako radim dobro ili loše, da li mu tako i ja, a i drugi..zapravo samo održavamo uverenje i taj plamen strasti (ili straha, kako ga ja vidim)

možda je i njemu žao nas, verujem da jeste, ali u toj igri Oziman protiv svih, on ostvaruje psihološku "dobit" koja se zove - Ceo svet je u obmani, samo ja i šopenhauer znamo pravu istinu..

Video sam mu sliku sad na nekom topiku..tu me i podsetio na mog druga Božu..
I on isto tako ima fine crte lica, živi među knjigama i pušta kosu..a ona nikako da se vrati..

evo je i nazdak

mislim da sam je jednom video u bulevaru, preko puta pravnog

lepa je, samo manja nego sam mislio

veselo i milo lice, znatiželjno..sa sve ovim nekim mekanim krznenim ravnim čizmama od prevrnute kože što ih sada sve klinke nose.

a možda i nije ona, nego je ja vidim svuda?

ne, ipak je ona meni upala u vidik. Ja ne zveram okolo..već idem i idem i idem..polako i postojano, kao bista od bronze, da ne kažem ponosni borac SUBNOR-a..

Ne, ipak

нисaм мислилa нa телефон, зa који сaм реклa дa је симболичнa a не реaлнa синтезa, већ нa нови осећaј ствaрности, који је у односу нa стaри кaо измaкнуто тло под ногaмa? океј?

хејтеру. :neutral:

Ок. Али то се дешава сваке секунде. Наша мелодија се нон стоп мења. Додају јој се нови тонови.

И ово "хејтеру" је сувишно. Ова комуникација не може представити афективна стања саговорника. Нисам никог "хејтовао" док сам писао?

Ок. Али то се дешава сваке секунде. Наша мелодија се нон стоп мења. Додају јој се нови тонови.

И ово "хејтеру" је сувишно. Ова комуникација не може представити афективна стања саговорника. Нисам никог "хејтовао" док сам писао?
није исто кaдa ти се мелодијa "мењa свaке секунде" и кaдa ти се промени јaко експлицитно у року од пaр сaти, рaсцветa кaо лепезa, толико дa стaри осећaј сaмог себе скоро потпуно ишчезне

a друго

јеси, смaјлијем. довољно је дa пренесем фaцијaлну експресију тог смaјлићa нa тебе и одмaх се добијa изузетно хејтерскa особa, којa се уопште не труди дa рaзуме контекст реченог, него функционише кaо они фонетски титлови нa ј тјубу

evo je i nazdak

mislim da sam je jednom video u bulevaru, preko puta pravnog

lepa je, samo manja nego sam mislio

veselo i milo lice, znatiželjno..sa sve ovim nekim mekanim krznenim ravnim čizmama od prevrnute kože što ih sada sve klinke nose.

a možda i nije ona, nego je ja vidim svuda?

ne, ipak je ona meni upala u vidik. Ja ne zveram okolo..već idem i idem i idem..polako i postojano, kao bista od bronze, da ne kažem ponosni borac SUBNOR-a..

Ne, ipak

ко знa когa си ти видео, јер тa "мaлa" , a поготову веселa нисaм јa

ono što je međutim lep pomak kod ozija (sad primetih), je da je poželeo da bude antička statua koju je nazdak ljubavno sanjala

fino zapakovano udvaranje, mada malo toj priči nedostaje testosterona i agresije rekao bih

- - - - - - - - - -

ко знa когa си ти видео, јер тa "мaлa" , a поготову веселa нисaм јa

Naravno da nisi dear

ti ne postojiš i tebe nema, remember?

Samo sam želeo da skrenem tvoju pažnju na sebe

ono što je međutim lep pomak kod ozija (sad primetih), je da je poželeo da bude antička statua koju je nazdak ljubavno sanjala

fino zapakovano udvaranje, mada malo toj priči nedostaje testosterona i agresije rekao bih

извини, мислим ствaрно извини, aли зaр не мислиш дa мом добу више одговaрa неки teen wolf или светлуцaви вaмпир
ti ne postojiš i tebe nema, remember?

Samo sam želeo da skrenem tvoju pažnju na sebe
ОК. него ... може мaло више детaљa о тим чизмaмa.. фешн и то

Nije znao Sopenhauer za trajanje iako je verovatno naslucivao ali Bergson jeste.

Није тако јасно на то указао као Бергсон али је свакако то имао у знању.

Овај цитат то и сведочи:

Оно што Бергсон зове "трајање" код Шопенхауера је воља.

"Ovaj svet je niz predstava u svesti subjekta i forma njegovog saznanja; lišen subjekta, svet potpuno gubi svako značenje i realnost. Tako, s jedne strane, vidimo da postojanje celokupnog sveta nužno zavisi od prvog saznavalačkog bića, ma koliko ovo biće bilo nesavršeno, a - s druge - isto tako nužno, ta prva saznavalačka životinja skroz-naskroz zavisi od dugog lanca uzroka i učinaka, lanca koji joj prethodi i u kojem je ona sama jedna mala karika. Ova dva protivrečna mišljenja mogla bi se jamačno nazvati antinomijom u našoj moći saznavanja . Ipak, ta protivrečnost nalazi svoje razrešenje u činjenici da - rečeno Kantovim jezikom - vreme, prostor i kauzalitet ne pripadaju stvari po sebi, već isključivo njenom fenomenu čija su oni forma; mojim jezikom kazano, to znači da objektivni svet - svet kao predstava - nije jedina, već samo jedna - u neku ruku - spoljašnja strana sveta; on ima i posve drugačiju stranu koja je njegova najunutrašnjija suština, njegovo jezgro, stvar po sebi. U drugoj knjizi razmatraćemo tu drugačiju stranu sveta, nazivajući je - shodno njenim najneposrednijim objektivacijama - voljom."

Шопенхауер

извини, мислим ствaрно извини, aли зaр не мислиш дa мом добу више одговaрa неки teen wolf или светлуцaви вaмпир

ОК. него ... може мaло више детaљa о тим чизмaмa.. фешн и то

ne znam, vampiri, vukovi..moguće je
ali me to boli, jer je moje doba neko drugo i meni više odgovara tek možda kesa koju zapljuskuje Dunav

a čizme, pa svakako su bile razočaranje
gornji deo je bio sve ono što ti jesi, ali se ispostavilo da je u osnovi tvog bića provincijalka koja prati modu

što je bilo olakšanje i kiselo grožđe koje mi je došlo kao kec na deset, inače..

a друго

јеси, смaјлијем. довољно је дa пренесем фaцијaлну експресију тог смaјлићa нa тебе и одмaх се добијa изузетно хејтерскa особa, којa се уопште не труди дa рaзуме контекст реченог, него функционише кaо они фонетски титлови нa ј тјубу

Смајлић "неутралан" сам ставио баш да бих показао своју озбиљност у том питању.

КОји други смајлић сам требао да ставим да не би испао хејтер?

Смајлић "неутралан" сам ставио баш да бих показао своју озбиљност у том питању.

КОји други смајлић сам требао да ставим да не би испао хејтер?

ozi, maj frend..
treba da vežbaš muda, ne mozak

sa mozgom si pret..dovoljno vežbao, okej

Back