I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

To je komentar ovog...

stAnco, poznato mi je da tako biva samo po sebi onako uopšteno. Medjutim, kada kazah da za mene kao agnostika nema ni dokaza za postojanje Boga, kao i da nema dokaza za nepostojanje Boga, kontekst je malo drugačiji. I znači ovako...za tebe kao okorelog ateistu dokaz za nepostojanje Boga biva okolnost da vernici ne mogu da ti predoče konkretan dokaz da Bog postoji. Meni to nekako nije prihvatljivo. Pa zar nauka nije ta koja bi morala imati neke dokaze za nepostojanje Boga...nije li malo čudno da nauka odbacuje postojanje Boga, samo zbog toga što vernici ne mogu da joj predoče dokaz postojanja.

A vidi kako je tvoj kolega okoreli ateista objasnio... Dokaz da ne postoji bog...

Budi ti meni pozdravljen.
Evo ovim boldovanim upravo demantuješ sam sebe kada kažeš "...kontekst malo drugačiji", jer ti očekuješ od nauke da da dokaze o nepostojanju Boga, i ja sam ti zato napisao ono gore.
Joooooj jeroh, pa do kada da ti pričam da nijedna egzaktna nauka ne odbacuje postojanje Boga. Svaka nauka se bavi svojom oblašću istreraživanja i otkrićima "demolira" Boga tvorca. Čak ni to nauke ne potenciraju, jer ih Bog ne interesuje ni pod razno.
A pod crveno opet grešiš. Evo po ko zna koji put, i bilo bi dobro da zapamtoš kakvo je moje mišljenje: Vera u Boga je stvar pojedinca i ja nemam ništa protiv toga. Ali kada taj pojedinac iz svoje unutrešnje vere u Boga "uskoči" u objektivnu realnost, i sa stanovišta vere počne da objašnjava stvari koje su protiv već otkrivenih zakona, ili dokazanih teorija, onda je sasvim logično da je potrebno da se daju dokazi za takvog Boga. Tako to funkcioniše u nauci: ako daješ neko drugo objašnjenje od već postojećeg, treba da priložiš dokaze koji su bolji od postojećih.

A vidi kako je tvoj kolega okoreli ateista objasnio... Dokaz da ne postoji bog...

Budi ti meni pozdravljen.
Ovo sam naknadno pogledao pa da prokomentarišem. I odmah da ti kažem kako to, da se nisi zakačio na onu njegovu omašku, da je oko Sunca gotovo prazan prostor prečnika 8 svetlosnih godina, a treba 8 svetlosnih minuta. Očekivao sam ono tvoje neizbežno cerekanje.:D
Pa ovaj lik i ja smo istoišljenici. Zamisli grandioznost Vasione, i da je baš na jednom beskonačno malom mestu u odnosu na tu grandioznost, stvorio nas. Doduše tu je Njegova svemogućnost, brajko moj.:D
Gore sam ti objasnio moje mišljenje o tome za kojeg Boga je potrebno trežiti dokaze a za kojeg ne. Pošto postoji ogromna opasnost da i ovu rečenicu iskriviš, naglašavam: razlikujem Boga stvorenog u moždanim centrima, i Njega pozdravljam, jer za Njega nisu potrebni nikakvi dokazi već samo vera vernika, i Boga koji je izvan čoveka i koji je nekada tvorio, e za Njega su potrebni dokazi, pa kako ih nema, onda ne postoji.
Da li si se ikada zapitao, kako to da je Bog-tvorac radio samo u dalekoj prošlosti, a danas ništa ne radi, osim što zavađava narode.:D

Ima tu još nešto što ne razumem
Kain
Metuzalem
Lameh

Kod sita isto se u rodoslovlju spominju metuzalem i lameh.

Evo stihova

Kod sita
A rodiv Lameha požive Matusal sedam stotina osamdeset dve godine,
rađajući sinove i kćeri

Imena su slična zato što su svi, vidi se i po tome, istog porekla ;). Slična imena ukazuje na jedinstvenu civilizaciju i isto poreklo.

