Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bio je to suncan dan, sedeo sam na panju i razmisljao da li ce voda da pocne da pada ali nazalost jos uvek suncobrani ugrejani poput fenjera nekog kada se uzari. :D

Vatra
Poklon
Podzemna zeleznica
Gitara
Vrata

Da sam ziva vatra to je svima poznato. Svaki udvarac mi po poklon i ja sam presrecna. Oni ne koriste podzemnu zeleznicu, jer su bogati, Lepo je ako znaju da sviraju gitaru, ali ako ne znaju, mogu da im pokazem i vrata. ;)

Voda
Sunce
Grudi
Brushalter
etericno ulje.

Da sam ziva vatra to je svima poznato. Svaki udvarac mi po poklon i ja sam presrecna. Oni ne koriste podzemnu zeleznicu, jer su bogati, Lepo je ako znaju da sviraju gitaru, ali ako ne znaju, mogu da im pokazem i vrata. ;)

Voda
Sunce
Grudi
Brushalter
etericno ulje.

svaki put me pod suncem devojke zovu da im skinem brushalter i namazem grudi etericnim uljem koje je kao voda toplo.:-)
Sneg
Palma
novac
knjiga
noc

Poslednja izmena:
Sneg
Palma
novac
knjiga
noc

Како је ноћ одмицала, снег је све више падао. Било је то необично време за овај крај. Нико није памтио да је икада пало више од два центиметра снега, а камоли целих тридесет. Чак је и пањ старе палме што је пала прошлог лета био у потпуности прекривен.
Ех, каква је то палма била. Од када је знао за себе она је била највећа палма у граду. И стајала је ту, баш испред његове куће.
Некако је слутио да се све мења у последње време.
Сад, док је снег и даље немилице падао, он се сетио те летње олује која је однела његову палму. Била је испред његове куће па је, је ли, логично, била на првом месту његова. А тек онда можда још нечија. Онога коме би он дозволио да је сматра својом.
Сећао се те грозне буке када ју је олуја летос преломила и зебње која му се тад увукла у срце.
Иако није видео, одмах је знао да се десило нешто лоше с њом. Одавно ју је осећао као део себе. Она је била његов чувар. Снова и времена. Свега што је он био.
А сада је није било.
Сећао се дана када су дошли да одсеку остатке и када је остао само пањ, висок једва петнаестак центиметара.
Ево сад, у овом снегу, није могло ни да се наслути где је била.
Где за њега још увек јесте.
Умотао се боље у ћебе, осећајући хладноћу дубоко у костима.
Ко би рекао да ће овде морати да се ложи да би се грејало, упитао се с резигнацијом.
Ово нико не памти, поновио је у себи.
Но, није могао да одовоји поглед од белине која се простирала пред њим и чудио се како пучина изгледа још црња. Ово је била сасвим другачија боја црне од оне коју би доносиле олује кад заклоне месец. Јер, море увек блеска на месечини, смао под облацима постане црно и застрашујуће. А сад је то било и више него за време олуја јер је копно било светло.
Као по дану. Знао је да је горе изнад облака пун месец. То је било једино објашњење за толико светла. Или можда није. Ништа више није знао.
Још више се увио у ћебе и кренуо према својој соби.
Упалио је светло и потражио књигу о морским сисарима. Знао је да више неће моћи да спава и сад му је требала књига да му прави друштво. Да га смири да би мога да покуша да заспи. Чудно је то. Од када више нема старе палме неки се немир увукао у њега. Неиздрж. Знао је да његов мир ни сав новац који има неће моћи да купи.
Нема његове палме. Нема пола њега.
Знао је, мир ће доћи кад и он крене њеним путем.
Неки би рекли путем без повратка али он је знао боље.
Била је то само још једна кривина и један мост.

Дани
Немати
Гуштер
осионост
лудило

Дани
Немати
Гуштер
осионост
лудило

Dani gustera i slavljenje tisine vec davno prosli su. Buducnost je teror. Osionost i ludilo ubijaju svaki damar zivotne radosti u meni. Odjednom sam prazna i strah me je. Gubim pribranost. Najgore je nemati sebe.

proslava
izlaz
put
spas

Imala sam proslavu sa deckom. Cim smo se sastali poceo je da me ljubi i krenuli smo na zadnji izlaz. Put do izlaza je bio zatrpan, ali smo spas nasli u jednoj maloj prostoriji. OStali smo tamo celu noc. ;)

