i niko ne poznaje Sina osim Oca, niti ko zna Oca osim Sina

"Ништа није чудно што сам ја Господар свега, јер имам нешто што је још веће од тога, а то је да знам Оца, и тако Га знам, да Га могу открити другима."
On ga zna ko ja sto znam svog oca a nama ce samo reci e postoji i otac.A do oca ne mozes ako ne verujes u mene.

manite se teme ovo je visa matematika za vas :aha:
viša matematika je boza jer je logična i nije kontradiktorna i ne može se tumačiti na milion načina za razliku od raznih tema u hrišćanstvu...da je Bog pravio tu religiju bilo bi sve kristalno jasno i logično i sažeto i u skladu sa svim ostalim delovima učenja....ovo ko da je sam Satana pravio da slomi ljude sluđivanjem i strahom a opet da tu ubaci i neke velike istine...

viša matematika je boza jer je logična i nije kontradiktorna i ne može se tumačiti na milion načina za razliku od raznih tema u hrišćanstvu...da je Bog pravio tu religiju bilo bi sve kristalno jasno i logično i sažeto i u skladu sa svim ostalim delovima učenja....ovo ko da je sam Satana pravio da slomi ljude sluđivanjem i strahom a opet da tu ubaci i neke velike istine...
oooo.. mesec ti je sunce pomračio.. :lol: a tako si lepo sa temom krenuo..

oooo.. mesec ti je sunce pomračio.. :lol: a tako si lepo sa temom krenuo..
bez naocara ne vidis koliki % je pokriveno, ali sada neka je na pola, opet je dan, pa se covek misli... ako u buducnosti sunce krene da se gasi, opet bi se moglo opstati, samo je pitanje sta bi raslo hm337
oni u cali zaprasuju sa kojecim da pokriju sunce, ludaci, a u 1 state je zabranjeno, zaboravih sad gde

a stvarno je bilo neko pomračenje? :dontunderstand:

Ja sam slučajno Njegoša citirala.
jos uvek je, isprecio se mesec nasred sunca... na kratko potpuni mrak, upalio sijalice, ali putuje postepeno, pa delimicno sve vise, dok se nije namesti usred sunca i sada sve manje pokriva, dok se ne skloni
bez naocara ne vidis precizno kako pokriva sunce

nisi ti nista slucajno, nego imas neko 6 culo, ili sta vec, mozda si negde procitala, pa zaboravila, ko zna... ako se ne secas, e onda je 6 culo

u stvari ja kada komuniciram, ja ne komunicarm samo u ovom momentu, prvi covek sam zauvek

neće da gleda koronu
pa imamo papirne naocare koje zatamnjuju [crna neka plastika umesto sociva], ali se nije videla kao korona [mislis kao plamenovi], vec pre kao prsten... sad je samo mali deo sunca pokriven, tako da je vec opet suncani dan, bez naocara sada samo bljesti sunce, ALI JES BIO POTPUNI MRAK, mesec pokrio sunce komplet, pa kada sam upalio svetlo u kuci... sada sam ugasio, opet sve isto kao pre

Kako tumačite sledeću izjavu Isusovu
"i niko ne poznaje Sina osim Oca, niti ko zna Oca osim Sina, i onog kome Sin hoće da otkrije."? (Matej 11.27)

Da je samo Isus Sin ćemu bi služila ova izjava gore? Da samo on može da poznaje Boga i da samo Bog može znati da li on stvarno jeste Sin? To je monopol na pristup Bogu...nešto što bi crkva uradila ali ne i pun ljubavi Bog...

Meni sve to liči na nešto drugo...Sin je nivo svesti koji se dostiže radom na sebi i osveščivanjem veze sa nebeskim Ocem.... Sin je onaj ko spozna Oca u sebi..niko ne može spoznati Oca dok ne zadobije status Sina živeći vrlinski sa ljubavlju a bez sujete...

Svi su zvani da budu Sinovi, ali malo ih dostigne taj nivo.
Otac zna ko su Sinovi, ljudi ne znaju i mogu biti prevareni lažnim Sinovima..

u svetlu ovog tumačenja možemo gledati i Isusove izjave na kojima crkva zasniva mit o tome da je Isus Bog...
šta ako je Isus rekao naprimer Sin je istina, put i život i niko ne dolazi do Boga osim preko (statusa) Sina a oni koji su ga slušali su to razumeli da o sebi priča pa pripovedali i kasnije zapisali da je Isus rekao da je on istina, put i život i da niko ne odlazi Ocu do preko njega....

eto, interesuje me šta mislite o ovoj interpretaciji....
RImski Isus ili Rimska crkva imaju svu moć kad je u pitanju tvoja duša.

