I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Znam i za tu njegovu izjavu. A ima i ovo od njega...

''Bog je mrtav a sada me teleportujte.''​

A zanimljivo je da je verovao u to...u putovanje u prošlost...

''Prema našem sadašnjem saznanju putovanje u prošlost ne može se isključiti.''
Ne može ali samo u filmovima :D
Zamisli vratiš se sto godina unazad i rokneš stivenovu mladu čukunbabu i puf nema ni stivia i ko zna još koliko ljudi

Poznato ti je šta su sve Kopernikova otkrića. A zašto li je nakon smrti, sahranjen u katedrali u Fromborku...A da li je Kopernik izučio i neke teološke studije...da li je pred kraj života bio i...sveštenik... :think:

A Kepler...bejaše li i on nekih desetak godina ... sveštenik...:think:

Upravo o tome i pišem, i jedan i drugi su eskivirali LOMAČU tako što su morali da sede na dve stolice.

Pa u čemu je problem ovde? Ovde se jasno vidi šta je Gafman izjavio, a vidi se i iz linka koji sam ti ponudio da je izjavio ovo:
"Када имамо непотпуно знање о свету око себе, то нам нуди могућности да верујемо у Бога. Када немамо научно објашњење за нешто, обично се ослањамо на натприродна објашњења, & # 34; рекао је професор Графман, који верује у Бога. & # 34; Можда је покоравање натприродним силама за које нисмо имали сазнања олакшало појаву religijskih verovanja."
A ne vidim nikakav problem ni u obome: "Oštećenja te regije pokazuju da su takvi ljudi manje sposobni kritički da ocjenjuju svoja religijska uvjerenja u odnosu na druge ljude." uz napomenu da sam daleko od toga da smatram da svi vernici imaju oštećenje mozga, daleko bilo.

Ja jeroh sve ovo lepo razumem ali ti ne razumeš.
Prvo: Kada ja razmišljam o Bogu ja tu nemam nikakvih emocionalnih i moralnih dilema, pa se ne aktiviraju ti električni krugovi. Kod mene će se aktivirati ti krugovi kada razmišljam, recimo, da li sam bio fer što sam nekoga juče oterao u materinu:D. To je moja moralna dilema, i aktiviraće se pomenuti krugovi.
A kada vernik razmišlja o Bogu, onda je to povezano sa emocionalnim i moralnim stvarima i jasno je da će se aktivirati isti električni krugovi.
A pitanje je kada će vernik na ovaj način razmišljati? Pa to ti piše negde na početku linka:
"Научници који траже неуронску „божју тачку“, која би требало да контролише религиозно веровање, верују да не постоји само једно, већ неколико подручја мозга који чине биолошке темеље религиозног веровања.

Drugo: ti navodiš ovo: Profesor Grafman, koji je i sam vjernik, kaže kako njegova studija pokazuje da je mozak u svojoj biti osjetljiv na vjerovanje u gotovo sve ako za vjerovanje postoji temelj. Međutim, kada postoji neki misterij ista mašinerija mozga oblikuje vjerska uvjerenja.
Ali si namerno izostvio ovo što piše ispod tvog navoda:

""- Kada je naše znanje o svijetu nepotpuno mozak nam nudi priliku da vjerujemo u Boga. Kada nemamo znanstveno objašnjenje nečega skloni smo osloniti se na natprirodna objašnjenja – zaključio je."
Da li vidiš kada nam mozak nudi priliku da verujemo u Boga, a gornji crveni citat govori gde se to dešava?

Treće: Ti si negirao postojanje religijskih centara, jer se to ne uklapa u tvoje verovanje da je Bog izvan čoveka. Pa jeroh, rode, zar nisi primetio da ti potenciraš na citatima u kojima se pominju električni krugovi, i to ko ih pominje, naučnici koji su otkrili religijske centre, koje ti ne priznaješ. Pa BRE!

