Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

Па не чита се на Литургијама али то не значи да се не смије уопште читати. Није забрањена књига. По Јерусалимском типику се рецимо чита. Св. Сава је био сасвим јасан.
Мала корекција, није то јерусалимски типик, већ наш Србски, са већинским наслеђем Јерусалимског...

Ми као аутокефални, имамо свој, као и свака патријаршија, у нијансама коригованог због своје пастве...
одговори шта те питах- да ли је могуће имати Христа, а немати Духа Светог?
Одговори, зашто није могуће имати ''од обратно''? Ко фали?

Откад смо постали сола скриптура?
imali smo vec tu debatu, da je malte ne jedno drvo bilo nasadjeno na drugo, kao oba su bila USRED, ali ja rekoh malo morgen, sirin je brljavio i sa jevandjeljem, sve sam argumentovao, evo ti:
Evo ti 3 primera gde jefrem sirin uci naopako, prosto izopacuje

Мала корекција, није то јерусалимски типик, већ наш Србски, са већинским наслеђем Јерусалимског...

Ми као аутокефални, имамо свој, као и свака патријаршија, у нијансама коригованог због своје пастве...

Одговори, зашто није могуће имати ''од обратно''? Ко фали?
Читао сам на руском да баш у Јерусалимском исто пише читање Апокалипсиса. Нарано и у Законоправилу. Не знам који може бити аргумент против тога.

Мрмљо ти зизјулас новотарије по ложама...

Знам да се код вас тајне молитве по папски избациле, дерете се пре епиклезе да вас непосвећени у тајну чују да умете да контрирате типику и добацујете мистку, забрањену за лаике...

Код вас не да не постоји молитвено безмолвије пре тајне, већ ни тихо по икономији не уме да читате, ко студенти по клупама...
нема скривених мрмљања у олтару Божијем.
bozanstvena-liturgija-1-5ead675512d67.jpg

Eto sam kaze da se strogo protivi, sta je to nego duh protivljenja?
to je perspektiva: da se ja protivim njima, a u stvari se oni protive jevandjelju, pa ih ti branis da i trebaju, jer bogo moj, necemo se drzaiti slepo pisma kao sektasi i njihovo sola scriptura - znaci ja sam ti servirao, kriv sam, a ti si jedva docekao da zamenis teze

Читао сам на руском да баш у Јерусалимском исто пише читање Апокалипсиса. Нарано и у Законоправилу. Не знам који може бити аргумент против тога.
то су све каснији додаци.

imali smo vec tu debatu, da je malte ne jedno drvo bilo nasadjeno na drugo, kao oba su bila USRED, ali ja rekoh malo morgen, sirin je brljavio i sa jevandjeljem, sve sam argumentovao, evo ti:
Adame promjeni dioptriju:
"Samo roda s onoga drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete." (Postanje 3:3).

то су све каснији додаци.
Na osnovu čega to tvrdiš?

Откад смо постали сола скриптура?
ja vam ne 1x rekoh da sam ja adam, pa valjda sam znao koje je drvo usred, ali jefrem sirin tvrdi da je ono drugo bilo usred

sta cemo sada, da izvrcemo pisma? nije to lepo sto radite, a onaj sa laznim otkrivenjem vam je cak i pripretio da ne dodajete ni oduzimate nista, a vi opet, ne fermate ni njega :mrgreen:

to za alaha je tvoja neukost, mislilo se na ala, h se ne cuje od alah, a to ti je al, el, il, genericko ime za boga koga je i Isus zazivao, bibl. EL-OHIZAM

ej,. da si toliko ogranicen, plus pljuckas na pocivseg patrijarha, stvarno si bre kompleksas

ma ziki je nabedjen

https://www.dialogos.ba/sta-je-sveti-sava-govorio-o-islamu-i-poslaniku-muhammedu/

Zakonopravilo svetog Save o islamu i poslaniku Muhammedu

Iz spisa o prokletstvu Saracina

...
Iznad svega proklinjem boga Moamedova za koga kaže da je samo on bog – jedan bog iskovan, koji ne rađa niti je rođen, niti je iko bio sličan njemu. Sve, dakle, što je rečeno, i tog samog Moameda i njegovog skovanog boga, proklinjem i odričem ih se.”

https://www.dialogos.ba/sta-je-sveti-sava-govorio-o-islamu-i-poslaniku-muhammedu/

Zakonopravilo svetog Save o islamu i poslaniku Muhammedu

Iz spisa o prokletstvu Saracina

...
Iznad svega proklinjem boga Moamedova za koga kaže da je samo on bog – jedan bog iskovan, koji ne rađa niti je rođen, niti je iko bio sličan njemu. Sve, dakle, što je rečeno, i tog samog Moameda i njegovog skovanog boga, proklinjem i odričem ih se.”
Што ти онда мене нападаш да мрзим муслимане и ширим мржњу против њих?

to je perspektiva: da se ja protivim njima, a u stvari se oni protive jevandjelju, pa ih ti branis da i trebaju, jer bogo moj, necemo se drzaiti slepo pisma kao sektasi i njihovo sola scriptura - znaci ja sam ti servirao, kriv sam, a ti si jedva docekao da zamenis teze
Nego cemo svojim bezblagodatnim i gordim umom da menjamo kanone i pravila Crkve koje su stradalnici, mucenici, isposnici potvrdili na 7 Svetih Vaseljenskih Sabora?
Zaboravio si da su u prvih par vekova hriscan i ti sveti Oci i najvise stradali da bi se utvrdila i sacuvala vera i njeni dogmati.
I sad smo svi mi veci od njih a u stvari smo obicna saka jada, cak ni to.

