Postovani linkestian, drago mi je sto si pristupio forumu da kao shta kazesh, jer te zanimalo naučiti nešto više o Vlasima, kakvih u tvom gradu Bitoli ima dosta, jer moras priznati da skoro u svim balkanskih drzava ima malo ili skoro I da ne postoi relevantne oficijalne literature o Vlasima. Ali ipakna tvojoj promeni I reakcii hteo bih, sa dobrom voljom, da ti posocim neke stvari>>
---------------------------------
Poštovani Arman Macedon, hvala na lepom i ljudskom odgovoru. Ja sam se još prije desetak godina zanimao za istoriju, kulturu i tradiciju Vlaha, a usput našao sam u biblioteci u Bitoli jednu kjigu koja mi je malo dala informacija. Sada se ne sećam od koga je bila i kako se zove. Moja promena u reakciji se odnosi ponajviše na neke od učesnika na forumu. Ne generaliziram. Međutim, zabrinjava me što oficijalna ličnost koja rukovodi sa najvećom svetskom organizacijom Vlaha (Aromuna) na svetu - Yiani Mantsu, ima slične poglede kao i dotični učesnici ovde. Tog gospodina možemo uzeti kao predsednika svih Vlaha, i smatram da je njegova izjava oficijalna izjava sa kojom se vodstvo Vlaškog etnosa slaže. Pročitaj šta piše u njegovoj "Pravoj istoriji Makedonije". Pogledaj šta on to govori o mom narodu. U veću sede i pretstavnici iz Makedonije. Jesu li oni negodovali nekim činjenicama koje on izvodi?Kada bi predsednik Makedonije takvo što rekao za Vlahe, to bi bila katastrofa i sigurno bi bio osuđen sa strane svetske zajednice.
-------------------------------------
1.Ako si doista cistog srca I otvorene duse, kao sto kazes, KAKO MOZESH, citajuci nekih od postova na ovome forumu (citirao si samo dimitrakia I MAKEDONARMAN) da odjednom promenish tvoje mishlenje o Vlasima , a pritom kazes da si zadrzao tvoje mishlenje o svojim nekoliko prijatelja. Zar tom srcu I dushi je dovoljno da neki nepoznat komentarishe ili se izrazi kako treba ili ne treba I ti tome pridajesh vecu paznju nego onome sto gledash I znash od I za tvojih prijatelja.
Prijatelju, znaš kako se osećaš kada te brat izda? Ja sam se tako osetio i evo nekoliko dana neprestano mislim o tome. Nisam nikada u životu pomislio da ima Vlaha koji tako razmišljaju i koji nas imaju za dušmane. To te pogodi malo.Gledam svoje dušmane kod Grka koji mi ne daju da se zovem kako su se moji predci zvali i kako se sam osećam, gledam dušmane i kod braće Bugara što ne priznaju da sam drugačiji i različniji od njih. I da ne nabrajam. I Vlasima nikad nisam video dušmana, već narod koji mi je blizak, ne samo po teritoriji gde zajedno živimo, nedo i po kulturi koju delimo, a imamo toliko toga zajedničkoga.
----------------------------
2. Kažes da vi nas tako nazivate od vajkada, a i sami tvoji prijatelji za sebe kažu da su Vlasi. Da to je tako, ali tvoji prijateli kad se susretnu sa nekim od njihovoj natsionalnosti kazu das u ARMANJ a ne vlasi (ili Vlav na makedonskom jeziku). Pa I mi za drzavljani Grcije kazemo das u Grci, bez pritoga da Ih vredjamo, a oni sebe nazivaju elini, a svoju drzavu Elada. Ako hocu da ih vredjam rekao bih ,,duzan kao grk,, ,,kleto grce,, ili ,,glupo grce,, Tvoji prijatelji tebi su se obratili tvom maternjem jeziku da mozete komunicirati jer ti njihov ne poznajes.
------------------------------------
Slažem se sa tobom. Isto znam da se Vlasi među sobom nazivaju ARM'NJ, ali čitajući postove dobijam sliku da to što vas zovemo VLASI je pogrešno i uvredljivo za vas. Dosta je bilo postova gde se to istiće. Kao da Makedonci namerno i uvredljivo vas zovu tako. Kao što i sam kažeš, kada se Armn'nj obraća Makedoncu, on za sebe kaže da je Vlav, u množini - Vlasi. Tako je i zapisano u ustavu RM na makedonskom jeziku.
-------------------------------
3.Kazes da ti nije ti namera time da vređas, ali uostalom, kao ne bi ni trebao nešto paziti da nas ne povredis, kada ,,vi to činite punim ustima mržnje,, Hteo bih da kazes KO TO VI, zar ti to cine svi Vlasi?
-----------------------------
Svakako, mislim na one tipove koji su pisali ružne stvari za nas Makedonce. Obraćam se ovde onima koji su pisali takve postove, ne svima Vlasima. Ipak, moram reći da sada, ostavljam malo prostora, jer kako kažu, "tamo gde ima dima, ima i vatre". Pitaću svoje prijatelje šta oni misle o nama, ali onako iskreno i fer. Opet ću reći, napisao sam prvi komentar kada sam pročitao ono što je napisao gospodin Yiani Mantsu. Njegovo pismo već nije privatno. I ako je ta klima i mišljenje i kod ostalih vodećih ljudi u "Consillu Makedonarmânjloru", onda ću morati držat "angard" i prema Vlasima, a ne samo sa ostalim dobrim susedima.
