I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Da vidimo da li si u pravu:
https://www.britannica.com/topic/church-Christianity

Church, in Christian doctrine, the Christian religious community as a whole, or a body or organization of Christian believers.
The Greek word ekklēsia, which came to mean church, was originally applied in the Classical period to an official assembly of citizens. In the Septuagint (Greek) translation of the Old Testament (3rd–2nd century BCE), the term ekklēsia is used for the general assembly of the Jewish people, especially when gathered for a religious purpose such as hearing the Law (e.g., Deuteronomy 9:10, 18:16). In the New Testament it is used of the entire body of believing Christians throughout the world (e.g., Matthew 16:18), of the believers in a particular area (e.g., Acts 5:11), and also of the congregation meeting in a particular house—the “house-church” (e.g., Romans 16:5).
After the Crucifixion and Resurrection of Jesus Christ, his followers went forth according to his mandate to preach the Gospel and developed facilities for those who were converted. Rebuffed by the Jewish authorities, the Christians established their own communities, modeled on the Jewish synagogue.
The Christian view of the church was influenced by the Old Testament concept of the qahal, the elected people of God of the end-time, and by the expectation of the coming of the messiah in Judaism. The Greek secular word ekklēsia, the term used for the church, means an assembly of people coming together for a meeting. In Christianity the concept of the church received a new meaning through its relationship to Jesus Christ as the messianic inaugurator of the kingdom of God .

Црква, у хришћанској доктрини, хришћанска верска заједница у целини или=== тelo=== или организација хришћанских верника. Грчка реч екклесиа, која је значила црква, првобитно се примењивала у класичном периоду на званични скуп грађана. У преводу Старог завета у Септуагинти (грчки) (3. – 2. Век п. Н. Е.) Израз екклесиа користи се за општу скупштину јеврејског народа, посебно када је окупљен у верске сврхе као што је слушање закона (нпр. Поновљени закон 9 : 10, 18:16). У Новом завету се користи за цело тело верујућих хришћана широм света (нпр. Матеј 16:18), вернике у одређеној области (нпр. Дела 5:11), као и за скуп скупштине у одређена кућа - „кућна црква“ (нпр. Римљанима 16: 5). После Распећа и Васкрсења Исуса Христа, његови следбеници су наставили према његовом мандату да проповедају Јеванђеље и развили објекте за оне који су се обратили. Одбијени од јеврејских власти, хришћани су основали своје заједнице по узору на јеврејску синагогу. На хришћански поглед на цркву утицали су старозаветни концепт кахала, изабрани Божји народ времена, и очекивање доласка месије у жидовству. Грчка секуларна реч екклесиа, термин који се користи за цркву, значи скуп људи који се окупљају на састанку. У хришћанству концепт цркве добио је ново значење кроз однос према Исусу Христу као месијанском покретачу царства Божијег.

Engleska Britanika pise rec Eklesija.
Nemoj samo da te to zbuni, :)

Auuuuu...čuje...ko je odredio i kanonizovao...Čoveće, geneza biblijskog kanona trajala poprilično dugo vremena. Šta misliš u vezi sa ovim stihom...

1 Makabejcima 12:9...''Što se nas tiče, iako nam to ne bi bilo potrebno budući da nam za utehu stoje na raspolaganju Svete knjige,''

Ima li možda neke veze sa Nehemijom i Ezrom i Palestinskim kanonom Starog Zaveta iz petog veka stare ere...Malo previše komplikovano za tebe. Moraš mnogo naučiti u vezi sa tim stvarima, da bi o tome mogli pričati.
Auuuuu...čuje...ko je odredio i kanonizovao...Čoveće, geneza biblijskog kanona trajala poprilično dugo vremena. Šta misliš u vezi sa ovim stihom...

