Ima li Cincara na Internetu???

• Začetnik teme Začetnik teme praksis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lesandar možebi i nema nekoja pričina da ve mrazi, no jas, čitajki gi vašite postovi IMAM!

Ne mrzi niko nikoga.

Sumnjam da je neko namerno nesto "odvalio".

Tema je otvorena za diskusiju i svako ima pravo da iznese svoje misljenje.

Stvar je pojedinca kako ce se pritom izraziti, i dali ce uvek upotrebiti odgovarajuci vokabular, i dali uopste ima osecaj da svojim izrazavanjem nekoga povregjuje.

Ipak, preporucljivo je drziti se teme, i izbegavati da se ispoljuju licna osecanja.

Normalno, peckanja ce uvek biti i to je korisno za razvijanje diskusije.

Postovani linkestian, drago mi je sto si pristupio forumu da kao shta kazesh, jer te zanimalo naučiti nešto više o Vlasima, kakvih u tvom gradu Bitoli ima dosta, jer moras priznati da skoro u svim balkanskih drzava ima malo ili skoro I da ne postoi relevantne oficijalne literature o Vlasima. Ali ipakna tvojoj promeni I reakcii hteo bih, sa dobrom voljom, da ti posocim neke stvari>>
1.Ako si doista cistog srca I otvorene duse, kao sto kazes, KAKO MOZESH, citajuci nekih od postova na ovome forumu (citirao si samo dimitrakia I MAKEDONARMAN) da odjednom promenish tvoje mishlenje o Vlasima , a pritom kazes da si zadrzao tvoje mishlenje o svojim nekoliko prijatelja. Zar tom srcu I dushi je dovoljno da neki nepoznat komentarishe ili se izrazi kako treba ili ne treba I ti tome pridajesh vecu paznju nego onome sto gledash I znash od I za tvojih prijatelja.
2. Kažes da vi nas tako nazivate od vajkada, a i sami tvoji prijatelji za sebe kažu da su Vlasi. Da to je tako, ali tvoji prijateli kad se susretnu sa nekim od njihovoj natsionalnosti kazu das u ARMANJ a ne vlasi (ili Vlav na makedonskom jeziku). Pa I mi za drzavljani Grcije kazemo das u Grci, bez pritoga da Ih vredjamo, a oni sebe nazivaju elini, a svoju drzavu Elada. Ako hocu da ih vredjam rekao bih ,,duzan kao grk,, ,,kleto grce,, ili ,,glupo grce,, Tvoji prijatelji tebi su se obratili tvom maternjem jeziku da mozete komunicirati jer ti njihov ne poznajes.
3.Kazes da ti nije ti namera time da vređas, ali uostalom, kao ne bi ni trebao nešto paziti da nas ne povredis, kada ,,vi to činite punim ustima mržnje,, Hteo bih da kazes KO TO VI, zar ti to cine svi Vlasi?
4.Kako bi mene uvredio ako kazes da sam Vlav (na tvom maternjem jeziku), ako na istom tom jeziku kazes da u jednoj staroj lepoj pesmi o Bitoli se kaže " vo vlaškoto maalo, žolti kukji visoki", zar u ovom slucaju, da si na mom mestu, tebi bi bio uvredljiv termin Vlav? Ili ako ti ili neko napise ili kaze da su braca Manaki ili Branislav Nusic, Vlasi iz Bitolju, zar ja treba d ate shvatim da se ti rugas meni tim terminom???? Mislim da se slazemo da me sa time ne vredjas. Ali kazes da drugi to rade sa nekim drugim nazivima, I kao to je bilo pogrdno. Za mene pogrdna rec je gjubrad, otpad I td., a slozicemo se tako niko nas ne naziva niti pak sporedjuje sa tim, je rod djubradi ne moze se izroditi takvih znamenitih I uticajnih licnoste koji su dali svoj doprinos I obelezje u vremenu I region u kojem su ziveli.
5.Kazes ,,to što je Pitu Guli - Vlah (a što znam otkada sam naučio da čitam, jer su mi to napisali moji makedonski istoričari), nikako nije umanjilo moje oduševljenje njegovim delom i žrtvom. I danas idem na Mečkin kamen da mu odam počast, a imam ga kao za ljudinu koji je dao život i za moju i za tvoju slobodu,,. A ja bih se samo nadovrzao, pa nije samo Pitu Guli dao zivot za Makedoniju, vec I mnogo poznatih narodnih heroja iz Makedonie, kako u tom period tako I u svim vojnih godina kada je ova drzava prosula krvi, (htio bih reci ima mnogo prosute vlashke krvi na ovoj zemlji). Vlaski narod se uvek borio na strani pravednih I za razvoj drustva. Vlasi, bar koliko ih ja kao Vlah poznajem, su kosmopoliti I ljudi koji ne poznaju granicne barijere. Bar ja licno, I sve te koje poznajem, ne mrzimo niti jednu naciju kao kolektivitet, vec Ih sve postujemo kao LJUDI, a to sto se je neko rodio u ovoj ili onoj drzavi ne treba biti kamen sopicanja, on se ipak rodio kao COVEK. Zato mislim da svi trebaju da imaju sva prava koje poznaje civilizovani svet, a uvredjlivo je kad neko kaze dao sam mu najveca prava.
6.Kazes da je Makedonija, jedina zemlja koja nam je dala SVA prava ,,da imate škole, (koje skole?) TV, radio programe (u kom terminu I koliko?), časopise (koje casopise???), oficijalni jezik - vlaški ili aromanski u gradu gde vas ima u većem broju - Kruševu, I da su Makedonci još uvek većinski u Republici Makedoniji, i oni su dozvolili da sve to imate,,. Da, u Makedonii ima radio I TV emisije na vlashkom jeziku, a zar to nemaju I u vecem kvantitetu I druge nacionalnoste koji zive u Makedonii a siguran sam da su dali negativan pridonas Makedonii I mozda I danas imaju na umu neke druge granice. A ja necu da mi neko daje, ja hocu da neko samo respektira. To sto sam ja postigao u svom zivotu niko mi nije dao postigao sam samo sa svojim licnim imenom I prezimenom. Tako da ako neko kaze da je taj I taj vlah, nije to sa namerom da se neko devalvira vec samo da se zna prava istina.
7.Hocu da znas Makedonija nije samo tvoja zemlja, ona je I moja, I ja kao gradjanin te zemlje hocu da tvoja ljudska prava da ne budu ugrozena ali bih voleo I ti da postujes moja ljudska prava. Za mene licno, onaj privremeni naziv je, mozda I vise nego tebi, veoma pogrdan I necu ga uopce spominjati I komentirati. Zato ne pali se na svakome komentaru I ne stvaraj sebi I drugima neprijatelje. Samo zajedno I sa respektiranjem svake razlicnosti, nasa zemlja bice rajska.

