Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

E hvala ti, postuj mi te linkove.
Inace ti si tako- citanjem literature i primenjivanjem procitanog, resila probleme? Mislis da nema smisla traziti "strucnu" pomoc ? ...Dok sam bio u srednjoj isao sam tako kod psihijatara i psihologa cije je strucno misljenje uglavnom bilo- "a ti si mlad momak i lep i pametan, ne bi trebalo tako da se osecas...uzivaj u zivotu, druzi se sa ljudima, upisi se na neki sport.." i slicno. Sada me drug savetuje da idem na psihoanalizu i to je kao ono pravo, jedino sto donosi rezultat al moram da dam 500 evra mesecno lol.

Pokušaj da spališ par papričića, kao što sam ti predložio... i u tome budi iskren prema sebi, budi dosledan onome što činiš. Koštat' će te par listova jedne sveske, i par šibica, ukoliko nemaš upaljač... Čak i moja pokojna baba Mileva, koja je bila iscjelitelj, kao dio svojih iscjeljiteljskih aktivnosti, spaljivala je ljudima 'noćne more' i dolazili su joj nazad oslobođeni, s darovima. Ali ja ti tvrdim da i sam to možeš... pokušaj i ne srami se svog akta. Uostalom, nikome ne moraš da pričaš o tome. Ne boli, nema nepoželjnih posledica. Jedino što može da ti se desi jeste da ne uspiješ. :)

E hvala ti, postuj mi te linkove.
Inace ti si tako- citanjem literature i primenjivanjem procitanog, resila probleme? Mislis da nema smisla traziti "strucnu" pomoc ? ...Dok sam bio u srednjoj isao sam tako kod psihijatara i psihologa cije je strucno misljenje uglavnom bilo- "a ti si mlad momak i lep i pametan, ne bi trebalo tako da se osecas...uzivaj u zivotu, druzi se sa ljudima, upisi se na neki sport.." i slicno. Sada me drug savetuje da idem na psihoanalizu i to je kao ono pravo, jedino sto donosi rezultat al moram da dam 500 evra mesecno lol.

Nemoj бацати паре на шарлатане. Ти психијатри и психолози нису ништа бољи од тебе. То су људи као сви други, огрезли у егоизам, и све мизерије које "красе" обичног, уобичајеног човека. Чиме ће ти он помоћи?

И немој да мсилиш да је месец дана довољно. Психоналаиза по правилу траје месецима годинама...јер се тако они оправдавају. Немају никакве стандарде , гаранције.

Нико ти не гарантује ништа. Једино ти гарантују да ћеш изгубути тих 500 евра. То је ван сваке сумње. Остало није.

O ovome sam мислиао када сам Знатижљеном мислиоцу написао:

"

А што можемо видети из овог твог поста кога си по обичају обукао у празне појмове који не значе ништа и самим тим човек под њима не може ништа мислити. И бивајући тако збуњен одустаје са миљшу да је ту нешто речено.
То је метод који је примењивао Хегел и многи други.

Поента је да ти требаш прво увидети да боја, осећај боје, као и мириси. укус. чврсоћа , топлота не постоје на предметима око нас. ИЗВАН НЕЧИЈЕ СВЕСТИ.... свет није обојен, нити је топао или хлада. нити је чврст или мек и слично. То је теби нешто ново.

Пусти апстракције, пусти празне појмове!
Него ми одговори са да или не.

Да ли црвена и плава боја постоји на овој слици када се музеј затвори, и када слику нико не опажа.

Можеш ли схватити ово просто питање и одговорити на њега без млатарања речима: себе, у себи, раз-ум,. ра-зум, апсолут ...бла бла?

Ovi pojmovi tebi ne znače ništa jer si slijep kod očiju. Naravno da ti ne možeš o njima ništa misliti kad ono na što ukazujem nije u domenu tvoje Svjesnosti. Ali, ako bi se imalo potrudio, shvatio bi.

Пусти апстракције, пусти празне појмове!
Него ми одговори са да или не.

Да ли црвена и плава боја постоји на овој слици када се музеј затвори, и када слику нико не опажа.

