Има ли Бога???

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li Bog postoji ili ne odgovor je: sve je u VERI. Vera je pokretač svega i mi tu ništa ne možemo promeniti.
Stariji narodi su imali mnogoboštvo, ili paganstvo. Postojao je Bog zadužen za svaki segment njihovih života.
Od Boga vetra, rata, mira, mora, reka, šuma itd.Stvaranjem jednobožačke religije svi atributi i epiteti mnogobronih bogova
spojeni su u jednu misao, u misao koju nazivamo Stvaralac. Ta misao( to namerno kažem, a ne Bog) sve vidi, sve čuje, sve zna,
sve oseća, sve prima, kažnjava i prašta, uzdiže i srozava, daje život i uzima ga. Ta misao je toliko velika i istovremeno jaka
i strašna da je nedokučiva za sve nas i može se objasniti samo Verom i ljubavlju prema njoj. Osnov
vere jeste ljubav, najača sila među ljude, zato se u Bibliji i svetim Jevanđelima pripoveda o ljubavi
među ljudima, ljubavi ka Bogu kao najvećoj i najradosnijom od svih. Zato apostol Pavle u Poslanici
Korinćanima kaže: "Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono
koje zvoni, ili praporac koji zveči. Ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu
veru da i gore premeštam a ljubavi nemam, ništa sam".
U apokrifskom Jevanđelu po Tomi - Bog je svuda oko nas, pod kamenom, u krošnji drveta, po njivama,
u našim kućama. On nas u potpunosti okružuje. Kao što i Spinoza Boga poistovećuje sa Prirodom
(po meni nešto najpribližnije), sa zakonima i postulatima koje Priroda propisuje u trenucima
stvaranja ili rušenja.
Zato Boga ima i on postoji ako mi to želimo i u toj želji počnemo da verujemo

naravno da postoji. sam svemir ima tako savrseno-podesenu strukturu da se nikako ne mozemo osloniti da je sve nastalo slucajno. da jeste...ne bi se toliko raspravljalo oko toga...

Svemir savršen??

Kako na zemlji se ratuje tako i gore .
Preslika savršenosti svemira.
Jupiter u zadnje vrijeme dva puta ogromno tjelo roknulo u zadne 2 godine.
A u sazvježđu Taurusa dva planeta veličine zemlje su se sudarila.
A o SUPERNOVA da ne govorimo moža i nas zakači s Siruiusa ta eksplozija koja će promjeniti sliku gore a očekuje se da bi mogla vrlo lako da se zdesi.

Читам разноразне ствари па сам хтео да сазнам ваше мишљење :има ли Бога?
Половина човечанства верује да Бог постоји,једна четвртина је скептична,а једна не верује.
Многи кажу да треба доказати постојање Бога.
Ја постављам питање тим особама:Да ли постоји љубав?
Ово су филозофско-религиозна питања,а ми да пробамо кроз полемику да нађемо неке одговоре.
velika je razlika izmedju teoloskog i filozofskog recnika i cesto nepremostiva u polemici.:)
svest o sopstvenom postojanju i slobodi navodi me da bez sumnje verujem u postojanje Boga
savrsena ljubav koju prpoveda Hrist navodi me da verujem bez sumnje da je On Bog

Ја bih rekla da je Priroda jedini Bog koji je postojao i koji je za nas smrtnike relevantan. Od besa majke prirode mnogo više strepim nego od Strašnog suda i Božijeg gneva.

Naturalistička verzija panteizma, to je stara ideja.

Inače, to je često prelazni stadijum između religioznosti i ateizma. (Ne kažem da je kod svakoga, ali ima slučajeva.)

Naturalistička verzija panteizma, to je stara ideja.

Inače, to je često prelazni stadijum između religioznosti i ateizma. (Ne kažem da je kod svakoga, ali ima slučajeva.)

