Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

лажеш... то су тасини исечци...

Дај све одлуке, без Тасиног тумачења и спина...

Негираш свештене радње, које су се од старта у СПЦ примењивала...

Објашњено ти је, да се само чудотворне иконе не освештавају, све остале се увек освештавају, док Таса није почео да халуцинира са Зизјуласом

Човече, Пун Требник је тих молитава, нападаш предање и свештенство касапљењем овлашћења и потреба (зато се и зове Требник)

Хулиш на свештеничку светотајинску благодат, папском ''благодатном аутоматиком'' спочитаваш оно што сам тврдиш...

Пусти тасу, учи голи текст одлука Садмог Васељенског Сабора - БЕЗ НАКНАДНИХ ТУМАЧА, него тумачима ТАДАШЊИХ ОДЛУКА

Ретроактивно си поништио са Тасом лукавом двоузрочноћу и двозакључноћу која из тога следи, од два разраничена канона који носе два закључка, склепао си један...

Још се и не види, да ли је оно друго, после канона1, закључни текст одлуке или канон...

Мора све да окачиш, не може да се подваљује ко Таса што је покушаво, па је разваљен од самог себе после
Таса је светац Божији.

:cool:

Pogledajte prilog 1419371

Историјска чињеница је да је Православна Црква саставила Свето Писмо. Њени Оци су провјеравали списе и процјењивали који су аутентични а који нису. Они су ово наравно чинили под утицајем Духа Светог који је радио само кроз Православну Цркву а не кроз било које друге хришћанске вјерске заједнице. Први који је навео канон НЗ који имамо данас је био св. Атанасије Александријски у својој Васкрcној посланици 363. године. Oко неких других књига су се водили спорови који су трајали вијековима. Протестанти о овоме немају појма. Они као да вјерују да је Св. Писмо пало са неба у овој форми. Нема никаквог разматрања настанка ове свете књиге. То је потпуно неодржива неисторијска позиција. Одбацити Православну Цркву а прихватати Св. Писмо значи ићи против било каквог разума, било какве логике, било каквог смисла. Без Православне Цркве не би било Светог Писма. Свето Писмо је једнако православни производ као и било која икона у храмовима. Како се одбацује произвођач а не и производ?

Посљедице овог приступа видимо на примјерима тзв. сола скриптура група. То су мртве групе, стерилна вјера, нема ту никакве духовности, никаквог дубљег смисла. Нема чуда, нема Божијег присуства, само бескрајно наклапање. Нема доказа хришћанске вјере. Нема мученика, нема исповједника, нема свјетилника истине. Мртво, пропало, осуђено на пропаст. То се дешава свим "хришћанима" који напусте окриље Мајке Цркве. Православна Црква је Истина, и више од Истине. Она је Свеистина јер је у њој Богочовјек Исус Христос. Свето Писмо, са свом својом ванвременском вриједношћу, је произашло из ове Свеистине. Из Свеистине Исуса Христа и Његове Цркве.
Svakako da nema smisla,jer nema jednog bez drugog.

Зашто се онда значајан број светитеља позива на ту књигу?
зато што не знају шта ће с њом, мучи их.. па покушавају да је некако тумачењима саобразе вери Цркве. а боље да је не пипају.

Идемо даље. Праштајте што није на српском.

"Thus what I spake of before, this also he now doth. Because they thought highly of themselves in respect of the tongues he sets it last every where. For the terms, “first” and “secondly,” are not used by him here at random, but in order by enumeration to point out the more honorable and the inferior. Wherefore also he set the apostles first who had all the gifts in themselves. And he said not, “God hath set certain in the Church, apostles” simply, “or prophets,” but he employs “first, second,” and “third,” signifying that same thing which I told you of.

“Secondly, prophets.” For they used to prophesy, as the daughters of Philip, as Agabus, as these very persons among the Corinthians, of whom he saith, “Let the prophets speak, two or three.” (c. xiv. 29.) And writing also to Timothy, he said, “Neglect not the gift that is in thee, which was given thee by prophecy.” (1 Tim. iv. 14.) And they were much more many that prophesied. And if Christ saith, “The Law and the Prophets prophesied until John,” (S. Matt. xi. 13.) He saith it of those prophets who before proclaimed His coming.
" (Омилија 32 св. Јована Златоустог на Прву Коринћанима).

