Хрватски владари

У попису уз сваког стоји и „хрватски краљ”. Је л то било неко неписано правило да се хрвстаки краљ бира само међу онима који су већ нечији краљеви па да му се придода „и хрватски” или су Хрвати могли у сваком тренутку изабрати за свог краља и неког другог који би био само хрватски краљ и ничији више?
Разлика је у томе што су се ти краљеви крунисали за краљеве Угарске док то исто нису радили за краљеве Хрватске, свакако јер је била део Угарске па се то подразумевало.

Разлика је у томе што су се ти краљеви крунисали за краљеве Угарске док то исто нису радили за краљеве Хрватске, свакако јер је била део Угарске па се то подразумевало.

Koliko znam, jeste se zasebno krunisao za kralja Hrvata, ali samo prvi ugarski hrvatski kralj, Koloman.

Оваквим запиткивањима само покушавам показати колико је сва та конструкција о „сувереном бирању туђих владара” блесава. ;)

Сумњиво јер из података које имамо тешко се може извући тај закључак.Пре ће бити да је крунисан за краља Далмације.
Krunisan je za kralja Ugarske, Hrvatske i Dalmacije. Dakle Ugarska pripaja ove dve teritorije.
Stefan Nemanja kasnije oslobođa Dalmaciju pa tako imamo titulaciju kod Vukana Nemanjića kao kralja Dalmacije.

Teritorije su u pitanju a ne etnosi.

Hrvatski inženjering počinje sa Lučićem koji nadahnut novootkrivenim Porfirogenitom prepravlja u štampi mnoštvo istorijskih izvora. Recimo Marilićeve ilirske kraljeve prepravlja u hrvatske, izmišlja paktu konventu, štampa razne listine, čuda čovek napravi. Ferdo Šišić je kasnije nastavio i dalje produbio fantaziranje, tumačeći apelativ slovenski kao hrvatski u svim mogućim dokumentima, smesti čovek hrvatsku prestonicu u Drač, i sada smo tu gde jesmo sa likovima poput ovog tvog Slavena što luduje po forumu nekažnjeno...

Mnogo mi je zanimljiva hrvatska istorija zasnovana na diplomatskim kodeksima i darovnicama

Povjestničar Sankcinski kaže da Koloman 1102. godine garantuje da će braniti prava kraljevine Hrvatske i Dalmacije....Ko pronađe Hrvatsku u tekstu dobija od Slavena palac na gore, ko pronađe kraljevinu ima od Slavena :heart:

1677402723125.png

Poslednja izmena:
Ja moram da ponovim pitanje, jer sam izgleda pogrešio temu na kojoj sam ga postavio.

Ja ne zaista ne želim ničiju istoriju da nipodaštavam, ali na primer neke stvari su mi stvarno čudne u hrvatskoj historijografiji, odnosno neki izvedeni zaključci koji se uzimaju kao gotove činjenice.

Evo navešću samo jedan primer citata sa hrvatske vikipedije o bitci koju je kralj Tomislav navodno vodio na reci Dravi boreći se protiv Mađara, pa neka mi neko pametniji objasni smisao ove rečenice: ,,Točno mjesto i vrijeme bitke nije poznato..."

Ja moram da ponovim pitanje, jer sam izgleda pogrešio temu na kojoj sam ga postavio.

Ja ne zaista ne želim ničiju istoriju da nipodaštavam, ali na primer neke stvari su mi stvarno čudne u hrvatskoj historijografiji, odnosno neki izvedeni zaključci koji se uzimaju kao gotove činjenice.

Evo navešću samo jedan primer citata sa hrvatske vikipedije o bitci koju je kralj Tomislav navodno vodio na reci Dravi boreći se protiv Mađara, pa neka mi neko pametniji objasni smisao ove rečenice: ,,Točno mjesto i vrijeme bitke nije poznato..."
Ama čoveče, sve su to gluposti neverovatne i nepojmljive zdravom razumu.
Hrvatska država je izmišljena u 17.veku tako što je Lučić nadahnut navodnim Porfirogenitom uzeo Dukljaninovo delo i iskasapio ga, upisujući umeso apelativa slovenski i ilirski, hrvatski. Odatle i svi ti izmišljeni hrvatski kraljevi, to jesu bile istorijske ličnosti i kraljevi ali ilirski, slovenski i u krajnjoj liniji srpski jer su Srbi bili jedini narod koji je živeo u srednjem veku u Iliriku.

Dukljanina prvi objavljuje Marulić u 15. veku pod nazivom "o kraljevima Ilirika", Orbini početkom 17.veka pod nazivom "o kraljevima Dalmacije" i onda Lučić na kraju dolazi i to isto delo objavljuje pod nazivom "o kraljevima Dalmacije i Hrvatske", pa tako po Lučiću ispada Hrvatska do Drača a Srbija ne postoji uopšte.

Ma idi bre sprdnja obična... :D

Pa nije poznato ni tačno mesto i vreme bitke srpskog kneza Časlava protiv Mađara, u kojoj bi trebalo da je Časlav bio i ubijen, sredinom X stoleća.

Sasvim je uobičajena neizvesnost vezana za vojnu istoriju ovog razdoblja, odnosno da se niti zna kog dana niti precizno gde se odvio okršaj. Nemamo izvora na osnovu kojih bismo mogli tako nešto decidno utvrditi, jednostavno (ostaje u domenu spekulacija). Kako ni iz srpske ili hrvatske istorije, tako ni drugih.

Pa nije poznato ni tačno mesto i vreme bitke srpskog kneza Časlava protiv Mađara, u kojoj bi trebalo da je Časlav bio i ubijen, sredinom X stoleća.

Sasvim je uobičajena neizvesnost vezana za vojnu istoriju ovog razdoblja, odnosno da se niti zna kog dana niti precizno gde se odvio okršaj. Nemamo izvora na osnovu kojih bismo mogli tako nešto decidno utvrditi, jednostavno (ostaje u domenu spekulacija). Kako ni iz srpske ili hrvatske istorije, tako ni drugih.
Letopis popa Dukljanina, glava 23.
,,Dok je vladao kralj Časlav, Ugarski knez Kiš dođe sa svojom vojskom u Bosnu, pa pustošaše i pljačkaše ovu pokrajinu. Tada kralj, sakupivši vojsku, suprostavi mu se u županiji Drini, pored rijeke."

To su ona poglavlja koja naši istoričari smatraju pouzdanijim od nekih drugih.

Back