1 Makabejcima 12:9...''Što se nas tiče, iako nam to ne bi bilo potrebno budući da nam za utehu stoje na raspolaganju Svete knjige,''

Ima li možda neke veze sa Nehemijom i Ezrom i Palestinskim kanonom Starog Zaveta iz petog veka stare ere...Malo previše komplikovano za tebe. Moraš mnogo naučiti u vezi sa tim stvarima, da bi o tome mogli pričati.
Kakva crna geneza te spopala, sad cu da te edukujem:
Ironej Lionski je krenuo sa odredjivanjem teksta u IV veku N.ere, a Anastasije Aleksandrijski je zapovedio i kanonizova biblijski tekst.

Kako to misliš...na kojeg se Apostola poziva...U Vatikanu ima ono...bazlika Svetog Petra, Trg Svetog Petra...ali mi to nekako ne biva neko...pozivanje...

Matej 16:18... ''A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati.''

A SPC svakog 12 Jula slavi ...Petrovdan. A o Svetom Apostolu Petru SPC kazuje ...ovako...
A kako bi bilo da procitas D.Apostolska, al komplet, saznaces mnogo toga.
I kakve veze ima bazilika petrova u Vatikanu, :?:
Yehshua Nazarecanin je Kamen ,a ne Petar.
A sta znaci sledeci stih :
Rimljanima poslanica 15, 19 U sili znaka i čudesa silom Duha Božijeg; tako da od Jerusalima i naokolo tja do Ilirika napunih jevanđeljem Hristovim.

Kuku me lele da me lele kuku...Pa ti si zaboravio da si tvrdio sasvim suportno. Tvrdio si da su neki Apostoli i to kada su postali i Episkopi Crkve, nakon toga ...postali pagani...

Čoveće, pogledaj tvoj naredni post...

Malo si se spetljao sa tim, zar ne...
Pocinjem da se brinem za tvoje mozdane aktivnosti, :?:
Tvrdio sam da su iz paganizma stizali apostoli,a ti si pokazao spisak apostola, iz kojeg sam IZDVOJIO dva doticna koji su se bavili paganizmom u prethodnom periodu svog zivota,a to znaci da sam tvrdio da su BILI pagani pre nego su postali vernici, a ne posle primanja vere.

Sumnjam da si pažljivo ali pažljivo, pročitao napisano u linku koji si postavio.
Hajde pažljivo, ali baš pažljivo pročitaj...
Peptides, which are chains of amino acids, are an absolutely essential element of all life on Earth. They form the fabric of proteins, which serve as catalysts for biological processes, but they themselves require enzymes to control their formation from amino acids. So we’ve had a classic chicken-and-egg problem – how were the first enzymes made?”
Obrati pažnju na ono...ali zahtevaju enizme...I onda biva ...šta...Peptidi to zahtevaju i to se stvori samo od sebe...
A kakav je ogroman naučni uspeh...jer su uvideli da peptide mogu sintetizovati bez aminokiselina...Obrati pažnju...
However, all previous research has focused on amino acids, rather than the reactivity of their chemical precursors (known as aminonitriles).
I onda biva ono...nije iz aminokiselina ali je iz aminonitrila kao hemijskih prekursora aminokiselina...a koji su se ono...stvorili sami od sebe...
A ja razmišljam da odvojim lovu i nabavim ovaj peptid...jer je to...proizvod naučnika...

