Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pacov - Samo da prezivim ovu ledenu zimu
Ona - Ako zarobim njegove usne, slatke kao med, bicu najsrecnija.
Bolesnik - Samo neka mi prekinu dovod kiseonika, zivota mi je dosta.
Prosjak – Makar 100 dinara da mi daju, kupicu loz i isprobati srecu.

Deda Mraz – Kako da ne, naravno da cu vam svima ispuniti zelje!

Prosjak je nekako preziveo zimu, pacov je pojeo novcanicu od 100 dinara, bolesniku je usne zarobila jedna predana bolnicarka i smrt poslala na odmor, a ona je umrla ugusivsi se od ocaja kada je shvatila da nikada nece biti njegova.

ucmalost
silovito
taster
nula
lepe noge

ucmalost
silovito
taster
nula
lepe noge

Bila je svesna sebe i svog tela. Cesto je nimalo skriveno ili sa ustezanjem, potpuno bez zadrske, otkrivala provokativnim duzinama suknje svoje lepe noge. Volela ih je. Volela je sebe sto joj glava stoji na tom telu za kojim su se mnogo okretali. Razmisljala je o sebi i divila se sebi sebicno voleci svaki centimetar sebe tugujuci sto se poklanjala raznim muskarcima tokom godina. A ona ih ima 23. I uzivala u tom jutru i hvalospevu koji je samo sebi posvetila.
Tog tana je skala na termometru pokazivala nulu. Ucmalost zime se uvukla i u mali dom u kome je zivela. Mrzela je sneg, hladnocu, zimu, sve te kape, rukavice.. Iako je dete zime i dete decembra, snega i hladnoce.
Jak zvuk interfona prekinu to mirno jutro u kom je pila kafu. "Daaaaaaaaaaaa?" , rece maznim cvrkutavim glasom. "Ja sam", cula je poznati glas...I pritisnu taster na interfonu. Nesto silovito je presece u tom momentu..
Zeli li ga opet u svom zivotu, u svojoj glavi, u sopstvenoj utrobi, ispunjena njegovim semenom? Pokazace vreme, za sada svojim vitkim nogicama (nozicama :think:) doskakuta do ulaznih vrata i otvori ih.. I svoje srce..

histerija
novac
poklon
mache
bajka
teret

Poslednja izmena:
histerija
novac
poklon
mache
bajka
teret

Jutro je svanulo tužno.Ali umesto beskrajne tuge koja me je pritiskala dok sam pred zoru pokušavala da zaspim,sada me je obuzimala histerija zbog svega što sam dozvolila da se dogodi.Sada sam sama nosila taj teret.Plaćala sam cenu svoje naivnosti.Kada je još trebalo da shvatim da život nije bajka?Kada sam imala 8 godina,12,15?Ali ja sam shvatila prekasno.I sada boli.
Za sve je kriv novac.Čovekovo večito prokletstvo.
Gledala sam kroz prozor,dok su mi misli lutale preko mokrih krovova pokislih zgrada.
Sve što mi je ostalo od poslednjih 10 godina života je poslednji poklon od njega,slatko malo mače,poklon od jednog ledenog čoveka.

život
strepnja
rukavice
misao
osmeh

život
strepnja
rukavice
misao
osmeh

Kada bi mogao da me vidi, moj osmeh bi mu sve rekao. I to koliko je strepnja da nisam dorasla zadatku bila nepotrebna, i to da smo uzaludno cekali sve do sada. Mogla sam sve bez problema da obavim jos odavno.Svukla sam hirurske rukavice sasvim lagano, prvo sa leve, a zatim sa desne ruke, dok sam pod sobom ponosno posmatrala mrtvo telo njegove zene. Sasvim dovoljno krvi da nekome slabiih zivaca pripadne muka. Ali, ne i meni. Mene je zivot odavno navikao na krv, na smrt, na strast i na ljubav. Uostalom, jedno bez drugog ne ide. Posmatrala sam detalje oko sebe, po prvi put ne zamisjlajuci njega i nju na toj sofi, na tom podu, uz taj zid. Jer, vise nije bilo razloga da o kucki razmisljam, mrtva je i to je sve sto me o njoj sada interesuje. Lagano sam krenula ka vratima, dok me je misao o tome da li ce gad sada smisliti jos neki izgovor da me ne ozeni, golicala sve dok nisam sela u taksi.