"This should not exclude the prophets who came after John the Baptist, for we read in the Acts of the Apostles that Agabus and Philip’s four young unmarried daughters uttered prophecies. But insofar as the law and prophets of the Scriptures looked toward the future, they prophesied about our Lord. So when it is written, “All the prophets and the law up to the time of John have prophesied,” the time of Christ is made known as those previous voices had said it would come. Then John showed he had come." (Блажени Јероним Стридонски).

па ја и кажем да пророштво, као глас Божији који дође човеку, није лични дар. дар је прозорљивост, на то мисли Павле.
Не лу па Ј

Види који су дарови Светог Духа

https://svetosavlje.org/tumacenje-prve-poslanice-korincanima-svetog-apostola-pavla/13/

А другоме пророштво, а другоме дар разликовања духова.[1]

Односно, способност да зна ко је духован а ко недухован, ко је пророк а ко варалица.

+++++++++++++++++++++

зато што не знају шта ће с њом, мучи их.. па покушавају да је некако тумачењима саобразе вери Цркве. а боље да је не пипају.
Не мучи их већ ви нисте спремни вјеровати православним тумачењима те књиге. А има их. Тумачење св. Андреја Кесаријског прво.

:hahaha:
чудотворне иконе не треба освештавати?! а ако нека икона није освећена, онда и није икона, по твом тумачењу..
По тумачењу Цркве...

Па сам реч света икона, значи освећена свећеницима :cool: Чудотворна је већег степена светости Ђуро

Наравно да свешеник освештава направљене иконе, а да нерукотворене иконе не освештава он, него директно Бог

значи, та икона, која ће после (након неког времена) постати чудотворна, иако није освећена, уствари и није икона, јер није освећена. хит!
Ала брљаш - честитке

Не лу па Ј

Види који су дарови Светог Духа

https://svetosavlje.org/tumacenje-prve-poslanice-korincanima-svetog-apostola-pavla/13/

А другоме пророштво, а другоме дар разликовања духова.[1]

Односно, способност да зна ко је духован а ко недухован, ко је пророк а ко варалица.

+++++++++++++++++++++
рекох ти, мисли се на оне којима је Бог дао дар прозорљивости. то нису пророци у старозаветном смислу, јер ниједан се таквим није показао за ових 2.000 година од Христовог Рођења.

рекох ти, мисли се на оне којима је Бог дао дар прозорљивости. то нису пророци у старозаветном смислу, јер ниједан се таквим није показао за ових 2.000 година од Христовог Рођења.
Па не може бити пророк у СТАРОЗАВЈЕТНОМ СМИСЛУ кад тих пророка од Јована Крститеља нема. Сврха тог пророштва је најављивање доласка Исуса Христа и то је испуњено.

јел видиш да си лупио да НИЈЕ ДАР, Дар пророштва...?

Сад се и са апостолом спориш брљавко, мешајући пророштво и прозорљивост, које је такође дар, али не пророштва, јер ни не знаш шта је прозорљивост, тј гелдање у душу...

Прозорљивац гледа у душу без препрека, а пророк у време без препрека

Па не може бити пророк у СТАРОЗАВЈЕТНОМ СМИСЛУ кад тих пророка од Јована Крститеља нема. Сврха тог пророштва је најављивање доласка Исуса Христа и то је испуњено.
старозаветни пророци су пророци великог формата. њих је Бог подизао да кроз њихова уста објави или најави епохалне догађаје. ниједног таквог није подигао за ових 2.000 година. то значи да је: или Павле лупетао или да је под тим појмом мислио на нешто друго (слично, али ипак значајно другачије). ја сам објаснио шта то може бити, јер Павлу верујем.

старозаветни пророци су пророци великог формата.
А шта са оних 12 који су прилично малог формата? Или оних који нису иза себе оставили књиге попут Натана?

њих је Бог подизао да кроз њихова уста објави или најави епохалне догађаје. ниједног таквог није подигао за ових 2.000 година. то значи да је или Павле лупетао или да је под тим појмом мислио на нешто друго. слично, али ипак значајно другачије. ја сам објаснио шта то може бити, јер Павлу верујем.
Или ти не читаш како треба. Ено фино ти пише св. Јован Златоусти да се то из Матеја односи само на старозавјетне пророке а да имају и новозавјетни. Исто тако занемарујеш да имаш низ светитеља који су објавили епохалне догађаје. Св. Серафим Саровски, св. Серафим Вирицки, св. Козма Етолски итд итд. То су они који ми падају на памет.