TANADIN_GIF.gif
Jaoj jeroh ebote, pa da li je ovo moguće??!! Da li je moguće da ti navodiš enkleski tekst, i to nije prvi put, u kome ne vidiš odgovor.
Prevod navedenog teksta je ovo:
"Пептиди, који су ланци аминокиселина, апсолутно су неопходни елементи целог живота на Земљи. Они чине ткиво протеина, који служе као катализатори биолошких процеса, али сами захтевају ензиме да контролишу њихово стварање из аминокиселина. Дакле, имали смо класични проблем са пилетином и јајима - како су настали први ензими? “
Evo ti konačno objašnjenje BRE:
U drugoj rečenici ti lepo objašnjavaju da su se prethodna istraživanja fokusirala na aminokiseline. Ali da bi se stvorili peptidi iz aminokiselina potrebni su enzimi. I onda je bio problem kako su stvoreni ti enzimi (problem kokoška(peptidi)-jaje(enzimi)). Mećutim, naučnici u UCL-a su stvorili peptide, zaobilazeći aminokiseline, pa samim tim nisu bili poterebni nikakvi enzimi.. I to je taj skok u istraživanju.
Je li ti sada ovo jasno ebote.
Ej bre čoveče do kada ćeš ovako da se blamiraš? Priznajem da je ova rečenica prilično gruba, ali bre jeroh, ako neke stvari ne razumeš nemoj o njima ni da pričaš. Jeroh, odmah da ti kažem da se ni ja ne razumem mnogo u peptide i njihovo sintetizovanje, ali za razliku od tebe bar pravilno tumačim engleski tekst.

Zanimljivo...izbegao si ono...veruju u uspeh...Sečaš li se da si pre neki dan napaisao ovako...
Dobro jeroh čoveče, kaži ti meni koja je to suštinska razlika između mojih izjava;
.se nadaju pozitivnom ishodu
i ..veruju u uspeh..
BRE!
.
Zanimljiva verbalna igra reći...Kada se radi u vezi sa onim...kada će pokazati...pa ako je potrebno da prodje jedan vek, dva veka ili ko zna koliko vekova, baš je zanimljivo ono...da li će pokazati... veruju u uspeh .
Ti jeroh ne veruješ u savremena istraživanja iz abiogeneze i neurobiologije, ne priznaješ TE, pa zašto se onda bakćeš sa tim? Da li ti želiš da mi ukažeš da je grešim,što se, malte ne, vidi u skoro svakom tvom postu. Jerh, izuzimajući TE, koja je gotova stvar, ja ti samo iznosim rezultate savremenih istrašivanja, i kako može biti moja greška kada ti navedem link u kome se vidi da je neurobiolog Grifman otkrio religijske centre. Kako može biti moja greška ako ti navodim link iz koga se vidi da su istraživači abiogeneze napravili vidan skok u svom istraživanju. Ti jedino možeš da kažeš: ma to nije istina (pa da se pred poklonicima nauke obrukaš), ili možeš ovako naprazno da "pametuješ", pa da se pred svima obrukaš. :D
I jeroh, ja verujem u nauku i njen napredak, a nikako ne verujem u isprazne biblijske tekstove, koje ti ovde prosipaš da bi dokazao neku istinu.

.
Nekako mi se javlja, da nauka nikada, ali nikada neće objaviti negativan ishod tog eksperimenta ako bi do njega došli. Razmisli o tome...zbog čega...A ovo je zanimljivo. Ako nauka dodje do negativnog ishoda, to nikako neće značiti aktivnost Tvorca po tom pitanju. I onda ostaje ono...neka roda odnekuda donela na zemlju taj prvi život....
Ovo je veoma zajedljiva izjava. Znaš, možda i neće objaviti, ali će sigurno objaviti njihovi konkurenti koji pomno prate šta rade.
Ti ne možeš nikako da shvatiš, da je Tvorac (pazi rekao sam Tvorac a ne Bog) odsvirao svoje.
Što se tiče rode ispričaću ti istinitu priču. Silom prilika nekada sam morao da saznam princip rada CRT televizora. I kada sam pročitao u jednom časopisu da Japanci istražuju televizor koji se može okačiti na zid kao slika, ja sam bio zapanjen-ma kako mogu da naprave katodnu cev tako male debljine.:D Ali jeroh, napraviše i LCD i TFT i LED. Dakle čak tri sasvim nova i međusobno različita principa.
Jesi li ti siguran da baš ovde moraš da postaviš Tvorca, ili postoji još nešto neotkriveno?

