I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Дакле да сажмемо, од прокариота можемо доћи до жабе, али и до принца, а од жабе не можемо до принца, дакле треба рећи дјевојчицама да морају љубити прокарите да би добиле свог принца? :D
Od žabe ne može nastati sisar. To i evolucija tvrdi

Дакле да сажмемо, од прокариота можемо доћи до жабе, али и до принца, а од жабе не можемо до принца, дакле треба рећи дјевојчицама да морају љубити прокарите да би добиле свог принца? :D
Od prokariota može nastati žaba.

Дакле да сажмемо, од прокариота можемо доћи до жабе, али и до принца, а од жабе не можемо до принца
Zamisli drvo
Imaš jedno stablo i sad se račva na dva dela. Ne mogu oba doći do princa. Ako je levo žaba a desno hominidae. Ne može od žabe nastati nešto što nije žaba, kad se vraćaš nazad po stablu dodjes do dela kad se ulivaju grane u granu zaba. A grana zabe i grana hominidae se uliva u neku zajednicku granu its

Evo vizuelno ako ne razumete reči

Prilozi

• 450px-Phylogenetic_tree.svg.png
    450px-Phylogenetic_tree.svg.png
    35,9 KB · Pregleda: 7
Ne mora da su postepene. Ali da, jedna vrsta moze da postane druga. Time sto ta druga vrsta ne moze pripadati niši koja nije ova prva vrsta. Elem, kad bizon evoluira u nadbizona, on je i dalje hijerarhijski u nišu bizona.
Bukvalno sam vam poslao mapu koju trebate da pogledate i videli bi ste to, ali vama bitno da nešto osporavate
Ма разумијем ја шта ти хоћеш да кажеш, али ми се чини да ти схваташ буквално кад ја или неко други кажемо да је човјек настао од мајмуна или од амебе, то говорим из једноставних разлога, да скратим и да дам акценат, а не зато што не знам да по теорији и ми и мајмуни имамо истог претка.

Ма разумијем ја шта ти хоћеш да кажеш, али ми се чини да ти схваташ буквално кад ја или неко други кажемо да је човјек настао од мајмуна или од амебе, то говорим из једноставних разлога, да скратим и да дам акценат, а не зато што не знам да по теорији и ми и мајмуни имамо истог претка.
Ali nisi dao akcenat. Pokazao si netačnu tvrdnju. Skroz je drugi smisao reći
Majmun i čovek imaju zajedničkog pretka, od rečenice
Čovek je nastao od majmuna.

Jel ti uopšte znaš šta je big bang?
А јел знаш ти да користиш мозак за размишљање, или ти служи само као интерна меморија из које по добијеним импулсима повлачиш ускладиштене информације без трунке критичког мишљења и самосвијести? :think:

А јел знаш ти да користиш мозак за размишљање, или ти служи само као интерна меморија из које по добијеним импулсима повлачиш ускладиштене информације без трунке критичког мишљења и самосвијести? :think:
Kakve to veze ima s tim da li ti znaš ili ne znaš šta je big bang?
Imam samosvest. I razmišljam kritički. Problem tvoj je što misliš da je dobacivanje nečega kritičko razmišljanje. U biti je kritičko razmišljanje sagledati celu situaciju pa razmisliti.
Ti si pokazao da ne znaš sta je evolucija, ali si je dobacio. Kako možes, ako si razmisljas kriticki, da odbacis nesto sto ne znas ni sta je? I pre nego napises da ne znas, nemoj, ispadas smesan, pokazao si iznad da nemas pojma. Bukv nista ne znas o evoluciji.
Big bang ista stvar. Tvrdis da nema dokaza, a dokaza bezbroj. Ne znas ni sta govori big bang, trabusnjas da nema dokaza da se svemir siri(sto je notorna laz i smesno je) ali govoris za sebe kako kriticki razmisljas.
Pa brale, ne ide tako. Mozes sa sebe da govoris i da si ajnstajn. Reci tvoje pokazuji drugacije - pokazuju da si ignorantan i da ne znas a mislis da znas. Nesto najgore sto postoji.
Bolje samo reci, "ja ne zelim da je evolucija tacna. Ja ne zelim da je big bang tacan. Ja sam deluzion i zelim takav ostati, ne interesuje me istina.". A ne da izigravaš klovna koji laže kako nema dokaza a ima bezbroj.
Još nisi ni rekao koji to naučnik tvrdi da se svemir ne širi

