Zašto idete na slave?

Meliot

Elita
Poruka
21.737
Da li idete po slavama da bi poštovali Boga ili da bi se dobro najeli i napili? Da li se u onom silnom prejedanju i opijanju (pa čak i veseljenju) setite Božije blagodeti? Koji je vaš motiv da idete po slavskim gozbama?

Na Svetu Petku sam bio na liturgiji i sveštenik je sa pravom kritikovao one koji slave i dođu samo da osveštaju kolač bez da prisustvuju liturgiji. Ne razumem zašto Crkva ne prekine ovaj cirkus oko svega toga i ne naloži da se slave slave samo u krugu porodice.

Na slavu ideš iz poštovanja prema domaćinu koji odaje poštovanje i zahvalnost svome zaštitniku. Bog je tu u sporednoj ulozi
To me podseti na na ikonopravilo da se ikona sveca postavlja u sredini a ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice sa leve i desne strane.
Na slavu ideš iz poštovanja prema domaćinu koji odaje poštovanje i zahvalnost svome zaštitniku.
Većina ide da se dobro najede i napije da se ne lažemo. A izgovori su da se to čini da bi se domaćin ispoštvovao.

Ništa od navedenog. Idem jer moram. Nije mi do jela, pića, druženja, Boga itd... Radije bih da budem kući i gledam TV ili igram igrice. Ko će da se vucara po ovoj 'ladnoći?
Onolika silna jela, kolači i mesa te ne oduševljavaju? Prvo meze, pa čorbica, pa jelo (punjene paprike i sarma uglavnim) pa roštilj pa pečenje i na kraju torta i kolači.

Cekam te kod kolima XD
Ja naslave idem a ne slavim. Svi drugovi to znaju a zovu me da dodjem da jedem i krljam šta domaćin spremi. Slava je izmišljena još od doba turaka da bi se ljudi skupljali i jeli i pili dobro. Srbi neki pametan narod e da je više ovakvih izmišljotina da se ljudi okupljaju i truju od hrane i pića. Posna ili mrsna me manišem. Kupim najevtinije vino i kafu a jedem za 4oro.

To me podseti na na ikonopravilo da se ikona sveca postavlja u sredini a ikone Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice sa leve i desne strane.

Većina ide da se dobro najede i napije da se ne lažemo. A izgovori su da se to čini da bi se domaćin ispoštvovao.

Слава .. је старија пуно од наследства реформатора хебрејизма

Корени јој леже у духу заједништва .. поделе свима.. помирења...Поделе ка онимима које и који су или мање способни или немоћни или нејаки

Храна и пиће су у прошлости била драгоценост која се тешко и стицала и бранила

Стога делити сто са некима је сиболика заједништва .. а од тога има значајније само делити кревет

Слава показује да смо заједница .. друштво .. солидарне/и ...

Човек не би био човек па да било шта добро претвори у антипод .. који описујеш ....

Гадно је имати на носу 'зле наочаре' и све

кроз њих као зло видети

кроз њих као зло видети
Ja niti sam slep niti mi se stvari priviđaju:

slavska-trpeza.jpg

Slava je lep obicaj.

Dobro se jede, dobro se pije, ali nista dok se ne ode na slavu kod nekog pravog gorštaka, gde se zakucaju daske u vrata i prozore, i nema izlaska danima dok se sve ne popije.
Ko ne moze da pije - sipaju mu za vrat.

E, ko nije bio na takvoj slavi, ne zna sta su slave :D

Слава .. је старија пуно од наследства реформатора хебрејизма

Корени јој леже у духу заједништва .. поделе свима.. помирења...Поделе ка онимима које и који су или мање способни или немоћни или нејаки

Храна и пиће су у прошлости била драгоценост која се тешко и стицала и бранила

Стога делити сто са некима је сиболика заједништва .. а од тога има значајније само делити кревет

Слава показује да смо заједница .. друштво .. солидарне/и ...

Човек не би био човек па да било шта добро претвори у антипод .. који описујеш ....

кроз њих као зло видети
Ja niti sam slep niti mi se stvari priviđaju:

Pogledajte prilog 1638944

Ма слажем се да људи претерују .... Вреди ли и може ли се таквима ишта давати као савет ...

Најбољи савет је пример......

Док не раде теби њихов је избор шта ће са собом

Da li idete po slavama da bi poštovali Boga ili da bi se dobro najeli i napili? Da li se u onom silnom prejedanju i opijanju (pa čak i veseljenju) setite Božije blagodeti? Koji je vaš motiv da idete po slavskim gozbama?
Iz kultuloroskih razloga....
Smateam da se na osnovu Biblije slavom ne slavi Bog.
Dolazi iz neznabostva.
Ali lepo vreme da se bliznji sakupe pa ih vodis u tom pravcu kroz razgovor.

Na Svetu Petku sam bio na liturgiji i sveštenik je sa pravom kritikovao one koji slave i dođu samo da osveštaju kolač bez da prisustvuju liturgiji. Ne razumem zašto Crkva ne prekine ovaj cirkus oko svega toga i ne naloži da se slave slave samo u krugu porodice.
2hilj secenje kolaca
500 kuca godisnje- izadje lepa para popu
Zato i odobravaju slavu koja nije hriscanska ceremonija
Inace idem da se vidim sa rodbinom, da malo popricamo, slava ispada vid obaveznog druzenja, sto jeste lepo
Cini mi se da su ljudi smanjili jece i pice, nekad se pilo i jelo mnogo vise, pa napijanja ...

Back