Igra - sastavi priču

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sneg
olovka
točak
šolja
krov
levi prst
biser

Dok napolju pada ove godine prvi sneg ja pijem svoju jutarnju kafu. Zelena solja sa mnostvom malih cipela, uspomena sa putovanja u Tunis prosle godine na stolu mu vuce da njenim rubovima poklonim svoje usne i osetim taj vreli napitak koji me razbudjuje. I iz svog malog stana na Vracaru dok uzivam u svoj jutarnjem ritualnu posmatram Bulevar.. Krov zgrade preko puta kao da ce se srusiti pod kolicinom snega.. Kao da je neko olovkom nacrtao fine linije te zgrade i uokvirio taj prizor.. Ili je olovka jutros ispisala moj krug delovanja..
Neko je nacrtao krug mojih mogucnosti oko mene.. Pece prsten na levom prstu kao zig koji me obelezava da sam tvoja...Da li si mi ti nacrtao to?Ili sam ja sebi nacrtala jer sam ti to dozvolila.. Pitam se i nizem suze kao bisere jer kazu da se tako cisti dusa i telo..

sin
greh
cvet
teskoba
miris
histerija

Zid nije mogao da ugusi zvukove i njihove histericne glasove dok su se svadjali....
Mogla sam da namirisem nerazumevanje koje se vec duze vreme razbaskarilo izmedju njih dvoje..
Ne mogu vise..stegla me teskoba i ne pusta..vise ne razumem reci..ne osecam mirise..ne vidim nista dalje od pola metra u zivotu…
svoje sinove ne vidim cini mi se vise kako treba..skucena sam ..uokvirena..shvatas li me ti uopste..znala je da mi govori izmedju dva gutljaja kafe..
Bila je lepa zena…pametna ..sposobna..sa tri nepolozena ispita pre diplomiranja..
tada je mislila da je On vredan toga..da je hrabar i snazan..bajkovit…
zivot joj je tada mirisao na orhideje…osecala se svemogucom uz njega..sve dok nije srela Dejana..
On je moja ljubav ..moj greh..razumi me bar ti molim te..

Ulica
zelja
Koraci
Nocna svetiljka
Daleko

Sjedim i posmatram kroz prozor. Kasno je. Snijeg je poceo da pada i nosen vjetrom udara o prozor. Razmisljam. Misli mi lutaju, obilaze prostore, lutaju kroz vrijeme.Iz razmisljanja me prenu zvuk koraka. ,,Ko bi to mogao biti''-razmisljam u sebi. pogledah bolje, u nevjerici protrljah oci. Da, to je bio on. Stajao je tu, nasprem mene, sa druge strane prozora. Ulicna svetiljka je bacala svoj sjaj na njegovu crnu kosu protkanu bijelim pahuljama. Naslonio je ruku na prozor.Cinilo mi se kao da osjecam toplinu njegovih dodira. Srce mi je lupalo kao ludo, htjelo je da iskoci. U sebi sam pomislila da se moja novogodisnja zelja ostvarila malo ranije. Mislila sam da mojoj sreci nema kraja. A onda... poslao mi je poljubac, okrenuo se i otisao... niz ulicu, daleko, u zaborav...

granica
sloboda
zelja
teznja
nebo
strah

Pitao si me da li strah postavlja granice slobodi a zelje pretvara u teznju koja nikada nece doseci nebo. Ne znam da li si ikada shvatio da me je strah sprecio da uopste i razmisljam o granicama a slobodu sam olako zamenila zeljama. Oslonile su se na tebe, uvukle pod kozu iako osecas njihovu tezinu i teznju da nebo dosegnem bez straha. Zato sam konacno u stanju da ti pruzim trazeni odgovor – sloboda je u teznji da zelja izbrise strah pred nebeskim granicama…one uopste ne postoje. Mozda ni mi sa svojim iluzijama.

