Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

Pišem ti odgovor, ali ako prije toga želiš da znaš o čemu je riječ, već sam o tome, na drugačiji način, pisao u svom Blogu 'KO SAM JA?" (Uvod u Znanje-o-Sebi). Pogledaj, i meni ćeš olakšati, da ne moram da pišem sve iz početka. :)

Mnogo je. Vidim ima 21 deo. Nacito sam se brda New Age i ezoterijske literature a koliko mogu da vidim ista je retorika u pitanju. Pitao sam te samo ako mozes ukratko da objasnis...

Лако је теби да у томе налазиш неки смисао имајући на уму знања која нам је дала идеалистичка филозофија и онда их пројектујући на ту мешавину астракција и убразиља "ја који јесам" као на шарено платно. Где ћеш у шарама пројектовати и тражити смисао.

Али шта ће онај ко нема та знања иделистичке филозофије а сусретне се са овом парадом општих појмова "ЈЕСАМ, НИСАМ, БИЋЕ, АПСОЛУТ, СЕБЕ У СЕБИ КА СЕБИ?

То није знање. То није филозофија. И оно што је најгоре је да они који се овде са тим сусретну стекну утисак да је то филозофија и да нам тако нешто она нуди и да побегну главом без обзира од филозофских знања уопште.

Nista, ostace im prazni pojmovi. Eto "ја који јесам" se ogradio pa je rekao da nije filosof al i da nije rekao tesko ce neko da menja stavove koje je gradio godinama jos kao mali. Takvo je vreme doslo. Nauka se bavi Apsolutnim dokazima a filosofija je mlataranje prazne slame, takvo je danas misljenje urezano u glavama vecine. I nece se to tako lako promeniti jos dugo vremena ako se ikad i promeni.

Лако је теби да у томе налазиш неки смисао имајући на уму знања која нам је дала идеалистичка филозофија и онда их пројектујући на ту мешавину астракција и убразиља "ја који јесам" као на шарено платно. Где ћеш у шарама пројектовати и тражити смисао.

Али шта ће онај ко нема та знања иделистичке филозофије а сусретне се са овом парадом општих појмова "ЈЕСАМ, НИСАМ, БИЋЕ, АПСОЛУТ, СЕБЕ У СЕБИ КА СЕБИ?

То није знање. То није филозофија. И оно што је најгоре је да они који се овде са тим сусретну стекну утисак да је то филозофија и да нам тако нешто она нуди и да побегну главом без обзира од филозофских знања уопште.

Pojmovi ЈЕСАМ, НИСАМ, БИЋЕ, АПСОЛУТ, СЕБЕ У СЕБИ КА СЕБИ imaju isto smisla koliko i KVALITATIVNA MNOZINA i VOLJA. Sve se na kraju svede na x=x, na zmiju koja sebi grize rep, na frustrirano vrtenje u krug. Iz supljeg u prazno iz praznog u suplje pa onda opet.

Pojmovi ЈЕСАМ, НИСАМ, БИЋЕ, АПСОЛУТ, СЕБЕ У СЕБИ КА СЕБИ imaju isto smisla koliko i KVALITATIVNA MNOZINA i VOLJA. Sve se na kraju svede na x=x, na zmiju koja sebi grize rep, na frustrirano vrtenje u krug. Iz supljeg u prazno iz praznog u suplje pa onda opet.

Ту си се мало прешао. Јер појмови квалиtативна множина и воља. Што се у основи односи на једно исто. Итекеко имају своје конкретно значење. Имају свој основ и разлог истинитости у открићима идеалисточке филозофије. Отктићима идеалности секундарних, примарних квалитета, у подели на појаву и ствар по себи итд.итд.. Иза тих појмова је читава грађевина филозофске мисли која објашњава како до њих долазимо и шта они значе.

Иако су закључци филозофа и мистика на крају идентични.Јер обоје долазе до истог. Огромна је разлика између једног и другог:

Svaka posebna izreka uzeta sama za sebe ,a koje sacinjavaju Upanisade moze da se izvede kao zakljucak misli koje ja saopstavam , mada obrnuto nikako nije tacno , to jest moja misao se ne nalazi vec u Upanisadama."

Sopenhauer

Okani se ćorava posla!

Ja i rekoh da moja Znanja NISU filozofija, niti su naučena 'znanja'. Ja samo ispravljam šta ti uzimaš 'Zdravo za gotovo' kao apsolutne istine.

Razlika između mene i tebe ovdje, kao dva izraza istog Bića, jeste u tome da kroz mene to isto Biće KREIRA, koristi pojmove kako bi najbliže trenutnom stanju jezika a i kolektvne svjesnosti opisalo svoja neposredna iskustva, dok kroz tebe samo prepričava iskustva drugih (naučena znanja, kao što to i papagaj čini, doduše oskudnije ali doslednije) iskustva drugih koja je prihvatilo za apsolutne istine...koje NISU. Shvataš? U isto vrijeme, dok riječi 'filozofa', koji su tokom istorije takođe imali smjelosti da mijenjaju istorijsko naslijeđe filozofske misli i da novim shvatanjima i objašnjenjima daju svoje izraze-pojmove...od nikud... dok njihove riječi prihvataš kao autoritativne ... po mojim riječima pljuješ... Bilo bi mi žalosno dok ovo pišem da ne shvatam odakle tvoji dupli standardi dolaze, ali pošto ZNAM, ne sudim ti ne optužujem te, samo te posmatram, primjećujem i komentarišem.