Ono tvoje gore obojeno sam tiv već objasnio. A sada ovo na kraju. Da li je moguće da ti toliko ne znaš kako ide sa naučnim otkrićima. Ja ču da ti kažem iz oblasti koja je meni poznata. Znaš li ti koliko je dugo trebalo naučnicima da konačno dobiju celovitu teoriju o pritodi svetlosti (negde sam ti to napisao)? Znaš li ti koliko je dugo trebalo da se uobliči struktura atoma (nećemo da polazimo od Demokrita, on je uboo slučajno)? A ima toga još. Evo ti nešto i iz "tvoje oblasti":D: da li znaš koliko je proteklo vremena od Darvinove teorije, a još uvek se nadograđuje, dopunjuje, dokazuje?
I ne znam zašto te čudi da je 2009. otkriven jedan centar, a onda se ispostavilo da ih je više. Pa u čemu je tu problem?

Postavio sam ti izmedju ostalog i to. No hajde u vezi sa tim da te pitam. U čemu li se to razlikuju verska uverenja o moralu od moralnih uverenja izvan Biblije...
Da bih ti detaljnije odgovorio na ovo pitanje trebao bih da dobro poznajem Bibliju, a ja je ne znam. . Ja samo mogu da kažem da moralna ubeđenja onih koji su govorili o žrtvovanju se razlikuju od današnjih moralnih ubeđenja. Moralna ubeđenja onih koji su izmišljali da Bog treba da pobije decu koja su se smejala ćelavcu, su veoma različita od današnjih moralnih ubeđenja. Moralna ubeđenja Isusa Navina (znaš ono u desetak gradova pobij sve, osim ***** Rave, naravno:D) su daleko od današnjih moralnih ubeđenja. Ja mislim da bi ti u ovom smislu mogao mnogo više da kažeš.

To je tvoj komentar u vezi sa ovim...

E sada umesto ovog... konkurenata...biva...tročlane komisije vernika... :hahaha1:
Neću više ni da te pitam kako te nije sramota?:D
Pa jeroh da li je moguće da ti nisi shvatio/saznao/uočio/uvideo da za sada postoje dve konkurentne hipoteze o nastanku prvog života: Abiogeneza i Tvorac.
Abiogenezu istražuju i pozitivan ishod se očekuje, jer ne bi eksperimentisali da znaju da je to nemoguće. I tvrdiš li da zagovornici Tvorca uopšte ne prate rezultate eksperimenata? Prate itekako, pa i među tim eksperimentatorima sigurno ima vernika . I šta misliš da će prećutno da pređu preko neuspeha. Neće sigurno, već će na sva zvona da promovišu Tvorca, ne nudeći nikakav dokaz da je On "krivac".

Komentarisao si ovo...
I tebi nije logično da nauka nikada ali nikada neće objaviti da ne može dokazati da je život nastao iz nežive materije. I zato će do u nedogled ekserimentisati. Jer kada bi odustali...to bi bilo prihvatanje...čega li...
Ne mogu sada da se setim ni jednog propalog eksperimenta, ali ima ih sigurno.
A da će nauka u nedogled da eksperimentiše bez ikakvih rezultata nije moguće u eri gde je profit na prvom mestu. Ko će da ulaže u eksperiment koji ne daje nikakve rezultate, a tu su konkurenti-kreacionisti koji jedva čekaju da se eksponiraju.
Znam, ja znam, da ti agnostik veoma intenzivno mešetariš sa Tvorcem, baš kao pravi vernik. I umesto da sumnjaš u Njega, ti baš kao i svaki vernik negiraš naučno nastojanje, a tamo u prikrajku se "smeškaš" tvom dragom Tvorcu.:D
Analiziraj doprinos Tvorca od početka razvoja nauke pa do danas, i valjda će ti biti sve jasno.