Važi, iako bih i ovde naglasio, da je deoba ćelija i nastanak i rad pojedinih organa, ustvari, kompletiranje životnih funkcija, i zbog toga se naučnici spore oko toga kada je fetus živ. A sigurno je živ kada se na kraju kompletiraju sve životne funkcije.

Ja bih korak dalje otišao..možda si i sam zaključioo iz mog pisanja a to je da ni sve životne f-je tj. svi organi ne znače da je fetus živ. Jer život ne ččine organi pa čak ni unutrašnji preocesi u organima.

Nego to ide ovako: svi organi u organizmu imaju neku svoju funkciju, koju ja nazivam životnom funkcijom. A životne funkcije svih organa u organizmu čine život.

Dakle, kada su formirani svi organi hoćeš reći onda su sve f-je aktivne a to je život. To je ono što pproizilazi iz ovoga. Dakle, svi organi saživotnim funkcijama su život.

Odakle ti ovo, života ti? Pa život i ne može da se poistovećuje sa organima

Evo ghore ti poistovećuješ život sa organima..ali svim organima kada nastanu jer čine sveukupnost životnih funkcija pa je to život.

Vidiš, ja upravo kažem drugačije. Ja kažem da život nije ni kada nastanu svi organi sa svim životnim f-jama.

Da li bi se mogao složiti i sa ovim što pomenuh ovde i gore...pažljivo čitaj. Dakle, još jednom treći put da potvrdimo da nema nejasnoća: život nije ni kada se formiraju svi organi sa svim životnim funkcijama.

Šta misliš o tome?

Ne možemo ti i ja, ( ja sigurno) definisati život. Zvanično: "Живот је облик постојања живих бића. Представља највишу форму кретања материје, најсложенију и најзначајнију појаву природе. Природа живота је још недовољно позната да би се могла дати једна задовољавајућа и неспорна дефиниција.[1]
O ovome ne možemo nikako da raspravljamo ti i ja, jer ni stručnjaci nisu saglasni kada je fetus živ.

Ovo gore prethodno nam pomaže u razumevanju šta jeste a šta nije život. Ono što sam gore napomenuo da ne ponavljam..život nisu životne f-je.

Kada razumemo šta nije onda ćemo otvoriti put ka razumevanju života tj. šta jeste. Ali ako život poistovećujemo sa životnim f-jama u fetusu dok je još u majčinoj utrobi onda samo zamračujemo put pogrešnim postavkama. Postavke moraju biti prave da ne bi ometale.

Sa ovim se ne slažem. Stručnjaci ne mogu da se slože oko toga kada je fetus živ, jer se organi postupno razvijaju. Ali kada su formirane sve biološke f-je, fetus je sigurno živ.

Opet ponavljaš šta je život a malo pre si rekao da se to ne može definisati niti kada nastaje:" ni stručnjaci nisu saglasni kada je fetus živ.". Dakle, to uključuje i formirane biološke f-je. Ni tada se ne zna da li je fetus živ. To se slažem. Ali ovom dole izjavom to poričeš.

Ti si definisao život rekavši: "kada su formirane sve biološke f-je, fetus je sigurno živ." Znači gore je jasno da se NE ZNA kada je živ pa ako pak ovde definišemo da je živ kada su sve biološke f-je formirane onda se zna.

Ne, znamo da to nije tačno. Sve biološke f-je su formirane i sa 24 nedelje ALI....ako se dete tada rodi???

Poslednja izmena:
Ne, znaš šta je problem kada se pomene izraz "tajna". Problem je što taj izraz u Bibliji ima sasvim drugu konotaciju nego uz običnom životu ili u paganskim predstavama i misticizmu. Ovde se radi o nečemu sasvim drugačijem..ali da ne bude puno slova možemo to posebno.

