Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..reči za Tebe, ovaj put sam ja tebi provalila u misli, pre nego što sam ti napisala pismo, nisam pročitala pesmu "samouki", nisam mogla da znam za Vukove, osim ako nas dlanovi , na bilo kom mestu sveta , okrenuti ka suncu , ne odaju
- srcopuc
- boli
- vukovi
- potera
-nada

samouka:
..reči za Tebe, ovaj put sam ja tebi provalila u misli, pre nego što sam ti napisala pismo, nisam pročitala pesmu "samouki", nisam mogla da znam za Vukove, osim ako nas dlanovi , na bilo kom mestu sveta , okrenuti ka suncu , ne odaju
- srcopuc
- boli
- vukovi
- potera
-nada

Да ли вукови знају кад боли? Али не рањена нога или крвава шапа...да ли знају за срцопуц? Остало их је мало, јако мало...нема више великих чопора, полако се и они расипају, нису више убојити као некада...сада се вуку и беже избезумљени, крвавих очију стегнутих зуба...гладни и покисли. Убијају их где стигну, иду у варварске потере...јурцају за њима, смеју се док они посрћу и падају на чистини...Све је више оних вукова самотњака, лутају сами али не више по шуми, сада по улицама града...и они су се отуђили од своје природе...
Али ипак, завијају и даље...отуђени из града, са тврђаве и оних мало преосталих у дивљини...чују се иако су далеко, осећају мирис, инстикт и даље ради...нада постоји.

-сенка
-црна
-светло
-усне
-одлазак

Krećem. Čekao me taj veliki odlazak, hrabrost i farmerke, već su spakovane, ostavljam za sobom mačku, par nepopijenih bensedina i senka, koja me ne pozdravlja, besna, jer, ovaj put za sobom, ne gasim svetlo.
Ništa mi nisi rekao, samo, nikom ne daj usne ni šamar, ali tako se, valjda, ide u rat, nezapitkujući i pevajući, ponekad zviždeći.Samo kreni i ubij koga treba, ili zagrli, zaboravila sam taj deo.
A šta, ako se pojavim pred tobom,neočekivana, a predugo čekana, na tvojoj klupi, u parku koji prezireš, precrtavajući ga, džepnim nožićem, po koži svojih ruku?
Hoćeš li mi, pomaziti kosu, ili odseći je, da ti bude crna zastava svih pobeda i poraza?
I šta ćemo, ako u mojoj ruci, bljesne sečivo malog džepnog noža, pripremljenog odavno, samo za nas?

-ružnoća
-park
-svila
-crna
-tvoja

Шетам улицом...скоро па је пуста, по неки аутобус прозуји или затутњи трамвај. Ветар котрља папире, кесе, лишће...Осећа се непостојаност, осећа се као неки страх од злочина...Улазим у парк, таман од ноћи и зелених плахти у њему, изгледају као свила прострта...као на изложби са само једним посетиоцем.
Тражим испод клупа нож, било шта, жилет, стакло и оно мало твоје крви од синоћ када смо једно другом жртвовани. Не сећам се ни која је клупа била, бетон је црн, не познаје се крв...све је само црно и зелено, зелено да гуши. Црно је твоја боја, твоја коса, твој мирис...

.лампа
.рез
.бљесак
.рупа
.око

ofelija:
Miris smrti iznova me vodi kuci.Tamo me ceka tupa olovka kojom bi trebalo ispisati poneku nadu.Medjutim list mog zivota je crn a papir je odavno istrosen.Verujem da nema pomoci.Ali se smejem.Jos to mi je ostalo za sutra.
eto za bi2
a od mene:
sreca
cimet
dim
grad
lovac
mudrost
Danteova sreća je da je na vrijeme osjetio miris začinske esencije,dim nagorelog cimeta.U njegovim uspomenama cimet nije asocirao na kuvano vino i ugodan ambijent male kafane u provincijskom gradu. ko preživi požar na poljima začina,postaje oprezan i kao neiskusan lovac trza se i na najmanji šum.Tako mu je i sada davno stečena mudrost pomogla da je izbjegne...

korice
praznina
nada
pantomima

Dobra noć, Bebo - izgovaram naglas, još mamurna od noćašnje pijanke. Moj sadrug miš Miš, još uvek drema, zadovoljno se proteže u polusnu i mrmlja nešto o trilingu kraljeva.Četiri i pet, poslepodne.
Otvaram orman iznad sudopere...Lupež, i uz ugašeno kandilo, dokopao se poslednje zalihe krofni i piva.Groznog li ukusa, rekao bi neko.
Krov, opet prokišnjava...sto mu pokislih đavola...Hej, Mišu, gde si ostavio alat? Mladi Gospodin me je udostojio samo sanjivim frktanjem. Miševi bi trebali da cijuču, koliko puta sam te učila - pakosno mu dovikujem ne bi li ga probudila.
Bacam mišonjin peškir na baru, na sred sobe i vraćam se u krevet.
Laku noć, Bebo. Četiri i dvadesetpet, poslepodne. Znala sam da ne treba da pijem i igram poker sa miševima, još jednom mu dovikujem preko ramena.Miš Miš mi uzvraća neodoljiv treptaj osmeha.Šta da radim kada je neodoljiv?

