fitolend
Aktivan član
- Poruka
- 1.204
Da li Bog postoji ili ne odgovor je: sve je u VERI. Vera je pokretač svega i mi tu ništa ne možemo promeniti.
Stariji narodi su imali mnogoboštvo, ili paganstvo. Postojao je Bog zadužen za svaki segment njihovih života.
Od Boga vetra, rata, mira, mora, reka, šuma itd.Stvaranjem jednobožačke religije svi atributi i epiteti mnogobronih bogova
spojeni su u jednu misao, u misao koju nazivamo Stvaralac. Ta misao( to namerno kažem, a ne Bog) sve vidi, sve čuje, sve zna,
sve oseća, sve prima, kažnjava i prašta, uzdiže i srozava, daje život i uzima ga. Ta misao je toliko velika i istovremeno jaka
i strašna da je nedokučiva za sve nas i može se objasniti samo Verom i ljubavlju prema njoj. Osnov
vere jeste ljubav, najača sila među ljude, zato se u Bibliji i svetim Jevanđelima pripoveda o ljubavi
među ljudima, ljubavi ka Bogu kao najvećoj i najradosnijom od svih. Zato apostol Pavle u Poslanici
Korinćanima kaže: "Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono
koje zvoni, ili praporac koji zveči. Ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu
veru da i gore premeštam a ljubavi nemam, ništa sam".
U apokrifskom Jevanđelu po Tomi - Bog je svuda oko nas, pod kamenom, u krošnji drveta, po njivama,
u našim kućama. On nas u potpunosti okružuje. Kao što i Spinoza Boga poistovećuje sa Prirodom
(po meni nešto najpribližnije), sa zakonima i postulatima koje Priroda propisuje u trenucima
stvaranja ili rušenja.
Zato Boga ima i on postoji ako mi to želimo i u toj želji počnemo da verujemo
sve oseća, sve prima, kažnjava i prašta, uzdiže i srozava, daje život i uzima ga. Ta misao je toliko velika i istovremeno jaka
i strašna da je nedokučiva za sve nas i može se objasniti samo Verom i ljubavlju prema njoj. Osnov
vere jeste ljubav, najača sila među ljude, zato se u Bibliji i svetim Jevanđelima pripoveda o ljubavi
među ljudima, ljubavi ka Bogu kao najvećoj i najradosnijom od svih. Zato apostol Pavle u Poslanici
Korinćanima kaže: "Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono
koje zvoni, ili praporac koji zveči. Ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu
veru da i gore premeštam a ljubavi nemam, ništa sam".
U apokrifskom Jevanđelu po Tomi - Bog je svuda oko nas, pod kamenom, u krošnji drveta, po njivama,
u našim kućama. On nas u potpunosti okružuje. Kao što i Spinoza Boga poistovećuje sa Prirodom
(po meni nešto najpribližnije), sa zakonima i postulatima koje Priroda propisuje u trenucima
stvaranja ili rušenja.
Zato Boga ima i on postoji ako mi to želimo i u toj želji počnemo da verujemo

Ja se licno cak ne bi zaustavio ni na tome da kazem da je priroda Bog....isao bih jos sire. A definitivno jesi upravu kada kazes da je tema glupa: ne postoji mogucnost odgovoriti na to pitanje a jedini efekat pisanja moze biti povredjivanje tudjih osecanja.