Postovani linkestian, drago mi je sto si pristupio forumu da kao shta kazesh, jer te zanimalo naučiti nešto više o Vlasima, kakvih u tvom gradu Bitoli ima dosta, jer moras priznati da skoro u svim balkanskih drzava ima malo ili skoro I da ne postoi relevantne oficijalne literature o Vlasima. Ali ipakna tvojoj promeni I reakcii hteo bih, sa dobrom voljom, da ti posocim neke stvari>>
---------------------------------
Poštovani Arman Macedon, hvala na lepom i ljudskom odgovoru. Ja sam se još prije desetak godina zanimao za istoriju, kulturu i tradiciju Vlaha, a usput našao sam u biblioteci u Bitoli jednu kjigu koja mi je malo dala informacija. Sada se ne sećam od koga je bila i kako se zove. Moja promena u reakciji se odnosi ponajviše na neke od učesnika na forumu. Ne generaliziram. Međutim, zabrinjava me što oficijalna ličnost koja rukovodi sa najvećom svetskom organizacijom Vlaha (Aromuna) na svetu - Yiani Mantsu, ima slične poglede kao i dotični učesnici ovde. Tog gospodina možemo uzeti kao predsednika svih Vlaha, i smatram da je njegova izjava oficijalna izjava sa kojom se vodstvo Vlaškog etnosa slaže. Pročitaj šta piše u njegovoj "Pravoj istoriji Makedonije". Pogledaj šta on to govori o mom narodu. U veću sede i pretstavnici iz Makedonije. Jesu li oni negodovali nekim činjenicama koje on izvodi?Kada bi predsednik Makedonije takvo što rekao za Vlahe, to bi bila katastrofa i sigurno bi bio osuđen sa strane svetske zajednice.
-------------------------------------
1.Ako si doista cistog srca I otvorene duse, kao sto kazes, KAKO MOZESH, citajuci nekih od postova na ovome forumu (citirao si samo dimitrakia I MAKEDONARMAN) da odjednom promenish tvoje mishlenje o Vlasima , a pritom kazes da si zadrzao tvoje mishlenje o svojim nekoliko prijatelja. Zar tom srcu I dushi je dovoljno da neki nepoznat komentarishe ili se izrazi kako treba ili ne treba I ti tome pridajesh vecu paznju nego onome sto gledash I znash od I za tvojih prijatelja.
Prijatelju, znaš kako se osećaš kada te brat izda? Ja sam se tako osetio i evo nekoliko dana neprestano mislim o tome. Nisam nikada u životu pomislio da ima Vlaha koji tako razmišljaju i koji nas imaju za dušmane. To te pogodi malo.Gledam svoje dušmane kod Grka koji mi ne daju da se zovem kako su se moji predci zvali i kako se sam osećam, gledam dušmane i kod braće Bugara što ne priznaju da sam drugačiji i različniji od njih. I da ne nabrajam. I Vlasima nikad nisam video dušmana, već narod koji mi je blizak, ne samo po teritoriji gde zajedno živimo, nedo i po kulturi koju delimo, a imamo toliko toga zajedničkoga.
----------------------------
2. Kažes da vi nas tako nazivate od vajkada, a i sami tvoji prijatelji za sebe kažu da su Vlasi. Da to je tako, ali tvoji prijateli kad se susretnu sa nekim od njihovoj natsionalnosti kazu das u ARMANJ a ne vlasi (ili Vlav na makedonskom jeziku). Pa I mi za drzavljani Grcije kazemo das u Grci, bez pritoga da Ih vredjamo, a oni sebe nazivaju elini, a svoju drzavu Elada. Ako hocu da ih vredjam rekao bih ,,duzan kao grk,, ,,kleto grce,, ili ,,glupo grce,, Tvoji prijatelji tebi su se obratili tvom maternjem jeziku da mozete komunicirati jer ti njihov ne poznajes.
------------------------------------
Slažem se sa tobom. Isto znam da se Vlasi među sobom nazivaju ARM'NJ, ali čitajući postove dobijam sliku da to što vas zovemo VLASI je pogrešno i uvredljivo za vas. Dosta je bilo postova gde se to istiće. Kao da Makedonci namerno i uvredljivo vas zovu tako. Kao što i sam kažeš, kada se Armn'nj obraća Makedoncu, on za sebe kaže da je Vlav, u množini - Vlasi. Tako je i zapisano u ustavu RM na makedonskom jeziku.
-------------------------------
3.Kazes da ti nije ti namera time da vređas, ali uostalom, kao ne bi ni trebao nešto paziti da nas ne povredis, kada ,,vi to činite punim ustima mržnje,, Hteo bih da kazes KO TO VI, zar ti to cine svi Vlasi?
-----------------------------
Svakako, mislim na one tipove koji su pisali ružne stvari za nas Makedonce. Obraćam se ovde onima koji su pisali takve postove, ne svima Vlasima. Ipak, moram reći da sada, ostavljam malo prostora, jer kako kažu, "tamo gde ima dima, ima i vatre". Pitaću svoje prijatelje šta oni misle o nama, ali onako iskreno i fer. Opet ću reći, napisao sam prvi komentar kada sam pročitao ono što je napisao gospodin Yiani Mantsu. Njegovo pismo već nije privatno. I ako je ta klima i mišljenje i kod ostalih vodećih ljudi u "Consillu Makedonarmânjloru", onda ću morati držat "angard" i prema Vlasima, a ne samo sa ostalim dobrim susedima.
---------------------------
4.Kako bi mene uvredio ako kazes da sam Vlav (na tvom maternjem jeziku), ako na istom tom jeziku kazes da u jednoj staroj lepoj pesmi o Bitoli se kaže " vo vlaškoto maalo, žolti kukji visoki", zar u ovom slucaju, da si na mom mestu, tebi bi bio uvredljiv termin Vlav? Ili ako ti ili neko napise ili kaze da su braca Manaki ili Branislav Nusic, Vlasi iz Bitolju, zar ja treba d ate shvatim da se ti rugas meni tim terminom???? Mislim da se slazemo da me sa time ne vredjas. Ali kazes da drugi to rade sa nekim drugim nazivima, I kao to je bilo pogrdno. Za mene pogrdna rec je gjubrad, otpad I td., a slozicemo se tako niko nas ne naziva niti pak sporedjuje sa tim, je rod djubradi ne moze se izroditi takvih znamenitih I uticajnih licnoste koji su dali svoj doprinos I obelezje u vremenu I region u kojem su ziveli.
----------------------
Pročitao sam prije u mnogim postovima da to nije pravo imenovanje za vas i da moramo to promeniti, jer sa time vas svrstavamo u grupi sa drugim tzv. Vlasima, što je za vas neprihvatljivo. Ja sam rekoa ra nemogu da vas zovem Cincarima jer taj naziv nije udomaćen kod Makedonaca. Uvozio bih ga. Lično, ne smatram da je naziv Vlav navredljiv i zato ću ga koristiti u budućnosti za imenovanje vašeg naroda. Meni lično baš naziv "Cincar" zvuči pomalo čudno, a negde sam pročitao i značenje (pomagajte). Sećam se od detinjstva da je taj naziv u vezi sa time da vas Srbi nisu razumeli šta govorite i da im je vaš jezik zvučao kao "Cinci-minci" i da su vas zaradi toga tako nazvali. Neznam, nisam siguran. Svejedno, nekim članova ovde godi da se nazivaju tako - Cincari, a ne vole da ih nazivamo Vlasi. To mi je bilo čudno.
--------------------------------
5.Kazes ,,to što je Pitu Guli - Vlah (a što znam otkada sam naučio da čitam, jer su mi to napisali moji makedonski istoričari), nikako nije umanjilo moje oduševljenje njegovim delom i žrtvom. I danas idem na Mečkin kamen da mu odam počast, a imam ga kao za ljudinu koji je dao život i za moju i za tvoju slobodu,,. A ja bih se samo nadovrzao, pa nije samo Pitu Guli dao zivot za Makedoniju, vec I mnogo poznatih narodnih heroja iz Makedonie, kako u tom period tako I u svim vojnih godina kada je ova drzava prosula krvi, (htio bih reci ima mnogo prosute vlashke krvi na ovoj zemlji). Vlaski narod se uvek borio na strani pravednih I za razvoj drustva. Vlasi, bar koliko ih ja kao Vlah poznajem, su kosmopoliti I ljudi koji ne poznaju granicne barijere. Bar ja licno, I sve te koje poznajem, ne mrzimo niti jednu naciju kao kolektivitet, vec Ih sve postujemo kao LJUDI, a to sto se je neko rodio u ovoj ili onoj drzavi ne treba biti kamen sopicanja, on se ipak rodio kao COVEK. Zato mislim da svi trebaju da imaju sva prava koje poznaje civilizovani svet, a uvredjlivo je kad neko kaze dao sam mu najveca prava.
--------------------------
Opet se slažem. Pitu Guli je samo najveći među ostalim Vlasima koji su prolili krva za našu zemlju. Borili su se za slobodu kako Vlaha, tako i Makedonaca i ostalih. U Makedoniji ih veličamo kao narodne heroje i odajemo im pačasti, pri tome znamo da su bili Vlasi i to nam ne smeta. Bar ja tako mislim. Još u Kruševskoj Republici su bili svi pravično zastupljeni i dičim se time da smo u Makedoniji bili napredniji od drugih. Potencirati to da su Vlasi ginuli za tuđe interese mi nije nimalo logično. U pogledu kosmopolitizma, ako si iz Makedonije, onda znaš da su i Makedonci najebali baš radi tog kosmopolitizma. Dok su drugi stvarali svoje nacionalne države i kraljestva, dole se je maštalo o demokratiji i suživotu. Makedoncu baš kao i Vlahu, je bilo bitno da skine turski i muslimanski jaram i da se oslobodi. U revolucionarnoj VMRO, članovi su bili i Vlasi. Kod nekih, žudnja ka slobodi je bila tako velika, da nisu ni pazili sa kime tikve sade. (mislim na Bugare), nego su bili nošeni progresivnim idejama o bratstvu svih naroda na Balkanu. Koliko je Makedonaca, ili ako hoćeš građana Makedonije poginulo u tuđim uniformama? Bilo ih je i u srpskoj i u bugarskoj vojsci, pa čak ima takvih koji su bili i sa andartima. Istu sudbinu delimo i mi i vi. I mojih zemljaka ima danas u ogromnom broju u Bugarskoj. I oni su danas asimilirani i čisti Bugari. Pa ne pada mi na pamet da sa njima polemišem ko je u pravu. Oni imaju svoje pravo da se osećaju kako hoće. Ja imam prava isto na to. I ti dragi prijatelju isto tako.

