Има ли смисла вјеровати у Свето Писмо ако не вјерујеш у Православну Цркву?

У новом завету се сад не пророкује о Њему, већ о крају света и свиме што ће да се деси
Gde, u otkrovenju? Kako će se desi ovo, ono pre nego što ponovo dođe?
A što je Gospod rekao da nećemo znati ni dan ni čas, to ništa nije?

Што апостол Павле говори о дару пророштва ако их нема?
мислио је на прозорљивост. пророштво, у старозаветном смислу, није дар, није неко лично својство.

не лупетај. јасно је сваком писменом да оци Седмог Васељенског Сабора кажу да за иконе нема (не треба и не сме бити) никаквог посебног чинодејства
лажеш... то су тасини исечци...

Дај све одлуке, без Тасиног тумачења и спина...

Негираш свештене радње, које су се од старта у СПЦ примењивала...

Објашњено ти је, да се само чудотворне иконе не освештавају, све остале се увек освештавају, док Таса није почео да халуцинира са Зизјуласом
или молитве освећења, јер су испитивањем имена уз свети лик освећене благодаћу Божијом. а ти, по латински, сматраш да нема благодати док се ритуално не изговори чаробна формула.
Човече, Пун Требник је тих молитава, нападаш предање и свештенство касапљењем овлашћења и потреба (зато се и зове Требник)

Хулиш на свештеничку светотајинску благодат, папском ''благодатном аутоматиком'' спочитаваш оно што сам тврдиш...

Пусти тасу, учи голи текст одлука Садмог Васељенског Сабора - БЕЗ НАКНАДНИХ ТУМАЧА, него тумачима ТАДАШЊИХ ОДЛУКА

Ретроактивно си поништио са Тасом лукавом двоузрочноћу и двозакључноћу која из тога следи, од два разраничена канона који носе два закључка, склепао си један...

Још се и не види, да ли је оно друго, после канона1, закључни текст одлуке или канон...

Мора све да окачиш, не може да се подваљује ко Таса што је покушаво, па је разваљен од самог себе после

није дар, није неко лично својство.
Болест... Покај се!

Аутоматишеш Божије дарове и спишташ на ''лично'' тј људско (природно), оно што је попут пророштва натприродно

мислио је на прозорљивост. пророштво, у старозаветном смислу, није дар, није неко лично својство.
Не вјеруј мени већ светитељима.

"Чему другом приписати велика знамења која су савршавали свети Божији, ако не томе што je у њима пребивао и дејствовао Бог? Чему другом приписати способност пророковања и откривања тајни скривених у дубинама срца и умова коју су поседовали свети Божији, ако не томе што je у њима био присутан и што је кроз њих говорио Бог Који далеку будућност види као садашњост, Бог за Кога нема тајни? Ово су посведочили и сами свети. Апостол Павле је Галаћанима написао: А живим не више ја, него живи у мени Христос (Гал. 2,20); Коринћанима је написао: Тражите да искушате Христа Који у мени гoeopu (2. Кор. 13,3). Када су апостоли Петар и Јован исцелили хромог од рођења код Красних врата јерусалимског храма и када се око апостола сабрао задивљени народ, они су му се обратили: Људи Израиљци, што се чудите овоме или шта гледате у нас, као да смо својом силом или побожношћу учинили да овај ходи? Бог Авраамов и Исаков u Јаковљев, Бог отаца наших, прослави Сина Својега Исуса (Дап. 3,12-13). 4. 243-244
• Бог је мењао Своје одлуке, објављене и преко светих пророка, као што је пророштво Јонино о Ниневљанима, Илијино о Ахаву, Исаијино о Језекиљу; тим пре неће се остварити предсказање лажних пророка, чак и када би имало какав основ. Ко је себе и све остало предао вољи Божијој, тај нема потребе да било шта зна унапред. 6. 776 (в ЂАВО)
"
https://svetosavlje.org/enciklopedija-pravoslavnog-duhovnog-zivota/19/#44

Објашњено ти је, да се само чудотворне иконе не освештавају, све остале се увек освештавају
:hahaha:
чудотворне иконе не треба освештавати?! а ако нека икона није освећена, онда и није икона, по твом тумачењу.. значи, та икона, која ће после (након неког времена) постати чудотворна, иако није освећена, уствари и није икона, јер није освећена. хит!

Znam, to je tvoje mišljenje, ničim potkrepljeno.
Поткријепљено Светим Писмом.
"Jer su svi proroci i zakon proricali do Jovana."

У исту реченицу ставља Мојсијев Закон и пророке. Који су то пророци? Они подударни том Закону. Закон је старозавјетни значи и ти пророци су старозавјетни.

