Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

Изван свести нема тока времена. Јер оно што зовеш "ток времена" јесте линија подељена на подеоке. А то није време.

Право време трајање не тече линерано нити уопште "тече". Право време трајање не познаје прошлост , нити садашњост нити будућност.

Mene iskreno ne zanima šta ti podrazumevaš pod vremenom, kada razgovaraš sa nekim trebalo bi barem da se trudiš da operišeš u istoj pojmovnoj ravni ako hoćeš nešto da objasniš, inače nema smisla.
Linija prošlost-sadašnjost-budućnost je konceptualno određenje koje čovek koristi kada hoće da obuhvati biće u većoj širini da bi došao do određenih zaključaka u sopstvenom ontološkom diskursu, dakle: prošlost je memorija stanja drugačijeg od sadašnjeg stanja, budućnost je predviđanje dalje promene stanja koje proističe iz iskustva (iskustvo ukazuje na konstantnu promenu, budućnost je zaključak koji proizilazi iz tog ukaza).
To da prošlost i budućnost REALNO nisu to se podrazumeva, zato i ne kažeš jeste već bilo je i biće.
Prečesto insistiraš na nekim banalnim konstatacijama i objašnjavaš ih ljudima, a to se podrazumeva. Prekrstiti vreme u trajanje je takođe pravljenje konfuzije bez razloga, isto kao i insistiranje na relaciji stvar po sebi - predstava - subjekat, pri čemu je npr. Kant to samo konstatovao zbog određivanja epistemoloških granica u kojima sebi može dati pravo da filozofira (u kojima ima osnov), dok ti od toga praviš temelj za svojevrsno spasenje posle smrti (ona latentna religioznost; nije me bilo na forumu a video sam da mi je Nasdaq izbacila jedan post na raniju konstataciju tog tipa, pa evo odgovor: ja uopšte nisam mislio na filozofiju koja svakako postoji u religiji i koju smo dužni da primetimo, već na model ponašanja prosečnog religioznog čoveka koji će dogmu koju prihvata meriti (i oblikovati) po tome koliko umiruje njegov strah od smrti, gde u ozijevom slučaju sve funkcioniše latentno).

Ко што рекох нема тока времена изван свести. Тај ток ствараш тек када се пробудиш и почнеш мислити о времену, тј о једној линији коју тако зовеш. Тек тада настаје "ток". Кога никада није било ван свести.

Reci mi, kad spavaš u toku noći i ujutro pričaš sa nekim i hoćeš da mu kažeš šta se desilo pre tog spavanja, jel kažeš "juče" ili "malopre"?

Smrt i strah od smrti ne može biti izgovor da čovek ne
živi svoj život i nalazi zadovoljstvo u njemu, do poslednjeg daha..
I sreću, pa da.
Sreća je velika i retka reč
Nalaze je samo dostojni života.

Krajnje je vreme da filozofija apsurda zajedno sa svojim sledbenicima
odšeta u prošlost.
To je filizofija za robove, koji nemaju život i očekuju smrt kao spas i
put u raj kao obećanu nagradu za pokornost.
Ovo vreme nije za malodušne, beznadežne, kukavne crve.

Haotična, rušiteljska i nepredvidiva budućnost traži novog čoveka.
Onog koji voli život i svet oko sebe, uprkosa svim nevoljama, koji je
spreman da se pokrene, da uloži sebe i da menja svet.

Upitaj se zašto je tvoj život besmislen?
Šta ti smeta, šta bi menjao?
Pa što ne uradiš nešto za sebe?

Ne okrivljuj život, on teče dalje sa tobom ili bez tebe.
Tebi je dao priliku.

Lep je i velikodušan, samo si ti ćorav.

Poslednja izmena:
Smrt i strah od smrti ne može biti izgovor da čovek ne
živi svoj život i nalazi zadovoljstvo u njemu, do poslednjeg daha..
I sreću, pa da.
Sreća je velika i retka reč
Nalaze je samo dostojni života.

Krajnje je vreme da filozofija apsurda zajedno sa svojim sledbenicima
odšeta u prošlost.
To je filizofija za robove, koji nemaju život i očekuju smrt kao spas i
put u raj kao obećanu nagradu za pokornost.
Ovo vreme nije za malodušne, beznadežne, kukavne crve.

Haotična, rušiteljska i nepredvidiva budućnost traži novog čoveka.
Onog koji voli život i svet oko sebe, uprkosa svim nevoljama, koji je
spreman da se pokrene, da uloži sebe i da menja svet.

Upitaj se zašto je tvoj život besmislen?
Šta ti smeta, šta bi menjao?
Pa što ne uradiš nešto za sebe?

Ne okrivljuj život, on teče dalje sa tobom ili bez tebe.
Tebi je dao priliku.

Lep je i velikodušan, samo si ti ćorav.

sve je to lepo, poetski nadahnuto i snažno..samo ne daje podgovor na najvažnije pitanje, a to je: kako se to radi?

Kako se voli život?

Back