Ja ću opet biti što kraći..."tajna" bezakonja je njegova pojava. Nama stvorenjima. No, Bog ima rešenje. To je najvažnije.

Trebalo bi to razmotriti..slažem se. Lično smatram da zmija je stvarna i da jeste progovorila ali da li je ona mogla pričati i bila svesna-prvo pitanje, da li je imala mogućnost da izbegne kušača i da ne bude njegov medium-drugo pitanje, i niz drugih pitanja u vezi ovoga se nameću ali odgovor za sada nije tako jasan. Jedino ono što mogu zaključiti iz Pisma jeste da s obzirom na to da je i ona pretprela kaznu kao i čovek možda može ukazati na to da je bila odgovorna. Mada je rano za zaključak.
Joco tapkamo u mestu, i dalje ne znamo otkud crv destrukcije kod najlepšeg anđela.
Što se tiče zmije ako ima stih uputi me da li je bila medijum
Zaista ne znam

Ja bih korak dalje otišao..možda si i sam zaključioo iz mog pisanja a to je da ni sve životne f-je tj. svi organi ne znače da je fetus živ. Jer život ne ččine organi pa čak ni unutrašnji preocesi u organima.
Dakle, kada su formirani svi organi hoćeš reći onda su sve f-je aktivne a to je život. To je ono što pproizilazi iz ovoga. Dakle, svi organi saživotnim funkcijama su život.
Nema razloga da idemo ni pola koraka dalje, jer se u startu ne slažemo. Ja mislim da kompletan život čine sve funkcije u organizmu. Sve dok u organizmu funkcioniše kako treba, osoba je živa. Kada te funkcija počnu da otkazuju, kvalitet života slabi, a kada zakažu ključni organi, onda nema života.

Vidiš, ja upravo kažem drugačije. Ja kažem da život nije ni kada nastanu svi organi sa svim životnim f-jama.
Onda mi objasni šta je život po tebi. Ali nemoj da unosiš tvoja religijska osećanja, već čisto biološki.

Da li bi se mogao složiti i sa ovim što pomenuh ovde i gore...pažljivo čitaj. Dakle, još jednom treći put da potvrdimo da nema nejasnoća: život nije ni kada se formiraju svi organi sa svim životnim funkcijama.
Šta misliš o tome?
Ne mislim isto kao ti. Život jeste, po meni, sveukupnost procesa koji se odigravaju u organizmu. Zbog toga se stručnjaci i spore oko toga kada je fetus živ, pošto se organi postupno razvijaju.

"Vidiš, ja upravo kažem drugačije. Ja kažem da život nije ni kada nastanu svi organi sa svim životnim f-jama."

Onda mi objasni šta je život po tebi. Ali nemoj da unosiš tvoja religijska osećanja, već čisto biološki.

Ako si dao primetiti u vezi ove teme o fetusu nisam ništa religijski unosio...nikakve citate iz Pisma. Uparavo isključivo sa biološkog aspekta.

Znači ti smatraš da kada u fetusu se "sklope" sve životne f-je kroz dobijanje svih organa to znači i život.

Život jeste, po meni, sveukupnost procesa koji se odigravaju u organizmu.

Ovim stihom to kažeš...jer kada se fetus potpuno razvije on ima sveukupnost procesa.

Ako ćemo odgovorati šta je život jasno je da moramo videti šta nije.

Hajde da vidimo je li život ovo što si ti rekao.

Ako je život svekupnost svih procesa u organizmu onda bi fetus morao biti živ rođen i oko 24 nedelje trudnoće pa čak i pre ..jer su svi procesi tu. Međutim, fetus u ovom momentu rođen neće biti živ rođen. Da li je onda u njemu život iako ima sve razvijene f-je?

Ako je odgovor negativan onda život nije kada se sve životne f-je u organizmu stvore.

Ovo gore prethodno nam pomaže u razumevanju šta jeste a šta nije život. Ono što sam gore napomenuo da ne ponavljam..život nisu životne f-je.

