I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Biva mi poznato. Da li je to ovo...ovde...A da li si ti čuo za neprofitnu organizaciju Sefaria. A direktor JPS im je zahvalan jer omogućavaju elektronski pristup jevrejskom učenju.

I hajde mi ti postavi Psalam 150:6...na nekom engleskom prevodu...sa onim imenom Boga, tebi omiljenom...

A na herbejskom Psalam 150:6... izgleda ovako...

כֹּ֣ל הַ֭נְּשָׁמָה תְּהַלֵּ֥ל יָ֗הּ הַֽלְלוּ־יָֽהּ׃
Sto se tice Sefarije, evo ti kako prevode sa jevrejskog, na english:
בְּרֵאשִׁ֖ית בָּרָ֣א אֱלֹהִ֑ים אֵ֥ת הַשָּׁמַ֖יִם וְאֵ֥ת הָאָֽרֶץ׃

When God began to create heaven and earth—

God jeste Bog,a to je imenica,a ne ime Bozije. A i osnivac im je amerikanac, pa prema tome, ne verujem im.

Seferija , psalm 150, 6

כֹּ֣ל הַ֭נְּשָׁמָה תְּהַלֵּ֥ל יָ֗הּ הַֽלְלוּ־יָֽהּ׃

Let all that breathes praise the LORD. Hallelujah.

Vidimo, da opet se koristi za ime Boga ===Lord,a to Nije ime.
U reci halleluYah, su zamenili slovo Y sa J.
Znaci kada se zakljuci, opet greske.

A ono Isusovo...Otac i ja jedno smo...

Božiji sin Isus je bio...samo čovek...Ništa ono...i reč postade telo...A kako ti zvuči ovo...

2 Solunjanima 1:12...'' Da se proslavi ime Gospoda našeg Isusa Hrista u vama i vi u Njemu, po blagodati Boga našeg i Gospoda Isusa Hrista.''

Istražni, da li veruješ u Sveto Trojstvo...Da li veruješ u boižanstvo Isusa Hrista...

Otkrivenje 1:8... ''Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospod, Koji jeste, i koji beše, i koji će doći, Svedržitelj.''

To zvuci ovako : Rec je bila u Boga i Bog bjese Rec, i Rec se useli u telo.
Ako je dobar prevod, onda znaci da se Bog uselio u telo,a to se opet svodi, da je Jedan Bog, koji koristi TRI titule : Otac, Sin , Duh. Jovan 4, 24: a Bog je i DUH.
Ali, ovde postoji jedan jaci problem, a pitanje glasi:
Kako je Ha satan mogao da kusa Stvoritelja u pustinji, :?:
Kako onda Bog NE zna datum dolaska Mesijinog, tj. samoga sebe, :?:

Ako je dobar prevod, onda znaci da se Bog uselio u telo,a to se opet svodi, da je Jedan Bog, koji koristi TRI titule : Otac, Sin , Duh. Jovan 4, 24: a Bog je i DUH.
Ali, ovde postoji jedan jaci problem, a pitanje glasi:
Kako onda Bog NE zna datum dolaska Mesijinog, tj. samoga sebe, :?:
Zato što ovo povučeno nije tačno.
To ti je i izvor zabune

Ne znam brate baš često pitam ali niko se ne oglašava
Pozdrav i tebi :bye:

Pored ovog iz poslanice Solunjanima, imamo nesto dosta slicno i u poslanici Rimljanima.
Rim.1.
21. Јер кад познаше Бога, не прославише га као Бога, нити му захвалише, него залудјеше у својим умовањима, и потамње неразумно срце њихово;
22. Говорећи да су мудри, полудјеше,
23. И замијенише славу бесмртнога Бога подобијем смртнога човјека и птица и четвороножних животиња и гмизаваца.
24. Зато их предаде Бог у жељама њихових срца у нечистоту, да се бешчасте тјелеса њихова међу њима самима;
25. Који замијенише истину Божију лажју, и више поштоваше и послужише твари него Творцу, који је благословен у вијекове. Амин.
26. Зато их предаде Бог у срамне страсти. Јер и жене њихове претворише природно употребљавање у противприродно,
27. А исто тако и мушкарци оставивши природно употребљавање жена, распалише се жељом својом један на другога, мушкарци са мушкарцима чинећи срам, примајући на себи одговарајућу плату за своју заблуду.
(Зач. 81).
28. И како не марише да познају Бога, предаде их Бог у покварен ум да чине што је неприлично,