Možemo da pričamo o tome. Koji su to specijalisti iz kojih odredjenih naučnih oblasti koji onako iz sve snage rade na pronalaženju dokaza da je život nastao iz nežive materije. A čemu će ti ono...ti veliki ''stručnjak''...Ja sam samo obićan ulični prodavac kokica sa malo skromnog znanja o stvarima koje me na neki način interesuju.
Nema razloga da pričamo o tome. Ti znaš da danas te vrhunske eksperimente vrše laboranti, doktoranti, studenti, uz nadgledanje tima koji imaju mnogo znanja iz neorganske i orgnske hemije, iz biohemije, iz biofizike, fizičke hemije, i ko zna čega još, a tvoje skromno znanje ti ne daje za pravo da negiraš njihova nastojanja. Zapravo ti imaš pravo na to, zašta nikoga, a najmanje njih, nije briga, a meni je to veoma smešno.
I veoma vašno pitanje: ako su tvoja znanja skromna, zašto se onda ovoliko trudiš da pokažeš da sve znaš?:D A da, setih se šta jedino nisi znao, a to je kako se olovo pretvara u zlato.:D
A najnoviji primer tvog razmetanja sa "skromnim znanjem" je kada si me pitao o kakvom je napretku reč kod abiogeneze. Ja sam te uputio na link, a ti mi onda održao predavanje o peptidima, koje nije imalo nikakve veze sa temom linka. A ti bi trebao da znaš, da ja znam, da ti o peptidima znaš isto koliko i ja, a ja nemam pojma.:D
Neću ni da ti pominjem tvoja "lutanja" po fizici, a ja se krstio i levom i desnom:D

Kada si napisao ovako...
to sam trebao da shvatim u smislu da je to povezano sa abiogenezom...stAnco, stAnco...
Pa neće valjda abiogeneza naučno utvrditi tri različita dokaza za nastanak života iz nežive materije...a na okolnost ovog...
Jeroh ti si čudo, naravno u pozitivnom smislu.:D
Pogrešno si shvatio. Ja sam samo upoređivao moju zabludu o katodnoj cevi i tvoju zabludu o Tvorcu. I jedno i drugo su u istoriji, gotovo je.
A ovo o tri različita dokaza si odvalio ti, a ne ja.:D

A da...znači ovako...nauka snažno veruje da je život nstao iz nežive materije. I naravno nema verovanja u nekog Tvorca jer je naučno verovanje ono...intezivnije. Kažem...nauka snažno veruje...jer nema naučnog dokaza...
Šta ti ovo znači, života ti tvoga? Ako ti ne znaš evo objašnjenja.:D
Naučnici veruju jer se još uvek bave eksperimentima. Da ne veruju, ne bi se ni bavili, ili bi im finansijeri ukinuli finansije. A tvoj Tvorac je odavno u istoriji, gde ga je poslao aktuelni papa.:D

U svojoj knjizi ''Kratka povijest vremena'' iz 1988 godine jedan naučnik je u vezi sa pitanjem...zašto postoji univerzum...kazao...

"Ako na to nađemo odgovor to bi bio najveći trijumf ljudskog razuma - jer bi tada poznavali misao Boga i znali bi duh Boga ''

A to kaza naučnik Stiven Hoking​
Pa? Koji je kontekst ove izjave.
Ti se hvataš za ovu izjavu, a kao ne znaš da su mu istraživanja bila gravitacioni singulariteti što se suprostavlja tvom Tvorcu.:D

Auuuu...Kako je to Isus na zemlji a Bog nije na nebu...

