Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prazne reči su klizile sa njenih punih, mesnatih usana.. i to tako glatko i prefinjeno da sam želeo da prihvatim svaku njenu laž. Iskre crvenila koje pruža njen osmeh su stvorile vatru u mojoj pećnici. Budalasta je svaka misao koja se tu rađa, svaka ptičica odleti, prerano napusti gnezdo i zaboravi na toplinu doma. A čak ne zna ni da lepo raširi krila.. još su vlažna i gotovo nepokretna. Ipak, uživa u slobodi. Učiti da letiš je odrastanje. Ali ja ne želim to, želim da zauvek ostanem okovan majušnim telom. Želim da budem ograničen, da slušam lažnu istinu koja uobličava nepokretne svetove mojih palih heroja. Ne možeš pobeći od sudbine koju sam stvoriš.. i pitanje je da li želiš. Ne uživam u dimu, ali je svaki kolut te ogavne supstance koja izlazi iz njenih pluća činio meni zadovoljstvo. Udisao sam snažno i čežnjivo. Vlažne oči i drhtave šake, ali ne posustajem. Do kraja ću slušati nju, njene laži i obmane.. jer je lakše živeti pod velom mašte.

Ništavilo
pesak
senka
oprostiti

Ništavilo
pesak
senka
oprostiti

Zelela bih da napisem pricu. Ni predugu, ni prekratku, samo onoliko prostranu da u nju stane moja senka izoblicena u nistavilo koje ne moze oprostiti ono sto je oprostiti uvek mogla. Ni prelaku, ni pretesku, samo onoliko nosivu da je razume svako ko tezinu peska meri u zrnima a ne dzakovima, koliko god se pod teretom povijao. Ne umem. A neumece je dete straha i greske.

obmana
uzalud
zatvorenik
podsmeh
toaletni papir

Zelela bih da napisem pricu. Ni predugu, ni prekratku, samo onoliko prostranu da u nju stane moja senka izoblicena u nistavilo koje ne moze oprostiti ono sto je oprostiti uvek mogla. Ni prelaku, ni pretesku, samo onoliko nosivu da je razume svako ko tezinu peska meri u zrnima a ne dzakovima, koliko god se pod teretom povijao. Ne umem. A neumece je dete straha i greske.

obmana
uzalud
zatvorenik
podsmeh
toaletni papir

Znao sam bila je to obmana Obmanut sam. Isao sam tamo uzalud. Sad mi nije kriv sto sam zatvorenik. teze mi pada njen podsmeh. Ni toaletni papir u ovoj celiji nije prljav kao njena dusa.

zivot
iditoziam
san
pamtiti

Prvi nas sastanak bio je u centru grada. Stajali smo na toj toploti zime. Prvi snijeg te godine je poceo da pada. Sasvim iznenada,bez upozorenja...Ali iako iznenadan,bio je divan. Pomalo me podsjecao na nasu ljubav. Neocekivanu. Samo je odjednom izronila iz mene,otkrivsi mi osjecanja za koja nisam ni znala da ih imam. Naucila me toliko stvari. Dala toliko ljepote zivotu. Tog trena,kada sam ti cula glas,srce mi se pretvorilo u jednu jedinu grudvu. Tresle su mi se ruke u rukavicama dok je snijeg padao oko nas. To je bio jos jedan pocetak. Jedan novi pocetak. Tako krhak. Tako hladan. Na srcu.

note
stvar
toplota
rijec
raj

Previše sam slab da nastavim. Teror koje izvrši srce u vidu fanatičnog napada je dostigao sopstveni vrhunac. Glupost je ograničenje, mislimo da postoji samo pakao ili raj. Možda neki i veruju u čistilište ako su na onoj granici gde se grehovi sretnu sa nekim dobrim delima. Drugi ne veruju u Boga, za njih je to samo reč i simbol čovekove nadmoći nad drugima. Jer smo mi stvorili Boga koji liči na nas. Nije to mala stvar, ta naša podla vera. Ona tera čoveka na mnogo toga. Ona ne gori više u meni, toplota je iščezla, ugušila se u dahu hladnoće mojih misli. Muzika je mrtva jer sam ubio anđele( u koje nisam verovao) i spalio sve note( kojima nisam verovao). Sada je jedno rame slobodno, a na drugom malo crveno stvorenje izgovora paklene rečenice.. Put do rupe je to, a ja se ne bunim.