dvojka
zena sa krivim nosem
sankanje
meskoljenje
zelim te

život
strepnja
rukavice
misao
osmeh

Koracala je skoro necujno..svesna da bi samo jedan osmeh..dodir ruke bez rukavice..dao smisao njihovim zivotima kakav su zeleli..
sebe je uveravala da ce to biti novi zivot i ta misao je nije napustala.....
On ce je cekati na tom raskrscu, znala je to..
ali strepnja u ispravnost odluke cinila je njen korak sve tisim i tisim...

izguzvana postelja
muzika
casa
ruke
greh
san
ponos

izguzvana postelja
muzika
casa
ruke
greh
san
ponos

Čaša sa tekućinom boje starog zlata je stajala ispred mene.Ruke su me sve slabije slušale,prijatno utrnule od alkohola koji je kolao mojim venama.Kočnice moje svesti i podsvesti bile su olabavljene,dovoljno da bih prekasno zakočio.
Muzika mi je golicala srce,Čola je pevao o neumerenim nadama,prevelikim obećanjima ,lošem vinu....
Želeo sam san,okrepljujući san,posle kojeg ću ustati odmoran,i sa potisnutim osećajem praznine koji me ispunjavao.
Da,ponekad i praznina može da ispunjava čoveka."Ponekad praznina zna prepasti džina..."
Još nekoliko čašica i doći će san,san u kojem neću sanjati o grehu i promašajima,nadam se.Biće to kratak san posle kojeg se budim živaca napetih kao strune na vijolini koja cvili o ljubavi koju ubija ponos...uvek je tako posle pijanstva,znam.
Iza mene će ostati izgužvana postelja,kao da nisam spavao sam.
tolpo zimsko veče
novogodišnja rasveta
neka devojka
crno vino
živa svirka

tolpo zimsko veče
novogodišnja rasveta
neka devojka
crno vino
živa svirka

Snežne pahuljice.Nečujno se lepe za asfalt,automobile,smrznute noseve prolaznika.Toplo zimsko veče u Beogradu.Koračam dobro poznatim ulicama,pored mene promiču usplahirena lica prolaznika koji žure.Koji se smeju.Okićeni prozori beogradskih stanova,novogodišnja rasveta na ulicama i izlozima radnji.Toplina u mom srcu.I spokoj koji dugo nisam osetila.
Približavam se .Dobro poznat lokal,u koji rado svraćam.Dragi prijatelji,sa osmehom me čekaju.Unutra je toplo,živa svirka,razigrane prilike se njišu,piju,grohotom smeju.Neka devojka u prolazu me zakači lako ramenom,okreće se sa osmehom...Tako poznate crte lica,isti osmeh,godinama...Koliko se dugo nismo videle?Dugo...A zatim razgovor,muzika,večera,sveće,crno vino.Praznik,veselje i prijateljica koju godinama nisam videla...U mojoj duši radost.

vrba
staza
klupa
zamagljene naočare
ceger
pas

Poslednja izmena:
Retki ljudi su znali za usku stazu koja se zavrsavala ispod ogolelog potkresanog stabla vrbe. To je bilo iz razloga sto je sneg sasvim pokrio stazicu vizuelno cineci drvo sasvim izolovanim od okruzenja, misterioznim, neuklopljenim a takodje i nekako bajkovitim, nestvarnim. Sablasnim. Trgovac u zelenoj jakni tesko se vukao pored ulice, vetar ga je samarao i suprotstavljao se njegovom smeru kretanja, covek je zastao na sekund, spustio teski ceger protrljao grube sake, obrisao zamagljene naocare, a zatim uzevsi ponovo ceger prepun kutijica sa alatom koje je prodavao i nesto malo njegove garderobe izguzvane na dnu, nastavio je put. Sada je prolazio pored polomljene klupe, u jednom delu, zavucen cvileci lezao je pas. Pas je poceo da laje. Da urla. Izasao je iz svog jadnog improvizovanog sklonista sasvim besan. Sa istom emocijom koju bi imao bilo koji promrzli beskucnik na minus 11, dok se u sarenim automobilima ljudi raduju praznicnoj trpezi; sa istom emocijom koju je osecao covek. Bes. Krenuo je ka trgovcu. On se uplasio ispustio ceger i poceo da bezi. Vodila ga je neka cudna sila, trcao je u sneg ka vrbi. Kada je stigao, imao je sta da vidi, osedeli starac, obasjan svetloscu, sasvim u belom gledao ga je ulivajuci mu spokoj. Pas ja napokon prestao da laje i nestao. Trgovac je osetio toplotu u sebi koja se sirila po citavom telu. Starac mu je pruzio ruku.