6.Kazes da je Makedonija, jedina zemlja koja nam je dala SVA prava ,,da imate škole, (koje skole?) TV, radio programe (u kom terminu I koliko?), časopise (koje casopise???), oficijalni jezik - vlaški ili aromanski u gradu gde vas ima u većem broju - Kruševu, I da su Makedonci još uvek većinski u Republici Makedoniji, i oni su dozvolili da sve to imate,,. Da, u Makedonii ima radio I TV emisije na vlashkom jeziku, a zar to nemaju I u vecem kvantitetu I druge nacionalnoste koji zive u Makedonii a siguran sam da su dali negativan pridonas Makedonii I mozda I danas imaju na umu neke druge granice. A ja necu da mi neko daje, ja hocu da neko samo respektira. To sto sam ja postigao u svom zivotu niko mi nije dao postigao sam samo sa svojim licnim imenom I prezimenom. Tako da ako neko kaze da je taj I taj vlah, nije to sa namerom da se neko devalvira vec samo da se zna prava istina.
-----------------------------------
Isprovociran nepravičnošću u kojoj se napada moja zemlja kao da su tamo gažena prava Vlaha, iskopirao sam ono što sam u ovoj temi pročitao, baš od onih koji su napadali. Možeš videti da su to reći nekih ovde sa foruma. Ja iskreno neznam koliko toga imate ostvareno u R. Makedoniji. U kakvom obemu i koliko. Jednostavno neznam čitati na vlaškom. Znam da vam nisu uskraćivana prava. Ako se ne varam imate i partiju ili? Koliko ćete imati i šta, zavisi samo od vas. Nije zabranjeno ništa koliko ja znam. Danas živimo u kapitalizmu, i ako se nešto materijalno se isplaća, onda ga neće ni biti. Tako je i sa medijima na Vlaškom jeziku. Ne radi se tu o suzbijanju nekih prava. Vlasi si zaslužuju i više od prava dana međunarodnim aktima, jer su pridonjeli puno za Makedoniju, ja podupiram to. Mene veseli kada hoćete očuvati svoj bit, jezik i kulturu. Ne volim samo kada se u tom romantičnom zanesu omaložavaju drugi. To što moj narod se pretstavlja kao da je nekom nepšto ukrao, da nas neki od tvojih sunarodnjaka nazivaju firomancima... e to me raspizdi! Svakako prava si ostvarujete sami, ali i svakako - većinsko stanovništvo treba to izglasati. Još uvek su u Makedoniji većinski narod Makedonci, a u parlamentu i vladi sede u većinskom broju opet Makedonci. Najviše njihov glas je presudan šta će se usvojiti u zakonima, a šta ne. Ako ne bi postojalo raspoloženje da se svojim sugrađanima Vlasima omogući neometan razvoj i razvijanje svoje kulture i posebnosti, onda toga ne bi ni bilo i mogli bi neki ovde (zajedno sa predsednikom Koncilija) govoriti da se gaze prava Vlaha u RM.
7.Hocu da znas Makedonija nije samo tvoja zemlja, ona je I moja, I ja kao gradjanin te zemlje hocu da tvoja ljudska prava da ne budu ugrozena ali bih voleo I ti da postujes moja ljudska prava. Za mene licno, onaj privremeni naziv je, mozda I vise nego tebi, veoma pogrdan I necu ga uopce spominjati I komentirati. Zato ne pali se na svakome komentaru I ne stvaraj sebi I drugima neprijatelje. Samo zajedno I sa respektiranjem svake razlicnosti, nasa zemlja bice rajska.[/QUOTE]

-----------------------------------------
Znam ja da je to naša zajednička domovina. Sveta je kako za mene, tako i za tebe. I kosti mojih predaka, a i tvojih leže u našoj zajedničkoj otađbini, i krv je mojih i tvojih predaka napajala našu zemlju radi nas. Ja to nikada ni pomislio nisam. To je zemlja i Turaka i Arnauta i Roma i drugih koji tamo žive. I kao što znamo, nema etnički čiste države. Svaka je jedna lepa mešavina naroda i kultura. To je naše bogatstvo. Samo potenciranje toga da je samo Makedonija multietnička, kao da su druge države etnički i kulturno čiste, je samo velika neistina i laž. Ako prijatelju misliš da su ti ugrožena prava u Republici Makedoniji, piši šta ti to nedostaje. Ako misliš da te ta država tretira ravnopravno sa ostalim, onda piši gospodinu Yiani Mantsu, da laže i da vređa tvoje zemljake makedonskog roda. Pisao bi mu ja lično, ali neznam dali će razumeti makedonski ili srpski.
Rajska je to zemlja, naročito kad nisi kod kuće nego pečalbariš po belom svetu.

Ne znam sta je konkretno Yani Mantsu napisao, sto izaziva revolt (moguca je neka pogresna interpretatsija).
Vrlo dobro poznajem Yani Mantsua i nikad nisam ciuo da je izneo nesto uvredljivo u vezi R.Makedonije (ni privatno).
Yani Mantsu je vrlo skromna osoba koja voli svoj rod, ali to ne znaci da automatski "druge" mrzi, naprotiv voljan je da suragjuje sa svima koji su voljni toga.
Tacno, Yani Mantsu je na celu "Consiliumlu Makedon-Armanjlor" (Savetu Makedon-Armana), megjutim njegov glas nije nista jaci od bilo kog drugog clana Saveta. Misljenje i stav svakog clana je jednake vaznosti.
"Consilium Makedon-Armanjlor" (Savet Makedon-Armana) nema za cilj da stvara bilo kake "konflikte", jedini cilj, i to glavni, je da sacuva ANTICKI MAKEDONSKI jezik i identitet od nestajanja.
Automatski, to ne podrazumeva da ce "Consilium Makedon-Armanjlor" (Savet Makedon-Armana) prelaziti olako preko nekonstruktivnih i omalovazavajucih odnosa na koje moze biti izlozen.
U interes Makedon-Armana je da suragjuje sa svim naprednim snagama i entitetima koji zive na tlu, ili u susedstvu nase otadzbine Istoriske Makedonije.

