Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
''Хоћу да знам куда води овај пут...'', да ли је све ово само вечно враћање истог, да ли сам се изгубио у малим-великим круговима.Изгледам преплашено, бледо, као невиност када се правда пред собом а зна да није крива, да је невина.''Писмо к'о писмо, залуд неимарски'', понекад се сетим тог стиха и жалим што сам некада било шта покушавао да променим...као да неко жели освету, као да неко жели да те савије до земље...али и онда, када бих пао гледао бих горе, високо, дрско, безобразно, горе у то плаво небо, у те очи.

одговор
глас
море
црвено
дубоко

Za jedan sat počinje sat koji je poslednji, ili možda ne. Rečju - odluka se donosi uskoro. Ja sam moju doneo. Iz prvog lica želim nastojati da objasnim kako sam uspeo da se distanciram od kojekakvih vatri ljubavi (eh, eh, da ste me samo čuli pre nekoliko dana!), i da zavolim... dobro; zavoleo, zaljubio - šta sad tu ima. Bože, mislim, ponekad mislim - Bože - pa kako to da me tvoja ruka nadje? Ili, šta? Desna ruka nije tvoja (mislim se tako u intimnim razgovorima sa samim sobom), nego ruka zla, šta li? Ruka iskušenja, zabluda i greha (Bože, vidiš ti šta ja pišem, a nisam išao u tvoju školu, i (izgleda) da me je i tvoja istorija zaobišla). Ma, razvrat - pa šta? Ušlo zlo u desno ruku boga, i neće da izadje, nego se skljokava na mene - od svih - baš na mene. Sećam se onih tehnika... pustiš da te ruka promaši, ne pomeraš se, ali u poslednjem momentu kažeš "Evo ti sve, jer sve je laž!", i ruka pukne pored tebe. Isisa i imago koji si ostavio zlikovcima, (jao! evo opet zvučim kao pravoslavni fetišist! Nisu oni zlikovci, nego graviteri i repetitori!), isisa i svo zlo iz tebe, kao - ti ljudi što ti žele zlo su u stvari ribe koje te čiste (riba ribi grize rep, riba ribi grize rep- puno riba ima u moru, more)Doduše, i ljubav se malo okrnji, malo se očisti, he-he. Eh... šta je sa tom ljubavu? Da nas sve ne odnese?! Kao kakva nenadana opasnost, sruči se na život pojedinca, do tada samo pojedinca, a od tada (od bljeska) pojedinca sa svrhom. Da, sa svrhom. Duboko zaseče, prodre kroz sve što je pojedinac mogao sebi reći, i u šta je već sebe mogao ubediti, raspara istine kojih se ni inače ne može držati- sve uradi što jedno biće sebi nikada ne bi moglo uraditi. "Nije ljubav dete" kažem sebi "ne mogu svi imati dece". I kakva je diskriminacija pričati o ljubavi! O ljubavi- pa to se ne može. Kako bi prost čovek kome se desi da ga boginja poseti ispričao događaj od koga se zemlja trese? Pod dejstvom afrodizijaka se dva bića spoje, i šta se sve tu ne dešava. Razni zaveti koji prsnu pod naletom tajne koja želi da zaigra na jeziku, i one floskule - ne .- ornamenti, mordenti, barokni trileri koje srce ispeva i komponuje. A neki glas, basso continuo, sotto voce nastavlja sa svojim životom, ni po navici, ni po ritualu, jednostavno bi se reklo - živi i tako je. Najlepša je ipak varvarska ljubav bez istorije, ah!, bez istorije. Ta se desi i dešava se, a čovek ipak uzmakne pred "životom u trenutku", i postaje... napredniji. Takva ljubav ne konzumira... ma šta ti ga ja znam. Tako ja zamišljam odgovor dragi moji. Ali i pitanje je teško, treba ga zapamtiti, i treba prvo izgubiti sve što je vredno. "I nemoj se praviti glup kada ljubav prodje, nemoj misliti da ti to i priliči. Prihvati dostojanstveno nestanak koji se nije mogao izbeći, napusti grad u kome si je našao. Kada se muzika nastavi bez tebe, idi drugde." kažem sebi, a odveć puno govorim. Vreme je da se odmorim, da odem na odmor negde gde je sunce crveno .