duša nije nešto što čovek poseduje.....čovek jeste njjegova duša...svaka duša kao proizvođača i vlasnika ima stvarnog Boga a ne biblijsku karikaturu boga..nema nijedna crkva niti bilo kakav entitet sem stvarnog Boga moć ni nad čijom dušom.
Duša je vezana za tjelo zato te posjeduju.
Duhovne ne posjeduje nitko takvi su na prste danas.

da bi razumeli zašto je Isus Bog moramo prvo da razumemo šta kod Jevreja njegovog vremena znači reč Sin. Bilo je normalno da čovek u to vreme kaže imam troje dece i jednog sina. Sin nije svako muško dete nego tek kad dete odraste, dostigne izvesnu zrelost i postane isto što i otac.Sin se ne rađa, sin se postaje. U Bibliji se koristi termin sin smrti za nekog ko će umreti tj. postati jedno sa smrću. Dakle Sin znači biti isto što i otac, ali ne rođenjem nego kad se dostigne odogovarajući nivo zrelosti. To znači da Isus nije jedini Sin svog Oca nego da su sva deca Božija tj. svi ljudi pozvani da uzrastu u status Sina. Posle ovog uvida mnogo je jasnije zašto Isus kaže da samo Sin zna Oca i samo Otac zna ko su sinovi. Svako je pozvan da bude Sin tj. da probudi Boga u sebi a to se ne postiže eksternalizacijom Boga i ritualima i molitvama nego duhovnim praksama, odgovarajućom etikom i načinom života. Uloga Isusa je bila da da obrazac kako postati Sin a ne da postane predmet obožavanja..

"i niko ne poznaje Sina osim Oca, niti ko zna Oca osim Sina, i onog kome Sin hoće da otkrije."? (Matej 11.27)

Da je samo Isus Sin ćemu bi služila ova izjava gore? Da samo on može da poznaje Boga i da samo Bog može znati da li on stvarno jeste Sin? To je monopol na pristup Bogu...nešto što bi crkva uradila ali ne i pun ljubavi Bog...

Meni sve to liči na nešto drugo...Sin je nivo svesti koji se dostiže radom na sebi i osveščivanjem veze sa nebeskim Ocem.... Sin je onaj ko spozna Oca u sebi..niko ne može spoznati Oca dok ne zadobije status Sina živeći vrlinski sa ljubavlju a bez sujete...

Svi su zvani da budu Sinovi, ali malo ih dostigne taj nivo.
Otac zna ko su Sinovi, ljudi ne znaju i mogu biti prevareni lažnim Sinovima..

u svetlu ovog tumačenja možemo gledati i Isusove izjave na kojima crkva zasniva mit o tome da je Isus Bog...
šta ako je Isus rekao naprimer Sin je istina, put i život i niko ne dolazi do Boga osim preko (statusa) Sina a oni koji su ga slušali su to razumeli da o sebi priča pa pripovedali i kasnije zapisali da je Isus rekao da je on istina, put i život i da niko ne odlazi Ocu do preko njega....

Niko od ljudi.

A kako je Isus sin?

da bi razumeli zašto je Isus Bog moramo prvo da razumemo šta kod Jevreja njegovog vremena znači reč Sin. Bilo je normalno da čovek u to vreme kaže imam troje dece i jednog sina. Sin nije svako muško dete nego tek kad dete odraste, dostigne izvesnu zrelost i postane isto što i otac.Sin se ne rađa, sin se postaje. U Bibliji se koristi termin sin smrti za nekog ko će umreti tj. postati jedno sa smrću. Dakle Sin znači biti isto što i otac, ali ne rođenjem nego kad se dostigne odogovarajući nivo zrelosti. To znači da Isus nije jedini Sin svog Oca nego da su sva deca Božija tj. svi ljudi pozvani da uzrastu u status Sina. Posle ovog uvida mnogo je jasnije zašto Isus kaže da samo Sin zna Oca i samo Otac zna ko su sinovi. Svako je pozvan da bude Sin tj. da probudi Boga u sebi a to se ne postiže eksternalizacijom Boga i ritualima i molitvama nego duhovnim praksama, odgovarajućom etikom i načinom života. Uloga Isusa je bila da da obrazac kako postati Sin a ne da postane predmet obožavanja..
samo što je razlika da je Isus jedini rođen od boga a ne stvoren.
znači bog mu je tata i biološki i titularno.

