lanavi
Aktivan član
- Poruka
- 1.908
Sreća neizmerna
Lepota duše je uvek i lepota uma svepostojećeg
Krotkost strpljenja
Bisernost mesečine
oko
filozof
ljubav
kamen
albatros
bataljon
brat
Znas li sta mi je rekao jedan filozof? “ Lepota duse je uvek i lepota uma svepostojeceg”. Nije li to obicna distorzija misli rodjena iz zelje za postojanjem savrsenstva? Bila bi sreca neizmerna da je dusa ogledalo uma ili um senka duse. Tada bi na prvi pogled mogli prepoznati ruznocu i poslati je izvan vidokruga sopstvenog oka. Ali oko je varljivo. Ono pulsira u ritmu ocekivanja…da je necije veliko znanje isto sto i ljubav prema bliznjem, da je krotkost strpljenja isto sto i umerenost saznajnih principa, da je ljubav sestra i um brat a rodjeni od istih roditelja i uvek na preplitajucim putevima. Oko ne vidi da uvek postoji neki kamen, velik kao zrno peska, kao oblutak sa obale, ili stenovito velik. On je taj koji se iz uma kotrlja, zulja, udara, ostavljajuci oziljke na dusi. Ni bisernost mesecine sto obasjava najtoplijie dusevne porive ne moze da obuzda bataljon razumnosti koja marsira ka bojnom polju. Negde u plovidbi po cvrstom, nebeskom ili vodenom putu, ako mu zasmeta, ubice i albatrosa, ne znajuci da ce mu time sreca okrenuti ledja. Tako ce um ostati sam. Bez duse. I one, iako idealisticne ali mozda nekako, nekada, moguce slike o nerazdvojivosti lepota.
duboko
razocarenje
kada umre
nestanem
ne zivim a da to znam