Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Пуца те дух прелести док мислиш да си ти одабран од Бога.
mani me narkomanske terminologije
bilo je ovde i postenih, pa lepo priznaju: nisam, jer tesko je pokajati se
ti i zilot ni ne znate sta je postenje, a o pokajanju samo sta ste nabubali
pa vec smo se upoznali diskutujuci ovoliko

ajd budi ti, ili mi nadji ko bi me odmenio za lazno otkrivenje

"ako bude moguce i izabrane" - rece Hristos, a ti meni? onda je i Hristos bio prelascen, po tvojoj logici

dato mi je duhovno bogatstvo, a vi sta mi nudite ovde? gomilu filozofije isprazne.
plus zamenjujete teze, drveca, mutite kontekste, itd, ma bezite od istine jevandljelja na 100 i 1 nacin, i ja moram da precutim 100 i 1 stvar, jer ne zasluzjute da vam kazem, OTKRIJEM

Poslednja izmena:
Литургија се мењала кроз векове а опет је у сржи иста. Имаш објашњено код еп. Давида ако те то интересује.
Nije isto ova nova nije jer ako se svestenik umesto "gore imajmo srca " okrece ka zapadu umesto ka istoku onda tu nesto ne stima ili ako kada se osvecuju sveti darovi i ceo hram sa vernim narodom izgovara "i molim ti sja Boze nas" samo jednom umesto dva puta kratko i dva puta dugacko ....a da ne govoriim o nezatvaranju Dveri tokom cele :iturgije sto svakako ima svoje znacenje u liturgijskom smislu ....to je samo mali deo primera sto sam naveo.

Poslednja izmena:
A tek da ne postavljam hramove koji uopste nemaju Dveri isto kao kod katolika i kako to moze da bude isto znacenje i smisao Liturgije, ali naravno novotarci ce reci "pa vracamo se na staro", pa mi nismo sposobni da odrzimo i sacuvamo ono sto su nam Oci Crkve ostavili u amanet kako onda mislimo da se spasimo?

Нема старог и новог, то су измислили неки који завађају народ. Нпр у старим Литургијама нема неки део који се чита у свим црквама данас. Јел то чини Литургију неважећом ? Не.
У неким Литургијама нема никаквих ознака за "тајно" док друге то имају. И како сад ?
Има и те како код вас старих и нових литургија и завађача народа... самочиније вас кида изнутра

Либерали служе по новом, деру се, брзају и лудују приликом молитава јер су мирјанског нарцисоидног духа који је залутао у олтар, док традиционалисти држе форму по фарисејски, не држећи се суштинске вере у Христа у пракси

Учење Цркве Христове "Адаме".
A jel ja Adam nisam Hristov? jel Liturgija nije zivot Crkve? jel jedan Atanasije nasuprot mnogih svetih moze da odnese prevagu?
jel nisam uvek bio konkretan kod svakog vaseg laznog autoriteta?
jel sam trazio kontekst?
jel ste zamenili drveta, i zamenjute teze nonstop?
...Crkva zabranila lazno otkrivenje, pa ti vidi, a sto rece Hristos po plodovima da poznate lazne proroke, i to vas bas briga.

A jel ja Adam nisam Hristov? jel Liturgija nije zivot Crkve? jel jedan Atanasije nasuprot mnogih svetih moze da odnese prevagu?
jel nisam uvek bio konkretan kod svakog vaseg laznog autoriteta?
jel sam trazio kontekst?
jel ste zamenili drveta, i zamenjute teze nonstop?
...Crkva zabranila lazno otkrivenje, pa ti vidi, a sto rece Hristos po plodovoma da poznate lazne proroke, i to vas bas briga.
Ниси Христов докле год идеш против учења Цркве и хулиш на њене светитеље. Не можеш бирати који ти светитељи пашу а ове остале прозвати јеретицима и ђавољим слугама. Они су у пакету.