-svečanost
-košulja
-basna
-otrov
-ogledalo

Opet sam je video.... Bilo je to na jednoj poslovnoj svechanosti... Ona je predstavljala svoje preduzece na tom skupu, i kao u onoj Andricevoj basni, plenila je lepotom i harizmom, mirno diskutujuci o aktuelnoj situaciji na trzistu akcija... Nosilia je neku sivu suknju koja joj je dosezala ispod kolena, svechanu belu kosulju, i kosu privezanu u pundju. No uprkos stilu uobicajenom za takve prilike ona se iz ostale gomile izdvajala, "kao ruza medju koprivama"*. A onda je dosao i on. Njen verenik. Smatram da je on nikako ne zasluzuje, i nikako ne shvatam sta je ona videla na njemu. Scena kada su se, opusteno ispijajuci svoje koktele, pogledima svojim milovali na mene je delovala srceparajuce. Bilo je kao da mi je neko probo srce strelom premazanom nekim smrtonosnim otrovom. Shvativsi da u njenom pravcu gledam vec mnogo duze nego sto bi trebalo okrenuo sam se nazad, i u ogledalu video sebe i svog poslovnog partnera. To me je vratilo u realnost. Gospodin Mirkovic mi je uputio zabrinut izraz lica. "Da li je sve u redu, gospodine?" -Jeste, jeste, samo sam se zamislio. Molim vas izvinite me i nastavite..."

Nove rechi: voz, sneg, suza, dim, domovina, prljavstina...

*Trik pitanje: Da li neko mozda zna iz kog cuvenog knjizevnog dela je preuzeta metafora koja je u tekstu oznachena zvezdicom?

Nepoznata mi je trik zackoljica... a i pomalo me ne zanima.

voz, sneg, suza, dim, domovina, prljavstina

Peron 6., ... Voz polazi za 10 minuta. Zbogom `ebena "Domovino"... za 10 minuta.
10 minuta dovoljnih za suzu i dim cigarete... Da se u tri lepe otera i lišće platana i pijana, kezava jutra, Gardoš, Dunav i sva lica,pa i njeno...
10 minuta dovoljnih da se ne okreneš i ne potražiš jedno lice... samo sneg koji pada je iza tebe. Ispred - prljavština, blato, opušci, smrdljivi voz i bledo jutro. Dovoljno bledo da se nestane u njemu... Bar se nadaš.

Prava linija

Esid

Četrnaestogodišnjakinja

Iskupljenje

Mostarska petlja

Još nisam naučila da čitam

...možda zato, što sam još kao četrnaestogodišnjakinja, ljuta na konduktera, što me je zbog glupe karte, koju, naravno, nisam imala, izbacio na stanici, sa još glupljim imenom - Mostarska petlja. Ko još sa četrnaest godina kuca karte po autobusima? Bilo je, za mene tada, već deset uveče, bila sam prava dobra tatina i mamina decojčica, ispred mene je bila jasno i strogo iscrtana prava linija. Škola, sve petice, u slobodno vreme hipodrom i tri najbolje drugarice, simpatija na velikim odmorima, sveska sa pesmama i kompleks jer samravna ko daska i premršava, Bilo je deset uveče, ja, dobra devojčica, na stanici sa dva "stvarno opasna" šesnaestogodišnja mangupa.
- Hej, mala, hoćeš da zgutneš ekser - obratio mi se crni, zgodniji.
- Ma jok, da joj esid, da princezica potruje, kod kuće, dvorsku svitu - iskezio se bubuljičavi.
- Naravno, da hoću - odvratila sam, sigurnim glasom, bez razmišljanja, dosadilo mi je, da budem dobra devojčica, ali tp nisam, naglas rekla "opasnim, sumljivim" tipovima.
Od taga moj život živi drugačije.Bili su to, u stvari, stvarno fini momci, nisu mi tražili ni lovu ta trip. Zaboravila sam da jašem, da čitam, nije više bilo ni maštanja ni simpatija, od tada, sve sama akcija.
Sto mu lukavih đavola sa Mostarske petlje. Pet godina kasnije, na istom mestu, obećala sam sebi, da ako ništa drugo, bar nikada neću da se gnjavim tražeći ni razlog ni iskupljenje.
Prošlo je devetnaest godina...i ti se još čudiš, što ponekad, zaboravim da čitam?

- krstonoša
-spasitelj
-djavo
-kopriva
-čudo

- krstonoša
- spasitelj
- đavo
- kopriva
- čudo

Još jedna smrt u mom kraju... Vazduh počinje da vonja na dah sveća i tamjana. ĐAVO ovde, izgleda, igra ulogu SPASITELJA. Kao da je prokletstvo posejano duž dana ovih jadnih duša... Cveće u ovom kraju više ne raste... U mojoj nekada divnoj bašti iščikljala je samo jedna jedina kopriva. Tamne senke zaklonile su naše sunce... Eto, čujem gde KRSTONOŠA prolazi, uvek isti zvuk koraka, šušti udaljava se... tako prosto... Na kraju, ako me zlo ne čuje i ne pokvari mi plan, hoću da se pomolim za jedno malo ČUDO koje bi utišalo glas smrti, ovde u ovom mom kraju bez nade...

- san
- ljuljaška
- ptica
- opraštanje
- smrt

- san
- ljuljaška
- ptica
- opraštanje
- smrt

Ne pričam ti o svojim snovima već dugo... Ponekad, dok mirno dišeš u mom naručju - zadrhtim, slike se pretapaju i trenutak kao da je na ljuljašci izmedju košmara i jutra. Ukočeno čekam... da nestaneš bez oproštaja, odletiš u sivo nebo sa ostalim pticama svitanja. Napokon, stežem te jače ... ali san je opet tu- da mi šapuće o beskraju malih smrti i tišini koja sledi.

Platan

Mučnina

Krv na rukama

Senke

Neumitnost

Neumitnost nestajanja izaziva mi mucninu koja razara telo i kao da vidim krv na rukama. Senke svuda oko mene, a sve sto ja hocu je da utonem u te tvoje oci, zelene kao Platan

kapija
umece
izlog
objektiv
prestiz
krila
zdanje.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back