Ja ti odgovorih, ali ti ne vidje: DA, rekoh, boje postoje na toj slici u Svjesnosti svakoga koji je došao u susret sa njima i onda kada ni njih niti sliku više ne opažamo. Opaženo je tad spoznato i sačuvano u memoriji razuma jedinke, subjekta. Ne samo da je ta slika dakle, već su i njene boje, ostale urezane u memoriju, u sjećanju. Dakle, tamo postoje spoznate.

Ono što crvena i plava boja u svojoj suštini jesu, to je sasvim druga 'stvar'. Ta 'stvar', možeš je sad nazvati 'stvar po sebi' NIJE predstava, te kao takva ne postoji u aspektu predstave osim kada je opažena razumom Subjekta. Ali tu 'stvar' prije njenog opažanja onda i ne možeš nazvati BOJOM niti SLIKOM, jer to NISU, već Znanjem-o-Sebi-BOJI i Znanjem-o-Sebi-SLICI.
Tek kada subjekat opazi i percipira to Znanje-o-Sebi-SLICI, subjekat može da projektuje i s tim spozna 'ŠTA JE TO ŠTO "SLIKA" JESTE; ŠTA JE TO ŠTO "BOJA" JESTE' te tek tada, i slika i njene boje dobijaju svoju projektovanu, ČULNU VRIJEDNOST. Jednom spoznate, i slika i boje ostaju sačuvane u memoriji razuma koja pripada Svjesnosti jedinke, Subjekta.

Ja ti odgovorih, ali ti ne vidje: DA, rekoh, boje postoje na toj slici

Хвала. То је довољно.

А сада лепо потражи дело Џона Лока " Оглед о људском разуму" и уз помоћ знања које нам је он ту пружио покушај схватити да боје постоје једино у нечијој свести а не на предметима око нас.

И да предмет који нико не опажа није обојен. Толико. То је пеонта идеалности секундарних квалитета. А шта је и какав је онда тај предмет изван нечијег опажања друга је тема.

Ovi pojmovi tebi ne znače ništa jer si slijep kod očiju. Naravno da ti ne možeš o njima ništa misliti kad ono na što ukazujem nije u domenu tvoje Svjesnosti. Ali, ako bi se imalo potrudio, shvatio bi.

Ja ti odgovorih, ali ti ne vidje: DA, rekoh, boje postoje na toj slici u Svjesnosti svakoga koji je došao u susret sa njima i onda kada ni njih niti sliku više ne opažamo. Opaženo je tad spoznato i sačuvano u memoriji razuma jedinke, subjekta. Ne samo da je ta slika dakle, već su i njene boje, ostale urezane u memoriju, u sjećanju. Dakle, tamo postoje spoznate.

Ono što crvena i plava boja u svojoj suštini jesu, to je sasvim druga 'stvar'. Ta 'stvar', možeš je sad nazvati 'stvar po sebi' NIJE predstava, te kao takva ne postoji u aspektu predstave osim kada je opažena razumom Subjekta. Ali tu 'stvar' prije njenog opažanja onda i ne možeš nazvati BOJOM niti SLIKOM, jer to NISU, već Znanjem-o-Sebi-BOJI i Znanjem-o-Sebi-SLICI.
Tek kada subjekat opazi i percipira to Znanje-o-Sebi-SLICI, subjekat može da projektuje i s tim spozna 'ŠTA JE TO ŠTO "SLIKA" JESTE; ŠTA JE TO ŠTO "BOJA" JESTE' te tek tada, i slika i njene boje dobijaju svoju projektovanu, ČULNU VRIJEDNOST. Jednom spoznate, i slika i boje ostaju sačuvane u memoriji razuma koja pripada Svjesnosti jedinke, Subjekta.
Koji će ti klin i publika i kupci tvojih slika-dovoljna ti tvoja spoznaja boja u umu...
Koji ste vi šarlatani...Skupi se deset ljudi i gledaju more kako se plavi i svaki od njih zapiše
kao je more predivno plavo (ma šta ta reč značila),a vi svakom od njih kažete:to je samo
tvoja predstava...Šefe TO JE MASOVNA PREDSTAVA!:rotf:
(Nastranu to što mozak proizvodi od nadražaja "sliku"-jer ta "slika" svakim "pikselom" ili
molekulom koji vibrira odgovara vrhu amplitude treperenja povrinskih molekula morskih talasa...:znamiguje:)
Stvarno,što se ovde i pojavljujete kad vam predstave samodovoljne? Malo bi društvenih predstava tj.
spoznaja?:manikir:
Naiva...