Uhm...šta?
Znači od tog kičmenjaka je nastao samo drugi kičmenjak. I dalje ima sve iste krucijalne odlike. Bukvalno sam ti dao mapu gde je sve ucrtano a ti sve vise i vise srljas nesto
Sad ja još jedno ummm pa stvarno neću više.

Ako može od ribe neki drugi kičmenjak što onda od bizona ne može neki drugi sisarar? Ili od vinske mušice neki drugi insekt, ummm? Kako to selektivno od nečega može a od nečega ne? Jel shvataš šta te pitam?

A po tebi je baš to slučaj i razlog zbog kojeg genetičarima neće poći za rukom tako nešto. I ko onda da takvu hipotezu smatra tačnom a još manje dokazanom? Tebi jeste samo ne znam kako si očigledne logične greške i kontradiktornosti prihvatio kao konačnu istinu.

Uveče, čitam filozofiju. Inače sam fizičar i inženjer. Čitam filozofiju i razmišljam o svemu.
Sagledavam stvari objektivno. Razmišljam šta može biti, šta jeste i šta nije. To se zove kritičko razmišljanje.

Neću da ulazim u to šta si ti po zanimanju, ali nisi nikad imao dodirne tačke s bilo kakvom naukom, a ni filozofijom. Pokazuješ da nisi otvoren ka znanju vec si baised na jednu stvar i gledaš kako da realnost uklopiš u tvoju ideju, umesto obrnuto. To je jalovita logika i nikad neće uroditi plodom

Sad ja još jedno ummm pa stvarno neću više, ako može od ribe neki drugi kičmenjak što onda od bizona ne može neki drugi sisarar? Ili od vinske mušice neki drugi insekt, ummm? Kako to selektivno od nečega može a od nečega ne? Jel shvataš šta te pitam?
I objasnio sam. I po milijarditi put pogledaj mapu zašto moze naime "selektivno"... Pogledaj mapu koju sam poslao. Konstantno žmuriš pred mojom konstantacijom.
A po tebi je baš to slučaj i razlog zbog kojeg genetičarima neće poći za rukom tako nešto. I ko onda da takvu hipotezu smatra tačnom a još manje dokazanom? Tebi jeste samo ne znam kako si očigledne logične greške i kontradiktornosti prihvatio kao konačnu istinu.
Jel ti shvataš da su ti genetičari najviše doprineli dokazu evolucije. Ona nije hipoteza. Teorija je. Ironično je, govoriš k logičkim greškama a u svaki post ih počiniš. Koja kontraktidornost?
Ako nešto ne shvataš, ne znači sa nije tačno

Poslednja izmena od moderatora:
Ovaj drugi viče da nema dokaza da se svemir širi. Pa ajme mile majke moje sad će kažu i da nebo nije plavo
Дакле сад смо већ дошли на извртање реченог и подметање у циљу дискредитације саговорника како би себе уздигли бар пред својим очима и егзалтирано отишли на спавање, авај то смо већ више пута видјели код другог "научењака" Атеисте5 и осталих који овдје мисионаре.

Нигдје ја нисам рекао да се свемир шири нити, да се не шири, него сам на твоју надобудну тврдњу поставио само конкретно питање:

Колико износи та брзина ширења свемира?

Да ме не би погрешно разумио, дочараћу ти и то, одговориш израчунато је да је брзина ширења свемира 4 метра у секунди, или 158 километара у секунди, можеш и у парсецима :D .