jadno
lukava
samilost
silovito
oziljak

jadno
lukava
samilost
silovito
oziljak

Samilost nije isto što i saosećanje.Ne volim je.Možda je to plemenitiji oblik prezira?Osećam se jadno ,dok neko prema meni ispoljava samilost.Zato dobro skrivam svaki svoj ožiljak.Priča o njima bi zvučala....pa,pogrešno,pogrešno onima koji nisu isto iskusili na svojoj koži.Ta lukava žena koja svojom lukavošću nadomešćuje nedostatak inteligencije,znala je kako da me silovito udari u želudac,a da me nije ni dotakla.
prvi sneg
priroda
toplina doma
nostalgija
lutanje
zavaravanje

prvi sneg
priroda
toplina doma
nostalgija
lutanje
zavaravanje

Kada padne prvi sneg...Negde se zabeli priroda.Ovde prirode nema,nego samo haos postane jos veci.Zavaravanje je da volim takvu zimu.Kad bolje razmislim,zimu uopste ne volim.Pocne ono cuveno lutanje misli dok zaludno sedimo kod kuce.Dodje mi i neka nostalgija za detinjstvom.Sada znam.To je bilo ono sto se naziva-toplina doma.

kutija
grana
element
diferencija
ispitivanje
sauna

prvi sneg
priroda
toplina doma
nostalgija
lutanje
zavaravanje
Zavaravajući sebe da lutajući ne ostavlja jasan trag, pokušavao je da se skloni u sigurnost prošlosti, u nostalgične noći prvog snega. Ali sve je bilo uzalud. U najdubljim delovima šume, u netaknutoj prirodi praistorije, jasno ga je dražila varnica detinjstva, toplina doma u kojem se rodio i kojem se bežeći nedvosmisleno, nezaustavljivo i neobjašnjivo vraćao...

kutija
grana
element
diferencija
ispitivanje
sauna

U malenoj kutiji koja je treperela ćilibarom na bočnim stranama, počivao je element koji je u sebi nosio tajnu. U primitivnoj sauni dogorevala je grana . Međutim, ispitivanje kojim se bavio naš junak nije poznavalo diferenciju ni u vrremenu ni u prostoru....

Lišće,
bljesak,
vlaga, i
sparenje,
koža,
vrisak,
posekotina,
nesvest.

Poslednja izmena:
Petak je ..obican kasno jesenjski dan..mozda malo lepsi od svih prethodnih petih dana u nedelji....
jer je ovaj bio suncan i topao..miran i tih..nije planirala niti je znala kako je bas ovog petog dana u nedelji otisla tamo..
mozda vodjena unutrasnjim pulsiranjem u grudima ispod leve sise ili mozda vodjena secanjima..
a mozda i mirisima proslih dana koji su bljeskali ispod prividne mirnoce njenog lica..
Koza joj se jezila pri naletima nepostojece vlage i isparenja..bilo joj je toplo....
vrisak ceznje prolomio se njenom nutrinom..rana na dusi jos je bila sveza..
zjapila je kao posekotina naneta nozem duboko i trajno a opet volela je to mesto..
bilo je njihovo..osecala se tu kao kod kuce.poznavala je svaki putic..
kamen cinilo joj se i svaku travku..setala je dugo i terala sebe da ne razmislja ni o cemu..
samo je isla mrveci svoji malim stopalima pozutelo lisce..mrtvo lisce kako je sa tugom znala da kaze..
i koliko god se trudila da ne gazi po njima nije joj uspevalo..
mrtvog lisca bilo je na stotine ..mrtvog kao sto je njena dusa sada..

verovanje
potreba
strah
sloboda
biti jedno
sada

..

verovanje
potreba
strah
sloboda
biti jedno
sada

Ima li verovanja?Ko kome može da veruje?Oni što su verovali mušterijama,pa davali robu na veresiju,oni kažu "Nikom ne verujem,više!"Vrte glavom,sa nevericom,kivni i na sebe i na mušterije koje ne plaćaju svoje dugove.
Hoćeš li mi verovati,Nepoznata?Hoćeš li odbaciti strah?Možeš li?
Verujem da možeš,ako želiš da budemo jedno.
Ja znam da možemo biti jedno.Zar moram da ti objašnjavam da je to nasušna ljudska potreba?Zašto ne svratiš u moju prodavnicu tajni?Zašto ne razgledaš pažljivo?Pokloniću ti sve za čime posegneš.Evo,sada ti to obećavam.Možeš se pozvati na to obećanje u svakom trenutku.
Ali,pazi,dobro pazi.
Lomljive su tajne.Možda će ti klonuti ruke,možda će ti biti preteške.Možda nećeš znati šta bi sa njima.Možeš ih u besu i razočaranju baciti na beton....ili u reku.Dešavalo se tako.To nije lep prizor.
Znaš,Nepoznata,ja bih ti sve to davno rekao,samo da je bilo prilike.Jednom,samo jednom,meni se od neke učinilo da si ti.Otvorio sam vrata prodavnice,i poklonio mnoge svoje tajne.Ona nije znala šta bi sa tim....logično,jer ona nije ni bila ti.
Ako te ikada sretnem,pokloniću ti sve što nije razbijeno,jer ti ne zasužuješ nešto manje,felerično,krpljeno,lepljeno.Ne zameri ako ,u početku,budem skeptičan i ciničan.Trebaće mi vremena da vidim da li si to zaista ti.Moram biti oprezan.
Sa mojim tajnama u tvojim rukama će,dobrim delom, biti ono što najviše cenim.
Sloboda.