samo što je razlika da je Isus jedini rođen od boga a ne stvoren.
znači bog mu je tata i biološki i titularno.
nisam siguran u to...negde sam na youtube video podatak da najstariji rukopisi jevanđelja nemaju taj deo sa bezgrešnim začećem od Svetog Duha ...moguće da je to kasnije postalo deo legende o Isusu da bi se zamazao pravi razlog misije Isusove i ona pretvorila u svoju suprotnost u obožavanje umesto plasiranja nove etike...da bi se ljudi odvratili od ideje da mogu da budu Sinovi jednako kao Isus....
Tomino gnostičko jevanđelje naprimer ima deo gde Isus sugeriše Tomi da je i on Bog jer je pio sa istog izvora znanja sa kog i on...gnostici su verovali da je Isus bio tu da donese znanje a ne da bude obožavan...rani hrišćani su gnostici...posle ih je crkva i država istrebila....kažu da je i Islam napravila crkva da bi suzbila gnostike u Aziji...

nisam siguran u to...negde sam na youtube video podatak da najstariji rukopisi jevanđelja nemaju taj deo sa bezgrešnim začećem od Svetog Duha ...moguće da je to kasnije postalo deo legende o Isusu da bi se zamazao pravi razlog misije Isusove i ona pretvorila u svoju suprotnost u obožavanje umesto plasiranja nove etike...da bi se ljudi odvratili od ideje da mogu da budu Sinovi jednako kao Isus....
Tomino gnostičko jevanđelje naprimer ima deo gde Isus sugeriše Tomi da je i on Bog jer je pio sa istog izvora znanja sa kog i on...gnostici su verovali da je Isus bio tu da donese znanje a ne da bude obožavan...rani hrišćani su gnostici...posle ih je crkva i država istrebila....kažu da je i Islam napravila crkva da bi suzbila gnostike u Aziji...
to nisu validni podaci, to su razne teorije
najstariji zapis o hrišćanima su pavlove poslanice koje su opšte prihvaćene sem poslanice jevrejima tu je bilo spora jer istočni episkopi nisu našli potvrdu u autentičnost. one su pisane oko 50 godine nove ere a obraćao se već u tim poslanicama hrišćanima (uglavnom).

to nisu validni podaci, to su razne teorije
najstariji zapis o hrišćanima su pavlove poslanice koje su opšte prihvaćene sem poslanice jevrejima tu je bilo spora jer istočni episkopi nisu našli potvrdu u autentičnost. one su pisane oko 50 godine nove ere a obraćao se već u tim poslanicama hrišćanima (uglavnom).
Tomino gnostičko jevanđelje nema ništa o Isusovom bezgrešnom začeću...mislim ni ostala gnostička jevanđelja isto.... samo ona jevanđelja koja je crkva odabrala za zvanična na saboru u Nikeji imaju....

Ovo je jedan od tekstova koji nam pokazuje ekskluzivnost prirode Bozjeg Sina u okvirima Bozjeg prestola.
Naime,kada je dosao na zemlji On je uzeo ljudsko telo ili jos preciznije kada se samoponizio ostavio je Bozje oblicje uzevsi oblicje sluge.
U takvom oblicju sluge ljudi su Ga mogli videti i realno pricati s Njim a cak su mnogi imali prilioke da vidu neka cuda koja je On cinio i to je sve - to je sve sto su o Njemu mogli znati !
Za razliku od ljudi koji su Ga videli U TAKVOM ljudskom oblicju, Otrac Nebeski je Taj koji je znao Njegovo Bozje oblicje i ta veza OTAC-SIN je neshvatljiva za ljudski rod po vise osnova a najvise zbog inferiornosti ljudskog mozga.
Ova je veza bila delimicno objasnjena nekim ljudskim pojmovima i primerima kako bi ljudi s verom mogli prihvatiti tu realnost o Hristu i Njegovoj prirodi ili drugim recima - oni koji imaju veru u Hrista "ispunjavaju uslova"da budu svrstani u grupu ljudi kojima Sin Bozji hoce da otkrije relevantne podatke o Ocu nebeskome i Bozjem Sinu !

Evo,dao sam jednu perpektivu za koju smatram da je deo od kanosnkih verovanja hriscanstva !

To je monopol na pristup Bogu...nešto što bi crkva uradila ali ne i pun ljubavi Bog...
i posle kazes niski udarci, a lepo se izjasnjavas kao antihrist?
neces Hristovog Boga, neces Hrista kao Boga, a sta hoces?
oces sam da budes sve i svja, samo sujeta problem, eh, a ona te vodi dok mastas.
Sin je onaj ko spozna Oca u sebi..niko ne može spoznati Oca dok ne zadobije status Sina živeći vrlinski sa ljubavlju a bez sujete...
aha, ti ces da budes kalif umesto kalifa, a mi smo monopolisti... ima da te boli kada se probudis iz svoje fantazije rukovodjen sujetom i igrom reci
Ovo je jedan od tekstova koji nam pokazuje ekskluzivnost prirode Bozjeg Sina u okvirima Bozjeg prestola.
pa jel vidis da hm isijava ljubomoru kad kaze monopol crkve kao da je neko nesto slagao, A ON BOLJE DA ZNA

Poslednja izmena:

Back