Ниси Христов докле год идеш против учења Цркве и хулиш на њене светитеље. Не можеш бирати који ти светитељи пашу а ове остале прозвати јеретицима и ђавољим слугама. Они су у пакету.
samo ti mene negiraj dok cekas da se istrebi trecina u ratu koji sledi, dok zoves Hrista luciferom i knezom ovoga sveta, kako su te naucili tvoji "svetitelji".

da sam ja protiv Crkve rekao bi mi moj lokalni svestenik, a ti nisi nadlezan, nemas autoritet da mi to kazes, mozes samo sebi u bradu dok citas u svojoj sobi lazno otkrivenje sto smo ovde saznali da samo tako treba, a u Crkvi ga neces nikada cuti, na Bogosluzenju, tako ja bio ziv, veli Bog Moj.

Da je Crkva zabranila Apokalipsis onda ne bi uopste bio uvrsten u kanonske knjige Svetog Pisma nikada.
e, pa gresis
pravo-slavimo, orto-doksni smo doksoloski, tj. liturgijski na kojoj je zabranjen, a u kanonu je samo zato da bi ga raskrinkali, tj. zapadnjake koji ga citaju na njihovoj liturgiji, samo sto su ljudi kukavice, i licemeri nadasve, i zato sledi izginuce trecine SVETA KOMPLETNOG, u ratu, kako je andrej kesarijski protumacio lazno otkrivenje, a koga drzite za svetitelja, obican zagovornik genocida koji je upravo poceo... samo nemoj neko da bi mi rekao da nije znao unapred zasto

Poslednja izmena:
Ajme kakva hulna ideja da se u Pismo NAMJERNO stavljaju lažne knjige kako bi ih neko raskrinkao. Pa nije Sv. Pismo tek tako neki dokument pa da može upasti šta god.
svako je imao svoje pismo, svoj kanon, ali zasto je onda u bibliji, da ga citas sam kod kuce, kako rekoste ovde? ko ga cita sam kod kuce, postane kao i ja, i zato ga se Crkva klonila; zamisli Otkrovenje od Hrista, a Crkva Hristova ga sklanja i odbacuje Liturgijski; kako zapad to isto ne radi?

Medju istocnim autoritetima koji su odbacivali ovu knjigu bili su Dionisije Aleksandrijski (III vek), Jevsevije (III vek), Kirilo Jerusalimski (IV vek), Laodikijski sabor (IV vek), Jovan Zlatousti (IV vek), Teodor Mopsuetijski (IV vek) i Teodorit (V vek). Da dodamo da sirijski i jermenski izvornici Novog Zaveta ispustaju ovu knjigu. Mnogi grcki rukopisi Novog Zaveta napisani pre petog veka ne sadrze Apokalipsu, i ona se u Istocnoj Crkvi liturgijski ne koristi ni danas.

Kraj hilijastičkim težnjama došao je posle konstantinovskog preokreta i pobede hrišćanstva. Pa i nakon toga, neko vreme se izbegavalo tumačenje, pa čak i prepisivanje Otkrivenja Jovanovog. 27

Poslednja izmena:
Nije isto ova nova nije jer ako se svestenik umesto "gore imajmo srca " okrece ka zapadu
Никад нисам ни видео ни чуо за овако нешто.
umesto ka istoku onda tu nesto ne stima ili ako kada se osvecuju sveti darovi i ceo hram sa vernim narodom izgovara "i molim ti sja Boze nas"
Освећење увек постоји, али сад да не ширимо тему око тога. Погледај неке старе Литургије, доста су различите у неким деловима.
Нпр народ је у старим Литургијама увек говорио "достојно и праведно" (није постојао део "поклањати сја Оцу и Сину и Светоме Духу". Тај део је додат касније, ако баш говоримо о томе шта је ново. Тај део је нов.)
Данас када би неко избацио тај нови део, људи би га оптужили да мења "старину". А старина и јесте да народ тј. певница говори само "достојно и праведно".
Људи мисле да је старина оно што је било пре 50 година и да ако се они не сећају другог да је то било вековима. А не иде то баш тако.
samo jednom umesto dva puta kratko i dva puta dugacko ....a da ne govoriim o nezatvaranju Dveri tokom cele :iturgije sto svakako ima svoje znacenje u liturgijskom smislu
Кад дође епископ увек су отворене двери. И како сад ? А шта ћемо кад иконостаси нису постојали ? Дале није било двери. Некада су иконостаси имали две иконе у проскинитаријуму и то је то. Такви су били иконостаси у време немањића. Да данас неко направи иконостас какав је био у време Немањића прогласили би га за новотарца. Према томе људи брзају са одлукама. Иконостас се развијао кроз време, то је питање архитектуре.
Да данас неко служи како је описао Свети Јустин Поповић, прогласили би га за новотарца.
Не иде то тако, не можеш тек тако пресећи и рећи "ово је ново" и "ово је старо". Литургија није била конзервирана па да се вековима није ништа мењњало.

