Vrlo me interesuju odgovori vernika na ovu temu.
Da bi imali kompletnu sliku ovog dogadjaja trebamo pre toga videti kako je Bog regulisao situacije kada neciji brat umre a pre toga nije imao poroda:
5 Mojs.25,5-9:
"...Kad braća žive zajedno pa umre jedan od njih bez djece, onda žena umrloga da se ne uda iz kuće za drugoga; brat njegov neka otide k njoj i uzme je za ženu i učini joj dužnost djeversku.
I prvi sin kojega ona rodi neka se nazove imenom brata njegova umrloga, da ne pogine ime njegovo u Izrailju.
Ako li onaj čovjek ne bi htio uzeti snahe svoje, onda snaha njegova neka dođe na vrata pred starješine, i reče: neće djever moj da podigne bratu svojemu sjemena u Izrailju, neće da mi učini dužnosti djeverske.
Tada neka ga dozovu starješine mjesta onoga i razgovore se s njim; pa ako se on upre i reče: neću da je uzmem;
Onda neka pristupi k njemu snaha njegova pred starješinama, i neka mu izuje obuću s noge njegove i pljune mu u lice, i progovorivši neka reče: tako valja da bude čovjeku koji neće da zida kuće brata svojega. .."
Kao stose jasno vidi,Bog je izricito nalozioda u takve situacije zivi brat preuzima obavezu za ispunjavanja deverske duznosti a koja se sastojala od toga da on uzima udovicu brata njegova za zenu dok se prvo musko dete koje bi proizaslo iz tog braka trebalo nazvati imenom umrlog.
Na taj bi se nacin zadrzalo ime umrlog u porodici a deca koja bi se radjala iz ispunjavanja deverske duznosti bila bi deca / seme umrlog sto bi direktno imala prava na nasledje porodicnog imanja isto kao sto su to bila deca iz deverske prve zene.
E sad ukoliko je iz nekog razloga dever odlucio da ne ispuni njegovu zakonsku duznost onda je sledilo izvesno degradiranje,javno blamiranje nakon cega bi udovica bila slobodna da nastavi svoj zivot udajom.
E sad Biblijski nam izvestaj kaze da je Ananije odlucio da uzme "i jare i pare"i da na taj nacin nasamari / prevesla samog Boga i svakako ljude u opkruzenju jednim "domisljatim"potezom - hteo je da si "omrsi brk"sa snahom ali nije hteo da podize seme bratu njegovom sto nam prvo ukazuje na mogucnost da je iza toga bila namera za sticanje imovinsku korist ili drugim recima,da sve porodicno blago/nekretnine ostanu u okvirima poroda koji je imao sa njegovom prvom zenom.
Ovaj njegov takticki poteg nije prosao kod Boga stoga je sledio tragican epilog za pouku svima !!!