Poslednja izmena:
Хвала. То је довољно.

А сада лепо потражи дело Џона Лока " Оглед о људском разуму" и уз помоћ знања које нам је он ту пружио покушај схватити да боје постоје једино у нечијој свести а не на предметима око нас.

И да предмет који нико не опажа није обојен. Толико. То је пеонта идеалности секундарних квалитета. А шта је и какав је онда тај предмет изван нечијег опажања друга је тема.

Strašno je kad ljudi izvlače riječi izvan konteksta i od tih izvan konteksta izvučenih riječi stvaraju zaključke.

Poslednja izmena:
Strašno je kad ljudi izvlače riječi izvan konteksta i od tih izvan konteksta izvuenih riječi stvaraju zaključke.

Nemoj to olako shvatiti...Taj Lok će ti pomoći da doživiš boje kao svoju
predstavu...
Znaš...Mora da si do sada boje doživljavao van svog uma!:pljus:
Da ti pojasnim:to ono vibriranje talasa fotona koje interferira površina tvoje slike...
Beše li onaj Buridan na magarcu?

Хвала. То је довољно.

Ti stvarno ne čitaš sve što je napisano... :)

Ja i nisam rekao da boje postoje NA PREDMETIMA, halo, ja rekoh da one postoje na slici koja je PREDSTAVA u TVOJOJ SVJESNOSTI... Prije nego li komentarišeš, ČITAJ, vidjet' ćeš da to sve piše... eto vrati se samo jedan komentar iznad svog i vidjet' ćeš...

Х

To što ti nazivaš 'predmetom' koji niko ne opaža... i nije predmet, već 'stvar po sebi' koju niko ne opaža. Predmet tek postaje, kada je percepirana (transendirana) 'stvar po sebi' projektovana u tvojoj predstavi.

Poslednja izmena:
Koji će ti klin i publika i kupci tvojih slika-dovoljna ti tvoja spoznaja boja u umu...
Koji ste vi šarlatani...Skupi se deset ljudi i gledaju more kako se plavi i svaki od njih zapiše
kao je more predivno plavo (ma šta ta reč značila),a vi svakom od njih kažete:to je samo
tvoja predstava...Šefe TO JE MASOVNA PREDSTAVA!:rotf:
(Nastranu to što mozak proizvodi od nadražaja "sliku"-jer ta "slika" svakim "pikselom" ili
molekulom koji vibrira odgovara vrhu amplitude treperenja povrinskih molekula morskih talasa...:znamiguje:)
Stvarno,što se ovde i pojavljujete kad vam predstave samodovoljne? Malo bi društvenih predstava tj.
spoznaja?:manikir:
Naiva...

Ti bi već trebao da staneš, da udahneš, i da malo čuješ o čemu je riječ. Ti bi trebao da isključiš svoja čula na tren pa da mi onda pričaš o UKUSU JABUKE RECIMO, KOJU NE NE MOŽEŠ OKUSITI, KOJU NE VIDIŠ; KOJU NE MOŽEŠ OMIRISATI; KOJU NE MOŽEŠ DODIRNUTI; KOJU NE MOŽEŠ ČUTI. Pričaj mi tad o materijalnosti ovog svijeta i svog tijela u njemu. Pričaj o tehnologiji koju niti možeš vidjeti, niti, čuti, nit omirisati, niti okusiti, nit dodirnuti... halo, čovječe, pričaj mi o ribama koje bi tad lovio u rijeci koja ne postoji niti u slici, niti u zvuku, nit u mirisu, nit u dodiru, čiju vodu ne možeš okusiti.

Hajde pričaj!

Nemoj бацати паре на шарлатане. Ти психијатри и психолози нису ништа бољи од тебе. То су људи као сви други, огрезли у егоизам, и све мизерије које "красе" обичног, уобичајеног човека. Чиме ће ти он помоћи?

И немој да мсилиш да је месец дана довољно. Психоналаиза по правилу траје месецима годинама...јер се тако они оправдавају. Немају никакве стандарде , гаранције.

