Хрватски владари

A ko je bio istoricar u to vreme?

Проблем са Србима је што су били поробљени од стране Османлија, Аустријанаца и Млечана пар стотина година и нису имали своју државу и своје историчаре. Тако да су српску историју нажалост писали неки други из Рима, Беча, Берлина и Лондона, то ти као кад би коза "чувала" купус...

Јован Рајић који је живио прије поменуте двојице је писао реалнију српску историју од те двојице.
Иларион Руварац је био распоп, који је блудничио по пештанским и бечким борделима. Оснивач "критичке" историјске школе, пази Бога па то кад чујеш јасно је да ту не могу бити чиста посла. Мени су познате Руварчеве бљувотине, да их сад не наводим. Због чега су Новаковић и Руварац важнији и релевантнији од Мавра Орбинија. Краљевство Словена од Орбинија је било забрањено од стране католичке цркве кад је објављено, то није случајно. Зна се шта папска агенда ради Србима стотинама година, од сакаћења и фабриковања историје до Јасеновца све је дио исте агенде.

To možda deluje zaista tako kada slušaš šta povremeno govore Deretić ili pojedini specijalni gosti na BalkanINFO. Međutim, stvarnost je podosta drugačija.

Stojke1.JPG

8-Stojan-Novakovic.jpg

Славене, нисам мислио дословно да је Новаковић био присталица тога да није било буквално ничега прије Немање. Али то његово прије Немање је нешто јадно и магловито, неке жупе и области а ништа од праве државе. Но, он ти је је утемељивач тог мејнстрим правца који влада до данас. Лако се од "било је нечег прије Немање али нису су то биле праве суверене државе и владари него неке полу-државе и државе у покушају" дође до "није било ничег прије Немање."

Славене, нисам мислио дословно да је Новаковић био присталица тога да није било буквално ничега прије Немање. Али то његово прије Немање је нешто јадно и магловито, неке жупе и области а ништа од праве државе. Но, он ти је је утемељивач тог мејнстрим правца који влада до данас. Лако се од "било је нечег прије Немање али нису су то биле праве суверене државе и владари него неке полу-државе и државе у покушају" дође до "није било ничег прије Немање."

A šta te je, tačno, navelo da dobiješ takav utisak?

Kada Stojan Novaković priča o tome da je državno središte srpskog naroda pre XII veka bilo u Zeti, kako stičeš takav dojam?

Iygubila.JPG

Jesi li negde pročitao da za Jovana Vladimira kaže da je neki poludržavac ili šta?

Poslednja izmena:
A šta te je, tačno, navelo da dobiješ takav utisak?

Kada Stojan Novaković priča o tome da je državno središte srpskog naroda pre XII veka bilo u Zeti, kako stičeš takav dojam?

Jesi li negde pročitao da za Jovana Vladimira kaže da je neki poludržavac ili šta?

Нећу сад да анализирам Новаковића и Руварца, али стојим иза тога да су они значајно оштетили српску историју. То не значи да је све било нетачно што су писали, пуно тога је било тачно. Али најгора ствар је кад се направи микс лажи, истина и полу-истина. Да су све лагали или већи дио то не би прошло, али кад направиш бућкуриш који сам поменуо то онда пролази ако имаш јаку подршку...
Историја је доста проблематична наука, зато се моја пажња ка њој смањује и све више пажње посвећујем генетици по питању тумачења прошлости поготово миграција. Генетика је прецизна наука, кад ти узму брис па испаднеш та и та хаплогрупа то је то нема лажи ни преваре. Историја се море фабриковати и модификовати, а има и она да историју пишу побједници. Како су комунисти 50 година представљали Четнике? Као црне ђаволе, а заправо није било баш тако. Како су Римљани писали о Хунима? Као о најгорим варварима равним животињама, то је била римска пропаганда које није одговарала истини али то се 1700 година понавља и то је историја.

