Da li idete po slavama da bi poštovali Boga ili da bi se dobro najeli i napili? Da li se u onom silnom prejedanju i opijanju (pa čak i veseljenju) setite Božije blagodeti? Koji je vaš motiv da idete po slavskim gozbama?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To me podseti na na ikonopravilo da se ikona sveca postavlja u sredini a ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice sa leve i desne strane.Na slavu ideš iz poštovanja prema domaćinu koji odaje poštovanje i zahvalnost svome zaštitniku. Bog je tu u sporednoj ulozi
Većina ide da se dobro najede i napije da se ne lažemo. A izgovori su da se to čini da bi se domaćin ispoštvovao.Na slavu ideš iz poštovanja prema domaćinu koji odaje poštovanje i zahvalnost svome zaštitniku.
Ništa od navedenog. Idem jer moram. Nije mi do jela, pića, druženja, Boga itd... Radije bih da budem kući i gledam TV ili igram igrice. Ko će da se vucara po ovoj 'ladnoći?Da li idete po slavama da bi poštovali Boga ili da bi se dobro najeli i napili?
Onolika silna jela, kolači i mesa te ne oduševljavaju? Prvo meze, pa čorbica, pa jelo (punjene paprike i sarma uglavnim) pa roštilj pa pečenje i na kraju torta i kolači.Ništa od navedenog. Idem jer moram. Nije mi do jela, pića, druženja, Boga itd... Radije bih da budem kući i gledam TV ili igram igrice. Ko će da se vucara po ovoj 'ladnoći?
Ma lepo je sve to, sem torte na kraju. Di idu zajedno 2-3 litre piva i torta na kraju?Onolika silna jela, kolači i mesa te ne oduševljavaju? Prvo meze, pa čorbica, pa jelo (punjene paprike i sarma uglavnim) pa roštilj pa pečenje i na kraju torta i kolači.
Pa traži tortu za poneti.Ma lepo je sve to, sem torte na kraju. Di idu zajedno 2-3 litre piva i torta na kraju?
Sramota me. Stidljiv sam.Pa traži tortu za poneti.
Ma šalim se, glupo, jedino ako se domaćini samo sete da ti daju.Sramota me. Stidljiv sam.
To me podseti na na ikonopravilo da se ikona sveca postavlja u sredini a ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice sa leve i desne strane.
Većina ide da se dobro najede i napije da se ne lažemo. A izgovori su da se to čini da bi se domaćin ispoštvovao.
Mislim da može i "na slavama" i "na slave".Nije mi dobro od naslova
Ja niti sam slep niti mi se stvari priviđaju:Гадно је имати на носу 'зле наочаре' и све
кроз њих као зло видети
Слава .. је старија пуно од наследства реформатора хебрејизма
Корени јој леже у духу заједништва .. поделе свима.. помирења...Поделе ка онимима које и који су или мање способни или немоћни или нејаки
Храна и пиће су у прошлости била драгоценост која се тешко и стицала и бранила
Стога делити сто са некима је сиболика заједништва .. а од тога има значајније само делити кревет
Слава показује да смо заједница .. друштво .. солидарне/и ...
Човек не би био човек па да било шта добро претвори у антипод .. који описујеш ....
Гадно је имати на носу 'зле наочаре' и све
кроз њих као зло видети
Iz kultuloroskih razloga....Da li idete po slavama da bi poštovali Boga ili da bi se dobro najeli i napili? Da li se u onom silnom prejedanju i opijanju (pa čak i veseljenju) setite Božije blagodeti? Koji je vaš motiv da idete po slavskim gozbama?
2hilj secenje kolacaNa Svetu Petku sam bio na liturgiji i sveštenik je sa pravom kritikovao one koji slave i dođu samo da osveštaju kolač bez da prisustvuju liturgiji. Ne razumem zašto Crkva ne prekine ovaj cirkus oko svega toga i ne naloži da se slave slave samo u krugu porodice.
Ko se ovde prejeo i prepio?
Ja bas zato i idem na slave. Da ispostujem staroslovenske bogove. Uvek domacinu cestitam slavu u cast tog i tog boga. I naravno da se prejedem i napijemIz kultuloroskih razloga....
Smateam da se na osnovu Biblije slavom ne slavi Bog.
Dolazi iz neznabostva.
Ali lepo vreme da se bliznji sakupe pa ih vodis u tom pravcu kroz razgovor.
Slava je lep obicaj.
Dobro se jede, dobro se pije, ali nista dok se ne ode na slavu kod nekog pravog gorštaka, gde se zakucaju daske u vrata i prozore, i nema izlaska danima dok se sve ne popije.
Ko ne moze da pije - sipaju mu za vrat.
E, ko nije bio na takvoj slavi, ne zna sta su slave
Stvarno ti glupo ovo da neko ide da se najede.To me podseti na na ikonopravilo da se ikona sveca postavlja u sredini a ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice sa leve i desne strane.
Većina ide da se dobro najede i napije da se ne lažemo. A izgovori su da se to čini da bi se domaćin ispoštvovao.
Znači sestre mame rodbinu hranom i pićem?Da nema slava videla bi moje sestre bracu tetke striceve ujake na sveti nikad.Isto bi bilo ko na zapadu.