Opet se slažem. Pitu Guli je samo najveći među ostalim Vlasima koji su prolili krva za našu zemlju. Borili su se za slobodu kako Vlaha, tako i Makedonaca i ostalih.
1.Ja bih tu naglasio da Pitu Guli nije najveći samo među ostalim Vlasima, vec najveci medju svima koji su prolili krv za ovu zemlju I koji su se borili za slobodu svima koji su ziveli u ovoj zemlji. Vrhunac Ilindeske epopeje je spremnost ovog heroja I njegovim suborcima, da se ne povlace, vec da odbrane cast grada I ustanka iako je pri time znao da sa polozaja nece ziv sici. Neki tzv. analiticare kazu da je to bila tvrdoglavost Pituvog karaktera, ali verujem da ti analiticare ne znaju sta je cast. Pitu nije hteo da grad preda bez borbe, znajuci da grad ovako ili onako opet bi bio opljackan I razrusen, ali samim njegovim gestom oprao im lica svima koji su napustili grad I time je organizacija zacuvala respect. Zamislite samo kako bi bilo das u svi ustanici napustili grad bez borbe I ostavili gradjanstvo na milost I nemilost osmanlijama???? Gde bi onda organizacija bila prihvacena I imala svoje jatake??? I neke druge stvari koji se nerado spominjaju a to je da Pitu svojim sredstvima kupio oruzje za svoju cetu, da pre odlaska za odbranu grada oslobodio iz cete svi koji su bili jedini muski potomci u familiji I jedini hranioci familije.
__________________________________________________________________________________
U Makedoniji ih veličamo kao narodne heroje i odajemo im pačasti, pri tome znamo da su bili Vlasi i to nam ne smeta. Bar ja tako mislim.

2.Svake godine centralna proslava Ilindenske epopeje odrzava se na Meckin Kamen, ali dali znas za jednu nelogicnosti. Odaje se cast junaku, a potomci njegove familije sedu kuci I nisu pozvane na tom cinu. Probaj doznati koliko godina je tako bilo.

Još u Kruševskoj Republici su bili svi pravično zastupljeni i dičim se time da smo u Makedoniji bili napredniji od drugih.

3.Oko pravicnog zastupanja jos u Kruševskoj Republici mogu ti prezentirati ovu fotografiju I spisak clanova Privremene Vlade, a posto neki njihovi potomci I danas zive u Krusevu, hocu reci das u zivi, proveri ko je sta.

Членови на Привремената влада на Крушевската република, од лево на десно: Дину Вангел, Димитар Секулов, Ѓорѓи Чаче, Николаќи Баљу, Теохар Нешков, Христо Ќурчиев

__________________________________________________________________________________
Potencirati to da su Vlasi ginuli za tuđe interese mi nije nimalo logično.

4.Ja nisam potencirao da su Vlasi ginuli za tuđe interese, vec za zaednicke interese I da Makedonija nije samo tvoja zemlja, ona je I moja, I ja kao gradjanin te zemlje hocu da tvoja I moja ljudska prava da ne budu ugrozena. To znaci ne neko meni ili ja nekom da dajem neka prava vec da stvorimo gradjanska prava za sve gradjane ove zemlje.
- da iako vlaske redakcije na tv I radio ove godine su proslavile 20 godisni jubilej, tek je prije nove godine zasnovano radni odnos sa 3 lica za oba medija (ovih godina radni odnos imali su samo 3 lica)
-nema pecatenih medium finansirane od strane budjeta
-nema skole za osnovnog obrazovanja na maternjem jeziku (iako vlasi su imali prije skoro dva veka)
-nema liturgije na vlaskom jeziku (iako mnoge crkve narod Ih naziva Vlaske crkve)
-ima dve vlaske partije

6.Svuda podji, kuci dodji. Tudji dvor je bolji samo kad ja ne sredim svoj.

Ne mrzi niko nikoga.

Sumnjam da je neko namerno nesto "odvalio".

Tema je otvorena za diskusiju i svako ima pravo da iznese svoje misljenje.

Stvar je pojedinca kako ce se pritom izraziti, i dali ce uvek upotrebiti odgovarajuci vokabular, i dali uopste ima osecaj da svojim izrazavanjem nekoga povregjuje.

Ipak, preporucljivo je drziti se teme, i izbegavati da se ispoljuju licna osecanja.

Normalno, peckanja ce uvek biti i to je korisno za razvijanje diskusije.

Ко бре мрзи. Не бих ја дао мог друга Д1 низашта на свету. Тако се слатко исмејем сваки пут кад читам његове бајке да би била велика штета кад би отишао одавде. И то што је електроинжењер а не бави се струком него пише бајке и врца мед је врло корисно по њега, јер би га у супротном, са његовим начином закључивања, сигурно убила струја.

Ovo je postirao Bechi, dana 05.11.2009. 03:49

Da se shvati polozaj Cincara, pogledajmo na primeru Makedonije sta o tome kaze
istaknuti cincarski aktivista Yiani Mantsu, predsednik Saveta Armana, krovne
organizacije svih Armana na Balkanu i u svetu.

(Prevod sa engleskog: Dragos Đorđević)

Istina o Makedoniji

Republika Makedonija, nova mala država na Balkanu, bez sumnje je evropski multietnički region gde, baš kao u kakvom divnom mozaiku, žive narodi koji se međusobno razlikuju po poreklu, jeziku i kulturi.

Kada su slovenski narodi došli na Balkan u 6 i 7 veku, trako-ilirski narod "Provincije Makedonije", pod kontrolom Rima skoro 600 godina, a zatim još 200 godina pod Vizantijom, bili su jezicki homogenizirani i to latinskim.

Jezička latinizacija je verovatno bila favorizovana ne samo činjenicom da su se rimski kolonisti mešali sa lokalnim stanovništvom, kroz toliko puno vekova. Ako legenda kaže da je Enej iz Troje "praotac rimskog naroda", brza jezička homogenizacija naroda u "Provinciji Makedoniji" bila je prirodna. Kada je Enej sa svojim drugovima napustio Troju, oni verovatno nisu bili mutavi. Ako je tako, oni su poneli sa sobom svoj maternji jezik, koji je bio isti kao jezik Tračana u Makedoniji, ili sličan njemu. Zato , kada su 500 godina kasnije, potomci tih Tračana pobeglih iz Troje postali gospodari Makedonije, nije im bilo teško da komuniciraju sa lokalnim autohtonim stanovništvom koje je govorilo isti ili sličan jezik. Tokom sledećih nekoliko stotina godina, jezik tih pridošlih iz Latiuma i ovih autohtonih u Makedoniji, obogaćen novim rečima, postao je Makedo-Latin kojim govore današnji Armani.