Muskarcina
Voli
Pun novcanik
Bunda
Snaga

Imam junakinju jahacicu, njen partner, njena "Muskarcina" njen saputnik je - konj, ah koliko dana su proveli zajedno jasuci, ona voli da voli, pa ko ne voli? u svom novcaniku punom svacega, nosi i svoju sliku sa svojim konjem, na livadi on i ona ona lezi na njegovim snaznim ledjima na kojima se nalazi sedlo. Voli, voli ona biljni i zivotinjski svet, voli da upije svaki sume vetra, svaki miris, ona voli prirodu kao niko. Fizicki izgled najbolje mogu opisati neznim cvetom, zimi u beloj bundi izgleda kao cvetak, zatrpan snegom:D Ima ona kao sto rekoh neku konjsku snagu, koja joj daje divljinu:)

Zima
Pahulje
noc
Prolece
livada
rec

Poslednja izmena:
Hladan septembar je nagoveštavao da će zima rano doći ove godine. Opet nadam se da neće brzo pasti sneg. Ko bi rekao da od onolicne pahulje može da nastane haos od kojeg ne možeš da izadješ iz kuće.
Ali bez obzira što je poslednja žurka na otvorenom nagovestila da je kraj letu, to nije pokvarilo naše raspoloženje. Pala je noć, atmosfera je sve ludja i ludja. Ko će da razmislja sada o tome kako je prolece daleko.Ko će sada da razmislja sto sam ostavila auto na onoj livadi i što će mi pobesneli privrednik izbušiti gume. Svi znaju da lepa reč i gvozdena vrata otvara. Doduše možda će kasnije biti kasno za lepu reč.
Ritam pravi talase koji nose masu ljudi. I u tim talasima ugledala sam najlepšu siluetu na svetu. Znala sam još onda da će ta silueta biti jako posebna za mene. Ugledala sam tebe.

Kalendar
Milorad
voleti
losos
zajednica
Jugo

Hladan septembar je nagoveštavao da će zima rano doći ove godine. Opet nadam se da neće brzo pasti sneg. Ko bi rekao da od onolicne pahulje može da nastane haos od kojeg ne možeš da izadješ iz kuće.
Ali bez obzira što je poslednja žurka na otvorenom nagovestila da je kraj letu, to nije pokvarilo naše raspoloženje. Pala je noć, atmosfera je sve ludja i ludja. Ko će da razmislja sada o tome kako je prolece daleko.Ko će sada da razmislja sto sam ostavila auto na onoj livadi i što će mi pobesneli privrednik izbušiti gume. Svi znaju da lepa reč i gvozdena vrata otvara. Doduše možda će kasnije biti kasno za lepu reč.
Ritam pravi talase koji nose masu ljudi. I u tim talasima ugledala sam najlepšu siluetu na svetu. Znala sam još onda da će ta silueta biti jako posebna za mene. Ugledala sam tebe.

Kalendar
Milorad
voleti
losos
zajednica
Jugo

Gledala sam na kalendar. Dosla je zima. Ne poznajem tip, po imenu Milorad. MNogi, koji su ljubomorni na mene, iako me vole, pokusavaju da me popljuju nazivajuci me tim imenom. Malo mi je neprijatno, posto nikada ne lazem, ali sam posle saznala da je vecina tih osoba bila u vezi sa tim Miloradom. On je valjda neki homoseksualac - srcelomac. Slomio im je srce. Ja se ne ljutim, shvatam da zivot nije jedenje lososa i pijenje sampanjca, pa svoje frustracije zbog neuspeha u zivotu moraju negde da iskale. Ova nasa drustvena zejednica je puna svakojakih tuznih sudbina. Oni su tu medju njima. Jedino sto mogu da smatraju kao premiju u zivotu je da sa svojim iskompleksiranim dusama, dobiju neku satisfakciju, pa, eto, kupe nekog "Juga" da bi na neki nacin bili srecni.