Promaklo ti da govori u past tensu a ne da će ih biti još. Jer nemaju šta. Hrišćanstvo je dolaskom Mesije, završena priča... Još samo da nam se vrati, al ne znamo kad, samo Otac zna.
Видиш да и св. ап. Павла наводи скупа са пророцима.

Значи и ти негираш Апокалипсис?

Званично си протестант!
ја прихватам да је део канона Светог Писма, али следујем оцима да ту књигу треба сасвим занемарити.

Поткријепљено Светим Писмом.
"Jer su svi proroci i zakon proricali do Jovana."

У исту реченицу ставља Мојсијев Закон и пророке. Који су то пророци? Они подударни том Закону. Закон је старозавјетни значи и ти пророци су старозавјетни.
Skrenuo bih ti pažnju, da izjava znači u stvari da

a) od Jovana, proroka neće biti
b) i, da ne važe stari zakoni

Napravio si logičku grešku povezujući na taj način.

Gde, u otkrovenju?
Ни не знаш одакле треба да цитираш а наводиш парафразу...

Из јеванђеља нађи, потом нађи тумачење за то зачало, па ће тек онда моћи до Откровења да се примакнеш

Kako će se desi ovo, ono pre nego što ponovo dođe?
Није битно кад ће, већ да је истина и пророчки факат... Десиће се кад Бог одреди, зато се и каже да ''не зна Син Човечији времена'' јер ће на основу кретања из раја безвременог да донесе одлуку...

Врло компликовано је да ти сад објасним (тврђење у одречном богословљу)све ово укратко, ниси још ни јеванђеље савладо како треба, а камо ли Апокалипсис омирисо

A što je Gospod rekao da nećemo znati ni dan ni čas, to ništa nije?
Рекао је да ''Син Човечији не зна''... Он је Син Човечији и све зна као Бог, али их одвраћа од тог напредног знања јер га још нису видели као Сина Божијег... врло је компликовано, мораш тумачења да нађеш... Теофилактово

Болест... Покај се!

Аутоматишеш Божије дарове и спишташ на ''лично'' тј људско (природно), оно што је попут пророштва натприродно
па ја и кажем да пророштво, као глас Божији који дође човеку, није лични дар. дар је прозорљивост, на то мисли Павле.

Loše si obavešten, njima je omiljeno štivo. Da nisi ti maskiran?
На коју фору, Илијо Човоровићу?

КАд би те протестант гуро у Теофилактово светоотачко тумачење Светог Писма...?

Skrenuo bih ti pažnju, da izjava znači u stvari da

a) od Jovana, proroka neće biti
b) i, da ne važe stari zakoni

Napravio si logičku grešku povezujući na taj način.
Тестирајмо ту хипотезу:

Св. Теофилакт Охриски:
"Христос даље наставља своју мисао, говорећи: ,Ја сам ‘Онај што ће доћи’, јер се испунило све што су Пророци предсказали. Пророштва се не би испунила да Ја нисам дошао. Немојте, дакле, ништа више да чекате.“
Који пророци? Они старозавјетни. Значи тај стих не значи да неће више бити пророштва већ да неће бити премесијанског старозавјетног пророштва.

па ја и кажем да пророштво, као глас Божији који дође човеку, није лични дар. дар је прозорљивост, на то мисли Павле.
Само што ни новозавјетно није лични већ дар Духа Светога:
"10. А другоме чињење чудеса, а другоме пророштво, а другоме разликовање духова, а другоме различни језици, а другоме тумачење језика.
11. А све ово чини један и исти Дух, дијелећи свакоме понаособ како хоће.
" (1 Коринћанима 12:10-11).

Којим Оцима? Гдје Оци то кажу?
па кажу самом чињеницом да у Источној Цркви (за разлику од Западне) Откривење није богослужбена књига. не чита се у Цркви никад, као да је нема. тако и ми треба да се односимо према њој- ту је, а као да није.

Врло компликовано је да ти сад објасним (тврђење у одречном богословљу)све ово укратко, ниси још ни јеванђеље савладо како треба, а камо ли Апокалипсис омирисо
A da pojednostavimo? Ako je rečeno da niko ne zna do Oca, onda to znači da niko ne može da zna ni šta mu prethodi.

Dalje u tekstu je kao primer naveo potop, kad su ljudi jeli pili, veselili se, sve dok nije grunulo...

Otkrovenje je zato čista izmišljotina jer proriče kao neke predznake i dešavanja koja će biti neposredno pre povratka. A to je laž i hula na Gospoda koji je jasno rekao da nećemo znati ni po čemu...

па кажу самом чињеницом да у Источној Цркви (за разлику од Западне) Откривење није богослужбена књига. не чита се у Цркви никад, као да је нема. тако и ми треба да се односимо према њој- ту је, а као да није.
Зашто се онда значајан број светитеља позива на ту књигу?

Back