Kada razumemo šta nije onda ćemo otvoriti put ka razumevanju života tj. šta jeste. Ali ako život poistovećujemo sa životnim f-jama u fetusu dok je još u majčinoj utrobi onda samo zamračujemo put pogrešnim postavkama. Postavke moraju biti prave da ne bi ometale.

Opet ponavljaš šta je život a malo pre si rekao da se to ne može definisati niti kada nastaje:" ni stručnjaci nisu saglasni kada je fetus živ.". Dakle, to uključuje i formirane biološke f-je. Ni tada se ne zna da li je fetus živ. To se slažem. Ali ovom dole izjavom to poričeš.

Ti si definisao život rekavši: "kada su formirane sve biološke f-je, fetus je sigurno živ." Znači gore je jasno da se NE ZNA kada je živ pa ako pak ovde definišemo da je živ kada su sve biološke f-je formirane onda se zna.

Ne, znamo da to nije tačno. Sve biološke f-je su formirane i sa 24 nedelje ALI....ako se dete tada rodi???

Da to je rizičan porođaj, ali su rođena živa deca od kojih mnoga i prežive.
Evo ti izvod sa sajta:
"Donja granica za odvajanje pobačaja od prevremenog porođaja je predmet kontroverzi, pošto se konstatno pomera, i preporuke određenih međunarodnih tela su da se porođajem smatra završetak trudnoće čak nakon 20. nedelje trudnoće, odnosno bebom od 350 g, a ne više 24. nedelje ili bebe od 500 g što je i dalje praksa u našem zdravstvu. "
Sa istog sajta je i ovo:
"Gestacijska starost, odnosno starost trudnoće u momentu porođaja je najbitniji faktor koji utiče na ozbiljnost stanja i prognozu za bebu. Napredak medicine je poslednjih decenija drastično poboljšao prognozu za dete u prevremenom porođaju, tako da danas viđamo čak i kvalitetno preživljavanje bez većih posledica dece rođene i sa 25 nedelja trudnoće, i težine svega 500 g.
Posledice svakako zavise od vremena kada do porođaja dođe, uz jedno prosto pravilo. Što je beba starija, njeni organski sistemi, a naročito pluća su zrelija i njena šansa za preživljavanje je veća, a šansa za dugoročne zdravstvene probleme manja. Tako se porođaji nakon 32 gestacijske nedelje danas smatraju bezbednim za dete, pošto većina dece (preko 95%, a čak i preko 98%) preživi bez težih posledica. Sa druge strane porođaj pre 28 nedelje trudnoće je izuzetno rizičan, pošto iako većina dece preživi, kod značajnog procenta njih mogu ostati trajne posledice – sekvele, poput cerebralne paralize. Stoga je i primarni cilj boriti se za što duže iznošenje trudnoće, i tradicionalna verovanja da obaj ili onaj mesec nije dobar za bebu nemaju utemeljenja u realnosti."

"Vidiš, ja upravo kažem drugačije. Ja kažem da život nije ni kada nastanu svi organi sa svim životnim f-jama."

Ako si dao primetiti u vezi ove teme o fetusu nisam ništa religijski unosio...nikakve citate iz Pisma. Uparavo isključivo sa biološkog aspekta.

Znači ti smatraš da kada u fetusu se "sklope" sve životne f-je kroz dobijanje svih organa to znači i život.

Ovim stihom to kažeš...jer kada se fetus potpuno razvije on ima sveukupnost procesa.

Ako ćemo odgovorati šta je život jasno je da moramo videti šta nije.

Hajde da vidimo je li život ovo što si ti rekao.

Ako je život svekupnost svih procesa u organizmu onda bi fetus morao biti živ rođen i oko 24 nedelje trudnoće pa čak i pre ..jer su svi procesi tu. Međutim, fetus u ovom momentu rođen neće biti živ rođen. Da li je onda u njemu život iako ima sve razvijene f-je?

