- Poruka
- 77.661
Aj malo o semenu i plodnoj zemlji, ajmo na početak
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na početku da ti kažem da ja imam koristi od ove diskusije, jer sam guglao i mnoge stvari i saznao koje do sada nisam znaoI ja sam to naglasio..to što se preliva je život. I sam si to rekao u prethdnom postu..ja samo potvrdio.. Slažemo se mi tu.
A kako se preliva to jeste delimično "nespoznatljivo" ljudskom objašnjenju jer je u pitanju apstraktan pojam. Život, sećaš se sa početka rasprave, ne možemo opipati ni podvrgnuti bilo kakvoj analizi kao što možemo ćelije, atome, tkiva...E zato kada ovo razmatramo trebamo imati na umu da je toapstraktan pojam ali postoji. Jedino kako ga možemo spoznati jeste kada čovek živi..onda znamo da je u njemu život.
Opet problem: da li je apstraktno, ili je "apstrsaktno", ogromna je razlika? U razmeni materija na ralaciji majka-fetus nema ničega apstraktonog.Zato, ovaj pojam tj. njegovo prelivanje jeste "apstraktno".
Da, ako smo fokusirani na homo sapiens, ali se inače stvara i drugde.Ali ono što možemo znati jeste da sada vidimo da život nastaje u majčinoj utrobi i nigde drugde.
Da samo ne po tvom shvatanju. Samo, videli smo da ni majka ne može uvek da podari "život", kako ti to zoveš, a ja kažem životne funkcije, već omane, pa je potrebna laboratorijska intgervencija.Što znači da ima poveznaosti između života majke i života deteta..možeš stvoriti sve biohemijke uslove za razvoj fetusa i uspećeš u mnogim aspektima ali nećeš moći da mu daruješ život.
Ti si pod uticajem Prve knjige Mojsijeve, glava 2, tačka 7, u kojoj neko-nekom daje život. Ja ti navodim naučne činjenice šta se to "uliva" iz majke u fetus, a tu nema nigde života, već uslova da se dalje razvija fetus.To nas mora da vodi logičnom zaključku..život majke daje život detetu ili život majke se uliva u život deteta.
Vrlo neprihvatljiva analogija. Deoba ćelija je stvarna, ispitana do detalja, a "deoba života" je tvoje mišljenje bez ikakvih dokaza.. Da li znači da se majčin život smanjuje ako se deo daje detetu?Nešto analogno deobi ćelija dešava se "deoba života". Deo tog majčinog života se deli detetu i ono oživljava.
Veoma neprihvatljivo sa moje tačke gledišta. Izraz "dati život detetu" ne treba da se shvati bukvalno. Roditelj može detetu da da igračku, a od oplodnje do rađanja majka stvara uslove za razvoj životnih funkcija, koje su u genetskom zapisu.Evo otprilike približnog scenarija kako život deteta zavisi od života majke. U suštini uopšte nije pogrešna tvrdnja roditeljakada kaže da su dali život detetu tj. majka. Iako se ovo upotrebljava u običnom razgovoru kao fraza ali očigledno ono je intuitivno da kažem rečeno kao tačna tvrdnja..u bukvalnom smilu.
Da, verujući hrišćani, verujući Jevreji će ti reći da je Hrist ubijen zbog blasfemije. Znaš i sam da ga je osudio ondašnji prvosveštenik Kajafa.Verujući će me pak razumeti još bolje kada je reč o Hristu i Njegovom davanju života ..svoga života. Naravno, ovo je njima upućeno da ne misliš da ovo želim da nametnem u našoj diskusiji.
Misliš? Ne bih se složio sa tobom po tom pitanju. TE i dalje je najrasprostranjenija teorija..i ima jake argumente. Da li si ti spreman da se suočiš sa argumentacijom TE na naučnoj osnovi?
Šta je to ako možeš objasniti?
a sto se tice genetickog inzinjeringa, to ces shvatiti onda kafda budes sebi razjasnio . odakle Kainu zena, tj. kada budes shvatio da Adam i Eva nisu bili prvi par na zemlji.Obrati paznju da hebrejska rec Bara zbaci Oblikovati,a ne stvarati.
Naucna teoretika da je od amebe sve nastalo i da mi i majmuni imamo zajednickog pretka je nevidjeno infantilna.
A ameba je verovatno stvorena od big benga,
Zapamti, mi se slažemo samo oko činjenice da ne može da nastane kompletno "dete iz epruvete", već da je potrebna živa žena.
Ja tebi iznosim fakta, dakle činjenice, šta se to "preliva" iz majke u fetus
a ti meni govoriš o "nespoznatljivom" prelivanju.
3. Tvrdiš da ne može da se stvori život bez žive žene;
-Složio sam se (uz on "za sada"), ali sam ti naglasio da u početnih nedelju dana, i u nekim slučajevima poslednjih 12 nedelja, živa žena nije potrebna, što navodi na zaključak da neće biti potrebna ni za vreme između, ako nauka uspe da stvori potrebne uslove.