-plaža
-veče
-topao vetar
-šapat
-sreća

Sunce je uveliko ugaslo po ivici mirnoga mora.Tisinu remeti tek po neki zaostali galeb trazeci svoje jato uplasen i zatercen nadolazecom veceri.
Povrsina mora ravna kao staklo.Maleni jedva cujni talasici nezno premecu pesak kao da ga maze..napred..nazad..napred..nazad..
Topli vetar lagano dodiruje njenu plavu kosu.Njegova ruka oko njenog struka dok se ona svojom blago pridrzava za njega..
Setaju pustom plazom u toploj veceri,bosi kroz mesavinu mora i peska..kao da lebde, jer njihovih stopa nema..nestaju pod talasicima kao da se igraju..
Osecao je jos uvek miris postelje iz koje izadjose tek malo pre..
Njeno telo jos toplo od njegovih usana i ruku ..od sunca, prskanja vodom,njenog smeha i kikota,
pokusaja potapanja i njenih preklinjanja da to ne radi jer ne zna dobro da pliva..sladoleda koji joj je curio niz ruku..
ulja sa mirisom lavande koji toliko voli i kojim ga je mazala da ga zastiti od svega.. njenog blagog ugriza za uvo
dok je lezao u senci suncobrana i sapatom izovorenog: zelim te...
Sreca ga je preplavila .osecao je u sebi i sve one nemire sto je budila u njemu
u tom trenutku na toj obali koju je upoznao i pre nego je nju sreo..

Okovi
strah
strepnja
trag svetlosti
cekanje
nada
verovanje
negde tamo

Poslednja izmena:
Okovi
strah
strepnja
trag svetlosti
cekanje
nada
verovanje
negde tamo
Usunjala se strepnja u moje srce tu hladnu decembarsku noc..Dok koracam ka njegovom stanu nesigurna u svoju odluku na pameti mi je samo cuvena recenica ioz mojih djackih leksikona i spomenara koje sam tako brizljivo cuvala : Nada umire poslednja.. To je ono prokleto ljudsko verovanje da negde tamo postoji trag svetlosti za svakog od nas.. I ne nije me strah dok hodam praznim ulicama na Vracaru u toj hladnoj noci.. Jer moje misli su daleko.. Kilometrima daleko od tog gradu a nekoj kcici od marcipana i cokolade..
Cekanje i strpljenje nisu imenice koje su mi poznate u svom punom znacenju.. Od malena mi je deka govorio : Smiri se , malena, ne moze sada sladoled.. Ali ne, razmazena mamina i tatina devojcica je morala imati sve sad i odmah.. Posledice su stigle godinama kasnije.. U svoje 22 mi se svako cekanje cini ko da mi je neko stavio okove oko ruku i nogu.. Kao bespomocnost i nemoc..
Ali ovu noc sam cekala i docekala.. A sta cu docekati ujutru.. Osmeh na licu ili gorar ukus u ustima, pokazace jutro posle.. Za sada samo hrlim njemu u zagrljaj..:heart:

svezina
miomiris
leptir
bezbriznost
tudje dete
neprihvatljivo

Jednom davno sam razmisljao, sta li je to covek ??? Da li je on lovac na mudrost, ili samo dnevni setac?!A ustvari znam samo jendo : " Ludost coveka je jedina stvar za koju psiholozi nikada nece pronaci resenje, jer covek je isto sto i sreca, a sreca je nedefinisana.Bas kao i covek koji je u sustini jedno nedefinisano bice."Mudrost coveka je samo stavka, od koje se treba krenuti ka necemu, ali mudrost je nekad slepa, ili zamucena kao deciji pogled ka zaledjenom gradu, pogled koji ne odaje nista.Pogled koji vesto krije sustinu. Moramo na mudrosti poraditi.Jer covek koji samo jednom u zivotu mora da zastane, tada njegov zivot gubi smisao.On mora da bude vecni lovac na cimet :***** Evo od mene:
1. Govnovalj (jedina buba koja kotrlja svoje *****) :)
2. Pevac
3. Zivot
4.Smrad
5. Misao

Shvatio je da je zivot obican smrad kada se u pozobanu psenicu umesao Govnovalj. Tada mu kroz glavu prolete misao kako nije nimalo lako biti upravitelj kokosjeg harema, muskarac koji ima prava na najveca zrna, glavni junak kome ce u cast vidjenih gostiju jednog dana zavrnuti siju.
Uistinu je tesko je biti pevac - zakukurika u znak protesta i svoje tuzne sudbine.

Kada bi
Samo je
Nikada vise
Bas tako
ludak

Samo je ludak mogao da uradi tako nesto..samo lud covek moze da ostavi sve i da bez icega samo sa rancem i snovima u njemu krene u nepoznatom smeru..
Dobar dan..molim vas kartu u jednom pravcu..
A gde zelite ..upita ljubazni glas..
Hmm..recimo na Istok..mesto odaberite Vi sami..budite moj mis beli srecu deli..
Salite se ...iznenadjeno prozbori ljubazni glas sa jedva vidljivim osmehom u uglu usana..
Ne salim se..uradite bas tako kako sam vam rekao..samo brzo ,molim vas..
U redu ako tako zelite..promrmlja ljubazni glas i poce da lista u kompjuteru mesta na istoku zemlje..
Cinilo mu se da nikada vise vreme nije sporije teklo....voleo je secanja...
ona su ga podsecala na varljivost ljudskih osecanja i svoje nesavrsenosti koji su mu govorili da je on samo ljudsko bice koje je uspelo da se zajebe u zivotu..
I da u tome ostane sve ove godine..Odluka je bila iznenada..
toliko iznenadna da je verovao da nikada vise nece biti u stanju da sebe pronadje u nekoj drugoj osobi.Bar je tako mislio tada,zaboravivsi da su sreca i radost lepi samo onda kada se dele..
Nije bio ljut..Niti je zamerao ista....jedino kada bi mogao da sve vrati na pocetak..neke stvari bi uradio drugacije..
Gospodine..trze ga iz misli ljubazni glas..Da li vam odgovara Valedo..lep je to gradic i..
Odgovara mi..prekinu u pola recenice ljubazni glas..vadeci novac
Koliko sam duzan?
Niste duzni nista ..rece ljubazni glas dajuci mu kartu..
Vi ste dobra vila danas? U cemu je stos?...rece,gledajuci ljubazni glas sa podignutom levom obrvom..
Ne..rece ljubazni glas..ja sam samo neko ko je pre 15.godina dosao u ovaj grad
na isti nacin na koji ga vi danas napustate..
Srecno..i pozurite..autobus samo sto nije krenuo..

ruka
ceo zivot
stvarnost
vinograd
smiraj

ruka
ceo zivot
stvarnost
vinograd
smiraj

Ceo zivot imam ispruzenu desnu ruku, samo to ne moze da vidi svako. Drugu, levu ruku drzim u dzepicu, ona nestrpljivo/strpljivo stiska srce, spremna da se pomoli, a zatim i ispruzi, ukoliko stvarnost prevazidje mastu. Na srecu, ili na nesrecu, to se jos uvek nije dogodilo. Moj zivot podseca na vinograd pred berbu, pun, jos uvek neobran, bez korisnog produkta, koji je i lek i otrov. Trenutno se obe moje ruke odmaraju. Imam vec 70 godina, i sve lude nade su na smiraju. Jedino je cudno, sto je taj mir tako nemiran.

kiseo osmeh
brat
zelja
konfuzno
kako bi to bilo tuzno...