A šta li beše da se dogodilo tamo negde na nekom krstu u vezi Isusa...Šta li je se ono dogodilo trećeg dana nakon Isusove smrti na krstu...Da li si čuo za Isusovo vaskrsenje...Neću ti postavljati stihove u vez sa tim...A da li si čuo za vaznesenje Isusovo. I nemoj pomisliti da je vasksenje i vaznesenje jedno te isto. Isus se vazneo na nebo...moram jedan stih...
Marko 16:19...''A Gospod, pošto im izgovori, uze se na nebo, i sede Bogu s desne strane.''
I na osnovu čega si predočio tvoju tvrdnju o suštini...da je Isus na zemlji a da Bog nije na nebu...
Nisam mogao verovati da sam pročitao to što sam pročitao...Obrati pažnju...
1 Timotiju 3:16... ''I, kao što je priznato, velika je tajna pobožnosti: Bog se javi u telu, opravda se u Duhu, pokaza se anđelima, propovedi se neznabošcima, verova se na svetu, uznese se u slavi.''
Ovo ...Bog se javi u telu...ne odnosi se na ono kako si ti shvatio...da se Bog javio ljudima i to tako da su ga oni zamislili pomoću religijskog centra u mozgu. Radi se o otelotvorenju onog što je Bog u telu čoveka Isusa...I naravno, nemoj sda shvatiti da je Isus...samo čovek. Isus je i Bog, kosmički apasolut kao i njegov Otac. Isus je na neki način ono univerzlano stanje, čovekovog duha, svesti i uma, kojem se u hrišćanstvu teži prihvatanjem Isusa. U nekim drugim verovanjima ili ti učenjima biva ista ta priča samo na neki drugi način predočena. To je neko moje mišljenje u vezi sa tim. I naravno to moje mišljenje je samo mišljenje i može da bude...diskutabilno.
E sada, po tvom naučnom rezonu biva ovako..ono...Bog se javi u telu...naučno se uklapa u otkriće neurobiologa...E sada, ako je to prvi kazao Pavle, mora da je Pavle bio prvi svetski priznat neurobiolog... :hahaha1:
Vrlo prosto. Isus je postojao a Bog je izmišljen pa nije mogao biti na nebu.:D
Neću dalje da komentarišem nego te pitam: Da li ti stvarno kao agnostik veruješ da je Isus vaskrsao pa se vazneo
I pazi: ako ..."sede Bogu s desne strane", koliko ih je onda ako ih prebrojiš?:D
A cerekanje, pa to se uvek dešava kada se zaglibiš u nešto što nema pojma.:D

Poslednja izmena:
Na okolnost ovog tvog posta...

Evo da te podsetim...pogledaj ovo...

"Ono što sam uradio je da pokažem da je moguće da zbog načina na koji je Univerzum nastao on bude determinisan zakonima nauke. U tom slučaju, nije potrebno da se obraćamo Bogu za objašnjenje kako je Univerzum nastao... Ovo ne dokazuje da Bog ne postoji, nego samo da on nije neophodan "

A to kaza...Stiven Hoking​
Ko zna, možda sam ja svoje mišljenje formirao kada sam ovo pročitao.
Samo Hoking izgleda nije pratio istraživanja neurobiologa, koji su objasnili gde je Bog. Doduše neurobiolozi se malo spore oko toga zašto ga je čovek izmislio, ali će valjda i to rešiti. Jedna grupa kaže da je to evoluciona neminovnost.:D
A ja tebe kao agnostika pitam, gde je tvoj Tvorac u kontekstu ove izjave?:D

stAnco sada ti je problem, što ti ukazujem šta piše u Bibliji...
A šta misliš o ovom. Narednog dana 20.01.Bajden će na inauguraciji za Predsednika SAD položiti zakletvu...A to će učiniti tako što će položiti ruku na...Bibliju.
Šta misliš o tome...
Nekada je Džordž Vašington položio ruku na Bibliju i izgovorio tekst zakletve a isto će učiniti i sada 46 ti Predsednik Bajden...
Ma jeroh ti biblijskim stihovima želiš da mi predočiš istinu. Ti stihovi su za tebe dokaz, a za mene su sa tog stanovišta bezvredni.
Uopšte ne razmišljam o Bajdenu i zakletvama. Za mena je važna papina izjava.:D

I jeroh, zaboravio sam da te pitam u onom postu, gde si naveo stih da se Isus vazneo na nebo i sedi sa Njegove desne strane. kako njih dvojica, oh izvini, koji su jedno:D izbegavaju na nebu ISS, GPS satelite, Iridijum satelite i još sijaset ruskih, kineskih, japanskih.......... ?:D

Na taj stih kao i nekoliko njemu sličnih, ukazuje i Brahman u svojoj knjizi ''Sedam Crkvenih Doba'' Isto to činiš i ti, zar ne...A Brahman kao i ti ignorišete ovo...