A pa Joco ne ide baš tako.Ja bih pre tebe pitao odakle tebi to u vezi Kainove žene? Ja sam razjasnio da je Kainova žena potomak Adama i Eve.
Mnogo je složenije to..ako naiđeš na potkovanog evolucionistu takav argument koji nudiš je obično negiranje ali ne i dokazivanje na naučnoj osnovi. Hoću reći da je takav način "odbrane" dosta plitak. Što dalje implicira da i u ostalim stvarima treba dubioznije da sagledaš stvari. Baš kao u slučaju Kainove žene. Jer ko može biti drugi osim potomak Adama i Eve?
A pa Joco ne ide baš tako.
Pr. Mene evolucionista pita da mu dam dokaz Boga? Odgovaram mu sa "JA verujem u Boga i Bogu, to je moja lična stvar kao što ti ne veruješ."
On tvrdi da je evolucija dala dokaz, pitam ga koji dokaz, on meni prospe hiljadu sajtova kao dokaz, NE, dokaži mi tvoju tvrdnju kao što tražiš veru od mene pokaži i dokaži Boga
I šta ćemo sad, da mu i ja dam hiljadu sajtova kao dokaz?
To dubiozno je seroozno
Ja bih pre tebe pitao odakle tebi to u vezi Kainove žene? Ja sam razjasnio da je Kainova žena potomak Adama i Eve.
Mnogo je složenije to..ako naiđeš na potkovanog evolucionistu takav argument koji nudiš je obično negiranje ali ne i dokazivanje na naučnoj osnovi. Hoću reći da je takav način "odbrane" dosta plitak. Što dalje implicira da i u ostalim stvarima treba dubioznije da sagledaš stvari. Baš kao u slučaju Kainove žene. Jer ko može biti drugi osim potomak Adama i Eve?

Ja sam tebi Dokazao da Adam i Eva su imali samo Avelja i Kaina,a da kasnije dolazi treci sin Set, i to posle Kaina koji je isteran iz Edena.
Nema logike za tvoj dokaz, prema tome ostaje ti domaci zadatak , da pronadjes odakle Kainu zena.
Sve se slažem za 900 godina moglo ih biti i pola miliona
Pitanje veliko da li je to bukvalni ili metaforički događaj.
Drugo pitanje da li se uopšte živelo toliko godina, vanbiblijski je nemoguće i nema dokaza da čovek prebaci 120 god
Joco da se ne ljutiš mnogo si opširan a meni leži kratka konciznost.
Pa recimo ako je bukvalno u vezi adama i eve onda se postavlja niz pitanja zmija, drvo....
To je iz domena vere i razumemJesam...malo sam oko implikacija bio opširan upravu si. Ne ljutim se...samo je suština kako je Mojsije mogao pomenuti postojanje vodenog omotača koji upravo omogućava takve uslove koji su baš neophodni da bi čovek živeo 900 i više godina. Eto u jednoj rečenici..inače i ja volim što jednostavnije.
Zmija? Misliš da li je istinita ili metafora.
Drvo?
Ja verujem da jesu jer je cilj da se pokaže zašto smo smrtni. S obzirom da je smrt stvarna a ova dva događaja..drvo, zmija uvode u ovu našu "malu problematiku" smrti time bih to smatrao istinitim.
Šta ti msiliš?
Ne, nikako. Nego kada dođe do oplođenja, tada počinje deoba jajne ćelije, a to je početna životna funkcija, koja nastaje, ne zato što je jajna ćelija u živoj majci, već zato što počinje realizacija genetskog zapisa. Genetski zapis nastavlja da se ostvaruje dok se ne formirju ostale životne funkcije, posle čega je fetus spreman za prvi plač (a beba po rođenju plače zato što vidi u kakvom svetu mora da živiOvde moram postaviti samo jedno pitanje. Smatraš li dete živim u početnih nedelju dana?
Zamisli da je avram ovako pričao ljudima tada ili mojsije zapisao bilo bi ono šta ovaj priča, ovako raj drvo zmija i lakše se shvati a tu je i glavni negativac pa ćemo njega da krivimo.To je iz domena vere i razumem
Ne mislim da je drvo bukvalno, drvo je kao što pismo kaže spoznaja. Što znači onog trenutka kada je Eva razgovarala sa zmijom, razgovarala je sa sobom kao i danas što radimo, ona nije bila svedok stvaranja kao adam nego je slušala samo priče od njega, zatim se pitala da li je baš tako, možda moja unutrašnja zmija ne vara i ispričala adamu da nije tako kako on priča da nije ovaj "raj" raj već stakleno zvono itd itd
Evo ti link i pogledaj kako ide razvoj embriona pa onda fetusa.Ne može da nastane živo dete ne kompletno. Jer kompletno je već nakon trećeg meseca trudnoće. Dakle, ne može da nastane živo dete. To sam ja rekao. A verujm da ćeš se složiti sa ovim.
Hajde na ovome da se zadržimo.
