Ima li Cincara na Internetu???

• Začetnik teme Začetnik teme praksis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li može neko da mi kaže, u koliko sati počinje sastanak koji se održava svakog drugog četvrtka u srpsko-cincarskom društvu "Lunjina", Cincarka sam po baki, koja je rodjena u Makedoniji u Velesu i provela tamo detinjsvo, njeni preci su iz Janjine i Soluna.Volela bih da se povežem sa ljudima koji su tog porekla, ispričam svoju porodičnu priču i možda dam lični doprinos samom društvu...

Molim vas ukoliko neko ima informaciju o tome neka je prosledi.

Hvala, Tanja

Д1 је Цинцар и по стрини , не само по баки и ујни.

Д1 је Цинцар и по стрини , не само по баки и ујни.

Svaka cast Radnasele, slabo stois sa lingvistikom, ali intuicija ti je sve bolja.

Ne bi me ciudilo da tek sutra/prekosutra, otkrijes svoje pravo poreklo.

Vidis, i strina donedavno nije znala da joj porodica potice iz Moskopolja.

A, o ujni posebna prica; pre par godina njen rodzak, doktor iz Kraguevca bio je poslao "familijarno stablo". Nije ni sanjala da je njeno poreklo iz grada Gramosta, iz roda Pota.

Bio je pre par godina na skupu pesnika u Struzi jedan svetski poznati pesnik Luis Pota iz Meksika, i trazio je svoje rogjake u Krusevo.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogami Radnasele, iz dana u dan sve vise napredujes.

Vreme je da pocnes da se bavis proricanjem.

Svaka cast Radnasele, slabo stois sa lingvistikom, ali intuicija ti je sve bolja.

Ne bi me ciudilo da tek sutra/prekosutra, otkrijes svoje pravo poreklo.

Vidis, i strina donedavno nije znala da joj porodica potice iz Moskopolja.

A, o ujni posebna prica; pre par godina njen rodzak, doktor iz Kraguevca bio je poslao "familijarno stablo". Nije ni sanjala da je njeno poreklo iz grada Gramosta, iz roda Pota.

Bio je pre par godina na skupu pesnika u Struzi jedan svetski poznati pesnik Luis Pota iz Meksika, i trazio je svoje rogjake u Krusevo.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogami Radnasele, iz dana u dan sve vise napredujes.

Vreme je da pocnes da se bavis proricanjem.

Али бате, ниси још довршио своје стабло, фале ти подаци о поштару.

Na planu identifikacie bilingvizma, odnosno identifikaciji reci koje su makedon-armanskog porekla, a nalaze se zapisane i u najstarijoj poznatoj “Ilijadi” napisanoj na arhaickom grckom jeziku, zadnjih godina radilo je veci broj lingvista kao: prof. d-r. Ahilea Lazaru; Anghelu Alexandru, prof. univerziteta Carolina-USA i Atini; Nic. Ath. Catsani, filolog, prof. Univerziteta iz Soluna; G.I.Curmuli; G.Egzarhos.... .... koji su u: “Mega lexico tis elinikis glosas” (velikom recniku grckog jezika) autora: Lidell-Scot-Constantinidu, identifikovali veci broj reci koje su armanskog (cincarskog) porekla, a susrecu se zapisane u Homerovim “Iliadi” i “Odisei”. Interesno je da su svi ovi, izuzumajuci G.Egzarhosa, identifikaciju cinili iskljucivo analizom reci iz “velikog recnika”, a G.Egzarhos i konkretnom analizom najstarijeg prevoda “Ilijade” na arhaicki grcki jezik.

Interesantno je da se vecina ovih “ucenjaka, experta za lingvistiku” cudi i pita: odakle armanske (cincarske) reci u delima “Ilijada” i “Odiseja”, kad se vec “zna” da je armanski (cincarski) jezik product latinskog i u doticna je podrucja dospeo 700 godina kasnije no sto je Homer bio napisao svoja dela.