Čobanče
Senka
Naraštaji
Ćuti
Rat

Čobanče
Senka
Naraštaji
Ćuti
Rat

Red bi bio da i ja napišem neko slovo. Il, da se za navek povučem iz igre. Ne, neću. Prsti me već svrbe, a i tastatura se ubudjala željna priče. Samo, kako u noćašnje raspoloženje da smestim čobanče? Ne ide mi nešto. Jutro. Vrhovi seoskih planina i mirisi šumskog cveća. Naiva. Spokoj u rascvetalim vocnjacima. Zvono stare crkve. Nemir u njegovoj duši. Bela stada i bleda senka prošle ljubavi. Usamljeni dečak poštenog oka. Obavezno pošteno oko.Tuga. Tako bi nekako trebala izgledati priča o čobančetu. Rat bi mogao jedino biti onaj u duši.Kad se on lomi da li da ode, i napusti sve ovo što ga podseća na prošlu sreću, ili ostane, i svakim jutrom samom sebi zadaje novu ranu gledajući u ostatke davne sreće. Prazan krevet, hladan šporet, prazno dvorište. Prazno srce. Naraštaja nema. Moje neispričano čobanče, zatvara vrata za sobom. Čuje se škripa. Cvili kvaka. Cvili i njegova duša, a on ćuti.

Zatvaram oči sve jače osećajući nadolazeću plimu raskoši koju donosi san. Lebdim, mimoilazeći se sa soliterima od belog peska. Nestajem... Raskidam krugove gluposti spoljnog sveta, smejem se i plačem suzama od plavog stakla. I po ko zna koji put odolevam slasti koju nude aveti, u želji da me zavaraju i u kosmičkom nesporazumu razbiju kristalni bokal trajanja. Čuje se vrisak bespomoćnog Ja i krv...šapat crvenog!
Budim se prekrivena lepljivom glazurom noći, osećajući na usnama dodir uvenulog limunovog cveta mladosti.

Lovac,
tama,
put,
staklo,
zeleno,
golubica.

SVETLO-TAMA, TJ. RAZGOVOR DVA SAGOVORNIKA

"Glupost je ustvari jedna svemirska, kosmička stvar, ne? Vidi, ja ti bum ispričal kak ja to vidim: kad se rodiš, tebe polože na jednu gromadu, komet, ili santu, kak ti drago. Taj komet se pošalje neverovatnom brzinom u svemir i ti godinama putuješ. Pogledaš u sunce, pa te malo zapeku oči, mrštiš se i pitaš se šta će ti zapravo ova avantura, kak si se dao upustiti u ovo sranje, proklinješ ceo rod ljudski- i žive i mrtve jednako. Tako to ide neko vreme, sa nekim drugim kometama se sudaraš, na neke neko i preskoči, ne, a sa nekima se mimoilaziš i mahneš, ne, jer to je tako- budi dobar, mahni, zahvali se i zamoli, to ti je, zapravo, vaspitanje, oralna kultura, ne, poslednji nemušti zid pred delotvornošću, ne? No, kad se ispikaš do Urana, ili ti tak nekakvog planeta, onda si slobodan da gledaš u sunce koliko god hoćeš. Niti te nešto boli od toga, niti te nešto smeta, ne, mislim, vreme je na tvojoj strani. Gledaš sa gluposti na drugu glupost, zavoliš ljude- mislim, daj, ne možemo se svi zanavek praviti pametnima, ne možemo. Sledstveno tome, ja bih rekel da nam glupost može poslužiti kamenom temeljcem- samo da se ne kreće; jer, suprotno očekivanjima, glupost se kreće, glupost je vozilo koje nas nosi, pomaže nam da vidimo kreaciju, ne? Jedino što je fiksno u ovim našim životima je zrelost, ne. Zakaj se onda trošimo obrazlažući sebi postojanost stvarnosti ( a i što je stvarnost do nesklad između mita i ljudskog?), i pravimo si probleme zakržljavajući pod pritiskom čega-god. Ma, daj se saberi, Branislave, daj, porazmisli kak se TO radi!"

Branislav je čačkao nos i posmatrao ubzanu prirodu kroz prozor vagona. "Ček, saš' videti!", mislim da je pomislio, onako kako priliči Branislavu koji čačka nos u vagonu, ne?

"Nemoj da si grub, poštovanja malo! Da znaš šta se meni tek desilo... evo:

Pre nekoliko godina vozio sam se vozom; neko vreme sam se vozio, a onda sam iskočio. Počelo je sve uzvikom jedne histerične sredovečne žene. Eto, sedeli smo svi lepo i mirno, doduše, neko je izvoleo jesti kojekakvu prigodnu mezu, pa beše tu i pozamašna masa mirisa i alkohola. Dobro, nismo sedeli mirno i lepo, ne znam baš ni šta smo radili- sve to je prekinuto odjednom, jednim vriskom. "Sudarićemo se!" Svašta, svašta, svašta. Ali se ja tako uplaših da sam bio kadar iskočiti iz vagona u punoj brzini. Moram reći da među nama nije bilo pribranih; niko nije primetio da je kompozicija stabilna, da se vozač drži propisa. Nastade opšta pometnja. Jedan gospodin, proćelav, ustade i reče da će on lično razgovarati sa mašinovođom, te da će nas izvestiti o rezultatima razgovora.