Ne može, svakako. Život nije prenet iz majke. Po ko zna koji put-majka obezbeđuje uslove a život nastaje razvojem pojedinih organa i početkom njihovog rada, našta majka nema nikakvog uticaja, jer se razvoj vrši po utvrđenoj šemi, unutar fetusa.A život? Jer bez majke ne može dete "oživeti" zar ne? Zato hajde ovo da razjasnimo...ako život nastaje jedino u utrobi majke zar to ne govori da je upravo život prenet iz majke?.
Ne mislim isto kao i ti. Život nastaje postepeno, razvojem organa i početkom njihovog funkcionisanja. Iz majke se prenose uslovi za taj razvoj.Pitao si ja sam dao odgovor kako se to dešava. Na osnovu činejnice da samo u utrobi majke dete dobija život jasno je da se to dešava pod uticajem života u majci.
To je iz domena vere i razumem
Ne mislim da je drvo bukvalno, drvo je kao što pismo kaže spoznaja. Što znači onog trenutka kada je Eva razgovarala sa zmijom, razgovarala je sa sobom kao i danas što radimo, ona nije bila svedok stvaranja kao adam nego je slušala samo priče od njega, zatim se pitala da li je baš tako, možda moja unutrašnja zmija ne vara i ispričala adamu da nije tako kako on priča da nije ovaj "raj" raj već stakleno zvono itd itd
. Mislim da ovu spiritualizaciju događaja naučavaju JS..čini mi se da sam to čuo kod njih.Zamisli da je avram ovako pričao ljudima tada ili mojsije zapisao bilo bi ono šta ovaj priča, ovako raj drvo zmija i lakše se shvati a tu je i glavni negativac pa ćemo njega da krivimo.
Kako Sale ne znaš da je TE kompleksna teorija i da ti niko ne može dati dokaz, već dokaze.A pa Joco ne ide baš tako.
Pr. Mene evolucionista pita da mu dam dokaz Boga? Odgovaram mu sa "JA verujem u Boga i Bogu, to je moja lična stvar kao što ti ne veruješ."
On tvrdi da je evolucija dala dokaz, pitam ga koji dokaz, on meni prospe hiljadu sajtova kao dokaz, NE, dokaži mi tvoju tvrdnju kao što tražiš veru od mene pokaži i dokaži Boga
I šta ćemo sad, da mu i ja dam hiljadu sajtova kao dokaz?
To dubiozno je seroozno![]()
Ne, nikako. Nego kada dođe do oplođenja, tada počinje deoba jajne ćelije, a to je početna životna funkcija, koja nastaje
Uzmimo npr. najvažniji "motor"-srce, čiji rad je veoma važna životna funkcija. Na formiranje srca, i njegov početni rad, majka nema nikakav uticaj
Isto je i sa ostalim životnim funkcijama, a sve one zajedno, rekao sam ti, čine život. Za sve vreme razvoja, iz majke se "prelivaju" potrebne materije za razvoj.
Evo ti link i pogledaj kako ide razvoj embriona pa onda fetusa.
https://www.yumama.com/trudnoca/trimestar1/6061-razvoj-bebe-u-stomaku-i-trimestar.html
Kako se formira koji organ i kada proradi, to znači da je jedna životna funkcija više. Kompletan život je kada se formiraju i prorade svi organi.
Polako da vidimo šta ideDa, razumem šta hoćeš reći. U suštini nije netačno da je u Evi došlo do unutrašnjeg preispitivanja bez obzira da li zmija bila stvarna ili ne. Mali diskurs samo..jako je važno razumeti da ovde Eva nije sagrešila još. Preispitivanje i razmišljanje još nije greh. Greh je konkretan čin. Uzabravši i pojevši tada je učinjen greh.
E sad ova digresija koju napisah me navede da zapravo zaključim da je ono stvarno(verovao mi ili ne..dok sam pisao digresiju nisam razmišljao o zaključku već sam je napisao kao nešto bitno što treba da pomenem a na kraju ta digresija mi je dala ovakav zaključak..zaista je tako). Ono je stvarno kao što je Adamov i Evin greh stvaran jer da bi greh bio stvaran mora postojati i stvaran čin tj. stvarno drvo i stvaran ugriz stvarnog ploda.. Mislim da ovu spiritualizaciju događaja naučavaju JS..čini mi se da sam to čuo kod njih.
No, kako bilo ja zato smatram da je ovo stvaran čin...a ova tema..tema greha je zaista divna tema za razmatranje. Eto materijala za novu temu.
Da, misliš da ovako greh ima opravdanje kroz navođenje od stvarnog podstrekača. Hm....ako sagledamo kroz onaj gore navod mislim da je važno shvatiti da znatiželja nije greh. Nije greh bilo to što je Eva razmišljala...jer budimo realni..ni Adam ni Eva nisu mogli znati sve odmah. Pitajući se trebali su se obratiti samo Jahve..da im dodatno pojasni i verujem da bi Jahve to učinio. No, njihov greh je u stvarnom i konkretnom činu bez pravog odnosa prema Jahve. Prekinut kontakt sa Gospodom i nekonsultovanje sa Njim o svemu doveo ih je do pogrešnog izbora i konkretnog greha. Na žalost.