ubica
slika
koža
treperenje

Previše sam slab da nastavim. Teror koje izvrši srce u vidu fanatičnog napada je dostigao sopstveni vrhunac. Glupost je ograničenje, mislimo da postoji samo pakao ili raj. Možda neki i veruju u čistilište ako su na onoj granici gde se grehovi sretnu sa nekim dobrim delima. Drugi ne veruju u Boga, za njih je to samo reč i simbol čovekove nadmoći nad drugima. Jer smo mi stvorili Boga koji liči na nas. Nije to mala stvar, ta naša podla vera. Ona tera čoveka na mnogo toga. Ona ne gori više u meni, toplota je iščezla, ugušila se u dahu hladnoće mojih misli. Muzika je mrtva jer sam ubio anđele( u koje nisam verovao) i spalio sve note( kojima nisam verovao). Sada je jedno rame slobodno, a na drugom malo crveno stvorenje izgovora paklene rečenice.. Put do rupe je to, a ja se ne bunim.

ubica
slika
koža
treperenje

Ubica je pogledao sliku i rekao ''Da, to je ona''.Skrivao se, ali. koza mu se najezila. U glasu mu se osjetilo treperenje.

bjezi
kuca
livada
mjesto

Morala sam da bjezim. Da se probijam kroz snjezne lavine i vjetar koji je bjesomucno sibao svuda oko mene. Kuca je bila tako daleko. Bozanstvene zelene livade su sada bile pokrivene dubokim slojem hladnoce,mraza i opasnosti. Da,mislim da je ovo mjesto gdje je on umro. Ipak,nastavljam.

prica
pahulja
autobus
groznica

Ptica rasiri krila i odlete ka nebeskom prostranstvu. .Sto ja nisam ptica ili pahulja? Valjda mi nije tako sudjeno. Sudjeno mi je da cekam tri sata prokleti autobus i da me trese groznica od hladnoce." Eno ga! Ide!". "Ljudi stize autobus!" Kakva radost. Kako je malo potrebno da budemo srecni. Eno i njega, moje simpatije i on ulazi u autobus.Sreci nikad kraja. Vise ne osecam hladnocu.