Ako je odgovor negativan onda život nije kada se sve životne f-je u organizmu stvore.
Beba će biti živa rođena samo posledice mogu biti katastrofalne. Evo ti ceo sajt pa se uveri.
https://feronaivf.rs/prevremeni-porodjaj.php
PS U redu, nisi unosio ništa religijsko, ali mistično da, u smislu da se život "preliva" iz majke u fetus.

Joco tapkamo u mestu, i dalje ne znamo otkud crv destrukcije kod najlepšeg anđela.

Upravo ja mogu samo reći ono što mi je otkriveno u razumevanju a to je da je to "tajna"..bezakonje je tajna. Pokušaću da pogledam malo detaljnije ovaj izraz koji koristi apostol Pavle. Moje razumevanje je da pod izrazom "tajna" to ne znači samo neka mistika ne nikako već nešto što ne može biti razumljivo niti ima egzistenciju u realnosti. Pokušaću da vidim detaljnije objašnejnje ovog pojma tajna u kontekstu Biblije i izraza "bezakonje". Tako da to se može tako razumeti da je pojam bezakonja neobjašnjiv.

Što se tiče zmije ako ima stih uputi me da li je bila medijum
Zaista ne znam

I ja to tražim i ne kažem da sve razumem. Svakako moramo zadržati dobar pravac i na tome graditi a kada se i ako se sve složi možemo reći da smo razumeti pitanja oko zmije.

Da to je rizičan porođaj, ali su rođena živa deca od kojih mnoga i prežive.
Evo ti izvod sa sajta:
"Donja granica za odvajanje pobačaja od prevremenog porođaja je predmet kontroverzi, pošto se konstatno pomera, i preporuke određenih međunarodnih tela su da se porođajem smatra završetak trudnoće čak nakon 20. nedelje trudnoće, odnosno bebom od 350 g, a ne više 24. nedelje ili bebe od 500 g što je i dalje praksa u našem zdravstvu. "

Da, samo se nadam da osim preporuka određenih međunarodnih tela ima slučaj da je beba rođena u 20-toj nedelji i ostala živa. To su preporuke ali zasnovane na čemu?? Na pretpostavci da će dete ipak biti živo rođeno.

Sa istog sajta je i ovo:
"Gestacijska starost, odnosno starost trudnoće u momentu porođaja je najbitniji faktor koji utiče na ozbiljnost stanja i prognozu za bebu. Napredak medicine je poslednjih decenija drastično poboljšao prognozu za dete u prevremenom porođaju, tako da danas viđamo čak i kvalitetno preživljavanje bez većih posledica dece rođene i sa 25 nedelja trudnoće, i težine svega 500 g.

Ovaj sajt jedino priznaje da deca rođena oko 25 nedelje mogu preživeti. To je valda ono što je provereno.

No, ja sam naveo 24 nedelju kao vreme kada otprilike život nastaje. Međutim, životne f-je sve neophodne su nasale već i ranije.

Jasno je da je to i pre 20-te nedelje. Ali mi i dalje nemamo primera dece rođene pre 24 nedelje a da su živa. A f-je sve nastaju i pre 20-te nedelje.

"Danas, kako je medicina uznapredovala, smatra se da je granica koja daje šansu za život oko 24 nedelje trudnoće", Vreme 1143 - Etika zivota Kada je fetus postao covek.

Evo i ja neki tekst da iscitiram. Ovde je samo činjenično izneseno da je šansa za život oko 24 nedelje.

Dakle, život nije nastao sa formiranjem svih vitalnih f-ja fetusa.

Da, samo se nadam da osim preporuka određenih međunarodnih tela ima slučaj da je beba rođena u 20-toj nedelji i ostala živa. To su preporuke ali zasnovane na čemu?? Na pretpostavci da će dete ipak biti živo rođeno.

Ovaj sajt jedino priznaje da deca rođena oko 25 nedelje mogu preživeti. To je valda ono što je provereno.