kiseo osmeh
brat
zelja
konfuzno
kako bi to bilo tuzno...
Gore,na ulici,prohladna noć je neopaženo ušetala između zgrada,ali grad od toga nije postao manje užurban.Ljudi su hitali zauzeti svijim mislima,i on je jasno opažao da su davno odbacili jednu od njegovih navika-da zagleda lica,pokušavajući da pročita priče koje su skrivene iza njih....
Ili je on to ,po navici,tražio neko poznato lice?Osmehnuo se,jedva primetno,preispitujući sebe,postavljajući pitanja i dajući odgovore.Šetao je nehajnim korakom,posmatrajući ljude koji ga nisi primećivali.Godilo mu je što nikoga ne pozaje,i što ga niko ne prepoznaje.
Nekoliko gorila koje su cupkale oko tri crna BMW-a,naglo prekinuše razgovor i sumnjičavo se zagledaše u njega kada je posegnuo rukom u unutrašnji džep jakne,da bi na telefonu pogledao koliko je sati.
Neka crnka, koja je cupkala na autobuskom stajalištu ,podseti ga na devojku koju je voleo,nekada,davno.Ista duga i ravna crna kosa,iste duboke crne oči,isto dostojanstveno lice prefinjene lepote.Posmatrao je netremice ,drsko ,kao što uvek posmatra žene koje nikada više neće sresti.Dobacila mu je nekoliko dugih pogleda,dovoljno dugih da se uveri da on nju posmatra,dovoljno kratkih da ne daju nadu.Njoj je prijala takva zainteresovanost u tom mravinjaku gde niko nikoga ne vidi.
Ušao je u autobus i dozvolio sebi da razmisli o predhodnim satima,da sredi utiske,da definiše kako se oseća.Sigurno da se nije osećao konfuzno,ali nije umeo da tačno definiše kako se oseća.Odsutno je gledao nepoznate ulice niz koje se kovitlala magla.
Kada je izašao na nekoj stanici,i ušao u svoje vozilo,bio je siguran u jedno-još će mu bežati misli ,trebaće vremena da iz podsvesti iskopa to za čim traga.Vozio je po propisima,ali nestrpljivo je dodavao gas,kao da juri te misli koje mu izmiču.
.............
Imala je puno posla,ali u trenucima kada je taj posao bio monoton,kada nije zahtevao koncentraciju,njoj su bežale misli,kao i uvek,jer tražila je dinamiku ,čak i kada pere sudove.
Mašta je vodila daleko,u neke bolje okolnosti,u neka lepša sećanja,ili bilo gde- gde bi poželela,gde je manje monotono,i gde bi ona želela da provodi te trenutke,umesto što radi to što radi...
On se vraćao u njene misli,kao što se refren neke pesme uvrti čoveku u glavu ,i javlja se kada je mozak besposlen.
-Ti si kao moj brat...-rekla je ,a kiseo osmeh je preleteo preko njenih usana-Mislim,podsećaš me na mog brata!-brzo se popravila.
-Da,rekla si mi to-rekao je mirno,ne otkrivajući da li mu se njena konstatacija dopada.On nije mogao, ni želeo, da bude njen brat,ali ni ono drugo,sasvim suprotno.Njegova željaje bila odavno definisana i izrečena.
Sada ,dok pere suđe nagnuta nad sudoperom,a odlomci razgovora nekih ljudi dopiru do njene svesti,njene misli opet beže ,tražeći zanimljivije slike od prljavih tanjira....Pomešana brojna sećanja i osećanja nateraše je da poluglasno promrmlja:
"Kako bi to bilo tužno..."
Ni sama nije znala šta bi to bilo tužno,i zašto joj se otela ta rečenica.
Nastavila je užurbano da radi ,izbegavajući ispitivački pogled svoje majke.