Poslednja izmena:
Ovog makija moram blokirati. Lik cita bilo cije knjige,pogresno uci ljude,pretezno nije kompatibilan sa Biblijom kao i poneki autori koje citira,odavno ga ignorisem i ne citam ,jer mu je bilo koji pop iznad Biiblije da bi se lakse uklopio u masu i svidio narodu. Odavno ignorisem,al sada ide na blok. Sve sto se ne podudara sa Pismom nije od Boga,ma koliko tvojih popova to pisalo drugacije.

Ovog makija moram blokirati. Lik cita bilo cije knjige,pogresno uci ljude,pretezno nije kompatibilan sa Biblijom kao i poneki autori koje citira,odavno ga ignorisem i ne citam ,jer mu je bilo koji pop iznad Biiblije da bi se lakse uklopio u masu i svidio narodu. Odavno ignorisem,al sada ide na blok. Sve sto se ne podudara sa Pismom nije od Boga,ma koliko tvojih popova to pisalo drugacije.
Макију је битније да буде компатибилан са учењем Православне Цркве, једине Христове Цркве, него да буде компатибилан са нечијим креативним тумачењима ПРАВОСЛАВНОГ Светог Писма.

Макију је битније да буде компатибилан са учењем Православне Цркве, једине Христове Цркве, него да буде компатибилан са нечијим креативним тумачењима ПРАВОСЛАВНОГ Светог Писма.
Ako se bilo sta kosi sa ucenjem S Pisma,to nije od Boga. Totalno ti je nelogicno ucenje. I ja sam pravoslavac,ali ima stvari u pravoslavlju koje nisu po Svetom pismu. To znaci,da su usle sa strane od paganizma i vlaskih obicaja. Ti se tu opredjeljujes za ucenje crkve a ja za ucenje Hristovo po Svetom pismu. I svi koji budu zivjeli pobozno u Hristu bice gonjeni,bice u manjini,a velike vecine slusaju vjerske vodje koje dosta i grijese. Ako je vama Grigorije iznad Avrama preo kojeg je Bog govorio,onda sta dalje da pricamo.

Ako se bilo sta kosi sa ucenjem S Pisma,to nije od Boga. Totalno ti je nelogicno ucenje. I ja sam pravoslavac,ali ima stvari u pravoslavlju koje nisu po Svetom pismu. To znaci,da su usle sa strane od paganizma i vlaskih obicaja. Ti se tu opredjeljujes za ucenje crkve a ja za ucenje Hristovo po Svetom pismu. I svi koji budu zivjeli pobozno u Hristu bice gonjeni,bice u manjini,a velike vecine slusaju vjerske vodje koje dosta i grijese. Ako je vama Grigorije iznad Avrama preo kojeg je Bog govorio,onda sta dalje da pricamo.
Ништа у православљу није контра Светом Писму јер је Свето Писмо производ Православне Цркве. Ако је Црква сакупила Писмо она га и тумачи преко Светих Отаца. Ову истину када увидиш ослободићеш се предрасута протестантских сола скриптураша који никад то нису.