No, ja sam naveo 24 nedelju kao vreme kada otprilike život nastaje. Međutim, životne f-je sve neophodne su nasale već i ranije.

Jasno je da je to i pre 20-te nedelje. Ali mi i dalje nemamo primera dece rođene pre 24 nedelje a da su živa. A f-je sve nastaju i pre 20-te nedelje.

"Danas, kako je medicina uznapredovala, smatra se da je granica koja daje šansu za život oko 24 nedelje trudnoće", Vreme 1143 - Etika zivota Kada je fetus postao covek.

Evo i ja neki tekst da iscitiram. Ovde je samo činjenično izneseno da je šansa za život oko 24 nedelje.

Dakle, život nije nastao sa formiranjem svih vitalnih f-ja fetusa.
Kada onda po tvom mišljenju?

Rekoh...vidimo da pre 24 nedelje nema mogućnosti za rođenje žive bebe. Znači prema tom parametru između 24-28 nedelje..tj. kada je moguće da beba bude rođena živa.

Ali opet kažem..život i dobijanje svih životnih f-ja kod bebe se ne poklapaju. Život dolazi malo kasnije do momenta kada su sve životne f-je formirane.
Uputi me na izvor ovog tvog saznanja.

Izvor je samo saznanje da beba rođena pre vremena nema života u sebi. Ali ima sve životne funkcije.
Kako to misliš "...beba rođena pre vremena nema života u sebi.", kada znaš da i prevremeno rođene bebe preživljavaju? Sve zavisi od toga kada su rođene, a i spemnosti i spretnosti medicinskog osoblja.
I otkuda ti ovo saznanje? Ti uopšte ne čitaš sajtove koje ti nudim. Evo ti izvod iz jednog:

"Srećom, i za vrlo rano rođenu decu ishod se stalno poboljšava!
Bolje zbrinjavanje tokom porođaja i bolje tehničke mogućnosti savremenih odeljenja intenzivne nege omogućile su preživljavanje neke dece izuzetno male težine (ispod 500gr) i starosti svega 22-23 nedelje. Ipak, roditelji moraju biti svesni da su rizici doživotnih posledica i hroničnih zdravstvenih problema ove dece veliki."
Jasno je da su i prevremeno rođene bebe žive, ali zbog nepotpunog "sazrevanja" (izraz video na sajtu) organa, deca mogu da imaju zdravstvenih problema.
Dakle, beba u jednom momentu dobija samostalan život i tada rođena, rađa se živa.
Ovo ne razumem. Da li misliš da beba neposredno pre rođenja nije živa?
PS Objasni mi šta ti misliš kada je fetus oživeo ako majka "preliva" život u njega. I posebno objasni kako majka "preliva": kojim putevima i u kojim vremenskim okvirima u odnosu na vreme prenatalnog razvoja.

Kako to misliš "...beba rođena pre vremena nema života u sebi.", kada znaš da i prevremeno rođene bebe preživljavaju? Sve zavisi od toga kada su rođene, a i spemnosti i spretnosti medicinskog osoblja.
I otkuda ti ovo saznanje? Ti uopšte ne čitaš sajtove koje ti nudim. Evo ti izvod iz jednog:

"Srećom, i za vrlo rano rođenu decu ishod se stalno poboljšava!
Bolje zbrinjavanje tokom porođaja i bolje tehničke mogućnosti savremenih odeljenja intenzivne nege omogućile su preživljavanje neke dece izuzetno male težine (ispod 500gr) i starosti svega 22-23 nedelje. Ipak, roditelji moraju biti svesni da su rizici doživotnih posledica i hroničnih zdravstvenih problema ove dece veliki."
Jasno je da su i prevremeno rođene bebe žive, ali zbog nepotpunog "sazrevanja" (izraz video na sajtu) organa, deca mogu da imaju zdravstvenih problema.

Mislim bebe koje su rođene mrtve..pre vremena..ne pre terminusa rođenja već one su rođene bez života.