Ljubav
sreca
novac
radost
provod
popularnost

Ljubav
Sreca
Novac
Radost
Provod
Popularnost

Jao, slusajte sad ovu pricu. Znaci, sinoc sam se nesto opasno smorila i pala u bedak. Da, konacno zazvoni telefon i razbi mi monotoniju. Nisam cak htela ni da se javim, ali ajde...nesluteci da ce mi poziv ulepsati vece. Zove me super drugarica i kaze: "Ej, ljubavi, kakva je sreca da si se javila! Je l' imas kod sebe neki novac?" Ja razmislih malo, da se preracunam, ah da ...kazem: "Nemam, bila sam u sopingu danas pa sam poslednje pare potrosila u "Meku" bila sam nevidjeno gladna. A zasto pitas?" A tako sam neke lepi stvari kupila za izlaske...
A ona - Jeca kaze: "Ma nema veze, mislila sam da izadjemo malo do "Teatra" dosao mi je drug iz Stokholma pa je radostan i zeleo bi da se opusti, pa ajde da pozovem tebe, ako si raspolozena za provod, imamo rezervaciju, znas Mile radi veceras zvala sam menadzera..." Covece, kako mi se izlazilo, nevidjeno! Znaci spremila sam se nikad brze, oni su me pokupili kolima... i stigli smo do "Teatra". Kad smo usli unutra svi su gledali u mene kao da sam popularna! Jedan lik me je pitao da li sam manekenka! Jao! Bas je bilo super. Jecin drug je, inace, bi ali ionako je smesan i nizak. Meni je bilo strava, jer su svi gledali u mene!

Avion
Mozaik
Zima
Stikle
Divno

Ljubav
Sreca
Novac
Radost
Provod
Popularnost

Jao, slusajte sad ovu pricu. Znaci, sinoc sam se nesto opasno smorila i pala u bedak. Da, konacno zazvoni telefon i razbi mi monotoniju. Nisam cak htela ni da se javim, ali ajde...nesluteci da ce mi poziv ulepsati vece. Zove me super drugarica i kaze: "Ej, ljubavi, kakva je sreca da si se javila! Je l' imas kod sebe neki novac?" Ja razmislih malo, da se preracunam, ah da ...kazem: "Nemam, bila sam u sopingu danas pa sam poslednje pare potrosila u "Meku" bila sam nevidjeno gladna. A zasto pitas?" A tako sam neke lepi stvari kupila za izlaske...
A ona - Jeca kaze: "Ma nema veze, mislila sam da izadjemo malo do "Teatra" dosao mi je drug iz Stokholma pa je radostan i zeleo bi da se opusti, pa ajde da pozovem tebe, ako si raspolozena za provod, imamo rezervaciju, znas Mile radi veceras zvala sam menadzera..." Covece, kako mi se izlazilo, nevidjeno! Znaci spremila sam se nikad brze, oni su me pokupili kolima... i stigli smo do "Teatra". Kad smo usli unutra svi su gledali u mene kao da sam popularna! Jedan lik me je pitao da li sam manekenka! Jao! Bas je bilo super. Jecin drug je, inace, bi ali ionako je smesan i nizak. Meni je bilo strava, jer su svi gledali u mene!

Avion
Mozaik
Zima
Stikle
Divno
Dok sam citaoce bio u Egiptu i posmatrao sav taj zimski mozaik, neposredno pred lepotu pogleda, gospodja u crvenom mi je prisla i rekla "divno" ali vec sutradan sam morao natrag kuci, avion me je vec cekao. ;)

Papuce
plaza
Planina
profesor
Zalazak sunca

Papuce
plaza
Planina
profesor
Zalazak sunca

Letnje popodne kada plaža još nije utihnula a pesak se migolji pod mnoštvom stopala. Gomilice nestaju i nastaju.....čas na jednom, čas na drugom mestu.....pesak deluje kao živ.
Toliko je sitan......kao brašno. Uvala u kojoj je plaža oivičena je planinskim vencem. Sura i gola sa razbacanim zelenim površinama, planina deluje kao da se nadvila nad plažom i tim komadom mora. Zalazak sunca govori turistima da je vreme za odlazak dok more menja boju. Postaje zagasito plavo.....pesak nekako postane prljavo beo a planina....e, ona sija kao stari zlatnik...zelene gomile na njenim obroncima su kao patina na tom zlatniku..
Mir ovlada plažom u taj blagi suton......mir koji opija.
Milena je i dalje sedela na plaži. Mir u njoj i ona u miru. Spokoj......napokon. Posle toliko dana straha, nedoumica ovo joj je potrebno. Lomnjava same sebe je obavljena u tišini soptvenosti. Tek samo odsutan pogled ili grč na licu su nekom posmatraču mogli nagovestiti šta se odvija u toj mladoj devojci. Morala je......jednostavno je morala to da uradi. Ona nije mogla više, molila je po ceo dan, dozivala, zaklinjala.....bolovi su bili užasni. Iz bolnice su je izbacili i vratili kući. Lekovi, lekovi....ko zna koliko bočica sa šarenim pilulama po sobi.....ječanje......bol......san ne dolazi....Milena i majka su same. Mama je bila profesor muzike ....samo što je otišla u invalidsku penziju i samo što je ta mizerija počela pristizati. Apotekar je davao lekove i bez novca...znaju se godinama. Mnogo tuge za tako malo njenih godina. Morala je da majci pomogne....da je oslobodi.....Nabavila je injekciju, natrijum tiopentala, barbiturata u sastavu smrtonosne injekcije koja se daje osuđenima na pogubljenje i dala joj nadajući se da će delovati brzo. Majka......taj pogled će Milenu pratiti celog veka.....pogled zahvalnosti i neizmerne ljubavi......spokoj.
Veče obavija plažu......lagano kao ljubavnik što grli svoju dragu.....Milenina mala stopala ulaze u papuče.....podiže stopala i na vrhovima prstiju drži papuče da pesak sklizne....zatim spušta opet stopala u još topla sitna zrnca, gurka i prevrće pesak a on nevaljalac opet ulazi. Dokono i smireno igranje...u sebi a van sebe.....spokoj.....