Okani se ćorava posla!

Ja i rekoh da moja Znanja NISU filozofija, niti su naučena 'znanja'. Ja samo ispravljam šta ti uzimaš 'Zdravo za gotovo' kao apsolutne istine.

Razlika između mene i tebe ovdje, kao dva izraza istog Bića, jeste u tome da kroz mene to isto Biće KREIRA, koristi pojmove kako bi najbliže trenutnom stanju jezika a i kolektvne svjesnosti opisalo svoja neposredna iskustva, dok kroz tebe samo prepričava iskustva drugih (naučena znanja, kao što to i papagaj čini, doduše oskudnije ali doslednije) iskustva drugih koja je prihvatilo za apsolutne istine...koje NISU. Shvataš? U isto vrijeme, dok riječi 'filozofa', koji su tokom istorije takođe imali smjelosti da mijenjaju istorijsko naslijeđe filozofske misli i da novim shvatanjima i objašnjenjima daju svoje izraze-pojmove...od nikud... dok njihove riječi prihvataš kao autoritativne ... po mojim riječima pljuješ... .

Ниједан филозоф није створио свој филозофски систем из свог здравог разума. Него је филозофска мисао нешто што се градило вековима заједничи, сталном надоградњом.
Као и у свим осталим областима знања.

На крају ..ту имамо као резулат знање до кога појединац једноставно сам не може доћи. А многи не могу ни када им се каже и објасни.

Ти си онај ко ,да употребим твоју реч, "пљује" на то, мислећи да је он сам не само дошао до тог знања него би чак и да га исправља.

То је као да неки појединац који је сам направио дрвена кола у својој гаражи... пљује по мерцедесу и исправља његове инжињере који су га конструисали.

Ти си једини који ту губиш. Јер уместо у мерцедесу настављаш се возити својим дрвеним колима.

Ниједан филозоф није створио свој филозофски систем из свог здравог разума. Него је филозофска мисао нешто што се градило вековима заједничи, сталном надоградњом.
Као и у свим осталим областима знања.

На крају ..ту имамо као резулат знање до кога појединац једноставно сам не може доћи. А многи не могу ни када им се каже и објасни.

Ти си онај ко ,да употребим твоју реч, "пљује" на то, мислећи да је он сам не само дошао до тог знања него би чак и да га исправља.

То је као да неки појединац који је сам направио дрвена кола у својој гаражи... пљује по мерцедесу и исправља његове инжињере који су га конструисали.

Ти си једини који ту губиш. Јер уместо у мерцедесу настављаш се возити својим дрвеним колима.

... Ono što ti pokušavam reći jeste: Okusiti med i o ukusu meda čuti najuvjerljivije priče nije isto.

... Ono što ti pokušavam reći jeste: Okusiti med i o ukusu meda čuti najuvjerljivije priče nije isto.

Не. Него наићи случајно на мед у шуми, пробати га и онда свима који га никада нису пробали причати о његовом укусу и

И сазнати уз помоћ науке пчеларства начин како се до меда долази и објаснити другима како га могу произвести и сами пробати....није исто.

Не. Него наићи случајно на мед у шуми, пробати га и онда свима који га никада нису пробали причати о његовом укусу и

И сазнати уз помоћ науке пчеларства начин како се до меда долази и објаснити другима како га могу произвести и сами пробати....није исто.

Jelda

Da bi se ono istinito i ono dobro probudilo u život, svako umno biće mora na osnovu vlastitog uma i samostalnog mišljenja, pomoću argumenata i protivargumenata, da dospe do iste istine; bez toga nema filozofije.

Agneš Heler - Filozofija levog radikalizma

Takoreći, to što si ti nabubao Šopija i Bergsona i Barklija ne znači da si došao do bilo kakve istine. Ti si papagaj-filozof.

Без моје перцепције моја представа не постоји већ постоји основа исте коју зовемо "ствар по себи" и о којој не знамо много шта јесте, јер је трансцендентна, али апсолутно знамо шта није. Није ишта што би личило на оно што опажаш око себе и што зовеш "реалан спољашњи свет" а који је у целости производ твоје свести или твоја представа.

пс. Просто је невероватно да неко ко се нашао у Таоизму и учењима Лао Цеа и Чуанг Цеа толико је заглибљен у сирови реализам попут тебе. То само показује слабост езотеријских мистичних учења у односу на знања филозофије

Nije slabost u samom učenju (ako je učenje istinito kao što je Lao Ceovo), slabost je u onom koji (ne)shvata to učenje.
Onaj koji ZNA, u drugu ruku, taj ne uči već uči druge. Onaj koji ZNA, prepoznaje Znanje kao istinito u svim njegovim oblicima, ma kako ono bilo izrečeno. Onaj koji je naučio znanje od drugog, smatra da je istina samo u tom naučenom. U drugim riječima: On je vjernik.

