"Može li dakle doći do nastanka života fetusa bez života žene?"
Upravo ovo je glavni materijal za ovu diskusiju.
Zašto nema. Zato što se oživljavanje fetusa iako je formiran ne može ostvariti ako nije u materici. Dete prima život "iz majke" da tako kažemo. Iako je fetus formiran on "oživljava" samo u materici.
Ovo pak potvrđuje dva pravila:
1. Život nastaje od života(života majke)
2. Život nastaje izvan posedovaoca...jer život nije nastao u fetusu biohemisjkim procesima već kroz majku.
Ne slažem se sa ovim. Majka ostvaruje uslove, a životne funkcije se razvijaju aktivianjem gena iz hromozoma.
Vidiš kako ovaj koncept zapravo uzdiže majku i još jače uzdiže njen značaj. Postavlja na pravo mesto ono što kaže "poštuj oca i mater svoju"..poštuj svoga roditelja. Ako je čovek svestan da mu je život došao kroz život majke zamisli koliku će to zahvalnost stvoriti u umu detata prema roditelju ako mu se na to ukazuje od rane mladosti. On nije samo svoj..nije svoj život sam sebi stvorio kako današnja ideologija otuđenja i lažne emancipacije propagira. On je primio svoj život kroz život majke..kolike li zahvalnosti najpre Bogu koji je dao ali i majci čiji se "život" podelio u utrobi i dat detetu. Vidiš li razliku između koncepata..šta misliš..razmisli samo na trenutak da deca budu poučeni o nastanku sopstvenog života na ovaj način. Kakav odnos prema majci takav koncep stvara drugačiji nago koncept da je život u fetusu nastao samo od sebe i da je majka po ovoj materijalističkoj filozofiji samo propratni instrument preko kojeg dete dolazi na svet u naravno nadi da jednom majka uopšte neće biti ni potrebna...zamisli taj otuđujući koncept.
Prvo, ne moraš ateisti da govoriš ".... najpre Bogu koji je dao....",

jer Bog sa porođajem nema nikakve veze. Porođaji su postojali i pre nego su Bogovi izmišljeni. Da te podsetim, duhovni razvoj čoveka počinje sa totemizmom i animizmom, a tek onda teizamom.
Ovde si razmatrao moralna stanovišta porođaja, ali mi govorimo o činjenicama. Razmisli o ovome: bračni par bez dece usvoji bebu. Da li je moguće ovo:"
Ako je čovek svestan da mu je život došao kroz život majke zamisli koliku će to zahvalnost stvoriti u umu detata prema roditelju ako mu se na to ukazuje od rane mladosti"
Dakle čovek nema pojma da je usvojen, već misli da su mu usvojitelji pravi roditelji i prema njima gaji ljubav i zahvalnost
Iskren budi pa razmisli o konskvencama ovih koncepata

