Ima li smisla živeti, ako ćemo umreti?

Nijedan čovek, a naročito filozof ne bi smeo
da kaže da je život besmislen.

Dogod postoje pitanja na koje čovek nije još pronašao
odgovore - život i svet su zagonetka koju treba rešiti.
Takvih pitanja je mnogo i sva su velika, ključna, poćev od velikog
praska, .... pa do nastanka života.
Naučnici strpljivo slažu mozaik.

A homo sapijensu tek su nikli mlečni zubi, a on već stavlja prst na čelo,
razmišlja o smislu i diže ruke od života, a još je daleko da išta shvati.
Ako ikada bude odgovrio na sva pitanja koja ga muče, možda
će mu najzad postati jasno zašto je na ovom svetu i moći će da odahne.

A o smrti ne vredi razmišljati.

Život je priča sa smrtnim ishodom, nema hepienda - tačka.
Da nije tako, čovek bi na kraju još pomislio da je Bog,
a to ne bi valjalo.

.

Smrt je samo kraj za pojedinca,a beznačajna je
za ljudsku vrstu koja nastavlja dalje, možda i večno.
Ona samo pravi mesta i daje priliku novom genetskom
materijalu, novoj kombinaciji, da se iskaže, da donese novi
oblik,svežu snagu, a često i nove ideje.

Zvuči grubo i čoveku se to ne sviđa, ali je tako.

To je smisao života -opstanak, razvoj i napredak.

Čovek uvek ima izbor - može provesti život razmatrajući suvišne dileme -
o smislu i besmislu i drhteći od straha od smrti, ili može da nakrivi kapu
i vozi dalje rešavajući prave životne probleme i živi svoj život najbolje što ume.

Ona samo pravi mesta i daje priliku novom genetskom
materijalu, novoj kombinaciji, da se iskaže, da donese novi
oblik,svežu snagu, a često i nove ideje.

Zvuči grubo i čoveku se to ne sviđa, ali je tako.

Није тако већ 300 година од како је Баркли открио да је цео спољашњи објективни свет у свести појединца као његова представа , а да је изван те свести ткз. "ствар по себи".
Тако да са нестанком поједница нестаје и цео објективан спољашњи свет а остаје ствар по себи, која је, гле чуда, блиска ономе што тај појединац налази у самосвести и зове: ЈА, воља и трајање.

Свиђало се то теби или не , али тако је како је.

Ево ти мало размишљај о овоме. Можда те то мало иузвуче из сировог реализма у који си заглибљена.

U beskonačnom prostoru bezbrojne svetleće lopte, i oko svake kruži dvanaestak manjih osvetljenih lopti, užarenih iznutra i pokrivenih tvrdom, hladnom korom, na kojoj je sloj plesni proizveo živa i stvaralačka bića: to je empirijska istina, realnost, svet. Pa ipak, biću koje misli nije ugodno da stoji na jednoj od tih bezbrojnih lopti što slobodno lebde u bezgraničnom prostoru, a da ne zna ni otkuda su one ni kud idu, i da bude samo jedno od nebrojenih bića koja se tiskaju, komešaju i zlopate, stalno i brzo nastajući i nestajući u bespočetnom i beskonačnom vremenu.

Ali najzad se filozofija novijeg doba, pogotovo zahvaljujući radovima Berklija i Kanta, dosetila da je, ipak, sav svet samo moždani fenomen i da je povezan s tako važnim, mnogobrojnim i različitim subjektivnim uslovima da njegova tobožnja apsolutna realnost iščezava prepuštajući mesto jednom sasvim drugačijem poretku sveta, poretku koji leži u osnovi tog fenomena, drugim recima: koji se odnosi prema njemu kao stvar po sebi prema pukoj pojavi. Ili drugacije receno „Svet je moja predstava"

Artur Sopenhaeur

Beskonacni univerzum je iluzija.... , a subjekat ..covecji duh je SVE !

"Svet je moja predstava".

Poslednja izmena:
Није тако већ 300 година од како је Баркли открио да је цео спољашњи објективни свет у свести појединца као његова представа , а да је изван те свести ткз. "ствар по себи".
Тако да са нестанком поједница нестаје и цео објективан спољашњи свет а остаје ствар по себи, која је, гле чуда, блиска ономе што тај појединац налази у самосвести и зове: ЈА, воља и трајање.

Свиђало се то теби или не , али тако је како је.

Ево ти мало размишљај о овоме. Можда те то мало иузвуче из сировог реализма у који си заглибљена.

Beskonacni univerzum je iluzija.... , a subjekat ..covecji duh je SVE !

"Svet je moja predstava".
Na kraju predstave se namiče zavesa i gase svetla polaaaakoooo...:zelenko3:

Na kraju predstave se namiče zavesa i gase svetla polaaaakoooo...:zelenko3:

Да. Гаси се светло наше свести а са њом нестаје цела представа. Цео твој дивни поштовани спољашњи реалан објективан свет. Нестаје са том свешћу у којој је једино постојао као такав..