Нико ти не гарантује ништа. Једино ти гарантују да ћеш изгубути тих 500 евра. То је ван сваке сумње. Остало није.

Znam. Ja sam odavno izgubio poverenje u te "strucnjake" kao sto rekoh. Jedino sto me navelo da opet razmisljam u tom smeru je to sto je mom drugu pomoglo a i postao sam krajnje ocajan. Al ne znam bas..cini mi se da je on dosta banalan pa i nije neko merilo i tako...
Neam pojma...koliko mogu da vidim-gasim se. Dolazim u to neko doba kada bi trebalo preuzeti odgovornost za sebe i suocavati se sa zivotom a sve dublje tonem u letargiju :(

сaд, бaш, дa је свaко друго, треће дете кaо Кери, не бих реклa. то би тек био Пaндемонијум :lol:
Prvo pogledaj ono što komentarišeš. Taksativno je navedeno koje se osobine komentarišu, a nigde ne piše da su u svemu kao Keri.
Keri ima deficit socijalne inteligencije, deficit iskustva, deficit roditeljske ljubavi i razumevanja. Ali, od tog deficita pati svaki drugi, treći tinejdžer.

Inace ti si tako- citanjem literature i primenjivanjem procitanog, resila probleme?
наравно да не, нико се читањем није излечио. када одложиш литературу, мораћеш да почнеш реалан рад.

ја сам ишла једно време на сесије, не знам шта да ти кажем - углавном причаш много о себи, добијеш фидбек од њих каква си ти заправо особа и да не треба тако да се осећаш, бла, бла. али ЈА већ знам ко сам, нису они ту мени открили ништа ново. ја знам ко сам, само треба да научим да се носим и живим са тим на дневној бази. и то што ми кажу "не треба тако да се осећаш" не чини да престанем да се тако осећам.

мораћеш заиста да закопаш по себи да нађеш то зрно грашка које те голица испод 7 душека (референца на принцезу на зрну грашка)

тако да, ономе ко не зна ко је, препоручујем психотерапију. јер она је корисна само дотле. одатле - посао мораш да обавиш сам.

за нешто више, еветуално гешталт психотерапија или психолози кој се баве ткз дубинском психологијом, али ове друге и нећеш баш наћи у овој земљи.

наравно, ако телесне сензације услед анксиозности постану неиздрживе, увек можеш да тражиш медикаменте, ја то не бих отписала по сваку цену. лако је некоме са дистанце рећи да су медикаменти срање и да не треба да их узима, бла, бла, али понекад све што желиш јесте да ућуткаш тело и његову преосетљивост на чак и најслабије надражаје (ја некада не могу да издржим обичну шкрипу трамваја, јер ја њу не чујем, ја њу доживим а то је превише и нимало романтично), пошто анксиозност јесте нормална реакција на потенцијалну опасност, постаје ненормална када постанеш превише осетљив на разноразне безазлене надражаје

елем, већ сам ти оставила линк ка јутјуб клипу и смерницу шта да гуглаш, а остале линове ћу ти послати на пп.

елем, већ сам ти оставила линк ка јутјуб клипу и смерницу шта да гуглаш, а остале линове ћу ти послати на пп.

мало касније, морам сад да одем да купим мачки храну, до петшопа док га не затворе, али послаћу ти, немој да мислиш да нећу, нисам ја таква ретардирана особа да знам колико је некоме нешто потребно а да му не помогнем ако сам обећала?

ок???++++++++++++

мало касније, морам сад да одем да купим мачки храну, до петшопа док га не затворе, али послаћу ти, немој да мислиш да нећу, нисам ја таква ретардирана особа да знам колико је некоме нешто потребно а да му не помогнем ако сам обећала?

ок???++++++++++++

Ok nema problema xD Hvala! ^.^

Ово је тај реализам о коме сам говорио, или то да ти заправо ниси још дошао до увида о Локовој идеалности секундарних квалитета. о Барклију ни да не говорим, него си се заглибио у речи, у апстркције иза којих не постоји увид.

Тако, кажеш да боје постоје на сликама , на опажајима у нашој свести. Ок. То је тачно. Али онда као сваки реалиста, пошто немаш увид о коме говорим , склањаш те слике у меморију, јер мораш их негде склонити да постоје, јел тако? Матерјалиста те слике враћа у спољашњи свет где постоје тако објективне саме по себи, а ти то исто радиш само што си "спољашњи свет" назвао "меморија". где јелте, по теби слике постоје и даље, такве, објективне, обојене.