A kako se ovo desava najbolje opisuje Vladika Nikolaj iz jedne Moitve Na Jezeru kad kaze:

Уколико ви дуже ратујете против Њега, у толико се Он све незадржаније извлачи из вас. Извлачи Господ своју снагу из вас, своју красоту, своје здравље, своју мудрост и своје блаженство. То је начин ратовања Господа Вишњега са својим противницима.
Шта остаје од вас, убојити борци, кад Господ извуче из вас оно што је Његово? Не остаје ли немоћ, и ругоба, и болест, и безумље, и несрећа? Ништа вам Господ неће одузети од онога, што је ваше. А ваша је немоћ. И кад Он узме своју моћ, коју ви злоупотребљавате, остаће вам ваша гробна немоћ, која није ни за употребу нити за злоупотребу.
Тргнуће Господ своју красоту из вас, и жабе ће бежати стрмоглав од ваше ругобе.
Тргнуће Господ своје здравље из вас и крв ће се ваша у гној претворити, и бићете мирис угодан за црве, мирис, од кога ће градови затварати своје капије.

U vezi sa tim, da li je Biblija Božija reč, ja nemam šta da mislim. Po samoj Bibliji, biva da jeste...

2 Timotiju 3:16...''Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za *******, za popravljanje, za poučavanje u pravdi,''

2 Petrova 1:21... ''Jer nikad proroštvo ne bi od čovečije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božiji ljudi.''

I to naravno biva stvar verovanja a ne mišljenja. Vernik veruje u Boga kroz neko osećanje te samim tim Bibliju doživljava kao Reč Božiju. Ja nisam vernik, ali mi uopšte ne smeta da je za sve verujuće, Biblija...Božija Reč.

P.S.

Pa gde si ti čoveće...Drago mi je što se nismo ono...pozaboravljali...

Budi mi pozdravljen uz jedno na svoj način, veoma zanimljivo kazivanje...

''Kada bi bilo korisno znati budućnost, onda to Bog ne bi sakrio od nas.''
Sv. Jovan Zlatousti
Nisam te zaboravio naravno.Svratim ponekad da vidim šta se dešava.Sve je isto :D
Veliki pozdrav za tebe.

Prvo ime korišteno za Boga u pismu je Elohim.
bog je pojam, a ne ime koje nastaje od imenice
elohim je mnozina - bogovi
ti ne pratis genezu, razvoj misli, pojmova, vec banalizujes stvari misleci da ti je znacenje dovoljno, redjajuci znacenja bez konteksta, kako i zasto su uvodjeni novi termini - pojmovi

na primer
zasto je adam bio sam i nadenuo svakoj zivotinji ime?
hijerarhija, vlast nad zivotinjama, jer da su odmah bili i adam i eva, ne bi bilo hijerarhije
odakle hijerarhija, ako ne sa neba - znaci elohim, bogovi

i u tu mnogobozacku pricu mogu da udju sve vere i verovanja, sto joj je i svrha, da ih privuce
ali prelazi npr. iz elohistickog u jahvisticki, adonisticki, kod zrtvovanja isaka - e tu moras da si doktor teologije
ili prelaz kod jakova, bori se sa bogom, pa odjednom andjeo - kako? i tu moras da si doktor.

Poslednja izmena:
ti ne pratis genezu, razvoj misli, pojmova, vec banalizujes stvari misleci da ti je znacenje dovoljno, redjajuci znacenja bez konteksta, kako i zasto su uvodjeni novi termini - pojmovi

na primer
hijerarhija, vlast nad zivotinjama, jer da su odmah bili i adam i eva, ne bi bilo hijerarhije

i u tu mnogobozacku pricu mogu da udju sve vere i verovanja, sto joj je i svrha, da ih privuce
ali prelazi npr. iz elohistickog u jahvisticki, adonisticki, kod zrtvovanja isaka - e tu moras da si doktor teologije
Tacno je ovo.Elohimi su mnozina,uopste nije ono"Da stvorimo coveka po oblicju svome"kao objasnjene za trojstvo već je jednostavno to mnozina-elohimi,bogovi.Sad mene realno mrzi da mnogo pisem,objasnjavam.Svaki narod je imao svog elohima po Bibliji.JHWH je zapao Jakovljevom plemenu.
Tako imas one stihove,cini mi se u petoj Mojsijevoj u stilu JHVW je dobio pleme Jakovjevo,Kenoš je elohim Amonejaca i tako su elohimi izmedju sebe razdelili narode i zemljista oko kojih su ratovali,ubijali,silovali.