I objasnio sam. I po milijarditi put pogledaj mapu zašto moze naime "selektivno"... Pogledaj jebenu mapu koju sam poslao. Konstantno žmuriš pred mojom konstantacijom.
Jel ti shvataš da su ti genetičari najviše doprineli dokazu evolucije. Ona nije hipoteza. Teorija je. Ironično je, govoriš k logičkim greškama a u svaki post ih počiniš. Koja kontraktidornost?
Ako nešto ne shvataš, ne znači sa nije tačno
Ma shvatio sam do sad da s tobom nema diskusije jer do tebe ne dopire čak ni ono što sam prethodno otkucaš. Supermen, jednom rečju. :mrgreen:

Kakve to veze ima s tim da li ti znaš ili ne znaš šta je big bang?
Imam samosvest. I razmišljam kritički. Problem tvoj je što misliš da je dobacivanje nečega kritičko razmišljanje. U biti je kritičko razmišljanje sagledati celu situaciju pa razmisliti.
Ti si pokazao da ne znaš sta je evolucija, ali si je dobacio. Kako možes, ako si razmisljas kriticki, da odbacis nesto sto ne znas ni sta je? I pre nego napises da ne znas, nemoj, ispadas smesan, pokazao si iznad da nemas pojma. Bukv nista ne znas o evoluciji.
Big bang ista stvar. Tvrdis da nema dokaza, a dokaza bezbroj. Ne znas ni sta govori big bang, trabusnjas da nema dokaza da se svemir siri(sto je notorna laz i smesno je) ali govoris za sebe kako kriticki razmisljas.
Pa brale, ne ide tako. Mozes sa sebe da govoris i da si ajnstajn. Reci tvoje pokazuji drugacije - pokazuju da si ignorantan i da ne znas a mislis da znas. Nesto najgore sto postoji.
Bolje samo reci, "ja ne zelim da je evolucija tacna. Ja ne zelim da je big bang tacan. Ja sam deluzion i zelim takav ostati, ne interesuje me istina.". A ne da izigravaš klovna koji laže kako nema dokaza a ima bezbroj.
Još nisi ni rekao koji to naučnik tvrdi da se svemir ne širi
Нема везе са Биг бенгом, већ са твојим постовима послије тога, али није ваљда да морам да цртам то једном "научном раднику" који се у слободно вријеме бави филозофијом, ваљда ће на ред доћи и реторика па можда чак и манири пристојног разговора.

Poslednja izmena:
Дакле сад смо већ дошли на извртање реченог и подметање у циљу дискредитације саговорника како би себе уздигли бар пред својим очима и егзалтирано отишли на спавање, авај то смо већ више пута видјели код другог "научењака" Атеисте5 и осталих који овдје мисионаре.

Нигдје ја нисам рекао да се свемир шири нити, да се не шири, него сам на твоју надобудну тврдњу поставио само конкретно питање:

Колико износи та брзина ширења свемира?

Да ме не би погрешно разумио, дочараћу ти и то, одговориш израчунато је да је брзина ширења свемира 4 метра у секунди, или 158 километара у секунди, можеш и у парсецима :D .
Ма он ти је астроном, астрофизичар, физичар, "еволуциони биолог", палеолог, антрополог, "филозоф разних праваца", ...итд, а у слободно вријеме атеиста и стварно ми није јасно откуд теби право да се не слажеш са тако еминентним стручњацима као што су он и Ateista5? :per:

Ako može od ribe neki drugi kičmenjak što onda od bizona ne može neki drugi sisarar? Ili od vinske mušice neki drugi insekt, ummm? Kako to selektivno od nečega može a od nečega ne? Jel shvataš šta te pitam?

A po tebi je baš to slučaj i razlog zbog kojeg genetičarima neće poći za rukom tako nešto. I ko onda da takvu hipotezu smatra tačnom a još manje dokazanom?
Problem je, kao i često, nastao u jeziku.

Od bizona može da nastane jedino bizonsko pečenje. To što je u biologiji moguće da tokom stotina hiljada ili nekoliko miliona godina od bizona evoluira nešto drugačije, to nešto je i dalje, uslovno rečeno, i dalje neka vrsta bizona, ali sve različitija i različitija.