И тада се разоткрива оно што је тај појавни свет скривао или наше најунутрашњије биће, ствар по себи, воља по себи.. или једноставно речено ДУХ.

Да. Гаси се светло наше свести а са њом нестаје цела представа. Цео твој дивни поштовани спољашњи реалан објективан свет. Нестаје са том свешћу у којој је једино постојао као такав..

И тада се разоткрива оно што је тај појавни свет скривао или наше најунутрашњије биће, ствар по себи, воља по себи.. или једноставно речено ДУХ.

Ili je mozda Dragoljub umedjuvremenu otkrio na koji nacin jos postoji.

'Čovjek', pretpostavljam govorimo o čovjeku, je iskustvo koje biće-koje-jesmo doživljava 'Sobom' kroz Duh-cjelokupno, sveobuhvatno Zjanje-o-postajućem-Sebi. U tom Znanju-o-postajućem-Sebi reflektuje se 'čovjekova duše-razum-tijelo, reflektuje se dakle, inicijalna namjera bića, njena manifestacija kroz razum (čulna projekcija, iskustvo tijela u odnosu na druge objekte u prostoru, memorija-projekcija vremena, logika-intelekt, osjećanja i emocije). Dakle, Duh čovjeka je sveobuhvatna cjelina koja svakog trena kroz kretanje informacija doživljava nadgradnju. To stanje Duha jeste Svjesnost. Svjesnost ima svoj početak i svoj kraj. Biti svjestan je upravo biti prisutan u određenom Svjesnosnom krugu. Sve što je izvan tog kruga zato i nazivamo NE-svjesnim. Umiranjem tijela može se desiti da se čitava projekcija ugasi i da se pažnja našeg bića vrati na apsolut, iz kojega i u kojemu se uzdiže Duh, Znanje-o-Sebi-apsolutu koji-koje zbog svoje nepromjenjivosti nazivamo SVIJEST, jer to što jednom jeste uvijek jeste, apsolut nema nadgradnje. U tom slučaju čitava projekcija biva potisnuta. Međutim, sa smrću tijela ne umire uvijek i razum, već se često razum i duša odvajaju od mrtvog tijela i kao takav skup nastavljaju projekciju izvan 'materije'. Tada biće nastavlja da projketuje svoju realnost kao duh (Kasper)... U takvom stanju će se biće zadržati sve dotle dok ne odluči da se vrati svojim inicijalnim namjerama ili duši koja je kod duhova zarobljena razumom i služi razumu da nastavi da živi a na osnovu ubjeđenja stvorenih tokom prethodnog života u tijelu. Biće tada razumom nastavlja da projektuje blijedu sliku 'tijela' koja je bliža Umnoj (mislima) nego li čulnoj predstavi tijela (materiji). Dakle, nije istina da sa smrću tijela uvijek umire i Svjesnost. Dakle, memorija razuma biva prenešena u razumu ali s nestankom tijela nestaju čula i osnovne koordinate na koje se biće oslanja kada Sebi projektuje tijelo i materijalni svijet. U toj među-dimenzionalnoj projekciji duša biva 'zarobljena' sve dotle dok biće-koje-jesmo ne shvati zašto je i kako je dospjelo u to stanje. Kada to shvati biće vraća dušu u Centar ili tačnije vraća svoj Centar u dušu koju povlači u višu sferu Svjesnosti, u sferu odakle može da bira novo tijelo kako bi se proces samorealizacije (duše) ostvario.

Тако да са нестанком поједница нестаје и цео објективан спољашњи свет а остаје ствар по себи, која је, гле чуда, блиска ономе што тај појединац налази у самосвести и зове: ЈА, воља и трајање..

Чуш: "ствар по себи".?
На шта ли је тај Себични Енглез мислио кад је тако покушао да представи свет? Хтео да каже да свет не постоји ако ОН не постоји?? :roll: И то се онда, свим осталим себичњацима допало?? :hahaha: Те његаа и његово откриће брже-боље прогласили за откриће Миленијума?!

А истина је у ствари супротна (баш како то рече флај у горњем цитату):

Poslednja izmena:

Размишљам неки дан, како је свет изгледао пре него што се мој синовац родио...а онда како изгледа сада...и јасно ми је на основу тога већ сада, не морам да умрем да бих схватио, како ће живот (на Земљи) и Универзум изгледати када ја умрем. Био ја не био, свтар иде својим током. Једна капља у мору?...Ће промени нешто?!