Poslednja izmena:
Нећу сад да анализирам Новаковића и Руварца, али стојим иза тога да су они значајно оштетили српску историју. То не значи да је све било нетачно што су писали, пуно тога је било тачно. Али најгора ствар је кад се направи микс лажи, истина и полу-истина. Да су све лагали или већи дио то не би прошло, али кад направиш бућкуриш који сам поменуо то онда пролази ако имаш јаку подршку...
Историја је доста проблематична наука, зато се моја пажња ка њој смањује и све више пажње посвећујем генетици по питању тумачења прошлости поготово миграција. Генетика је прецизна наука, кад ти узму брис па испаднеш та и та хаплогрупа то је то нема лажи ни преваре. Историја се море фабриковати и модификовати, а има и она да историју пишу побједници. Како су комунисти 50 година представљали Четнике? Као црне ђаволе, а заправо није било баш тако. Како су Римљани писали о Хунима? Као о најгорим варварима равним животињама, то је била римска пропаганда које није одговарала истини али то се 1700 година понавља и то је историја.

Jedini utisak koji se ovde stiče jeste da je to neko izmislio i ti video kod Teše na BalkanINFO da priča o tome ili tako nešto, te poverovo toj osobi (koja nije nužno to lično izmislila, već vrlo verovatno samo i prenela glasinu, uverena možda i sama da je to istina) na reč bez, bez uvida u ikakav dokaza koji bi tu tvrdnju potkrepili.

Jedini utisak koji se ovde stiče jeste da je to neko izmislio i ti video kod Teše na BalkanINFO da priča o tome ili tako nešto, te poverovo toj osobi odakle si to čuo na reč bez ikakvog dokaza.

Историја је бре скоро превазиђена категорија. :) Археологија, генетика и нарочито археогенетика си пуно супериорније.

Историја је бре скоро превазиђена категорија. :) Археологија, генетика и нарочито археогенетика си пуно супериорније.

To, bez obzira da li je tačno ili ne, ni na koji način ne menja da je ono što si napisao notorna neistina (niti je uopšte u ikakvoj vezi sa izrečenom tvrdnjom, tako da mi nije jasan razlog pominjanja).

Ајде сјаши ми више са врата, досадан као пролив!

Moram priznati da sam, po običaju, krajnje impresioniran argumentacijom kada se primeti da je osoba uverena u laži. :lol:

U takvoj situaciji, krajnje je smešno išta zamerati Hrvatima za kraljeve i bilo koje falsifikate, jer ništa drugačiji od onih koje navodno pokušavaš kritikovati nisi.

Ne znam ništa posebno o tome.
Значи густа магла покрила те археолошке доказе.

Постоји колико знам 10 до 15 тих плоча и греда са натписима, на сваком је сачувано само име владара и хрватска одредница и ништа више!!???

Значи густа магла покрила те археолошке доказе.

Постоји колико знам 10 до 15 тих плоча и греда са натписима, на сваком је сачувано само име владара и хрватска одредница и ништа више!!???

Ukoliko se ne varam, naziv zemlje tj. naroda ne pojavljuje se na ogromnoj većini.

Ово није тема о цару Душану, Новаковићу и сличним стварима тако да дискусију о томе наставите на другој теми.
Ово је тема о хрватским владарима.Неприлични коментари биће обрисани.Хвала на разумевању.

Moram priznati da sam, po običaju, krajnje impresioniran argumentacijom kada se primeti da je osoba uverena u laži. :lol:

U takvoj situaciji, krajnje je smešno išta zamerati Hrvatima za kraljeve i bilo koje falsifikate,

Крај приче за сада!
Кад добијем инспирацију можда ћу се позабавити најблаже речено нелогичностима које су писали Руварац, Новаковић и Ћоровић, да ти их представим ако ниси упознат. Сад немам воље да се бакћем са тим, а и тема је сасвим друга.