A to će da dokaže ko...nauka, ona nauka koja bez ikakvih dokaza tvrdi da...Tvorac ne postoji...
Ma ne nauka. Za nauku Tvorac je mrtav. To treba da dokažu oni koji tvrde da je Tvorac stvorio život. Pa kako ti to nije jasno.
Koliko li sam ti puta rekao, da nauka ne dokazuje da Tvorac ne postoji, nego samo objašnjava ono što je nekada Tvorac stvarao, i ukazuje da nam Tvorac nije potreban. Banalan primer: šta će ti Tvorac koji stvara kišu, kada je meteorologija dokazala kako nastaje kiše.:D Ovakvih primera ima mnogo.

Eto...upravo si potvrdio moju prethodnu rečenicu. I šta biva...može da postoji nešto što je stvoreno ali Tvorac, to ne može...
Ni ovde nisi u pravu. Uvek navodiš vodu na svoju verničku vodenicu:D. Lepo sam napisao da postojanje života na Zemlji nikako ne može da znači da ga je stvorio Tvorac, ako se to ne dokaže. Dakle, onaj koji tvrdi da je Tvorac nešto stvorio, to treba i da dokaže, jer dokazi su jedino merilo istinitosti.

PS Izvini jeroh, ovde sam nešto zabrljao sa bojom.

stAnco. Kada sam napisao ovo..
Ti si to komentarisao ovako...
I o kakvom linku u ovom tvom postu pričaš...
A u vezi sa tim postom, nisi mi predočio nikakakv dokaz da je Grafman vernik i da veruje u Boga...
Vidiš jeroh, ti si mi naveo izjavu naučnika iz 19. veka, a ja sam ti naveo izjavu naučnika iz 21. veka, pa ti kao agnostik imaš pravo da izabereš:D
Jeroh pa ti si veoma kratkog pamćenja. Napominjem da nisam napisao "kratke pameti", već kratkog pamćenja, pošto postoji mogućnost da me i za to optužiš.:D
Ja neću ponovo da ti postavim link već ga ti pronađi uTVOM postu broj 2642.
A da pomenuti naučnik veruje u Boga piše u poslednjem pasusu linka.

Obrati pažnju na crveno, pa pažljivo pročitaj tvoj naredni post meni...

I šta proizilazi...da Grifmanovo otkriće nije nikakav dokaz...stAnco, zapetljao si se ki pile u kućnu, kako se ono kaže po narodski...
Jooooj, jeroh ebote, pa do kada ćeš ovako da pričaš bez veze. Ma nisam se ja zapetljao nego ti nemaš pojma o čemu smo pričali.:D
Hajde ponovo sažeto: Grifman je otkrio religijske centre, i ja sam ti naveo link ( naći ćeš ga u tvom postu 2642). U tom linku se objašnjava da se religijske predstave formiraju u tim centrima i to je neko naučno otkriće. Na kraju tog linka, autor navodi Grifmanovu izjavu da kada čovek ne zna naučno objašnjenje on priziva Boga.
I ja sam ovu Grifmanovu izjavu iz našeg veka, suprostavio izjavi naučnika iz 19.veka, u kojoj kaže da što više proučava prirodu to ga približava Bogu.
Dakle naučnik iz 19. veka kaže da se približava Bogu, a naučnik iz 21. veka kaže da Boga prizivamo uvek kada neznamo naučno objašnjenje. I ja sam te pitao zašto si se priklonio izjavi naučnika iz 19. veka, a ne ovog iz 21. veka.
Jeli ti sada jasno, ili ćeš ponovo da nešto iznišljaš?:D

Grifmanovo otkriće...Hajde pročitaj ovo, sa tvog omiljenog linka od pre decenije...

U novoj studiji, predstavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, mozgovi dragovoljaca analizirani su uređajem za funkcionalnu magnetsku rezonancu tijekom razmišljanja o vjerskim i moralnim problemima, kako bi se utvrdila područja najsnažnijih aktivnosti. Tim je otkrio da su pripadnici različitih vjera, baš kao i ateisti, svi koristili iste električne krugove u mozgu kada su razmišljali o moralnim dilemema. Iste te dijelove koristili su i vjernici kada su razmišljali o Bogu.