Aj jedna tema, davno nisam..... a, naravno, deprimirajuća.

Rekoše neki mudri ljudi da je sve prolazno, da je sve moralo postati, tako će sve jednog dana i nestati, mi svakako hoćemo, ali pitanje je hoće li naš trag, svedočenje našeg postojanja nestati, reklo bi se da hoće prosto..... jer će i planeta Zemlja već nestati.....

Podelila bih pitanje na dva dela:

1. Šta je svest i kako je osećate? Da li se osećate kao unutar tela, ili ste to telo vi?

2. Pošto ćemo svakako umreti, i pošto svaki trag koji ostavimo za sobom u vremenu, večnosti (nazovite to kako hoćete) nije trenutak vredan pomena, ma bili N. Tesla, šta bi onda uistinu bila svrha našeg života ovde? Zatim, vezano za prethodnu rečenicu, ako baš i postoji neka velika, nejasna, neshvatljiva svrha, ima li svrha svrhe, ako joj mi sami ne možemo posvedočiti?

Logički sam došla do zaključka da svakako umiremo, te da zaista imamo ovih 70-ak, neko manje, neko više..... godina na raspolaganju da nam bude lepo..... to je pomalo tužna, ali opet oslobađajuća ideja, jer smiruje.

P. S. Meni ne smetaju ni religijski obojeni odgovori, ali nisam sigurna za modove.....

Jeste deprimirajuce i nema smisla ziveti ako umremo i ne postojimo vise...
Tu jedino religija ima odgovore...
Jer jedino UNISTENJE SMRTI i VECNI ZIVOT mogu nam dati pravu svrhu..
i onda vredi ziveti zauvek....i vredi sada ziveti jer sada postavljamo temelj svoje vecnosti....
ali to moze samo Bog da uradi. da unisti smrt i da nam podari vecni zivot jer je on darovalac zivota...
Posto smo nesavrseni u buducnosti ce nas dovesti do savrsenstva da bi smo mogli da zivimo u vecnosti

:heart:

Neces mi odgovoriti JKJ ?.... Neces mi otkriti koji su to principi stvaranja?

Hoću, danas hoću... :)

Za tebe koji ne želiš da čitaš dalje od bazične informacije evo odgovor:

Postoje dva osnovna principa stvaranja: 1.) LJUBAV-bezuslono davanje i 2.) Princip Projekcije.
(za ostale koji žele saznati više, odgovor je nešto širi u Novom Blogu). :)

Poslednja izmena:
ali to moze samo Bog da uradi. da unisti smrt i da nam podari vecni zivot jer je on darovalac zivota...
:heart:

Aha. Бог је одговор на све. Он је најмоћнији господар над робљем. Будимо му скрушени и понизни а он ће нам дати плату за то. ОН.!!.велики господар.... милосни....љубезни...

Да додатно илуструјем ову изречену мисао о богу, како би знали о чему говоримо:

Hoću, danas hoću... :)

Za tebe koji ne želiš da čitaš dalje od bazične informacije evo odgovor:

Postoje dva osnovna principa stvaranja: 1.) LJUBAV-bezuslono davanje i 2.) Princip Projekcije.
(za ostale koji žele saznati više, odgovor je nešto širi u Novom Blogu). :)

У јее. Сада када зна те "принципе стварања" ..благо њему.
Замисли каква је то предност и моћ у животу. Знати принципе како је све настало. То је прави Свети грал ка коме човечанство вековима тежи... а ето ти то несебично делиш свима као нектар ...да се сви напајају из њега.

Дакле, свети грал науке и филозофије. Сами основни принципи универзума!!!!!!!!!......... су:

1 Љубав - безусловно давање.
2 Прнцип пројекције

:neutral:

Aha. Бог је одговор на све. Он је најмоћнији господар над робљем. Будимо му скрушени и понизни а он ће нам дати плату за то. ОН.!!.велики господар.... милосни....љубезни...

Да додатно илуструјем ову изречену мисао о богу, како би знали о чему говоримо:

У јее. Сада када зна те "принципе стварања" ..благо њему.
Замисли каква је то предност и моћ у животу. Знати принципе како је све настало. То је прави Свети грал ка коме човечанство вековима тежи... а ето ти то несебично делиш свима као нектар ...да се сви напајају из њега.

Дакле, свети грал науке и филозофије. Сами основни принципи универзума!!!!!!!!!......... су:

1 Љубав - безусловно давање.
2 Прнцип пројекције

:neutral:

Blago je tebi.

Za sve ostale koji imaju želju da pročitaju opis širi od ove te dvije proste rečenice, ostavio sam tekst u Blogu. :)

A tebi predlažem da sa Dragoljubom ideš na pecanje, inače ćeš ti ego prsnuti. Ali opet, to bi u tvom stanju bio možda i jedini način da ga se oslobodiš.

Back