ključ
uštipak
gvoždje
buket
osmeh

Poslednja izmena:
Kljuc je uvek stajao u bravi. Baba Mira je uvek bila kod kuce, Nije izlazila jer su joj stepenice predstavljale veliki problem.Bila je to nekada lepa , okretna i uvek nasmejana zena..Plenila je izgledom i dobrotom.Od kad joj je suprug,deda Sima umro pocela je naglo da poboljeva. Tuga joj je prosto izmenila lice.Iz njihove kuce se nikada vise nije cuo zvonki smeh.Nedostajali su mi njeni ustipci. Obicno smo se okupljali ispod starog oraha da se igramo. Svima je bio pred ocima baba Mirin ustipak. Prekidali smo igru kada bi osetili dobro poznati miris koji se sirio iz njene kuhinje. Miris nam je terao pljuvacku na usta.Izasla bi ispred kuce sa velikim posluzavnikom pokrivenim belom , ustirkanom salvetom. Na njemu je bila gomila ustipaka , a u svakom suvo grozdje..Mazila nas je pogledom. Uzivala je gledajuci nas , nas komsijsku decu u igri jer na zalost svoju nikada nije imala. Uvek je govorila da smo mi njene rumene jabuke. Vreme je brzo prolazilo .Svi smo otisli svojim putem, svako za svojom srecom.Retko smo navracali u stari kraj.Sve se promenilo.Umesto kuca gde smo ziveli nikle su petospratnice.Ostala je izmedju njih "zaglavljena"samo baka Mirina kuca.Resio sam da je posetim jedne veceri.Kljuca nije vise bilo u bravi.Pozvonio sam . Cuo sam je kako se teskim koracima krece prema meni..Odskrinula je vrata.Za divno cudo nije joj bilo potrebno puno vremena da me prepozna. Poljubio sam to milo ,naborano lice i dao joj buket belih rada.Uspeo sam da joj izmamim osmeh.Usao sam u sobu koja je izgledala kao I onda kada sam bio mali.Na stolu su se pusili tek isprzeni ustipci sa suvim grozdjem.