Прозорљивац гледа у душу без препрека, а пророк у време без препрека
тако је.. прозорљивац је "погађач", који гледајући у нечију душу може да најави и оно што ће је задесити. то је Божији дар. пророк је труба Божија, он објављује свету велике догађаје. таквих, од времена Крститеља, више нема. јер све велико испунило се доласком Спаситеља.

тако је.. прозорљивац је "погађач", који гледајући у нечију душу може да најави и оно што ће је задесити.
Не... тај је већ и пророк... не разумеш степене дарова...

таквих, од времена Крститеља, више нема. јер све велико испунило се доласком Спаситеља.
Добро пасторе, а ко ти се гине - гини

А шта са оних 12 који су прилично малог формата? Или оних који нису иза себе оставили књиге попут Натана?

Или ти не читаш како треба. Ено фино ти пише св. Јован Златоусти да се то из Матеја односи само на старозавјетне пророке а да имају и новозавјетни. Исто тако занемарујеш да имаш низ светитеља који су објавили епохалне догађаје. Св. Серафим Саровски, св. Серафим Вирицки, св. Козма Етолски итд итд. То су они који ми падају на памет.
ти не разумеш да после Оваплоћења Логоса ништа епохално више нама да се најави. једино епохално био би Други Долазак Христов. а то неће најавити нико никад. зато неће бити пророка. прозорљивих људи је увек било и биће, правих пророка неће. објаснио сам и зашто.

не разумеш степене дарова...
ја управо настојим да те различите степене рашчланим и раздвојим. зато и кажем да се под једним општим појмом пророштва овде наводе суштински различити феномени, коју су на први поглед слични. прави пророк је труба Божија, човек који нема неки лични дар или предосећај, него јасно чује глас Бога који му говори. то су (такви су били) старозаветни пророци. таквих у Новом Завету нема.. осим писца Откривења. он је чуо неки глас.. што и јесте проблем са којим Црква не може да изађе на крај, па је мудро одлучила да га игнорише. ја ту у потпуности следујем ставу Цркве.

Da vidimo sta guru Maki ima da nam kaze :aha:
Реци Вјечна шта те занима?

ти не разумеш да после Оваплоћења Логоса ништа епохално више нама да се најави. једино епохално био би Други Долазак Христов. а то неће најавити нико никад. зато неће бити пророка. прозорљивих људи је увек било и биће, правих пророка неће. објаснио сам и зашто.
Ти опет у плочу. Јел ти фино Златоусти каже то се не односи са пророке у Новом завјету већ на оне из Старог? Јел ти блажени Јероним исто то потврђује? Оћеш још? Ево св. Григорије Богослов:
"Таква беше ова паства некада, а оваква је постала сада веома уређена и распрострањена! Па ако је још увек несавршена, поступним узрастањем постојано ће усходити до савршенства; а ја предсказујем да ће непрестано усходити. Ово ми открива Дух Свети, уколико и ја донекле поседујем пророчки дар те могу да сагледам унапред и на основу прошлога закључим о будућем, као васпитаник Речи. Много необичније је било из пређашњег стања доћи до садашњега, него из садашњега стања достићи врх славе."
https://svetosavlje.org/sabrane-besede-2/44/

ко "реформише" православље- ја који тражим да се поштује одлука отаца Седмог Сабора или ти који си прихватио Могилине латинашке посттридентинске новотарије?

ко "реформише" православље- ја који тражим да се поштује одлука отаца Седмог Сабора или ти који си прихватио Могилине латинашке посттридентинске новотарије?
Поштује се одавно...

Није ти добро, схвати то... мора ручна

Поштује се одавно...

Није ти добро, схвати то... мора ручна
ти верујеш да је свештеник Цркве Христове уствари жрец, који изговарајући одређене речи и радње производи неку чаролију, неко магијско дејство. да благодати нема изван и без неког ритуала. то није хришћанство, то је паганизам. не разумеш да је Црква Тело Христово и да је сва света, и да смо и ми свети у њој, јер је Црква станиште Духа Светога, који пребивајући у Цркви у нама пребива.

Back