Prsti
fudbal
nebo
ručak
mačka

Ptica
Prsti
fudbal
nebo
ručak
mačka

Zvuk zvečke prolete kroz selo prolazeći izmedju kuća i okućnica pa sve do drugog kraja sela. Tamo je igralište, zapravo livada Ostoje Sretenovog koju je ustupio deci I selu. Nekako je teška bila za obradu ta zemlja. Sve što je pokušao na njoj da uzgaja nije uspevalo ma koliko se trudio, djubrio, obradjivao, menjao kulture. Onda reši da je da selu na korišćenje. Kaže, samo mu se kazuje jer njegovi preci tu uzgajaše svašta i beše to dobra zemlja. Kad je on preuzeo domaćinstvo kao rukom odneta ode njena blagorodnost ali su zato ostale njive rodnije nego pre. Napraviše seljaci golove a Ostoja još i kupi fudbalsku loptu ponešen radošću detinjom. Igrao se tu fudbal naveliko i maštalo se, naravno, o karijerama, slavi, sportu…ljubavi se prve radjale. Livadu hraniše ti snovi…vazda zelena od detinjeg snevanja.
Kako je zvuk doleteo do šarene livade tako lopta presta da se kotrlja. Ognjen je uze u ruke da je ponese kući jer je to njegovo zaduženje I svi potrčaše do stare šljive, I dečaci I devojčice koje su gledale mušku igru i čavrljale veselo.
Deda Pera je sedeo na klupi sklopljenih očiju I ledja naslonjenih na stablo čekajući da čuje graju koja će mu doći u susret. Odmarao je prosto ne misleći ni o čemu…samo se prepustio trenutku osećajući sunce…slušajući prirodu.
Posedaše zadihana lica na klupu, pa ispred klupe…opkoli mladost starost. A starost, oči ne otvara…..ma ne mrda uopšte….prsti upleteni leže na stomaku …telo zavaljeno…opušteno lice mirom unutrašnjim zrači a bore….e, one su zaspale.
Deca ga gledaju….čekaju….ni da progovore, ni da ne progovore…
Nenad, mali dečak od nekih 6-7 godina, vrcave pameti i jako, jako nestašan prvi prozbori tiho, jedva čujno…”izgleda k’o mrtav”
Strah odjednom udje u dečije okice…strah što ućitkuje reči.
Deda Pera sluša tu tišinu I samo čuje kako im mala srca dobuju…vrag odneo šalu…pa oni se plaše…je l’ ti Petre svraka popila mozak pod stare dane, prekoreva sam sebe starina I bi mu krivo što je dečije dušice uznemirio.....otvori jedno oko, bore se probudiše i odmah šeretski počeše da igraju. Odgovriše im istog momenta osmesi silnog olakšanja na malim lišcima ali nekako nesigurni….
Osećao je taj nespokoj….kao izigrano poverenje. “Kako sad da im vratim spokoj? Jao Petre, ič ne misliš” luda glavo, “pa oni ne znaju šta je smrt i briga…zar ti da gi to pokazuješ pre života….koje sad da praim?”
Odnekud svojim gipkim nečujnim hodom na klupu skoči velika žuta mačka. Mali Laza raširi okice od iznenadjenja i za tren oka se ugura izmedju dede I mačke
“Vidite, moja Žutka me pratila čak do ovde. Stomak joj je veliki mora da je za ručak imala neki svoj ulov.”
“E, vidiš Lazo to je priroda…taj njen ručak i ta njena ljubav prema tebi. I sad će tako sita da drema ovdena s nas. Će prede jer je zadovoljna…duša gu mačeća sita s ljubav I poverenje a stomak s ranu. Vidite kako je to jednostavno u prirodi…samo treba da znaete da vidite a kad vidite onda će znaete I da osećate …jer deco, priroda sve priča….ta vala nikad usta ne zatvara …skoro pa ko naša Bisa hahaha”
Smeh se detinji podiže visoko…čak do vrha stare šljive jer Bisa je tu, sa njima…devojčica koja zaista priča najviše od sve dece, zapravo ona stalno nešto pita….mala znatiželjna plavojka ….dobra dušica koja se i sad smeje deda Perinoj šali na njen račun.
“Kako to priroda priča” morala je da pita….to je jednostavno jače od nje I to izazva ponovo salvu smeha na šta Žujka otvori oči I kao za tren da je prestala da prede.
“Kako…eve, s-g ću vi pokažem. Svi da uradite kao ja…lepo sedite, da vi je udobno….ajde, namešćajte se…opustite telo…ič ne mislite, glavu ispraznite…udahnite i izdahnite duboko…..čuo se zajednički udah I izdah….e, sad, slušajte…strpljivi budite…će dodju reči do vas…će čujete šta priroda govori…..eve, vetrić s’g priča…šapuće šljivi kako je putovao a ona mu odgovara s liske što šuštu…baš o nama priča kako gu je lepo što ovako deca sedu ispod njene granjke….to se oni tako razgovarau dok vetar ne ode dalje jer je on najveći putnik od svih putnika…I najveća pričalica. A sad priča pčela…mnogo su vredne pčele…a s kim priča? Sas ovaj žuti maslačak što ga nabrala Jela usput…širom mu otvoren cvet pa njih dvoje pričaju li pričaju. I polja pričaju…govore seljaku šta im treba, voda, djubrivo, da l’ oće vazduk da dobiju pa im treba okopavanje, friziranje…kako mislite da vaši očevi i dedovi znaju kad šta treba njivi kad one ne bi pričale? I zemlja govori….a li pogledaš u njuma cel jedan svet vidiš…samo po nju nešto lazi, gamiže el gu preleće. I nebo stalno zbori nešto…kad je raspoloženo onda je svetlo, plavo…kad je umorno onda je sivo a kad se naljuti onda pocrni….a tek oblaci što su pričljivi….vazda nešto šušore medj sobom I s ptice se razgovaraju…kad vidiš pticu kako poleće ka oblaku da znaeš da to ona ide na posedak. I ptice su pričalice…dživdžani na primer su I svadjalice hahaha čas se sporečkaju…gugutke su mirne I sanjalice…samo guguču nežno, onako s pun, grlen glas…I mačke…eve Žujka, ubi se pričajući nam kako gu je lepo i kako uživa….a ker, e, on je posebna priča…to je bre ko polučovek…s oči mož da priča.
I tako deco…priroda priča po vazdan…će naučite da vidite i čujete s dušu i da se odmorite od ljudi i od brigu slušaući priče i to pametne a onda vam se snaga odmori od tu milimu i sam sebe bolje čuješ, bolje vidiš i sebe i druge i razumeš da je sve tako jednostavno u prirodi….al to posle svatiš.
Nego…čuste li vi išta od ovoga što pričah?
“Jesmo, jesmo…..uglas odgovaraju mališani I svak priča šta je čuo i video.
“hahahaah e, sad podsećate na dživdžane. Sutra će pričamo dalje….s’g okasnismo pa” zadovoljan što je vratio spokoj malenim dušama deda Pera stavi kačket na glavu, bore smejalice plešu I uspeše da sakriju bol u krstima pri ustajanju.
Noć se upravo sprema da poljubi dan za laku noć….
”Vreme je da podjemo kući deco….ajde, će ve traže roditelji….će vam brinu majke…nećemo to, je’l da?”
“Nećemo deda Pero” dečiji glasovi zagrliše krošnju stare šljive za laku noć.