So
Kosa
Glumac
Brati
Osmeh
Medjutim

So
Kosa
Glumac
Brati
Osmeh
Medjutim

Gde se toliko zadržao tamnoputi Poti-Poti Abadon, anđeo uništenja? Njegova domaćica prži mu zasoljenu kajganu, dok Abadon sedi na šamlici i vadi cepku ispod nokta. Na radiju svira neki teški gitar-bluz.

Duvali smo u trube ratničke, jer nam je zadatak da nas po zlu pamte narodi koje posetismo. Popišali smo se u razvaljenoj crkvi, a školu zapalismo da se ogrejemo. Šljam od tetkice kreštao je neopisivo, izgazili smo tog smora, a učiteljicu smo silovali. Na zelenoj livadi, da predahnemo, među sobom smo se malo klali.

Domaćica reče: "Da li ti uz kajganu nešto fali? Soli, možda"

Onda smo na udovicu s decom naišli, molila nas je ta govna'ra, međutim, ni sami ne znamo šta. Decu smo ponovo u kevu vratili, pa sve zajedno nožem osmehnuli i bacili našim kucama, da naše Zveri, site presite lunjaju putevima Gospodnjim. Pored izvora smo, međutim, da se umijemo, stali...

Mađioničari, poput vrhunskih glumaca, mogu da opsene gomilu. Ako strasno nešto želi, čovek je u stanju da pokrene druge. Jedan seljak iz Krstarova izveo je da mu pre vremena sazru "tri posta". Tabova snajka oživela je sparušeni ladoleš, a u Kragujevcu ima jedan što snagom misli rasteruje oblake. Nije to ništa prema mojoj malavelikoj verenici koja uvek uspeva da popravi struju kad izbije kratak spoj.

Odvratno
Prelepo
Divinizacija
Mlohavo veče
Mila mala devojčica
Odvratna livada
Prekrasno veštačko cveće
Debela

Odvratno
Prelepo
Divinizacija
Mlohavo veče
Mila mala devojčica
Odvratna livada
Prekrasno veštačko cveće
Debela

On zna da je odvratno nekima da je gledaju, bar to oni pokusavaju odglumeti, izvesti to krivljenje face i uzmicanje tela i gleve nazad pri susretu sa njom, Za njega je to izazov, mada, i ta rec ne stoji tu, al sta cu kada je upravo meni dato da napravim ovaj izvestaj, zaposlili su me u policiju preko veze. Za ovaj posao prenosenja situacije sa lice mesta na njegovo nalicje, potrebno je mnogo vise stila, mnogo procitanih knjiga zapamcenih delova i mesta, poznavanja konfiguracija lica ... A i to sam tek skoro uklavirila, al', od necega se ziveti mora, te cu nastaviti gde sam stala, pa neka posle to prepravljaju oni koji su me do leba doveli. E, za njega je izazov, mada nije izazov, vec je u pitanju jedna druga stvar duse, izazov da ono od cega njih par okrenu glavu pretvori u nesto prelepo, nesto od cega nece moci odvojiti zaneseni pogled niko, ako je moguce ni on, pogotovo on, jer ustvari, najteze je privuci njegov pogled, i u tome je citava stvar. Njegov je pogled skoro nemoguce privuci i on ih najbolje razume, zato im i pravi te prikaze, fenomenalna radjanja.. On se najverovatnije bavi divinizacijom mlohavih veceri :lol: Tatalno pogresno upotrebljene reci, najverovatnije sasvim sigurno sam u pravu, najverovatnije se niko tu ne moze snaci i divinizam i divinizacija sad mi padose na pamet, nikada ga u svojim pracenjuma, a pratila sam ga danima, nikada ga nisam cula da je izgovorio tako nesto, gde li pokupih tu rec ne znam, ali mlohavo vece i mlohave veceri, to mi je poznato i znam da sam u njima, kada je on tu, imala fatamorganu kakao jedna mila mala devojcica trci odvratnom livadom i bere prekrasno vestacko cvece, a cim bi on okrenuo ledja od te veceri, mila devojcica se preobrazavala u debelu babu a prekrasno vestacko cvece u suvu travu.
Visi organi vlasti neka se pozabave sa desifrovanjem ovog izvestaja koji pisem pri sasvim zdravoj pameti i verno prenosim sta mi moje oci vidose .