upeklo
kocijas
deca
krajolik
pogled

Poslednja izmena od moderatora:
upeklo
kocijas
deca
krajolik
pogled

Kakvo leto.....vrelo, užareno. Vazduh se prosto talasa. Ljudi kao omamljeni hodaju ulicom. Iako je veče, danas je toliko upeklo sunce da se nije moglo disati te I sada ulični kamen isijava toplotu……I zgrade…..Hvala bogu ima dosta zelenila u ovom malom gradu inače se ne bi moglo izdržati. Tek kada se izadje malo izvan gradića……tamo gde putnika ispraćaju ubogi sirotinjski kućerci I musava deca…pa još produžite pravo…..ma samo toliko da vam iz oka pobegne ta uboga prikaza……e, tu je tako lep pogled….Pruža se u nedogled put I sa obe strane brežuljci pod vinogradima. Prelep krajolik okićen suncem preko dana I grljen mrakom tokom noći. Vazduh je drugačiji….nekako lakši….mekši….hoće da udje u pluća.
U samom centru grada…..glavni trg vrvi od ljudi. Iako je nesnosna vrućina ipak je noć izmamila napolje stanovnike koji dane provode iza zatvorenih prozira I žaluzina. Po toplom kamenu odzvanjaju koraci….ženske štikle udaraju I prave muziku. Barovi su otvoreni kao I dućani. Maleni kafići sa po par stolova napolju I šarenim stolnjacima su puni. U parku, pod okriljem svetiljkama obasjane noći igraju se deca, jure, viču……majke razgovaraju umorno se smešeći jedan drugoj. Kočijaš staje I iz kola izlaze dva mladića smejući se I teturajući pijano. Pogledaše kroz ljude oko njih I nastaviše dalje sa svojim smehom.
Da, svi izgledaju umorno mislila je Mojra dokono sedeći na drvenoj klupi preko puta jednog bara….i moraju jer su dan zamenili za noć. Jadni ljudi. Bože, ona žena jedva stoji na nogama….sve posrće a nosi dete u rukama. Umor I loša hrana…..mora da jedva sastavljaju kraj sa krajem……ko zna, možda je I bez muža…..tužna slika. Nije meni loše ovako…zaista nije. Imam sve…….stan, hranu, novca dovoljno da se ne luksuziram….dovoljno sna preko dana. Neki su postali I stalne mušterije ali nekako mi je slatko da ovako izadjem u noć I šetam….pa ko naidje dobro došao. Jedini je problem što ne volim grubijane….valjda neće naići neki takav noćas….samo što su mi prošle modrice pre neki dan. Vrelina ne smeta I nisam zamenila dan za noć hahahaah noć je ionako moja a dan je namenjen spavanju. Ustaje sa klupe I počinje da se šeta gore dole niz ulicu. Duge noge…..vitko telo I lepo lice sa dugim uvojcima. Lagana jako kratka haljinica na bratele lenjo leži preko jakih mladih grudi. Oko bedara igra…..uvija se….miluje zavodljivo mladost I gole butane….Mojru, svi vole…..

običaj
kultura
mozak
fen
štipaljka

Poslednja izmena:
običaj
kultura
mozak
fen
štipaljka

Postoje razliciti obicaji. Mi smo danas zarobljeni u prici o toleranciji drugih kultura, pa moramo da trpimo i price koje nemaju veze sa mozgom. Sutra ce neki crnac iz Afrike uzeti fen za kosu i poceti da susi ves i svi ce da kazu kako je to divno, iako su konopac i stipaljke, ipak najbolje za to. Niko nece smeti da nesto prigovori, jer ce ga oznaciti, kao rasistu.

Svestenik
Zabranjeno
Ljubav
Crkva
Poljubac

Svestenik
Zabranjeno
Ljubav
Crkva
Poljubac

Marina je pre dve godine bila u Venecueli u poseti prijateljima. Bilo je to zanimljivo iskustvo za nju, jer je prvi put putovala u inostranstvo. Uzivala je u dugim setnjama pored plaze a cesto je posecivala i jednu crkvu. Volela je da provodi vreme sa svetenikom ispovedajuci se o svojoj zabranjenoj ljubavi koju nije prebolela. Molila je za oprostaj, iskreno se kajala jer je bila u vezi sa pogresnim covekom koji je vec bio ozenjen. Ali nije mogla da zaboravi prvi poljubac sa njim...

Brod
Senka
Koktel
Jastuk
Pogled

..

Brod
Senka
Koktel
Jastuk
Pogled

Privlačile su ga dubine. Neverovatan osećaj kada zaroniš....kada te voda poklopi i nesteješ u njoj. Tolika snaga i moć. Pod vodom se oseća kao domaćin.....u ronilačkom odelu i sa svom tom aparaturom koja mu obezbedjuje život u vodi ipak je svestan da nije vodeno biće. Privremeni boravak u toj silini je ono za šta on živi. Ko zna koliko puta je ponovio svoje morsko putovanje obožavajući svoj posao i uživajući u njemu. Bio je poznat u krugu ljudi iz ove branše po svojoj izraženoj intuiciji, perfekcionizmu pomešanim sa maštom i ogromnoj ljubavi prema profesionalnom ronjenju.
Putnički brod.....obrisi lelujaju....izranjaju iz vodenog mraka osvetljeni svetlošću iz njegove lampe. Adrenalin mu raste.....znao je....tačno je znao da je ovde. Rekao im je ali mu je malo ko verovao. Nije ni bitno......intuicija ga nikad nije izneverila i sada je samo važno da je našao taj potopljeni brod. Prilazi......lagano.....oprezno....samo spolja proverava pre nego pronadje neki ulaz u unutrašnjost. Divan je.....sav ovaj živi svet oko mrtvog broda....voda.....izvor života a u njoj smrt.....Pronalazi otvor dovoljno velik da se provuče ulazeći u neku veliku prostoriju....ovo mora da je sala za ručavanje, misli brzo i precizno odmeravajući prostor prosto samo puštajući da oseti da li ima opasnosti. Kada se smirio adrenalin u njemu postepeno ustupajući mesto miru osetio je.....dolazi priča.....veče....muzika svira....žamor ljudi izmešan sa osmesima. Smeh mladih i šale. Doterane žene i devojke u večernjim toaletam i sredjeni elegantni muški pratioci. U uglu je kao separe....klupe u duborezu nameštene u ge ukrašene jastucima za sedenje i ona....prelepa devojka koja nervozno sedeći na debelom jastuku pokušava da postigne izgled smirenog čekanja. Koktel za dvoje čeka .....i ona čeka.....pogled joj luta salom iščekujući da ugleda dragi lik mladića.......vika.... haos.....plač.......panika.....lomnjava.....užas....
Senke nedočekanih lebde mu pred očima......