Такође, на нашој страни толико светитеља и хришћана који су ових две хиљаде година веровали и бранили Христову цркву и веру, и онда дођу неки од скора и причају бајке и мантре о некој својој цркви ко да није постојала пре њих и нападује ове који су веровали у истиниту Цркву, која је то гордост и надменост тих нових проповедника.

ево шта је Таса рекао и како је то упутство ("тајно") протумачио у својој већ чувеној полемици са Јефремом и Георгијем, што је некад Православље објављивало:

А да није тачно Тафтово, и из позадине београдско-банатске писање „о тајном читању молитава“, оставићемо то за посебну књигу (другу о Св. Литургији, коју спремамо), а овде ћемо само подсетити на христоносног Мистагога и духопокретаног Литурга Павла, који је Цркви писао и прописао: „Јер ако благосиљаш Духом, како ће онај који заузима место обичног верника рећи Амин на твоје Благодарење, кад не зна шта говориш?“ (1Кор.14,16).

... или да се Молитве Анафоре читају "тајно" или "гласно", а уствари је Светопредањско читање слојевито: тајно = тихо-полугласно-нижим гласом", гласно и возгласно (=певајући), а не "немушто", јер онда кршимо реч Апостолску: (1Кор.14,16).

Епископ Атанасије (Јевтић) - О обнови литургијског живота, а не промени или реформи Литургије - осврт на одлуку протеклог Светог Архијерејског Сабора (2007. године)
Епископ Атанасије (Јевтић) - О Божанској Литургији, Пасхи Господњој и нашој

ево шта је Таса рекао и како је то упутство ("тајно") протумачио у својој већ чувеној полемици са Јефремом и Георгијем, што је некад Православље објављивало:

А да није тачно Тафтово, и из позадине београдско-банатске писање „о тајном читању молитава“, оставићемо то за посебну књигу (другу о Св. Литургији, коју спремамо), а овде ћемо само подсетити на христоносног Мистагога и духопокретаног Литурга Павла, који је Цркви писао и прописао: „Јер ако благосиљаш Духом, како ће онај који заузима место обичног верника рећи Амин на твоје Благодарење, кад не зна шта говориш?“ (1Кор.14,16).

... или да се Молитве Анафоре читају "тајно" или "гласно", а уствари је Светопредањско читање слојевито: тајно = тихо-полугласно-нижим гласом", гласно и возгласно (=певајући), а не "немушто", јер онда кршимо реч Апостолску: (1Кор.14,16).

Епископ Атанасије (Јевтић) - О обнови литургијског живота, а не промени или реформи Литургије - осврт на одлуку протеклог Светог Архијерејског Сабора (2007. године)
Епископ Атанасије (Јевтић) - О Божанској Литургији, Пасхи Господњој и нашој
Врати се на Христос Нова Пасха - Берберински кодекс.
Oпет има неких других служебника који код истих одредница немају тајно. Све је то доста комплексно.
20231018_210705.jpg

Од свега праве сензацију и призор, чак и од тајних молитава које не смеју да чују лаици, јер нису хиритонијом узведени у тајну
то је лаж! нема тајних молитава на Светој Литургији.

Врати се на Христос Нова Пасха - Берберински кодекс.
Oпет има неких других служебника који код истих одредница немају тајно. Све је то доста комплексно.
све је врло једноставно, Таса је објаснио, али ти си сад горд да то прихватиш.

Нема старог и новог, то су измислили неки који завађају народ. Нпр у старим Литургијама нема неки део који се чита у свим црквама данас. Јел то чини Литургију неважећом ? Не.
У неким Литургијама нема никаквих ознака за "тајно" док друге то имају. И како сад ?
тзв. Тропар 3. часа? Таса је био изричито против, јер потпуно ремети ток Литургије.

то је лаж! нема тајних молитава на Светој Литургији.
Чим си ти конзумирао зизјуласову теологију, коју и сами Грци новокалендарци прогласише за дно дна протестантизма, шта мислиш како Срби, који су 10 пута конзервативнији од Истамбулске патријаршије, гледају на твоје нападе теомахије и антипредањски типик?

Back