Ti napisa: "hallelu-Jáh. "
a u originalu jeste : HalleluYAH
original
Kad kliknes na plavo original, videces sta pise.

A to u plavom je ...orginal...Auuuuu....čoveće....

Jevrejsku reć הַלְּלוּיָהּ - hallelu-Jáh, neki čija ti učenja slediš pišu sa onim velikim slovima ... YAH

Pogledaj u ovom prevodu...nema ono veliko ... YAH u Psalam 150:6...

6Let every soul praise God. Hallelujah!וכֹּ֣ל הַ֖נְּשָׁמָה תְּהַלֵּ֥ל יָ֜֗הּ הַֽלְלוּיָֽהּ:

Šta li ti znači ovo...Ima li taj ''autoritet'' neko ime i prezime...

E to je to Istražni. To je ono Branhamovo sektaško učenje u smislu ...modalizma. U tom jeretičkom učenju, postoji jedno božanstvo, jedan Bog koji se manifestuje u tri lica ili kako ti kaza u tri titule. U hrišćanskom Svetom Trojstvu je to malo drugačije. Postoje tri lica, tri božanska lica ujedinjena u jednom Bogu.

Istražni, hajde dobro razmisli o ovom...

1 Jovanova 2:22-23...''Ko je lažljivac osim onog koji odriče da Isus nije Hristos? Ovo je antihrist, koji se odriče Oca i Sina. Koji se god odriče Sina ni Oca nema; a koji priznaje Sina, i Oca ima.''

Zato što ovo povučeno nije tačno.
To ti je i izvor zabune
Nije to njemu izvor zabune.On fanatično veruje u Branhamovo modalističko učenje. Istom snagom kojom veruje u Branhamovo učenje o seksualnom odnosu izmedju zmijca-zmije i Eve.

A Branhamovci posebno ne vole ovo...

1 Jovanova 2:22-23...''Ko je lažljivac osim onog koji odriče da Isus nije Hristos? Ovo je antihrist, koji se odriče Oca i Sina. Koji se god odriče Sina ni Oca nema; a koji priznaje Sina, i Oca ima.''

Svaki narod je imao svog elohima po Bibliji.JHWH je zapao Jakovljevom plemenu.
Tako imas one stihove,cini mi se u petoj Mojsijevoj u stilu JHVW je dobio pleme Jakovjevo,Kenoš je elohim Amonejaca i tako su elohimi izmedju sebe razdelili narode i zemljista oko kojih su ratovali,ubijali,silovali.
daj mi, ako ti nije tesko, citate, nemoj da te mrzi... meni bzvz da ponavljam koliko je 1. jovanova glupost sto jeroh navodi, ako su i demoni vikali Hriste, sine BOZIJI, nisu odricali
p.s. ups, ja misljah da si istrazivac, ajd pa udri, pusti jeroha i ovog - nemaju pojma

Da vidimo

na primer

ili prelaz kod jakova, bori se sa bogom, pa odjednom andjeo - kako? i tu moras da si doktor.
Da vidimo, sta znaci rec Bog-bog,a to objasnjava Lektor:

http://www.politika.rs
Bog i bog

Povodom dopisa našeg čitaoca Hadži Bogdana Todorova, a u vezi sa pitanjem da li se imenica Bog piše velikim ili malim slovom pokušaćemo da razjasnimo ovu nedoumicu.

U jednobožačkim (monoteističkim) religijama nazivi za božanstva shvataju se kao vlastita imena. Prema tome, pišemo ih velikim početnim slovom: Bog, Buda, Jehova, Šiva. Sinonimi za Boga, to jest Hrista, pišu se takođe velikim slovom: Gospod, Svevišnji, Spasitelj, Bog Otac... (U ime Oca i Sina i Svetoga duha.)

Međutim kada reči bog, gospod, svevišnji imaju opšte (zajedničko) ili atributsko značenje ili kada su upotrebljene u množini, pišu se malim slovom: bog Perun (ovde je imenica bog atribut);
gospod ga njegov znao (ovde imenica gospod ima opšte značenje);

ne bi mu pomogli ni svi bogovi (ovde je imenica bog u množini).

Malim slovom napisaćemo imenicu bog i u ekspresivnim i figurativnim izrazima koje svakodnevno koristimo u govoru: za ime boga, bože (me) prosti, za boga miloga, ubio je boga u njemu, ne daj bože...

