U svakom slucaju diskusija je krenula od ovog: ""ko čuva svoj život, izgubiće ga" i "ko položi svoj život za bližnjeg svog VEĆE ljubavi nema"
U vezi sa tim, mislim da je potrebno malo precizirati..."ko čuva svoj život, izgubiće ga"
Matej 16:25-26... ''Jer ko hoće svoju dušu da sačuva, izgubiće je;
a ako ko izgubi dušu svoju mene radi, naći će je. Jer kakva je korist čoveku ako sav svet dobije a duši svojoj naudi? Ili kakav će otkup dati čovek za svoju dušu?''
Matej 10:39... Koji čuva dušu svoju, izgubiće je;
a koji izgubi dušu svoju mene radi, naći će je.''
Marko 8:35... ''Jer ko hoće dušu svoju da sačuva, izgubiće je;
a ko izgubi dušu svoju mene radi i jevanđelja onaj će je sačuvati.''
I naravno,precizirati i ..."ko položi svoj život za bližnjeg svog VEĆE ljubavi nema" ...
Jovan 15:12-13... ''
Ovo je zapovest moja da imate ljubav među sobom, kao što ja imadoh ljubav k vama. Od ove ljubavi niko veće nema,
da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje.''
I moje konstatacije da je biblija dvosmislena.
Jer se kosi sa ovim stihovima iz Mateja:
35. Јер сам дошао да раставим човека од оца његовог и кћер од матере њене и снаху од свекрве њене:
36. И непријатељи човеку постаће домашњи његови.
37. Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан; и који љуби сина или кћер већма него мене, није мене достојан.
U vezi sa ovim Matej 10:35,36 i 37 ima svoje značenje i Matej 10:34...''Ne mislite da sam ja došao da donesem mir na zemlju; nisam došao da donesem mir nego mač.''
Taj mač ima simbolično značenje u smislu snažne reči vere, koji čoveka koji želi verovati u Boga ''odseca'' od njegovih bližnjih ako ga oni ometaju i sprečavaju u svojoj veri.
E sada. Ne bih mogao tvrditi da je to u suprotnosti sa onim prethodno predočenim stihovima gde se nalazi i ovaj...
Jovan 15:12-13... ''
Ovo je zapovest moja da imate ljubav među sobom, kao što ja imadoh ljubav k vama. Od ove ljubavi niko veće nema,
da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje.''
Nekako mislim da je Isus više voleo ljude nego samog sebe, jer ima ono da je upravo on dao svoj život zbog ljudi i za ljude.
Efežanima 5:2... ''I živite u ljubavi, kao što je i Hristos ljubio nas, i predade sebe za nas u prilog i žrtvu Bogu na slatki miris.''
I sledstveno tome nije neobično da Isus od ljudi očekuje da za prijatelje ako treba i život svoj daju. Stoji da je priča u vezi sa tim veoma, veoma diskutabilna