Ово није тема о цару Душану, Новаковићу и сличним стварима тако да дискусију о томе наставите на другој теми.
Ово је тема о хрватским владарима.Неприлични коментари биће обрисани.Хвала на разумевању.

Ja samo ne mogu da verujem da neko može onako nešto da napiše iako i vrapci na grani više znaju koliko to sa životom nema veze. Ovde smo godinama postavljali cele knjige, skenove, opširno diskutovali na tu temu (čak je bilo nekoliko tem koje su zastupnici teza o Stojanu Novakoviću otvorili; temeljno smo ih protresli i nikakvi argumenti nisu bili izneti). Da se neki novi nalog pojavio, ne bih ja ovako oštro reagovao; @Krishna ipak nije neki sasvim levi amater operisan od istorije; jednostavno bi trebalo da zna mnogo bolje od toga.

Мислим скоро на свима, зато сам и питао има ли неки рад о томе.

Hajdemo redom da ih sve prođemo. Trebalo bi da ih ima sveukupno 10.

https://hrcak.srce.hr/file/157092

1) Najstariji natpis tiče se Mislava, iz prve polovine IX stoleća. Ulomak sa ograde Begovače u Biljanima Donjim.

Oiscl.JPG

Na natpisu piše MOISCL-.

Prema predlogu rekonstrukcije, tu bi trebalo da je originalno stajalo tempore Moisclavo ducis.

2) Drugi natpis za koji se smtra da je mogao pripadati knezu Mislavu je iz Pridrage:

Misla1.JPG

DUX.JPG

U očuvanim natpisima se nalazi ..OYAS.. i DVX. Međutim, deluje da nije ista ruka uklesala, što nam baca sumnju na mogućnost da se iza Oyas baš definitivno krije ime vladara, jer je moguće da je ono ostalo u ovom konkretnom slučaju u potpunosti izgubljeno. Takođe je malčice previše slobodašno tumačenje rekonstrukcije imena.

Ja samo ne mogu da verujem da neko može onako nešto da napiše iako i vrapci na grani više znaju koliko to sa životom nema veze. Ovde smo godinama postavljali cele knjige, skenove, opširno diskutovali na tu temu (čak je bilo nekoliko tem koje su zastupnici teza o Stojanu Novakoviću otvorili; temeljno smo ih protresli i nikakvi argumenti nisu bili izneti). Da se neki novi nalog pojavio, ne bih ja ovako oštro reagovao; @Krishna ipak nije neki sasvim levi amater operisan od istorije; jednostavno bi trebalo da zna mnogo bolje od toga.
Писало се свашта и писаће се али то није разлог да то развучемо на све теме.

Када смо код тога да ли су Стојан Новаковић или неки српски писци писали током 19. столећа о хрватској кнежевини раног средњег века?

Када смо код тога да ли су Стојан Новаковић или неки српски писци писали током 19. столећа о хрватској кнежевини раног средњег века?

Da, mnogi; pisao je i Stojan Novaković. Ne onako specfično o samostalnim radovima, već usputno, posebno ko se pisalo o južnoslovenskom kontekstu.

Zašto pitaš? Imaš nešto konkretno na umu?

Da, mnogi; pisao je i Stojan Novaković. Ne onako specfično o samostalnim radovima, već usputno, posebno ko se pisalo o južnoslovenskom kontekstu.

Zašto pitaš? Imaš nešto konkretno na umu?
Да ли се позивао на хрватске писце том приликом или је сам истраживао неке изворе?
Не него ме занима, то је почетак историографије и код нас и код Хрвата па зато.

Мислим скоро на свима

Sad sam i definitivno proverio. Od svih deset, Hrvate nalazimo samo na jednom jedinom.

7) Branimirov natpis iz Šopota kod Benkovca:

Benov.jpg

BRANIMIRO COM[MES] DVX CRVATORV(M) COGIT[AVIT?...]

Poslednja izmena od moderatora:

Back