Mirjana Manić, lektor "Politike"

Znaci gospodja lektor, pise da naziv za bozanstvo se SHVATA kao vlastito ime,a to znaci da ime nije.

Citat: " ali prelazi npr. iz elohistickog u jahvisticki, adonisticki, kod zrtvovanja isaka - e tu moras da si doktor teologije
ili prelaz kod jakova, bori se sa bogom, pa odjednom andjeo - kako? i tu moras da si doktor."
Znaci pratiti fabulu radnje, ali, ako nisi doktor teologije, mislim, :rotf:
Ovo ti je Biser, Jakov se bori sa Bogom.
Pitanje: da li se iko Ikada u bibl. tekstu borio sa Bogom i zineo zivu glavu kao Jakov, :?:

A to u plavom je ...orginal...Auuuuu....čoveće....

Jevrejsku reć הַלְּלוּיָהּ - hallelu-Jáh, neki čija ti učenja slediš pišu sa onim velikim slovima ... YAH

Pogledaj u ovom prevodu...nema ono veliko ... YAH u Psalam 150:6...

6Let every soul praise God. Hallelujah!וכֹּ֣ל הַ֖נְּשָׁמָה תְּהַלֵּ֥ל יָ֜֗הּ הַֽלְלוּיָֽהּ:

Šta li ti znači ovo...Ima li taj ''autoritet'' neko ime i prezime...
U naslovu videa, lepo pise Hallelu YAH, :)

E to je to Istražni. To je ono Branhamovo sektaško učenje u smislu ...modalizma. U tom jeretičkom učenju, postoji jedno božanstvo, jedan Bog koji se manifestuje u tri lica ili kako ti kaza u tri titule. U hrišćanskom Svetom Trojstvu je to malo drugačije. Postoje tri lica, tri božanska lica ujedinjena u jednom Bogu.

Istražni, hajde dobro razmisli o ovom...

Kakva crna tri LICA, sta znaci rec Lice, :?:
1. De facto

De facto je latinski izraz koji znači “činjenično” ili “u praksi”. Obično se koristi kao suprotnost izrazu de jure (koji znači "po zakonu") kad se govori o pitanjima zakona, administracije ili pravila poput standarda koja se mogu naći u svakidašnjem životu, a stvorena su bez ili protiv pravila. Kad je reč o nekoj pravnoj situaciji, de jure označava ono što kaže zakon, a de facto označava ono što se događa u praksi (i što može i ne mora biti zakonito).
Fizičko lice ili osoba je je izraz koji u pravu označava individualno, samostalno ljudsko biće.

U pravnoj nauci, fizičko lice je samosvesno ljudsko biće podložno fizičkim zakonima, za razliku od patvornog, pravnog lica. Dakle, ljudi postaju fizički subjekti samim svojim rođenjem i takvi ostaju do svoje smrti.

Kakvo hriscansko sveto trojstvo, :?:
Za Mesiju je doneta odluka na Kalcedonskom saboru 421 god, po naredbi pape Lava I, da ima dve naravi,a dotle je bilo, da postoji Jedan Bog i Jedan Boziji Sin, koji je bio Boziji sluga( Isaija 42,1 Evo SLUGE mog, koga podupirem, izabranika mog, koji je mio duši mojoj; metnuću Duh svoj na Njega, sud narodima javljaće.
A kako pise u Jovan 4, 24: a Bog je i DUH, znaci Fizicki ne postoje nikakva tri lica.
Citat " koji odriče da Isus nije Hristos"
Isus ne Postoji,a grcka rec Messiah je manipulativno prevedena kao Hrist.
Boziji sin se zvao YAHusha sa oznakom pomazanika--- Hamashiach

Mislio sam da si sve ovo shvatio, ali vidim da se moras jos puno edukovati.

Nije to njemu izvor zabune.On fanatično veruje u Branhamovo modalističko učenje. Istom snagom kojom veruje u Branhamovo učenje o seksualnom odnosu izmedju zmijca-zmije i Eve.

A Branhamovci posebno ne vole ovo...

Mislim da veceg fanatika od tebe nema ovde, pretpostavljam da si postao Branhamov sledbenik,a to vec prelazi u kult,a to ti ne valja, zavrsices, tamo gde ne treba. Izgleda da te Ha satan uveliko testira, pazi da ti dusu ne uzme, :)

You had a dream?