-Nova godina
-idila
-Deda Mraz
-poklon
-sreća

Gore,na ulici,prohladna noć je neopaženo ušetala između zgrada,ali grad od toga nije postao manje užurban.Ljudi su hitali zauzeti svijim mislima,i on je jasno opažao da su davno odbacili jednu od njegovih navika-da zagleda lica,pokušavajući da pročita priče koje su skrivene iza njih....
Ili je on to ,po navici,tražio neko poznato lice?Osmehnuo se,jedva primetno,preispitujući sebe,postavljajući pitanja i dajući odgovore.Šetao je nehajnim korakom,posmatrajući ljude koji ga nisi primećivali.Godilo mu je što nikoga ne pozaje,i što ga niko ne prepoznaje.
Nekoliko gorila koje su cupkale oko tri crna BMW-a,naglo prekinuše razgovor i sumnjičavo se zagledaše u njega kada je posegnuo rukom u unutrašnji džep jakne,da bi na telefonu pogledao koliko je sati.
Neka crnka, koja je cupkala na autobuskom stajalištu ,podseti ga na devojku koju je voleo,nekada,davno.Ista duga i ravna crna kosa,iste duboke crne oči,isto dostojanstveno lice prefinjene lepote.Posmatrao je netremice ,drsko ,kao što uvek posmatra žene koje nikada više neće sresti.Dobacila mu je nekoliko dugih pogleda,dovoljno dugih da se uveri da on nju posmatra,dovoljno kratkih da ne daju nadu.Njoj je prijala takva zainteresovanost u tom mravinjaku gde niko nikoga ne vidi.
Ušao je u autobus i dozvolio sebi da razmisli o predhodnim satima,da sredi utiske,da definiše kako se oseća.Sigurno da se nije osećao konfuzno,ali nije umeo da tačno definiše kako se oseća.Odsutno je gledao nepoznate ulice niz koje se kovitlala magla.
Kada je izašao na nekoj stanici,i ušao u svoje vozilo,bio je siguran u jedno-još će mu bežati misli ,trebaće vremena da iz podsvesti iskopa to za čim traga.Vozio je po propisima,ali nestrpljivo je dodavao gas,kao da juri te misli koje mu izmiču.
.............
Imala je puno posla,ali u trenucima kada je taj posao bio monoton,kada nije zahtevao koncentraciju,njoj su bežale misli,kao i uvek,jer tražila je dinamiku ,čak i kada pere sudove.
Mašta je vodila daleko,u neke bolje okolnosti,u neka lepša sećanja,ili bilo gde- gde bi poželela,gde je manje monotono,i gde bi ona želela da provodi te trenutke,umesto što radi to što radi...
On se vraćao u njene misli,kao što se refren neke pesme uvrti čoveku u glavu ,i javlja se kada je mozak besposlen.
-Ti si kao moj brat...-rekla je ,a kiseo osmeh je preleteo preko njenih usana-Mislim,podsećaš me na mog brata!-brzo se popravila.
-Da,rekla si mi to-rekao je mirno,ne otkrivajući da li mu se njena konstatacija dopada.On nije mogao, ni želeo, da bude njen brat,ali ni ono drugo,sasvim suprotno.Njegova željaje bila odavno definisana i izrečena.
Sada ,dok pere suđe nagnuta nad sudoperom,a odlomci razgovora nekih ljudi dopiru do njene svesti,njene misli opet beže ,tražeći zanimljivije slike od prljavih tanjira....Pomešana brojna sećanja i osećanja nateraše je da poluglasno promrmlja:
"Kako bi to bilo tužno..."
Ni sama nije znala šta bi to bilo tužno,i zašto joj se otela ta rečenica.
Nastavila je užurbano da radi ,izbegavajući ispitivački pogled svoje majke.

-Nova godina
-idila
-Deda Mraz
-poklon
-sreća

Ah, bliži se i ta nova godina kada Deda Mraz dolazi deci i donosi poklone, To su bili lepi dani i kada sam ja bio mali. Soba je bila puna poklona, ali sećam se jednog poklona. To je bio moj omiljeni auto. Nisam hteo da idem u vrtić jer sam pored tog auta bio srećan. To je bila idila između mene i kola kao između momka i devojke. Ali sada sam ja veliki za to, ali bi mi prijalo da se ponekad poigram sa tim autom.