Ne iznenađuje zašto se ne samo Sofija i Atina ne slažu sa imenima "makedonski narod i makedonski jezik" pod kojim Bugari u novoj multietničkoj državi žele da budu znani, ali niti Armani, niti Albanci, pored kojih su se Sloveni naselili mnogo kasnije, slažu da novodošli smatraju sebe jedinim vlasnicima nove multietničke države, objašnjavajući to time da su mnogobrojniji, koristeći pri tome lažnu statistiku i prisilnu slovenizaciju sa promenom preko 90% armanskih imena i polažući pravo da su "makedonskog porekla i jezika", poreklo i jezik sa kojim ni jedno slovensko pleme na Balkanu nije u vezi.

Posle pada Makedonije pod Otomane 1371. godine, došli su i Turci da žive pored Armana, Albanaca i Slovena. Stotinama godina pod otomanskom vlašću ova 4 naroda živela su zajedno. Stari narodi - Armani i Albanci kontrolisali su planine, dok su se Turci i Sloveni raširili po ravnicama. Duž morske obale, u malim tvrđavama okruženim odbranbenim zidovima živeli su Grci. I to je način na koji je "Stara provincija Makedonija" postala stvarni multietnički mozaik.

Kao što dele makedonsku zemlju, svi ovi narodi mogu se smatrati "Makedoncima", baš kao u što u Švajcarskoj svi ljudi su Švajcarci.Ali ni jedan narod u Švajcarskoj (72,6% govori nemački, 22% govori francuski, 7% govori italijanski , 0,4Q% govori retoromanski) ne monopolizuje ime države da "krste" svoj maternji jezik kao "švajcarski jezik", tako da Bugari (Sloveni) u Republici Makedoniji nemaju prava da prisvajaju monopol na ime nove multietničke države.Svi narodi u Makedoniji su Makedonci po imenu države gde žive, ali svaki ima sopstveni različit jezik po kome se razlikuje od ostalih:armanski, albanski, bugarski (makedo-bugarski da se razlikuje od onih iz Bugarske, ili slavo-makedonski, ako oni vole na taj način), turski - svi oni su maternji jezici naroda koji čine Republiku Makedoniju.

produžetak:

Ne od danas ili juče Armani - najstariji narod na tom prostoru - izrazili su svoju želju da svi narodi koji žive sa njima zajedno imaju jednaka prava.

Oni nikada nisu prihvatili tiraniju bilo koga "gospodara" koji je došao da vlada njima, niti su pokušavali da tiranišu druge. Hteo bih da istaknem ovde projekt Armana Riga Veleshtinlu-a napravljen pre 200 godina, o velikoj republici na Balkanu, koja bi garantovala svojim Ustavom, jednaka prava za sve narode bez obzira na poreklo, jezik ili veroispovest.

Kada je 1903. godine, narod u evropskom delu Turske odlučio da se oslobodi sultanove tiranije i napravi u Kruševu "multietičku vladu"koja predstavlja sve narode na toj lokaciji, sve koji su se borili u revoluciji složili su se o "multietičnosti republike" pod imenom Makedonija, za sve narode u Makedoniji, ne za republiku u kojoj Bugari treba da budu vodeći narod dok bi svi ostali mogli da imaju pravo "da žive pored Bugara". Drugim rečima, drugi narodi mogli bi samo da se "tolerišu" u novoj republici za koju su se svi borili. NE! U vladi iz 1903. godine, Armani su kao konstitutivni narod nove republike, imali 4 važna ministarstva. Na primer, Ministarstvom odbrane rukovodio je Pitu Guli, koji je zajedno sa svojim saborcima radije izabrao smrt nego da padne u ropstvo. kada je Karev, sloven izabran za predsednika, u jednom od 10 dana postojanja nove vlade Kruševa, povikao na javnom trgu: "Neka živi sloboda! Neka živi Bugarska!"- Pitu Guli je potegao svoj nož i zapretio mu rečima: "Neka živi Republika Makedonija!, jer za to - za zemlju svih nas, svih naroda ovde - smo se borili, ne za zemlju za Bugare samo!

Deset godina kasnije, u 1913., nesretnim Mirovnim ugovorom iz Bukurešta, mali deo Makedonije koja je podeljena između novih balkanskih država dat je Srbiji, koja je to nazvala "Južna Srbija", i srpski je proglašen zvaničnim jezikom. Za Armane, Srbija, potpisom premijera Pašića, garantovala je ne samo škole na armanskom jeziku, nego takođe i episkopiju pod patronatom Patrijaršije u Bukureštu, koja je trebala da obezbedi upotrebu armanskog jezika u njihovim crkvama.

Čim je I svetski rat počeo, Srbija je bez ikakvog srama poništila sva prirodna prava Armana, i u cilju da oni nestanu bez ikakvog traga, počela je prisilna asimilacija posrbljavanjem njihovih imena. Tako je armansko ime Martin, pznati slikar, postalo Martinović.

Kasnije, kada je Južna Srbija okupirana od bugarske armije (1916-1918) Armani prolaze kroz još gori period: deportacije, plačke, otimačine njihovih bogatstava i imanja..... i , da povećaju broj Slovena, ovog puta Bugara, Martin koji je postao Martinović, prekršten je ponovo u Martinov.

Odvojeni od svog prirodnog okruženja, narodi širom Makedonije, podeljeni jos jednom posle 1918. godine, poslali su delegaciju na prvi "Internacionalni kongres za prava nacija" održan u Ženevi od 1-10. septembra 1921. godine. Delegacija je predstavljala sve Makedonce albanskog, armanskog, turskog i bugarskog jezika.To su bili narodi koji su u to vreme imali najvažnije zajednice u Makedoniji. Pojedinačni narod pod imenom Makedonci nije postojao u to vreme. Sloveni u Makedoniji smatrali su sebe Bugarima. Na tom kongresu, narodi Makedonije jednoglasno su se složili da njihova zemlja bude multietička pod imenom Makedonija, u kojoj svaki narod mora da ima jednaka prava. Ovi rečima, slovenski delegat, Bugarin Jurukov je objavio:"Svi narodi koji čine Makedoniju odlučili su da naša zemlja bude nezavisna.Svaki narod imaće pravo da praktikuje svoju religiju, da gpvori svoj jezik i da ima škole na svom jeziku......Da imamo jednakost medju našim narodima odlučili smo da zajednički jezik bude eksperanto".

U publikaciji broj 1/1997 “Zborlu a Nostru”(pp 41-42) dat je, na Francuskom, izvod iz "Bilten za nezavisnost Makedonije" (br. 3-1921.) iz koga citiramo ovde fragment konferencije izgovoren od strane makedonskog bugarskog delegata kongresu: "Mi, Makedonci, glasno tražimo pravo da sami odlučujemo o sudbini naše zemlje. Različiti etnički Makedonci solidarišu se sa ovim prisustvom svojih delegata. Želimo da živimo kao braća sledeći primer švajcarskog naroda.....izražavamo želju svih Makedonaca da naprave drugu Švajcasku na obalama Vardara......Neka žive dve Švajcaske - ona alpska i balkanska! "