zov
zvuk
odjek
cvet
kamen

Poslednja izmena:
Privlačile su ga dubine. Neverovatan osećaj kada zaroniš....kada te voda poklopi i nesteješ u njoj. Tolika snaga i moć. Pod vodom se oseća kao domaćin.....u ronilačkom odelu i sa svom tom aparaturom koja mu obezbedjuje život u vodi ipak je svestan da nije vodeno biće. Privremeni boravak u toj silini je ono za šta on živi. Ko zna koliko puta je ponovio svoje morsko putovanje obožavajući svoj posao i uživajući u njemu. Bio je poznat u krugu ljudi iz ove branše po svojoj izraženoj intuiciji, perfekcionizmu pomešanim sa maštom i ogromnoj ljubavi prema profesionalnom ronjenju.
Putnički brod.....obrisi lelujaju....izranjaju iz vodenog mraka osvetljeni svetlošću iz njegove lampe. Adrenalin mu raste.....znao je....tačno je znao da je ovde. Rekao im je ali mu je malo ko verovao. Nije ni bitno......intuicija ga nikad nije izneverila i sada je samo važno da je našao taj potopljeni brod. Prilazi......lagano.....oprezno....samo spolja proverava pre nego pronadje neki ulaz u unutrašnjost. Divan je.....sav ovaj živi svet oko mrtvog broda....voda.....izvor života a u njoj smrt.....Pronalazi otvor dovoljno velik da se provuče ulazeći u neku veliku prostoriju....ovo mora da je sala za ručavanje, misli brzo i precizno odmeravajući prostor prosto samo puštajući da oseti da li ima opasnosti. Kada se smirio adrenalin u njemu postepeno ustupajući mesto miru osetio je.....dolazi priča.....veče....muzika svira....žamor ljudi izmešan sa osmesima. Smeh mladih i šale. Doterane žene i devojke u večernjim toaletam i sredjeni elegantni muški pratioci. U uglu je kao separe....klupe u duborezu nameštene u ge ukrašene jastucima za sedenje i ona....prelepa devojka koja nervozno sedeći na debelom jastuku pokušava da postigne izgled smirenog čekanja. Koktel za dvoje čeka .....i ona čeka.....pogled joj luta salom iščekujući da ugleda dragi lik mladića.......vika.... haos.....plač.......panika.....lomnjava.....užas....
Senke nedočekanih lebde mu pred očima......

zov
zvuk
odjek
cvet
kamen

Sedela sam jedne veceri sama kod kuce. Gledala sam film sa mojim omiljenim glumcem. Scena je postajala vruca, a u meni se budio zov ljubavi. On je imao neki monolog i pojacala sam zvuk. Pocela sam da uzdisem glasno, jer sam zelalea da imam. Odjek se cuo po celom stanu. A on je na televiziji poklonio cvet njegovoj partnerki, a onda su vodili ljubav na kamenu.

Miris
Toplina
Leto
Franjevac
Misija

Miris
Toplina
Leto
Franjevac
Misija

Ako moju verenicu pitate, ona je za opreznost, za preventivu. Sa nama verenicima se, tvrdi ona, nikad ne zna. "Žena mora svakog trenutka da bude spremna na sve", kaže. "Za svaki slučaj." Zato ona stalno drži u predsoblju spakovan kofer sa mojim stvarima. Ono što smatra da mi je najpotrebnije, to drži u koferu. Ako se, kaže, nešto dogodi, ako je izdam ili izneverim, da uzimam kofer i da odmah odlazim. "Nemaš", kaže, "potrebe da kupiš svoje prnje - ja sam ti ih već prikupila".