Moze biti:)
Ne verujem u boga, onako kako je predstavljen u hriscanskoj doktrini. Ne verujem u boga koji je „na sliku svoju stvorio coveka – musko i zensko". To prosto implicira da je Bog slican coveku, osoba. Ne, u postojanje toga ne verujem. I zasto je pitanje „ima li boga?“ Zasto nije „ima li bogova?“ Od samog svog nastanka covek je uvek trazio objasnjenja za pojave koje nije sam sebi mogao da objasni razumom – dan, noc, sunce, mesec, vatra, munja, grom, kisa. Zivot i smrt. I od starih vremena ostalo je obrazlozenje da je sve to, za coveka neobjasnjivo, bozije delo. Delo nekog boga koji je svuda oko nas, u prirodi. Ili delo bogova koji cine prirodu. Pitanje s pocetka teme nezahvalno je, jer na njega ne mozes dati odgovor a ne povrediti necija ubedjenja ili se ne ogresiti o zdravorazumsko rasudjivanje i zapazanje.

Realno, za nas koji delimo ovu planetu sa drugim vrstama, jedino zaista relevantno „bozanstvo“ u smislu svemoci i sveprisutnosti jeste priroda. Ona nas okruzuje i ima moc da jednostavno izbrise nase postojanje. Iako se priroda zasniva na opipljivom (za razliku od bozanstva koje se zasniva na cistoj veri bez sumnjanja i objasnjenja), meni je...da tako kazem blisko da prirodu postujem i volim kao boga. Uostalom, vecina znamenitih manastira raznih vera smestena je u zadivljujucim prirodnim okruzenjima upravo iz razloga jer podsecaju na prisustvo bozanskog duha; predavanje prirodi je uslov da covek bude blize bogu. Niko me nece ubediti da je nekakav bog, kao potpuno nezavisna sila, stvorio prirodu. Bice da je obrnuto. Priroda je svojim delovanjem stvorila boga u covekovom umu, previse ogranicenom da objasni njenu moc.

Ne verujem u boga, onako kako je predstavljen u hriscanskoj doktrini. Ne verujem u boga koji je „na sliku svoju stvorio coveka – musko i zensko". To prosto implicira da je Bog slican coveku, osoba. Ne, u postojanje toga ne verujem. I zasto je pitanje „ima li boga?“ Zasto nije „ima li bogova?“ Od samog svog nastanka covek je uvek trazio objasnjenja za pojave koje nije sam sebi mogao da objasni razumom – dan, noc, sunce, mesec, vatra, munja, grom, kisa. Zivot i smrt. I od starih vremena ostalo je obrazlozenje da je sve to, za coveka neobjasnjivo, bozije delo. Delo nekog boga koji je svuda oko nas, u prirodi. Ili delo bogova koji cine prirodu. Pitanje s pocetka teme nezahvalno je, jer na njega ne mozes dati odgovor a ne povrediti necija ubedjenja ili se ne ogresiti o zdravorazumsko rasudjivanje i zapazanje.

Realno, za nas koji delimo ovu planetu sa drugim vrstama, jedino zaista relevantno „bozanstvo“ u smislu svemoci i sveprisutnosti jeste priroda. Ona nas okruzuje i ima moc da jednostavno izbrise nase postojanje. Iako se priroda zasniva na opipljivom (za razliku od bozanstva koje se zasniva na cistoj veri bez sumnjanja i objasnjenja), meni je...da tako kazem blisko da prirodu postujem i volim kao boga. Uostalom, vecina znamenitih manastira raznih vera smestena je u zadivljujucim prirodnim okruzenjima upravo iz razloga jer podsecaju na prisustvo bozanskog duha; predavanje prirodi je uslov da covek bude blize bogu. Niko me nece ubediti da je nekakav bog, kao potpuno nezavisna sila, stvorio prirodu. Bice da je obrnuto. Priroda je svojim delovanjem stvorila boga u covekovom umu, previse ogranicenom da objasni njenu moc.

Svidja mi se kako razmisljas z:lol: Ja se licno cak ne bi zaustavio ni na tome da kazem da je priroda Bog....isao bih jos sire. A definitivno jesi upravu kada kazes da je tema glupa: ne postoji mogucnost odgovoriti na to pitanje a jedini efekat pisanja moze biti povredjivanje tudjih osecanja.