Evropska diplomatija je ignorisala želje etničkog mozaika nastanjenog u staroj rimskoj provinciji Makedoniji, i napustila ih je nesretnom diplomaskom odlukom iz 1913. godine. Drugi svetski rat je bio na putu sada, opet sa novim gospodarima iz Sofije i daljoj bezperspektivnosti za armanski narod.
Kada su partizani počeli njihovu bitku za "oslobodjenje" Jugoslavije, nova nada se pojavila za Armane, makar za kratko vreme. Na kongresu partizana u Jugoslaviji (2-8-1944. godine), Armani su pozvani da pomognu u borbi za oslobodjenje, uz obećanje da će posle rata imati ista prava kao svi drugi narodi u Jugoslaviji. Kada su prvi izbori trebali da se održe, da osigura svoj uspeh, Tito je bio u mogućnosti da nađe oba, papir i latinična slova, da se obrati Armanima i da ih privuče na svoju stranu. U našoj biblioteci u Frajburgu (Nemačka), imamo kolekciju postera arhiviranih za buduća pokolenja. Oni prikazuju pozive Armanima na armanskom jeziku: "Dats zborlu a vostru ti frontulu a laolui! / Glasaj za Narodni front!". Posle izbora sva obećanja bila su zaboravljena i nije više bilo papira i latiničnog alfabeta za komunikaciju sa Armanima. Zatim je došlo vreme kada je Tito rekao onima u Sofiji da Sloveni u Makedoniji nisu Srbi, ali nisu ni Bugari. Na taj način on je proizveo još jedan slovenski narod, koji je nazvao "Makedonci", po imenu teritorije na kojoj žive. Tito je čak našao lingviste da naprave gramatiku za ovaj novi bugarski jezik kome su dodate neke srpske reči da ga obogate. Posle svega, jadni armanski slikar Martin, obogaćen sa više imena od Martinović, Martinov, opet Martinović, i na kraju Martinovski, baš kao velika većina Armana čija imena se završavaju na "ski" imaju "sreću" da su računati za "Makedonce" sa "makedonskim jezikom" ili računati u maloj etničkoj grupi Vlasi, koji su tolerisani da žive pored vlasnika države, "Makedonaca". I tako su Armani bili primorani da završe sa slaviniziranim imenima, da zaborave njihov maternji jezik i da uče sada dva zvanična jezika: srpsko-hrvatski i makedonski ili bugarsko-srpski.

Doživeli smo da komunizam nestane. Bivša jugoslovenska republika Makedonija (BJRM) je postala nezavisna država, i Armani su počeli da udišu vazduh slobode, posebno posle đonošenja "Preporuke iz Strazburga" - ali moć u novoj republici je i dalje u u rukama samo Bugara, koji neće da razumeju, da ako žele da se pridruže velikoj porodici evropskih država, svi narodi u Republici Makedoniji moraju imati ista prava.

Trenutna uzburkana atmosfera će se uskoro razbistriti i mir će se uspostaviti samo ako "vlasnici" današnjeg Skoplja mogu da razumeju da vreme za drugu multietničku Švajcarsku, za što su se svi narodi koji žive u novom evropskom regionu - Makedoniji - nadali i borili zajedno početkom 20-tog veka, najzad stiglo.

Jeli u gore navedenom tekstu gospodina Yani Matsua nema uvredljivog tona i šovinizma?
Drugo je to što on i da hoće, nemože da sačuva "ANTICKI MAKEDONSKI jezik", jer je to jezik kojeg su govorili u antici. Na žalost danas nema dovoljan broj sačuvanih reći iz tog jezika da bi se isti mogao "sačuvati" u celini. I taj narod od onda, onakav kakav je bio, nestao je. Tačnije pretopio se u narodima i plemenima koji su se naseljavali na ovo tlo. Danas možda bi mogli reći da imamo nasleđene gene i od tog naroda svi mi koji živimo na teritoriji na kojoj su živeli i oni, međutim tvrditi da su se Antički Makedonci teleportirali u Novoj Eri je pomalo čudno a i smešno. I teorija da su oni ostali nepromenjeni do danas je iluzija. Svi smo mešani ko "makedonska salata". Nema čistog naroda na Balkanu ni etnički čiste države.
Naziv Makedon-Arman je složeni naziv. Pri tome pretendirate na to da su oba imena etnička. Znači "Makedon" nije geografska odrednica u tom imenu po vašim shvatanjima. U Rumuniji vas nazivaju tako verovatno da bi vas razlikovali od drugih Vlaha sa Balkana jer potičete iz Makedonije. Takva jedna kovanica kada se radi o dva etnička imena bi bila logična kada bi se dva različita naroda spojili u jednom, ali u ovom slučaju tvrdite da ste i Makedoni i Armani??? Čudno! Radije izberite jedno, lakše je za izgovarati. Bar koliko znam, do sada ste sami sebe imenovali Arm'nj, ime koje potiče od "Rimljan", "Romej"sada je moderno dodati i to Makedon i kao što vidim pretendira se ka ekskluzivitetu pri korišćenju tog naziva. Kao što kaže taj vaš prijatelj - mi smo vam ga "ukrali" i nemamo prava da se tako nazivamo. Znači time hoćete dokazati da vi jedino imate prava na to ime. Ne smeta mi da se nazivate i tako, ako vam je to milo. Smeta mi što se vaš prijatelj i slični njemu vraća u doba propagandi balkanskih knježevina i sada on meni daje drugo ime, naziva me Bugarinom, jer nemogu postojati dve nacije sa istim imenom.

Opet se slažem. Pitu Guli je samo najveći među ostalim Vlasima koji su prolili krva za našu zemlju. Borili su se za slobodu kako Vlaha, tako i Makedonaca i ostalih.
1.Ja bih tu naglasio da Pitu Guli nije najveći samo među ostalim Vlasima, vec najveci medju svima koji su prolili krv za ovu zemlju I koji su se borili za slobodu svima koji su ziveli u ovoj zemlji. Vrhunac Ilindeske epopeje je spremnost ovog heroja I njegovim suborcima, da se ne povlace, vec da odbrane cast grada I ustanka iako je pri time znao da sa polozaja nece ziv sici. Neki tzv. analiticare kazu da je to bila tvrdoglavost Pituvog karaktera, ali verujem da ti analiticare ne znaju sta je cast. Pitu nije hteo da grad preda bez borbe, znajuci da grad ovako ili onako opet bi bio opljackan I razrusen, ali samim njegovim gestom oprao im lica svima koji su napustili grad I time je organizacija zacuvala respect. Zamislite samo kako bi bilo das u svi ustanici napustili grad bez borbe I ostavili gradjanstvo na milost I nemilost osmanlijama???? Gde bi onda organizacija bila prihvacena I imala svoje jatake??? I neke druge stvari koji se nerado spominjaju a to je da Pitu svojim sredstvima kupio oruzje za svoju cetu, da pre odlaska za odbranu grada oslobodio iz cete svi koji su bili jedini muski potomci u familiji I jedini hranioci familije.
U Makedoniji ih veličamo kao narodne heroje i odajemo im pačasti, pri tome znamo da su bili Vlasi i to nam ne smeta. Bar ja tako mislim.

2.Svake godine centralna proslava Ilindenske epopeje odrzava se na Meckin Kamen, ali dali znas za jednu nelogicnosti. Odaje se cast junaku, a potomci njegove familije sedu kuci I nisu pozvane na tom cinu. Probaj doznati koliko godina je tako bilo.

Još u Kruševskoj Republici su bili svi pravično zastupljeni i dičim se time da smo u Makedoniji bili napredniji od drugih.

3.Oko pravicnog zastupanja jos u Kruševskoj Republici mogu ti prezentirati ovu fotografiju I spisak clanova Privremene Vlade, a posto neki njihovi potomci I danas zive u Krusevu, hocu reci das u zivi, proveri ko je sta.

Членови на Привремената влада на Крушевската република, од лево на десно: Дину Вангел, Димитар Секулов, Ѓорѓи Чаче, Николаќи Баљу, Теохар Нешков, Христо Ќурчиев

Potencirati to da su Vlasi ginuli za tuđe interese mi nije nimalo logično.