orah
sredina
sarme
čamac
sreća

orah je pukao izmedju njegovih klijsta, a on je to uporedio sa svojom srecom. Nema sredine necu da budem obican. Sarme jesu kompletno i klasicno jelo, ali ja ih ne volim, vise volim samo meso, a ako ga ne budem jeo jescu kupus. Necu sarmu, necu sredinu...Njegov camac je vec daleko otisao od obale, vise ga niko nije vidjeo nikad.

zaboravio
rijeci
izvinite
omakelo
mi
se

Zadihan zbog uspona koji je savladjivao, a bogami i prilično umoran, ugleda sa vrha na kome je stao da odmori, u malenoj dolini brvnaru. U sjajnoj belini braon boja drvenih oblica od kojih je napravljna se pomaljala negde-negde iz smetova snega. Slika koja izgleda kao san…san na dohvat ruke…..stvarno, kad pruži ruku kao da je dotiče…oko vara a um vodjen željom i osećajem umora pristaje da bude prevaren. Vruće mu je….nakon što je promrzao dodje neosećaj prstiju na nogama i rukama a potom osećaj toplote. Tako bi skinuo ovaj gunj i jaknu ali znao je da ne sme. Čak ni kapu ne sme da skine iako mu je sva kosa ispod nje mokra. Opasna je ova planina....opasna lepotica ...magična....vuče čoveka nekim silama što ih pronadje usnule u njemu. Probudi ih i hrani svojom lepotom, oblači ih u neverovatne haljine....od rita očaja do balskih haljina...od dronjaka do smokinga....ples planine...kao ona...
Proleće ...svadba kod njegovog najboljeg prijatelja...slika skoro četrdesetogodišnjaka koji zbunjeno staje pred oltar....hahaha napokon je stao na ludi kamen ...a on fala Bogu nije. Voleo je svoj momački život, zapravo je mislio da ga voli jer ga je samo živeo....jer za drugi nije ni znao. Nije došla takva prilika da ga iz njega izvuče i odvuče u zajedništvo.
Ugledao je ispred ogromnog grma ruže, koji je majka Jelica, tako je zvao od milošte majku svog najboljeg prijatelja koji se upravo ženio, posadila još pre dvadeset godina. Čudno kako neke slike ostanu u sećanju....silueta žene njemu okrenuta ledjima okružena cvetovima i zelenim listovima....duga smedja kosa pada preko ramena u blagim loknama što se kao slapovi slivaju niz ledja. Živi pramenovi igraju preko lagane jednostavne haljine nežne žute boje pri svakom pokretu glave. Zatečen nečim što nikad nije osetio iako je bogami dosta žena imao, kao hipnotisan je gledao u te smedje lokne kako se pomeraju preko ledja a onda mu pogled sidje na struk i bedra obučena u tu laku tkaninu što nonšalantno plovi preko kukova pa do listova. Tu katkad samo brzo pomiluje beli list kao talaščić hrid . Sve na njoj je kao plovidba...mirna, tiha a opet kao da čeka buru...Nesvesto joj prilazi prosto privučen nekom silom. Po čisto muškoj lovačkoj inerciji reči počeše da dolaze, a opet, sa svakim korakom je bivao svestan i kako odlaze „zaboravio sam reči“. Ona i dalje gleda u ruže, u ogromni grm prepun cvetova i ne vidi da joj prilazi s ledja...sve se na njoj živo talasa...prosto je nemirna. Na dva koraka od nje cipelom zape za neki kamen....pivo iz čaše krenu pravo ka žutim bedrima. Okrenuše se smedje lokne i poleteše ka njemu iznenadjene dodirom tečnosti...prope se žuta haljina, izviše se ledja u luk, žuti talasići udaraše o hridi belih listova...
Izvinite, omaklo mi se“ jedva progovori Miloje...zemlja da se otvorila pa da ga proguta lakše bi mu bilo....ali, brzo se pribra i da bi nelagodu prikrio, kako to već po muškoj inerciji rade iskusni muškarci, pruži tamnu ruku ka njoj prosto zahtevajući upoznavanje
„Ja sam Miloje....svi me zovu Mile, pa slobodno možete i vi“
Dva se smedja oka podigoše sa žute haljine sa koje otresaše kapi piva...pogledaše ga pravo u zenice, ni malo ne reagujući na njegov zahtev....ispružen dlan stoji u vazduhu a ona ga gleda i dalje. Napokon, pruži mu ruku
„Drago mi je, ja sam Nevena....svi me zovu Nena, pa slobodno možete i vi“
Nasmejaše se oboje....i on se sad smeši jer.....tamo je...u tom vremenu...
Skupi brzo oči...stisnu ih jako, najjače što je mogao...zatrese glavom da otera misli...kapa pade na sneg...ledeni vazduh zagrli oznojenu kosu....strese se sav od tog zagrljaja i tek tad ode slika.