Ето. Када смо разоткрили твој обичан реализам скривен иза свих тих празних појмова којим си га сакрио, да ти сад објасним да боја, као и саме слике, могу постојати само када су опажене од субјекта. Када су испред њега као његова представа. А када нису тј, изван представе не постоје нити слике, нити боје на њима. Нити у спољашњем свету нити у меморији

Меморија не чува у себи слике, нити нешто што личи на опажени спољашњи свет. Меморија је квалитативна множина, нешто слично мелодији исте врсте као ствар по себи. А разум кад год се нечег сетиш поново КРЕИРА.. како облик тако и боју својих представа које изван опажања нигде не постоје као такве..

Покушај за промену склонити твој его на страну и ово разумети...јер то НЕ ЗНАШ. То треба тек да разумеш. То је за тебе нешто ново.

Poslednja izmena:
Тако, кажеш да боје постоје на сликама , на опажајима у нашој свести. Ок. То је тачно. Али онда као сваки реалиста, пошто немаш увид о коме говорим , склањаш те слике у меморију, јер мораш их негде склонити да постоје, јел тако? Матерјалиста те слике враћа у спољашњи свет где постоје тако објективне саме по себи, а ти то исто радиш само што си "спољашњи свет" назвао "меморија". где јелте, по теби слике постоје и даље, такве, објективне, обојене.

Jesi li ti siguran da si razumio šta sam ja ispričao???

Dobro, evo ti jednostavnija verzija:

U ne-materijalnom razumu postoji ne-materijalna memorija, u kojoj su sačuvane slike koje smo tim istim, ne-materijalnim razumom (njegovim čulima) Sebi projektovali. Te slike, koje su projektovane ne-materijalnim čulima, sačuvane u ne-materijalnoj memoriji... NE MOGU BITI MATERIJALNE. Materijalnost je doživljaj čulne projekcije. Stoga, u memoriji, koja je dio Svjesnosti jedinke, postoji sačuvana NE-MATERIJALNA slika, kao sjećanje na našim čulima projektovani opažaj. Na toj slici koja je sad u tvojoj memoriji, uvijek ćeš, sve dok tvoja Svjesnost traje, pronaći boje koje su na njoj. Svaki put kada iz memorije izvučeš sjećanje (sliku) u sada ona će postati obojena, jer ćeš sve njene kvalitete da oživiš i ponovo sebi projektuješ u SADA.

Memorija dakle, ne pripada spoljašnjem svijetu već tvom razumu koji pripada tvojoj Svjesnosti.

Jesi li ti siguran da si razumio šta sam ja ispričao???

Dobro, evo ti jednostavnija verzija:

U ne-materijalnom razumu postoji ne-materijalna memorija, u kojoj su sačuvane slike koje smo tim istim, ne-materijalnim razumom (njegovim čulima) Sebi projektovali. Te slike, koje su projektovane ne-materijalnim čulima, sačuvane u ne-materijalnoj memoriji... NE MOGU BITI MATERIJALNE. Materijalnost je doživljaj čulne projekcije. Stoga, u memoriji, koja je dio Svjesnosti jedinke, postoji sačuvana NE-MATERIJALNA slika, kao sjećanje na našim čulima projektovani opažaj. Na toj slici koja je sad u tvojoj memoriji, uvijek ćeš, sve dok tvoja Svjesnost traje, pronaći boje koje su na njoj. Svaki put kada iz memorije izvučeš sjećanje (sliku) u sada ona će postati obojena, jer ćeš sve njene kvalitete da oživiš i ponovo sebi projektuješ u SADA.

Memorija dakle, ne pripada spoljašnjem svijetu već tvom razumu koji pripada tvojoj Svjesnosti.

