Ja pišem da se čita..ne znam za tebe
Ja poišem da ti pročitaš, i da vidiš šta ja mislim od temi o kojoj diskutujemo. Čisro sunjam da neko sa strane čita naša naklapanja.
Pa hajde prvo to da razjasnimo. Zar nije tako? I ne samo kada dođe do oplodnje već[/b i pre nego što dođe do prirodne oplodnje uslov da do nje dođe jeste život koji poseduje žena.[/b Zato poštenje nalaže da se ovde zadržimo..pusti sada vantelesnu oplodnju. Ako možeš dadokus zadržioš samo na ovome. Jer ovo sa vantelesnom oplodnjom je diskurs koji je nepotreban po mom shvatanju jer se ne odnosi na ono o čemu raspravljamo.
Pa šta da kažem na ovo? Ja ti navodim primer da do oplodnje može doći i bez "života koji poseduje žena" kako ti reče. Žena je potrebna samo radi doniranja jajne ćelije. Sve ostalo, video si čak do 5 dana,može u laboratoriji.
Dakle, može li se bilo šta ostvariti od embrionalnog razvitka ako nema života?
Može, i to do 5 dana. Ma, čini mi se, da ni ti ne čitaš ono što napišem.
Ja smatram da je ovoaj diskurs o vantelesnoj oplodnji jednostavno neprimeren i skreće nas sa glavne teme.
Nije neprimeren jer ukazuje da su za aktivaciju genetskog zapisa,potrebni uslovi, koji mogu da se ostvare i u laboratoriji, a od trenutka kada za dalji razvoj ne postoje laboratorijski uslovi, embrion se implantira, i on nastavlja da se dalje razvija.
No, objasniću malko kasnije i to..nije problem. [b Koje su implikacije vantelesnog razvića [/b ali hajde da neskrećemo sa glavne teme.
Ovo me baš interesuje.
Još jednom te pitam u okviru teme da li je moguć embrionalni razvoj i uopšte da se do njega dođe bez života?
Može prvih 5 dana. Opet te pitam, čitaš li ti ono što ja navodim. Ja sam ti naveo izvod, lepo sam stavio pod znake navoda i naznačio izvor, a ti me ovo pitaš.
Dakle i konačno: životne funkcije se ne ostvaruju spolja, već kada se ostvare uslovi, počinju biohemijski procesi, strogo, e sada baš po nekada i nije strogo, na žalost, po zapisu iz DNK. A živa žena je samo potrebna da ostvari te uslove, za realizaciju DNK zapisa. Kada jednog dana, a ja baš i ne mogu to da negiram, budu ostvarili laboratorijske uslove za razvoj embriona pa dalje fetusa, živa žene neće biti postrebna. Na onom sajtu na koji sam te uputio o razvoju veštačke materice, ima ona ilustracija, sa nizom "inkubatora", i deluje veoma žalosno. Zamisli sediš pored staklene vitrine i gledaš kako ti se dete razvija.

Ali, na žalost ne možemo da isključimo i tu mogućnost.
Život fetusa verovatno nastaje u 3-ćem mesecu bar tako kažu stručnjaci. Mada ima sporenja i oko ovog detalja..ali je on ne tako bitan u našoj diskusiji o uzroku nastanka života u fetusu.
Gde je izvor života...ako misliš na život fetusa on je usko povezan sa životom majke. U svakom slučaju kako god okreneš živt fetusa nije u fetusu. On ga dobija. Postoje "žive" ćelije jer one takođe dobijaju "život" od ćelija od kojih su se već odelile ali to nije život fetusa. I to se može dosta razmatrati i to će biti i povezano donekle sa pitanjem vantelsene oplodnje.
No, da mi vidimo ovo prvo što sam te pitao.
Ne slažem se sa tobom. Majka ostvaruje samo uslove, a fetus se razvija aktivaciom genetskog zapisa. I čemu dalja diskusija?
Majka samo obazbeđuje, ishranu, kiseonik, hormone, enzime (valjda i to)...i stručnjaci znaju šta još, a sigurno znaju da nije nešto od onaoga što sam ja nabrojao, a određenim redosledom se ostvaruju genetsi zapisi, pa nastaju tkiva, organi, do konačnog pretporođajnog fetusa.
To je moje mišljenje.
Već sam ti nekoliko puta rekao: ti si okoreli vernik, pa misliš da život dolazi spolja, kako ga je Adam""dobio", a ja sam okoreli ateista, i mislim da se životne funkcije ostvaruju raealizacijom genetskog koda, dobijenog spajanjem 23 plus 23 hromozoma roditelja. I stvarno bi mi bilo drago kada bi ovo naše naklapanje "na vrlo stručnom nivou

" pročitao neki stvarni poznavalac procesa od oplodnje pa dalje i da nas uputi na istinu.
Tvoje mišljenje, moje mišljenje...i šta dalje?