Doduše, s vremena na vreme promeni moje stvari u koferu, opere ih, ispegla, provetri - pa opet u kofer! Iz kofera se posle širi jako prijatan miris po nekoliko dana, a mene obuzme neka toplina... Taj joj kofer stoji kao onaj aparat za gašenje požara u franjevačkom manastiru. "Ako ne bude požara - molim - nećemo upotrebiti pesak!", pući usne, prkosno diže bradu uvis i gestikulira dok mi to govori. I da vidite, ja malo cvikujem od tog kofera. Možda bi nekad nešto i pokušao, ali me taj kofer isprati i dočeka. Ne mogu a da ne mislim na njega. To me, razumljivo, nervira, ma šta nervira - izluđuje me, i iks puta sam je molio da skloni kofer, da me više ne potriše, ali ona neće!

"To ti je nemoguća misija, bratac! Samo tako mogu da te sačuvam - ako se nerviraš!", nepopustljiva je, "A kad prestaneš da se nerviraš - gotovo je." Ako me uhvati, ako mi nađe neku sumnjivu poruku na mobilnom, trag karmina na reveru mog letnjeg sakoa majušan kao buva, ili odsjaj zenskih ociju u mojim zenicama, ja tog trenutka odlazim, "letim" kako voli da kaže, i nikada se više ne vraćam.
Prema tome, možemo mi da se volimo, mazimo i sve normalno, ali moj kofer ima da stoji tamo gde ga je ona ostavila.

Kabare
Mesec
Dvostruko
Decentno
Isključite mi srce

Poslednja izmena:
Pala sam s bicikle i odrala kolena.Dok majstor ispravlja prednji tocak, njegova ljubazna zena nudi mi grozdje. Jedem ono kiselo grozdje i gledam u haos po dvoristu iza radionice.Medju gvozdjurijom , volanima , starim tockovima nalazi se i jedna ljuljska. Povetarac se igra sa mojom kosom i baca je pravo u oci .Hvata me nervoza. Tocak jos nije popravljen, a kolena me bole.... Kako cu sada kuci ? I ova paklena vrucina... Uh ! Kakav baksuzan dan!

jutro
magla
zmaj
zub
peskir

jutro
magla
zmaj
zub
peskir

Jutro je, jutro je, kad te nema bolje da se nisam ni probudila - na radiju su se culi zvuci prepoznatljivog hita. Mlada devojka je pogledala kroz prozor i videla zimsku maglu. Okrenula je glavu i videla na zidu sliku zmaja. "Kada li ce nova godina" - rekla je sebi. Pod tim je mislila na kinesku, posto je ona vesnik proleca. Osetila joj je da joj je zub pun sinocne vecere. Umila se i oprala zube i peskirom obrisala lice. Poceo je novi dan.

Podloga
Led
vatra
ljubazan
veseo
prazan.

Podloga za sliku je bila gotova. Marija je mrzovoljno pogledala u gomilu
cetkica koje nije ni oprala od predhodnog slikanja.Stajale su u staklenoj tegli na polici umazane od boja.Pomislila je kako ce manje vremena potrositi ako ode do obliznje knjizare da kupi nove nego li da cisti ove sa police.Pogledala je kroz prozor da vidi kakva je situacija napolju.Led je okovao ulice i trotoare.Sivi oblaci su se lenjo navlacili nad gradom.Nebo nije obecavalo nista dobro. Severac nije stedeo svoje nalete na ono malo ljudi koji su sa teskom mukom balansirali po trotoaru pazeci da ne padnu.Pogledala je u kamin koji je sirio toplotu po stanu.Vatra je gorela bacajuci s vremena na vreme iskrice koje su je oduvek podsecale na svice..Kakva dilema.Otici u knjizaru po ovakvom vremenu ili se kao macka sklupcati pored kamina.Marija je ipak odlucila da ode do knjizare.Navukla je kaput , sal , kapu i istrcala na ulicu.Jedva je odrzavala ravnotezu .Stigla je nekako do knjizare . Prodavac joj se obradova kao da je video rod rodjeni.Pozalio joj se kako su mu se usta zalepila od cutanja jer sem nje niko nije privirio unutra.Izabrala je cetkice koje su joj bile potrebne i zahvalila se prodavcu koji je bio vrlo ljubazan.Dok se vracala kuci paznju joj je privukao mladic koji se klizao po trotoaru imitirajuci klizace na ledu.Zabavljao je i zasmejavao devojku koja je isla pored njega Kako je lepo biti mlad i veseo ,pomislila je.Punila je za dva meseca cetrdeset godina.Zivela je sama.Zavrsila je likovnu akademiju i radila kao profesor u obliznjoj skoli.Nikada nije upoznala osobu sa kojom bi zelela da podeli sve sto nosi zivot.Nije bila srecna zbog toga.Nije mogla nista da promeni tako da se vremenom navikla na to da ce zivot provesti sama.Skoro je uletela u svoj mali stan.Dok je skidala kaput na zidu se pojavila cudna svetlost.Pogledala je kroz prozor i ugledala skoro nestvaran prizor.Zraci sunca su uspeli da nadju put izmedju oblaka i da se probiju do ledom okovanog grada.Ni sama nije znala da objasni odakle joj odjednom taj cudni osecaj u stomaku . Pored mnostva stvari, suvenira koje je je donosila iz raznih krajeva sveta stan joj se ucinio tako prazan.Dohvatila je ponovo kaput i istrcala na ulicu.Isla je , a ni sama nije znala gde .Bilo joj je potrebno da bude sa nekim, makar i sa retkim prolaznicima koje je sretala na ulici.

