testo
odsjaj
malena
kravata
ujed
...Čekam te nestrpljivo. Ne, ti ne kasniš, ja sam poranila...Kako izgledam? Znam...ali ne znam kako izgledam u tvojim očima? Vadim ogledalce iz torbe, smijem se, kao da tebi upućujem osmijeh, a umjesto tebe treperi samo-odsjaj metalik površine i užurbani prolaznici.
Tražim te pogledom... uočavam u masi. Bež sako, hlače u istom tonu, torba preko ramena...nazirem narandžastu majicu ili košulju? Kravata? Ne ipak je nemaš.... Raskopčan si, nehajno...ipak je majica u pitanju, pružam ti ruku, pružaš mi ruku...
Koračamo, pričamo, počinje kiša. Privijam se uz tebe, pod jednim smo kišobranom, dodir je neizbježan. I prija mi ta blizina i tvoj miris, sve je već (u)poznato, a ipak je prvi put.
Pitaš me da li sam gladna, umorna od putovanja... Da svratimo do obližnje pekare? Ne, izbjegavam peciva, tijesto uopšte, a imam u torbi voće za oboje da prezalogajimo, ponijela sam od kuće...ajmo na kafu negdje, bilo gdje, kafu obožavam i uvijek je rado pijem, rekla sam ti to već znaš.
Koraci idu ispred nas, ti zastajkuješ. Znam zašto, usporavam i ja. Stojimo jedno naspram drugog, mrmljaš nešto, verbalni uvod u neverbalnu demonstraciju što slijedi, valjda?
Prislanjaš mi lice uz lice, i ljubiš me obazrivo, pažljivo. Pripijam se cijelim tijelom uz tebe, odobravam svaki tvoj pokret usnama, jezikom, rukama...kiša pljušti, smijem se, znaš na šta me asocira pljusak? Smiješ se, potvrdno klimaš glavom, naravno da znaš...
...Tražimo mjesto da sjednemo, miris kafe u zraku, oblak dima cigareta i kiša, kroz velike prozore bez zavjesa, samo kiša, ne vidi se ništa. A inače je odavde divan pogled na grad. Ti pričaš, objašnjavaš nešto, ne slušam, samo te gledam i osjećam...i slutim, krotim neposlušne misli, ali…
"Pas koji laje ne ujeda?"-izazivam. Ljubiš me, ovaj put jako, silovito, ljudi su tik uz nas, nije me briga, želim te. I još više mami jer postoji zabrana (iako nepisana, ali zabrana), na javnom smo mjestu...grizeš mi vrat. I golo rame. Grebeš po ledjima. Nemoj, osjetljiva mi je koža, branim se, hodaću po gradu ovako crvena, sa tragovima, pečatima- ujed, do ujeda. A I dan je, I nismo klinci, ne priliči nam takvo ponašanje…zauzimam gard.
Šta je malena? Smeta ti to? Da, smeta...ne...ustvari ne znam...ne znam više ništa...bitan mi je samo tvoj pogled, neka sam kao rak crvena drugima, baš me briga. Ne krijem više ništa. Žudnju za tobom najmanje. Prepuštam ti se, sva…
…sve mi se čini nestvarno, kao da lebdim nesvjesna I tebe I sebe I Ovog grada…
...Gledam na sat i već mi je žao malo preostalog vremena...pratiš me…prelomni trenutak… Kažeš mi-dalje možeš sama. Umoran si, znam, ali…splasnuo si očima, pogled ti luta, pričaš o nečemu što me ne zanima tad, jer je bezlično, a malo je vremena. Ovlaš me ljubiš, blijeda kopija Tebe s početka dana. Imitacija poljupca. Sve je naočigled isto…čućemo se, vidjećemo se, da…Nastavljam dalje sama, u mrak. Ipak je bio samo nagon, I to nedovoljan…meni je trebalo više, mnogo više da taj dan ponovim u nedogled, I dam iznova sve, I još više nego što imam da dam…a dala bih nesebično, radosna, ne tražeći ništa zauzvrat, da si htio, da sam mogla da lažem sebe, tebe, ali nisam…
...Ovako je najbolje, znaš? Za oboje, vjeruj mi, znam…sigurna sam. Taj jedan dan, I sve I ništa, malo-veliko savršenstvo stalo u čas…oaza u koju mogu da zavirim, ćutke, kad god poželim. Samo me osmijeh odaje. Kad prođem onim istim ulicama, pločnicima, svi prolaznici tu zatečeni, su mi bliski, svakom se obradujem, smješkam, iskreno-kao tebi, nekad…i svaki put kao da je prvi. Isto treperim. I ubrazam korak…kao da bježim...od koga?
Čokolada
Kišobran
Šal
Vino
Ovca