U prilog, makedon-armanske reci koje je identifikovao prof.Ahilea Lazaru.

v7b2tx.jpg

Na planu identifikacie bilingvizma, odnosno identifikaciji reci koje su makedon-armanskog porekla, a nalaze se zapisane i u najstarijoj poznatoj “Ilijadi” napisanoj na arhaickom grckom jeziku, zadnjih godina radilo je veci broj lingvista kao: prof. d-r. Ahilea Lazaru; Anghelu Alexandru, prof. univerziteta Carolina-USA i Atini; Nic. Ath. Catsani, filolog, prof. Univerziteta iz Soluna; G.I.Curmuli; G.Egzarhos.... .... koji su u: “Mega lexico tis elinikis glosas” (velikom recniku grckog jezika) autora: Lidell-Scot-Constantinidu, identifikovali veci broj reci koje su armanskog (cincarskog) porekla, a susrecu se zapisane u Homerovim “Iliadi” i “Odisei”. Interesno je da su svi ovi, izuzumajuci G.Egzarhosa, identifikaciju cinili iskljucivo analizom reci iz “velikog recnika”, a G.Egzarhos i konkretnom analizom najstarijeg prevoda “Ilijade” na arhaicki grcki jezik.

Interesantno je da se vecina ovih “ucenjaka, experta za lingvistiku” cudi i pita: odakle armanske (cincarske) reci u delima “Ilijada” i “Odiseja”, kad se vec “zna” da je armanski (cincarski) jezik product latinskog i u doticna je podrucja dospeo 700 godina kasnije no sto je Homer bio napisao svoja dela.

v7b2tx.jpg

Odlicno :D:D:D

Dali moze pogolema rezolucija na slikata ke vi bidam blagodaren :D

v7b2tx.jpg

1. Не постоји оригинални запис Илијаде.
2. Ови "учењаци" су Цинцари.
3.Врло је лако тврдити без икаквих основа, односно без било каквих верификованих знакова да је цинцарски језик уопште постојао у то време, а према релевантним подацима - није. Баш чудно како то да језик поромањених Грка има сличности са грчким језиком па се онда "учењаци" питају да ли је кокошка снела јаје или се кокошка испилела из јајета .

1. Не постоји оригинални запис Илијаде.
2. Ови "учењаци" су Цинцари.
3.Врло је лако тврдити без икаквих основа, односно без било каквих верификованих знакова да је цинцарски језик уопште постојао у то време, а према релевантним подацима - није. Баш чудно како то да језик поромањених Грка има сличности са грчким језиком па се онда "учењаци" питају да ли је кокошка снела јаје или се кокошка испилела из јајета .

1. Kad bi postojao "оригинални запис Илијаде", onda bi on bio na cistom armanskom (cincarskom) jeziku.

Postoje jedino kopije PREVODA sacinjenim na Peloponezu negde u 8/7. v.pre.H.

2. "Ови "учењаци" су Цинцари", svaka cast, VIDOVITOST NA NIVOU.

Dali uopste znas ko je, i sta, Ahilea Lazaru?

3. Koji su ti "поромањених Грка", kad je opste poznato da Grci nisu bili "poromanjljeni", niti postoje takvi?

4. "да је цинцарски језик уопште постојао у то време, а према релевантним подацима - није.", Koji su ti to RELEVANTNI PODATCI ????

5. Postojao je, itekako, i bio je drugi po brojnosti posle onog koji su govorili Indusi.

Poslednja izmena:
1. Kad bi postojao "оригинални запис Илијаде", onda bi on bio na cistom armanskom (cincarskom) jeziku.

Postoje jedino kopije PREVODA sacinjenim na Peloponezu negde u 8/7. v.pre.H.

2. "Ови "учењаци" су Цинцари", svaka cast, VIDOVITOST NA NIVOU.

Dali uopste znas ko je, i sta, Ahilea Lazaru?

3. Koji su ti "поромањених Грка", kad je opste poznato da Grci nisu bili "poromanjljeni", niti postoje takvi?

4. "да је цинцарски језик уопште постојао у то време, а према релевантним подацима - није.", Koji su ti to RELEVANTNI PODATCI ????

