Izvan svesti ima toka vremena
Изван свести нема тока времена. Јер оно што зовеш "ток времена" јесте линија подељена на подеоке. А то није време.
Право време трајање не тече линерано нити уопште "тече". Право време трајање не познаје прошлост , нити садашњост нити будућност.
А ако ти ово чудно звучи врати се на мој претходни пост и покушај да мислиш о времену а да у свести немаш линију подељну на три дела
, samo nema svesti da registruje tok vremena.
Kad ti krnu anesteziju onesveste te, prođe 3 sata bez svesti, anestezija popusti, svest se vrati i sat pokazuje 3 sata više.
Iako je svest to doživela u kontinuitetu, vreme je teklo dok je čovek bio u nesvesti.
I ja ne verujem da mi zapravo raspravljamo o ovome.
Ко што рекох нема тока времена изван свести. Тај ток ствараш тек када се пробудиш и почнеш мислити о времену, тј о једној линији коју тако зовеш. Тек тада настаје "ток". Кога никада није било ван свести.
А оно што ту мериш јесте та линија а не време. Сат не мери време него истовремености он оцртава једну линију подељену на подеоке што нема никакве везе са времном
Ево ти па размишљај о овоме што је Бергсон рекао о часовницима и њиховом "мерењу времена":
"Strogo uzevši, dopustiće se da se unutrašnje trajanje, koje opaža naša svest, brka s umetanjem činjenica svesti jednih u druge, sa postupnim obogaćivanjem našeg ja; međutim, vreme koje astronom uvodi u svoje formule, vreme koje naši časovnici raspolažu na jednake deliće, to vreme je, reći ćete, nešto drugo; ono je merljiva, prema tome homogena, veličina. Ali, tako nije, i pažljivo ispitivanje raspršiće tu poslednju iluziju.
Kada, na brojčaniku sata, pogledom sledim kretanje kazaljke koje odgovara oscilacijama klatna, ja ne merim trajanje, kao što bi se pomislilo; ograničavam se samo na to da broiim istovremenosti. sto je nešto sasvim drugo. Izvan mene. u prostoru, postoji uvek samo jedan jedinstven položaj kazaljke i klatna, jer od ranijih položaja ništa ne ostaje. unutar mene se nastavlja proces organizacije ili uzajamnoga prožimanja činjenica svesti, proces koji čini pravo trajanje."
Bergson