- Gospođo, šta sad tu ima? Zaustavićemo kompoziciju i izaći svi kao ljudi, nemojmo se uzrujavati!

- Vidi šta mi radiš sa detetom, ta, sedi, boga ti, sedi!

- Ne može se kompozicija zaustaviti, nemamo kočnice.

- Eh, majmune, ćuti tu i jedi.

Dakle- panika. Ni ja nisam bio ništa bolji. Ali ovo je najzanimljivije- kada sam iskočio, pao sam pored šina na meku travu (ništa mi nije bilo, a nije mi ni sada). Medjutim, rastinje je imalo neku čudnu boju. Svetlo-zelena, i kao da je gledaš kroz objektiv aparata. Kao da je moje detinjstvo na samoj boji tog čudnog rastinja, i ja ga gledam od dole. Sve ostalo se pretvorilo u crno-belu sliku, i samo to rastinje je za mene imalo još smisla."

Lud čovek, mislio je Ladis, čekajući da čuje još, ali još nije dolazilo. Umesto da sluša, on poče da rimuje u mislima:

LOVAC

Jedan pucanj, i sigurna ruka još stoji pravo.
Zvuk čujem i posle izlaska iz sale, i vidim
te- jedan pucanj, i moja si. Golubica moja,
sa sigurnim okom, sa oružjem pod bretelom,
sa venčanim velom: još onaj stari pucanj odjekuje,
gde je sad moj put?

I to usamljeno staklo, što samo druge vidi,
to staklo na kome kratko zatreperimo, ženo.
Ta trivijalnost peska kojoj se divimo, draga,
zeleno nas boji, zrelo- oj, mladosti...

Jabuka
Stranka
Ročište
Tajac
Pucanj
Smeh

Ustreljena zelena jabuka, osuđena na smrt... Osvrće se, pogledom traži bar jednog pripadnika stranke... Pomoći nema... Iz grudi kuklja krv, vrela i gladna... željna osvete... Tajac u sudnici... Krici i vapaji u duši... ironični smeh odzvanja glavom... Zadnji pucanj... zadnje ročište... Sve nestaje brzinom krezubih sati...

Bliskost
Pas
Trava
Zlato
Telefon

Bi2:
Čobanče
Senka
Naraštaji
Ćuti
Rat

Red bi bio da i ja napišem neko slovo. Il, da se za navek povučem iz igre. Ne, neću. Prsti me već svrbe, a i tastatura se ubudjala željna priče. Samo, kako u noćašnje raspoloženje da smestim čobanče? Ne ide mi nešto. Jutro. Vrhovi seoskih planina i mirisi šumskog cveća. Naiva. Spokoj u rascvetalim vocnjacima. Zvono stare crkve. Nemir u njegovoj duši. Bela stada i bleda senka prošle ljubavi. Usamljeni dečak poštenog oka. Obavezno pošteno oko.Tuga. Tako bi nekako trebala izgledati priča o čobančetu. Rat bi mogao jedino biti onaj u duši.Kad se on lomi da li da ode, i napusti sve ovo što ga podseća na prošlu sreću, ili ostane, i svakim jutrom samom sebi zadaje novu ranu gledajući u ostatke davne sreće. Prazan krevet, hladan šporet, prazno dvorište. Prazno srce. Naraštaja nema. Moje neispričano čobanče, zatvara vrata za sobom. Čuje se škripa. Cvili kvaka. Cvili i njegova duša, a on ćuti.

Hm, nisam ni ja odavno ništa napisao...a baš bih mogao...ili možda ne...:lol:

Btw. lepo...;)

Šta da ti kažem prijatelju, šta? Mislim, siguran sam da i ti misliš isto, izdaja je nešto najgore, najbolnije što može da nam se desi, dogodi u životu. Ništa ne boli kao izdaja, ništa!
Kad voliš nekoga, kad čovek voli ženu, kad je blizina bolna a bliskost suština i potreba, kad si veran kao pas, kad se leptiri probude i započnu svoju igru, kad te mirisi omame, kako te tad izdaja zaboli! Tad shvatiš da ipak nije zlato sve što sija, tad poželiš smrt leptirima, poželiš da te trava prekrije, tad poželiš da ubiješ. Verovatno misliš da ovaj razgovor nije za telefon, sigurno misliš da mi je teško i da sam doživeo izdaju, sigurno se pitaš zašto sam baš tebe pozvao, zašto baš sa tobom hoću da razgovaram, zašto baš tebi hoću da se izjadam, pa ti si me prijatelju i upoznao sa njom...