---------------------------
4.Kako bi mene uvredio ako kazes da sam Vlav (na tvom maternjem jeziku), ako na istom tom jeziku kazes da u jednoj staroj lepoj pesmi o Bitoli se kaže " vo vlaškoto maalo, žolti kukji visoki", zar u ovom slucaju, da si na mom mestu, tebi bi bio uvredljiv termin Vlav? Ili ako ti ili neko napise ili kaze da su braca Manaki ili Branislav Nusic, Vlasi iz Bitolju, zar ja treba d ate shvatim da se ti rugas meni tim terminom???? Mislim da se slazemo da me sa time ne vredjas. Ali kazes da drugi to rade sa nekim drugim nazivima, I kao to je bilo pogrdno. Za mene pogrdna rec je gjubrad, otpad I td., a slozicemo se tako niko nas ne naziva niti pak sporedjuje sa tim, je rod djubradi ne moze se izroditi takvih znamenitih I uticajnih licnoste koji su dali svoj doprinos I obelezje u vremenu I region u kojem su ziveli.
----------------------
Pročitao sam prije u mnogim postovima da to nije pravo imenovanje za vas i da moramo to promeniti, jer sa time vas svrstavamo u grupi sa drugim tzv. Vlasima, što je za vas neprihvatljivo. Ja sam rekoa ra nemogu da vas zovem Cincarima jer taj naziv nije udomaćen kod Makedonaca. Uvozio bih ga. Lično, ne smatram da je naziv Vlav navredljiv i zato ću ga koristiti u budućnosti za imenovanje vašeg naroda. Meni lično baš naziv "Cincar" zvuči pomalo čudno, a negde sam pročitao i značenje (pomagajte). Sećam se od detinjstva da je taj naziv u vezi sa time da vas Srbi nisu razumeli šta govorite i da im je vaš jezik zvučao kao "Cinci-minci" i da su vas zaradi toga tako nazvali. Neznam, nisam siguran. Svejedno, nekim članova ovde godi da se nazivaju tako - Cincari, a ne vole da ih nazivamo Vlasi. To mi je bilo čudno.
--------------------------------
5.Kazes ,,to što je Pitu Guli - Vlah (a što znam otkada sam naučio da čitam, jer su mi to napisali moji makedonski istoričari), nikako nije umanjilo moje oduševljenje njegovim delom i žrtvom. I danas idem na Mečkin kamen da mu odam počast, a imam ga kao za ljudinu koji je dao život i za moju i za tvoju slobodu,,. A ja bih se samo nadovrzao, pa nije samo Pitu Guli dao zivot za Makedoniju, vec I mnogo poznatih narodnih heroja iz Makedonie, kako u tom period tako I u svim vojnih godina kada je ova drzava prosula krvi, (htio bih reci ima mnogo prosute vlashke krvi na ovoj zemlji). Vlaski narod se uvek borio na strani pravednih I za razvoj drustva. Vlasi, bar koliko ih ja kao Vlah poznajem, su kosmopoliti I ljudi koji ne poznaju granicne barijere. Bar ja licno, I sve te koje poznajem, ne mrzimo niti jednu naciju kao kolektivitet, vec Ih sve postujemo kao LJUDI, a to sto se je neko rodio u ovoj ili onoj drzavi ne treba biti kamen sopicanja, on se ipak rodio kao COVEK. Zato mislim da svi trebaju da imaju sva prava koje poznaje civilizovani svet, a uvredjlivo je kad neko kaze dao sam mu najveca prava.
--------------------------
Opet se slažem. Pitu Guli je samo najveći među ostalim Vlasima koji su prolili krva za našu zemlju. Borili su se za slobodu kako Vlaha, tako i Makedonaca i ostalih. U Makedoniji ih veličamo kao narodne heroje i odajemo im pačasti, pri tome znamo da su bili Vlasi i to nam ne smeta. Bar ja tako mislim. Još u Kruševskoj Republici su bili svi pravično zastupljeni i dičim se time da smo u Makedoniji bili napredniji od drugih. Potencirati to da su Vlasi ginuli za tuđe interese mi nije nimalo logično. U pogledu kosmopolitizma, ako si iz Makedonije, onda znaš da su i Makedonci najebali baš radi tog kosmopolitizma. Dok su drugi stvarali svoje nacionalne države i kraljestva, dole se je maštalo o demokratiji i suživotu. Makedoncu baš kao i Vlahu, je bilo bitno da skine turski i muslimanski jaram i da se oslobodi. U revolucionarnoj VMRO, članovi su bili i Vlasi. Kod nekih, žudnja ka slobodi je bila tako velika, da nisu ni pazili sa kime tikve sade. (mislim na Bugare), nego su bili nošeni progresivnim idejama o bratstvu svih naroda na Balkanu. Koliko je Makedonaca, ili ako hoćeš građana Makedonije poginulo u tuđim uniformama? Bilo ih je i u srpskoj i u bugarskoj vojsci, pa čak ima takvih koji su bili i sa andartima. Istu sudbinu delimo i mi i vi. I mojih zemljaka ima danas u ogromnom broju u Bugarskoj. I oni su danas asimilirani i čisti Bugari. Pa ne pada mi na pamet da sa njima polemišem ko je u pravu. Oni imaju svoje pravo da se osećaju kako hoće. Ja imam prava isto na to. I ti dragi prijatelju isto tako.