Али, али онда се роди један Баркли и открије рупу на саксији и то са стране!?? :mrgreen:
И онда се свима настранима та рупа са стране допадне.! :per:

И сад се само прича о рупи на саксији са стране!?
.
Рупа на саксији лежала испод доле.
док један саможиви даса набра боре,
видајући своје душевне ране,
рупу са стране саксији избуши, море!
И сад рупа на саксији стоји са стране??
:hahaha:

Размишљам неки дан, како је свет изгледао пре него што се мој синовац родио...а онда како изгледа сада...и јасно ми је на основу тога већ сада, не морам да умрем да бих схватио, како ће живот (на Земљи) и Универзум изгледати када ја умрем. Био ја не био, свтар иде својим током. Једна капља у мору?...Ће промени нешто?!

Али, али онда се роди један Баркли и открије рупу на саксији и то са стране!?? :mrgreen:
И онда се свима настранима та рупа са стране допадне.! :per:

И сад се само прича о рупи на саксији са стране!?
.
Рупа на саксији лежала испод доле.
док један саможиви даса набра боре,
видајући своје душевне ране,
рупу са стране саксији избуши, море!
И сад рупа на саксији стоји са стране??
:hahaha:

Istina o izgledu svijeta je u tvojoj predstavi, tako, kada se tvoja Svjesnost ugasi sa njom nestaje i predstava. Ono što ostaje jeste ono što je oduvijek i bilo.

I ti stvarno ne vidis protivrecnost u takvoj izjavi?

- - - - - - - - - -

Да. Слажем се. Исто тако не видим ништа ново ту?

Novo je to sto je duh ono sto ostaje, sto je bilo i sto ce biti a ne realan svet kako si ga pogresno protumacio.

На шта ли је тај Себични Енглез мислио кад је тако покушао да представи свет? Хтео да каже да свет не постоји ако ОН не постоји?? :roll: И то се онда, свим осталим себичњацима допало?? :hahaha: Те његаа и његово откриће брже-боље прогласили за откриће Миленијума?!

Nista nisi razumeo a nisi ni hteo sto si mi otvoreno i rekao. Vreme nije linija, jel vidis sad kolko je to bitno, upravo da ne bi dosao u ovu poziciju da redjas te smajlice misleci da je zdrav razum dovoljan za otkrivenje sustine zivota i sveta. Jes bas, svaka budala bi bila filosof kad bi to bilo tako lako kako ti zamisljas.

"Sebicni" Englez nije nista mislio, mastao, izmisljao nego neposredno uvideo da objekti ne mogu sustinski da postoje bez subjekta, subjekat i objekat su korelativno povezani. Takodje koristis rec "ne postoji" ocigledno misleci na nepostojanje u celini kao da Bergsonovog otkrica pseudopojma "nista" nije ni bilo.
Kad bi malo razmislio shvatio bi da ono sto zoves "realan svet" kao takav moze postojati samo u necijoj svesti. I nikako drugacije.

Ovu sliku zoves realan svet.

1434807.jpg

Sad mi daj sliku tog realnog sveta koji egzistira izvan tvoje saznajuce svesti a kojoj mozemo takodje da damo atribut "realan svet".

Naravno kad kazemo nepostoji u tebi se nesto buni jer nije moglo da iscezne poput likova iz sna. I nije iscezlo, ostalo je nesto ali to nesto nije ovo.

1434807.jpg

Ono sto je ostalo je sama sustina tog drveca, sama bit svih tih stvari a to je nesto sasvim drugo i to zovemo "stvar po sebi", ostaje stvar po sebi a ne stvar za tebe, ne ostaje opet ovo:

1434807.jpg

Poslednja izmena:

Знатижељни мислилац ти је лепо одговорио на ово. Али, не можемо онога ко је заглибљен у сирови материјализам, некога попут тебе, тек тако извући из њега указујући му на Барклијеву корелативност. Јер такви у то гледају бело. Јер:

„Svet je moja predstava" - to je, poput Euklidovih aksioma, postavka za koju svako mora reći daje istinita čim je shvati, iako to nije postavka koju svako razume čim je čuje.

Шопенхауер

Да би бар мало начео блато материјализма у које си заглибљен, мораш поћи зато од оних првих открића човечанства у том смеру. Дакле, од Локовог открића идеалности секундарних квалитета:

Дакле, покушај прво увидети идеалност секундарних квалитета или то да боје, мириси, укуси, звук, чврстоћа, топлота, не постоје на предметима око нас већ само у нашој свести.

У томе ће ти помоћи ово:
http://forum.krstarica.com/entry.php/6319-Primarni-i-sekundarni-kvaliteti

А после тога нешто што иде много теже..али је бар некима могуће. Остаје ти да непосредно увидиш да је и сам облик и просторност продукт свести како је то открио Баркли.

Тек после тога запитаћеш се--"Шта онда постоји изван свести?" и доћи до питања о ствари по себи.

није проблем са стварју по себи, уопште
већ што сте је, приповедањем о њој, начинили тако мртвом, безличном и далеком

у намери да ту идеју приближите људима (јер која је друга поента, осим евентуално ликовања над другима што поседујете то прекрасно филозофско знање (није сарказам)) заправо сте је удаљили од људи, престравили их

ФАКАТ вам износим

Back