Bojler
Papagaj
Pivo
Reka
Rim

Bojler
Papagaj
Pivo
Reka
Rim

Reka je ista kao i svih ranijih godina. Mirna, puna žabokrečine, mušica i komaraca. Pobodeni štapovi za pecanje, prazne čuvarke, meredovi, kako li se već zovu. Ćutljivi pecaroši puni iščekivanja. Ćutanje prekida ispijanje još jednog piva. Skupljam hrabrost i prekidam tišinu, ponavljajući k'o papagaj da ove godine hoću u Rim. Ne zanima me, neka stvori pare. On se okreće ka meni, zaboravlja na ribe i grohotom se smeje. Čak i njegov bojler od stomaka.

Jaoj, stalno zaboravljam reči....:roll:

Novine,
kofa,
boja,
naočare,
oleandri

Bi2:
Novine,
kofa,
boja,
naočare,
oleandri

...jer opet nije mogla da ga razume. On se sasvim nezainteresovano naslonio na sivi zid, savio novine i stavio ih u džep. Pogled mu je bio prazan, njegovo lice je bilo bezizražajno, njegove ruke se nisu pomerale, bio je tu, pred njom, ali je bio i daleko, kilometrima, miljama, godinama. Životima. Želela je da uzme neku kofu i da ga prelije raznim bojama, crvenom, žutom, zelenom. Da oseti nešto iz njega, barem tugu, barem strah. Barem život. Razmišljala je koja boja bi bila dobra da njome naslika život u njemu, u njegovim bezizražajnim očima, crna, plava, siva? Crvena? Da li da mu nacrta naočare? Da, nacrtaće mu crne naočare, duboke crne naočare da pokriju tu prazninu, da je sakriju od tog pogleda. Tako praznog. Tako hladnog. Nesvesno, dok je kistom prevlačila preko platna zamišljala ga je kako je iskoračio sa njenog platna i nežno joj prišao, kako je skinuo svoje crne naočare i kako je život bljensuo iz njegovih očiju, volela ga je u tom trenutku, volela je komad platna, volela je sve boje kojima je prelazila preko njega, više joj ništa nije bilo bitno. A onda je otvorila oči. Slika ispred nje je bila unakažena, sva premazana crnom bojom, i on, i zid, i kaput i novine i oni mali oleandri na rubu slike, koje uvek stavlja kao neku vrstu potpisa na sve svoje slike. Nasmešila se i prokomentarisala da ju je on opet pobedio i na tren, samo na tren, joj je učinilo da se i on smeje. Ustala je i skinula platno i stavila ga na hrpu drugih unakaženih slika, a umesto nje je stavila novo platno. Počela je da crta sivi zid...

hrpa
gomila
tuga
muzika
ona
on

Kisa je padala i padala... I kaplice su dobovale po prozoru stvarajuci vodenu zavesu, kroz koju je pogled bio kao da viris kroz prorez na kaleidoskopu... Crveni krovovi su se pomesali sa zeleno zutom travom i sarenim vesom na terasama suseda.... I sve je bilo obojeno zracima izlazeceg sunca. Oduvek sam volela kisu, i to onu letnju, vrelu... Tezak pljusak posle kog cak i asfalt prodise... Secam se, kao klinci smo svi iz ulice trcali pod takvim pljuskovima i tabani bi nam bili crni... I kada se vratim kuci, tata bi me preneo od praga ulaznih vrata do hladnih kupatilskih plocica, a ja bih se cedila po predsoblju. Kada malo bolje razmislim, dugo nisam trcala po kisi. Dugo nisam bila klinka. Na stolu je bila hrpa papira... Zguzvan natron i urolan hamer. U sudoperi je bila gomila sudova od sinocnje vecere. Svitalo je, a ja sam jos uvek lezala buljeci u plafon iznad nasih glava. Znam da je budan, da samo zmuri, da se pravi... Drugacije dise kada spava. I cudi me sto to saznanje u meni ne izaziva tugu. Zapravo ne izaziva nista... Odjednom sam prazna usred tog haosa, negde u zguzvanoj posteljini. To dodje ponekad kao olaksanje, kao tezak pljusak posle vrelog letnjeg dana. Slusa mi se muzika. Ustajem, preskacem papuce i na putu do plejera razmisljam sta cu da pustim. Gipsy Kings, iz nekog nepoznatog razloga. Ili je to zbog kise? Trazim cd. On se okrenuo u krevetu. Stiskam dugme. Cujem kako posteljina susti i kako njegova stopala dodiruju parket. Cuju se prvi taktovi i zvuk gitare je zaparao tisinu. Nemoj tu, pusti osmu, ona je lepsa. Slusam ga. Prilazi i grli me tako jako da krckam, kao grisina kada se lomi. Okrece me ka sebi i plesmo bosi po parketu. Naslanja svoje usne na moje uvo i kaze jedno malo izvini, koje ispunjava on prazninu u meni. Kisa i dalje pada. Stojim na njegovim stopalima. Jos uvek plesemo.

osecanja za poneti
filmovi
note
jedno secanje

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back