Jovan 1,41On nađe najprije brata svojega Simona, i reče mu: mi nađosmo Mesiju, koje znači Hristos.
41 Εὑρίσκει οὗτος πρῶτος τὸν ἀδελφὸν τὸν ἴδιον Σίμωνα καὶ λέγει αὐτῷ· εὑρήκαμεν τὸν Μεσσίαν· ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον Χριστός·

Jovan 4,25Reče mu žena: znam da će doći Mesija koji se zove Hristos, kad on dođe kazaće nam sve
25 Λέγει αὐτῷ ἡ γυνή· οἶδα ὅτι Μεσσίας ἔρχεται ὁ λεγόμενος Χριστός· ὅταν ἔλθῃ ἐκεῖνος, ἀναγγελεῖ ἡμῖν πάντα.

Znam da ne priznajes Novi Zavet, po klasicnom jevrejskom naucavanju, al evo bar da ti pokazem gde se navodi sa nadom da ces barem sa ovim oko imena prestati da izmisljas.

A sto se tice stiha iz Jeremija 11: 10,je iz Masoretskog teksta.

Istražni obrati pažnju. Prvo si mi napisao ovako...

A sta pise u Masoretskom tekstu, na jevrejskom i aramejskom,
Uzmi i edukuj se, Judaizam ti lose ide,

Pa sam te konkretno pitao ovako...

Hajde, edukuj me malo pa mi kaži...na kom je jeziku napisan stih Jeremija 10:11...

I ti si mi odgovorio da je Jeremija 10:11...iz Masoretskog teksta. Pitao sam te, na kom jeziku je napisan. A ono...Masoretski tekst nije jezik. To je nešta po čemu je najpoznatiji Ben Ašer. Sve si pobrkao čoveće.

Jeremija 10:11 je napisan na aramejskom. A zanimljivo je nešto drugo. Svi ostali stihovi Jeremije napisani su na herbejskom. Zašto li je to tako...

A nekoliko aramejskih reći imaš u Novom Zavetu. Jedna je ovde...

Marko 7:34...''I pogledavši na nebo uzdahnu, i reče mu: Efata, to jeste: Otvori se.''

A kada si već pomenuo ono...Masoretski tekst..po čemu je taj tekst specifičan. U izvornom herbejskom nisu pisani samoglasnici. I hajde nauči elementarno. Masoretski tekst sadrži dodate samoglasnike i to mu je jedna od specifičnosti.

Kako onda Bog NE zna datum dolaska Mesijinog, tj. samoga sebe,

Evo kako:

"Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje(morphe) sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči se nađe kao čovek", Filibljanima 2,7

Kao čovek je svakako mogao biti i kušan i "ne znati datum"...ali kao čovek.

Kakva crna tri LICA, sta znaci rec Lice, :?:
...
Fizičko lice ili osoba je je izraz koji u pravu označava individualno, samostalno ljudsko biće.

A da li je u realnom, svakodnevnom životu čovek lice...Grešim li ako kažem da jeste...A da li je Isus bio lice...Ti si napisao...

Boziji Sin YAHusha Messiah je bio Covek,a prilikom krstenja je dobio dar od Boga, da radi to sto radi.
Zaključak izvedi sam.

Kakvo hriscansko sveto trojstvo, :?:
Za Mesiju je doneta odluka na Kalcedonskom saboru 421 god, po naredbi pape Lava I, da ima dve naravi,

A apostolsko verovanje po Bibliji ...

Jovan 20:28...''I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj. ''

Tit 2:13...'' Čekajući blaženu nadu i javljanje slave velikog Boga i Spasa našeg Isusa Hrista,''

Rimljanima 9:5...Kojih su i oci, i od kojih je Hristos po telu, koji je nad svima, Bog blagosloven va vek. Amin.

A malo razmisli i o ovom...

Otkrivenje 21:6-7... ''I reče mi: Svrši se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava. Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin.''

" koji odriče da Isus nije Hristos"
Boziji sin se zvao YAHusha sa oznakom pomazanika--- Hamashiach

Mislio sam da si sve ovo shvatio, ali vidim da se moras jos puno edukovati.

Auuuuuuu....kuku me lele da me lele kuku...kako ovo napisa čoveće...a grcka rec Messiah je manipulativno prevedena kao Hrist...

Bejah li to ja u zabludi da je מָשִׁיחַ - māšîaḥ herbejska reč a ne grčka...

A da te pitam...kako tu herbejsku reč treba prevesti na grčki a da po tvom verovanju bude pravilno...

Back