5. Postojao je, itekako, i bio je drugi po brojnosti posle onog koji su govorili Indusi.

1. To nikad nećeš saznati, možeš samo da zamišljaš da je tako bilo.
2. Ili Cincar ili Rumun, što mu na kraju dođe na isto po pitanju kovanja zavere za obnovu Vizantije.
3. To je činjenica, poromanjeni Grci i to u 3 navrata, poslednji put za vreme Venecije.
4. Relevantni podaci kažu da je cincarski jezik nastao kada su se Rimljani doselili na Balkan i pomešali sa Grcima na rimskom putu Via Egnatia. Znači u prvoj turi. Mada ja tipujem kasniji nastanak.

1. To nikad nećeš saznati, možeš samo da zamišljaš da je tako bilo.
2. Ili Cincar ili Rumun, što mu na kraju dođe na isto po pitanju kovanja zavere za obnovu Vizantije.
3. To je činjenica, poromanjeni Grci i to u 3 navrata, poslednji put za vreme Venecije.
4. Relevantni podaci kažu da je cincarski jezik nastao kada su se Rimljani doselili na Balkan i pomešali sa Grcima na rimskom putu Via Egnatia. Znači u prvoj turi. Mada ja tipujem kasniji nastanak.

1. “To nikad nećeš saznati, možeš samo da zamišljaš da je tako bilo.”

Ne da nikad necu saznati, vec znam sve do u DETALJE.

Jezik na kojem je bila napisana prvobitna verzija “Ilijade”, meni je maternji, tako da mi nije nikakav problem da oslanjajuci se na onome sto je sacuvano u prevodu u potpunosti upoznam sa pravim sadrzajem. SVA UPOTREBLJENA TERMINOLOGIJA pripada armanskom (cincarskom) jeziku.

Dobro bi bilo da se pogleda sta je registrovala g-dza. Olga Lukic u knjizi “Srbi narod najstariji” knjiga II, st. 274, i st.297. na osnovu orginalnog zapisa Diodora sa Sicilije.

Dali bi si bio ljubazan pa da zapisano izneses.

2. “Ili Cincar ili Rumun, što mu na kraju dođe na isto po pitanju kovanja zavere za obnovu Vizantije.”

Opa, odose braca Grci, izgubise primat za obnovu Vizantije.

A, sta bi ti hteo Radnasele: “Obnovu Otomanskog Carstva” ?

3. “To je činjenica, poromanjeni Grci i to u 3 navrata, poslednji put za vreme Venecije.”

Jadni Grci, dosli su iz Afrike da ih “cincari” maltretiraju.

4. “Relevantni podaci kažu da je cincarski jezik nastao kada su se Rimljani doselili na Balkan i pomešali sa Grcima na rimskom putu Via Egnatia. Znači u prvoj turi. Mada ja tipujem kasniji nastanak.”

Bravo Radnasele, svaka cast, “genijalna procena”.

Samo jos da objasnis, kada i kako je “Via Egnatia” dospela do Hunza na Himalaima, pa jadnici da se muce i koriste neke, CISTO makedon-armanske (cincarske) reci.

Da li može neko da mi kaže, u koliko sati počinje sastanak koji se održava svakog drugog četvrtka u srpsko-cincarskom društvu "Lunjina", Cincarka sam po baki, koja je rodjena u Makedoniji u Velesu i provela tamo detinjsvo, njeni preci su iz Janjine i Soluna.Volela bih da se povežem sa ljudima koji su tog porekla, ispričam svoju porodičnu priču i možda dam lični doprinos samom društvu...

Molim vas ukoliko neko ima informaciju o tome neka je prosledi.

Hvala, Tanja

Tanja, sastanci se ne održavaju svakog drugog četvrtka, već drugog i četvrtog četrvrtka u mesecu, i tako svakog meseca. Od 17-19h u Zmaja od Noćaja 9, I sprat vrata levo MZ Kalemegdan.

Zdravo svima koji učestvuju u ovoj interesantnoj temi. Novi sam i na krstarici i u ovoj temi. Počeo sam da čitam od početka i bogami potroših dosta sati da dođem jedva do 33 strane. Zahvaljujući vama ovde, dobio sam i vrlo korisnih informacija o Cincarima. Inače u prošlosti me je zanimala cincarska etnogeneza, ali kako znate, nije bilo neke literature o tom pitanju. Pozdrav

:eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek: Lesandareeeeeeeee:eek: zasto takva mrznja ima u tebi:(

Lesandar možebi i nema nekoja pričina da ve mrazi, no jas, čitajki gi vašite postovi IMAM!