Saznanje je jednostavno i proverljivo. Dete rođeno bez života nije ga imalo. Ok....neka je i 22-23 nedelja..na granici..ja sam takođe naveo citat sa drugog sajta koji tvrdi da je graničnik 24 nedelja. Ali može biti i koja pre..ne menja stvar. Deca rođena u ovom kritičnom periodu preko 95% neće imati života u sebi.

Ovo ne razumem. Da li misliš da beba neposredno pre rođenja nije živa?

Ne, nije živa odmah nakon formiranja svih životnih f-ja. Jer to podvlačim da postojanje svih životnih f-ja ne čine bebu živom

PS Objasni mi šta ti misliš kada je fetus oživeo ako majka "preliva" život u njega. I posebno objasni kako majka "preliva": kojim putevima i u kojim vremenskim okvirima u odnosu na vreme prenatalnog razvoja.

Fetus dobija život..to smo već govorili. Sve životne funkcije mogu biti u detetu ali one i dalje ga ne čine živim. Život dolazi, ulazi u dete kao želiš u jednom trenutku potpuno nezavisnom od formiranja životnih funkcija. Da li je život ušao ili nije to možemo videti po tome da li je beba rođena(ako se radi o preranom rođenju) u životu ili ne.

Da bismo razumeli ovo "prelivanje" života moramo razumeti pre svega da je život nešto što u dete ulazi ili dolazi posebno od njegovog formiranja u utrobi majke.

...............................................................................................................

Da bismo razumeli ovo "prelivanje" života moramo razumeti pre svega da je život nešto što u dete ulazi ili dolazi posebno od njegovog formiranja u utrobi majke.
Nisam komentarisao ovo što sam izbrisao, jer se ne slažemo, a ti ne čitaš priloženo. Tamo ti jasno piše da su prevremeno rođene bebe žive samo mnoge kasnije imaju zdravstvenih problema.
Ali ova rečenica mi je interesantna pa otuda pitanja:
1. Zašto koristiš "prelivanje", a ne prelivanje? Ogromna je razlika. Ako se život "preliva" to je onda neka apstraktna tvar, i to nema veze sa istinom. Ako se život preliva, onda je to fizička tvar, i moraš da objasniš kakva je to supstanca koja se preliva.
2. Od kada počinje "prelivanje" (ili prelivanje) u odnosu na začeće?
3. Da li se život "preliva" (ili preliva) postupno u manjim količinama, ili sve odjednom?

Jovane, evo ti link gde možeš po nešto da uvidiš. https://sansazaroditeljstvo.org.rs/embrion/
Ali pošto ti ne čitaš ono što ti preporučim evo ti izvod iz tog tekstaČ
"46 hromozoma zigota predstavljaju jedinstveni prvi primerak kompletnog genetskog koda novonastajuće individue. Taj plan života je smešten u gusto povezanim spiralnim molekulima zvanim DNK. Oni sadrže instrukcije za razvoj čitavog tela. DNK molekuli liče na uvijene merdevine poznate pod nazivom dupli heliks. Prečke tih merdevina se sastoje od parova molekula, odnosno baza."

Ovde ćeš valjda uvideti da majka samo obezbeđuje uslove za razvoj, a čitav prenatalni razvoj teče po planu iz DNK. Valjda ti je to dovoljan dokaz da život ferusa ne dolazi spolja.

Jovane, evo ti link gde možeš po nešto da uvidiš. https://sansazaroditeljstvo.org.rs/embrion/
Ali pošto ti ne čitaš ono što ti preporučim evo ti izvod iz tog tekstaČ
"46 hromozoma zigota predstavljaju jedinstveni prvi primerak kompletnog genetskog koda novonastajuće individue. Taj plan života je smešten u gusto povezanim spiralnim molekulima zvanim DNK. Oni sadrže instrukcije za razvoj čitavog tela. DNK molekuli liče na uvijene merdevine poznate pod nazivom dupli heliks. Prečke tih merdevina se sastoje od parova molekula, odnosno baza."