Што ти онда мене нападаш да мрзим муслимане и ширим мржњу против њих?
Ти то радиш геополитички и партијашки, из страсти, а не из ревности ко свет Сава и његово свештенство

у потаји? у Цркви се ништа не ради у потаји.
Лоше ти иде Литургика. То како се читају молитве је широк појам, али свакако да у старим служебницима имаш читање "за себе". Стари служебници су имали мали број напомена, тако да је прича широка.
Али не и да није постојало као што кажеш.

Мрмљо, не знаш шта је безмолвије и ''тајно'' тј. тихо читање, само себе сам да чујеш
то је узето из Тридентинске Мисе. латини су тад, уз мноштво новотарија, увели и тајна мрмљања попова док служе.

Ти то радиш геополитички и партијашки, из страсти, а не из ревности ко свет Сава и његово свештенство
Мајке ти како препознајеш ту разлику?

Лоше ти иде Литургика. То како се читају молитве је широк појам, али свакако да у старим служебницима имаш читање "за себе". Стари служебници су имали мали број напомена, тако да је прича широка.
Али не и да није постојало као што кажеш.
...pa ajde onda da svestenici biju sve molitve naglas i sto krace i brze?
Ne kaze se dzabe, brzo-kuso a znamo ko voli da brza coveka.

Adame promjeni dioptriju:
"Samo roda s onoga drveta usred vrta, kazao je Bog, ne jedite i ne dirajte u nj, da ne umrete." (Postanje 3:3).
pa, da,jefrem sirin te naucio da zamenjues teze, drveta itd, tvrdeci da je ono drugo bilo usred, evo ti, nemoj meni da verujes, nego klikni pa se uveri:

https://svetosavlje.org/o-raju/
Насред Раја Бог је посадио Дрво познања, окружио га је страхом, оградио ужасом да би попут ограде чували његову околину.

strasno, i ti kao i Sirin Jefrem, verujes Evi, mojoj zeni, da se ne jede sa drva zivota, koje je bilo usred, a sta je Bog rekao, to te ne zanima:
sram vas bre bilo, sto gledate sta moja zena kaze!!! sramota!!!

ovo je Bog bre rekao:
1. Mojsijeva 2,9I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakojaka drveta lijepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta

Само фанариотски празни спинови Грчким полемикама, које законоправило никад нису узели у руке, а најбољи је Законик у Православљу...

Реално Истамбулске погрчице само антиаргументују, класични потурачи и фалсификатори редукцијом свега и свачега, што хвале или куде...

то је узето из Тридентинске Мисе. латини су тад, уз мноштво новотарија, увели и тајна мрмљања попова док служе.
Кога брига за латине и њихове демонизације... они немају везе са нама

Имаш у старим фототипима Православних Служебника то о чему ти причам, за то тајно молитвовање, постоје физички докази из старине

pa, da,jefrem sirin te naucio da zamenjues teze, drveta itd, tvrdeci da je ono drugo bilo usred, evo ti, nemoj meni da verujes, nego klikni pa se uveri:

https://svetosavlje.org/o-raju/
Насред Раја Бог је посадио Дрво познања, окружио га је страхом, оградио ужасом да би попут ограде чували његову околину.

strasno, i ti kao i Sirin Jefrem, verujes Evi, mojoj zeni, da se ne jede sa drva zivota, koje je bilo usred, a sta je Bog rekao, to te ne zanima:
sram vas bre bilo, sto gledate sta moja zena kaze!!! sramota!!!

ovo je Bog bre rekao:
1. Mojsijeva 2,9I učini Gospod Bog, te nikoše iz zemlje svakojaka drveta lijepa za gledanje i dobra za jelo, i drvo od života usred vrta
Ne znaš čitati? Postanje 3:3 kaže jasno da je i drvo poznanja bilo usred vrta. Još jedan fail u tvom napadu na svetitelje Crkve.

Zaboravio si da su u prvih par vekova hriscan i ti sveti Oci i najvise stradali da bi se utvrdila i sacuvala vera i njeni dogmati.
ne samo u prvih par, nego i dalje, manjina na zapadu se zalepila za lazno otkrivenje, a vecina, mnogi su ga odbacivali, i dan danas je zabranjeno liturgijski kod nas; evo ti iz 4. veka:
sveti amfilohije-ikonijski-iz-poslanice-sevlemu sta kaze:
Откровење Јованово неки примају. али многи га називају лажним.
Ово нека ти буде истинити богонадахнути канон списа.

Back