jezik
prednost
neumerenost
naduvenost
prepredenost

Poslednja izmena:
jezik
prednost
neumerenost
naduvenost
prepredenost

Često sam pomišljao da je prava šteta što sa njom nisam pronašao zajednički jezik.Bilo je trenutaka kada mi se činilo da jedno drugom otimamo reči iz usta.Upravo je to bilo ono što me privuklo.Kasnije sam pomišljao da je nešto ostalo nedorečeno,da sam ja kriv,da nisam pronašao prave reči,da sam nešto mogao i trebao da kažem drugačije....
Potpuna predanost nameri da njoj kažem baš sve,na razne načine,tako da bi me shatila u pravom smislu,videla u pravom svetlu....e,ta predanost me udaljavala od cilja.Neumerenost u iskrenosti,i insistiranje na iskrenosti,moji su najveći neprijatelji,jer uvek je nesrećan čovek koji traga za istinom.Opet,neistina me činila još nesrećnijim,a prepoznata neiskrenost me potpuno odbijala.Moju želju za iskrenošću ona je tumačila kao prikrivenu prepredenost,a njeno izbegavanje iskrenih odgovora(može li ih,uopšte,neka žena davati?)ja sam shvatao kao naduvenost.
Naravno da tu nije moglo biti budućnosti...,mada mi se činilo da smo jedno za drugo-ja, čovek bez novaca,i ona ,žena bez lepote.
lepo
ružno
bekstvo
san
uspeh
sreća

Poslednja izmena:
prednost

lepo
ružno
bekstvo
san
uspeh
sreća

Pokusavala je da nadje ono cemu treba dati prednost i tako doci do srece, do onog o cemu ljudi oko nje pricaju, ono za cim ceznu cemu se raduju nadaju. Zagledala je njihova lepa i ruzna lica i pokusavala da odgonetne stanja koja su stajala iza njih, da nasluti sta se to burka u njima drugacije nego u njoj. Kada bi joj se cinilo da nade nema i da je njena utroba suvise hladna i mrtva za ucesce u tom zivotu punom njoj nevidljivog reda i cilja odlucivala se na bekstvo, i vise se puta vracala kao iz sna, sa puteva bez uspeha i bez srece koja je ceka negde, samo je treba pronaci. Ipak, kako su se nizala proleca i leta i zime i jeseni njenih godina neprimetno je stizala ta vec prezaljena mirnoca i zadovoljstvo samim mirisima i grada a ne samo sela i nekih dalekih predela. Sa slatkim cudjenjem je pocela da se raduej i lepljivom olovnom smradu iz auspuha kao poznatom i tu pod miskom stavljenom drugu. A to sto joj je utroba hladna i zeljna vatre promena sve je manje slamalo sramom pred tako jasnim i odredjenim gradskim licima.