Iz ovog nekako proizilazi da i ateisti koriste taj religijski centar kada razmišljaju o moralnim dilemama...

A dalje biva baš naučno...

Potraga za Božjom točkom znanstvenike je odvela do mnogih centara u mozgu. Jedan od ključnih je temporalni režanj koji se povezuje s napadima epilepsije. Poznato je, naime, da su oboljeli od epilepsije u tom području često imali vjerska iskustva.

A poenta je Grifmanov zaključak na kraju...

- Kada je naše znanje o svijetu nepotpuno mozak nam nudi priliku da vjerujemo u Boga. Kada nemamo znanstveno objašnjenje nečega skloni smo osloniti se na natprirodna objašnjenja – zaključio je.

I tako...u suštini ta izjava biva...dokaz da Bog ne postoji...stAnco, stAnco...

A ovo je iz njegovog naučnog rada od pre dve godine...

Uprkos ovom istraživanju, koje nam pomaže da razumemo vezu između rada mozga i religije, postoje i drugi faktori koji utiču na to koliko su ljudi religiozni, kao što su osobine same ličnosti i društveno okruženje.
“Dok verska i druga uverenja mogu da se proučavaju selektivno i nezavisno od drugih kognitivnih i društvenih procesa, njihova zavisnost i interakcija sa drugim moždanim funkcijama biće važno područje istraživanja u narednim decenijama”, dodaje doktor Grafman.

U tom naučnom radu je poenta u onom da čovek postaje religiozan i...nakon povrede mozga...
I sada mi lepo reci u čemu je problem?
Da li ti misliš da su "elektronski krugovi", koje koriste svi, i vernici i nevernici, isto što i "religijski centri"., u kojima se stvaraju religijska osecanja.
-

Znam, veoma dobro znam šta je stado, ovce i Pastir u biblijskom smislu...

Jovan 10:11... ''Ja sam pastir dobri; pastir dobri dušu svoju polaže za ovce.''

I naravno ti ne možeš shvatiti tu simboliku...Šta je pastir...Da li je pastir neko ko čuva i ko se brine o stadu svojih ovaca...da li pastir obezbedjuje hranu i vodu svom stadu...da li spašava ovce koje odlutaju i tome slično.
Isus je u tom smislu simbolični Pastir svojim sledbenicima.

I naravno svi kojima je Isus Pastir nisu u stanju da misle jer su ono...zatucani, ispranog mozga i slično.

Ti si ateista, nisi u stadu i Iisus ti nije Pastir a sve to zbog toga jer misliš...A da li bi moglo da se kaže da je tebi nauka tvoj pastir i da se ona brine o tvom duhovnom stanju... :think:
Ja sam ti mnogo puta postavio pitanja a nikada mi nisi odgovorio, i sada ću uz mali uvod, i sa malom izmenom, da te ponovo pitam.
U redu, sledbenici su bili "stado" svom "pastiru" Isusu. Danas su vernici "pastva-stado", sveštenicima jer Isusa nema.
Svi ti pripadnici sadašnjeg "stada", razmišljaju strogo kontrolisano po biblijskim pravilima, kojima su se rukovodili i oni vernici od pre 2000 god.
I sada ja tebe pitam: da li uopšte pripadnik sadašnjeg "stada" misli, ako tvrdi da je Valamova magarica govorila? Pazi, pitanje se ne odnosi na sve vernike, već samo na one koji ovo tvrde.
(Izvini što stalno pominjem isti primer. Mogao bih još neke, ali se sve svodi na isto).
Što se tiče boldovanog, moj odgovor je da ne može da se kaže. O mom duhovnom stanju ne brine niko, pa ni nauka. Moje duhovno stanje, bez obzira na nivo, je izgrađeno u toku mog dosadašnjeg života.
PS Evo još jednog mog razmišljanja. Ja ne znam ko su bili Isusovi pratioci, osim da su bili ribari. Ne znam bračno stanje i ostalo. Pitam se, da li su oni mislili tada, šta će biti sa onima koji su zavisili od njihovog ribolova? Ovo je retoričko pitanje.
PSS Ima li negde u Bibliji naznaka od čega su živeli Isus i sledbenici, a da je racionalno objašnjenje?