provalija
brod
valjajući
mekota
bordo boja

Poslednja izmena:
ljubav
svjetlost
zima
ljepota
:))) eto vam rijeci z:lol:

Samo još da se spusti niz ovu padinu i tu je. Belina puca pred njim, šljašti prosto opojno. Gde god da pogledaš belo a opet ne možeš da odvratiš pogled. Svaki je drugačiji, neponovljiv Nema staze do brvnare te zagazi sneg do kolena.
Vrata s mukom otvori. Metalna reza se zaledila, zalepila za onaj deo u ge. Odvoji ih nekako te udje u skoro potpuni. Svetlost udje na vrata i mrak pretvori u polumrak. Izadje opet napolje da odvede magarca u štalu. Umoran je I gladan njegov pratilac. Skinu bisage sa životinje, dade mu seno koje je već ti bilo…za vodu će sačekati da se snadje.
U brvnari nadje naslagana drva, sekiru. Jednu cepanicu iscepka na sitno za potpalu. Uskoro je soba bila obasjana treperavom svetlošću a prijatna toplota poče da ga obuzima. Poče da ga hvata dremež….voda….ustade tromo, jer umor ga je već savladavao I baci se u potragu za bakračem i kukom. Našao ih je u malenom plakaru u ćošku kao I neku staru krpu, doduše čistu, komad sapuna, dve šolje, dva tanjira, escajg I dva velika noža, nešto krpa, metalni lavor, tri stare šerpe različitih velilčina i dve tepsije. Opra snegom I krpom onaj bakrač pa ga napuni snegom i zakači kuku iznad vatre. U malenoj ostavi nadje metalne kofe, te ih opra snegom i unese u kuću. Brzo se sneg u bakraču otopi, presu vodu u kofu pa opet napuni bakrač snegom. Biće to dosta za njegovog četvoronožnog drugara do sutra.
Otvori bisage i izvadi komad kobasice, kačkavalja i hleb. Sutra će po danu sve ispregledati šta ima ovde. Trebao bi da bude i džak brašna, mala kanta masti u kojoj su isprženi komadi mesa…bar je tako rekao Nebojša da je ostavio pre mesec dana kada je bio ovde. Ako toga nema, moraće da sidje do sela u nabavku. Zima je ovde opasna lepotica.Zanosna bela lepota može da ubije svojim ledenim zagrljajem.
Pošto je napojio magarca vrati se u brvnaru, nabaca puno drva na vatru i onako obučen baci se na krevet. Zaškripa pod njim metal dok se pokrivao sa dva vunena ćebeta I jorganom…sve je tu, pomisli zadovoljno uživajući u opuštanju mišića.
San mu se prikrada lagano…obuhvata mu telo slatkim umorom …pa onda ulazi u glavu…zavodnički….skoro ljubavno. Zavodi um dok ga ne odvede u svoj spokoj. U pogledu mu osta plamen vatre…žarki kao ljubav…izvajan kao ona…vreo kao ona… lep kao ona…izvija se kao ona pod njim… i ovaj san je nežan kao ona… hvata ga za dušu i odvodi ga k njoj.