A definitivno jesi upravu kada kazes da je tema glupa: ne postoji mogucnost odgovoriti na to pitanje a jedini efekat pisanja moze biti povredjivanje tudjih osecanja.
Problem su oni "biznismeni" koji su shvatili da se na ovoj ljudskoj ideji može dobro zaraditi i lagodno živeti, uz sve privilegije - a to su prvenstveno sveštenici glavnih monitestičkih religija koji obmanjuju narod. Ne vidim nikakav razlog da se neko ljuti ako neko drugi ne veruje u način na koji on vidi svet i prirodu oko sebe. Naravno, biznismeni zabadaju svoj nos u sve, odgovaraju na nepostavljena pitanja, postavljaju proizvoljna pravila življenja koja sa moralom nemaju nikakve veze, i na taj način samo potpaljuju vatru umesto da je gase.

Problem su oni "biznismeni" koji su shvatili da se na ovoj ljudskoj ideji može dobro zaraditi i lagodno živeti, uz sve privilegije - a to su prvenstveno sveštenici glavnih monitestičkih religija koji obmanjuju narod. Ne vidim nikakav razlog da se neko ljuti ako neko drugi ne veruje u način na koji on vidi svet i prirodu oko sebe. Naravno, biznismeni zabadaju svoj nos u sve, odgovaraju na nepostavljena pitanja, postavljaju proizvoljna pravila življenja koja sa moralom nemaju nikakve veze, i na taj način samo potpaljuju vatru umesto da je gase.

Daaa.....juce sam sedeo u kafani na jednom krstenju do svestenika koji je prethodno u kuci krstio dete (ono je bilo najbrze krstenje koje sam do sada video....svega 9 min). Dobrodoslo mi je to sto je seo pored mene pa sam iskoristio priliku da postavim nekoliko pitanja kako bi dobio odgovor iz prve ruke....ali sam tu pogresio. Posto mi je odgovorio na pitanja, poceo je da se zali kako mu oni sefovi iz Nisa vec godinama ne dozvoljavaju da sluzi u Nisu nego su ga bacili u tu selendru i dok oni dole u gradu leze na novcu on jadan u toj parohiji ima samo nekolicinu koji ga cascavaju pa jedva da ima od cega da zivi.....kaze on: "Oni dole voze mercedese a mene proveravaju sto sam kupio novog punta".

OK. Hemijska reakcija u mozgu. Ali otkud ta reakcija? I to se javi prema nekoj osobi, a prema nekoj drugoj ne?

Nije svaka osoba jednako podobna da širi tvoj DNK.

ugly-irish-girl.jpg

Realno, za nas koji delimo ovu planetu sa drugim vrstama, jedino zaista relevantno „bozanstvo“ u smislu svemoci i sveprisutnosti jeste priroda. Ona nas okruzuje i ima moc da jednostavno izbrise nase postojanje. Iako se priroda zasniva na opipljivom (za razliku od bozanstva koje se zasniva na cistoj veri bez sumnjanja i objasnjenja), meni je...da tako kazem blisko da prirodu postujem i volim kao boga. Uostalom, vecina znamenitih manastira raznih vera smestena je u zadivljujucim prirodnim okruzenjima upravo iz razloga jer podsecaju na prisustvo bozanskog duha; predavanje prirodi je uslov da covek bude blize bogu. Niko me nece ubediti da je nekakav bog, kao potpuno nezavisna sila, stvorio prirodu. Bice da je obrnuto.

kao sto veruju Na'vi iz Avatara?

Priroda je svojim delovanjem stvorila boga u covekovom umu, previse ogranicenom da objasni njenu moc.
aktivizam bezlične majke Prirode?

Što jeste jeste, nije.
No, opet na kraju često ispadne da osoba koju si izabrao nije podobna da širi tvoj DNK, a opet si zaljubljen u nju. Kako to?
Niko nikad nije rekao da čovek ne greši u izboru. Ono što te prvo privuče upravo je posledica našeg animalnog instinkta i želje za razmnožavanjem. Muškarcima su obično privlačne one žene koje imaju izražene polne karakteristike, dok su ženama privlačni jaki muškarci (u svakom smislu) koji mogu da zaštite i odgoje potomstvo.

Tako je kod mnogih životinjskih vrsta. (ne svih, razume se, pošto se načini odgajanja mladih razlikuju)

Back