Kada čovek spozna Boga i to posredstvom Svetog Duha, to nikako ali nikako izuzev u tvoj tvrdnji, ne znači da Boga nema izvan čoveka. Naravno u biblijskom smislu.
A kako je to u naučnom smislu.

Morao bih da ti postavim neke biblijske citate ali ....kako to nema svrhe...odustajem. A zamolio sam te ali si to zanemario. I opet. daj mi stih u vezi ...primer Savle i golub...
Da li je razlog što bi ti meni navodio stihove da bi me ubedio u istinu, kao što to radi ovde svaki vernik? Pa ti si agnostik, bar se tako izjašnjavaš. Biblijski stihovi su istina za vernike, a ti to, kao, nisi.:D
Dobro, pogrešio sam. Ubedio si me stihom da nije u pitanju Bog, nego Sveti Duh. A sada je pitanje za tebe: da li bi ti kao agnostik,da ti golub sleti na sims, video samo goluba ili bi, kao duboko religiozni Savle video i Svetog Duha.

Koji naučni zaključak...Ne stvara čovek Boga u sebi, već ga prihvata nadahnućem Duha Svetog.kao preduslov da se prihvati Isus...Sada moram nekoliko stihova. Pričati o Grafmanovoj tvrdnji bez stihova biva...prazna priča...
2 Korićanima 13:5... ''Sami sebe okušajte jeste li u veri, sami sebe ogledajte. Ili ne poznajete sebe da je Isus Hristos u vama? Već ako da u čemu niste valjani. ''
Rimljanima 8:10... ''A ako je Hristos u vama, onda je telo mrtvo greha radi a duh živ pravde radi. ''
Kološanima 1:27... ''Kojima Bog naumi pokazati kako je bogata slava tajne ove među neznabošcima, koje je Hristos u vama, nada slave; ''
1 Korićanima 6:17... ''A ko se Gospoda drži jedan je duh s Gospodom. ''
2 Timotiju 4:22... ''Gospod Isus Hristos sa duhom tvojim. Blagodat s vama. Amin. ''
Ovako prestavlja istinu svaki vernik, pa zašto i ti? Ti, navodno, nisi vernik.

Nisu jedno te isto ali jesu jedno...matematički to ne ide ovako...1 + 1 + 1 = 3 biva ovako...1 x 1 x 1 = 1
Ti izmišljaš matematiku da bi rezultat bio ovaj koji ti odgovara. To ti je isto kada bih ja izmislio matematiku da bih ti dokazao da je 2=1, a to mogu, da znaš.
Hajde da malo ovako razmišljamo: u Jevanđelju po Mateju ima nekoliko stihova gde Isus pominje svog oca na nebesima. Konkretno u Mateju 7:12 piše:"....no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima." . Hajde da apstrakujemo Svetog Duhaa ovde, pa da brojimo: Isus je na Zemlji (to je 1) a Otac je na nebesima (to je još1). Otkuda ta matematika da upotrebiš množenje, kada treba sabiranje?. Jedan na Zemlji i još jedan na nebesima to su ukupno 2.

Hajd sad da objasnis sledeci stih:
Jovan 17, 9 Ja se za njih molim: ne molim se za (sav) svet, nego za one koje si mi dao, jer su Tvoji.

Lepo pise da se ne moli za SVE, vec za odredjene, da cujem, :?:

Jovan 17:6-9...''Ja javih ime Tvoje ljudima koje si mi dao od sveta; Tvoji behu pa si ih meni dao, i Tvoju reč održaše. Sad razumeše da je sve što si mi dao od Tebe. Jer reči koje si dao meni dadoh im; i oni primiše, i poznadoše istinito da od Tebe iziđoh, i verovaše da si me Ti poslao. Ja se za njih molim: ne molim se za (sav) svet, nego za one koje si mi dao, jer su Tvoji.''