Srećna Nova godina
Zubi
ledenice
jelka
ukrasi
sanke
grudve
park
sekunda

z:poz:

Srećna Nova godina!!!-uzvikivali smo ,srećni što je priredba lepo prošla,i što počinje raspust.Zubi su nam cvokotali od hladnoće,ali to je bilo manje važno.Ledenice su visile sa krova naše škole, a to je ,po našem mišljenju,bio još jedan novogodišnji ukras.Jelka je bila okićena i postavljena u kuhinji,gde su mali stolovi spojeni i postavljeni u dugačke redove..Dodatni ukrasi su bili raznobojni baloni po zidovima,nevešti likovni radovi učenika,i trakasti šareni papiri.Park ispred naše škole je bio nestvarno beo,nalik ilustracijama iz slikovnica ,ili bajki.Gađali smo se grudvama,srećni što tako izazivamo smeh i molećive reakcije drugarica,kada im komadići grudve snega kliznu niz leđa.Bio sam srećan ,i jedva sam čekao da stignem kući,odbacim tašnu i zgrabim sankeČinilo mi se da mi je za to dovoljna sekunda
Šuma
predvečerije
mećava
pas
radost
sanjarenje

Šuma
predvečerije
mećava
pas
radost
sanjarenje

Ja sam jedan prilicno sretan pas. Radost je glavni osecaj koji trese moje maleno telo dok u predvecerje trckaram kroz sumu. Moja sanjarenja nisu komplikovana poput ljudskih, a moja treperenja ne obuhvataju stanja zaljubljenosti, intelektualne i emotivne praznine, neutazive boli, koja tako cesto zagorcavaju zivot ljudskim bicima. Zelim kost, zelim vatru, zelim pod na kome cu se opruziti. Zelim mecavu kroz koju cu da jurcam, zelim reku koju cu da gacam, zelim mesec na koji cu da lajem, eventualno zelim ruku koja ce da me pomiluje s' vremena na vreme. I, nista vise od toga. Jer, kao sto rekoh, ja sam jedan prilicno sretan pas, a sreca pre svega podrazumeva odsustvo komplikovanih zelja.

kako bi to bilo
menstruacija
vreo caj
klovn
mocvara
jedrilica

kako bi to bilo
menstruacija
vreo caj
klovn
mocvara
jedrilica

Kako bi to bilo lepo, ovaj, ocu reci debilno, kad bi ljudi napokon ukapirali sta je sreca. Ma svi bi potrcali, eventualno zene koje se u tom momentu zateknu u menstruaciji, ocu reci uoci ciklusa, kad vec pocne nije tesko, e one ne bi bile sigurne o cemu se to price. Moguce da bi bile uverene da neko oce da im podmetne vreo caj i napravi od njih klovna i ostale bi prikovane za neku stolicu ili tronozac, pa makar se nasle i u sred mocvare i krsile prste sto im otac nije ostavio jedrilicu.

poraz
pobeda
bekstvo
savest
mudrost
nevinost

.

poraz
pobeda
bekstvo
savest
mudrost
nevinost

Mudrost je znati kada ono sto je naizgled poraz i ono sto naivni zovu bekstvo predstavlja pobedu. Kada savest ne dozvoli da se nevinost istopi pred gorcinom koja neminovno usledi nakon poraza, koji je opet nekome pobeda i obrnuto, onda se moze govoriti o dobitku cija vrednost se moze odrediti samo izmerenim gubitkom. No, sve je to matematika za dokone, sto bi rekla moja pokojna baba.