.
Neki ovde će ti potvrditi da ja ne mogu da budem iskren

Mi ovde ne govorimo o moralnim konsekvencama nekog koncepta, nego o tome kako se procesi odvijaju.
Ona još nije živa dok ne bude dovršen proces "oživljenja" jedino u materici majke dakle kroz majku.
Pa u redu,već smo konstatovali da ne može da se fetus formira bez majke (ja uvek naglašavam za sada). Ali se ne slažem sa ovim što si dole napisao:
"Jer život ne nastaje u fetusu pošto ga nema na samom početku formiranja fetusa. On je doijen van fetusa ili kako bi ti shvatio "uliven" u fetus...odakle? Iz majke koja već ima život."
Po ovom tvom shvatanju život je kao neki fluid koji se uliva u fetus iz majke. Doduše napisao si "uliven", ali ni sa tim se ne slažem. Evo tebi link o razvoju trudnoće po nedeljama i vidi kako se postepeno ostvaruju životne funkcije. Sve ono što ti tamo piše posledica je razvoja genetskog koda.
http://www.simptomi.rs/index.php/trudnoca-kroz-nedelje-i-datum-porodjaja
[/QUOTE]Tako je prijatelju, jednostavno tako je. To je ono što vidimo i što nam je na dohvat ruke. Kao razumni ali naučno orjentisani možemo izvoditi tvrdnje na osnovu onoga što vidimo..to nam treba biti polazna osnova.
Ovo je u domenu, složićeš se, onoga što ne vidimo da je tako..ono što nagađamo da bi moglo ali nije ono što je vidljivo i tako jasno. Mi se tome možemo nadati, verovati da će biti ali mi ono što vidimo je samo gornja tvrdnja.
Zato je prva tvrdnja proverena informacija a druga je u domenu špekulacija i očekivanja. Prva je zato i naučna i empirijski proverljava druga nije.[/QUOTE]
Ono što mi vidimo jeste da trudnoća traje 9 meseci, a ono što se dešava u materici, videli su stručnjaci, i tačno znaju kada se koji organ javlja, a dobar genetičar bi, pretpostavljam, znao i koji geni su odgovorni za formiranje pojedinih organa. Znači životne funkcije se razvijaju aktiviranjem gena iz hromozoma.
Ja tvrdim da...zato što je to za sada činjenica proveljiva i dostupna razumevanju. Jer život ne nastaje u fetusu pošto ga nema na samom početku formiranja fetusa. On je doijen van fetusa ili kako bi ti shvatio "uliven" u fetus...odakle? Iz majke koja već ima život. Dakle, uvidi i sam kako je činjenično potvrđena ova tvrdnja. Fetus nema života u samom početku formiranja...čak i da stvoriš uslove kako ti reče za formiranje blastule u prvih nekoliko dana..međutim život samo može u materici da se dobije. Da može sam od sebe dete bi odmah imalo život i takođe bi moglo u labaratoriji da pod uslovima da se stvori fetus, isto tako i život da se dobije. Upravo ovaj labaratoriski pristup pokazuje da život nije u fetusu. On se dobija spolja izvan fetusa..od majke.
Ne slažem se sa tobom. Moje mišljenje ću evo ponovo da izdvojim: majka ostvaruje uslove, a životne funkcije se javljaju aktiviranjem genetskog zapisa.
Fetus je u posteljici, a sa posteljicom je vezan pupčanom vrpcom, i to je jedina spoljašnja fizička veza fetusa. Kroz pupčanu vrpcu fetus dobija hranu i kiseonik, (pogledaj negde u kom obliku), a to što dobija preko pupčane vrpce, omogućava razvoj unutar fetusa. A razvoj unutar fetusa ostvaruje se, po ko zna koji put ovo pišem, aktiviranjem gena.
Kao što rekoh to je u domenu špekulacija, možda će se ostvariti možda ne. To su očekivanja nekih doktora ali za sada oni moraju svoje očekivane zaključke odložiti dok to ne budu u stanju da urade. Oni moraju priznati da se život ostvaruje jedino u materici a to jasno implicira da život fetusa zavisi od života majke.
A šta će biti kada to budu mogli da urade.

Inače slažem se, osom sa onim što si gore napisao da se život "preliva", iz majke. Iz majke se prelivaju fizički uslovi, hrana i kiseonik, a razvoj fetusa ide ustaljenim tokom, i zapisan je unutar fetusa..
[/QUOTE]Suština je da za tih prvih nedelju dana ne dobijamo život a za poslednjih 12 je život već dobijen

. Tako da ga izvan materice nema.
Pozdrav.
[/QUOTE]
Za prvih nedelju dana javljaju se naznake života-deoba ćelija, a za poslednjih 12 nedelja životne funkcije (pa i taj život kako ga ti nazivaš), nisu kompletirane, pa je zato velika smrtnost beba. Rešenje je da se životne funkcije kompletiraju u veštačkom okruženju.
Pozdrav i tebi.
PS Do kada ćemo ti i ja ovako "ja u klin ti u ploču"?

Mene su već okarakterisali kao tvrdoglavog, a šta je sa tobom?