bela rada (cvet)
andjeo
udarac
zima

Bela rada (cvet)...citao sam taj meni cudan natpis...pa ko ne zna da je bela rada, cvet!? Ah, gdje ovaj svijet ide...ljudi ce zaboraviti kako se zovu, pa ce morati nosati plocice na lancicu sa svojim imenom ili ce to biti opet neko novo cudo tehnologije...Javio mi se Andjeo, praticu ga. Icicu za njim sve dok mi ne zadaju poslednji udarac. Ne, stvarno, necu odustati, kao sto ni zima nece od ljudi hladnog srca.

radost
sreca
danak
kazna

p.s.(izvinite za malo prije) :)

Pronaci radost u zivotu. U cemu se sastoji sreca,gdje li se krije? Ne mogu izjednaciti radost sa srecom. Sreca je dubinsko osjecanje,koje malo sta moze pomutiti,a radost za tren ispari. Nestane.
Ali opet bih radije osjecala radost nego srecu. Radost ti omogucava da osjetis i bol,ocajanje,bijes...A ja zelim i to da osjetim. Zelim da zivim sva svoja osjecanja. Osim toga,sreca uvijek uzme svoj danak. Sjecanje na srecu cesto donosi mnogo boli. Kao kazna za vrijeme nepomucene bezbriznosti. :)

ćebe
vatra
vika
crveno

:)

Svjetiljka
Mrak
Pas
Agonija

Ko zna kuda luta po ovoj hladnoci i mraku? Na koliko zatvorenih vrata je naisao promrzao i gladan.....taj stari pas. Ko u strasnoj zimskoj noci misli na napustena bica koja lutaju planetom. Postoji li neko opste mjesto u nasim zivotima...da ih smjestimo tamo. Kroz prozor vidim dio ulicne svjetiljke....ima slab odsjaj...gotovo da ni za stepen ne zagrijava dio oko stuba. Gdje pada njena svjetlost....fokus...gdje je......

- hahah...cujes je kakva je (obraca mi se u trecem licu...zbog straha da mi u oci kaze sta misli) o cemu to razmisljas...hahahahaha

Opet ga vidim kroz prozor zgrade u kojoj sam se slucajno nasla....skace skoro do ramena nekom covjeku, lize mu ruku, vrti repom....raduje se. Tako malo je potrebno za radost. Kakav je njegov osjecaj radosti....srece...ako bi se to tako moglo nazvati... Uvijek zivi samo sad...ili? Mi trosimo silno vrijeme, zivce i energiju...cio zivot neko ulozi da nauci samo to...biti sad!

- o cemu smo ono pricale ah..agonija...kako ces znati kad stalno lutas....imas jako los fokus...

Da li cemo biti kaznjeni za ono sto ucinimo nenamjerno...nesvjesno potpuno. Postoji li neka vrsta kompenzacije.....ciniti dobro...na mjestu gdje nisi zakasnio...pa da se to nekako prebije.....opet on...trci za nekim kolima, kliza se po ledu. Igra se...tako se zagrijava....

"we brought nothing into this World, and it is certain we can carry nothing out of it"

porođaj
novi život
odlazak
početak

Kada sam se radjao, porodjaj je bio tezak. Vracare u selu su rekle da ce mi takav biti i zivot. Nisu pogrijesile. Stalno sam mastao da cu stati sa greskama i porocima i da cu sutra stupiti u novi zivot. Ali nisam uspjeo, svako sutra je bilo isto. Uzecu ipak saku tableta, barem da mi odlazak bude laksi nego pocetak

pakao
izgubljeni
melanholija
zdrav

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back