Ovo prodebljano mislim da ne tumačiš ispravno. Zapravo ti pod onim instrukcijama za razvoj podrazumevaš i život. Ali sam tekst koji citiraš to ne govori. Ti si ga citirao a onda i istumačio da se odnosi na život. Ne, tekst govori o instrukcijama za razvoj tj. za razvoj svih f-ja o kojima smo govorili ;). Ali smo uvideli da te f-je ne čine život jer život dolazi posle...deca koja su rođena prevremeno i bez života nisu ga ni imali to je suština.

Tako da ovaj tekst koji si citirao ipak nisi ni sam najbolje razumeo.

Inače ja čitam ono što daš pa ne bih mogao da ti tumačim tvoj tekst koji iznosiš više puta. No, ja u trenutku vidim i izaberem ono najvažnije..sažetak.

Ovde ćeš valjda uvideti da majka samo obezbeđuje uslove za razvoj,
Uslove za razvoj...ali ne života već formiranje telesnih funkcija.

Valjda ti je to dovoljan dokaz da život ferusa ne dolazi spolja.

Kao što smo mogli videti jasno, jednostavno bez mnogo filozofije, život nastaje nakon razvoja životnih i telesnih f-ja. Jednostavno dete ima sve to ali se nekada rodi bez života.

Život bi morao biti od početka u detetu da je tačna tvoja tvrdnja. Jer bi onda život bio izjednačen sa životnim f-jama. Ovako mi vidimo da to nije tako jer sve živtne f-je mogu biti u detetu a ono i dalje da nema života.

Za sada samo se slažemo da život nastaje mnogo kasnije od početka formiranja fetusa..nadam se. Jedino što si ti nekonzistentan u tome pošto deklarativno ne ali kroz dublju analizu tvojih stavova ti zapravo poistovećuješ život sa životnim f-jama pa time zapravo ideš u pravcu tvrdnje da je život isto što i životne f-je. Zato nije u skladu ono što deklarativno tvrdiš i ono što proizilazi iz tvojih daljih tvrdnji.

2. Od kada počinje "prelivanje" (ili prelivanje) u odnosu na začeće?
3. Da li se život "preliva" (ili preliva) postupno u manjim količinama, ili sve odjednom?

Nakon dobijanja svih životnih funkcija. Tad dolazi do ulivanja života u dete.

Ovo drugo mislim da je postupno ali u veoma brzim intervalima. Zašto ovako mislim? Zato što je isto i kada čovek umire..život postepeno "izlazi"(navod zato što se radi o apstraktnom pojmu-da te ne zbunjuje) ali u veoma brzom inetrvalu. Nekada veštačko disanje ili reanimacija mogu zaustaviti taj proces..e sada izgleda kao da je život nekako..nekako...svestan..tj. da reaguje na smisao kao i neke druge stvari u prirodi pa odluči da ostane ;) . Hoću reći da kao da neko stoji iza svega i kontroliše inteligentno.

No, ovo navodim kao analogiju jer je proces isti samo u suprotnom smeru. Zato je taj dolazak života postepen ali u veoma kratkom intervalu.

"Merena sa jednog kraja na drugi, DNK svake pojedine ljudske ćelije je dugačka 3 i 1/3 stope, odnosno 1 metar.

Ukoliko bismo mogli da odvijemo sve DNK iz svih 100 biliona ćelija odraslog ljudskog bića, one bi bile dugačke preko 100 milijardi kilometara. To je udaljenost od Zemlje do Sunca i natrag – i to 340 puta."

Mala digresija na našu temu...iz tvog tekstića vidi ovu informaciju. Pogledaj kolika je dužina svih DNK nizova..a smeštenih u ljudsko telo tako uvijenih. Dakle, 100 milijardi kilometara treba smestiti u jedno telo...ako je ovo moglo nastati prirodno, slučajnim procesima zaista je to velika..ne znam koliko velika vera. To je alal vera..živeli:heart:.

Back