'De ste braco Cincari i sestre Cincarke. Cudi me da ranije nisam ''nabasao'' na ovu temu, valjda zato sto i nisam bio registrovan na Krstarici...hehe. Uglavnom kako sam u zadnje vreme bio ozbiljno zainteresovan da saznam sto vise o Cincarima, drago mi je da vas vidim okupljene na jednom mestu i da ste ponosni na svoju cincarsku krv...da je takvih bilo vise kroz istoriju mozda bi danas imali i svoju drzavu...ne znam ali to je neko moje vidjenje stvari.
Ja sam inace Cincar po majci, njeni roditelji, dakle moji baba i deda (danas pokojni nazalost) su bili cistokrvni Cincari iz Kruseva, a poreklom Moskopolja. Po ocu sam cistokrvni Srbin, cesto okarakterisan od nekih ljudi i kao nacionalista pa da ne bude zabune medju Srbima na ovom forumu kada sa ponosom pricam i o svom cincarskom poreklu, na koje sam ponosan koliko i na srpsko. Zapravo, kako sam odrastao sve vise sam zeleo da isticem svoje cincarsko poreklo i uvek kazem da sam ''polu Srbin - polu Cincar'', dok su u detinjstvu stvari izgledale malo drugacije. Cincarski jezik uglavnom razumem jer sam imao tu priveligiju da mi se baba obracala na istom, kako meni tako i majci i sestri pa sam vremenom jednostavno razumeo sve sto mi je govorila bez nekog prethodnog ozbiljnog ucenja ili sl. Na zalost da pisem ne znam ali se nadam da cu se jednog dana i time pozabaviti. Kada sam rekao da su u detinjstvu stvari izgledale malo drugacije, mislio sam na to da me je u izvesnoj meri bilo sramota kada mi se baba recimo pred drustvom obracala na cincarskom ili kada bi se spominjalo njeno poreklo. Razloge toga sada nije tesko skapirati...Ono sto je bitno je da sam danas kao zrela osoba svestan svog porekla i toga ko su Cincari...i sve sto osecam povodom toga je Ponos. ne bih nikog da uvredim ali nisam siguran da bih toliko ponosan bio da mi je majka recimo pripadnica neke druge nacionalne manjine u Srbiji jer sam se susretao sa svakakvim ljudima ali kada je u pitanju to sto smo ponosni na nase cincarsko poreklo...pa kako i da ne budemo!
Mislim da vec svi dovoljno znamo ko su i sta su Cincari na ovim prostorima, koliko su zaduzili Balkanske narode, koliko su uradili za Srbe i Srbiju. Ne mogu tacno da citiram recenicu iz dokumentarca ''Balkanski Hazari'' ali mislim da ona najvise govorimo o tome koliko su Cincari ucinili za ovu zemlju, a glasi nesto ovako...na pitanje urednika da li su Srbi svojatali mnoge poznate Cincare, jedan Cincar odgovara: Ne, nego su se Cincari svim svojim bicem dali Srbiji...dakle, tako nesto ali uglavnom poenta je jasna, tako da ova rasprava prethodna o tome ko je Cincar itd. i nije na mestu. Jedan uzi spisak poznatih Cincara moze se naci i ovde
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Цинцари
Ako pitate Grke, Riga od Fere je jedan od njihovih najvecih junaka ali njegovim venama tece cincarska krv i to je cinjenica. Isto vazi i za Nikolu Pasica itd....
Sto se tice samog porekla Cincara, tu koliko sam citao ima vise teorija i nikao sa sigurnoscu ne moze da tvrdi koja je tacna. Po mom ujaku
Cincari su direktni potomci Antickih Makedonaca, a to dokazuje u svojoj knjizi
''Short descriptive history about the origin of the Arm'n - Macedonians (from pre-history to the colonization of Dacia)''
Ovde cu citirati uvod i zakljucak iz knjige:
Preface
The intention of this undersized descriptive history is to present the history of the Arm'n - Macedonians from prehistory until the colonization of Dacia in a descriptive manner and in the shortest possible way.
The whole lot that is presented here is credible, resulting from my four decades long research into the scientific fields in any way connected with Arm's - Macedonians.
The researching i have done in the fields of history and linguistics are deep and through, and, above all, founded on reading and revealing original ancient scriptures and arguments.
The results i have come to in the fields of history and linguistics coincide with the newest discoveries in archaeology, anthropology as well as the DNA analysis.
Of course, the language is the most important feature proving the continuity and the sameness of the Arm'n - Macedonian ethnicity in a period of 4000 years in the region of Ancient Macedonia and much wider.
On the base of my researching i have undoubtedly established the fact that the Arm'n - Macedonian language, in the continuity of 4000 years, has not undergone significant changes, so that the prehistorical, the ancient Arm' nian language is completely part of the present Arm'n - Macedonian language. I have come to this after reading many ancient scriptures written on stone blocs and relics belonging to the Arm'nian (Pelasgi - Thracian - Illyrian) tribes as well as analyzing the given translation of the Homerus' work ''Iliad'' to arhaic Greek language. What appears as a pure fact is that the translations of ''Iliad'' and ''Odyssey'' to arhaic Greek language are full of Arm'nian words and word roots deriving from Arm'nian origin.
After the analysis of ''Iliad'' i have undeniably concluded that there is immense number of Arm' nian language elements appearing in a parallelal use with those of Greek origin......
GENERAL CONCLUSION
The Armenians, ''Pelasgians'' are Europen carriers of the achievements in all the fields.
The Armenian, ''Pelasgian'' language is identical with the recent Arm'n-Macedonian language.
It were the Greeks that borrowed the works of the contemporariness of Homerus who written into armenian, ''Pelasgian'' language, usin Armenian, ''Pelasgin'' letters, translated it into Greek and preserved the for the future.
Arm'n Macedonians are direct successors of the Ancient Macedonians (Pelazgians-Thracians-Illyrians) and, in their everyday use, has almost completely saved the Ancient Arm'n - Macedonian (Pelazgian-Thracian-Illiric) language.
Moj zakljucak je da moramo sa ponosom da isticemo svoje poreklo, svima i svakom, i sve ono sto su cincari dali i uradili za ovu zemlju i ovaj narod jer danas Srbi, ne znam iz kog razloga, vrlo malo znaju o tome, i to je najmanje sto mi mozemo da uradimo.
I sto bi neko rek'o...''Ne treba se predavati dok god se majci i gospodu Bogu obracamo na cincarskom jeziku''
Pozdrav svima!