Hajde malo razmisli o crvenom tekstu. Pa pokušaj shvatiti da se Isus moli za one koji su prihvatili Isusa, koji nisu podlegli razno raznim sablaznima a na okolnost ...

1 Jovanova 5:19... ''Znamo da smo od Boga i sav svet leži u zlu. ''

Rimljanima 9:5... ''Kojih su i oci, i od kojih je Hristos po telu, koji je nad svima, Bog blagosloven va vek. Amin. ''

Istražni, samo onaj koji pobedi imaće večni život...

Otkrivenje 21:7...'' Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin. ''

A pobediće u smislu Biblije, oni koji verom prihvataju Isusa...

Jovan 7:38...''Koji me veruje, kao što pismo reče, iz njegova tela poteći će reke žive vode.''

Jovan 6:40... ''A ovo je volja Onog koji me posla da svaki koji vidi Sina i veruje Ga ima život večni; i ja ću ga vaskrsnuti u poslednji dan.''

Istražni, hajde već jednom pročitaj Bibliju. I pokušaj da se otrgneš sektaškog učenja.

Znaci imamo Dokaz , da nije umro za sve, Jovan 17
9 Ja se za njih molim: ne molim se za (sav) svet, nego za one koje si mi dao, jer su Tvoji.

To nije dokaz. To je tvoja sektaška tvrdnja. Isus je umro za sve.

Jovan 3:16...''Jer Bogu tako omile svet da je i Sina svog Jedinorodnog dao, da nijedan koji Ga veruje ne pogine, nego da ima život večni''

Jovan 3:18...''Koji Njega veruje ne sudi mu se, a koji ne veruje već je osuđen, jer ne verova u ime Jedinorodnog Sina Božijeg.''

ali uz onu ''sitnicu'' koju Branhman i ti ...zanemarujete...koji ga veruje...i...koji Njega veruje...

A takodje u Isaija 53,12 Zato ću Mu dati deo za mnoge, i sa silnima će deliti plen, jer je dao dušu svoju na smrt, i bi metnut među zločince, i sam nosi grehe mnogih, i za zločince se moli.
Kao sto vidis pise za MNOGe, ali ne za sve, da cujem sta ces sad, :?:

Da. Piše to za mnoge...Ali, piše i ono...i za zločince se moli...A pogledaj malo peti stih istog poglavlja...

''Ali On bi ranjen za naše prestupe, izbijen za naša bezakonja; kar beše na Njemu našeg mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo.''

A da li možeš shvatiti kako se ovo nadovezuje za one koji nisu u onom...mnoge...

Luka 23:34... ''A Isus govoraše: Oče! Oprosti im; jer ne znadu šta čine. A deleći Njegove haljine bacahu kocke''

Teško da možeš shvatiti, da je Isus krvlju svojom otkupio grehe...mnogih...a to su svi oni, koji ga verom prihvate...i koji u tome istraju do kraja...

Otkrivenje 21:7...'' Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin. ''

Oni koji u sablaznima svojim zastrane, oni koji se zaslepe sektaškim učenjima, daleko su od onog...mnoge...

A u vezi sa kojom mojom tvrdnjom si to postavio...

Црква, у хришћанској доктрини, хришћанска верска заједница у целини или=== тelo=== или организација хришћанских верника. Грчка реч екклесиа, која је значила црква, првобитно се примењивала у класичном периоду на званични скуп грађана...

... У Новом завету се користи за цело тело верујућих хришћана широм света (нпр. Матеј 16:18), вернике у одређеној области (нпр. Дела 5:11), као и за скуп скупштине у одређена кућа - „кућна црква“ (нпр. Римљанима 16: 5).