Ja sam Makedonac. U ovu temu sam ušao jer me je zanimalo naučiti nešto više o Vlasima kakvih u mom gradu Bitoli ima dosta. Neki od njih su mi i prijatelji. Ušao sam ovde čista srca i otvorene duše, ali kako sam čitao dalje i dalje uvideo sam da su Vlasi u stvari "Makedonski Bruti" Baš tako, čitajući postove nekih od vas sigurno sam imao grimasu na licu kao Cezar kada ga je Brut probo. Jako me je to razočaralo. Ovde ispada da vi najviše mrzite nas Makedonce, a i nije mi jasno zašto. Hvala vam da ste mi otvorili oči i da ne sanjam o nekom našem dobrosusedstvu, bratstvu i prijateljstvu. Očekivano od Grka i Bugara, ali od vas??? Kažem Vlasi, jer mi vas tako zovemo od vajkada, a i sami moji prijatelji za sebe kažu da su Vlasi. Nije mi namera time da vređam. U jednoj staroj lepoj pesmi o Bitoli se kaže " vo vlaškoto maalo, žolti kukji visoki". Ja drugog izraza za Vlahe iz Makedonije nisam čuo. Uostalom, ne bi ni trebao nešto paziti da vas ne povredim, kada vi to činite punim ustima mržnje. A imenom Cincari vas zovu u Srbiji, a koliko sam razumeo to je pogrdan Rumunjski izraz za vas. Ipak, verujem da bar oni moji prijatelji ne dele vaša rasistička tumačenja, pa probaću bez mržnje baš radi njih. Izvinjavam se unapred, ali počeću da odgovaram na vašim postovima od samog početka ove teme, naročito tamo gde sam se osetio uvređen. Hvala braćo!

dimitraki
02.12.2007., 16:00
У БЈР Македонији можда и највише имају права, јер имају своје школе, тв и радио програме, часописе и остало.
---------------------------------------
Lepo kažeš dimitraki. Jedinu zemlju koja vam je dala sva prava da imate škole, TV, radio programe, časopise, oficijalni jezik - vlaški ili aromanski u gradu gde vas ima u većem broju - Kruševu, itd., treba da nazivate imenom koje je uvredljivo za večinsko stanovništvo te zemlje. Ipak su Makedonci još uvek većinski u Republici Makedoniji, i oni su dozvolili da sve to imate. Ti kažeš BJRM? Kod nas postoji jedna izreka - "Rani kuče, da te lae"!
-------------------------------------------
dimitraki
03.06.2009., 20:01
BTW Cincari imaju svoj Cunsillu natsional (Nacionalni savet) sa sedištem u Moskopolju (Albanija) koji ima svog predstavnika u Savetu Evrope. Druga je stvar što to sve zemlje Balkana, osim Makedonije, ignorišu. Kao da to što nas je malo, znači da smo manje ljudi od drugih naroda.
----------------------------------
I ovde priznaješ da vam je ipak najbolje u Republici Makedoniji, a ipak u produžetku laješ!
-----------------------------------
dimitraki
21.10.2009. 17:20
Takođe treba tražiti da se iz ustava R. Makedonije izbace Vlasi, jer se već spominjemo u terminu Makedonci. A time dobijamo automatski i državu sa našim imenom. Naravno čim se reši spor sa Grčkom. Ipak da bismo progurali nastavu i medije na našem jeziku morali bismo da pošaljemo jedan dopis UN da nateraju ove bezobrazne Slovene iz R-Makedonije da nam vrate ime, ako se budu pobunili i tražili medije i nastavu na slovenskom.
--------------------------------
Rekao sam, Makedonci vas oduvek zovu Vlasi, što nije pogrdno, nego tradicionalno ime napisano na makedonskom jeziku. U prevodu ustava na vlaškom jeziku sigurno piše Arman. Za ono što pišeš dalje, imamo isto tako izreku: " Ti mu davaš prst, a toj ja saka celata raka"
-------------------------------------------
dimitraki
21.10.2009. 20:59
Da se vratim Makedonima, onda bismo posle peglanja sa R. Makedonijom, za koje kažete da će proći bez problema, malo da se peglamo sa Grcima, ali ajde i to je ok. Imamo mi kapaciteta za to, pošto smo već razrešili sva ova minorna pitanja koja nas se tiču.
Ali bi stvarno bili nefer kada ne bismo obavestili, bolje reći insistirali da braća Rumuni (jednom brat - uvek brat, tako nam je to), promene ime Rumunije u ime Dakija. Jer kao naša braća i oni su ukrivu, oni su valjda neki Tračani koji su očigledno progutali priču o latinizaciji. Mada je najveća latinizacija kod njih bila u 19. veku.
Još i Rumunji da promene ime radi vaših fantastičnih ideja? Imate li vi granica? U odnosu na Makedoniju, gubimo i mi, a dabome i vi. Šiptari će vladati tamo u budućnosti. Dok mi jedne druge j... u mozak, oni se lepo šire. Ne trebate se zamarati sa time kako ćete dobiti državu jer jednostavno nećete je dobiti nikako iz prostog razloga što vas je malo i raštrkani ste. Kad bi bili koncentrirani na jednom mestu u većem broju, moglo bi se i maštati.
dimitraki
26.10.2009. 21:45
Prošle nedelje je u Teatru T u organizaciji Srpsko - makedonskog društva Makedonium prikazana retrospektiva makedonskog filma, te je prikazan jedan dugometražni film Dimitrija Osmanlija i par kratkih Miltona i Janaki Manakija.
Na projekciji ovih filmova bili su prisutni predstavnici Makedonskog nacionalnog saveta i Makedonske ambasade u Beogradu.