Dela ap.8:16... ''Jer još ni na jednog ne beše došao, nego behu samo kršteni u ime Gospoda Isusa.''

a posebno ovo...

Matej 28:19... ''Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime Oca i Sina i Svetog Duha,''
Eto i ti mozes da se krstis kako su apostoli krstavali, jer ocigledno da nisu poslusali Bozijeg Sina.
u Originalu ne postoji krstenje u trojstvo, :?

A da, tebi kao pravoslavnom verniku i to biblijskom, svetinja od učenja je učenje onog tvog Rabina a koji predvodi jednu sektu...to si zaboravio...

Branhman je svojim kazivanjem negirao Sveto Trojstvo. Isto to činiš i ti...

Sa ovim se slažu i Jehovini Svedoci. A po njihovom učenju, Trojstvo je...pagansko učenje...

A to Otac, Sin i Duh nisu tri titule. To su tri lica, tri ipostasi, onog što je JEDAN.
Ne postoji trojstvo u biblijskom tekstu, tj. tri ipostasi, Postoji 1 Bog, 1 Sin ,a Bog jeste i Duh,a to znaci samo postoji dvojstvo.
Citaj Jovan17 sta Sin tvrdi:
1 Ovo govori Isus, pa podiže oči svoje na nebo i reče: Oče! Dođe čas, proslavi Sina svog, da i Sin Tvoj proslavi Tebe;
Blago meni, nastavi do kraja , jer je ovde Dokaz dvojstva, :)

Ne postoji trojstvo u biblijskom tekstu, tj. tri ipostasi, Postoji 1 Bog, 1 Sin ,a Bog jeste i Duh,a to znaci samo postoji dvojstvo.
Citaj Jovan17 sta Sin tvrdi:
1 Ovo govori Isus, pa podiže oči svoje na nebo i reče: Oče! Dođe čas, proslavi Sina svog, da i Sin Tvoj proslavi Tebe;
Blago meni, nastavi do kraja , jer je ovde Dokaz dvojstva, :)
Ko svedoči?

7. Јер је троје што сведочи на небу: Отац, Реч, и Свети Дух; и ово је троје једно.

Ko svedoči?

7. Јер је троје што сведочи на небу: Отац, Реч, и Свети Дух; и ово је троје једно.

Ej Sale, kada si već u ovoj "kancelariji" moram da te pitam, kako ti usklađuješ tvoje znanje/saznanje/uverenje/mišljenje/tvrdnju/pepostavku (biraj šta ti odgovara), da je Bog um koji je svugde oko nas, sa onim stihom koji je negde ranije naveo jeroh da se Isus vazneo, i da gore sedi sa desne strane svoga Oca. Priznajem da je i ovo prostorno veoma neodređeno, ali je veoma različito da njih dvojica negde sede, da su zapravo jedno, i tvoj nagoveštaj da je/su um svugde oko nas.

Ej Sale, kada si već u ovoj "kancelariji" moram da te pitam, kako ti usklađuješ tvoje znanje/saznanje/uverenje/mišljenje/tvrdnju/pepostavku (biraj šta ti odgovara), da je Bog um koji je svugde oko nas, sa onim stihom koji je negde ranije naveo jeroh da se Isus vazneo, i da gore sedi sa desne strane svoga Oca. Priznajem da je i ovo prostorno veoma neodređeno, ali je veoma različito da njih dvojica negde sede, da su zapravo jedno, i tvoj nagoveštaj da je/su um svugde oko nas.
Nemam istu predstavu boga kako je opisan u bibliji,
Ako komentarišem biblijskog opisa boga onda naravno iz Biblije i komentarišem.
Da li je Isus bog ne znam, biblija kaže da jeste, da li bog negde sedi ne verujem a ne verujem ni da je to bukvalni smisao u bibliji, više se ističe po meni presto kome pripada bogu i na taj način se ukazuje i da je Isus bog.

Back