Nije valjda da sam tvrdio nešto suprotno ovom što si postavio... :think:

Yehshua Nazarecanin je Kamen ,a ne Petar.

Nisam iznenadjen činjenicom da nisi shvatio stih...

Matej 16:18... ''A i ja tebi kažem: ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati.''

hajde pročitaj dva prethodna stiha 16-17...

''A Simon Petar odgovori i reče: Ti si Hristos, Sin Boga Živoga.I odgovarajući Isus reče mu: Blago tebi, Simone sine Jonin! Jer telo i krv nisu to tebi javili, nego Otac moj koji je na nebesima''

Pokušaj zapaziti ono...Simone sine Jonin...a onda zapazi ...ti si Petar...Pa ako malo obratiš pažnju, zapazio bi da ono Petar na grčkom biva...Πέτρος...a da je to u prevodu...kamen...Isto je i ono Kifa (čija li je to reč) u prevodu ...kamen...

Jovan 1:42... ''I dovede ga k Isusu. A Isus pogledavši na nj reče: Ti si Simon, sin Jonin; ti ćeš se zvati Kifa, koje znači Petar.''

A sada pokušaj shvatiti da je Isus kazivanjem Petru...ti si Petar, i na ovom kamenu sazidaću crkvu svoju...Petra jednostavno nagradio za njegovo ispovedanje vere biti temelj verovanja svima koji veruju.

A da...i nemoj brkati ono da je i Isus ugaoni kamen i ono...na Sionu...sa Petrom kao kamenom...na kojem će Isus sazidati Crkvu svoju.

Pocinjem da se brinem za tvoje mozdane aktivnosti, :?:
Tvrdio sam da su iz paganizma stizali apostoli,a ti si pokazao spisak apostola, iz kojeg sam IZDVOJIO dva doticna koji su se bavili paganizmom u prethodnom periodu svog zivota,a to znaci da sam tvrdio da su BILI pagani pre nego su postali vernici, a ne posle primanja vere.

Ta dva apostola koje pominješ, bili su Episkopi Crkve. Po tvojoj sadašnjoj tvrdnji proizilazi da su oni bili Episkopi kao pagani... :hahaha1: Oni su pagansku jeres, u Simonovu jeres, zabrazdili nakon toga što su primili veru i postali hrišćani i Episkopi. Možeš li shvatiti apsurdnost tvoje sadašnje tvrdnje...

Kakva crna geneza te spopala, sad cu da te edukujem:
Ironej Lionski je krenuo sa odredjivanjem teksta u IV veku N.ere, a Anastasije Aleksandrijski je zapovedio i kanonizova biblijski tekst.

Kuku me lele da me lele kuku...Pa čoveće, Sveti Irinej Lionski je pogubljen 202 godine. A ti tvrdiš da je u četvrtom veku krenuo sa odredjivanjem teksta...Irinej Lionski nema nikakve veze sa kanonizacijom biblijskog kanona...

Da li znaš šta su ovi spisi ...U kom kanonu su se nalazile...

Knjiga o Tobiji , Knjiga o Juditi, Knjiga Mudrosti, Mudrosti Isusa sina Sirahova -Ben Sira, Treća Ezrina knjiga, Četvrta Ezrina knjiga, Prva knjiga o Makabejcima, Druga knjiga o Makabejcima, i Treća knjiga o Makabejcima.

Naravno, bilo je još nekih ali...da te ne opterećujem. Za neke stvari u vezi kanonizacije biblijskog kanona, zasigurno nikada ni čuo nisi...

Na osnovu kojih stihova se stvorila Nevesta Hristova,:?:

Na zvaničnom sajtu...Nevesta Hristova... ima ono...Otkrivenje 22:17.

A za tebe da se malo podsetiš Branhamovog učenja evo jedna knjiga za tebe...
Otkrivenje sedam crkvenih doba...

A ovo je za tebe onako posebno...

To je posveta u knjizi...Natprirodan život Vilijama Branhama...

Back