toplo
hladno
kafa
vrba
stisak
poljubac

Poslednja izmena:
prednost

lepo
ružno
bekstvo
san
uspeh
sreća

Pokusavala je da nadje ono cemu treba dati prednost i tako doci do srece, do onog o cemu ljudi oko nje pricaju, ono za cim ceznu cemu se raduju nadaju. Zagledala je njihova lepa i ruzna lica i pokusavala da odgonetne stanja koja su stajala iza njih, da nasluti sta se to burka u njima drugacije nego u njoj. Kada bi joj se cinilo da nade nema i da je njena utroba suvise hladna i mrtva za ucesce u tom zivotu punom njoj nevidljivog reda i cilja odlucivala se na bekstvo, i vise se puta vracala kao iz sna, sa puteva bez uspeha i bez srece koja je ceka negde, samo je treba pronaci. Ipak, kako su se nizala proleca i leta i zime i jeseni njenih godina neprimetno je stizala ta vec prezaljena mirnoca i zadovoljstvo samim mirisima i grada a ne samo sela i nekih dalekih predela. Sa slatkim cudjenjem je pocela da se raduej i lepljivom olovnom smradu iz auspuha kao poznatom i tu pod miskom stavljenom drugu. A to sto joj je utroba hladna i zeljna vatre promena sve je manje slamalo sramom pred tako jasnim i odredjenim gradskim licima.

toplo
hladno
kafa
vrba
stisak
poljubac
Bilo je hladno januarsko jutro. Osecala je miris kafe iz kuhinje.
Dodji, vrati se jos malo u krevet, rekla je mazno. U krevetu joj je bilo toplo, fino i volela je da se izlezava ujutru.. Kroz prozor je gledala zalosnu vrbu potpuno golu , koja se savila pod teretom snega.
Zmurela je i sanjala kada ce mart i prolece .. Iz tog sanjarenja ju je probudio jedan lagani poljubac u vrat, poput leptira. I tako dobro poznati joj stisak i jedna saka sa 'muzickim' prstima...

dete
sanke
ulicna svetiljka
secanja
sex

dete
sanke
ulicna svetiljka
secanja
sex

dete je stiglo na vrh uzbrdice i ushiceno gledalo u svoje nove
sanke. Odgurnulo se, sanke su poletele i svom snagom se zabile u
ulicnu svetiljku.
secanja na taj prasak uvek mi pobude zelju za
sexom..

svezanj
sneg
misao
dubina
cokolada

Poslednja izmena:
Odvratno
Prelepo
Divinizacija
Mlohavo veče
Mila mala devojčica
Odvratna livada
Prekrasno veštačko cveće
Debela

On zna da je odvratno nekima da je gledaju, bar to oni pokusavaju odglumeti, izvesti to krivljenje face i uzmicanje tela i gleve nazad pri susretu sa njom, Za njega je to izazov, mada, i ta rec ne stoji tu, al sta cu kada je upravo meni dato da napravim ovaj izvestaj, zaposlili su me u policiju preko veze. Za ovaj posao prenosenja situacije sa lice mesta na njegovo nalicje, potrebno je mnogo vise stila, mnogo procitanih knjiga zapamcenih delova i mesta, poznavanja konfiguracija lica ... A i to sam tek skoro uklavirila, al', od necega se ziveti mora, te cu nastaviti gde sam stala, pa neka posle to prepravljaju oni koji su me do leba doveli. E, za njega je izazov, mada nije izazov, vec je u pitanju jedna druga stvar duse, izazov da ono od cega njih par okrenu glavu pretvori u nesto prelepo, nesto od cega nece moci odvojiti zaneseni pogled niko, ako je moguce ni on, pogotovo on, jer ustvari, najteze je privuci njegov pogled, i u tome je citava stvar. Njegov je pogled skoro nemoguce privuci i on ih najbolje razume, zato im i pravi te prikaze, fenomenalna radjanja.. On se najverovatnije bavi divinizacijom mlohavih veceri :lol: Tatalno pogresno upotrebljene reci, najverovatnije sasvim sigurno sam u pravu, najverovatnije se niko tu ne moze snaci i divinizam i divinizacija sad mi padose na pamet, nikada ga u svojim pracenjuma, a pratila sam ga danima, nikada ga nisam cula da je izgovorio tako nesto, gde li pokupih tu rec ne znam, ali mlohavo vece i mlohave veceri, to mi je poznato i znam da sam u njima, kada je on tu, imala fatamorganu kakao jedna mila mala devojcica trci odvratnom livadom i bere prekrasno vestacko cvece, a cim bi on okrenuo ledja od te veceri, mila devojcica se preobrazavala u debelu babu a prekrasno vestacko cvece u suvu travu.
Visi organi vlasti neka se pozabave sa desifrovanjem ovog izvestaja koji pisem pri sasvim zdravoj pameti i verno prenosim sta mi moje oci vidose .