4.Ja nisam potencirao da su Vlasi ginuli za tuđe interese, vec za zaednicke interese I da Makedonija nije samo tvoja zemlja, ona je I moja, I ja kao gradjanin te zemlje hocu da tvoja I moja ljudska prava da ne budu ugrozena. To znaci ne neko meni ili ja nekom da dajem neka prava vec da stvorimo gradjanska prava za sve gradjane ove zemlje.
- da iako vlaske redakcije na tv I radio ove godine su proslavile 20 godisni jubilej, tek je prije nove godine zasnovano radni odnos sa 3 lica za oba medija (ovih godina radni odnos imali su samo 3 lica)
-nema pecatenih medium finansirane od strane budjeta
-nema skole za osnovnog obrazovanja na maternjem jeziku (iako vlasi su imali prije skoro dva veka)
-nema liturgije na vlaskom jeziku (iako mnoge crkve narod Ih naziva Vlaske crkve)
-ima dve vlaske partije

6.Svuda podji, kuci dodji. Tudji dvor je bolji samo kad ja ne sredim svoj.

Ne bih sada preteravao. Svačija krv i život je dragocen. Ginuli su i znani i neznani i isto tako herojski kao i Pitu. Ima tih epopeja koliko hoćeš, i sve su isto toliko teške. Recimo epopeja na "Nožu" nije nimalo za potcenjivanje, itd. Kakvi su uslovi u našoj zemlji, to već znamo. Politika je posvađala sve. Da nisu zvali rođake Gulija samo zato što su Vlasi, to ne verujem. Vlaha ima i na vodećim položajima, pa niko se ne buni niti to potencira. Jednostavno nije lako za nikoga dole. Ja sam otišao jer nisam imao nikakve perspektive (nemam vujko - vladika). Ti možda imaš posla i perspektive tamo gde živiš. Inače "samo doma si e doma".
A o pravima budimo malo realni. Nemam nameru da se igram brojkama, ali Vlaha u svim popisima u Makedoniji od 1948 do 2002 je negde oko 0,5 %. Bar su se toliko oficijalno deklarirali za takvi. Neću da me pogrešno shvatiš, ali to ti govori sve. Otkud sredstva za crkve, škole, medije za tako mali procenat stanovništva. Zato je i tu civilna inicijativa da pripomogne, a i vaše partije da se bore za to da dobiju više od državnog kolača.Opet, ne bih se složio da su "gažena" ljudska prava i mislim da ste u Republici Makedoniji ostvarili najviše od svojih prava. Možda i pričam napamet, ali sam tako čuo i pročitao.

Ко бре мрзи. Не бих ја дао мог друга Д1 низашта на свету. Тако се слатко исмејем сваки пут кад читам његове бајке да би била велика штета кад би отишао одавде. И то што је електроинжењер а не бави се струком него пише бајке и врца мед је врло корисно по њега, јер би га у супротном, са његовим начином закључивања, сигурно убила струја.

AVE Radnasele!

Lepo je kad se neko i onda kad i u argumentima vidi bajke slatko smeje.

To bi se moglo protumaciti kao "vrhunac duhovnog i intelektualnog izrazavanja".

Narodno receno: "Vevcanski karneval".

Jeli u gore navedenom tekstu gospodina Yani Matsua nema uvredljivog tona i šovinizma?
Drugo je to što on i da hoće, nemože da sačuva "ANTICKI MAKEDONSKI jezik", jer je to jezik kojeg su govorili u antici. Na žalost danas nema dovoljan broj sačuvanih reći iz tog jezika da bi se isti mogao "sačuvati" u celini. I taj narod od onda, onakav kakav je bio, nestao je. Tačnije pretopio se u narodima i plemenima koji su se naseljavali na ovo tlo. Danas možda bi mogli reći da imamo nasleđene gene i od tog naroda svi mi koji živimo na teritoriji na kojoj su živeli i oni, međutim tvrditi da su se Antički Makedonci teleportirali u Novoj Eri je pomalo čudno a i smešno. I teorija da su oni ostali nepromenjeni do danas je iluzija. Svi smo mešani ko "makedonska salata". Nema čistog naroda na Balkanu ni etnički čiste države.
Naziv Makedon-Arman je složeni naziv. Pri tome pretendirate na to da su oba imena etnička. Znači "Makedon" nije geografska odrednica u tom imenu po vašim shvatanjima. U Rumuniji vas nazivaju tako verovatno da bi vas razlikovali od drugih Vlaha sa Balkana jer potičete iz Makedonije. Takva jedna kovanica kada se radi o dva etnička imena bi bila logična kada bi se dva različita naroda spojili u jednom, ali u ovom slučaju tvrdite da ste i Makedoni i Armani??? Čudno! Radije izberite jedno, lakše je za izgovarati. Bar koliko znam, do sada ste sami sebe imenovali Arm'nj, ime koje potiče od "Rimljan", "Romej"sada je moderno dodati i to Makedon i kao što vidim pretendira se ka ekskluzivitetu pri korišćenju tog naziva. Kao što kaže taj vaš prijatelj - mi smo vam ga "ukrali" i nemamo prava da se tako nazivamo. Znači time hoćete dokazati da vi jedino imate prava na to ime. Ne smeta mi da se nazivate i tako, ako vam je to milo. Smeta mi što se vaš prijatelj i slični njemu vraća u doba propagandi balkanskih knježevina i sada on meni daje drugo ime, naziva me Bugarinom, jer nemogu postojati dve nacije sa istim imenom.

1. Prvi put vidim pomenuti text. Na osnovu iznetog, tesko da bi se moglo reci da postoji bilo kakav "izrazeni ton sovinizma". Izneta je samo rekapitulacija dogagjaja na osnovu raspolozivih dokumenata i to sa pozicije licnih zapazanja.
2. U vezi jezika, potpuno si u zabludi. Ocito da ne raspolazes sa dovoljno informacija na osnovu kojih bi mogao da izvedes konkretni zakljucak. Makedon-Armanski jezik ima svoj 4.000 godina argumntovani kontinuitet. Fakt je da u vezi toga u R.Makedoniji (i ne samo tamo) postoi strogo kontrolisana cenzura.
3, "Naziv Makedon-Arman je složeni naziv. Pri tome pretendirate na to da su oba imena etnička."; - Makedon-Arman, Arman-Makedon, ili izdvoeno Makedon ili Arman. Oba imena nisu etnicka. Etnicko je ime Makedon/Makedoni kako se oduvak ovaj etnikum imenovao, a bio imenovan i od drugih sve do 1912 godine. Imenovanje Arman odnosi se na narodnosnu pripadnost, isto kao "Sloven", i ne potice od Rima i Rimljana, vec je njegova upotreba mnogo starija.
4. "Takva jedna kovanica kada se radi o dva etnička imena bi bila logična kada bi se dva različita naroda spojili u jednom, ali u ovom slučaju tvrdite da ste i Makedoni i Armani???"; - MAKEDONI su samo deo ARMANA (Tracana, Ilira, Paionaca, Pelasga, Briga,...............Geta, Arama (Skita) .........) koji su stvorili ISTORISKU MAKEDONIJU.
5. "sada je moderno dodati i to Makedon i kao što vidim pretendira se ka ekskluzivitetu pri korišćenju tog naziva." - NAPROTIV nema reci o "ekskluzivitetu" vec o mogucnosti da se ostavi prostor da se i drugi koji sebe smatraju Makedoncima, mogu koristiti tim imenom. Makedonima je drago da ima i drugih koji zele da koriste i da se identifikuju njihovim etnickim imenom, da koriste nihovu zastavu i grb.
6. "Smeta mi što se vaš prijatelj i slični njemu vraća u doba propagandi balkanskih knježevina i sada on meni daje drugo ime, naziva me Bugarinom," - tu se u potpunosti slazem sa Vama; niko nema pravo da nekome osporava kako ce se sam zvati, identifikovati.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobro bi bilo da procitate sve ono sto je izneto u ovoj temi na ovom forumu.