Нека припада меморије где год хоће. Није у томе ствар шта где припада. Не расправљамо о томе

Ствар је у томе да нема никаквих обојених слика нити у меморији нити игде. Обојена слика постоји само донде док је опжаена и онде испред субјекта који је опажа. Ако је опажа минут обојена слика као таква постоји минут. Ако је опажа две секунде постоји две секунде..... и нестаје ..као таква. Нема је више ни у меморији нити било где другде...понављам као таква. А оно само по себи што се појављује у свести као обојена слика.. изван опажања је нешто сасвим другачије и што зовемо "ствар по себи".
Оно је сасвим другачије и док је у меморији. Јер нема разлике у суштини између меморије и ствари по себи која је основа свега осталог. из обоје разум КРЕИРА слике које постоје само док их опажа као такве.
То је оно што су Лок и Баркли открили.
То је оно што теби не улази у главу и што мораш научити.

Čim si rekao 'ovaj predmet' već si s tim naglasio da se radi o već opaženom i projektovanom. Kada kažeš da je nešto opaženo i projektovano... to znači da je kao takvo jedino prisutno u tvojoj Svjesnosti. Stoga, kada si rekao 'ovaj predmet' potvrdio si postojanje i 'ove boje' koja je na tom predmetu'. A pošto boja tog predmeta nije odvojena od samog predmeta, i ona kao i predmet jedino postoje u tvojoj Svjesnosti.

Mijenjaj način pitanja. Pogrešna pitanja postavljaš, te nije ni čudo što uvijek dobiješ i isti 'pogrešan' odgovor.

Sledeći put kada budeš htio dobiti odgovor koji tražiš ne pitaj 'da li je boja na toj slici' već pitaj da li slika uopšte postoji izvan tvog opažaja. Sve dok pokazuješ na 'OVU SLIKU' i OVU BOJU' ona postoji i svaki put kad je se sjetiš ona opet postoji jer je kao opažena i već spoznata, kao takva (spoznaja), sačuvana u memoriji ...dok se ne ugasi tvoja Svjesnost.

Poslednja izmena:
Čim si rekao 'ovaj predmet' već si s tim naglasio da se radi o već opaženom i projektovanom. Kada kažeš da je nešto opaženo i projektovano... to znači da je kao takvo jedino prisutno u tvojoj Svejsnosti. Stoga, kada si rekao 'ovaj predmet' potvrdio si postojanje i 'ove boje' koja je na tom predmetu'. A pošto boja tog predmeta nije odvojena od samog predmeta, i ona kao i predmet jedino postoje u tvojoj Svjesnosti.

Постоје предемти у мојој свесности док их опажам.. и само док их опажам као такве? Као обојени предмет који има облик ,димензије, просторност. Тако нешто езситира само у мојој представи само донде док је у истој док га опажам. Изван тога , било то у меморији или у ткз, ствари по себи. што је исте врсте. Није такво..... није предмет, није обојено, није просторно.

Изван опажања стварност је сасвим другачија од оне коју опажамо па звао је меморија или другачије.

Слике ,предмети, постоје само у док су опажени и нестају као такви када нису.

Sledeći put kada budeš htio dobiti odgovor koji tražiš ne pitaj 'da li je boja na toj slici' već pitaj da li slika uopšte postoji izvan tvog opažaja. Sve dok pokazuješ na 'OVU SLIKU' i OVU BOJU' ona postoji i svaki put kad je se sjetiš ona opet postoji jer je kao opažena i već spoznata, kao takva (spoznaja), sačuvana u memoriji ...dok se ne ugasi tvoja Svjesnost.

Реалисто. Изван опажања нема никаквих обојених слика... ни у меморији нити игде.

пс. Знатижљни мислиоче сада увиђаш ако ово читаш о чему се овде ради. О обичном реалисти коме треба цртати корелативност субјекта и објекта баш као оном Фабиану, Драгољубу и сличнима

Prenosim citat.

Izvoriste opazanja ili pravo vreme trajanje , stvar po se bi" jeste slicno " živom, samorazvijajućem, oplodnom snagom obdarenom organizmu koji proizvodi ono što u njega nije prethodno stavljeno."

Sa druge strane, memorija koja sakuplja opazajne slike u sebi lici na "beživotno čuvalište u kojem sve što je odloženo leži jedno kraj drugog, ali iz kojeg se ne može izvaditi (analitički) vise nego sto se u njega stavilo(sintetički) .

Postoje dve vrste memorije. Jedna koja pamti slike , i druga koja je izvoriste slika.

Back