jezik
prednost
neumerenost
naduvenost
prepredenost

To sto su govorili istim jezikom nije znacilo i da se razumeju..Jedina prednost sve ga toga je sto nisu morali da razgovaraju..Njena naduvenost i prepredenost cinile su da se oseca zapostavljenim..kao neko ko je tu samo da bi obezbedio lagodan zivot i nista vise.I on je to radio godinama..Ispunjavao je sve njihove neumrenosti u zeljama.Ni deca ni ona nisu oskudevali ni u cemu..materijalnom.Ona druga strana zivota..strana duse..bila je kao bezdan..prazan ..neispunjen ..Vapio je za tim necim..sto ce uciniti da pronadje sebe i mir..
vreme
vernost
kada
kako
mozda

svezanj
sneg
misao
dubina
cokolada

vreme
vernost
kada
kako
mozda

"Nije li ona sva jedan svezanj mesa umotanog kozom u kom se vrpolji snaga i u obliku ruku i nogu izbija kao kad mace ubacis u sneg. I miso i svaka dubina i plikoca reci, ne dodju li kao cokolada u omotu, lako se pojede i svari a omot baci.
Vreme zaista pojede sve nase bujice i mirne dane. Samo vernost, nasa vernost zivotu, moze i kada prodje osetiti kako se batrga u coveku i nesto mozda vaznije od koze."

"Gospodjice, jeste da sam vam dao priliku da me zabavite, ali, avaj, o cemu Vi to. Ako vam je ideja bila da studirate filozofiju, trebali ste sici par stanica nize. Meni treba Glumica, Gospodjice, a ne Prodavacica."

"A sta je Glumica, Gospodine, ako ne Prodavacica?" nagla se put njega, sva vazna, sasvim sigurna u svoje pokrete lica, sasvim sigurna da on blefira. Pricali su joj vec o tome, da se tu ljudi dobro potrude da ti uzdrmaju samopouzdanje, da ne razmislja o njihovim komentarima, najbolja je i tacka.

"Gospodjice, daleko od toga. Glumica ne glumi, kao sto ni Prodavacica ne prodaje."

O cemu li taj covek prica? I sta ovo znaci? Da sidje i ode kao da nije ni dolazila? Kako?

uzdrzanost
isprvnost
pobeda
istrajnost
sigurnost
likovanje

Poslednja izmena:
uzdrzanost
isprvnost
pobeda
istrajnost
sigurnost
likovanje
Od kako je jos kao tinejdzerka procitala Gordost i predrasude Dzej Ostin zaljubila se u njenu laku rec..
Onda je svoje devojacke snove u mladosti krenula da projektuje i da dobije pobedu samo njoj znanu u igri zivota..Ispravnost vlastitih ciljeva je cesto retoricko pitanje? Za nekog je pobeda dobra udaja koja donosi materijalnu sigurnost a za nekog fakultetska diploma.. Za nju je pobeda znacila istrajnost.. Da moze da se ujutru pogleda u ogledalo kog se toliko plasila.. Jer su je oci koje bi videla svoje smedje, samo tada odavale. Pred drugma je bila savrsena ledena kraljica i krasila ju je uzdrzanost kipa..
Sama pred sobom je morala ostati 'cista' i pred ogledalom. Nije zelela likovanje neprijatelja. Mada je znala da ce kad tad djavo doci po svoje jer krade muza i oca jedne plavise i jednog malog decaka od tri godine...