Tako cete dobiti vise informacija o pitanjima koja vas muce.

AVE Radnasele!

Lepo je kad se neko i onda kad i u argumentima vidi bajke slatko smeje.

To bi se moglo protumaciti kao "vrhunac duhovnog i intelektualnog izrazavanja".

Narodno receno: "Vevcanski karneval".

Карневал, играј , једи пиј, весели се,.....само немој да дираш жице ... основна спознаја о електричној енергији је : да се плаћа и да убија....

Da. Ima nas na internetu. Doduše, moje Cincarsko poreklo je po majci,valjda se i to računa, a ne samo po ocu. Moji pretci po majci su došli iz mesta Pogradeci, koje je u današnjoj Albaniji, tj. na tromeđi, Albanije,Makedonije i Srbije. Odakle su došli u Pogradeci, ne znam. Znam da se neka moja čukun baba prezivala Tanolaris, što ukazuje na grčko poreklo. Ali, moj predak čukun deda, prezivao se Bambli, što ukazuje na tursko poreklo. E sad, ako se računa samo po muškoj liniji, onda je moj čukun(čukun) deda bio Cincarin turskog porekla. Ne znam koliko su Cincari bili autohton narod na tim prostorima, ali je očigledno njihovo mešanje sa Grcima, Turcima i Albancima.Jezik je bio cincarski, i on je i danas živi jezik. Postoji i rečnik Srpsko-Cincarskog jezika.

Da. Ima nas na internetu. Doduše, moje Cincarsko poreklo je po majci,valjda se i to računa, a ne samo po ocu. Moji pretci po majci su došli iz mesta Pogradeci, koje je u današnjoj Albaniji, tj. na tromeđi, Albanije,Makedonije i Srbije. Odakle su došli u Pogradeci, ne znam. Znam da se neka moja čukun baba prezivala Tanolaris, što ukazuje na grčko poreklo. Ali, moj predak čukun deda, prezivao se Bambli, što ukazuje na tursko poreklo. E sad, ako se računa samo po muškoj liniji, onda je moj čukun(čukun) deda bio Cincarin turskog porekla. Ne znam koliko su Cincari bili autohton narod na tim prostorima, ali je očigledno njihovo mešanje sa Grcima, Turcima i Albancima.Jezik je bio cincarski, i on je i danas živi jezik. Postoji i rečnik Srpsko-Cincarskog jezika.

E sad će braća D1, Armanmacedon i ostali Cincari da te indoktriniraju...
Hajmo kratak kurs za cincarskog brata, vidi se da ne poznaje problematiku!

Карневал, играј , једи пиј, весели се,.....само немој да дираш жице ... основна спознаја о електричној енергији је : да се плаћа и да убија....
Za svaki rad ili nauci moze se reci da se placa ili ubija na ovaj ili onaj nacin. To sto si napisao za elektricnu energiju moze se reci I za istrazivacki rad na polju u kome mnoge drzave prikrivaju fakte radi svog sopstvenog interesa. Ako rad na tom polju se ne placa I ubija, zasto suvremene drzave u kojim zive Vlasi, ima toliko malo naucnih trudova za njih ili Ih I uopste nema, ili pak u razlicnim periodia imaju razlicne namenske teorije????!!!!
Ali jedno je sasvi sigurno, a to je da svaki istrazivac koji polazi od toga da osnova spoznaja je da se placa I ubija, na startu pokazuje strah, i ne moze biti solidan istrazivac.
Jos I ovo, da nisu bili Vlasi, mozda bi, Lesandare, I danas ne bi znao sta je elektricna energija.

Zalosno, "Cincari, turskog, grckog, skiptarskog, slovenskog,........" porekla ????????????????

Da Makedon-Armani (Cincari) su narod koji je PAO SA NEBA.

Postoje samo MAKEDON-ARMANI (Makedoni) koji su antickog makedonskog porekla, i koji govore armanskim jezikom (govorni jezik Makedona, Trako-Ilira, Pelasga).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Radi licnog informiranja, dobro je da se vratis 2 godine
unatrag, pa lepo procitash sta je sve izneto na ovoj temi u vezi porekla Makedona (Cincara).

Ih, zaboravi Akademika Vlahovica.

Ih! :(
Nego da te pitam nešto druže, polemišem sa nekim Ljotićevcima na drugoj temi... pa me interesuje da li ovaj izdajnik cincarskog porijekla, znam da je porijeklom iz Makedonije i mislim da sam negdje pročitao da ima cincarske krvi... Dakle Dimitrije Ljotić... Ljota- može li biti šiptarsko?
Vjerovatno ste u ovih 2000 i kusur poruka i njega proučili...

Ih! :(
Nego da te pitam nešto druže, polemišem sa nekim Ljotićevcima na drugoj temi... pa me interesuje da li ovaj izdajnik cincarskog porijekla, znam da je porijeklom iz Makedonije i mislim da sam negdje pročitao da ima cincarske krvi... Dakle Dimitrije Ljotić... Ljota- može li biti šiptarsko?
Vjerovatno ste u ovih 2000 i kusur poruka i njega proučili...

100 % makedon-armansko;

Koliko znam potice iz Smedereva, a pravo mesto prvobitnog porekla neznam. Generalno vecina Makedon-Armana koji su se naselili u Smederevo poticiu iz grada Nikolice (12.000 kuca) razoren od Ali Pase Janinskog.

Pre rata isao je i u Krusevo da agitira za svoju stranku.

Ako i nagjes kod Shkipitara isto prezime koje se srece kod Makedon-Armana, budi siguran 100% da se radi o makedon-armanskom poreklu.

Za svaki rad ili nauci moze se reci da se placa ili ubija na ovaj ili onaj nacin. To sto si napisao za elektricnu energiju moze se reci I za istrazivacki rad na polju u kome mnoge drzave prikrivaju fakte radi svog sopstvenog interesa. Ako rad na tom polju se ne placa I ubija, zasto suvremene drzave u kojim zive Vlasi, ima toliko malo naucnih trudova za njih ili Ih I uopste nema, ili pak u razlicnim periodia imaju razlicne namenske teorije????!!!!
Ali jedno je sasvi sigurno, a to je da svaki istrazivac koji polazi od toga da osnova spoznaja je da se placa I ubija, na startu pokazuje strah, i ne moze biti solidan istrazivac.
Jos I ovo, da nisu bili Vlasi, mozda bi, Lesandare, I danas ne bi znao sta je elektricna energija.

Што би значило да је:

1. Талес из Милета - Цинцар
2. Фарадеј - Цинцар
3. Тесла - Цинцар
4. Сви пређеописани - Цинцари ??

Само да ти кажем једну ствар из моје перцепције, љутио се ти или не: Да ваши рођаци и преци, гладни Етрурски робови из Африке нису завладали Апенинским полуострвом, ми бисмо струју имали пре 1000 година, а можда и раније. Грци и Римљани а потом и Германи су уназадили европску интелигенцију и сместили је у ниво медиокризе.

100 % makedon-armansko;

Koliko znam potice iz Smedereva, a pravo mesto prvobitnog porekla neznam. Generalno vecina Makedon-Armana koji su se naselili u Smederevo poticiu iz grada Nikolice (12.000 kuca) razoren od Ali Pase Janinskog.

Pre rata isao je i u Krusevo da agitira za svoju stranku.

Ako i nagjes kod Shkipitara isto prezime koje se srece kod Makedon-Armana, budi siguran 100% da se radi o makedon-armanskom poreklu.

Da naravno! Hvala D-1!
Znači li to Ljota šta na vašem jeziku, znaš li možda etimologiju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back