Recimo da u jednom momentu bizoni kreću da se rađaju bez rogova - da li je to i dalje bizon? Jeste, varijetet bizona bez rogova. Ako krenu da se rađaju u manjoj veličini i da rastu maksimalno do 40 kg, to je i dalje bizon, samo patuljasti bizon bez rogova, nije zbog toga postao ovca. Ako nakon toga krenu da se rađaju sa ekstremno gustom, dugom i rundavom dlakom i zaista krenu da liče na ovce, reći ćemo da ta životinja, iako u svemu podseća na ovcu, nije ovca nego vrsta bizona. Ako još i nakon toga papci krenu da se formiraju u šape, a pored biljaka krenu da jedu insekte i sitne glodare... - kad to prestaje da bude bizon? Onog momenta kad ta životinja ne bude mogla da se pari sa onim prvobitnim bizonima, to prestaje da bude bizon a postaje bizonov srodnik. Ali u stvarnosti se jako retko dešava da tokom tog vremenskog perioda dovoljnog da se dogode tolike promene, preživi originalna verzija bizona. Obično oni bizoni, koji nisu krenuli da se rađaju patuljasti, uzmu da se menjaju u drugom pravcu.

A propo priče sa žabom, teoretski bi i moglo da se desi da dugim evolutivnim promenama od žabe nastane nešto nalik na bizona, ali bi to i dalje bila žaba, žablji potomak, neka paralelna vrsta kvazi-sisara, ali ne i pravi sisar, ovakav kakve imamo, jer bi imao DNK koja bi ga povezivala sa žabom. Plus, to je toliko složen i dugotrajan proces da bi tim tokom nastalo još mnogo toga. Ne bi od žabe postao bizon: od žabe bi postala neka malo drugačija žaba, a bizon bi postao od nečega što je malo drugačiji proto-bizon, a između njih bili bi milioni etapa.

Samo zato je "pogrešno" reći da je čovek nastao od majmuna, jer se nije majmun uspravio pa postao čovek.

Čovek je nastao od primitivnijeg čoveka, i to ne preko noći, nego procesom koji je trajao stonine hiljada godina i koji možda još uvek nije kompletiran.

I to ne primitivnijeg samo u smislu manje inteligentnog, manje dovršenog, nego od primitivnijeg u izvornom smislu reči primitivan, a koje znači originalan, izvorni. Kod čoveka se tako dogodilo da je evolucija pratila i razvoj društva i intelektualnih sposobnosti, ali, na primer, primitivnija vrsta žirafe nije bila gluplja ili nesposobnija žirafa, već žirafa sa kraćim vratom. Primitivnija vrsta zmije otrovnice je bila zmija sa zubima ali bez otrova. Primitivnija šimpanza je prosto bila šimpanza koja nije bila toliko dobro prilagođena životu u prašumi... možda je više ličila i na čoveka.

"Čovek je postao od majmuna" prosto znači da su čovek, čovekoliki majmuni i majmuni deo jedne iste biološke grupe, dele velik broj zajedničkih karakteristika i imaju zajedničko poreklo, a koje vodi najverovatnije do nečega što mnogo liči na današnje majmunčiće. To što mi sebe doživljavamo kao nešto mnogo drugačije od ostalih majmuna, to je samo zato što pripadamo istoj vrsti. Šimpanze jedni druge razlikuju po licu i pamte lica drugih šimpanzi i po 30 godina, od mladog doba, pa kad se sretnu u starosti. A nama su svi isti. Njima su ljudi svi nalik jedni na druge i potrebno im je da zaista dobro upoznaju čoveka dok bi naučili da prepoznaju njegovo lice od ostalih ljudi. Čoveku da stavite fotografiju šimpanze i pitate ga "Da li ste ikad videli ovu šimpanzu?", rekao bi "Otkud znam, video sam ih mnogo, meni svi oni liče". Ali da tu sliku pokažete šimpanzi, on istog momenta zna. Isto kao kad čoveku pokažete sliku drugog čoveka. Iste rase.

Back