Nađite uljeze u ovom tekstu.
----------------------
Po tebi uljezi su Makedonci jer se diče i zaslužnim Vlasima kao svojim? Nigde nisam pročitao da etnički svojatamo vidne Vlahe. Uvek je bilo potencirano da je ta i ta osoba Vlah koji je pridoneo nečim za Makedoniju. To što je Pitu Guli - Vlah (a što znam otkada sam naučio da čitam, jer su mi to napisali moji makedonski istoričari), nikako nije umanjilo moje oduševljenje njegovim delom i žrtvom. I danas idem na Mečkin kamen da mu odam počast, a imam ga kao za ljudinu koji je dao život i za moju i za tvoju slobodu.

Stvar je u tome sto svi mi zovemo se megu nama ARMANJ,a u srbiju nam zove CINCARI,u FYROM VLASI,u del srbiju VLAHE,u hrvatsku MORLACI,u grcku VLAHI,u albaniju isto mislim,u bugarskoj KARAVLASI,i tako dalje.Mi nismo ni CINCARI ni VLASI ni VLAHI ni MORLACI ni KARAVLASI,mismo samo ARMANJ i nista drugo.Stvar je u tome sto su prvi koji nas poceli da nas zovu za drugih imenima su bili GRCI.Oni su poceli da nas zovi VLAHI,pa tako su SLOVENI iz MAKEDONIJE kad su dosli da nas zovu VLASI,i tako dalje.Svi mi smo bili MAKEDONI,a posle smo se zvali ARMANJ.MAKEDONARMAN znaci u prevod MAKEDONOSTAO.Jer smo od uvek bili u konflikt sa GRCIMA oni su nas prvi poceli zvati sa drugom ime.Mi nismo ni RUMUNI,ni SRBI,ni GRCI,NI SLOVENI iz FYROM,ni BUGARI,ni SIPTARI,mi smo ARMANJ,potomci svih plemena sa ANTICKU MAKEDONIU.Ono sto mi se sviga ali mnogih iz FYROM im se ne sviga je to sto u knjigu iz sestog razreda ISTORIJA NA FYROM,pise da kad su dosli SLOVENI u MAKEDONII naiski su na ANTICKIH MAKEDONA.SLOVENI su ziveli u RODOVSKIM ZAEDNICAMA i bili su sa vrlo nisku kulturu,dok su ANTICKIH MAKEDONA ziveli u GRADOVIMA i BILI sa vecom kulturom.Na pocetku bili su u sukoba i ni su saradgivali,ali posto su SLOVENI bili brojno vecih poceli su saradgivati i lako polako,prihvatati SLOVENSKI JEZIK,t.e. poceli su se SLOVENIZIRATI.Oni koji nisu hteli to povukle su se u PLANINAMA gdje su do dan danas zacuvali svoj JEZIK i KULTURU.SLOVENI su poceli sami da se ZOVI MAKEDONCI(NIKO NI JE IH ZVAO DRUG MAKEDONCI,SAMI SU POCELI DA SEBI ZOVU MAKEDONCI).A to pokazuje sto od uvjek smo ih zvali VRGRI,VULGARI ili ZDANGANJ.Tekst zavrsava ovako:VLASI SU POTOMCI ANTICKIH MAKEDONA.Tako da nas mogu zovu kako kod oni zele,ali mi smo to sto smo od uvjek bili,MAKEDONI=ARMANJ.A ko sto sam i pred ovo reko FYROMANCI mogu samo sanjati da su ono sto smo mi,jer mogu LAGATI i KRADITI koliko kod zele,jer mogu sve