Baste
lopata
umivaonik
glista
strah

Poslednja izmena od moderatora:
Baste
lopata
umivaonik
glista
strah

u njenoj basti ima svega, samo cveca nema. ta se u zivotu nije dohvatila lopate. prosto me je strah da krocim u onu dzunglu. jednom sam, skroz pozadi uz ogradu, videla bacen zardjali umivaonik pun glista. nikad me takav uzas nije obuzeo!

brzo
kratko
prve reci
prihvatam
problem

brzo
kratko
prve reci
prihvatam
problem

Prve reci koje sam jutros, jos uvek lezeci u krevetu, izgovorila- tiho, ali jasno, sebu u bradu, bile su "ja imam tajnu". Tajna je za sada mala, ali ce vrlo brzo da preraste u veliku. Za nju zna troje ljudi, ukupno cetvoro sa mnom, i za sada je tajna na sigurnom, ali kapiram i prihvatam da ce svakim danom, kako vreme protice, tajna neminovno da narasta, brzo i odlucno poput brasna zamesenog sa kvascem i ostavljenog na toplom. Tajnu cu stoga moci da sakrijem na ovom mestu vrlo kratko, a mozda mi je i drago zbog toga. Mozda pomalo i uzivam u onom trenutku koji ce, znam, doci, kada ce tajna da izadje iz okvira tajnovitosti, da odjekne po forumskim hodnicima, da pojedine iznenadi, one naivnije nagne na zgrazavanje, one zlobnije na pobedonosni osmeh, a neke na nevericu i tugu. Pomalo se, priznajem, radujem tom trenutku. Jer, zar svrha svake tajne nije da jednom bude otkrivena?

malena
lopta
zemicka
dete
briga
jelen

Poslednja izmena:
Malena moja tata ti je kupio enciklopediju da ucis dok si jos mala. To sto naucis ces kasnije zaboraviti, ali ce ti ostati znanje gde da trazis ono sto ti treba, ali I da razumes svet oko sebe. Lopta je tvoj najbolji drug jer ti pomaze da pravis pokrete koje bez nje ne bi cinila, a znace tvom fizickom razvoju i kasnije zdravlju.Koje kad izgubis kasnije mnog teze mozes da ga povratis. Kad ustanes ujutro zemicka ti treba da bi mogla da nahranis sve svoje misice I vijuge.
Ti si dete I treba da rastes u skladu sa svojim uzrastom da se razvijas u svakom pogledu, jer ako zaostanes u nekom delu svog razvoja i nece ti pomoci Google da resis svoju brigu.Ostaces osakacena na nekoj drugoj strani , pa ces se osecati kao jelen bez rogova.
Sama ovo neces razumeti i uvek ces kriviti druge ljude za svoje greske. Onda, drugi nece tebe razumet i oni ce tebe kriviti. Tako sve u krug dok ne ostaris i shvatis da se iskustvo I znanje razlicito stice u mladosti , a drugacije kad odrastes.

“Tata, tata, je’ l da da nisi znao da Madjarska nema more, a ima mornaricu?”
“ Nisam , mala moja, zaboravio sam to kad si se ti rodila."
“Al’ tata ti me volis…”

Nije
znanje
sto
jabuka
branje

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back