mesec
oreol
predznak
losa sreca
probudjena strast
masta

uzdrzanost
isprvnost
pobeda
istrajnost
sigurnost
likovanje

Nikada nisam cenio uzdržanost.Znam,to mnogima pruža sigurnost,ali istrajnost u uzdržanosti za mene je ,na neki način,kukavičluk.Često sam bio u prilici da se uverim kako bi me uzdržanost sačuvala od neprijatnih situacija,kako bih lakše i brže došao do cilja....ali,time bih svoje principe stavio pod pedu,a to nikada nisam bio spreman da uradim.Istrajnost u brutalnoj iskrenosti ponekad me sprečavala da osetim zadovoljstvo koje donosi likovanje,ali to nije velika cena za čoveka koji zna da je jedino izvesno-pobeda istine,ma šta drugi i druge o tome mislili...
iskrenost
nada
otvorena vrata
poželjno
zamišljeno

Predznak potpune propasti ukazao joj se kada se iz maste u realan, bas njen zivot usetao onaj koji je nosio oreol nedodirljivog. Znala je da ono, nekada zamisljeno pobudjuje nadu, da probudjena strast ponistava iskrenost prema sebi a otvorena vrata duse reskiraju opustosenje. Pozeljno bi bilo da se na prelazak crte ukljuci alarm a onaj samo culima blizak ali duhom dalek poput meseca ostavi na cekanju. Nebitno sta drugi i druge o tome mislili, da mastarenjima mozda treba dati sansu, losa sreca je ono sto iskusenje dopusta.

stalozeno
prestanak
samosvest
mudro
rebus

stalozeno
prestanak
samosvest
mudro
rebus

O kako je njoj preko glave stalozenosti i nestalozenosti. Da, za posao to je izuzetno vazna stavka i tu se treba drzati mudro, stalozeno pristupati. Prestanak radnog odnosa je zeznuta stvar u bilo kom vremenu u bilo kakvim okolnostima, dotice ti samosvest. Skoro su negde prikazali na TV-u grupu radnika kako u blatu idu tamo vamo masuci ogromnim plakatima, traze pravdu. Nakon trideset i vise godina radnog staza, ostaju bez plata. Ej bre, koja je tu samosvest potrebna pa ostati u svesti. I ne znas kome je gore. Onaj sto je samac, godinama istanjio odnose sa rodbinom i prijateljima, kome je takav potreban, gde ce, kome ce. Ko ce mu kupiti sapun da nije bar prljav ako je gladan. Onaj sa porodicom, kuda. I onda, kako od zivota praviti rebus. Neispricane price, neodgonetnuti ljudi, zagonetni ljudi... Koga to moze da zanima, istinski, zaista da zanima. Proslost ne greje i ne hrani. Prisnost, zagrljaj. Mozda je nekom tezak. Onda samo topao pogled, ni rec ne mora nekada biti, ne moza neko. Samo da se spoje prsti i pogled ostane na njima.
A on je na nekom drugom mestu, u nekoj drugoj stvarnosti, drugacijoj od njene. Ona je sasvim plitko, uronjena u zemlju, teska, usporena. A on brzo gubi strpljene trazeci zivahnim pogledom nesto. Ona ga ne moze zvati da sedne, samo mu je ostavila mesto.

prespavan
odsanjan
miran
ispravan

Poslednja izmena:
prespavan
odsanjan
miran
ispravan

"Znaš,kakve su ti misli-takav ti je život!"rekla je ona,ta devojka mog prijatelja,koja je sedala na suvazačevom sedištu i preko levog ramena gledala u mene povremeno,dok je neprestano mlela kao vodenica potočara,tako da je nisam ni slušao,ali sam iz učtivosti odobravao njene prazne priče."Ako ćeš se opiti,prespavati dan,ili šta ti ja znam,kako možeš očekivati da ti bude bolje?!"-nastavljala je da torokoće dok je moj prijatelj sve više zasluživao moj prezir i sažaljenje,time što je ćutao kao zaliven i ukočeno gledao u put ispred nas.Ovaj prizor nimalo suptilne dominacije žene nad muškarcem izazivao je ne samo prezir ,već i gađenje,gotovo isto koliko i ona situacija kad je moj poznanik demonstrirao autoritet nad svojom ženom u prisustvu stranca,tj mene.
Ipak,ove njene reči me nateraše da je pogledam drugim očima.Nije mi ni malo bila simpatičnija,ali mi se učinila inteligentnija,i počeo sam da razmišljam da li je i taj moj dan bio prespavan, a moj san odsanjan,da li je moj stav ispravan i da li po pitanj svega toga mogu biti miran,ili u svemu tome što me čini nezadovoljnim ima i neke moje krivice?
-iskrenost
nada
poželjno
zamišljeno
otvorena vrata