smeh
zaba
zalostan
papirna maramica
cetka za kosu sa tri plave, duge vlasi

poraz
pobeda
bekstvo
savest
mudrost
nevinost

Verujem da je nevinost danas podcenjena isto koliko je nekada bila precenjena.Takav smo narod,stalno idemo iz krajnosti u krajnost.
Mislim ,ma o kojoj nevinosti da govorimo,možemo naći neki primer.Eto,recimo,nađe se neki pošten čovek,pa nekom ironijom sudbine postane direktor.Pošteno odradi svoj posao,i ode u zasluženu penziju,a da nije opljačkao društvenu firmu,ni ojadio radnike,ni doveo do prosjačkog štapa nekog preduzetnika,naivčinu....Savest mu je mirna,a u priči o propasti firme koja je usledila po njegovom odlasku,on je ,jel te,potpuno nevin.
Ali,šta će narod reći na tu temu?
-Vide li ti,onog?
-Kojeg?
-Onu budalu.
-A,misliš onog vajnog direktora?!
-Aaaa,njega.Budala.
-Budala ,jašta.Tolike godine direktor,a 'vamo ništa.
-Baš ništa.Samo ono malo kućice.Ma,vidi li on šta su ljudi poradili na njegovom položaju?Unuke obezbedili!
-Ma,to su,bre,maheri!Gde on može sa njima?Nije to tek tako.Nije on k'o Lale.Taj je,bre,namazan sa svim bojama!
-Pa,to ti pričam.Budala.
Dovitljivi političari,nakon što su na samom startu odbacili poštenjačine i naivčine,usvojili su jedinstvenu strategiju.
Naš najveći poraz postaje naša najveća pobeda...kada oni tako proglase.
Njihovi čuveni "reformatorski" petogodišnji planovi(u novije vreme nazvani "tranzicioni")nisu promašaji i gluposti,već neshvaćena mudrostza koju mi ostali nismo bili zreli.
A,kad amerikanizovana omladina ,u nedostatku srpa i čekića,dohvati bejzbol palice i fantomke;i u nemogućnosti da dopre do uzročnika svoje frustracije počne da razbija sirotinjske automobile po ulici...onda će premudra gospoda hitno otputovati .
Naravno,njihovo odredište će biti zemlja prijatne klime,i liberalnih poreskih zakona.Razume se da to neće biti bekstvo,već neodložan službeni put koji će potrajati.
Što se tiče ONE nevinosti....oh,o tome neki drugi put.
smeh
zaba
zalostan
papirna maramica
cetka za kosu sa tri plave, duge vlasise

Poslednja izmena:
Raskoljnikova probudi hladni vetar jutra.Otvori desno oko i ugleda lepršanje bele,
satenske, zavese od izlaznih vrata ka terasi. Otvori i levo oko. Ugleda mlečnu belo-žutu
svetlost sunca, fotografije na stolu, bocu vina, plastelinsku žabu i papirnatu maramicu sa
otiskom nečijih usana. Kako ustati, upita se , nemo, u sebi Raskoljnikov. Osećao je daleko
u nekim uglovima sećanja zarazan smeh muškaraca i žena, zvon staklenih čaša ispunjenih
vinom. Kako ustati ponovi u sebi. Raskoljnikov pomalo žalostan odluči da ustane.
Svetlosti je sve više bilo u sobi. Vetar se igrao sa zavesama, papirićima konfeta, ustajalim vazduhom noći.
Raskoljnikov ustade i tromim koracima ode do terase. Raširenih ruku udisao je sveži vazduh.
Telo mu se budilo. Kada se pogledao u ogledalu imao je šta i da vidi. Umorno, suvo i sivo lice,
bradu od tri dana, podočnjake, požutele usne od duvana. Onda mu pogled sevnu ka četki za
kosu sa tri plave, duge vlasi......

rastresito
zvučnik
galopirajuća
upoznati
prašina na knjigama
plava traka
oblak

Poslednja izmena:
Rastresito je posegla za dugme zvučnika da smanji ton. Pogldedala je prašnjavu knjigu i plavu traku koja je visela deleći pročitane od ne pročitane strane.Upoznala je život Rea kojo je obožavao jahanje.... pogledala je prvu ne pročitanu stranu na kojoj je pisalo: “Galopirajući konj se uputio sa Reom na leđima ka oblaku koji je zagrlio planinu.”

Subot, oblak, čizma, strah, tplo, oproštaj sutra

Subot, oblak, čizma, strah, tplo, oproštaj sutra

Naravno da me je strah. Koga ne bi bilo strah od onoga sto me ceka i sto ce, znam, neminovno, uslediti? No, izabrala sam dobar trenutak, osecam. Subota je, moj omiljeni dan, toplo je, ali ne preterano, decembarsko sunce se na vrlo nepristojan, ali temperaturno divan, nacin izgrlilo sa oblacima. Pomalo se kolebam, ali svi kazu da je to sasvim uobicajno i normalno. Gledam okolis, nigde nikoga, kako i treba da bude. Litica, nebo, ptice, strah i ja. Uvlacim poslednji dim i cizmom sa 8 cm visokom stiklom gazim jedan beli, zenstveni opusak. Oduvek sam zelela da vidim kako izgleda leteti, makar na minut. Poletecu danas, sada, a oprostaj od Boga cu traziti sutra, kada ga sretnem.

pacov
med
kiseonik
makar 100 dinara
kako da ne

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back