LAGATI i KRADITI,samo JEZIK NE.Jezik je to sto identifikuje IDENTITET.A to pokazuje i HUNZA sa PAKISTAN,to pokazuje i HOMER.I svi jazicni otkrica ko su napravjeni do sad.Zato nemojte se priklonjavati prema nijedan drug narod,jer mi smo poseban ANTICKI AUTOHTON NAROD,i to nam nemoze oduzeti niko.Zato se mi zovemo ARMANJ megu sobom i zato u ROMANIJI nas zovu MACEDONI,a za slavjani iz FYROM kazu BUGARI.:)))
ANCLJICIUN
Vidim ti zemljače još žešće mrziš Makedonce. Kakva li ironija? Vređaš zemlju koja ti je dala sva prava! Kako očekuješ neko da te poštuje, kad ti ne poštuješ druge. Živiš u Skoplju i svoje susede nazivaš Firomancima. Imaš li jaja reći im u oči šta misliš o njima? Kada su ti Grci tako omiljeni (jer koristiš njihove izraze) idi do njih i vidi ima li u Grčkoj Vlaha ili su svi tvoji dole Grci sa govornom manom (vlahofoni de). To oko toga, ko je kad došao na koju teritoriju je drugo pitanje. Vlasi u Republici Makedoniji su potomci dveju grana - Moskopoljci i Gramosljani (to po vašim tvrdnjama). Znači oni su došli u današnju Republiku Makedoniju sa Moskopolja (Albanija) i planine Gramos (današnja Grčka). Znači došli su sa strane. Nisu starosedeoci u mestima u kojima su sada. Došli su među Makedonskim i ostalim narodima na te prostore. Kad, u XVIII veku? Malo prije? Znači Makedonci u Republici Makedoniji gde i ti živiš danas su naseljeni pre Vlaha. Na kakvu starost se pozivaš? U Kruševu vas nije bilo prije pada Moskopolja (ili bar ne u tolikom broju). Primili su vas Makedonci da živite među nama i sada ovako vraćaš? Meni uopšte ne smeta i neka ste od deda Noa na makedonskoj zemlji. Mislio i učio da potičete od starobalkanskih naroda i uopšte mi nije smetalo da to kažem.
"Ostatoci od Antičkite Makedonci se Vlasite" - citat iz makedonskog uđbenika za istoriju za VI razred, st.32
Kako je pisao D-1 u jednom postu:
Valjda razumete jezik na kojem je stampano.
Ne durimo se sto nas ANTICKE MAKEDONCE nazvase "vlasima" (nomadima), al bar decu ne uce lazima.

I mi vam krademo nešto?
Znaš li ti koliko je mešanih brakova među Makedoncima i Vlasima? Ja ih poznajem lično 4. Šta su oni? FiroVlasi? Imaš li ti uopšte pojma koliko smo izmešani među sobom? Koliko su naše etnogeneze pomešane?
Jedan savet: Ne pljuj po zemlji koju gaziš i koja ti daje život. Nisi neki frajer ako kažeš FYROM. Time samo dokazuješ koliko si vredan poštovanja. Pljuvaš u loncu iz koga jedeš.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back