Poslednja izmena:
-iskrenost
nada
poželjno
zamišljeno
otvorena vrata

Ne mogu dovoljno da potonem u sebe, svoja secanja, proslost sta li, da se dovoljno duboko i sigurno setim, da li sam ikada priznavala rec iskrenost. Meni licno ta rec cak deluje kao strana, uopste ne kapiram koji su to objekti, bilo spolja ili unutra za koje bih zakacila iskrenost, kao neki pojam koji lebdi, ali gde. Nema vise nade da cu postici ikada dovoljno obrazovanja da povezem te zamrsene predstave o jeziku, recima i njihovom znacenju. Mogu da razumem da je neko iskren, da je pogled iskren, da glas zvuci iskreno, ali iskrenost, ne.
Samo nagadjam kako sam se odrekla ili kako nikada i nisam primila tu rec za stvarnu. Kada je pred tobom ziv covek, kog mozes dotaci rukom, sta mozes traziti od njega, ima li tog u sta smes dirnuti a da ostane toplina u dodiru. Ili prihvatas sve iza tih vrata ili...
Kao da stojim zamisljeno kraj otvorenih vrata secanja i naviru slike ljudi, mladih i starih ljudi, njihovih zivota zgusnutih u moje secanje na njih. Smesno, al' uporno mi se namece jedna kozna jakna, raskopacana i nenajavljen drag posetilac, porodicni prijatelj. Neki njegov trenutak u zivotu, meni sasvim nejasan, ne lici na sebe danas iz tog secanja a opet, i to je on. I kao da je bas taj on imao neki znacaj za mene. :lol: Setila sam se. Bilo je to za Bozic i on je na jedvite jade stigao da svrati do nas, i onako nedoteran, polurazdrljan sedne sa stomakom na sve strane, ta je jakna bila za njega mala, a ispod neka bela rolka koja je jos vise isticala salo na stomaku, stigao je da nam donese poklene za Bozic. I. Ljudi nam daju koliko stignu i kako stignu, koliko se izvrpolje njihova srca. I mi smo takvi. Cupamo se i trzamo, pa sta uspemo da damo.
A kad pritisnem sebe tom teskom, sumornom, cepidlakastom recju, iskrenost,
mogu samo da izadjem lagano iza nenkih vrata i naslonim se uz njihov okvir, pozeljno

dani
trud
put

dani
trud
put

Necu vise ni da razmisljam o petku. Sve sto je blizi,tako dani duze traju,kao da mi iz nekog, samo njima poznatog inata,produzavaju agoniju...ali neka ih,moj put do tvog srca poplocan je nekim potpuno neunistivim asfaltom,znam da ces mi doci,znam da cu stajati naspram tebe dok mi budes prilazila sa onim svojim neodoljivim osmehom,spustiti dlanove ma moj obraz,gledati par sekundi dok ceo svet u tom trenutku nestaje u kovitlacu vremena...tad ces me poljubiti i ja cu tad ponovo biti tvoja....i napokon,svoja...i zato,dzaba sam moj trud da ubrzavm vreme,do petka,on ce doci kad mu bude vreme...a ja,ja cu biti tu,cekacu te...

pesma
mozaik
dodir
sjaj

pesma
mozaik
dodir
sjaj

Gledam u MOZAIK na svome telu koji je ostavio svaki njegov DODIR.Mozda se nikada obrisati nece.Mozda ce se pretociti u neku PESMU koja ce govoriti o tome sta smo hteli,a nismo smeli.Sta god da bude,pamticu uvek onaj SJAJ u oku koji je nosio sa sobom svaki put kad mi je dolazio.

vece
jedro
komad
koren
plamen

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back